Elektronikus könyvek készítésének technikai kérdései

ladysla témája a 'Irodalom' fórumban , 2011 Január 18.

 1. akernar

  akernar Állandó Tag

  Valószínűleg az lett elmentve, hogy ezt a doksit használja alapsablonként, ezért indít vele minden alkalommal. Valahol a beállításokban a sablonokat kell megkeresni, az megint egy összetett beállítóablak, és ott kiszemezgetni, hogy mi a helyzet. Gondolom, nem a dokumentum1-et, hanem az általad mentettet látod majd alapként, azt kell kiszedni belőle.
  Esetleg megnézni - szintén a beállításokban - hogy a sablonok útvonala micsoda, belemászni abba a könyvtárba és ott szépen „kézzel” kicserélni a rossz fájlokat. De ez talán nem annyira szép megoldás...
  Sajnos ennél pontosabban nem tudom megmondani, mivel sok éve nem használok wint, ennélfogva ms office-t sem, úgyhogy eleve csak a régi office-ok kezelőfelülete ”rémlik”. És nem mellesleg, ezzel akkor is mindig kínlódtam, de az office helpje azért szokott segíteni, nézd meg azt is.
  Talán valaki majd meg tudja egész pontosan mondani, de addig is hátha segít egy nagyon picit...
   
  Utoljára módosítva: 2014 Május 30
 2. akernar

  akernar Állandó Tag

  Üdv!

  Szerkesztéssel kapcsolatos kérdésem van, mégpedig Kindle/azw3 témában.
  Olyan könyvekről van szó, amikben (1) vagy nincsenek fejezetek (pl. Wass Albert néhány könyve), (2) vagy a nagyfejezetek ugyan kisebb szakaszokra vannak bontva, de ezeket nem látom célszerűnek külön oldalon kezdeni (pl. Ottlik: Iskola a határon).
  Namármost, ez ugyebár nagyméretű html-fájlokat eredményez az azw-ben. Ezeket egy bizonyos méretig a Kindle még kezeli (számítógépen nincs gond velük egyébként), viszont bizonyos méret fölött már nem rendeli hozzá a megfelelő stílusokat, tehát a könyv formázatlan, csúnya lesz. A „bizonyos” nem tudom, pontosan mennyi. Hivatalosan 260kB fölött a calibre szerkesztője már nyavajog. A saját tapasztalatom szerint a Kindle kb. 400kB-ig rendesen tudja kezelni, de afölött már nem. Emiatt ezeket a könyveket mobi-ba kell áttennem, az viszont megint nem az igazi. Vagyis igazából a nagy fájlt kéne szétszednem kisebb darabokra, viszont akkor a fejezetek között valahol oldaltörés lesz, ami csúnya és megzavarja az olvasási ritmust.

  A kérdés: tud-e valaki megoldást (html v. xml(?) kódot) arra, ami „azt mondja” a könyvnek, hogy itt most a html fájl végén ne tegyél be oldaltörést. Tehát hogy az azw3-ban két külön html fájlt össze lehessen fűzni anélkül, hogy a könyvben oldaltörés jelenne meg?

  A válasz(oka)t előre is köszönöm!
   
 3. luxipapa

  luxipapa Állandó Tag

  Köszönöm a segítőkészséget!
  Próbálkozások után megoldódott a probléma!
   
 4. tlacika

  tlacika Kitiltott (BANned)

  Nagy-nagy gratula !!!

  [ bocsi, de csak most jutottam oda, hogy visszanézzek a tegnapi bejegyzésekre ...]

  Nálam még ilyen nem fordult elő, úgyhogy "bele-képzelés" szerint -- intuíciók alapján -- próbáltam tanácsot adni ...
  Lehet, hogy a régebbi (még DOS-os...) beidegződések miatt mindig vigyázok a programok alap (default) anyagaira ... Inkább mindent 2x lekopizok, de soha nem mentek olyant, ami érintheti az alap-file-ok formátumát ...
   
 5. hampidampi

  hampidampi Állandó Tag

  Nem igazán értem a problémát. Csináltam már ilyen könyvet, de semmi hasonló problémám nem volt azw-ben, nem is hallottam ilyesmiről (Epubnál már igen).
  Tudtommal azw3-nál csak csak a teljes könyvre és a képekre van méret korlát.
  Esetleg próbálj meg Kindlegennel konvertálni.
   
 6. akernar

  akernar Állandó Tag

  A probléma másképp megfogalmazva: Ha nagy az egyes html fájlok mérete az azw-n belül, akkor a Kindle nem hajlandó a hozzárendelt stílusokat megjeleníteni, tehát mondjuk egy bekezdést teljesen az alapnak megfelelő beállításban látok, mintha css nem is létezne. Sajnos én több nagy könyvnél is tapasztaltam ezt a jelenséget. Ha mobi-ba átteszem, akkor viszont jó, „megjönnek” a stílusok.

  Ja igen, és úgy láttam, hogy az epub mindenképpen tördeli a könyvet relatív kicsi html-méretre, de gondolom, megjelenítéskor ennek ellenére nincs oldaltörés mondjuk egy párbeszéd közepén (látni nem láttam, csak feltételezem). Tehát elvileg talán valahogy meg lehet oldani, hogy az azw is oldaltörés nélkül fűzze össze a lapokat – talán. Vagy ahhoz xml-kód kell? Fogalmam sincs.
   
 7. hampidampi

  hampidampi Állandó Tag

  Tudnál felrakni képeket ilyen stílus-kavarodásról? Hogy kéne kinéznie -- milyen lett. Aztán küldd el nekem is a könyvet hogy megnézzem.
   
 8. akernar

  akernar Állandó Tag

  Hello „Macskatestvér”! :)

  Na, most mit mondjak... a betyárját? Nekiálltam elkészíteni a képeket, amiket kértél. Eleve fenn van az olvasón mobi-ban és most felmásoltam azw3-ban is. És láss csodát, nem produkálja a jelenséget... Két könyvvel próbáltam meg, és most megjeleníti a stílusokat. Nem is értem... tuti, hogy nem volt jó, különben nem álltam volna neki mobit konvertálni, na meg nyavajogni itt a fórumon. Közben mondjuk volt egy szoftver-frissítés (talán egy hete), lehet, hogy az tette rendbe? Fogalmam sincs. (Mellesleg ez konkrétan egy Paperwhite 2.)
  Hozzáteszem, azért érdekes módon itt-ott találkozom benne sortöréssel, ahol a forrásfájlban folyamatos (tehát nem hibás), de ettől függetlenül a stílusokat megjeleníti, ahogy szeretném.
  Egyszóval köszönöm a segítő szándékot, most úgy néz ki, megoldódott a helyzet. Mint a tipikus júzer, hehe...

  Egyébként nézegettem az általad csatolt Amazon-leírást. Abban egy helyen találtam olyat, hogy a könyv mérete nem lehet nagyobb 150(!) MB-nál. Ezt tényleg jól értettem, vagy valami másról volt ott szó? Szóval a gyakorlatban hogy néz ez ki? Ha mondjuk egy többkötetes könyv egybe lenne szerkesztve és – mittomén – 5-6MB nagyságú, és mondjuk 4000 oldal, akkor azzal gond nélkül megbirkózna, nem akadozna olvasásnál? (Már persze feltételezve, hogy szépen strukturálva van.) Van erről tapasztalatod?
  Tudom, ki kéne próbálnom, de akkora macera, csak akkor állnék neki ilyennek, ha tudnám, hogy a végeredménnyel nem lesz baj. Viszont a jövőre nézve mégiscsak jó volna tudnom.

  Kösz még egyszer!
   
 9. hampidampi

  hampidampi Állandó Tag

  Van ilyen. Lehet tényleg PW specifikus dolog volt, mert nekem Kindle Keyboardom van, ott nem tapasztaltam semmi hasonlót.
  Calibre-t is tartsd mindig napra készen. Hetente(!) jön hozzá frissítés.

  Ahogy néztem, max. méret csak a forrás file-okra van megadva:

  "6.13
  Limit the combined file sizes of all audio and video files to 600 MB or less for each title. If the files are larger than 600 MB, manually transcode them to reduce the file size(s). (The total maximum audio/video file size that can be converted from EPUB via KindleGen is 650 MB.)
  Limit the number of individual audio and video files within each title to 1,000 or fewer."
   
 10. akernar

  akernar Állandó Tag

  Ja, a Calibre készítője v. készítői nagyon szorgosak, az biztos. Az újabb verziót alul is mutatja, úgyhogy nem nehéz odafigyelni rá. Viszont mivel én forrásból telepítem, illetve frissítem (linuxon), ezért nem követem állandóan, csak 3-5 verziószámváltozás után szoktam frissíteni, kb. kéthavonta. (Ahhoz ugyebár az egész rendszert is illik, és a hétköznapi vélekedéssel ellentétben úgy gondolom, hogy ez nem mindig szükséges, ha a rendszer jól működik és nincs szükségem újabb funkciókra. Ugyan a biztonságot is javítják közben, de mivel linuxra nem olyan egyszerű eltalálni a megfelelő kártevőprogramot, ezen nem izgatom magam annyira. Az NSA-től meg úgysem tudom megvédeni :) ). Persze mindemellett tény, hogy nem árt naprakészen tartani a progit, kösz a figyelmeztetést.

  Amit beidéztél, az mintha audio/video-ra vonatkozna. Amit én találtam (és nem 150, hanem 650 MB), az meg a Kindlegen konverzióra. Ebből arra következtettem, hogy ennyit még kéne kezelnie az olvasónak is. De csak tipp, sajnos az angolom messze nem perfekt.

  3.6.2 Image Guideline #2: KindleGen Performs Automatic Image Conversions
  The maximum size of an individual image file is 5 MB. The maximum size of an epub is 650 MB.
  You will obtain the best results by optimizing your images to the highest quality possible within the file
  size limit before inputting your files into KindleGen. If the automatic image conversion is unsatisfactory, try
  optimizing the images before feeding them to KindleGen.

  Be kell szereznem egy nagy könyvet, hogy kipróbáljam :D
   
 11. dianapat

  dianapat Állandó Tag

  Sziasztok!
  Valaki segítene nekem, hogyan tudom elolvasni a mobi, azw3 típusú könyveket? Adobe Reader olvasóm van.
   
 12. hampidampi

  hampidampi Állandó Tag

 13. kirabook

  kirabook Állandó Tag

  Calibre-vel csak simán átalakítod, egyszerű a kezelése.
   
 14. telaci

  telaci Állandó Tag

  MOBI = SumatraPDF (magyarul az utolsó verzió v.2.5.2)
  kezelt formátumok : PDF - XPS - DJVU - (Postscript) - (képregény) - CHM - MOBI - EPUB - (FictionBook)
  AZW3 = calibre (magyarul az utolsó verzió 1.39)
   
 15. Vencsont

  Vencsont Állandó Tag

  Üdv!
  Word 2013 a pdf formátumokban szereplő oldaltöréseket több esetben hibásan kezeli le, valamint egyes betűtípusok karakter-felsimerője hibás. Tudnátok segíteni a jelzett észrevételek kijavításban.
  Előre is köszi.

  üdv Mindenkinek
   
 16. hampidampi

  hampidampi Állandó Tag

  Nem hibás. Úgy ismeri fel, ahogy azokat a pdf-be belerakták. Az ilyeneket ocr-ezni érdemesebb.
   
 17. mastop01

  mastop01 Állandó Tag

  Sziasztok!

  Nekiálltam egy doc forrásanyag javításának és nagyon sok " ¬ " jel van benne, amit replace-szel szeretnék eltüntetni, de a word nem talál ilyen karaktert. Van erre mód, hogy valamilyen módon eltüntessem ezeket? Milyen speciális karakter lehet ez?
   
 18. hampidampi

  hampidampi Állandó Tag

  Wordben:
  [Ctrl]+[H] -- Egyebek -- Speciális -- Feltételes kötőjel.
   
 19. mastop01

  mastop01 Állandó Tag

  Óh, ez ilyen egyszerű??? Köszönöm szépen!
   
 20. rumfic

  rumfic Állandó Tag

  Sziasztok!
  Évek óta nem olvastam telefonon, addig cool readert használtam és tökéletesen kezelte a prc-t is. Ma kipróbáltam és se a prc, se a mobi nem jó!
  laptopon tökéletes, de androidon a html tagokkal együtt jeleníti meg, mintha szerkesztő lenne. Nálam van ahiba, vagy más is találkozott már vele?
  Próbáltam a beállításokon változtani, de semmi sem használt :(
  Esetleg tud valaki androidra olvasó appot javasolni?
   

Megosztás