Óvodai élet 2o12

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Napsugárlány

Állandó Tag
Állandó Tag
Továbbképzés

Szeretnék segítséget kérni! óvónéni vagyok, és érdekelne, hogyan, mikortól vonatkozik rám a 7 évenkénti kötelező 120 órás továbbképzés, ha 3 évet kihagytam(nem gyes miatt),nem volt állásom, illetve közben szereztem másoddiplomát.
Köszönöm,aki tud segíteni!
Szerintem az is számít, hogy milyen a másoddiplomád, de ha a szakmával kapcsolatos akkor valóban a másoddiplpmádtól eltelt 7év után kell ismét továbbképzésre jelentkezned.
Lehet már nem is aktuális a válasz, de csak most néztem meg ezt az oldalt.
 

barbi0503

Állandó Tag
Állandó Tag
gyógypedagógus a másoddiplomám, de a mostani munkahelyemen az óvóped. diplomával vagyok felvéve. akkor az alapdiploma számít ugye? és a diploma évétől 7 évet kell számolni, és utána kell számítani 7 évente a 120 órát?
köszi a választ!
 

noémi30

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
A téli egészségnapon a narancsot és a mandarint szeretném feldolgozni, ha vannak ötletek, szinezőtök, projektek, versikék szivesen venném őket.
Előre is köszi a segítséget!
Noémi
 

Andika0214

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Nagyon jók az anyagok, amiket felraktatok! Kezdő óvónő vagyok, és szeretném a segítségeteket kérni, környezet és vizuális tevékenységekkel kapcsolatban. Bármi jöhet ebben a témában... Előre is köszönöm a segítségeteket!
 

Ágnes111

Állandó Tag
Állandó Tag
MOZGÁSFEJLESZTÉS
Tűz, víz!
A Játék leírása: A gyermekek lassú tempóban futkároznak, jelre megállnak. „TŰZ” felkiáltásra, hasra fekszenek a talajon. „VÍZ” Felkiáltásra másznak a bordásfalra, vagy székre állnak. Ismétlés egymás után. Minden feladatmegoldás után értékelés egyénenként. A játék bővíthető „FÖLD”, „ÉG”, „LEVEGÖ” stb. szavakkal, különböző testhelyzetek felvételével idősebbek játékában.
A fejlesztés lehetőségei: Térbeli tájékozódás, figyelem, emlékezet alakítása, szabálytudat fejlesztése. Gyors reagálás, kinesztetikus differenciáló képesség formálása mozgásgyorsaság a futásban.
Játszhatja: 3-25 gyermek 3-4 éves kortól.
Eszközök: bordásfal, székek.
Fuss haza!
A Játék leírása: A játékmaci köré kötéllel kört alakítunk, ez a ház. A gyermekek körbe futnak menetirány szerint a ház körül. Jelre be futnak a házba. Aki elsőnek ugrik be a házba, az a győztes.
A fejlesztés lehetőségei: Nagymozgások fejlesztése futással, térészlelés, tájékozódás Gyors reagáló képesség fejlesztése.
Játszhatja: 3-12 gyerek 3 éves kortól.
Eszköz: maci és körkötél
Gólyák a tóban
A játék leírása: A gyermekek a „gólyák”, a tó körül járkálnak, a gólya mozgását utánozva, jelre repülnek majd a tóban, járkálnak tovább. Tó lehet egy szőnyeg, vagy körkötél.
A fejlesztés lehetőségei: Egyensúlyérzék fejlesztése, térészlelés, tájékozódás térben. Gyors reagáló képesség alakítása, figyelem fejlesztése.
Játszhatja: 6-25 gyermek 3 éves kortól.
Eszköz: szőnyeg vagy körkötél.

Fészekrakó
A játék leírása: A gyermekek babzsákkal a kezükben szaladgálnak, jelre leülnek a babzsákra, amely a fészket jelenti a játékban. Az az ügyes, aki elsőként ül nyugodtan a babzsákján.
A fejlesztés lehetőségei: Egyensúlyérzék fejlesztése, gyors reagáló képesség alakítása, erőnlét fejlesztése, figyelem, akarat formálása.
Játszhatja: 6-25 gyermek 3 éves kortól.
Eszköz: A játszó gyermekek létszámával megegyező babzsák.
 

Ágnes111

Állandó Tag
Állandó Tag
EGYENSÚLYÉRZÉKELÉS FEJLESZTÉS

Patakugrás
Játszhatja 3 éves kortól 3-25 gyermek.
A patakot a Földön két párhuzamos vonallal jelöljük meg. A patak szélességét, vagyis a botok távolságát a gyermek korától és ügyességétől tesszük függővé. A gyermekek álljanak sorba ás egymás után ugorjanak az egyik partról a másikra. Vízbe ugrani nem szabad, aki beugrik, az “belefullad”. Ha van bőven helyünk, akkor legyen bosszú a patak, így mindenki egyszerre ugorhat. Többféle módon ugorhatnak: nekifutással, helyből, páros lábbal, fél lábon, dobbantással, hátrafelé.

