Élet a halál után

hi224

Állandó Tag
Állandó Tag
India ősi bölcsessége könyv

Elég nehezen boldogulok ezzel a honlappal.
Szóval újra feltettem a könyvet, de már én sem találom.
Azt hiszem, hogy az "Ezoterikus letöltések" rovat első sorában megadott tételek között böngészve lehet megtalálni.
Legalábbis remélem.
 
E

elke

Vendég
<iframe title="YouTube video player" width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/dicXP1vDen4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

További részei a videómegosztón (kattints a videón a megosztó nevére)

<iframe title="YouTube video player" width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/mBQmPDsK7bo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 
E

elke

Vendég
<iframe title="YouTube video player" width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/dicXP1vDen4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

További részei a videómegosztón (kattints a videón a megosztó nevére)

<iframe title="YouTube video player" width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/mBQmPDsK7bo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

Adribodri

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Engem eddig nem érdekelt a halál téma. Fél évvel ezelőttig....amikor ugyanis váratlanul, nagyonn fiatalon elveszítettem az édesanyámat. Remélem igazad van és még mindig itt van velem. Viszont az nagyon zavar, hogy még csak 2-szer álmodtam vele.
Remélem vigyáz rám!
 

Plato

Állandó Tag
Állandó Tag
A csaj vidójában legalább látszik a szabad akarat effektus. A döntés mindíg a tiéd!! :D -Csak kér hogy ez itt a 3d-ben hozzájönnek az érzelmek, és az hogy , nem érezzük a másik érzéseit. A világ gyökeresen megváltozna ha mindenki érezné a másik érzéseit ... Még az is elég lenne ha csak 2 méterről lehetne ez érzékelhető ... Persze kötelezővé tenném a nagyvárosokban való járkálást, heti pár órára a tömegben :p
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Tegnap hallottam egy érdekes esetet, amit az operáló sebész és a betege mesélt el.

Nagyon veszélyes agyműtéten esett át a beteg, amit "hibernált" állapotban kellet végrehajtani - azaz minden életfunkcióját leállították. Testhőmérsékletét 13 fokra csökkentették, vérét lecsapolták, szíve nem működött, agyfunkciója nem volt. Így tudtak csak hozzáférni az agytörzsön egy értágulathoz. Miután az operációt befejezték, vérét ismét lassan melegítve visszavezették az erekbe, a szív ismét működött és visszaálltak az életfunkciók.

A beteg ébredés után elismételte azt a párbeszédet, ami a műtőben zajlott, miközben egyetlen szerve sem működött 13 fokra hűtött élettelen teste feküdt a műtőasztalon. Tulajdonképpen halott volt, nem percekig, hanem órákon át!

A nő átélte a testen kívüliséget, a fényt ahol halott hozzátartozójával találkozott, aki megmondta neki, hogy még nem maradhat ott, vissza kell jönnie...

Számomra azért érdekes ez az eset, mert korszerű berendezésekre volt kapcsolva, minden érték a nullán volt, ennél meggyőzőbb bizonyítékkal talán még egy eset sem szolgált arra vonatkozóan, hogy a test halálával nem szűnünk meg létezni...
 

KDina

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Engem eddig nem érdekelt a halál téma. Fél évvel ezelőttig....amikor ugyanis váratlanul, nagyonn fiatalon elveszítettem az édesanyámat. Remélem igazad van és még mindig itt van velem. Viszont az nagyon zavar, hogy még csak 2-szer álmodtam vele.
Remélem vigyáz rám!

Szia Adribodri!

Tudom,h nagyon rossz lehet neked anyud "elvesztése",de hidd el,hogy nem jó se neki,se neked,ha itt tartod őt azzal,hogy sokat gondolsz rá és szomorkodsz. Nem jó,ha veled van,de fentről lát téged és tud segíteni.
Ha álmodban eljön az jó,azt jelenti,hogy taliztok az asztrálsíkon.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy érdekes cikket találtam az interneten.kiss
Érdemes elolvasni.kiss

Ez vár ránk a halál után.

