Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

gasape

Állandó Tag
Állandó Tag
Gratulálok!
1184433448.gif


Van, aki biztosan nem kap ilyet. Következzék a tanmese:
Jancsi ballag az utcán. Összetalálkozik Juliskával. Nagyon megörülne egymásnak, hiszen hajdan együtt jártak szaktanácsadói képzésre. Juliska közben szakértő lett.
- Képzeld, azt hallottam, nagyon bunkók a szakértők - mondja Jancsi.
- Igen, tudom - feleli Juliska.
- De te nem vagy az? - kérdezi Jancsi.
- De igen. Én is az vagyok - válaszolja Juliska.
- De hát miért kell ezt így csinálni? - firtatja Jancsi.
- Mert így tanultuk, ezt kaptuk utasításba. A szakértői szerepünknek kell megfelelnünk, s az ezt írja elő - felelte Juliska, az a Juliska, akit Jancsi nem ilyennek ismert meg a szaktanácsadó képzés során.

Bocsánat, mielőtt itt többen félreértitek. Erős szót használtam a mese elején, de nem tudtam mást, mert így hiteles a történet (amely természetesen nem mese, tegnapi történés). Az alaptörténetben többször előfordult a szó, de utána már ki tudtam hagyni, mert anélkül is érthető volt. (Az sem volt a célom, hogy a szaktanácsadók és szakértők jellemét akarjam összehasonlítgatni, mert nincs különbség. Az csak ember és ember között van.) Azért is remélem, hogy nem értitek félre, mert talán már ismertek annyira, hogy nem akarok senkit megbántani.
Ne haragudjatok, kedves CH-s szakértők, ti milyen képzésre jártatok? Nálatok miért nem volt tananyag a "Hogyan legyünk minél szemetebbek"?
Tudom, hogy másként kell viszonyulni a minősítéskor a dolgokhoz, nem a segítés az elsődleges cél, hanem az értékelés. De azt lehet emberien, kollegiálisan is. Ahogy tőletek olvasom. És ahogy például a saját minősítésemen átéltem 2014-ben. (Én minden percét élveztem.) Lehet, hogy március 11. után nekem is lesznek negatív tapasztalataim? Az ország ezen végében másképp működik a minősítés, tanfelügyelet? Pedig van ezen a fórumon ebből a megyéből szakértő, ő valahogy nem tűnik "fertőzöttnek".
Ha ez a beírás - elsősorban a tanmesém - sértő, kérem Ladyslát, azonnal törölje.
Ezt ma kaptam, visszigazolásként, és tényleg nem volt tananyag a "Hogyan legyünk minél szemetebbek"? Sőt! Áldott, jó lelkű trénereink voltak. A segítőszándékot erősítették, mely egyébként is minden szakértőnek alap tulajdonsága / kellene lenni/

Kedves Gabi!

Örömmel tájékoztatlak, hogy megjelent a felületen az eredményem, melyet izgatottan vártam. Nagyon jó érzés, hogy 100%-os értékelést kaptam. Köszönöm a munkádat ( munkátokat), melyet nagy hozzáértéssel, szakszerűen és empatikusan végeztél ( végeztetek). Kívánok Neked további szakmai sikereket, a magánéletben sok örömet és jó egészséget!
Szeretettel: XY
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
Itt vagyok...
10 ezer jön.... Késés oka: KIRA
Jelen volt kezdéskor:
Pölöskeiné :(:o
Sipos:dr_64:
Thaisz:dr_9::dr_103:
Brassói:mad::rolleyes2::dr_103:
Szikora
+ Bánkiné, Horváth Péter, Jeszenszkiné NPK
Szakál Ferenc Pál:):cool::cool:
(Szerintem "elrettentő" eseteket kellene írni neki, hogy teljesebb képe legyen, mert talán rá hallgatnak.... Pl: védés pptjében ne legyen kép, videó, ...stb)