Kötéltáncos
Játszhatja: 3 éves kortól 3-25 gyermek.
Bottal vagy krétával bosszú vonalat rajzolunk a földre, ez a kötél, melyen a kötéltáncosnak végig kell sétálnia. A haladás lassan ás óvatosan történjék, különben a ‘mélybe” esik az egyensúlyozó. A különböző feladatokat egymás után végzik a gyermekek, a többiek sorba ülve figyelnek, mintha cirkuszban volnának. A kötéltáncos mehet: egyszerű lépésekkel, láblendítéssel, felhúzott térdekkel, oldalazva, lábujjhegyen, sarkon, talp élen, hátrafelé, stb. Mint az igazi kötéltáncosok, két kart kitárhatja, hogy könnyebb tegyen egyensúlyozni. Egyenes vonal helyett, hullámos,cikkcakk, kör alakú pályán is haladhatnak a mutatványosok.
Ha elég hosszú a bejárnivaló, akkor megbeszélhetjük azt, hogy ha bizonyos helyre elért az egyik gyermek, akkor már mehet a következő. Így folyamatosan többen végezhetik egyszerre a feladatot.

Gólyajárás
Játszhatja: 3 éves kortól 3-25 gyermek. Kellék: 8-10 műanyag kugli.
A földre egy sorba helyezzünk fabábúkat (kuglikat) vagy hasonló tárgyakat, amelyeken jól át lehet lépni, nem törnek el, olyan távolságra tegyük őket, hogy közöltük egy lépéssel lehessen tovább haladni. Nagyon Óvatosan lépkedjenek át sorban a gyermekek a kuglikon, arra vigyázva, hogy ne dőljenek el. Magas lábtartással, mint a gólya, kell haladni, oldalról kikerülni nem Lehet, Megszámolhatjuk, melyik gyerek hány bábut döntött fel.
 

Ágnes111

Állandó Tag
Állandó Tag
FUTÓJÁTÉK

Féltek a farkastól?
Játszhatja: 3 éves kortól 6—25 gyermek
A gyermekek a játszótér egyik oldalán felállnak, velük szemben, legalább 25 lépésre egyikük mint farkas áll.
A farkas kérdezi a gyermekektől: „Féltek a farkast6l?” Ha azt felelik, hogy „Igen”, akkor a farkas válasza: „Akkor megyek én”, és elindul a gyermekek felé. Ha azt mondják, hogy „Nem”, akkor a farkas kiáltja: „Akkor gyertek ti!” és akkora gyermekek közelednek feléje. A gyerekek a választ előre megbeszélik, hogy mindannyian ugyanazt feleljék, vagy pedig egy vezért választanak, akinek a feleletét mondják ők is. A farkas igyekszik valakit megfogni. Ha sikerült, a megfogott lesz az új farkas, ha nem sikerül, ő marad továbbra is.

Kelj fel, Jancsi!
Játszhatja: 3 éves kortól 5—20 gyermek
A játszók egy sorban felállnak egymás mellett a játékterület egyik szélén. Tőlük kb. 25—30 lépésre áll, velük szembe fordulva az egyik gyermek. Ő az első pajtásának mondja:,, Kelj fel, Jancsi!”, mire az megkérdezi: „Hány órára?” Ezután mond egy számot, és utána egy lépésfajtát, amit az illetőnek meg kell tenni. Ilyen lehet Pl. három tyúklépésre. két óriás- lépésre, hét békaugrásra, egy forgásra, két cintányérra (levegőben meg- fordulás) vagy maradj a házban (helyben marad). Most a következő gyerekkel megismétlődik Ugyanez, majd így megy tovább a játék. Ha mindenki Sorra került, akkor elölről folytatják. Győz az, aki először ér a túlsó oldalra az irányító mellé. Minthogy ennél a játéknál nem egészen az ügyesség dönt, hanem az egyéni kedvezmények, nem igazságos a győzelem. Mégis jó fegyelmező — erős figyelemre van szükség —‚ amellett humorosan is lehet irányítani, a barátoknak nyújtott kedvezmény pedig erős összetartozási érzést fejleszt.

SZEMBEKÖTŐSDI

Erre csörög
Játszhatja 3éves kortól 6—25 gyermek
Egy gyermeknek bekötjük a szemét. A többiek tapsolva körülötte ugrálnak, és ezt mondogatják: „Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró”. A bekötött szemű gyermek Igyekszik megfogni valakit, ha ez sikerül, az elfogottnak kötjük be a szemét. A fogóhoz hozzányúlni nem szabad, de ha valaki nagyon merész, akkor még közvetlenül az orra alatt is tapsolhat.
 