Ez vár ránk a halál után: felkavaró vallomások:

2011. március 30., szerda 14:42
A halál utáni élet részleteire sokan leginkább félelemmel telve gondolnak: valahol mélyen tudjuk, hogy el kell számolni tetteinkkel.
Egyidős az emberiséggel a sejtelem, hogy létezik egy felsőbb világ, egy hely, amely értelmes lelkekkel teli, ahová majd mi is megtérünk, előbb-utóbb. A legtöbbször Mennyországnak nevezett tartomány kinézetéről, a beérkező lelkek útjáról megannyi teória született.
A modern orvostudomány vívmányainak köszönhetően egyre több a klinikai halálból visszatért ember, és sokan közülük megosztják tapasztalásaikat, így a találgatás mezejéről lassanként a konkrétumok felé közelítünk. Míg a tanatológia az újraéledtek élményeit gyűjti össze, addig a 19. században oly népszerű spiritizmus a holtak megidézése által tudósított arról, merre visz utunk a fizikai halálunk után.
A szellemidézés, a médiumi közvetítések - a számos átverés, meg elhíresült csalás ellenére - sokakat ösztönzött az érzékszerveinken túli világ kutatására. Kiderült például, hogy spirituális emlékeink regressziós hipnózis által is megidézhetők. Úgy tűnik a szellemvilági üzenetek lényege egységes: az élet egy vizsga, a próbatételek felemelkedésünket szolgálják és teljesítményünk által egy hierarchiába tagozódunk, itt és a túlvilágon egyaránt.
1.jpg