Iszák Tibor (Sonkád) késett...
A hangulatjelek a hozzászólásokra adott értékelésem.....
Egyetértek az előttem szólóval.:cool:
 

pepeneje

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm szépen! Természetesen megírom, mert nagyon kíváncsi vagyok rá. És persze nem akarok munkajogi, munkaügyi bakit elkövetni. :)
Kedves Gabenka!
Nekem az Nkt. 64.§ (5) bekezdés azt sugallja, mintha a Gyakornok csak a sikeres minősítő vizsga után léphet kategóriát.
"A pedagógus-munkakörben foglalkoztatott - a Gyakornok fokozatba tartozó pedagógus kivételével - a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a fizetési fokozat megállapításánál beszámítandó idő alapján háromévenként eggyel magasabb fizetési kategóriába lép." Tehát a minősítést követő január 1-től Ped.I. fokozat 02 kategóriába.
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
Korán mentem, dolgozatot javítottam és találkoztam VELETEK!!!
Aztán a végén meg elrohantunk... köszönni sem volt időm rendesen, emiatt elnézéseteket kérem.
De megvan annak a szakértőnek a neve és az elérhetősége, aki nem írta alá a szerződést "tökös" annyira, hogy nem hagyja annyiban. (a jelzőt jó értelemben írtam!) Megérdemli, hogy segítsük egy picurkát, közösen inkább jutunk valamire, mint külön-külön... így csak 1-1 szakértő áll ellen... legalább támogassuk, hátha célba ér...


Hazaértem.... az előző gyorsjelentés a szünet után írtam... frissen...
Most nem időrendben következnek a hallottak, de jegyzeteltem ezt-azt:

1.Szikora meg sem szólalt:( Csalódtam benne... de hát mit várjak a "joghatás nem fűződik" hölgyhöz????

2. Horváth Péter a 14.00-s kezdés helyett 10.00-ra érkezett... Máskor is "szórakozott professzor"? Ennyire?
Mert ha igen, akkor értem, miért ő az NPK elnöke... (hangulatjel nincs, nem minősítek!)

3.Pölöskeiné: Szépen kerek mondatokba rendezett semmi... igazi politikus-duma! "szabályokat az élethez kell igazítani" értem én, az ő pozíciójában nem ígérgetünk.... amit mondott nem nyugtatott meg....ebben még fejlődhet vagy nekem kellene naívabbá válnom????
4. Thaisz: nagy munka volt, igen értékes eredmények vannak...
5. Brassói: Az OH végrehajtó szerv, ezt értsük meg!!!! Ami a jogszabályban szerepel, azt másolták át a megbízási szerződésünkbe! Ők nem gyakorolnak kegyet, méltányosságnál is a jogszabályok kötik az OH-t... (De a jogszabályok módosításánál ezeket az eseteket miért nem dolgozzák ki?????)

Pénz: Jogszabály módosítás hatástanulmánnyal indul + mibe kerül? kérdését veti fel.... A második rész, ha nulla, akkor talán.....
Csak úgy nem adhatnak nekünk pénzt mindenféle elszámolás nélkül!

