Feldmár: Homoszexuálisok nem léteznek

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 1.

Melitta - 2014 Június 1, 08:07
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Feldmár András, az éppen Kanadában élő magyar pszichoterapeuta szerint nemcsak homoszexuálisok nincsenek, de elmebetegek vagy rossz gyerekek sem léteznek. Szerinte hiba a gyerekkel délután leckét íratni, és az sem a szülő dolga, hogy be van-e pakolva a tornazsák, a demokrácia meg az antiszociális emberekkel együtt működik jól.

  A Menedék Program rendezvényén ő és Vekerdy Tamás is azt mondta, a legtöbb probléma megoldásához csak szeretet kell. Nagy ölelés nem volt.
  1974-ben egy skót pszichiáter megkérdezte a kollégáit, mi lenne, ha semmit sem csinálnának a skizofrénekkel. Az intézetében dolgozók nem tudtak válaszolni, mivel a betegeket, akiket addig diagnosztizáltak, azonnal kezelni kezdték. A skót felvetette: lehet, hogy amit mi skizofréniának nevezünk, az csak valakinek az elvetélt próbálkozása a gyógyulásra. A doki ezután egy tucat női skizofrénnek megnyitott egy helyet, egy szobát, és nem kezelte őket betegként. Emberi módon bánt velük, és sok szeretetet kaptak. A nők két hét után fésülködni, sminkelni, főzni akartak – pedig ilyet egy skizofrén nem csinál. Így kezdődött a Menedék Program.


  A Soteria-Menedék Program

  A Menedék egy alternatív lehetőség a pszichiátria mellett, főleg fiatalok számára. Ez valójában egy otthon azoknak, akik menekülnek környezetükből. Az első magyarországi Menedéket 2012 márciusában hozták létre, a házban egyszerre öt ember lakhat. Körülöttük mintegy húsz önkéntes dolgozik, különböző területeken, eltérő intenzitással. Feldmár András mentorként, Kanadából segíti a programot, néha anyagiakkal is. Szerinte a Menedék működését nem lehet a siker-kudarc duál mentén mérni, és ott csak ambíciók nélkül lehet egymással lenni.

  A Menedék állami segítség nélkül, támogatásokból, adományokból, és egyéb forrásokból tartja fenn magát, például a csütörtöki előadás teljes bevételéből.

  [​IMG]
  Vekerdy Tamás és Feldmár András
  Fotó: Karip Timi
  A Soteria csütörtök estére szervezett nyilvános előadást, beszélgetést Feldmár Andrással és Vekerdy Tamással. A végig enyhe angol akcentussal beszélő Feldmár itt azt mondta, az emberek nem azért kerülnek kórházba, mert zavartak, hanem mert zavaróak. Szerinte azért lesz valaki „szkizofréjn” vagy őrült, mert a körülményei őrültek, de nem az erőszaktól fog meggyógyulni. „Ha találok egy növényt, és azt akarom, hogy viruljon, akkor nem pszichiáterhez viszem, hanem olyan környezetet teremtek neki, ahol jól érzi magát” – mondja a pszichológus, aki egyébként az állatkertben szomorúan bólogató medvéket is helikopterrel szállítaná természetes élőhelyükre.

  A Kanadában élő pszichológus jótékonysági előadását a moderátor szerint „már rutinos Feldmár-előadásra járók”, ránézésre főleg jól öltözött szinglik, fiatal családanyák és elegáns raszták hallgatták. Közülük a végére az is profinak érezte magát gyereknevelésből, aki a következő tíz évben sem tervez szülni. Aki pedig tanárként volt jelen, az vagy a szakmáját, vagy az előadót utálta meg tiszta szívből. A Menedékről viszont a bevezetőnél több szó nem esett, sőt, Feldmár után Vekerdy Tamás is leszögezte, hogy erről a programról szinte semmit sem tud.


  Iskola
  Az iskolának, ahogy a családnak is, menedéknek kellene lennie. A nevelés kérdése viszont mindenhol ugyanaz: „azt akarom, hogy olyan legyél, amilyennek én akarlak, vagy engedem, hogy magad lehess, és megismerlek?”

  Feldmár szerint amikor egy csapat gyerek a magyarázó tanár helyett az osztályterembe sétáló kutyára figyel, akkor nem a gyerekekkel van a gond, hanem a tanár unalmas. „Olyan kell, aki érdekesebb, mint a kutya.” Az a legjobb tanár, aki semmit sem tud, és nem hiszi azt, hogy a gyerekek alapból hülyék. Nem újdonság, hogy rossz az a hozzáállás, amikor a tanár ugyanazt darálja le, ami a tankönyvben van, csak mert szerinte azt a gyerek önmagától nem tudná megtanulni. „Kollégák, Önök le akarják adni az anyagot, de a gyerekek nem akarják felvenni.” Pedig minden gyerek egyformán okos, legfeljebb valamelyiknek elvonják a figyelmét. Az iskolai beválás egyébként sem egyezik meg az életben való beválással – Vekerdy ezt alátámasztotta, tudományosan.

  [​IMG]
  Feldmár András
  Fotó: Karip Timi
  De az a szülő sem jó, aki délután a mateklecke mellé kényszeríti a gyerekét. A normális szülői korrepetálás menete szerint ugyanis a tizedik percben anyuka üvölteni, a gyerek meg sírni kezd, és persze kölcsönösen utálják egymást egy kicsit. Vekerdy inkább megírja a gyerek helyett a leckét, és vállalja a balhét a nagyszülőkkel, akik szerint ezzel éppen tönkretesz egy életet. „Oktatáspszichológiai szempontból akkor is nekem lesz igazam.” Szerinte akkor érik képességgé valami, ha délelőtt tanulják meg, és utána már nem foglalkoznak vele. „A bepakolt tornazsák, a lecke, a szép M betű a gyerek dolga. Ha a szülő azt hiszi, hogy az övé is, az legalább 12 év pokol.”

  Mi legyen akkor egy iskola célja a szakemberek szerint? Az, hogy ha már van, legalább ne ártson.

  Család
  Több évtizedes szenvedés, megannyi félrenevelt generáció után csütörtökön azt is megtudtuk: egy kisgyereknek nem kell előre köszönnie. Vekerdy szerint ugyanis egy normális négyéves kislány nem szereti az idegeneket – sokan reméljük, hogy az sem baj, ha ez az évekkel nem különösebben változik – és a liftben ácsorgó szomszéd nénire csak némán és durcásan néz. A négygyerekes pszichológus ilyenkor érzelmi nyomaték nélkül szól a gyerekre, hogy köszönjön, úgy, hogy ne érezze, hogy tényleg köszönnie kell, a mamika viszont tudomásul vegye, hogy a család jól nevelt.

  Vekerdy szerint, ha akarna, az összes gyerek olyan verset írna, mint Ady Szeretném, ha szeretnének címűje. Persze nem a minőségre gondolt, hanem az üzenetre. Éppen ezért minden gyereket olyannak kell elfogadni, amilyen, és „meg kell nyitni a kommunikációs csatornákat” – mondja.Tehát nem az a hasznos, ha megkérdezik, mosott-e kezet, vagy hogy mi történt az iskolában, hanem ha megcsikizik, vagy visításig dögönyözik. Hogy mi volt az oviban, vagy mi volt az ebéd, arra a standard válasz úgyis a semmi és a nem tudom. A gyerekek szerint az a legjobb az óvodában, hogy anyuka elhozza őket onnan. Anyuka viszont ezekkel a kérdésekkel azonnal vissza is rugdossa kisfiát a óvónéni mellé. „Majd este a kádban, vagy az ágyban előjön magától, mit mondott Joli néni aznap...”

  [​IMG]
  Vekerdy Tamás
  Fotó: Karip Timi
  Azt is megtudtuk, hogy az ovitól hazáig bazdmegoló gyerek a legjobb családokban is becsúszik. Feldmár például eléggé meglepődött saját fián, aztán azt mondta neki, hogy őt nem zavarja a csúnya beszéd, de másokat talán igen. Ha például a felettük lakó ősz hajú nagymamának mondanák, hogy bassza meg, akkor nagy bajban lennének. A kis Feldmár megértette a dolgot: öt perccel később rohant fel a felső szomszédhoz. Aztán meg rohant vissza: „apa, igazad volt”.

  A jól működő demokrácia titka
  Nem kell mindenkinek egyformának lennie, nem kell mindenkit egyformára vágni, nem feltétlenül kell közösségi lénynek lenni a két pszichológus szerint – sokunk számára csillant fel a remény. „Fejlett individuumok vagyunk, így alkotunk demokráciát. A központosítás, a diktatúrák mindig elbuknak, mert egyéni egyedek vagyunk.” Éppen ezért az olyan gyerekeket, akik nem feltétlenül akarnak részt venni a csoportos foglalkozásokon, kiemelten védeni kellene.

  Orvos, tanár vagy szülő akkor lehet menedék, ha félre tudja tenni az arroganciáját, és nem hiszi azt, hogy jobban tudja, mire van szüksége a másiknak, mint ő maga – ez a lényeg.

  „A necessary waste of time”
  Feldmár hosszan mesélt egy sztorit arról a srácról, aki Londonban járt hozzá fél évig. A beteget sokkterápiával kezelték, és a doki sohasem láthatta az arcát, mert azt a fiú mindig eltakarta. Aztán a srác egy idő után végre rájött, mi lenne jó neki: azt mondta, arra lenne szüksége, hogy hagyják végre gondolkodni. Hogy az ő baja az, hogy soha nem érhet gondolatai végére, mert mindig megszakítja valaki. Ha kapna egy szobát a Menedékben, és leáshatna magában jó mélyre, akkor minden gondja megoldódna.

  A srác kapott egy szobát, ahol három évig ült az ágyon anélkül, hogy megszólalt volna. Ha tettek kaját a padlójára, azt néha megette, egyébként csak ült és néha maga alá csinált. A házban dolgozó orvosok sokszor tanácskoztak, vajon megöli-e magát a srác, éhenhal-e. Mindenesetre hagyták, hogy úgy éljen, ahogy akar – a Menedékben így szokás. Aztán három év után a beteg hirtelen jó szagokat kezdett érezni. Két szinttel a szobája alatt valaki kenyeret sütött. Arra gondolt, hogy aki kenyeret süt, az csak jó ember lehet, úgyhogy lement hozzá. A kenyérhez rántottát csinált magának húsz tojásból, majd sétálni ment, és hat hét múlva már fizikailag és mentálisan is teljesen egészséges volt.
  Feldmár szerint aki elmebeteg, az valójában csak attól retteg, hogy nyilvánosan megszégyenítik. Azok a gyerekek, akiket csak dicsérettel tanítottak zongorázni, örömmel játszanak életük végéig, mert nem félnek a megszégyenítéstől. Amikor Szarajevóban dolgozott – igen, ott is dolgozott – például arra jött rá, hogy a szerető családban élő gyerekeket egyáltalán nem értintették meg a háború borzalmai, az iskolákban viszont folyamatosan traumatizálták őket a maradi módszereket alkalmazó tanárok. Habár később azt is megtudtuk, hogy tulajdonképpen az sem jó, ha bókolunk a gyereknek, mert akkor szegény azt hiszi, hogy okosnak vagy szépnek vagy cukinak kell majd lennie. Nem létezik jó tanuló vagy kedves Julcsi, csak simán Julcsi létezik.

  [​IMG]
  Fotó: Karip Timi
  „Szerintem homoszexuálisok sincsenek. Férfival szeretkezni egy vágy, de attól, hogy azt csinálom, még nem vagyok az. Ha például kávét iszom, attól még nem leszek kávéivó. Ha aztán meg teát is iszom, pletykálni kezdenek rólam, hogy hát még azt is.” Feldmár szerint ez az emancipáció lényege, ezt kellene terjeszteni. Kezdetnek mondjuk minden kerületbe kellene egy Menedék, egy olyan hely, ahol a dolgozók nem félnek azoktól, akik fura dolgokat csinálnak – mondja.

  Instant terápia ragtapasszal

  Feldmár és Vekerdy a közönség kérdéseire is válaszolt, és maguk is felvetettek néhány izgalmas problémát. Szemlézünk, hátha az olvasó gondjai is egy csapásra megoldódnak.