A szomszédé zöldebb, de a te kerted meg a tied!
A bennünket alkotó erőtér bizonyos tartománya - a finomanyagi éter vagy asztráltest - a halál pillanatában elválik a fizikai testtől, és ez az energiamintázat máshol folytatja létét. A magam részéről lehetségesnek tartok pár olyan dolgot, amiről jelenleg lövésem sincs, és készen állok olyan élményekre, melyekről per pillanat sem szó, sem képzet nem létezik a szótáramban. Inkább vagyok kíváncsi, mint ragaszkodom a mások által meghatározott lehetségességhez.
Amikor először olvastam Dr. Moody: Élet a halál után című gyűjtését, hitetlenkedés és bizonyosság hullámzott bennem. Éreztem, hogy van bennem is valamilyen darabka, ami emlékszik rá, amelynek nem kérdéses, sőt kétségektől mentesen elfogadható a túlvilág léte, ahova hazatérek majd, ahova elment drága nagyapám, dédikém, ahol nekem barátaim, társaim vannak. Számos könyv került a kezembe az elmúlt évek alatt, amely reinkarnációs élményekkel foglalkozott, de a szellemvilág felépítéséről átélhető módon Dr. Michael Newton: Lelkünk útja című három kötetes írásából szereztem információkat.
Kedves olvasó most kérdezheted magadban, hogy miért foglalkozzál a túlvilággal, mire jó az neked, ha tisztában vagy halhatatlanságoddal. A válasz kézenfekvő: ideje annak tudatában élned a mindennapokat, hogy szavaid, cselekedeteid és mulasztásaid hatással van a valóságodra, itt és most és majdan. Aki véletlenekről beszél, az még nem döntötte el, hogy felelősséget vállalt-e önmagáért vagy a szomszédot (apját-anyját/az állami vezetést) okolja jelenlegi létállapotáért. Csak javasolni tudom, hogy fedezd fel a saját kerted, bár a szomszédéról tudható mennyivel zöldebb!
Ahol nincsenek titkok
Csakhogy odaát a saját kerted fog számítani. Mit vetettél és mindaz milyen gyümölcsöket, milyen hajtásokat eredményezett. Dr. Newton pácienseinek beszámolói nagyon összecsengenek más forrásból olvasható leírásokkal a nyugalom- és szabadságérzésről, óriási fényesség jelenlétéről, ahova egy alagúton keresztül érkezünk. Némelyek elidőznek az elhagyott testük fölött, főként váratlan halál esetén vagy amikor elintézetlen ügyek nyomasztják.
Földi számítás szerint lelkünk 3-5 napig a közelben marad, gyakran megvárja a temetést egyszerűen azért, mert értékeli a rokonok és a barátok tiszteletadását, és szeretne a gyászolóknak vigaszt nyújtani. Sokan igen zavarodottak, amikor megszűnik testükkel a kapcsolat. Tétován tanakodnak, most mi következik, de vezetők, barátok, lélektársak jönnek üdvözlésünkre, szerető bátorítást adnak a továbbiakhoz. A szellemvilágba való indulás idejét egyfajta szívóhatás megjelenése érzékelteti, eddigre a testetlen lét okozta bizonytalanságot kellemes érzés váltja fel.
Pontosan nem behatárolható milyen messzire van a Földtől az a csodás/fényes alagút, ahol áthaladva a szellemvilágba jutunk. Valamilyen hangélményre számíthatunk, talán ezt hívják a szférák zenéjének. Fogadóbizottságunkkal körülvéve, de az is lehet, hogy teljesen egyedül utazunk a nekünk megfelelő helyig.
Dr. Newton számtalanszor rákérdezett hipnotizált alanyainál a pokol létezésére. Minden egyes alkalommal biztosították róla, hogy nem létezik odaát a szörnyű bűnöket elkövetettek elkülönítő helye. Minden lélek ugyanabba a szellemvilágba tér vissza, ahol mindenkit türelemmel és szeretettel fogadnak, ám az erőszakos tetteket elkövetett lelkek visszatérve magányba vonulnak, jó darabig nem keverednek a szokásos módon a többiekkel.