6.Szakál Ferenc Pál ( érdemes volt hallgatni) szépen összegyűjtötte az észrevételeket, készített egy ppt-t is... fent lesz az NPK honlapján. Ő a munkacsoport vezetője, ha jól hallottam/értettem, aki az eddigi tapasztalatokat, problémákat szedte csokorba. A ppt-jéhez annyit, hogy a saját kirendelései és személyes tapasztalata alapján készítette + a küldött felvetések is szerepelnek benne. Mielőtt háborognál a benne lévő számokon, mindent minimummal számolt és utána csökkentette.... kerekített és így is sok!
Pl: 36 hét/tanév, 25 "alkalom", de egy alkalom 2 napnyi meló, tehát 25X2=50 50>36 !!!!
Helyettesítés, státusz, feladatok, pazarlás, munkaidő, önértékelés témákról beszélt.
Heti 40 óra a kötelező, -1 nap= 20%-os csökkentés, tehát a 32-nek is csökkennie kell+ a vezetők óraszámának is.....
Szerinte nem kell az auditor... Van honlapja, valamikor jártam rajta, tavaly tavasszal a munkaidő-szabadság kérdését fejtette ki szépen... Bizonyára ismerős Nektek is.
A honlapján biztosan van elérhetősége és jó lenne hirtelenjében 50-100 esetet írni, hogy miért is kell(ene) a rendszerbe az auditor, hátha változna egy kicsit a szemlélete.... Ha jól vettem ki a szavaiból, ő is auditor-képzésen átesett, vagy képző volt, gyenge trénerekkel, akik nem igazán kezelték jól a kialakulóban lévő eljárást, a szabályozását és emiatt a minőség biztosítás alapvető célja-szellemisége nála elveszett (ez teljesen a magán véleményem, nem biztos, hogy jól látom, de akik mellettem ültetek cáfoljatok/erősítsetek meg... kérlek és köszönöm!:))
Én közgazdász vagyok, nekem a versenyszférából van minőség biztosítási ismeretem, "előtanulmányom", emiatt maga a rendszer nem új, logikája érthető. A képzés valóban kaotikus volt.... Ahogy az OH-s képzések, amin részt vettem. Meg kell értenünk, hogy a mi a jó? nem fekete vagy fehér, nem ad olyan útmutatást, mint az amerikaiak kézikönyve pl a repülőgépen: Mit csinálj, ha a pilóta meghalt? fejezetét nyitod ki.
Emiatt sokan azt szűrhették le, hogy nagy a káosz... pedig egy folyamatosan változó valami, amit azért nem tesznek még nyilvánossá, mert még finomítani kell!!!! rajta sokat és a projektigazgatóság megszűnésével szerintem nincs meg a háttér, aki ezzel érdemben tudna foglalkozni...

Sajnos nincsen ideje-energiája a szakértői szerződéssel foglalkozni, pedig szerinte is a bíróság kifogásolná...
+ Bánkiné, Horváth Péter, Jeszenszkiné NPK: a "keretet" adták, érdemben nem sokat mondtak

Iszák Tibor (Sonkád): kollégium, szakszolgálat speciális" problémáit szívesen várja, továbbítja felfelé... (lelkesnek és elkötelezettnek láttam... még, csak csinálja, hátha változik valami a hatására, ezért aki érintett, írjon neki: [email protected] - ha jól hallottam... de Sonkádnál biztosan ellenőrizhető..

Szünet után a már nem voltak jelen vezetők.... Lejárt a munkaidejük...16 óra elmúlt... a pedagógusok még
kitartottak: néhány hozzászólás volt, amit jegyzőkönyveztek és továbbítják.... majd vége, mert záróra...
Szóval ennyi volt.
Köszönöm, hogy találkoztunk, beszélgettünk egy keveset...
Kérlek egészítsétek ki a beszámolómat, mert ez csak vázlatos...
Örülök, hogy újra találkoztunk. :)
 

Giczi Éva

Állandó Tag
Állandó Tag
92 km-re, másik megyébe kaptam dupla minősítést február közepére.
Lemondhatom önhibámon kívül (távolság, időjárás)?
Mi a módja ennek, a gyakorlatban hogy működik, kinek, mit kell írni?
Én próbálkoztam, mert másik megyébe mellékutakon 85 km-t kellene vezetnem, tömegközlekedéssel nem megközelíthető. Pontosabban egy csomó átszállással délutáni érkezéssel igen. :) Azt mondták, hogy ez nem ok, mindenképpen menni kell. Vigyen el a férjem. Küldtem emilben is. Csak beidézték a vonatkozó jogszabályokat. Nahát én válaszoltam. Nem szeretem, ha ostobának és madárnak néznek. Ma megírtam, hogy mivel vezető vagyok, ezért a jogszabályok követése és ismerete munkaköri kötelesség, ezért a vonatkozó rendeleteket is ismertem. A férjem nem OH alkalmazott, így őt nem kötelezhetik a fuvarozásra. (Szerencsére :)) Ha az útviszonyok nem megfelelőek, nem fogok elmenni. Ezzel a szerencsétlen pedagógusnak okozok kellemetlenséget, pedig nem érdemli meg, mert remek portfóliót írt. Vele szemben sem érzem azt, hogy a POK hozzáállása tisztességes. Szívesen csinálnám a minősítéseket, mert sok jó embert megismertem/megismerek, de egyszerűen ezt a lekezelő, embert semmibe vevő rendszert nem biztos, hogy szolgálni akarom.
 

fecsike

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedveseim! Kaptam e-mailt, (most először!), hogy változást történt a látogatási beosztásaimban. És persze, hogy nem változott semmi. :cool:Eddig szinte naponta változott, e-mail nélkül. :mad2:
Én is kaptam e-mailt. Nem változott semmi - azaz mégis! A mai NPK összejövetelen ez volt az egyik kérés: ismét kapjunk értesítést a beosztásunk változásáról ( utóbbi időben csak rendszeres belépéssel észlehettük, hogy feladatunk van). Lám, máris teljesítették! Nap hozadéka 1.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Baj! Mindennek egy oka van....az EMBERI TÉNYEZŐ
Igen, én is erre utaltam. A mi részünkön nagyon összegyűlhettek a tényezők, mert sok helyről, különböző szakosoktól hallok a szakértőkről nem túl jó véleményt.
És persze sokszor van a másik fele is. (A tanmesém azért más, mert ott maga a szakértő beszélt a saját viselkedéséről, tehát nem elkeseredett minősített mondta.) Tehát következzék a másik oldal is. Kolléganőm (aki most készül a minősítésére) mondta, hogy beszélt egy másik városban lakó barátnőjével. Ez a barátnő mesélte, hogy az egyik kolléganőjének azért nem sikerült a minősítése, mert a látogatott órán csúnyán nézett egy kis...gi tanulóra. Ettől a hírtől szegény kolléganőm teljesen megijedt, hiszen azért izgul ő is, bár elég jól leplezi. Én megnyugtattam: a pontozásnak elég sok összetevője van. Egy jól megírt portfólió után az indikátorokat nem lehet olyan könnyen lerontani egy rossz nézés miatt. Azt viszont el tudom képzelni, hogy a 4. kompetenciája elég gyengécske. Az már sokat le tud vinni. Viszont akkor az gyengécske a portfóliójában is. És nagyon aljas voltam, mert ezt is hozzátettem: nem tudom sajnálni azokat, akiknek ebben az időszakban nem sikerül. Elég sok idő eltelt a kezdetek óta. Nekünk sem segített senki, legfeljebb magunkon tudtunk (a portfólió írásakor még nem tudtam erről a fórumról, így í magad, uram, ha szolgád nincsen elv alapján működtem). Ők kérhetnek segítséget. Kérnek? Nem kérnek. Azt mondják, van nekik 25-30-40 év tapasztalatuk. Utána aztán megy a morgás. Így aztán alaposan megnyugtattam a kolléganőmet (ő kért segítséget: tőlem :D), hogy neki nincs mitől tartania, nagyon jó az, amit írt, tanítani meg szuperül tud.

Más.

Minden iskolába megérkezett a POK igényfelmérője szaktanácsadás-ügyben (ma kirakták nálunk is :D - nem ma jött) . Rajta van (többek között):
6.2 Kérjük, jelölje meg a felsorolt témák közül azt, amelynél szakmai tanácsadást kér!
pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet)
portfóliókészítés
mesterpedagógusi pályázat készítése
kutatótanári pályázat készítése
pedagógusminősítés
pedagógus önértékelés
vezetői önértékelés
intézményértékelés
6.3Kérjük, jelölje meg a felsorolt témák közül azt, amelyekből tájékoztató előadást igényel az intézménye számára!
pedagógus életpályamodell
pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet)
önértékelés
mesterpedagógusi és kutatótanári fokozat

