Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

lapappilon témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2007 Március 11.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Mamka82

  Mamka82 Állandó Tag

  Ja és megkérlek Titeket, hogy ne is fejtegessük tovább ezt a szálat, mert felesleges, nem fordulok én senkihez sem ez ügyben, hogy bizonygassam az igazam... ha úgy látjátok én gondolom és látom rosszul a dolgokat, akkor lehet az is igaz, én csak a megérzéseimre és a hallottakra, látottakra, tapasztaltakra alapozva cselekedtem és azt látom a gyerekemen, hogy megérte. A "probléma" egyenlőre megoldódott és ez a lényeg számomra! Ti se vitatkozzatok azon, hogy az óvoda vagy az iskola hibája-e, mert sokan vagyunk sokfélék, látjuk a világot, az életet így és úgy, nem kell ezen vitázni..., semmi értelme, attól még semmi nem fog változni adott ügyben... Inkább menjen tovább ez a fórum úgy ahogy eddig, jó hangulatba, segítőkész hozzáállással! Szép estét mindenkinek! Anita
   
  zsóka2. kedveli ezt.
 2. melon2008

  melon2008 Állandó Tag

   
  zsóka2., Betti1117 és Mamka82 kedveli ezt.
 3. melon2008

  melon2008 Állandó Tag


  Ahány féle IQ-vizsgáló módszer,annyi féle az eredmény is!
  Én nem hiszem,hogy ezekkel az IQ-tesztekkel ténylegesen reális eredményeket lehetne pontosan bemérni...
  Sőt megkockáztatom,hogy sok olyan gyermek ül normál iskolákban a padban,akiknek ha mérnének IQ-t,akkor elég siralmas eredmények születnének.
  Kimutatták már,hogy az iskolai képességek nem függenek össze szorosan az IQ-val.Származhat a tanulási gyengeség részképesség-zavarból is.
   
  Betti1117 kedveli ezt.
 4. Sziget Ditty

  Sziget Ditty Állandó Tag


  Volt olyan gyerekem,
  alsóban: akinek az osztályában a tanárnak az volt a szokása, hogy kitépte a gyerekek füzetéből a lapot, ha nem tetszett neki a gyerek munkája.
  felsőben: kidobálta a gyerek értesítőjéből a benne lévő matricákat, ekkor bejött az igazgató és meglátta a rendetlenséget. A tanár ettől ideges lett, a gyerekre még dühösebb. Az igazgató távozása után kihívta a gyereket a tanári asztalhoz, akkora pofont adott neki, hogy a gy. zokogott egész nap . A nap végére sem tudott megnyugodni.

  Sok esetben gyerekeknek nem a tanulással, az iskolával van bajuk, hanem a pszichoterrorral - mondom én ezt szakemberként.
   
  zsóka2., koboln, tyutyukam és 1 másik tag kedveli ezt.
 5. Mamka82

  Mamka82 Állandó Tag

  Nálunk azért messze nem ennyire drasztikus a helyzet és nagyon elszomorító, hogy ilyen egyáltalán előfordulhat!!! Nálam el sem juthatna eddig a dolog, mert szerencsére a gyerekemmel vagyok olyan viszonyba (egyenlőre, de remélem ez a későbbiekben is így lesz, mert én igyekszem a bizalmát megtartani), hogy elmondaná, de ha nem is, meglátnám rajta hogy valami baj van. Lenne az a pont, amikor nem magam keresnék megoldást a problémára, hanem szó szerint ajtóstól rontanék a házba, ha a gyerekemre bárki kezet emelne úgy, hogy az ténylegesen fáj Neki vagy osztályozná le egy dolgozatát úgy hogy másnak ugyan arra jobb jegyet ad, akkor egészen biztos kinyitnám a szám és nem érdekelne senki és semmi, csak a gyerekem. Viszont amíg szépen, csendben orvosolni tudom a problémát, a gyerekem nem éri komolyabb hátrány, lelki bántás, amíg ő nem érzi azt hogy baj van, addig nem keveredek felesleges konfliktusokba, mert nem látom értelmét. De van az a pont, amikor már nem próbálnám elhitetni a gyerekemmel hogy minden rendben van így ahogy van... Az elveimet, a tapasztalataimat, a nevelésem nem hazudtolnám meg a gyerekem előtt, csak azért hogy ne keveredjek konfliktusba, értem ezt arra, hogy ha őt állandóan leírná, vagy nyakon csapná ha nem tud valamit, akkor ez nem az a dolog amire azt mondanám a gyerekemnek, hogy ne foglalkozz vele, majd abbahagyja. Itt már kő keményen bemennék és az asztalra csapnék és nem érdekelne hogy milyen visszhangja lesz a dolognak. De mi itt nem tartunk szerencsére és ennyire durva dolgot nem is feltételeznék a tanítónéninkről. Elég szomorú hogy ennyire durva dolgok létezhetnek, hogy ezt egy tanár megteheti a diákkal szemben, mert ez mát nagyon nem elfogadható!!! Viszont ilyen esetekben azt sem értem, hogy a szülő miért nem lép? Miért nem veszi észre, hogy valami nem stimmel a gyerekkel? Azért mert nagyon sok szülő úgy látom nincs is tisztába saját gyerekével, meg sem kérdezi iskola után, hogy milyen napod volt, mi történt... vagy át sem nézi a leckéjét, nem kérdezi ki és még sorolhatnám... Valahol a szülőkkel is nagyon nagy problémák vannak, mert ha már első osztályban van olyan gyerek, akin ezt látom, hát akkor azzal mi lesz később?! Nagyon nehéz és összetett dolgok ezek, nem is érdemes belemenni, mert egy élet kevés rá hogy az ember mindent megértsen és utána járjon, egyszerűbb ha mindenki a saját dolgát próbálja megoldani, még akkor is ha látja, tudja és érzi hogy a másikkal szemben igazságtalanul viselkednek...
   