Ágnes111

Állandó Tag
Állandó Tag
Állatjárások
Játszhatja: 3 éves kortól 3—25 gyermek
A gyermekek nagyon szeretik az állatok járását utánozni, ezért igen kedvelt játék a kővetkező: A játszóterep egyik oldalán egymás mellett helyezkednek el a gyermekek. Ha nincs elég hely, egymás előtt is állhatnak. A játékvezető azt mondja pl. „Jönnek a kutyák”, akkor minden gyermek négykézlábra ereszkedik, és átmászik a szemközti oldalra. Közben halkan ugatni is lehet. Aki átért, feláll, megfordul, és söndben Vár addig, amíg mindenki meg nem érkezik. Most másik állatnévvel visszaküldi őket, hogy: „Mennek a cicák”. A gyerekek a macska mozdulatait utánozva mennek vissza a túloldalra. Így járkálnak egyik oldalról a másikra. Ha új járást vagy kevésbé ismert állat mozdulatait szeretnénk megtanítani, akkor mutassuk be, mielőtt elindulnak. Felhívhatjuk a figyelmet, hogy ha szűk helyen mozognak, akkor várjanak egy kicsit, amíg az előttük levő gyermek elmegy, nehogy megrúgják egymást. A következő állatok járását lehet jól utánozni:
 cica (kézen és lábon járva, egészen puhán; miau)
 kutya (kézen, térden, négykézláb; vau-vau)
 gólya (fél lábon ugrálva, karok széjjel; kelep)
 tyúk (egyik sarok a másik láb cipőorrához ér; pi-pi)
 veréb (páros lábon ugrálni; csivi)
 ló (egyik láb előre, másikat utána húzni; nyihaha) —
 medve (cammogva, egyszerre lép jobb kéz és jobb láb, majd bal kéz,bal láb, test előredől; brumm)
 nyúl (két kéz előre nyúlik guggolva, lábbal utána ugrani; mak
 béka (két kézen támaszkodva hátrarúgni; brekeke)
 rák (hátrafelé a földre leülni, majd kézen-lábon támaszkodva haladni anélkül, hogy leülnének)
 f6ka (földre lefeküdve támasztott karokon húz6dzkodni előre, a lábak összezárva, lábfejek szétnyitva; u-u)
 kígyó (lehasalni, felső karokkal előrecsúszni; sz-sz)
 elefánt (ormány helyett egyik kéz előrenyújtva, valakit játékból lespriccelhetnek, aki védekezik ez ellen)
 

Napsugárlány

Állandó Tag
Állandó Tag
gyógypedagógus a másoddiplomám, de a mostani munkahelyemen az óvóped. diplomával vagyok felvéve. akkor az alapdiploma számít ugye? és a diploma évétől 7 évet kell számolni, és utána kell számítani 7 évente a 120 órát?
köszi a választ!

Igen, a 7év után következő 7 év alatt kell megszerezni a 120 órát.
Ezt pontosan idézem:"Nem kell továbbképzésben részt venni annak a pedagógusnak, aki pedagógus- szakvizsgát tett, a vizsgák letétele utáni hét évben.
 

Ágnes111

Állandó Tag
Állandó Tag
Magánhangzók és egyes mássalhangzók tiszta ejtését segítő játékok
Állatok hangjának utánzása
 Malac ui—ui—ui
 koca mama röf-röf-röf
 szamár iá—iá—iá
 nagy kutya : hu—hu-hu
 kis kutya : vau-vau—vau
vek-vek—vek
vak-vak—vak
 farkas : aú—aú—aú
 oroszlán á—á—á



 hal hang nélküli tátogás
 kecske mek—rnek-mek
 kis kecske e-e-e
 birka : be-be-be
 csibehívogató pi-pi-pi
 csibecsipogó hang: csip—csip-csip
 tyúk : kot—kot-kot
 nagy kacsa háp-háp-háp
 kis kacsa : sáp—sáp—sáp
 nagy liba gá—gá-gá
 libahívó hang : li—li—li
 pulyka : trut—trut-trut
 kis kakas : ki-ke-ré--ki
ki—ke-re-ki
ki—ke—ri-ki
 nagy kakas : ku-ku-ri—kú
 galamb : gru-gru-gru
 cica : miau-miau--miau
 ló klá-klá-klá
nyiha—ha ‚ nyiha—ha nyiha—ha
 tehén mú—mú—mú
 boci : bú—bú--bú
 egér : cin—cin-cin
 kígyó sz—sz—sz
 darázs zs—zs—zs



