Bevezethetik itthon is az elsétálási jogot

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 7.

Melitta - 2017 November 7, 16:47
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A következő fél év alkalmat teremthet az úgynevezett elsétálási jog magyarországi bevezetésére - mondta a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György a Magyar Időknek, amely úgy tudja, az elsétálási jog bevezetése már felmerült a kormányzat berkeiben is.

  A lap keddi számában megjelent cikk szerint rövid úton komoly jelentőségűvé válhat az a jogszabály-módosítás, amelyet nemrégiben szavazott meg a törvényhozás, és amely a kilakoltatási moratórium kezdetét előre hozta november 15-re és a végét az eddiginél két hónappal későbbre, április végére tolta.

  Egyesek szerint a moratórium meghosszabbítása módot adhat arra, hogy a törvényhozás rendezze a devizahitelezés egyik igencsak ellentmondásos kérdését. Többször is előfordult ugyanis, hogy bár az adós mindent megtett devizahitelének visszafizetéséért, végül mégsem lehetett elkerülni az ingatlan elárverezését. Ráadásul a banki tartozásból még úgy is maradt nemegyszer milliós összeg, hogy az ügyfél minden érdemi vagyontárgyát dobra verték.

  "Az ilyen esetekben igazságos megoldás lehetne az úgynevezett elsétálási jog hazai bevezetése" - mondta a végrehajtók vezetője.

  A tengerentúlon alkalmazott módszer lényege, hogy ha az adós minden érdemi vagyontárgyát értékesítik, akkor az érintett - bizonyos feltételekkel - mentesül az esetleg fennmaradó tartozás megfizetése alól.
  Schadl György szerint a megoldás idehaza csak akkor működhetne, ha szigorú kitételek érvényesülnének. A hazai elsétálási jog például csupán a korábbi devizahiteleknél jöhetne szóba; azért csak ott, mert az ilyen kölcsönök adósait korábban rendkívüli helyzetbe hozta az árfolyamok elszabadulása. Emellett az elsétálás joga csak azokat illethetné meg, akik a banki hitelüket legalább részben megpróbálták törleszteni, miközben minden más fizetési kötelezettségüket teljesítették.

  MTI

  devisa hitel.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 7.

  1. Beka Holt
   Beka Holt
   CasaLoma kedveli ezt.
  2. N. Laci
   N. Laci
   Magyarországi érintett családok anyagi helyzete, valószínűleg nagyon gyenge, hiszen megviselhette Őket a nagyon magas törlesztő részlet. Félő, hogy a családok meglévő vagyonának a " lenyúlása" valósulna meg. Pontos véleményt csak a teljesen elkészült tervezet részletes ismeretében lehet. Félő, még akkor is, hogy a végrehajtás, értelmezés során is keletkezhetnek gondok.
   Beka Holt kedveli ezt.
  3. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Beka Holt kedveli ezt.
  4. CasaLoma
   CasaLoma
   Beka, 20 millió forint hitel, fiatal párnak, gyerekvállalás előtt, amikor tudvalevő hogy az egyik fizetés eleve kiesik???? Én 2 milliót nem mernék felvenni a német fizetés terhére sem!
  5. *Rima
   *Rima
   Nem hiszem ,hogy bárkinek a feje felett álltak furkósbottal és ütlegelték ,hogy
   Vedd fel - Vedd fel
   ez minden hitelezőnek a saját döntése volt
   Aláírta mert jól akart járni
   Melle fogott van így az életben
   Az emberi tragédiák szomorúak
   A felelőtlenség pedig következményekkel jár
  6. CasaLoma
   CasaLoma
   De komolyan, ha belegondolsz, 20 millió forint hitel 20 évre elosztva, az kamatok meg az egyéb sallang nélkül is már induláskor cca 100ezer ft/hó lehetett. Ezen kívül még fizetni a rezsit, a kaját, a pellust, stb. mindezt egy fizetésből, könnyű kiszámolni, a férjnek legalább 300ezer nettó fizetéssel kellett rendelkezni ahhoz, hogy egyáltalán fejest ugorjanak ekkora adósságba.
   Egyszerűen nem értem. Ezeknek a fiataloknak nem voltak szüleik, rokonaik, barátaik, akik lerángatták volna őket a földre, mielőtt ekkora ökörséget csináltak?
   May113, *Rima és Beka Holt kedveli ezt.
  7. Beka Holt
   Beka Holt
   Nem azért nyomkodtam a tetszik gombot, mert tetszik a válaszotok, ez inkább jelzés, hogy olvastam.
   Mit tudom én ki segít vagy nem segít. Gondolom senki. :(
   Fizettek ők, csak a már megemelt törlesztés lett sok(k) nekik.
   Egyébként én egy forint kölcsönt nem vettem még fel, és biztos hogy nem is fogok! Betegeskedek, havi jövedelmem nem éri el a 70 ezret, na, erre mit vegyek fel? Max a nagykabátot ha fázom!
   Persze igazad van, nem kényszerített senki senkit, hogy kölcsönt vegyen fel! Elképzelhetőnek tartom, hogy átgondolták, biztos hogy osztottak szoroztak, végül rászánták magukat. Csak ugye senki nem számolt a 2008-as gazdasági válsággal, és annak következményeivel.
   ladybug7spots és CasaLoma kedveli ezt.
  8. CasaLoma
   CasaLoma
   Tudod, Beka azt nagyon sok pórul járt magyarban becsülöm, hogy amikor látták, hogy hamarosan összecsapnak a hullámok a fejük felett, akkor nem pánikba estek, hanem csomagoltak, és megindultak Londonba, Münchenbe dolgozni, hogy az itteni keresetből tudják otthon a hiteleket fizetni és a családot eltartani. Nem vártak a csodára, hanem elébe mentek. Aki bevállalta, és nem futamodott meg, nem adta fel, az ki tudott mászni a gödörből.
   May113 és Beka Holt kedveli ezt.
  9. analema
   analema
   A helyzet rosszabb, mint gondolnád. Az emberek egymást lovalták bele a hülyeségbe. Támogatott forint alapú hiteleiket cserélték devizásra, csak mert az 2 forinttal olcsóbb volt havonta. Simán felvettek 150 ezer forint családi jövedelemre 100 ezer forint feletti törlesztőrészelttel hitelt. Jelzáloghitelből fedezték az esküvőt, nyaralást, plazmatévét, jó életet. "Nehogy már a pesti prolik között lakj" felkiáltással vették a budai újépítésű lakásokat aranyárban. Ismerek olyat, aki az így vett lakást egy vasa nem lévén plusz személyi hitelből rendezte be.
   Aztán jött a bedőlés, elszálltak az árfolyamok, majd megérkeztek a hiszékenység vámszedői. A legnagyobb "devizakárosult" csoportot alapított és elhitette mindenkivel, hogy nem hogy az eredeti összeget, de semmit sem kell itt visszafizetni. Igaz ő maga is befektetési céllal vett fel több tízmillió forintot. Jöttek az ügynökök, akik induló összeg+ havidíj fejében beadták a delikvensnek, hogy majd ők mindent intéznek, nehogy fizessenek a banknak egy forintot sem.
   Aztán az értelmesebb réteg forintosított, eladta amikor még nullával ki tudott szállni és elment albérletbe, vagy tett valami mást. De tett.
   Fizetési hajlandóság? Szinte semmi. A forinthiteleknél volt olyan, hogy picit rosszabb volt, mint a devizahiteleknél. Még azok sem fizettek, akiknek egyértelműen lett volna rá, bármilyen meglepő.

   Igen, és van az a réteg, aki csak így juthatott hozzá álmai pici lyukához, ahol elkezdheti az életet. Minden alapja megvolt hozzá, hogy elhiggye menni fog a fizetés. Mindent meg is tett ezért, a végén mégis elbukta. Ők ennek a háborúnak az ártatlan áldozatai. De ha igazán mélyre nézünk, ebből igen keveset találunk. Ők azok, akik csak simán nem tudták mit is jelent felvenni X mennyiségű CHF hitelt.
   Utoljára módosítva: 2017 November 7
   May113, CasaLoma és Beka Holt kedveli ezt.
  10. analema
   analema
   Pedig W.D. Gann már 1909-ben megmondta :)

   WD.GIF

   A korszakot leginkább az jellemzi, hogy közvetlenül az összeomlás előtt már Magyarországon is megjelentek a hitelből befektetés jellegű termékek. Óriási szerencsénk, hogy akkor már csak néhány hét volt hátra a nagy bukásig, máskülönben itt is akkora károkat okozott volna, mint pl. az USA-ban.
   Utoljára módosítva: 2017 November 7
   CasaLoma és Beka Holt kedveli ezt.
  11. CasaLoma
   CasaLoma
   A szerződésben, amit aláírtunk pedig minden benne volt, csak figyelmesen át kellett volna olvasni, és értelmezni.
   May113 kedveli ezt.
  12. Vegetable
   Vegetable
   Értelmezni? Mármint olyanoknak is, akiknek aszt monda a józsi/a bankos csaj/stb, hogy ez lesz a nyerő? Azoknak kellett volna értelmezni, aki szerint a százas szög hossza 3 cm? (tehát attól 100 mert 30) Vagy hozzájuk hasonló gondolkodásu embereknek? Devizahitelt nem csak olyanok vettek fel, akiktől elvárnám, hogy bármit is értelmezzenek. Többen voltak, akiknek a gyerek tanszereit is bonyolult megérteni. Őket ugratták be abba is, hogy semmit se fizessenek.
   Én mondjuk csak hüledeztem, szerintem senki se vegyen fel olyan pénzben hitelt, amiben nem kapja a fizetését.
   May113, analema és CasaLoma kedveli ezt.
  13. CasaLoma
   CasaLoma
   Bevallom, én is akkor böngésztem át a szerződést betűről-betűre, amikor kiborult a bili, bár akkor már csak kíváncsiságból. Nekem az óriási szerencsém az volt, hogy az autóvásárláshoz a hitelt 5 évre vettem fel, nem mertem 10-re mert azt nagyon hosszúnak találtam egy autó esetében, és így éppen a botrány kirobbanása előtt 3-4 hónappal lejárt.
   Vegetable kedveli ezt.
  14. JuhJóz
   JuhJóz
   Azért vicces és a szokásos játék a szavakkal ez a törvényjavaslat. (És mellesleg semmit sem old meg ill. újabb kiskapukat nyit a további visszaélésekhez.
   A tisztességes és persze nem visszaható joghatályú megoldás, ami nem a bankokat, hanem a hitelfelvevőket védené, hogy a hitel fedezete az ingatlan lenne, amire felvették. Rögtön racionalizálnák a bankok "gondolkodását", ha a hitelfelvevő azt mondhatná:"itt a kulcs, pá..."
  15. analema
   analema
   Ezzel kapcsolatban több dolog nagyon el lett szúrva, de már a kezdet kezdetén. A lakáshitelekkel kapcsolatban eleve feltételként kellett volna szabni a bankok felé az elsétálási jog megadását, azaz hogy az ügyfél bármikor mondhassa azt, hogy az ingatlan marad, ő meg megy. Akkor nem lenne most egy rakás olyan hitel, aminél az adósság meghaladja az ingatlan értékét és nem csak a jog miatt, hanem mert a bankok is óvatosabban adtak volna hitelt.

   A másik, hogy megtiltottam volna, hogy a CHF alapú hitel esetében az ügyfél direktben forintban törlesszen. Aki ilyet akart volna felvenni azt igenis kötelezni kellett volna CHF számla nyitására meg arra, hogy ő maga teremtse elő oda a CHF összeget. Igaz, ezt alapesetben a saját bankjától vette volna, de mire az egész rendszert megérti edukálva lett volna devizából. Aztán az ujjal mutogatást is el lehetett volna kerülni, hiszen a bank széttehette volna a kezét, hogy a törlesztőrészlet a kezdet kezdetén is 330 CHF volt meg most is. (Ezzel szemben volt olyan bank, akivel pereskedni kellett az ügyfélnek, mert szeretett volna direkt CHF-ben fizetni a bank meg nem engedte...)

