Ünnepeink - HÚSVÉT

csipkebogyo témája a 'Ünnepeink' fórumban , 2006 December 2.

 1. dragonlance

  dragonlance Állandó Tag

  Néhány ötlet szintén a netről, köszönet az eredeti feltöltőknek
   

  Csatolt fájlok:

 2. Spaniel78

  Spaniel78 Állandó Tag

 3. mancika1967 és kbzs kedveli ezt.
 4. Misscili

  Misscili Állandó Tag

 5. e.deby

  e.deby Állandó Tag

 6. e.deby

  e.deby Állandó Tag

  Húsvéti feladatlapok+ kosárka sablon NET-ről gyűjtöttem.
   

  Csatolt fájlok:

 7. e.deby

  e.deby Állandó Tag

  Mi ilyen ajándékkal kedveskedtünk a gyerekeknek:
   

  Csatolt fájlok:

 8. Spaniel78

  Spaniel78 Állandó Tag

 9. Spaniel78

  Spaniel78 Állandó Tag

  Óriástojás és kicsinyei 3.jpg
   
  vaczila és tamarix kedveli ezt.
 10. rencsi007

  rencsi007 Állandó Tag

  Nyuszi
   

  Csatolt fájlok:

 11. tamarix

  tamarix Állandó Tag

 12. elenor20

  elenor20 Állandó Tag

  Tud valaki egy frappáns locsolóverset?
   
 13. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Tojásfestés - Húsvétra - ajándékba, dekorációnak...Vannak családok, amelyekben tradicionálisan megtartják az ünnepeket, így a Húsvétot is. Még mindig dívik ezekben a családokban, ha csak annyira, hogy az apa meglocsolja a feleségét, sőt a leány gyerekeit is - a locsolkodás. No meg az idős nagymamát, hadd örömködjék. Ilyenkor ismét eszembe jutnak nagyszüleim, nagyapám mindig erre az ünnepre vásárolt egy Puck kölnit. Nagyanyust meglocsolta, s átadta neki a kölnis üveget, amit Ő nagyon spórolosan, de beosztott, majd egy évig. Én is kaptam pici üvegben rózsavizet, vagy valami ehhez hasonló édeskés illatú kölnit, s olyan, de olyan boldog voltam, már 9-10 éves koromban. Nagyapus kapott tőlünk csoki tojást, de azért megadtuk az ünnep hangulatát. Nagyanyussal már az ünnep előtti napokban készítettünk több színes tojást is, az ünnepi asztalra dekorációnak. Most és itt megosztom ebbéli emlékeimet és "tudásomat".
  1. A húsvéti tojásfestés az egész családnak egy jó szórakozás és kikapcsolódás. Tudjuk, hogy a tojás egy ősi szimbólum, amely az egész földön ősidők óta elterjedt. Jelképe az élet keletkezésének, a termékenységnek, az újjászületésnek, és a keresztény vallásban a feltámadás hitének. A tojásdíszítés egész Európában elterjedt, eleinte vidéken majd a nagyobb városokban is egyre többen festettek és ajándékoztak hímes tojást.
   Leggyakoribb szín a piros, de ma már a sárga a kék zöld és a rózsaszín is kedvelt árnyalat lett. Vidéken az asszonyok már az ünnep előtt hetekkel elkezdték a tojások kiválasztását majd nagyszombaton kezdték el kifesteni őket. Ma már mi magunk gyermekeinkkel együtt is festhetünk tojásokat, hiszen elég pár kellék hozzá hogy megalkossuk a legszebb húsvéti ajándékot, amit mi magunk adunk a locsolóknak, s ha már nem is jönnek a locsolók, a szépen megfestett, díszített tojások szép dekorációi az ünnepi asztalunknak.
   Nincs két egyforma tojás, épp ezért gondosan válasszuk ki az ideálist, van kerek, van ovális, barna vagy fehér héjú. A legjobb, ha olyan tojást találunk, amelynek a héja sima, és kemény, mert ez szépen festhető.
   Nem is reménykedem abban, hogy mi ilyen csodákat tudnánk festeni, de minden alkalommal bennünk volt az akarat és a szépség utáni vágy. Megkíséreltük, megpróbáltuk és szép, nagyon szép tojásokat festettünk.

   [​IMG]

   Hogyan, miképpen is kezdjük hozzá?
   Mármint a tojás festéshez? Először is
   fel a tojásokat hideg vízbe főni, majd a forrástól számítva 10 percig hagyjuk főni. Ha elkészültünk vele, tegyük őket hideg folyóvízbe majd itt hagyjuk kihűlni, így a tojás héja- ha majd feltörjük és el akarjuk fogyasztani - elválik a hártyájától.

   Ha precízek szeretnénk lenni és tartós tojást ajándékozni, érdemes a tojás belsejét kifújni. Ehhez szükségünk lesz egy vékony tűre és egy kis fejű fúróra. A tojás mindkét búbját óvatosan szúrjuk ki a tűvel, majd a kis fúróval vagy egy nagyobb tűvel tágítsuk ki ez a lyukat. Ez után hagyjuk, hogy a tojás belseje kicsorogjon, a végén mossuk ki a belsejét és hagyjuk megszáradni. Feltölthetjük gipsszel, vagy homokkal és be is ragaszthatjuk.
   A tojásokat festhetjük egyszerű boltban kapható tojásfestékkel, de számtalan egyéb eljárást is választhatunk.