Egyéb hangutánzók

 óra tik—tak, tik—tak
 baba óá—oá—oá
 csöpögő csap csöp-csöp-csüp
 traktor tö—tö—tö
 ha közel van dö—dö—dö
 szél és vonat s—s—s
 enyhe fuvallat f—f--f
 tűz és labda pitt—patt, pitt—patt
 csengő csingiling, csingiling
 

Ágnes111

Állandó Tag
Állandó Tag
Ági ás Olgi
Ági és Olgi két bábu. Könnyen elkészíthetők fakanálból és színes zsebkendőkből. A magyarázat így szók „ Ez itt Ági, ez itt Olgi. Egyikük sem tud még helyesen beszélni. Ági csak- „Á”-s szavakat, Olgi pedig csak o -s szavakat tud mondani. Ági azt mondja: pá, váll, áll. pár, mázsát, Olgi pedig: olló, holló ‚orr, ott, hol stb.” A gyermeknek ( gyermekeknek) az elhangzó szavakból egyenként el kell döntenie, hogy azt melyik bábú tudja kimondani. A Játék menete: - Tartsuk mindkét bábút a kezünkbe, fordítsuk arccal a gyerek felé. Mondjunk egy szót, pl holló. Ha a gyermek Olgit választotta, akkor a bábú örömmel ismétli a holló szót. Ha a válasz téves volt, akkor a bábu fejét ingatja és többször ismétli a saját nevét (Ági, Ági). Azokat a szavakat, amelyekben az „o” és az ‚a” is előfordul, mindkét bábú ki tudja mondani. Ha a gyermek ezt magáról még nem ismeri fel, a bábúk mindketten egymás. felé fordulva felváltva ondogatják Példák Ági szavaira: mák, tál, lát, láz, bál, páfrány stb. Olgi: ól, álom, toll, tó, ló, hó, só, morog, lottó,
 

duverona

Állandó Tag
Állandó Tag
Sok fiú van az idén a csoportomban, biztosan örülnének ha a egy dinoszauruszokról szóló projektbe vonnám be őket.
Ha van ehhez kapcsolódó anyagotok, segítsetek nekem!
Szia!
Ha még nem késő: hónapok, színezők, sudoku.
 

Csatolások

  • januar_dino.gif
    januar_dino.gif
    6.6 KB · Olvasás: 1,514
  • februar_dino.gif
    februar_dino.gif
    6 KB · Olvasás: 1,506
  • maerz_dino.gif
    maerz_dino.gif
    5.7 KB · Olvasás: 1,508
  • april_dino.gif
    april_dino.gif
    5.8 KB · Olvasás: 1,498
  • mai_dino.gif
    mai_dino.gif
    6.4 KB · Olvasás: 1,500
  • september_dino.gif
    september_dino.gif
    6.9 KB · Olvasás: 1,525
  • august_dino.gif
    august_dino.gif
    6.3 KB · Olvasás: 1,514
  • juli_dino.gif
    juli_dino.gif
    5.7 KB · Olvasás: 1,495
  • juni_dino.gif
    juni_dino.gif
    5.6 KB · Olvasás: 1,502
  • parasaurolophus_malen.gif
    parasaurolophus_malen.gif
    3.8 KB · Olvasás: 37
  • brontosaurus_malen.gif
    brontosaurus_malen.gif
    3.3 KB · Olvasás: 45
  • dezember_dino.gif
    dezember_dino.gif
    5.9 KB · Olvasás: 1,513
  • november_dino.gif
    november_dino.gif
    6.6 KB · Olvasás: 1,516
  • oktober_dino.gif
    oktober_dino.gif
    5.5 KB · Olvasás: 1,517
  • pteranodon_malen.gif
    pteranodon_malen.gif
    3.5 KB · Olvasás: 37
  • styracosaurus_malen.gif
    styracosaurus_malen.gif
    4 KB · Olvasás: 41
  • torosaurus_malen.gif
    torosaurus_malen.gif
    4 KB · Olvasás: 43
  • dinosaurier_sudoku_loesen.pdf
    78.8 KB · Olvasás: 97

vaczila

Állandó Tag
Állandó Tag
Erdekelnenek olyan jatekos feladatok, verseny jatekok stb. amiket kozosen tud jatszani farsangkor szulo a gyerekkel.
Amiket mar jatszodtunk: pl. Wc papir feltekerese gyerek altal a szulore, a szulo meg kell egye a habos sutit, úgy, hogy a gyerek tartja, gyerek-szulo parokat alkotnak mindket fel labara felkotunk egy lufit, osszekotjuk a masik labukat es ki kell pukkasszak a lufikat stb.


Mi játszottunk már Kutya -kutyaház játékot. A szülők körbeálltak, terpeszbe tették a lábukat, ők voltak a kutyaház. A gyerekük a lábuk alatt térdelve a kutyák. Jelre a kutyáknak egy kört kellett körben haladniuk, majd mindenkinek visszatalálni a saját házába. Nyer, aki először visszaér.