Ez a személyre szabott spirituális izoláció arra szolgál, hogy átértékeljük önmagukról való tudásunkat. Az ártalmas cselekedeteinkért fizetett ár és a jó cselekedeteinkért kapott jutalmak tartják mozgásban a karma törvényét. A karmánk a földi életben következetesen a tanulandó leckénk felé hajt minket, mert tudjuk, hogy rajtunk áll a változtatás, a javítás lehetősége. A növekedés érdekében ?csupán? bátorságunkat kell összeszedni. Így befolyásolják jövőnket a múltban elkövetett cselekedeteink. Elegendő időt és lehetőséget/életet kapunk a tanulásra.
A szellemvilágba hazatérve barátaink és vezetőink elkísérnek bennünket a gyógyulás helyére. Részesülünk valamiféle gyógyító zuhanyban, aztán folytatódik a helyzetünk felmérése. Az önvizsgálatban leginkább magunkra vagyunk utalva, de persze számíthatunk Vezetőink támogatására. A folyamat célja, hogy lehámozzuk az utóbbi élet mintázatát és újra alkalmazkodjunk a szellemvilági léthez. Kíméletes, ám nagyon következetes elbánásra számíthatunk a hipnoterápia alkalmával kapott információk szerint. Ebben a telepatikus világban nincsenek kibúvók, nincsenek titkok.
Bölcs elbírálást kapunk
A lélek fokozatosan felkészül, hogy az ítélet termében számot adjon cselekedeteiről. A halál utáni kínos bírósági tárgyalás gondolata sok kultúra vallási rendszerének része. Az Univerzum természetéből adódóan a számvetésben sincs semmi félelmetes. Dr. Newton páciensei úgy írják le a jelenetet, hogy megjelentek egy magasabb szellemi szinten lévő lényekből álló testület előtt. Sosem egyedül, legalább két másik lélekkel együtt, és mindenki segítői társaságában. A bölcsek tanácsa 3-7 főből áll. Az értékelésnél egyenlően fontos a vállalásunk eredeti célja, és az életben véghez vitt cselekedeteink együttese.
A megbánás nem mentesít senkit attól, hogy viselje magatartása következményeit. A karmikus fizetséget a következő életben kell leróni. A bölcsek figyelmeztetik az utazót, hogy az emberi agyban nincs beépített erkölcsi érzék, a lelkiismeret a lélek felelőssége. Mindazonáltal a szellemi világot a szeretet és a megbocsátás jellemzi. Ebben az időtlenségben nincs határideje lelkünk fejlődésének.
A bölcsekkel való találkozás után egyfajta központi zsongásba vegyülünk. Benyomásaink tudatállapotunktól függenek, ami minden egyes élet után változhat. A hipnoterapeuta orvos azt mondja, egy repülőtéri váróteremként képzeljük el ezt a helyzetet, ahonnan előbb-utóbb továbbhaladunk a célunknak megfelelő állomás felé. Ez az irányítottnak nevezhető áramlás valami ismeretlen rend szerint zajlik, kinek gyorsabb haladást biztosítva, kinek lassabbat.
Aztán megérkezik mindenki egy szőlőfürtszerű otthonba - itt már Jules Verne vízalatti városról írt utópiája jutott eszembe. De miért is ne lakhatnánk átlátszó buborékokban, ahol vannak szomszédaink, és eljárunk iskolába, meg különböző képzéseken veszünk részt?! Valahogy így értelmet nyer az annyiszor ismételt mondat az "amint lent, úgy fent". Rezgésünk és fényeink által messziről tudható, hogy jelenleg hány százalékban "vagyunk otthon", merthogy lehetséges egyszerre több életet vállalva fejlődni.
Terheltebb üzemmódunkban alig érintkezünk a közösséggel, minden csepp energiánkkal az életeinkre koncentrálunk. Választott testünkben örök tudatunk sosem hagy magunkra. Elmélyült gondolkodás, meditáció vagy ima közben leszivárognak hozzánk információk arról, kik is vagyunk valójában. Apránként, de következetesen egyre többet tudhatunk meg valódi természetünkről, létünk értelméről. A válaszokat belülről, magadtól kell megkapnod. Ha keresed/kérdezed, meg is fogod kapni.
Úgy legyen.
Szerző: Kollár Zsuzsi
Ha kérdeznél, de nem akarod nyilvánosan kitárgyalni írj bátran: email: [email protected]

