Az Én Storym Irodalmi Novella Pályázat

Melitta témája a 'Pályázatok' fórumban , 2012 Február 5.

 1. Tombolla

  Tombolla Állandó Tag

  Este

  Bekebelezett végre. Bár a nap minden órájának megvan a szépsége és fontossága, amikor napközben negyven fok körül uralkodik rajtam - áhítom a sötétet, mely feloldozást, megkönnyebbülést ugyan nem hoz, de átmenetileg elbújtat, feltölt, mielőtt kilök az újabb kánikulai nap elé.
  Nem lenne ezzel baj, ha elégedett lennék, elfogadnám a sorsomat. Nem vagyok különc, tudom, hogy milliárdnyi embertársam is úgy él, ahogy én. Semmi sem jó. Ha nem fúj a szél, és forróság van - áhítjuk a huzatot. Ha bezörögnek a mínuszok az ablakon, s reggel az alig érezhető szellő lefagyasztja fülünk - áhítjuk az átkot. Mondom, semmi sem jó. De, miért is nem?
  Nem részletezem. A lényeg az, hogy ilyen, és hasonló „magvas” gondolatok közepette élveztem a langyos estét. Csendesen pihegtem egy karosszékben, a Balaton egyik városában, nyaralást, pihenést színlelve. A körítés adott volt, napközben nem is volt evvel probléma, de este, a karosszékben már nem tudtam megtagadni magam - kegyetlen gondolatok futkároztak a fejem belsejében. Írtam. Fejben. Nem hoztam jegyzetfüzetet. Pihenni akartam. De, a kutyából nem lesz szalonna. Semmiből se tanulok.
  Egy kétszintes, kertes ház emeletén volt a szállásunk - földszinten egy barát házaspárral. Az alsó szint sarkában megbúvó csigalépcsőn lehetett feljutni hozzánk, s a látogató először - természetesen - a hatalmas erkélyen találta magát, melyet csak a tetőgerendák és a faberakások határoltak. Ha este kiléptem a lakásból, egy hatalmas vetítővásznat láttam magam előtt, ahol a fák csendesen bólogattak az enyhe szélben, a csillagok próbálták kicselezni az aprócska felhőket, s az éppen dagadó Hold este kilenctől éjjel kettőig szépen végigsétált a „vászon” egyik végétől a másikig. Ennek a „filmnek” a megtekintéséhez sem kellett egyéb, mint egy kényelmes karosszék, egy megfelelően hűs ital, s az, hogy a tévében jó legyen a műsor, mert így a szeretteim megfeledkeztek rólam, nem irigyelték azt a röpke magányt és álomvilágot, amit ettől a terasztól és vásznától kaphattam.
  Nem csoda hát, hogy a csillagok, a Hold és a csendes utca „állomba” ringatott. Zaftos bűncselekmények és annak gonosz elkövetői cikáztak a képzeletemben, miközben a levegő végre lélegezhető, az állandó izzadás kezelhető; az ég koromfekete, apró lyukakkal szövetén, a ciripelés és az egyéb hangok, illatok bizsergetőek, a vérszívók éhesek.
  Ez az a pillanat, amikor a leggaládabb gyilkos s annak megbotránkoztató motivációja megfogalmazódik elferdült agyamban, s ez tisztán látszik az arcomon is. Kicsi lányomat - ezek szerint - nem kötötte le a tévéműsor, mert nyílt az ajtó, s kisurrant rajta vékony alakja. Apró csókot nyomott az arcomra, kényelmesen elhelyezkedett az ölemben; vakarózott, néha csapkodott, de tisztelve a magam köré gyűjtött nyugalmat, s alkotói ködöt, nem sokat beszélt. Figyelte az éjszakai fürdőzésből visszatérő fiatalok jókedvű beszélgetését, nevetését; a helyi vagány csávók autói által keltett zajt, a gumik által felvert murvát - de gyerek lévén, ez túl sokáig nem kötötte le. Mint, ahogy én sem - eléggé el nem ítélhető módon.
  Csapkodott, vakarózott, s az arcomat tanulmányozta.
  - Írsz? - kérdezte végül.
  - Hát… - sóhajtottam. - Mondjuk úgy, rendezgetem a gondolataimat.
  A lányom - 11 éves - minden momentumát, pillanatát, szavát ellenőrzése, felügyelete alatt tartja annak, amit írok, és természetes büszkeséggel kezeli annak velejáróit. Ebből kifolyólag nem lehetnek titkaim előtte. Tisztában van azzal is, hogy miről szólt a legutóbb elkészült kéziratom. A rengeteg segédanyag ott volt előtte, bármikor belenézhetett, így pontosan tudta, hogy a történet egy meggyilkolt neonáci fiatal körül zajlik, akin keresztül szerettem volna a figyelem középpontjában tartani azt, amit sokan elbagatellizálnak.
  - Új ötleten elmélkedsz, vagy megint tele a fejed a németekkel meg a nácikkal?
  - Azt befejeztem. Új úton járok - suttogtam a fülébe. Pajkosan megcsikiztem, majd magamhoz húztam, és sejtelmesen búgtam, előremutatva. - Te! Szerinted mit lehetne ebből a fényes Holdból kihozni?
  Kicsi lányom elhúzta a száját, gyengéden megpaskolta az arcomat, mimikáján végigszaladt a szokásos, „nem baj apa, majd elmúlik!” sajnáló kifejezés, majd újabb vakarózás és csapkodás után felállt, hogy magamra hagyjon. Már majdnem elérte az ajtót, amikor megtorpant, visszafordult, s a maga egyszerű, őszinte módján annyit kérdezett:
  - Apa! Hitlert csípték a zsidók?
  A meglepetés nem került el annak ellenére sem, hogy az imént említette a témát. Tisztában van a múlttal, mégis nehezemre esett megtalálni a megfelelő szavakat. Aztán feladtam.
  - Nem, kicsim. Azt hiszem, nem.
  Majd jött az újabb kérdés, amire már nem várt választ; amitől padlót fogtam, s amitől nem először éreztem úgy, hogy a felnőtté válás igen is csapás - csupán ennyi volt:
  - Akkor miért nem a szúnyogokat irtotta?
   
 2. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A palyazat lezarult. Hamarosan eredmenyt hirdetunk.
   
 3. Gyertyafény

  Gyertyafény Kormányos_Silvertag Kormányos

  KEDVES IRODALOMBARÁTOK!


  Az " Én Storym" című Pályázatunk befejeződött, melyre 38 tagunk 62 alkotással nevezett be.  ELSŐ HELYEZETT  LUIGI 48 " A CSAVARGÓ HANGJA" C. NOVELLÁJA  MÁSODIK HELYEZETT  MKATUS "JÓSOLTAK NEKEM" c. NOVELLÁJA
  HARMADIK HELYEZETT  ILDIKO/SUNSHINE " RETTEGTEM ETTŐL A NAPTÓL" KEZDETŰ NOVELLÁJA

  KÖZÖSEN

  LUIGI48 "JÓSZÍVŰ DINNYEÁRÚS" C . NOVELLÁJÁVAL.
  /Mivel Luigi48 két novellája is a nyertesek közt van, így az első díja mellé + díjban is részesül, ami egy 4 G-as pen drive./

  -


  GRATULÁLUNK A NYERTESEKNEK !
  KÖSZÖNJÜK A RÉSZVÉTELT ÉS A REMEK TÖRTÉNETEKET, AZ OLVASÓKNAK PEDIG A SZAVAZATOKKAL VALÓ

  TETSZÉSNYILVÁNÍTÁST.
  Kérjük a nyerteseket, hogy privátba küldjék el a címüket a
  [email protected], , vagy belső levelezésben.
   
 4. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Gratulalok a nyerteseknek es a resztvevoknek!
   
  Luigi48, mkatus és miracle5 kedveli ezt.
 5. Ildikó|Sunshine

  Ildikó|Sunshine Állandó Tag

  Gratulálok a nyerteseknek! Köszönöm a lehetőséget és mindenkinek a szavazatát:)

  IldikóISunshine
   
 6. Luigi48

  Luigi48 Állandó Tag

  Szívből köszönöm mindazoknak, akik elolvasták a beérkező pályaműveket, és szavazataikkal jutalmazták a nekik tetsző írásokat. Gratulálok MKatus és Ildiko/Sunshine szépen és őszintén megírt munkáihoz, de a többi novellához is, melyek olvasása nagy élményt volt sokunk számára. Örülök, hogy részt vehettem ebben a nemes vetélkedésben, és nagyon szépen köszönöm azoknak, akik rám szavaztak. Külön köszönet jár Melittának, aki mint sokan tudjuk, a CanadaHun szíve-lelke, és fáradhatatlan motorja,- valamint azoknak, akik a háttérből segítették az itt folyó munkákat.
  A megosztott harmadik helyezést viszont számomra nem tartom jogosnak, mert a "Rettegtem ettől a naptól" kezdetű novella, - amely Ildiko/Sunshine munkája, - több szavazatot kapott, mint "A jószívű dinnyeárus".
   
 7. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Mi koszonjuk, nem az enyem az erdem hanem a tietek, es a kormanyosoke, akik onzetlenul nagyon sokat dolgoznak a canadahun kozossegeert.
   
 8. Gyertyafény

  Gyertyafény Kormányos_Silvertag Kormányos

  Kedves Luigi48!

  Gratulálok az elért eredményedhez!!

  Fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy a pályázat lezárásának időpontjában lévő állapot alapján készült el az értékelés.
  Mivel volt, aki visszavonta a köszönöm gomb megnyomásával járó szavazatát , így a szavazatok konkrét megszámolásával született meg az eredmény.
  Így történetesen pont a Te novellád kapott 1 szavazattal többet, s így közös döntés alapján lett megosztva a harmadik hely.

  A köszönöm gomb továbbra is működésben marad, hogy a tetszésindexetek a későbbi olvasások során esetlegesen tovább növekedjen, ami már természetesen nem befolyásolja a pályázat eredményét.

  Gratulálok még egyszer Mindenkinek, aki részt vett a pályázaton, nagyszerű írásokat olvashattunk, s így az igazi "nyertesek" mi, olvasók lehettünk.

  További jó vers és novella-írást kívánok!!!!
   
 9. mkatus

  mkatus Állandó Tag

  Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a pályázaton.
  Köszönöm, hogy elolvastátok és szavaztatok írásomra.

  Szívből gratulálok az első és harmadik díj nyerteseinek!

  Minden elismerésem Melittának és kormányosainak a sok-sok munkáért, ami a Canadahun igazgatásával jár!

  Mégegyszer, mindenkinek mindent köszönök!

  mkatus
   
 10. igazmondó

  igazmondó Kitiltott (BANned)

  Mivel elérkeztünk az év végéhez, és a szeretet hónapjában gratulálhatunk nektek, mindenkinek, hát tegyük ezt őszintén tiszta szívből. Isten áldása szálljon le rátok nyertesek. Köszönnyük a szorakoztató írásokat.
  Melitta kedves soha ne fáradj el, hogy kapaszkodhassunk beléd mindig.
  Veletek örülök én is mint egy naiv őszinte gyerek.
  KELLEMES KARÁCSONYT!!
   
 11. mkatus

  mkatus Állandó Tag

  Kedves Melitta!

  Ajándékom ma megérkezett, mégegyszer nagyon szépen köszönöm!

  Katus
   
 12. Luigi48

  Luigi48 Állandó Tag

  Kedves Melitta !
  Amikor ma délelőtt 11.45-kor valaki kétszer csengetett, sejtettem, hogy ez csak a postás lehet. És valóban, ő állt az ajtó előtt, hóna alatt egy csomaggal. Tehát, az ajándék megérkezett, köszönöm Neked, Nektek... Üdvözlettel : Luigi48 ;)
   
 13. Ildikó|Sunshine

  Ildikó|Sunshine Állandó Tag

  Kedves Melitta!

  Mai napon megérkezett az ajándékom! Nagyon szépen köszönöm még egyszer mindenkinek!:)

  Ildikó:)
   

Megosztás