Olyat is játszottunk hogy anyukák voltak a madárfiókák, a gyerekek a madáranyukák. A gyerekeknek csipesszel kellett a hullámosra hajlított zsenília kukacokat összeszedni és a fiókáiknak odahordani. Nyert, aki adott idő alatt a legtöbbet tudta összeszedni és a fiókájának vinni.
 

vaczila

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

A jövőheti témám: A téli állatvédelem.

Van ehhez kapcsolatos tervetek, vagy foglalkozás ötletetek?

Köszönöm szépen!

Timi

Konkrét tervem nincs, de készítsetek madáretetőt. Közben megbeszélhetitek, milyen ennivalókat lehet beletenni, ezeket közösen gyűjthetitek, fűzhetitek. Készíthettek madárkalácsot. Rajzolhattok, festhettek madáretetőt, tanulhattok madaras verseket, mondókákat (Pl: Szakad a hó nagy csomókban, Madarak voltunk földre szálltunk, stb), Készíthettek pompom madárkákat, magnóról hallgassatok madárhangokat, felismerik e a gyerekek? A szőnyegen játszatok az erdei játékállatokkal, építsetek erdőt köréjük, játékból vigyetek oda autókkal ennivalót nekik. Jó lehetőség a témáról való beszélgetésre, a gondoskodás fontosságának megerősítésére, de csoportosításra, akár számlálásra is.
 

Ágnes111

Állandó Tag
Állandó Tag
SZÉLIKE KIRÁLYKISASSZONY


Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, még az üveghegyen is túl, hol a kis kurta farkú malac túr, volt egy király, annak egy fia, János.

Azt mondja egyszer a király a fiának, aki serdülő legényecske volt:

- Eredj, fiam, láss országot-világot, hadd pallérozódjál. Úgy lesz belőled derék ember.

Kétszer sem mondatta ezt János királyfi, tarisznyát vetett a nyakába, botot a kezébe, elbúcsúzott apjától, anyjától, s ment hetedhét ország ellen. Amint megy, mendegél, találkozik az úton egy rettentő hosszú, vékony emberrel. Köszönti a királyfi, a hosszú ember fogadja. Aztán nézte, nézte János királyfi a hosszú embert, s szeme-szája tátva maradt a nagy erős csudálkozástól, mert ő még ilyen hosszú embert nem látott. Kérdezte:

- Ki vagy te, mi vagy te, mi a mesterséged?

Felelte a hosszú, vékony ember:

- Az én nevem: Villámgyors. Olyan sebesen futok, mint a villámlás, még annál is sebesebben.

- No, azt szeretném látni - mondja a királyfi.

Még jóformán ki sem mondja, előugrik a bokrok közül egy szarvas. Uccu, utána Villámgyors, egyet szökik, kettőt ugrik, s utoléri a szarvast. Mondja a királyfi:

- Mármost csakugyan elhiszem, hogy oly sebesen tudsz futni, mint a villámlás. Gyere velem, legyünk kenyeres pajtások, bizony nem bánod meg.

Kezet csapnak, barátságot fogadnak, mennek ketten tovább.

Amint mennek, mendegélnek, látják, hogy egy rettentő széles vállú ember alája feküdt egy nagy hegynek, s azt emelgeti. Odamennek, köszönti a királyfi, s kérdi a széles vállú embert:

- Hát te ki vagy, s mi vagy, atyafi?

Feleli a széles vállú ember:

- Én Hegyhordó vagyok. Nincs az a nagy hegy, hogy a vállamon el ne vigyem.

Mindjárt fel is kapta azt a hegyet, s vitte a vállán, mintha csak egy zsák búza lett volna.

- Ejnye, atyafi - mondja a királyfi -, nem csapnál fel közénk kenyeres pajtásnak?

- Jó szívvel - mondotta Hegyhordó.

Azzal kezet csapnak, s mennek tovább hárman. Mentek, mendegéltek, s beértek egy rengeteg erdőbe. Hát ott egy rengeteg széles mellű ember csak ráfúj a fákra, rettentő szél kerekedik, s a fák szörnyű nagy recsegéssel-ropogással döndülnek a földre.

Megállanak a kenyeres pajtások, szemük-szájuk tátva marad a nagy csodálkozástól, még ilyet nem láttak világéletükben. Kérdi a királyfi:

- Hát te ki vagy, s mi vagy? Mi a mesterséged?

Mondja a széles mellű ember:

- Én Fúvó vagyok, s egy fuvintásomra a legnagyobb ház is összedől, s a legnagyobb fákat is pozdorjává töröm.

- Ejnye - mondja a királyfi -, éppen nekünk való ember vagy, állj közénk kenyeres pajtásnak.