 6. adnijó

  adnijó Új tag

  Popper Péter iskolakritikája

  főbb gondolatok: Iskola, mint futószalag? Az ellenőrző kultusza, Az angolszász és a német típusú iskola különbsége, Az iskola kötelező bizalmatlansága, Nem lehet állandóan a siker és a kudarc feszültségében élni, Miért kell erőltetni a fejlődést?
   

  Csatolt fájlok:

 7. Betti1117

  Betti1117 Állandó Tag

   
  zsóka2. kedveli ezt.
 8. melon2008

  melon2008 Állandó Tag

   
  Betti1117 és Mamka82 kedveli ezt.
 9. melon2008

  melon2008 Állandó Tag

  Ez is egy nagyon elgondolkodtató cikk:

  http://fn.hir24.hu/itthon/2007/08/31/iskola_megbetegiti_gyerekeket/
   
 10. cilike75

  cilike75 Állandó Tag

  Kenguru matematika

  Szia!

  Sajnos már nem lehet letölteni, megtennéd, hogy felteszed őket újra?
  Nagy segítség lenne a jövőben.

  Előre is köszönöm!

  C.
   
 11. szabo740123

  szabo740123 Állandó Tag

  kenguru kérésre

  Újra kenguru!Lehet, hogy ismételek, kérték!
   
 12. szabo740123

  szabo740123 Állandó Tag

 13. szabo740123

  szabo740123 Állandó Tag

  folyt. 2

  még néhány...
   

  Csatolt fájlok:

 14. gabocamami

  gabocamami Állandó Tag

  Szorzás, bennfoglalás kézszorobánnal

  Neten találtam, közkinccsé teszem. Szerintem jó ötlet:)
   

  Csatolt fájlok:

 15. Lutischan

  Lutischan Állandó Tag

  Remélem tudod használni.
   
 16. szuzse

  szuzse Állandó Tag

  Sziasztok, óvó néni vagyok és a jövőhéten 3.osztályban kell bemutató órát tartanom, a téma MONDA, LEGENDA anyanyelv. Kérlek segítsetek! Bármilyen ötletet , óravázlatot megköszönök. üdv. szüzse
   
  kj1023 kedveli ezt.
 17. laura98

  laura98 Állandó Tag

  Szuper!
   
  Darabos Márta kedveli ezt.
 18. csuk

  csuk Állandó Tag

  Ez a Vekerdy sem fejlődik. Reménytelen eset. Ráadásul öntelt.
  Kedvenc példája az írástanítás...Oktatáskutatóként tudja-e, hogy azok az újságpapíros módszerek élnek, merthogy a gyerekek vázolólapokat kapnak, ezeken nagy alakban, vastag ceruzával tanulják a betűelemeket...aztán egyre kisebb betűformát írnak, mielőtt vonalközbe kerül a betű.
  Vajon mit kutat Vekerdy? És miért nincs ennyire képben? Tudja-e, hogy nem is kell megtanulnia a gyerekeknek első év végére olvasni, mert az első és a második osztály egy szakasz. Kezdő. Ennek ellenére a többség megtanulja ezt, vannak néhányan, akik nem. Csak nem az a baj, hogy a magyar gyerekek nagy része elolvas egy rövidke szöveget az első osztály végére? Mindenféle oktatáskutató erőlködése ellenére vagy ellenében.

  Vajon a nem állami/önkormányzati iskolákban is végez kutatásokat? Az alapítványi iskolákban hogyan tanulnak írni? Olvasni?
  Isten mentsen meg mindenkit az ilyen oktatáskutatótól. Szerencsére a szakemberek nem fogadják meg a tanácsát, hosszú éveken át ugyanazt szajkózza. Egy-egy könyve néha szóbeszéd, aztán ez is mehet tiszteletpéldányként a könyvtár polcára porosodni.
  Az oktatáskutatásra szánt milliókat az iskoláknak kell adni. Vekerdyék pedig éljenek meg abból, ami hasznot hoztak eddig a MAGYAR iskolaügynek.
   
 19. pedit01

  pedit01 Állandó Tag

  Kedves Csuk!
  Jó érzés tudni,hogy már legalább ketten vagyunk,akik nem igazán értünk egyet Vekerdy "igazságaival".Íróasztal mögül ,gyereket csak fényképrők ismerve,én is nagyon okos tudok lenni.:)
  Mégegyszer köszönöm!:)
   
  matekzseni24 és zsuzsa0714 kedveli ezt.
 20. Hajnalicska

  Hajnalicska Állandó Tag

  Sziasztok!

  Tanácsot kérnék. Az óvodások iskolai fogadására milyen gyermekjátékot vagy egyebet javasoltok (elsősök játszanak az ovisokkal), ami tényleg jó hangulatot keltene?
  Ezen a téren még nincs tapasztalatom. Rövidke műsorral készülünk, a fennmaradó időt pedig játékkal gondoltam eltölteni. Minden ötletet örömmel fogadok.

  Üdv, Hajnalicska
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás