Komoly bajba került Orbán az ellenzéki gigatüntetés miatt- politikai helyzetelemzés

Orbán Viktornak koránt sem lehet ma őszinte a mosolya, ugyan is komoly bajba került az ellenzéki gigatüntetés miatt. Ráadásul a probléma mértéke nem is kicsi. Politikai helyzetelemzésünkbe bemutatunk egy lehetséges forgatókönyvet.

Alig vagyunk túl egy héttel az április 8-ai választásokon soha nem látott mértékű ellenzéki demonstráció tör ki a fővárosban. A legpesszimistább becslések is a tömeget 100 ezresre teszik. De egy biztos: amikor a tömeg eleje a Kossuth téren volt már, a vége még csak az Operaháznál csordogált. No, matematikusok számoljátok ki ez mennyi.

Ameddig ők elbíbelődnek, addig érdemes beszélni a tüntetés politikai következményeiről. Mert, hogy vannak neki, még hozzá Orbán komoly bajba kezd kerülni. A problémát úgy hívják a politológiai szakzsargonban, hogy legitimációs válság… bár csak mentem volna matematikusnak.


A legitimáció egy nagyon bonyolult és összetett dolog. Röviden arról van szó, hogy az emberek elfogadják a hatalom jogosságát. A választás a demokráciákban a legitimációs aktus, na de ha egy választás körülményeinek tisztasága kérdőjeleződik meg, akkor a legitimáció is csorbul és nem fogják elfogadni az emberek a hatalmat. Tökmindegy a győzelem.

Ezer elemzés született már, de kb. ez történik meg Gyurcsány Ferenccel és az Ő jó Őszödi- beszédével. Ez a példa is jól mutatja, ha egy legitimációs válság bekövetkezik, abból nagyon nehéz kijönni.

Nos, mi okozhatja itt ebben a helyzetben a legitimációs válságot? Csaltak! Oké, nagy arányú a győzelem, ebből könnyen ki jön a Viktor, azt mondja, hogy oké azokat a szavazóköröket újra szavaztatjuk. Kabum, még fél mandátuma se fog rajta múlni. Máris megszűnt a legitimációs válság.

S bármilyen meglepő, vagy épp nem az, de Karácsony Gergely, az MSZP- Párbeszéd exminiszterelnök-jelöltje érzett rá leginkább, hogy Orbán miért is van komoly slamasztikában. Miért is kérdőjelezi meg ennyi ember a hatalom jogosságát!



Bizony, Gergő jó az irány! Mert a legitimációs válságot nem a csalások idézik elő, hanem az egypárti, a Fidesznek igen csak kedvező választási törvény.

Mert azt látják az emberek, hogy az ellenzék pártjai összességében több szavazatot kaptak mint a Fidesz mégis 68 százaléknyi mandátum áll szemben a parlamentben 32 százalékkal. Hogy a határon túli szavazatok, 99 százalékát a Fidesz kapja, közben a Londoni magyarok nem szavazhatnak levélben. S az ukrán határon buszokkal hozták a beregszászi embereket szavazni, roma emberek tabletet kaptak egy ikszért. Szóval azt, hogy erőteljesen lejt a pálya: ilyen körülmények között, ilyen választási törvénnyel nem lehet legitimációs aktus a választás. Ergo megkérdőjeleződik a hatalom.

De azt, hogy Orbán komoly bajban van nem csak Karácsony Gergő tudja, hanem a mi Vityánk is. Nem véletlen, hogy a Fidesz médiapropaganda gőzerőkkel kezdte meg az első pillanatban szétcsapni a tüntetést. S gyakorlatilag elérni, hogy ne legyen egy komolyan vehető létszám. Nem sikerült.

Ha Orbán belecsúszik ebbe a legitimációs válságba, akkor csak egyféleképp tud kijönni: új választásokkal. Igen ám, de az nem mehet az egypárti régi törvények szerint. Nem kicsi baj körvonalazódik a 4. Orbán kormány körül.