Mindjárt kezet csapnak, nagy barátságot fogadnak, s mennek tovább. Most már voltak négyen. Mennek, mendegélnek, s találkoznak az úton egy nyilas emberrel.

Köszönti a királyfi, s kérdi tőle:

- Hát te ki vagy, mi vagy, mi a mesterséged?

Mondja a nyilas ember:

- Én Jóltaláló vagyok, a borsószemet úgy ellövöm akárkinek a tenyeréről, hogy a tenyerének semmi baja nem lesz.

- Próbáljuk meg! - mondja a királyfi.

Volt a nyilas embernél egy szem borsó, azt a királyfi a tenyerén kitartotta, s a nyilas ember csakugyan úgy ellőtte, hogy a királyfi tenyerét a nyíl még csak nem is súrolta.

Na, kezet csap a királyfi Jóltalálóval is, és mennek tovább öten. Amint mennek, mendegélnek, találkoznak egy kicsi, zömök emberrel. Köszönti a királyfi, s kérdi:

- Hová-merre, földi? Ki s mi vagy, mi a mesterséged?

Felelt a kicsi, zömök ember:

- Az én nevem Péter, s ha a fejemet a földre teszem, mindent tudok, amit az emberek gondolnak és cselekszenek, akármilyen messze vagyok tőlük.

Megörvend a királyfi Péternek, erősen megbarátkoznak, s ment Péter is velük. Most már voltak hatan, mind kenyeres pajtások. Mentek, mendegéltek hetedhét ország ellen, s addig mentek, mendegéltek, amíg éppen Tündérországba nem értek.

Volt Tündérország királyának egy gyönyörűséges szép lánya, akinél szebbet a világ nem látott, s aki olyan sebesen tudott szaladni, mint a szél. Nem is volt más az ő neve: Szélike királykisasszony.

Egyszer kihirdetteti a király az országában, még azon is túl, hogy annak adja lányát, aki a futásban elhagyja; de úgy próbáljon szerencsét akárki, hogy ha lányát el nem tudja hagyni, karóba kerül a feje.

Hiszen próbáltak szerencsét királyfik, hercegek, grófok, bárók s válogatott cigánylegények, de karóba is került a feje valamennyinek.

Hallják ezt a kenyeres pajtások, fölmennek mind a királyhoz, s ott előretaszigálják Villámgyorsat, hogy hát ez a pajtásuk szerencsét próbálna.

- Jól van - mondja a király -, csak próbálj, kilencvenkilenc legénynek karóban a feje, a tied lesz a századik.

Tenger nép gyűlt a király udvarába, hadd lássák, melyik tud jobban futni: Szélike-e vagy az a hosszú, langaléta ember?

Megfutamodik Szélike, utána Villámgyors, egyet ugrik, kettőt szökik, s úgy elhagyja Szélikét, hogy az nagy erős szégyenében keservesen sírni kezdett.

Azt mondja a király Villámgyorsnak:

- Hiszen sebesebben futottál, az igaz, de bizonyosan valami baja van a lányomnak. Tegyünk még egy próbát.

Futnak másodszor is, de Villámgyors most is úgy elhagyta Szélikét, hogy Szélike még nyomába sem ért. Hej, szégyellette magát a királykisasszony erősen, sírva szaladt a palotába!

- No, fiam - mondja a király Villámgyorsnak -, látom, hogy most is jobban futottál, mint a lányom, de három az igazság, fussatok harmadszor is.

Ezalatt Szélike királykisasszony egyet gondolt, s Villámgyorsnak egy gyönyörűszép gyémántgyűrűt küldött ajándékba. Örült Villámgyors az ajándéknak, mert nem tudta, hogy miféle gyűrű az. Afféle gyűrű volt az, hogy aki az ujjára húzta, mikor menni akart, a földbe gyökerezett a lába. No, ha Villámgyors nem tudta ezt, bezzeg tudta Péter, mert ő a földhöz nyomta a fejét, s megtudta, hogy min járt a Szélike esze. Mindjárt szólott Jóltalálónak, hogy mikor Villámgyors kiáll futásra, lője el a gyűrű fejét, mert abban van a varázs.

Na, elkövetkezik a harmadik nap. Kiáll Szélike s Villámgyors egymás mellé. Megfutamodik Szélike, futna Villámgyors is, de nem tud. Állott egy helyben, mintha odacövekelték volna.

Abban a szempillantásban Jóltaláló megcélozza a gyűrű fejét, ellövi, s hát indul Villámgyors, szalad, mint a villámlás, és harmadszor is elhagyta a királykisasszonyt.

Sírt a királykisasszony, majd fölvetette a méreg s a bosszúság. Hogy az a hosszú, vékony ember így csúffá tegye! Most már akár akar, akár nem, hozzá kell mennie feleségül. Pedig úgy láttam, mint ma, a királykisasszonynak János királyfin akadt meg a szeme. Bizony nem bánta volna, ha ez hagyja el a futásban.

Bezzeg megörült, mikor a kenyeres pajtások fölmentek a királyhoz, s azt mondotta Villámgyors, hogy nem kell neki a királykisasszony, csak annyi aranyat és ezüstöt adjon neki, amennyit Hegyhordó elbír vinni.

- Adok én jószívvel - mondotta a király -, nem annyit, de többet, mint amennyit egy ember elbír.

Megtöltetett hat szekeret arannyal-ezüsttel színig.

- Itt van, vigyed, ha elbírod!

Fölkapja Hegyhordó a hat szekér aranyat és ezüstöt, de annyi volt neki, mint másnak hat zacskó arany. Hozatott a király még hat szekér aranyat és ezüstöt: meg se kottyant Hegyhordónak.

No, már ennél több aranya és ezüstje a királynak sem volt. Akkor összeszedték, ami csak drágaság volt a palotában. Aranytálakat, -tányérokat, -késeket, -villákat, -kanalakat s mindent. Mikor mind felszedte Hegyhordó, mondta:

- No, most elég!

Elmentek a kenyeres pajtások, de alig mentek el, a király erősen megbánta, hogy ezeknek a jöttment embereknek azt a rengeteg sok kincset odaadta. Gondolkozott, okoskodott, törte a fejét, hogy tudná valamiként visszaszerezni. Egyet gondol, utánuk szalasztja Szélikét, hadd menjen velük, mintha elrabolták volna, akkor aztán utánuk küld egy regement katonát, s Szélikét meg a tenger kincset is visszahozatja.

Hiszen Szélikének sem kellett egyéb! Bezzeg szaladott örömmel utánuk. Hipp-hopp! - egy szempillantásra utolérte őket, s mindjárt János királyfihoz szegődött, mellőle el sem maradott.

Mennek, mendegélnek, egyszer Péter lehajtja fejét a földre, s azt mondja pajtásainak:

- No, most mindjárt csúf dolgunk lesz. A király egy regement katonát indított utánunk, minket elpusztítanak, s Szélikét meg a kincset visszaviszik.

- Úgy-e - mondja Fúvó -, hát csak jöjjenek! A többit bízzátok rám.

Jött is a regement. Mikor egy puskalövésnyire volt, vissza fordult Fúvó, megfújja magát, kerekedik rettentő nagy forgószél, s elfújta a katonákat lovastul, mindenestül, talán még a világ végén is túl.

Most már mehettek békességben. Szépen hazaértek a János királyfi udvarába. Ott a temérdek kincset öten elosztották egymás között, János királyfinak maradt Szélike királykisasszony.

Mindjárt nagy lakodalmat laktak, üstre főztek, teknőre tálaltak. Csak lé volt kilencféle. Én is ott voltam ebédre. Ettem-ittam, jól mulattam, s aztán szépen elkullogtam.

Itt a vége, fuss el véle!
 

Ágnes111

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyik kedvenc mesém:


A SZÁLLÁST KÉRŐ RÓKA


Egyszer egy vén róka nagyon megéhezett egy kis pecsenyére. Fogott hát egy üres zsákot, a hóna alá csapta, és elindult vele világgá.

Ment, mendegélt, míg estére egy gazdaember házához nem ért.

Bekopogott, és amikor megkérdezték, hogy ki az, hát így felelt:

- Szegény utasember vagyok, s éjjeli szállást kérnék, hogyha megszánnának.

Jószívű ember volt a gazda is meg a felesége is. Megszánták a szegény utast, beengedték, vacsorával is megkínálták. A róka megköszönte, szerényen a padra kuporodott, a zsákját pedig a pad alá tette.

Mielőtt lefeküdtek, azt mondja a gazdának:

- Jaj, gazduram, nem jár itt a ház körül valami tolvaj? Ebben a zsákban egy szép nagy kakas van, nem szeretném, ha elveszne!

- Sose búsulj; róka koma, az én házamból még nem veszett el semmi! Csak aludj nyugodtan! - biztatta a gazda, s még mosolygott is, hogy a róka félti a kakasát.

Persze hogy a zsákban semmi sem volt! Hanem azért mikor felébredtek, a róka jajgatni kezdett:

- Jaj, jaj, jaj, valaki ellopta az én drága kakasomat!

Csitították, hogy dehogy lopták el, már ugyan ki lophatta volna el? Talán elbújt a szobában valahova. Keresték mindenfelé, de sehol sem találták. Szörnyen szégyellte magát a gazda, hogy éppen az ő házában tűnt el a rókának valamije, de meg sajnálta is szegényt, hogy olyan keservesen siránkozott. Mi mást tehetett volna, adott egy szép nagy kakast a rókának, hogy ne sírjon úgy, s most már menjen tovább békével.