  • Ha a férjem a saját képére akarja nevelni a gyereket, nem hagyja kibontakozni, mit tegyek? – Lője le a férjét és meneküljön.
  • Elsős kisfiam a tanóra alatt az ablakhoz sétál és kinézeget, amíg a tanár magyaráz. A tanár szerint ez nem normális. – Hölgyem, valószínűleg az Ön gyermeke az egyetlen normális az osztályban.
  • Attól félek, a nevelésemmel autistát csinálok a gyerekből. Lehet ilyet? – Az autizmushoz nem elég a nevelés, kell hozzá egy bizonyos talentum is. Tudja, amilyen Mozartnak is volt. Mi, a normálisak, megengedjük a körülöttünk lévőknek, hogy baszogassanak minket. Az autisták szenzitívebbek, karba teszik a kezüket, és azt mondják, hogy nem.
  • A kamasz fiam nem beszélget velem, ha pedig faggatom, hazudik. – Ha nem akarja, hogy a kamasz gyereke hazudjon, akkor ne kérdezzen tőle semmit. A faggatott kamasz hazudik, mert védi az éppen alakuló személyiségét.
  • A fiam nem jön ki jól a családdal, állandó a konfliktus, de még nem költözhet el. – Hány éves a fia? 23? És nem költözik el? Nem szakad le anyuciról? Küldje Feldmárhoz terápiára Kanadába, a doki garantálja, hogy a gyerek nem jön minden nap haza.
  • Dúlt a szerelem és jó volt a szex, amíg felesége meg nem szülte az első gyereket, most viszont már hozzá sem lehet érni? – Uram, azért, mert valójában Ön egy második csecsemő, a nejének viszont egy is elég.
  • Felesége mellett szeretőt tart, és ezt titkolja is? – Ideje lenne kilépni a kamaszkorból, felnőni és leszakadni.
  Bánlaki D. Stella
  Index
   

  Csatolt fájlok:

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 1.

  1. cdurmol
   cdurmol
   Társadalomban élünk, annak minden előnyével és hátrányával. Olyan nincs, hogy élvezem a társadalom nyújtotta előnyöket, de nem vagyok hajlandó alkalmazkodni a szabályokhoz, elvárásokhoz. Az a fajta szabadság, amit Jászladány és evapatocs említ, feltételezi a társadalom szabályainak, az együttélés szabályainak elfogadását. Ezeket a normákat a gyereknek meg kell tanítani, ha azt szeretnénk, hogy életben maradhasson, vagy elfogadható minőségű életet élhessen. És vannak szabályok, amiket, ha kell erőszakkal tanítok meg. Ha a szép szó nem elég, akár pofonnal is megfejelem azt a tanítást, hogy a konnektorban nem nyúlkálunk.

   A társadalom szabályai nem csak az emberi társadalomban léteznek. A családokban élő gorillák közt is léteznek szabályok, amiket a gorillamama akár erővel is megtanít a csemetéjének.
   Kicsi Fecske és tengelice kedveli ezt.
  2. magdusis
   magdusis
   Igazából mit érthetnek az alatt,hogy nem feltétlenül kell közösségi lénynek lenni ?
   Előtte ugyan az egyformaságról beszél,de a kettőt nem tarthatják egynek,vagy igen?
  3. Kibic07
   Kibic07
   Olvasgatom a hozzászólásokat, és nagyon nem értem, biztos bennem van a hiba. Én még Gordon gondplatain nőttem fel, és alapelveim közé került be a "Már százszor megmondtam" c. könyv... van, ami visszaköszönt. Az egy dolog, hogy egy Menedék nagyban nem valósítható meg, hogy nincs olyan társadalom, ahol ennyi energia, pénz és hozzáértés lenne hogy akár csak a rá szorulók egy kis rétegéhez eljusson belőle valami. És ahogy a valóságban nincsenek általánosan alkalmazható dolgok egy sérült gyermek esetében, itt sincsenek biztos sémák. Én dolgoztam értelmi fogyatékosok mellett is, normál ésszel kibírni nem lehet. De azóta egy "rendes" iskolában sokkal nehezebben hoz ki sodromból a szemtelen, feleselő, nem tanuló, köpködő stb. diák. Egyébként tudnék ajánlani egy könyvet mindenkinek: Kun Erzsébet Családmesék. A szeretetről és a szeretettel nevelésről (is) szól. Csodálatos.
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  4. 075
   075
   Félig olvastam el a cikket csak, mert tovább nem bírtam elviselni ezt a sok idióta álliberális szenteskedő lózungot. Ennél még a fasiszták és a többi szélsőjobb (meg szélsőbal) politikai agitációi is kibírhatóbbak, mert azok ha hülyék és gonoszok is, de legalább őszintének hatnak, ebből a sok hadovából itt azonban messzire ordít a megjátszás és az önreklámozási szándék!

   Aki ezt beveszi, az szerintem nem emlékszik a gyerekkorára. NEM IGAZ hogy egy gyereknek nem kell a nevelés. KELL. Sőt többet mondok: Fontosabb egy gyerek számára az „őt elfogadás”-nál az, hogy világosan és egyértelműen jelezve legyen neki a SZABÁLYRENDSZER, amihez alkalmazkodnia kell! Ha ugyanis bizonytalan a környezete, ha hol ennek kell megfelelnie hol annak, ha ami ma jó volt az holnap rosszként ítéltetik meg, akkor összezavarodik, na és épp AKKOR kezd el rosszul viselkedni!

   Erre igen egyszerű konkrét példát mondok ami bizonyára mindenkinek ismerős. Van mondjuk a JÓ TANULÓ a suliban, aki nem is okvetlenül tehetségesebb mint a többi, de egyszerűen ő tanul, mert mondjuk otthon is azt mondják neki hogy tanulni jó, egy jó gyereknek tanulni illik, s látja hogy a szülei is értelmiségi munkát végeznek ami nem olyan nehéz mint a kubikolás, ő se akar izzadni, tehát tanul...
   Kapja is érte az ötösöket. Mások nem tanulnak, de irigylik őt a jó jegyekért, elkezdik szekálni. Na és ekkor A TANÁROK NEM VÉDIK ŐT MEG. Holott ő elvárná, hiszen ő JÓ, ő betartja azt ami szerinte egy gyerek kötelessége: TANUL. És nem érti, emiatt miért nem kapja meg az őt jogosan megérdemlő védelmet SE, nemhogy elismerést! Osztályfőnöki órán meg persze őt cseszteti az oszi is, hogy vele mindig probléma van mert nem tud BEILLESZKEDNI A KÖZÖSSÉGBE...

   A szerencsétlen erre próbál közeledni a többiekhez de hiába. Ahhoz hogy befogadják úgy kéne viselkednie mint azoknak: azaz például elfogadni azok értékrendjét, hogy a matek/fizika/biosz/stb (általában a reál tárgyak) unalmasak, azokat NEM megtanulni sikk, tanulás helyett délután focizni kell menni a többiekkel, meg alkoholt csempészni a suliba meg cigizni... No és azt is követelik tőle hogy súgjon. Ha nem súg, akkor nem fogadják be a közösségbe. (sőt megverik). De ha súg, hamar észreveszik a tanárok, s akkor meg az van hogy ő nem jó gyerek többé...

   Szóval, egy gyereknek EGYÉRTELMŰ szabályok kellenek, az se baj ha szigorúak. A bizonytalanság a legrosszabb.

   Én igenis megszüntetném a koedukált iskolákat is. Teljesen más a gondolkodásmódja abban a korszakban a fiúknak és a lányoknak. És csak arra jó hogy annak is a szexen járjon az esze, akinek ez amúgy eszébe se jutna még, ha nem látná a másik nemet. Ez annyira így van, hogy általános iskolás koromban (felső tagozatban) volt is rá példa hogy tanítás után egy tanár váratlanul rajtakapta egy „üres” osztályteremben az egyik amúgy nagyon jól tanuló túlfejlett, bögyös lányt 5 fiúval... Mind pucérok voltak...

   Ja persze, értem én: nem kell számon kérni semmit, nem kell tanulni semmit... Oké, de akkor ki fog dolgozni? Az, aki semmihez se ért?

   Tapasztaltam, hogy némelyek ténylegesen funkcionális analfabéták már. Ha a cikkben foglalt elveket követjük, az lesz az általános színvonal.

   A múltkor egy hotelben a portán valamit ki kellett számolnom, egy szorzás volt az egész. Kerestem a telefonomat hogy kiszámoljam, hát nem volt nálam. Legyintettem, s előhúztam egy tollat meg egy papírt. Közben a „frontdesk” szólt hogy mindjárt ad számológépet... Mondtam ne keresse, megvagyok vele egykettőre. Kiszámoltam írásban. Én lepődtem meg a legjobban, hogy a kis hölgyike úgy nézett rám mintha valami nagy mágus vagy zseni volnék - messzire ordított róla hogy addig a pillanatig egyszerűen teljesen elképzelhetetlennek tartotta, hogy valaki nagyjából 30 másodperc alatt összeszorozzon 2 mintegy egyenként 5 jegyű számot gépi segítség nélkül! Egészen biztos hogy nem hitte el, tudniillik a hitetlenségére ékes bizonyíték, hogy igenis előhalászta a kalkulátorát és leellenőrizte vele a számításomat, de az hibátlan volt. Addig is udvarias volt velem hivatali kötelességből, de azután olyan mély tisztelettel bánt velem, hogy olyat még nem tapasztaltam!

