A függetlenség napja: a kilábalást is ünnepli Amerika július negyedikén

Július negyedike az Egyesült Államok legnagyobb ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését. Mára a nemzeti ünnep igazi családi eseménnyé vált, amikor összejönnek az emberek, barbecue partikat rendeznek; a nap végét tűzijáték zárja. A koronavírus miatti korlátozások óta sokaknak ez lehet az első nagyobb családi összejövetelük.

A brit fennhatóság alá tartozó 13 észak-amerikai gyarmat kezdetben nem is függetlenedni kívánt az anyaországtól, hanem a számukra kedvezőtlen rendeletek, adók visszavonását követelte. A függetlenségi háború kitörésének előzménye között politikai és gazdasági okokat találunk.

A függetlenségi háború 1775 áprilisában tört ki és egy évvel később a függetlenséget sürgető hangok felerősödtek. Aaz egyik leghatásosabb Thomas Paine-é volt, aki Józan ész című, hamar népszerűvé váló írásában (1776. január 10.) a összefoglalta az amerikaiak Angliával szembeni fő sérelmeit.

1776. július 4-én fogadták el az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát, amelyet 13 amerikai gyarmat képviselője írt alá, ezzel hivatalossá vált az ország elszakadása Nagy-Britanniától és a brit birodalomtól, és egy új ország születéséhez vezetett.
A függetlenségi nyilatkozat csak augusztus 10-ére ért el Londonba, és csak 1783-ban, a párizsi békével lépett érvénybe.


Ha ők teszik, nem nacionalizmus: zászlóban úszik Amerika

A Függetlenség napját hivatalosan 1941 óta ünneplik meg az Egyesült Államokban.A pirosbetűs ünnepnapot felvonulásokkal, parádékkal teszik színessé, az ünnap mindenhol tűzijátékkal zárul. Mindent elborít a nemzeti lobogó, a köz- és lakóépületeken leng az amerikai zászló.


Az ünnep történelmi háttere sokak számára kevésbé ismert és mára családi eseménnyé változott. Ezen a napon az amerikai családok piknikeznek, kerti partikat rendeznek, vagy részt vesznek az ilyenkor szokásos felvonulások, parádék egyikén.
A pandémia miatt tavaly a legtöbb helyen elmaradt az ünneplés, idén ezt most bepótolják. Sokak számára ez lesz az első alkalom, hogy ismét családi összejöveteleken vehetnek részt a korlátozások óta. Erre a vírus visszaszorulása és a magas átoltottság miatt kerülhet sor.


Bár Joe Biden ambiciózus terve, hogy a 18 évnél idősebb amerikaiak 70 százaléka megkapja az oltást július negyedikére nem valósult meg, a Fehér Ház azt az új célt tűzte ki, hogy a 27 évnél idősebb amerikaiak 70 százaléka megkapja legalább az első COVID-oltását a július 4-i ünnepi hétvégéig.
A nagykövetségeken ilyenkor világszerte nagyszabású fogadásokat tartanak. Két éve Budapesten egy emlékezetes rendezvényt tartottak. A fogadás díszvendége nem más volt, mint Paul Anka, aki személyesen a magyar kormányfőnek is énekelt.

barbara.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Csilinkóné Lulács Éva wrote on Ajuda67's profile.
Sziasztok! Keresem Thea Harrison Ősi fajok sorozatát. Az utolsó ami meg van az a Devi's Gate. Még 5 könyv van hátra a sorozatból. A címek: Az úr bukása, Megtört, Éjszakai becsület, Éjféli csók és az utolsó Az árnyék vége. Ha valakinek meg van vagy tud róla, legyen szíves írjon nekem.
Előre is köszönöm, Éva
KE1221 wrote on nomi2's profile.
Szia!
Bocsánat, hogy zavarlak csak érdeklődni szeretnék, hogy a 5. osztályos történelem tudásszintmérőt sikerült -e megszerezned, és ha igen esetleg elküldenéd-e?
Nagyon köszönöm. :)
Sziasztok! Keresek az alábbi könyvet. Nagyon megköszönném ha tudna valaki segíteni.
Hajdu Imre – Benyovszki Pál – Prorok Márton Ulti kezdőknek és haladóknak
Sziasztok. 2020 NAT 7.osztályos matematika, nyevtan, könyv és munkafüzet megoldó kulcsait keresem + felmőrek. Köszönöm
fonixportal wrote on ntglaci's profile.
Szia láttam te tetted fel a Tintin-eket ha szépen megkérlek ezt a két részt feltennéd újra mert törölték Köszönöm előre is.


data.hu/get/11153382/_Tintin_07_-_A_7_kristalygomb.zip

data.hu/get/11153379/_Tintin_10_-_A_fekete_arany_orszagaban.zip

Statisztikák

Témák
37,377
Üzenet
4,600,944
Tagok
602,485
Legújabb tagunk
erika1306
Oldal tetejére