Kellemes olvasgatást kívánok.
Nagyon sok szeretettel Erzsi.kiss
 

pammpam68

Állandó Tag
Állandó Tag
A thanatológus búcsúja



A halhatatlanságra sajnos hiába pályázó egyebet aligha tehet, mint hogy a lehető legnagyobb figyelemmel követi a thanatológus búcsúját*, hátha valamilyen eligazítás kap saját végét illetően is, mivel tudni szeretné: mi vár rá és mi a teendője. Efféle gondja ritkán támadhatott a kidolgozott világképet örökölt és hagyományok irányította zárt közösségben felnövő elődeinek! Akár maguk voltak elmenőben, akár környezetük valamelyik tagja, tették a dolgukat. A szigorú útmutatás helyett mainapság számtalan különféle elképzelés ajánlkozik kalauzul, holott a praxis megrendülése nyomán kétessé vált a szellemi vezetés iránti táplált igény is. Úgy tűnik, elveszett a pozíció, melyet a versengő nézetek és hitek elfoglalhatnának. A rítusok és magyarázataik körüli bizonytalanság persze csalóka, látszólagos közönyünk hátterében inkább a választás szabadsága miatti aggodalom húzódik meg, semmint komoly megfontolás: az őseink járta út és az általuk vallott teória megalapozott elutasítása. Szorongásaink forrása ma sem különbözik a tegnapitól: meg kell halnunk.
Nem lehet elégszer ismételni: míg az ember egyedüli példány, pusztulásának törvénye egyetemes. Nyomasztó ellentmondás! Már annak belátása is meghaladja erőnket, hogy ilyen feltételek közé csöppentünk, végességünk elfogadására, illetve a szabadság látszatával hitegető, büszkeségünkön nem csorbító, reményteli, vagyis méltóságunkat őrző kezelésére pedig vajmi kevés esélyt látunk. Mitévők lehetnénk elkerülhetetlen megszűnésünkkel?
A látott példa, a felidézett tapasztalat és a társak segítsége híján még a beletörődésre sem vagyunk kaphatók, holott tudjuk: hasztalan lázadunk. Mainapság a „jobb nem beszélni róla!” taktikáját követjük, igyekszünk elfedni az áruló jeleket, és mivel lépten-nyomon beléjük botlunk, behunyjuk szemünk. Otthonából távoli kórházba száműzzük a haldoklót, ápolását vele érzelmi kapcsolatban nem álló egészségügyi személyzetre bízzuk, tetemét pedig már a halál beálltának pillanatában tabusítjuk. Elégetjük, elássuk, a vadmadaraknak adjuk, megfosztjuk a létezésére utaló jelektől is: letakarjuk, koporsóba vagy urnába zárjuk. Ne látsszék, tapintható vagy szagolható se legyen. Mindössze egy név, esetleg valamilyen szépelgő-szenvelgő felirat, retusált kép emlékeztessen rá az elrekesztett sírkert mélyén. De minél messzebbre száműzzük, annál szenvedélyesebb kíváncsiságot szít bennünk.
Érdekel a halál képe.
A másik pusztulása viszonylag még kezelhető a sajátunkéhoz mérten. Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy még elevenen tárgyszerű mivoltában szemrevételezzük önmagunkat. Az élő és a holt összeegyeztethetetlen. Az átmenet újraalkotása több fantáziát kíván, mint amennyivel bírunk. Szükségünk volna konkrét benyomásokra, mert ami ér, azzal nem megyünk semmire. Megkésett, nem hasznosítható. Meredten bámuljuk a kadávereket, és szomjasan hallgatjuk a haldoklásból visszatértek tanúvallomásait. Az átváltozás „titkait” fürkésszük, ismerkedünk a metamorfózis egyes szakaszaival, hogy a felcsipegetett ismeretmorzsák birtokában fölvázolhassuk: mi vár ránk.
A beszámolók hitele kétes. Mindnyájan hajlamosak vagyunk a színezésre, nagyításra, és hogy fontosságunkat kiemeljük, örömest élünk - akár önmagunk számára is észrevétlenül - a torzítás eszközeivel. Káprázataink közt válogatva tudatunk preformáltságát sem hagyhatjuk figyelmen kívül! Az egyes halálközeli élményekben nemcsak az objektív folyamatokra utaló benyomás közös, hanem befogadásuk módja is hasonló: érzeteinek feldolgozása, értékelése pedig a nevelés, tanulás során formálódik. A klinikai halál állapotából visszatérítettek emlékei inkább antropomorf gondolkodásunkat demonstrálják és kultúránk sajátosságait tükrözik, mintsem valamilyen általunk még el nem ért tapasztalatra utalnának. E téren felettébb nehézkes az ismeretszerzés, mivel elmosódik a határ a tényleges való és a ráfogás, az egyéni föltevés és az áthagyományozott mítosz között.
Az ilyen ködös ingoványon botorkálók kapva-kapnak egy hivatott kalauz után. Végre akad valaki, aki eligazít a halál dolgában! A hospice mozgalom meghonosítójánál, a thanatológia legnagyobb hazai tekintélyénél, Polcz Alaine-nál jobbat keresve sem találhatnánk. Ő még kétségbevonhatatlan szakismeretét is személyes próbának vetette alá, mikor konokul rögzítette, mit tapasztal agóniája során. Ahogy fekete humorral megjegyezte: akasztják a hóhért!
Hősi vállalkozása mi mással zárulna, mint fényes kudarccal? Záró pontjáról már nem tudósíthat, és felsül, amint követésre érdemes mintával szolgálna. Ő sem képes ilyesmire. Naplójában hiába keresnénk választ arra a kérdésre: hogyan menjünk el. Legföljebb azon morfondírozhatunk, milyen feltételek mellett válik értelmetlenné további maradásunk. A haldoklót úgy látszik nem foglalkoztatja már a kitűzendő út, beéri annak firtatásával is, meddig vállalható egyáltalában a ránehezülő élet.
Polcz Alaine elképesztő áldozathozatalának tanulsága szerint a határ ott húzódik, ahol méltánytalanul feltolul az átélendő szenvedés és roppant tömegével betemet. Személye válogatja, hogy ki mennyit visel el, előbb-utóbb azonban a legteherbíróbb is eljut oda, hogy az erején felülinek érzi, ami rá szakadt. Eli! Eli! Lama Sabaktáni! Többé már nem a fájdalmak elviselhetősége kérdéses – szívós faj vagyunk -, hanem a hiábavalósága. Amennyiben senkin sem segít, fölösleges az ellenállás. A további kitartás csupán a szenteknek és a mindenütt feladatra bukkanóknak ajánlható. Utóbbiak közé tartozott a napló készítője is, aki saját munkásságának tesztelése mellett arra készült, hogy feltevéseinek korrekciós igazolásával bizonyítsa élete értelmét. Vélelmezhető indítékai közt sejlik föl az újabb tapasztalatszerzés eshetősége, valamint a példaadás, leginkább mégis a kíváncsiság motiválhatta: érdemes-e helytállni, és a testi bajaival küszködő előtt föltárul-e valamilyen spirituális út?
Várakozásában csalódnia kellett. Noha önmaga megnyugtatására, illetve a frusztráció elkerülése végett gyakorta emlegette az angyalokat, arról hogy mit súgtak fülébe, hallgatott. Tisztességgel elmagyarázta viszont, mit jelent számára a transzcendentális erőkkel találkozni: általuk férkőzhet a megnevezhetetlen mindenség közepéhez, és olyan tudattalan tartalmakat mozgósíthat, melyeknek létéről sejtelmünk lehet, tudásunk azonban nem. A megszemélyesítés ősi technikájával élt, és közel sem tett eleget a teóriaalkotás és igazolás kritériumainak, annál szégyentelenebbül támaszkodott viszont antropomorf szemléletmódjára. Talán ez volt az ára annak, hogy olyan sokáig, még az agónia előrehaladott stádiumában is megőrizte alapvető képességét: az alkotást. Szélsőséges helyzetben a saját állapot, vagy az arra adott reakciók követése és nyelvi rögzítése talán az egyetlen eredménnyel kecsegtető teremtő tevékenység. Olyan területeket von be az ismeret körébe, melyek a korábban csak látomások gyanánt, megértésre alkalmatlan leírásokban, mintegy rejtjelezetten bukkantak fel, holott „a tudat tisztasága az öröm”.
Aki előtt nem bontakozik ki a feltárás, a fogalmazás vagy a példaadás hívogató ideája, annak szenvedése érlel-e gyümölcsöt? A végletes kiszolgáltatottság élménye hiábavalónak tűnhet, és amennyiben elkerüli, a környezetének is megtakaríthat sok meddő erőfeszítést. Nem készti például vergődésre társait a szeretet és a szánalom ellentétes késztetései közt. Csakhogy ami pillanatnyi könnyebbséget hoz nekünk, nem jár-e az emberi nem egészére nézve tragikus következménnyel? Jelesül azzal, hogy elhalványítja a szenvedésről alkotott képet, és olyasféle erkölcsi tévútra terel, mint amilyen küzdelmeink idő előtti feladása?
Ma nem lehetünk biztosak még abban, hogy civilizációnk milyen irányba tart, és csakugyan megnyílik-e előttünk a halál hívásának eshetősége. Eszközeink bővülése a személyes választás szabadságát erősíti-e, vagy szigorú erkölcsi normák belénk plántálásával inkább eltántorítana a jóvátehetetlen döntések meghozatalától. Egymás állítására ügyet sem vető, ellentmondó feleleteket hallunk kaotikus összevisszaságban, bármi legyen azonban saját – és így a többiekre vonatkozóan is kötelezőnek tekintett – meggyőződésünk, egyet bizton föltehetünk: kilátásainkon számottevően nem ronthat már a választás szabadsága! Különben sem érdemes senkit olyasmire kötelezni, amiben nem hisz, vagy amiben nem talál reményt. Hasonlóképpen ostobaság megfosztani az önnön ítélőképességében bizakodót döntése végrehajtásának lehetőségétől. Miért aláznánk meg azzal, hogy „gondolj, amit akarsz, úgysem cselekedhetsz”?
A magatehetetlen szenvedőnek már jogában áll az erőszakos orvosi beavatkozás elutasítása, vagyis a maga választotta – rendszerint gyötrelmes további szenvedések árán elérhető - lassú halál. Szándékát azonban csak körülményes jogi procedúrák árán érvényesítheti, ami abszurdum, mivel a saját élet fölötti rendelkezést vonja kétségbe és adja kevésbé kompetens személyek kezébe. Rendjén való ugyan, hogy egyetlen idegen - orvos vagy ápoló - sem kényszeríthető az aktív közreműködésre, de miért ne kaphatnák meg a cselekvés esélyét azok a betegek, akik visszafordíthatatlan állapotba kerültek, hogy ameddig egyáltalában képesek rá, méltóképpen fejezhessék be életüket? Hajlamaink és erőnlétünk szerint reménykedhetünk csodákban, bízhatunk új terápiás kezelésekben, de milyen alapon terjesztjük ki üdvözítő elképzeléseinket a nehéz helyzetűekre? Nem volna emberségesebb rájuk hagyni a saját sorsuk felőli vélekedést?
Betegségek, átélt gyötrelmek hatására bármikor megrendülhet ítélőképességünk, halálközeli állapotban viszont már vajmi ritkán játszadozunk az öngyilkossággal. Alaposan mérlegeljük kilátásainkat, és csak végső esetben - ha meggyőződésünkké vált, hogy különb nem áll már előttük - döntünk a halál mellett. A Polcz Alaine emlegette „másik út” csupán akkor komoly alternatíva, ha nem csak elméleti eshetőség, hanem ténylegesen választható is. Amennyiben a fal felé fordulunk és a természetre hagyatkozunk, noha sok szenvedéstől menekedünk meg, mégsem érezhetjük, hogy méltóképpen zártuk volna le pályafutásunkat. Iván Iljics és Márai Sándor halála nemcsak abban különbözik, hogy az egyik időtlen mesehős volt, a másik pedig kortársunk, hanem abban is, hogy másra készültek és másként is éltek. A tévút, az elhibázott irány belátóvá, olykor engedékennyé tesz és a kompetenciánkon túli erőkre hagyatkoztat, míg a helyesen felmért pálya és a következetesen végigvitt elképzelés ellenkezőképpen hat. Arra sarkall, hogy az esedékessé vált pusztulásunkat se bízzuk általunk befolyásolhatatlan tényezőkre.
A thanatológus búcsúja olyan kérdést vet föl, amire kizárólag önmagunkban felelhetünk: szívünk szerint melyik utat követnénk?


