Hírek Büntethető lesz az álmos autóvezetés is

Ausztrál kutatók már annak a módszernek a kifejlesztésén dolgoznak, amely kimutatja, ha valaki kialvatlanul ült a volán mögé.


Nagyjából azonos hatást vált ki az álmos vezetés, mintha valaki ittasan ülne autóba, de tanulmányukban arra a következtetésre jutottak ausztrál kutatók, hogy már az is veszélyes, ha valaki kevesebb mint 5 óra alvás után ül volán mögé, de az még inkább, ha 4 óránál kevesebbet pihen az éjszaka során. Ha egyáltalán nem alszik vezetés előtt az a legnagyobb kockázat .

Új mérföldkőhöz érkezett azonban az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal által finanszírozott kutatás, ami a jövőben a fáradt vezetést is büntetendővé teheti. Clare Anderson, a melbourne-i Monash Egyetem professzora kutatócsapatával olyan vérvizsgálatot fejlesztett ki, aminek segítségével már az is kideríthető, ha valaki nem aludt eleget. A kutatók öt olyan biomarkert azonosítottak a vérben, amelyek több 99 százalékos pontossággal kimutatják, ha valaki 24 órán át vagy annál tovább ébren volt.

A következő lépcsőfokot az jelentené a kutatásokban, hogy a vérvizsgálattal számszerűsíteni lehessen azt órára pontosan, mennyit aludt a vizsgált egyén.
Két éven belül elkészülhet az alváshiány kimutatására alkalmas törvényszéki vizsgálat, amit az alkohol- és drogtesztekkel egyidejűleg lehetne elvégezni, például akkor, ha valakit kórházba szállítanak egy autóbalesetet követően.


Jogi oldalon is fel kell készülni azonban a fáradt sofőrök kiszűrésére, ugyanúgy határértékek meghatározásával, ahogyan az ittas vezetésnél is a véralkoholszintet veszik figyelembe: meg kell határozni egy minimum alvásmennyiségét, azaz hány óra alvás után tekinthető kipihentnek egy járművezető.

1683784682672.png
 
Hűha...mi lesz azokkal akik éjszakai műszak után mennek haza??.....
Tudom menjenek tömegközlekedéssel.....
Ebből sem lesz semmi.
 
24 órán át nem alvókból azért kurva kevés van. Sőt, normál, 8 óra alvás után is lehet valaki fáradt vezetés közben annayira, hogy elbóbiskoljon. Plusz random megállítanak és vért vesznek? Ezt most hogy? Baromság.
 
Tapasztalatból tudom, hogy a hosszú fárasztó autózás az igazán veszélyes. Én kétszer is "elaludtam" fáradtan. "Sekundenschlaf", pillanat alvásnak nevezik a németnyelvűek ezt az állapotot.
Rendkívüli szerencsém volt, mert vissza tudtam a kocsit egyenesbe rántani.
 
Tapasztalatból tudom, hogy a hosszú fárasztó autózás az igazán veszélyes. Én kétszer is "elaludtam" fáradtan. "Sekundenschlaf", pillanat alvásnak nevezik a németnyelvűek ezt az állapotot.
Rendkívüli szerencsém volt, mert vissza tudtam a kocsit egyenesbe rántani.
Csak piros lámpánál, de többször is. Viszont volt olyan "alagút" élményem, közvilágítás nálküli késő este, hogy hirtelen nem tudtam hol vagyok és hová megyek... nem volt kellemes.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

ani515 wrote on Éleskés's profile.
Szép napot kívánok!
Szerettem volna megnézni ezt
és ez történt:
Hoppá! Bizonyos problémákba ütköztünk.
A művelet végrehajtásához nem rendelkezel megfelelő jogosultsággal.
Ha ki lehet ezeket a "problémákat" javítani, akkor kérem szépen.
Biróné Cs. Katalin wrote on ladysla's profile.
Kedves Ladysla, kérlek segíts!
Évek óta nem voltam a fórumon. Hogyan lépek be az e-bookok lapjaira? Hová írom be a 20 mondatot? Érvényes még ez a követelmény? Válaszodat előre is köszönöm.
Biróné Cs. Katalin (Biseka)
pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?
Erinna Lee has just released a new book: Enchanted Woodland Amigurumi... I hope someone will post it on the forum soon!

Statisztikák

Témák
37,871
Üzenet
4,732,433
Tagok
610,939
Legújabb tagunk
Iványiné Sipos Ilona
Oldal tetejére