Figyeljetek rá, sok oldalból áll. A továbbképzések igénylése is ezen van rajt.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Én próbálkoztam, mert másik megyébe mellékutakon 85 km-t kellene vezetnem, tömegközlekedéssel nem megközelíthető. Pontosabban egy csomó átszállással délutáni érkezéssel igen. :) Azt mondták, hogy ez nem ok, mindenképpen menni kell. Vigyen el a férjem. Küldtem emilben is. Csak beidézték a vonatkozó jogszabályokat. Nahát én válaszoltam. Nem szeretem, ha ostobának és madárnak néznek. Ma megírtam, hogy mivel vezető vagyok, ezért a jogszabályok követése és ismerete munkaköri kötelesség, ezért a vonatkozó rendeleteket is ismertem. A férjem nem OH alkalmazott, így őt nem kötelezhetik a fuvarozásra. (Szerencsére :)) Ha az útviszonyok nem megfelelőek, nem fogok elmenni. Ezzel a szerencsétlen pedagógusnak okozok kellemetlenséget, pedig nem érdemli meg, mert remek portfóliót írt. Vele szemben sem érzem azt, hogy a POK hozzáállása tisztességes. Szívesen csinálnám a minősítéseket, mert sok jó embert megismertem/megismerek, de egyszerűen ezt a lekezelő, embert semmibe vevő rendszert nem biztos, hogy szolgálni akarom.
Érdekes, nekem a POK-unkról csak jó tapasztalatom van. Pedig az én POK-om a te POK-od is. :D (Csak más emberekkel kell neked dolgoznod és kapcsolatot tartanod, s másokkal nekem. - A mázlista én vagyok ;).)
 

Kamillavirágom

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves szakértőtársaim!
Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményetek arról, ha az óvodapedagógus egy file-ba töltötte fel a csoportprofilt és a nevelési tervet. Elnökként kell kérnem a két dok. -t külön- külön?
Segítségeteket köszönöm!
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedveseim! Kaptam e-mailt, (most először!), hogy változást történt a látogatási beosztásaimban. És persze, hogy nem változott semmi. :cool:Eddig szinte naponta változott, e-mail nélkül. :mad2:
Ez még csak a próbaverzió volt.

Kedves szakértőtársaim!
Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményetek arról, ha az óvodapedagógus egy file-ba töltötte fel a csoportprofilt és a nevelési tervet. Elnökként kell kérnem a két dok. -t külön- külön?
Segítségeteket köszönöm!
Másként nem is tudja.
Javaslom olvasásra a spec. Útmutatót:
 

Csatolások

  • ovoda_harmadik.pdf
    2.1 MB · Olvasás: 36
Utoljára módosítva a moderátor által:

Szreniany

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves szakértőtársaim!
Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményetek arról, ha az óvodapedagógus egy file-ba töltötte fel a csoportprofilt és a nevelési tervet. Elnökként kell kérnem a két dok. -t külön- külön?
Segítségeteket köszönöm!
Egy helyre kéri a feltöltőfelület is! Szó szerint ezt írja ki: "Óvodapedagógusok esetében a csoportprofil és a nevelési terv közös dokumentumként töltendő fel"!
 

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
Nap hozadéka 2. Élőszóban is elhangzott mindaz, amit itt és ott panaszképpen leírtunk. Szakáll Ferenc megoldási javaslatokat is hozott. Nem írom most le ezeket, mert vitát/reményeket váltana ki. Majd olvassátok el a NPK oldalán.
Történt-e valamiféle állásfoglalás, amiben úgy látjátok, várható pozitív elmozdulás? Kis dolgokra is gondolok. Menni ideig tartott?
Nagyon hálás vagyok, hogy megosztjátok a tapasztalataitokat nekünk, akik elmenni nem tudtunk. Hányan voltatok? Hány tagja van a tagozatnak?
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére