Cigihez kapcsolodó minden

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A canadahun nem enged, bemutatni, vagy a megtalálásához irányítást adni olyan tartalmú anyagoknak, amelyek a copyright (szerzői jog) által védettek,
csak akkor ha a szükséges legális engedély megvan rá.





Az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium március 31-én megtartott sajtótájékoztatóján ismertette a Johan Béla Népegészségügyi Program keretében szervezett dohányzásellenes stratégiáját. Bemutatták a 10-17 év közötti korosztály dohányzásra való rászokásának megelőzését célzó "Ciki a cigi" kampányt, és a dohányzást abbahagyni szándékozókat segítő, május 2-29-e között megrendezésre kerülő "Hagyd abba és nyersz! 2004" című programot.

Tíz lépés az élet - konkrét tanácsok a dohányzásról való leszokáshoz

Az Országos Lakossági Egészség Felmérés kutatási jelentése szerint a 18 év feletti magyar férfiak 40,7, a nők 26,3 százaléka rendszeresen vagy alkalomszerűen dohányzik. A naponta dohányzók aránya 38-, illetve 25%. Különösen súlyos a helyzet a fiatalkorúak körében, akik fejlődésben lévő szervezetére még inkább nagyobb kockázatot jelent a dohányzás. A 11. osztályos fiúk 30%-a, a lányok 27%-a naponta dohányzik. A gyermeket váró nők és szoptató anyák sem mondtak le 100%-ban a dohányzásról.

A magyar lakosság 65%-a van kitéve a passzív dohányzás ártalmainak, átlagosan napi 270 percet töltve olyan légtérben, ahol mások dohányfüstjét szívja. Ez elsősorban a dohányossal egy helyiségben tartózkodó csecsemők és gyermekek egészségére nézve veszélyes.

A dohányzás káros hatásai sokkal nagyobbak, mint korábban gondolták. Több mint húszféle súlyos, köztük különféle rákos megbetegedések kialakulásában és e megbetegedések okozta halálozásban játszik fontos vezető szerepet. Magyarországon ma évente 28 ezer ember halála írható egyedül a dohányzás rovására, a halálos kimenetelű rákos megbetegedések mintegy egyharmadáért a dohányzás felelős. A tüdőrákos halálozások mintegy 90%-a, a felső légúti (gégerák) és a tápcsatorna felső részének daganatai (ajak- és szájüregi-, illetve nyelőcsőrák) miatti halálozás 85 százaléka közvetlenül a "füstölésnek" tulajdonítható. A magyar férfiak tüdőrák-halandósága a világon a legmagasabb, a gégerák okozta halálozás gyakoriságát tekintve pedig első helyen áll Európa országai között. A szájüregi rákos halálozás az utóbbi négy évtizedben ötszörösére emelkedett. A dohányosok körében gyakrabban alakul ki húgyhólyag- és hasnyálmirigyrák is. Az egyes epidemiológiai tanulmányok gyengébb, kevésbé megalapozott összefüggést feltételeznek a dohányzás és egyéb daganatféleségek (gyomor-, vese-, illetve nőknél az emlőrák is) között is.

A cigarettafüst eregetése közben nemigen jutnak eszünkbe ezek a szomorú statisztikai adatok. A "füstölés" mellett - legyen az egy szál cigaretta elszívása, szivarozás vagy pipázás - hajlamosak vagyunk számos érvet felsorakoztatni. Ilyenek a hosszú ideig élő, ám dohányzó nagyszülők, a stressz, az élvezet, a filmsztárok sugallta életérzés, amelyek mind a füsteregetés kellemes, valamint feszültségoldó jótéteményét és kevésbé egészségkárosító hatását hivatottak alátámasztani.

A dohányzás azonban a legsúlyosabb önálló egészségkárosító tényező. Nemzetközileg elfogadott alapelv, hogy ha a dohányzás okozta betegségeket akarjuk csökkenteni, akkor elsősorban a dohányzásról történő leszokásra kell törekedni.
 

sincomi

Állandó Tag
Állandó Tag
Életveszélyes

--------------------------------------------------------------------------------
Ujabb felírások a cigi-dobozokon

A dohányzástol kevesebbet élsz
" lassú és kínos lessz halálod
" sziv és érendszeri betegséid lesznek
" csúnyább lessz a böröd

És mind te aki dohányzol nem félsz? Nincs benned félelem?

mvh

mikael
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Kaphatok meg egy kis kimenot?
Meg maradnak de nem azert mert olyan jol erzem magam.hanem mert meg muszaly.Komoly honvagyam van.
 

FiFike

Állandó Tag
Állandó Tag
Itt olyanok vannak rairva a cigarettas dobozra ,hogy en azon gondolkozom mit kellene ellene tenni . Ontapados cimket gyartani amivel az undorito kepeket letakarhatnank . Elarasztani vele a boltokat es jo kis penziket leszakitani. :p Legundoritobb a rohadt fogsor es a fekete tudo brrrr , a legaranyosabb amikor a lekonyult cigaretta nez ream banatosan es a figyelmezteto szoveg , hogy IMPOTENS leszek :33:
Soha nem megyek buszon es dobbenten lattam , hogy a buszmegallonal is kijeloltek ,hogy meddig szabad dohanyozni . Rovidesen minden etteremben megszuntetik a dohanyzast Torontoban . Viszont olyan ettermek ahol nem szabad dohanyozni duborognek a csalados vendegektol . Gondolom ez a rendelet a sportbarokat es a kavezokat fogja nagyon tonkretenni .
 

prof

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindenki csak a bagóról beszél, pedig van egy rakás egyébb egészség károsító is.
Én csak nagy ritkán szívok el egy tömet pipát, vagy egy szívart, :roll: de szerintem kapok éppen elég rákokozót az ételekből, italokból, levegőből, és ezek javáról még nem is tudunk. :!: :!: :!:
És vannak egyébb egészség károsítók is, például az én idegeim pattanásig feszülnek a Kovács Lászlótól, meg a hozzá hasonlóktól. Szerintem egy figyelmeztető felíratott kellene minden tévén bemutatni, meg minden rádión egy veszély felhívó szöveget bemondani, mielött egy politikus nyilatkozik.
Erről eszembe jutott egy vícc:
Mibe örült bele a süket-néma jeltolmács?
Le kellet fordítania egy Medgyesi beszédet.
 

prof

Állandó Tag
Állandó Tag
Amúgy a háború most afelé halad, hogy a szegény ember ne dohányozzon a gazdagnak meg mindent szabad!
Csak meg kell nézni a szívar árakat, vagy egy jobb pipáét!
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Nem olcso a cigi de a szivar a piparol mar nem is beszelek.
Nagyon sokan mar tomik a cigit es csak dohanyt vasarolnak.
 

prof

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja.
Egy valódi kubai szívar gyári ára cca: fél és másfél dollár közt van. Az egyik szuper marketben 6-10 ezer froncsiért kínáltak egy szálat.
Ha ezt a rengeteg adó pénzt a dohányzás elleni harcra fordítanák már régen leszokot volna mindenki. De szerintem nem is akarják igazán, hogy leszokjanak a bagósok mert akkor nincs zsenka az állam kasszába és ezért kell a rohadt magas benzin ár is, meg a szesz adó, hogy legyen mit a parlament ablakán kiszórni a tisztelt honatyáknak és anyáknak.
 

dulifuli

Állandó Tag
Állandó Tag
Dohányzáshoz való jog

2004-04-15 11:41:09
RTL Klub Híradó


Alapvető jognak nyilvánították a dohányzását egy norvég megyében. Az előzmény az, hogy a közszolgálati dolgozóknak megtiltották a dohányzást nemcsak a munkahelyükön, de még a kocsijukban és saját házukban vagy lakásukban is. Erre három jobboldali tanácsnok az Emberi Jogok Európai Konvenciójára hivatkozva a kormányzóhoz fordult,


aki megállapította a dohányzáshoz való jog, emberi jog.
cool cool cool cool cool cool
 

karibcsaj

Állandó Tag
Állandó Tag
na ja, en is cigizhetek kerem mar ha kimegyek a bokor aljaba es elbujok mint vmifele partizan.
Kulonben a ferjem nem all velem szoba ha rajtakap.
Multkor arcszeszt ontott a doboz cigimre, sutyiban. Nem tudtam miert van olyan ize a ciginek min a sz*rnak..... :p
 
I

incognito

Vendég
Vegre! :D Elhiszem, hogy vannak, akik nem szeretik a dohanyfustot (en sem, pedig dohanyzok), de ez a passziv dohanyzos dolog kicsit santit. Aki ennyire kimeli magat, az nem menjen varosban az utcara, mert ott sokkal tobb karos anyag eri. Tiltsak be az autokat nyilanos helyen!! szivar
 

elinnen

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha igy halad a vilag nemsokara be kell szuntetni a bab, kaposzta, tojas ,hagyma...
eveset, mert nem kivanatos gazai vannak.Egyebkent en ugy latom, a dohanyzas a mai kor fekete baranya.Raolvasnak minden bunt amivel a vezetes nem tud mit kezdeni es igy minden oke.Az infarktust nem a mindennapi nehez elet, a sok gond okozza, hanem a cigi.Jol megdragitottak.De hiszen eddig sem azert vettek cigit mert "olcso" volt.En ritkan cigizek.De most hajra!!! szivar szivar szivar szivar szivar szivar szivar szivar szivar
 

jullan

Állandó Tag
Állandó Tag
A statisztika szerint mi hamarabb dobjuk fel a talpunkat. Öröm a nemdohányosoknak,mert több nyugdijuk lesz. :D

Engem csak ez a vadászat idegesit fel,hogy náci modra üldözik az embert.En ráadásul azok közé tartozom,aki marha udvarias és még akkor sem gyujtok rá ha a nemdohányos társaság megengedi....
A buszmegálloban 8 méterrel arrébb állok,nehogy valakire ráfujja a szél a füstöt.
Habár a multkor egy pofátlan alak felhuzott,mert odaállt elém és közölte,hogy dobjam el a cigit mert öt zavarja...na, "elbeszélgettünk"....belölem egyböl kitört vulkán .....és a mindenféle nem nyomdafestéket türö kifejezés...szegény megbánta nagyon,hogy hozzám szolt. szivar

Egy másik dolog ami a napokban jutott eszembe: egy-két évvel ezelött nagy kampány volt,hogy fejezzük be a dohányzást,mert káros az egészségre. Most leálltak erröl a nagy népokosito szövegelésröl,mert most a dohányzás nem olyan veszélyes.
A legutobbi népbetegség,hogy hizunk mint a malac. Legalábbis sokan.....
 
A

Ahmet

Vendég
Engem csak az tud zavarni, hogy megkérdezem zavarja-e, ha rágyújtok, és mondja meg őszintén, mert nem vagyok erős dohányos, nem muszály. Aztán megengedi, majd legyezget. Pl. egy kocsmában. Ettől ki tudok borulni.
Jogot a dohányosoknak!
 

jullan

Állandó Tag
Állandó Tag
:D

Tudod,néha egy-két izzadtságszagu ember engem is megkérdezhetne amikor buszon ülök,hogy leülhet-e mellém....engem az ö büdössége legalább annyira zavar,mint a nem dohányzokat az én büdös cigarettám...én viszont tuti,hogy nemet mondok.üljön máshova!!!!!
B)
 

norberger

Állandó Tag
Állandó Tag
Már 6-éve nem dohányzok, de felháborit néhány dohányos viselkedése amikor kidobja a cigerettát az autóból vagy eldobja az utcán!Szerintem mindenkinek joga van ahoz hogy dohányozzon csak ne zavarja cselekedetével a nem dohányzók egézségét!
 
A

Ahmet

Vendég
A csikk eldobása, meg a kutyaszar felszedése az szerintem más kategória. Aki bunkó, az mással is meg tudja keseríteni az életed.
 
Oldal tetejére