   [​IMG]

   Levélrátétes tojásfestés:
   A tojásokat áztassuk be fél órára langyos vízbe, és amíg áznak, néhány szép levelet cérnával kötözzünk rá a tojás oldalára. Az így elkészült tojásokat tegyük bele egy nagyobb fazékba, úgy hogy alatta és felette is hagymahéj legyen rétegezve.
   Öntsük fel hideg vízzel, majd 15 percig főzzük kisebb lángon. A végén öntsük le a festőlét, folyó víz alatt hűtsük le a tojásokat, és bontsuk ki a levelekből. Igazán különleges szép tojásokat kapunk így.

   Ragasztott tojás:
   Válasszuk ki a megfelelő nagyságú és színű tojásokat, majd boltban kapható húsvéti matricákat ragaszunk fel rá tetszés szerint. Fontos hogy a tojás héja zsír és pormentes legyen, mert csak így ragadnak fel a matricák egyenletesen.
   Ha nincs, otthon tojásfesték semmi gond nézzünk körül a konyhában.
   Barna és fekete színt kölcsönöz a tojásnak, ha erős fekete teát főzzünk, majd ebbe áztatjuk be a tojásokat.
   A hagyma főzőlevétől szép barna színt kap a tojás, míg a csalántól szép tavaszi zöld színt adhatunk nekik.
   A lilahagyma gyönyörű lila színt kölcsönöz a tojásoknak, míg a vöröskáposzta főzőleve kékre színezi azokat.
   *
   Kellemes időtöltést, sikert és sok örömet :cool: kívánunk - a színes tojások látványában - sőt elajándékozásában is!:hurra:


   Korán reggel útra keltem,
   Se nem ittam, se nem ettem.
   Tarisznya húzza a vállam,
   Térdig kopott már a lábam.
   Bejártam a fél világot,

   Láttam sok-sok szép virágot.
   A legszebbre most találtam,
   Hogy öntözzem, alig vártam.
   Piros tojás, fehér nyuszi,
   Locsolásért jár egy puszi.
   
  1958 és asclep kedveli ezt.
 14. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

 15. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Kedves Spaniel!
  Nagyon aranyosak ezek a nyuszkók!
  Valamikor tejfölös pohárból csináltam nyuszit, Mikulást? S, akkor a tejfölös pohárba tettem a csoki drazsét, szaloncukrot.
   
 16. Anita.pb

  Anita.pb Állandó Tag

  Köszönöm a rengeteg ötletet! Nagyon sokat segített a tervezésben!
   
 17. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Öröm olvasni,
  ezt a sok kedves verset, mesét, köszöntőt!
  Gondoljunk azokra is, akik bármi okból egyedül vannak az ünnepkor. Hívjuk fel őket telefonon, éreztessük velük, hogy fontosak a számunkra. A távolság nem ok, nem indok, hogy azt érezze bárki is, hogy egyedül van lélekben.
  Mitől érez(het)jük magunkat magányosnak?
  Akár attól, hogy egyedül vagyunk, akár még úgy is, ha családban, házasságban, gyerekekkel körülvéve, mert a magány érzése nyomasztó. Kűzdjünk ellene, s ne hagyjuk, hogy "behabzsoljon" minket. Gondoljunk arra, hogy ajándék az, hogy viszonylag egészségesek vagyunk, a gyerekeink is azok, vagy ha nem, akkor azok lesznek, bízzunk benne. Legyünk optimisták, mindenképpen örüljünk annak, hogy van hol élnünk, van mit ennünk, van számítógépünk, s kinyílik a világ előttünk, mert a net egy nyitott könyv, melybe jó dolog belenézni, - írni. Vannak barátaink, akik várnak ránk, van akit megöleljünk igazából, de akár virtuálisan is.
  Az ölelés mindig jólesik.
  Ha egyedül vagyunk, lapozzunk emlékeink között, amikor a gyerekeink még kicsik voltak és olyan izgalommal várták a húsvéti nyuszi ajándékait. Soha nem felejtem el, amikor a családdal, kisleányommal a IV. emeleti panelban éltünk, s húsvét vasárnap reggelén "valaki" becsöngetett, s kinyitva az ajtót, ott volt kosárban a csoki nyuszi, a cukor, a képeskönyv, sőt a játék is. EszterZsu nagyon boldog volt, aztán elgondolkozva rám kérdezett.
  - Mamuska, hogyan csinálta ezt a nyúl, mikor kérte el a te kosaradat, hogy beletegye az én ajándékomat?
  HűŰŰ, azonnal sejtettem, most kellene valami frappánsat mondanom, hogy ne "buktassam" le a nyúl apót. (Mellesleg, a szembe szomszédnak adtam előző este át az ajándékokkal megrakott bevásárló kosaramat). Levegőt vettem, aztán rávágtam:
  - Áh, én ezt a kosarat, már tegnap este kitettem az ajtónk elé, bízva abban, hogy nyúl apó megrakja majd ajándékkal!
  Erre a mondatomra a leányzóm megnyugodva bontogatta az éppen "ítéletre" választott csoki nyulát és hatalmasat harapott annak a füleiből.
  *
  Boldogságos ünnepet kívánok Nektek fórumtársaim, jó egészséget és öröljetek az ünnep- és mindennapjainknak.
   

  Csatolt fájlok:

  Ildi0717 kedveli ezt.

Megosztás