*Polcz Alaine: Nem trappolok tovább (Naplójegyzetek 2006-2007) Polcz Alaine művei 9. kötet Jelenkor Pécs, 2008
 

xrm

Állandó Tag
Állandó Tag
Az egész "halál utáni élet" egy hatalmas kitaláció,én már sokat olvastam a témában,de mégis az győzött meg róla,mikor édasapám meghalt az intenzív osztályon,és újraélesztették. Megkérdeztem milyen volt ? Elsötétült minden ....és kész ennyi.... slussz.
 

KDina

Állandó Tag
Állandó Tag
Az egész "halál utáni élet" egy hatalmas kitaláció,én már sokat olvastam a témában,de mégis az győzött meg róla,mikor édasapám meghalt az intenzív osztályon,és újraélesztették. Megkérdeztem milyen volt ? Elsötétült minden ....és kész ennyi.... slussz.


Nem mindenkinek van halálközeli élménye,csupán azért,mert újra kellett éleszteni. Az is lehet,hogy apukád nem volt "elég időt" odaát és ezért nincsenek emlékei,hiszen a léleknek gyorsan kellett visszahúzódnia a testbe.
Engem meg az győzött meg,amikor meghalt a nagyapám,majd rá 1-2 hónapra kb megjelent és elmondta,hogy egy nagyon jó helyen van.
 

Csillagözön

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem mindenkinek van halálközeli élménye,csupán azért,mert újra kellett éleszteni. Az is lehet,hogy apukád nem volt "elég időt" odaát és ezért nincsenek emlékei,hiszen a léleknek gyorsan kellett visszahúzódnia a testbe.
Engem meg az győzött meg,amikor meghalt a nagyapám,majd rá 1-2 hónapra kb megjelent és elmondta,hogy egy nagyon jó helyen van.

Az is lehet, hogy akinek még nincs "ideje", nem nyerhet olyan rövid idő alatt bepillantást ...... a hová is ?

De egy élmény, az nem élmény. Meg kell nézni, illetve hallgatni a fentebb beidézett személyeket. Meg még sok mindent.....
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Attól még hogy valaki sokmindent olvas, nem lesz élménye a halál után lévő életről. Szerintem az a legmeggyőzőbb érv, ha valaki átéli. Akár álmában, akár ébre. Nem mindenki éli meg a klinikai halál állapotát. Vannak akik ki-be járnak a testükben, és tudnak is róla. Mindenki hazalátogat mélyalvás állapotában. Még ha soha egyetlen sort sem olvaott róla, akkor is. Nem tartom valószínűnek, hogy az őserdőben élő emberek bármit is olvastak volna róla. De ha átélik, vagy a varázslójuk elmondja, el is hiszik. Én felnőttként álmaimban éltem meg. Milyen felemelő érzés, hogy odaát lehet az ember legalább álmában! Azóta nem félek a haláltól, és tudom, hogy utána hová megyek. Mivel keresztény vagyok, ebben a hitben nőltem fel, hallottam, hogy halál utnán is van élet. De valahogy olyan távoli volt tőlem, nehezen tudtam elképzelni. Az élethű álmaim után már nem hogy elhiszem, de mivel átéltem, tudom is.
Legyen nagyon szép, és vidám tavaszi napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

KDina

Állandó Tag
Állandó Tag
Még annyit,hogy az alvást a keletiek kis halálnak hívják,mivel alvás közben is kilépünk a testünkből és járunk az asztrálsíkon,csak erre nem mindenki emlékszik.
 

Viktor1981

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Engem eddig nem érdekelt a halál téma. Fél évvel ezelőttig....amikor ugyanis váratlanul, nagyonn fiatalon elveszítettem az édesanyámat. Remélem igazad van és még mindig itt van velem. Viszont az nagyon zavar, hogy még csak 2-szer álmodtam vele.
Remélem vigyáz rám!

Szerintem azért nem adnak gyakran jelet, mert csak kivételes/szükséges esetekben vehetik fel a kapcsolatot a Földön maradt szeretteikkel.
Nekünk is ki kell járnunk ezt a földi iskolát. Talán más irányba terelődne a tanulási folyamat, ha kapcsolatba kerülnénk.
De ezt a legtöbben csak akkor fogjuk megérteni, ha már Velük leszünk és visszatekintünk az iskolában töltött évekre.
 