30706369_1604014779715917_5620495719392608256_n-696x463.jpg
 
Csak úgy mellesleg mondom.
Brandttol Merkelig néztem végig a német választásokat. Egyik sem fenyegette már előre a nemválasztóit. Első mondatuk az volt, hogy tisztelik őket és minden német kancellárjai.
 
Utoljára módosítva:
Amikor a fagyi visszanyal a Fidesznek Ukrajnából!

A parlamentnek sürgősséggel benyújtott 8297. számú törvénytervezet értelmében megszüntetnék azok ukrán állampolgárságát, akik részt vesznek más országok választásain, illetve ki- és belépéskor az országhatáron, valamint Ukrajna területén külföldi útlevelet használnak – jelentette a Zakarpattya Online.
A Petro Porosenko elnök által jegyzett tervezet értelmében a jövőben alapul szolgálna az ukrán állampolgárság megszüntetéséhez, ha valaki él a külföldi állampolgárság által biztosított választó- vagy egyéb jogával, esetleg teljesíti a külföldi állampolgárságból fakadó kötelezettségeit, amit alátámasztanak az adott ország állami vagy helyi önkormányzati szerveinek publikus nyilvántartásaiban vagy hivatalos kiadványaiban és weboldalain szereplő adatok. Az országhatár átlépése külföldi útlevéllel, vagy az úti okmány felhasználása Ukrajna területén szintén eredményezhetné az ukrán állampolgárság elvesztését, ha ezt rögzítené a határőrszolgálat vagy más ukrán állami szerv. Az Ukrajinszka Pravda (UP) írásából kitűnik, hogy a jogszabálytervezet célpontjai mindenekelőtt azok a krími lakosok, akik részt vettek-vesznek az oroszországi választásokon, ám az UP és a Zakarpattya Online is hangsúlyozza, hogy elfogadása esetén a törvény Ukrajna valamennyi külföldi állampolgársággal rendelkező lakosára vonatkozna, köztük azokra a kárpátaljaiakra is, akik részt vesznek a magyarországi választásokon, illetve akik igénybe veszik magyar útlevelüket külföldi utazásaikhoz vagy Ukrajna területén.
 
Pontosítok: 133, de ez is kétharmad
Ez már régen volt
Épp ezzel mutatod aránytalan
Mert százalékokat az az szavazatokat kell összevetned.
Az pedig 49:51
Még abszolút többség sincs.
49 % még kormányképes erő se lenne ha nem találják ki a bűvészkedést
65:134 képviselő a bűvészkedés nélkül 98:98 lett volna egyszerűen igazságos
Mert kb így oszlana meg a 199 képviselőhely
És nyugodt lehetsz nem lenne rabszolga törvény
 
Utoljára módosítva:
https://index.hu/i2/#bloghu/liberta...sra_erdemes_pontok_kormanyellenes_tuntetoknek

a parlamentbe jutott ellenzéki pártok, egytől egyig, tökéletesen alkalmatlanok a feladatukra. Mindet, értsd jól, Jobbiktól a DK-ig el kellene küldeni a francba és egy legalább egy újat felépíteni, mielőtt egyáltalán van értelme új választásokat követelni.
Aztan a kiesve az iskolapadbol be a miniszternoki szekbe, es mire megtanulja az orszagvezetest a allamigazgatast a politikat addig pont tonkre is menne az orszag. Nezd meg ezt a Szijjarto gyereket azt hiszi a homokozba van, soha ilyen rossz kulpolitikaja nem volt az oszagnak , ilyen flegma bunko stilusban a diplomatak soha nem beszeltek(nek) sehol. Igy jar az orszag ha a kul pol. szakembereket lapatra teszi. Nem marad se baratja se enm jegyzik nemzetkozi vonalon, csupan az udvariasagi kotlelezokoron tud resztvenni.
Bravo csak igy tovabb mikor is zarjak be az elme kapuit , ne hogy lemaradjanak.
 