   Egy harmadik fontos dolog lett volna legalább olyan szigorú szabályokat hozni a jövedelem/hitel arányokra, ami most van. Ha más nem annyi haszna lett volna, hogy durván fehéredik a gazdaság, mert attól kezdve az összes szürke és feketemunkás kiesett volna a hitelezhető körből. (Ennek egy mellékesen az lett volna a következménye, hogy a beöntött hitelek hiányában nálunk néhány évvel korábban történt volna a gazdasági válság, de az egy másik történet. Ma ugyanilyen defibrillátor a CSOK)
   CasaLoma és Vegetable kedveli ezt.
  16. Vegetable
   Vegetable
   Akkor mák :D Nekem eddig max a normál folyószámla hitelem van, az a fajta, ami minden nélkül ott áll, ameddig nem kell vészhelyzetben, és pár százezer forint. Azért mondom, hogy ott áll, mert ketyegni a felhasználás után kezd, ha nem fizetem vissza de még sose használtam...
   Egyszer vettem fel pár hónapra személyi kölcsönt, és néha a cégnél "ingyenhitelt" - ami fizetési előleg, amit pár hónapig vonnak automatikusan. Tehát nem is hitel voltaképpen, csak egyben kapsz egy összeget, aminek a részlegeivel pár hónapra csökkentik a fizud...
   CasaLoma kedveli ezt.
  17. analema
   analema
   A hitelnek megvan a maga helye, ha ésszel csinálja az ember. Többek között vettem fel lakáshitelt én is, lévén nem esett az ölembe egy lakás csak úgy, tehát tenni kellett valamit. De úgy vettem fel, hogy nem volt több a törlesztőrészlet mint egy albérleti díj, nem tette tönkre a családi költségvetést és természetesen forint alapú volt és a nagy aranylázban sem váltottam át CHF-re, pedig 20%-kal csökkent volna a törlesztőm. Azóta bebizonyosodott, hogy jó döntés volt, mert így nem lett 300%-kal több.
   Sőt, olyan hiteltörténetem van a pozitív adóslistába, hogy lassan könyvkötőhöz kell vinni amikor egy bank lekéri. Ugyanis amikor szükségem van valami termékre(hangsúlyozom szükségem van!), akkor várok egy kicsit, keresgetek, és szépen megveszem 0% THM-re. Teszem ezt úgy, hogy lazán megvehetném, hiszen a számlámon ott a pénz. De minek, a pénz addig nálam forog, még termel is. Egyébként is sokkal jobban esik egy 100-150 ezer forintos mosogatógépnél, tűzhelynél vagy bárminél, hogy mondjuk 15*10.000 forintot kell fizetnem.
   Ja, hitelkártyám is van réges-rég a visszatérítések miatt. A Citifile-on konkrétan több mint félmilliót kerestem(itt el is morzsolok egy könnycseppet a Citibankért), a Wizzair kártyámon éppen 100.000 forintnyi pont várakozik beváltásra.
   Amúgy a mai napig tényleges totál nulla költséges bankszámlám van, így én keresek a bankokon bőven.
   CasaLoma kedveli ezt.
  18. Vegetable
   Vegetable
   Ez nagy különbség. Mert inkább eszek egy hónapig vajas kenyeret, de jövő hónapra ne maradjon részlet, amit be kell fizetni. Ha van rá pénz, akkor inkább kifizetek kp 100Kt, mint 10*10K, hogy utána 9 hónapig legyen idegrohamom, mit felejtettem el, befizettem-e, uristen, minden rendben van-e, vagy akármi... Gyülölöm a részletet, ügyintézést, hivataloka... Volt, hogy emiatt nem volt pár hónapig hütőm, addigra jött össze. Azóta van a folyószámla hitel, az a fizumból azonnal visszamegy, és kész.
   CasaLoma kedveli ezt.
  19. CasaLoma
   CasaLoma
   Szerintem a hitel fedezete az ingatlan IS volt, amire felvették. Azért írtam nagybetűkkel az ISt, mert bizony sokszor az ingatlan forgalmi értéke messze alulmaradt a bekerülési értéktől. Exkolléganőm is épített hitelre egy nagyon szép házat egy kis baranyai faluban, de a házat már abban a pillanatban sem lehetett volna annyiért eladni, amennyi a rá felvett hitel volt, amikor a használatba vételi engedélyt megkapták.
   Azt tudomásul kell venni, hogy egy ház felépítési költsége ugyanannyi a Szabadság-hegy tetején vagy a Kossuth téren is, mint Kukutyinpuszta külterületén. Az értékbeli különbséget akkor lehet zongorázni, ha netán el akarjuk adni.
   analema kedveli ezt.

Megosztás