E

elke

Vendég
<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/q4rK2AMB0kU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

őt hallgatni mindig csoda
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Autósok kérlek benneteket vigyázzatok a gyalogosokra!
Kevesebben halnak meg az utakon, kevesebben maradnak itt a létközben! És kevesebben bánkódnak miattuk, kevesebben sírnak utánuk!

Anyu, miért?
Az alkohol adója: egy ártatlan halála
<O:p

Elmentem egy buliba, Anyu, és emlékszem a szavaidra.
Megkértél, hogy ne rúgjak be, így hát nem ittam semmi alkoholt.
<O:p

Büszke voltam, Anyu, ahogyan azt előtte megmondtad. Nem ittam alkoholt vezetés előtt, Anyu, amiért a többiek gúnyolódtak is velem.
<O:p

Tudtam, hogy igazad volt, Anyu, és hogy neked mindig igazad van. A buli lassan véget ért, Anyu, és mindenki haza indult.
<O:p

Ahogy az autóhoz léptem, Anyu, tudtam, hogy épségben haza fogok érni: nevelésed alapján - felelősségteljesen és büszkén!
<O:p

Lassan mentem, Anyu, és bekanyarodtam egy kis utcába. De a másik sofőr nem vett észre, és frontálisan belém hajtott.
<O:p

Ahogy fekszem itt a járdán, Anyu, hallom a rendőröket, amint mondják, hogy a másik sofőr ivott. És most én vagyok az, akinek ezért meg kell fizetnie!
<O:p

Itt fekszem, haldoklom, Anyu, kérlek siess! Hogy történhet ez meg velem? Az életem kipukkan, mint egy lufi! Körülöttem minden tiszta vér, Anyu, és a legtöbb az én saját vérem. Hallom, az orvos azt mondja, Anyu, hogy már nem tud segíteni rajtam.
<O:p

Csak azt akarom mondani, Anyu, esküszöm, tényleg semmit sem ittam. A többiek voltak, Anyu, akik semmivel sem törődtek.
<O:p

Valószínüleg a másik sofőr is egy ilyen buliban volt, mint én, Anyu.
Egyetlen különbség van csupán: ő volt az, aki részeg volt, és én vagyok az, aki most meg fog halni!
Miért isznak az emberek, Anyu? Ez az egész életüket tönkreteszi! Erős fájdalmaim vannak, mint a késszúrás, olyan erősek! A férfi, aki belém jött, Anyu, körbe-körbe szaladgál, én pedig itt fekszem, és haldoklom. Ő meg csak néz rám hülyén!
Mondd meg a bátyámnak, hogy ne sírjon, Anyu. És mondd meg Apunak, hogy legyen most bátor. És ha már a menyországban leszek, Anyu, írasd a sírkövemre: "Apja lánya".
Valaki mondhatta volna neki, Anyu, hogy ne igyon, ha vezet.
Ha mondta volna neki valaki, Anyu, most nem kellene meghalnom. Már alig kapok levegőt, Anyu, és nagyom félek.
Kérlek ne sírj miattam, Anyu. Mindig ott voltál, amikor szükségem volt rád! Mielőtt elmegyek, van egy utolsó kérdésem, Anyu:
NEM ÉN VEZETTEM RÉSZEGEN, MIÉRT NEKEM KELL MOST MEGHALNI???
Megjegyzés: Ez a történet a Springfield High School ( USA ) - ból terjedt el, egy héttel azután, hogy 2 diák autóbalesetben lelte halálát.
<O:p

Valaki vette a fáradtságot, hogy ezt a történetet megírja.
Ha gondolod küldd tovább annyi embernek, ahánynak csak tudod! Próbáljuk meg megismertetni a világgal, hogy ezek az emberek felfogják, mit is jelent mindez!!
 

fonixportal

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindig is foglalkoztatta az embereket mi van a halál után hát én megmondhatom a nagy semmi szó szerint nem egy nagy fehér szobában leszünk vagy hasonló hanem egy totál fekete helyen ami se nem pokol se nem meny csa a semmi az üresség!
 

KDina

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindig is foglalkoztatta az embereket mi van a halál után hát én megmondhatom a nagy semmi szó szerint nem egy nagy fehér szobában leszünk vagy hasonló hanem egy totál fekete helyen ami se nem pokol se nem meny csa a semmi az üresség!

Te ott voltál,hogy ennyire biztosan tudod? Nagyon merész olyat kijelenteni,amit nem tapasztaltál meg,azért kérdezem.
 
Oldal tetejére