Érdekességek más népek történelméből

Létrahuszár

Állandó Tag
Állandó Tag
MACSKÁK VÉGVESZÉLYBEN 2.
Hogyan zajlott le egy sátáni szertartás?

Walter Map (1140-1208) walesi író sok érdekes történetet, pletykát, anekdotát örökített meg latin nyelven írt műveiben. A magas tisztségeket betöltő, II. Henrik angol király udvarában is szolgáló művelt férfiú többek között beszámolt a vámpírokról, és lejegyezte azt is, hogy a szóbeszéd szerint miként zajlott le egy sátáni szertartás. A rituálé azzal kezdődik, hogy „a sátán fekete macska képében jelenik meg hívei előtt. Imádói eloltanak minden lámpást és gyertyát, majd elkezdenek közeledni azon hely felé, ahol megjelenni vélik mesterüket. Miután megérintették, a farkánál csókot nyomnak rá.”
Egy hírhedt inkvizítor, Marburgi Konrád német pap az áldozataiból kegyetlen kínzással kicsikart vallomások alapján számolt be a „fekete misékről”. Ezeken megelevenedett egy fekete macska szobra, és hátrafelé lépdelt a szekta tagjai között, akik imádatuk jeleként megcsókolták az állat hátsó felét. Ezután erkölcstelen mulatozás kezdődött a sötétben. Utána gyertyákat gyújtottak, mire a helyiség egyik sarkából különleges kinézetű férfi jött elő, akinek a felső teste hófehér volt, a teste többi részét pedig macskaszőr fedte. S ezzel a szertatás véget ért.
 

Gecsényi Róbert

Állandó Tag
Állandó Tag
Kína önkéntes hanyatlása

Zheng He a nagy tengeri utazó 1433-ban tért vissza hetedik útjáról a világ tengereiről. Átvitorlázott a Kínai-tengeren, az Indiai-óceánon, eljutott a Perzsa-öbölig és Afrikáig. Zheng hajóraját mintegy 100 hajó kísérte, víztartályhajók, hadihajók, lószállítók, őrhajók; a hajókon kb. 28000 tengerész tartózkodott. Ilyen armadát az 1. világháborúig nem múlt felül senki.
Három évvel hazatérése után császári hatalmi szóval megtiltották a tengeri hajók építését, valamennyi építési tervet megsemmisítettek, a hajókat összetörték. A császári udvarban felülkerekedett az a vélemény, hogy más országokkal folytatott kereskedelem semmit sem hoz a kínaiaknak, az országban minden megvan, másoktól nincs mit elsajátítani. Konfuciusz a civileket mindig a katonák fölé helyezte, megvetette a kereskedőket is akiket parazitának tartott.
Hajóépítés helyett többek között a kínai nagy fal építésére koncentráltak, és az északi határon jelentkező mongol fenyegetés elleni védekezésre.
A kínaiak tengerekről való visszavonulása után a következő évszázadokban az angolok, hollandok, portugálok, spanyolok folytattak felfedező és hódító tengeri utazásokat.
Pekingben több száz évig nem érdeklődtek más népek iránt; a Qing dinasztia alatt nem létezett külügyminisztérium. A kereskedelmet idegen országokkal büntették, az ilyen kereskedőket hazaárulónak bélyegezték.
 

Létrahuszár

Állandó Tag
Állandó Tag
Macskák végveszélyben (3.)
Egy hírhedt inkvizítor beszámolóiból

Marburgi Konrád (1180-1233) német pap a hírhedt inkvizítorok közé tartozott. Dél-franciaországi működése során sok eretnekséggel vádolt, megkínzott ember vallotta be, hogy ördögimádó szektához tartozik, amelyben fontos szerepe volt a macskáknak. A szektataggá válás előtt a beavatandó személyt előbb egy hatalmas varangy, majd feltűnően fehér bőrű férfi kerete fel, akit meg kellett csókolnia. Ezzel a gesztussal szakított a katolikus egyházzal. Az inkvizítor beszámolója szerint a „fekete misék”-nek is a fehér férfi és egy fekete macska volt központi alakja.

A szektatagok látszólag megmaradtak katolikusoknak, a szentmiséken meg is áldoztak, de az ostyát nem nyelték le, hanem a szájukban hazavitték, és otthon kiköpték.

Az inkvizítor beszámolói hatással voltak IX. Gergely pápára is.

1233-ban érte utol a végzete: Mainzból Marburgba tartott, amikor lovagok támadtak rá, és megölték, valószínűleg azért, mert a szekta támogatásával vádolta meg őket.

Marburgi Konrád:

1715921187185.png
 
Top