A pécsi önkormányzat leoltotta a közvilágítást azon az útvonalon, ahol a mai kormányellenes demonstráció végigvonul.
Gratulálunk!

49948639_1119040251611454_5466589693804019712_n.jpg



Nagyon tele a gatya fideszeknel.
 
Azert azt ne feledjuk, ez az ellenzeki megatuntetes aprilisban volt :)
Választás idén is lesz....változás nem fog történni.
Miért történne?
A kormány szavazók nem fognak tömegesen átszavazni, az ellenzék meg ha nem lesz egy jelölt felaprózódik.
De, mivel más eszköz nincs az ellenzék kezében maradnak a tüntetések persze kisebb lendülettel...majd megszerveznek egy óriási kormánytüntetést ami majd büszkeséggel tölti el a kormány embereit . Soros az mindig ütős érv lesz hisz több vonatkozásban lehet rá ˝számítani˝
Ott lesz még a trianon..
Az ellenzéknek egy tisztes helytállásra lehet felkészülni.
A lejárató kampányok erősödni fognak.
Azert azt ne feledjuk, ez az ellenzeki megatuntetes aprilisban volt :)
Főleg mert az ilyen emberek támogatására számít a kormány ...
Nevessük ki az ellenzéket.
Ugráljunk rajtuk hisz mi annyira okosak és erősek vagyunk...
A bizonytalanok is inkább a győztesre szavaznak hisz ki akar vesztes lenni?
 
Választás idén is lesz....változás nem fog történni.
Miért történne?
A kormány szavazók nem fognak tömegesen átszavazni, az ellenzék meg ha nem lesz egy jelölt felaprózódik.
De, mivel más eszköz nincs az ellenzék kezében maradnak a tüntetések persze kisebb lendülettel...majd megszerveznek egy óriási kormánytüntetést ami majd büszkeséggel tölti el a kormány embereit . Soros az mindig ütős érv lesz hisz több vonatkozásban lehet rá ˝számítani˝
Ott lesz még a trianon..
Az ellenzéknek egy tisztes helytállásra lehet felkészülni.
A lejárató kampányok erősödni fognak.

Főleg mert az ilyen emberek támogatására számít a kormány ...
Nevessük ki az ellenzéket.
Ugráljunk rajtuk hisz mi annyira okosak és erősek vagyunk...
A bizonytalanok is inkább a győztesre szavaznak hisz ki akar vesztes lenni?
Hál'istennek tévedsz.
A 2018-as választást az ellenzék nyerte. Történt, hogy a 12 órás exit poll szerint a Jobbik 32%, a Fidesz 28%, a DK 18%-n állt. Tehát a mai nyertesek tettek róla, hogy ne így legyen. Azóta senki nem érti (???), vagy inkább nem akarja érteni, miért lett ennyi és ilyen az eredmény. Ami kisértetiesen hasonlít a 2010-es 2/3-os eredményre.
A Fidesznek jó, mert kész tények elé állította kis hazánkat. A maradék ellenzék hajbakapott és szétzilálták egymást, mindenki a másikat okolta. Pedig hát miért kellett este 10-kor rendőrkordonnal körülvenni a fő szavazószámláló helységet és épületet? Miért kellett a dedikált szervert átrakni egy másik, nem dedikált gépre? A raktárba helyezett szavazócédulák épülete pedig 1 hónap múlva véletlenül kigyulladt és leégett. Azóta o1g pedig úgy érzi, hogy neki aztán mindent, de mindent lehet! Legfeljebb megint csinál egy nyertes választást. Ha egyszer sikerült, miért ne sikerülne másodszor, harmadszor, sokadszor is?
Szerencsénkre a hódmezővásárhelyi választást a Fidesz elbukta és erre mindenki felhördült- Lehet ilyet csinálni??? Na akkor gyerünk, tegyünk róla!
És azóta tüntetünk.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,140
Üzenet
4,804,421
Tagok
615,832
Legújabb tagunk
Gersonjudit
Oldal tetejére