El is ment a róka nagy örömmel.

Ment a kakassal egész nap, este pedig megint bekopogtatott valahova.

Itt is jó emberek laktak, akik szívesen látták. Amikor le akartak feküdni, a róka ismét körülnézett a szobában, mintha tolvajok után kutatna, majd így szólt a gazdához:

- Tudja meg, gazduram, hogy egy szép kövér lúd van a zsákomban. Jaj, ha azt ellopná valaki!

- Nem lopja azt el nálam senki. Csak feküdj le, és aludj nyugodtan - mondotta a gazda.

Hanem hát a róka csak azt várta, hogy mind elaludjanak. Akkor szépen kivette a zsákból... No, ugyan mi is volt a zsákban? Hát bizony a kakas volt, semmi más. Kivette a kakast, és úgy megette, hogy még egy tolla sem maradt. Hej, de aztán reggel rá is kezdett megint a siránkozásra:

- Jaj, jaj, jaj, valaki ellopta az én drága szép ludamat!

Keresték ezt is mindenfelé, s mikor végül nem találták sehol, a gazda adott neki egy jó kövér ludat, csak ne sírjon és ne panaszkodjon, hogy nála elveszett valamije.

Ment tovább a róka a kövér lúddal, és úgy örült, hogy majd kiugrott a bőréből. Az úton tízszer is kibontotta a zsákot, hogy megnézze, benne van-e még a lúd. Így ment, mendegélt, míg estére ismét egy házhoz ért. Itt is kopogtatott, beeresztették, de mielőtt lefeküdtek, megint így szólt a gazdához:

- Idetettem a zsákom a pad alá, mégsem merek nyugodtan aludni, mert tudja meg, gazduram, hogy egy szép kövér malacom van benne!

- Csak aludj nyugodtan - biztatta a gazda -, akármi is van a zsákodban. Az én házamban nem lesz semmi baja!

Hát a gazda ugyan nem jól gondolta, mert alighogy elaludtak, a róka úgy felfalta a kövér ludat, hogy se tolla, se csontja, se egy darabkája nem maradt. Hanem rá is kezdte már hajnalban a nagy siránkozást:

- Jaj, jaj, jaj, valaki ellopta az én drága szép malacomat!

Hiába csitították, hiába vigasztalták, s hiába is keresték a malacot mindenfelé. Itt sem maradt más hátra, a gazda végül is adott a rókának egy szép kövér malacot.

No, most volt csak nagy örömben a róka, mikor kiért az országútra, s a zsákot kibontotta! Sohasem látott még ilyen szép malacot. Ebből lesz ám csak jóízű pecsenye!

Ment, mendegélt egész nap, s estére megint csak bekopogtatott egy gazda házához. Beeresztették, s itt is ugyanazt mondta, mielőtt lefeküdtek:

- Gazduram, jól vigyázzon ám éjjel a tolvajokra, hogy el ne lophassák az én szép kövér disznómat, ami ebben a zsákban van!

Odanéz a gazda, hát látja, hogy a zsákban nem férne el egy kövér disznó, de meg hallotta is, hogy csak kismalac visít ki belőle. No de azért nem szólt semmit, csak elaludt szépen.

De nem aludt ám el a róka! Megette a malacot szőröstül-bőröstül, s alighogy pitymallott, már el is kezdte a jajgatást:

- Jaj, jaj, jaj, valaki ellopta az én drága szép disznómat!

A gazda mindjárt rájött a turpisságra, de azért tette magát, mintha sajnálkoznék. Így szólt a rókához:

- Jaj, csak ne búsulj, és ne kiabáld tele a falut, inkább kettőt adok az egy kövér disznód helyett. Add ide a zsákot, hogy odakinn tegyem bele őket.

Kiment a gazda a róka zsákjával. Volt neki két mérges kopókutyája, éppen jó éhesek voltak. Ezeket bedugta a róka zsákjába, jól be is kötötte, azután a rókának adta, hogy igyekezzék a faluból kifele.

Nem kellett a rókának kétszer sem mondani, most vitte csak nagy örömmel a zsákot, s már előre nyalta a száját a jó zsíros lakomára! Alig várta, hogy kijusson a faluból az országútra.

Kibontotta a zsákot, hogy megnézze a két disznót, hát amint bontja, ugyan mi ugrik ki belőle? A kopókutyák! Nosza, szaladóra fogta róka koma a dolgot! Nem kellett már neki disznópecsenye, csak a bőrét megmenthesse!

Hanem hiába szaladt, mert a két kopókutya utolérte és szét szaggatta.

Ha a rókát a kutyák szét nem tépték volna, az én mesém is tovább tartott volna.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére