Hírek Az Egyesült Államok lerántotta a leplet: Kína milliárdokkal tömi Európát

Annak ellenére, hogy a nyugat-európai államok rendszerint elítélik Kína politikáját, sok milliárd forint értékben fogadnak be kínai forrásokat.

Kína gazdasági világhódítását természetesen nyomot követi az Egyesült Államok is. A washingtoni think tank, az American Enterprise Institute (AEI) folyamatosan összesíti Peking tengerentúli befektetéseinek és építkezéseinek értékét, ami

2005 és 2023 között együttesen megközelítette a 2,4 billió (azaz 2400 milliárd) dollárt.

Az intézet szerint a Covidból történő kilábalás után 2023-ban kezdtek a beruházások végre fellendülni, ugyanakkor az építkezések – legalábbis egyelőre – lemaradtak. A közlekedés, az autóipar az utóbbi időszakban egyértelműen háttérbe szorította az energiaipart, és a legnagyobb beruházási területté vált. Az AEI azt is megjegyzi, hogy amíg az Egyesült Államok és az Európai Unió tétovázik,
  • 2023-ban Indonézia húzta be a legtöbb kínai forrást, több mint 7,85 milliárd dollár értékben,
  • míg Szaúd-Arábiában építkeztek a legtöbbet a kínai építőipari cégek, 4,79 amerikai dollár értékben tíz projektbe vágtak bele.
Az American Enterprise Institute által megalkotott China Global Investment Tracker az egyetlen olyan átfogó nyilvános adatsor, amely nemcsak Kína kifelé irányuló beruházásait és az építőiparát foglalja magában, de azokat országokra lebontva, dátum szerint külön-külön is dokumentálja, a fémipartól kezdve, az ingatlanpiacon át, a mezőgazdaságig, valamint az IT-technológiáig.

A tranzakciók 2023 decemberéig szerepelnek a listában, így amikor Orbán Viktor a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel az oldalán azt mondta, hogy jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon, akkor előfordulhat, hogy olyan projektre is gondolhatott, amelyeket még nem dolgozott fel az amerikai szervezet. Mindenesetre összeségében 9,9 milliárd amerikai dollár (jelenlegi árfolyamon 3560 milliárd forint) kínai forrást azonosítottak hazánkban 2007 óta.

1715389476115.jpeg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,169
Üzenet
4,811,387
Tagok
616,279
Legújabb tagunk
ChristopherRousseau
Oldal tetejére