   Na most őszintén, ezt a színvonalat még ALUL is akarjuk múlni? Mert ez lesz ha a gyereknek nem muszáj elkészítenie a leckéjét, meg csinálhat amit akar...
  5. Kibic07
   Kibic07
   Ahogy elnézem, itt jó néhány embernek alapvető szövegértési gondjai vannak, és azt olvassa ki ebből a rövid összefoglaló cikkből, amit ő akar érteni, nem azt ami ott volt. Segítek: az pl. hogy le kell lnői a férjet, senki ne úgy gondolja hogy fizikailag:) lehet van akinek ez buta poén, ez megítélés kérdése, de a lényege hogy TÚLszabályozni nem szabad - igen segíteni kell a társadalmi értékrend megismerésében (ami kortól, országtól, környezettől függ ugye, azaz nem örök érvényű), de nem rabunk a gyermek, hogy ne lehessen önállósága! Ne keverjük már össze a telejs szabadosságot a megfelelő szintű irányított fejlesztéssel!!!
   Jade77, aniko45, setni és 1 másik tag kedveli ezt.
  6. cdurmol
   cdurmol
   Meg ne haragudj! Egy írott szövegből azt olvasom ki ami le van írva. Ha az van odaírva, hogy lője le, akkor azt gyilkosságra való felszólításnak olvasom. És ez a helyes és korrekt szövegértés.
   Az elolvasás és szövegértés UTÁN értelmezhetem a felszólítást. Fontolóra vehetem, hogy valószínű-e, hogy aki mondta valóban gyilkosságra szólított-e fel. Fontolóra vehetem a szövegkörnyezetet is, és arra következtetésre juthatok, ez biza csak egy elvetélt viccnek volt szánva. De ez már túlmegy a szövegértés határain. Ahogyan az a véleményem is, hogy vannak dolgok, amikkel kultúrember nem viccel. Feldmár doktort a magas végzettsége és a munkája okán kultúrembernek vélem. Az ellentmondást magamban azzal oldom fel, hogy őt feltehetően az ő gyermekkorában dívó Spock féle elvek szerint, korlátozások nélkül nevelték, és a mivel viccelünk, mivel nem fejezet már a korlátozások közé sorolódott, így kimaradt.
   Utoljára módosítva: 2014 Június 2
   most és aniko45 kedveli ezt.
  7. aniko45
   aniko45
   Azt mondják,a gyerekneveléshez és a focihoz mindenki ért!:D--de legalábbis mindenkinek van róla véleménye! Gyakorló tanárként ,szülőként én azt hiszem ,minden gyermekhez másként kell közelíteni,Van akinél a csak a"makarenkói" módszerek hatnak,(ma már ezek elavultak);),van akinél a "megengedő" stb.Nagyon nehéz a nevelés,a"hozzáértő" sem mindig a helyes utat válassza!Egy biztos,szeretet nélkül,következetesség nélkül,csatát veszítünk!
   evapatocs és Kicsi Fecske kedveli ezt.
  8. evapatocs
   evapatocs
   Feldmár András gyógyit elmebeteg embereket is,akit a hagyományos orvoslás egyáltalán nem tud,csak vegetativ szinten tartani,ami közel sem nevezhető az élettel összeegyezhetőnek.Aki az alapvető életszükségleteit sem tudja egyedül elvégezni.Aztán ott vannak a kábitószeresek,a gyógyszerfüggők,a depressziósok,és még sorolhatnám....

   Csak el kell menni Magyarországon egy elmegyógyintézetben,egy fogyatékos otthonokban,és megnézni hogyan viselkednek,hogyan élnek ott az emberek....:(
   Vagy elég megkérdezni egy édesanyát,vagy egy feleséget...

   Van,aki többet akar egy ilyen élettől a szerettei számára,és igen,rábizza magát egy olyan orvosra,aki ugyan nem hagyományosan gyógyit,de az embernek megengedi,hogy ember maradhasson...
   enamasszazs, Melitta és aniko45 kedveli ezt.
  9. Kibic07
   Kibic07
   Kérlek, Te se bántódj meg, de egy írott szöveget még a jogban se szó szerint kell venni, nem véletlen vannak ott is jogértelmezések. Példabeszédről hallottál már?? Ahogy szóban is vannak mögöttes és rejtett tartalmak, úgy az írásban is - szimbólumok és mások. Csak az olvas ki ezekből a sorokból gyilkosságra való felbujtást aki szándékosan akar belekötni a dolgokba. 30 éve foglalkozom tanítással, szakmunkásképzőben is, kisegítőben is, elit gimiben és egyetemen egyaránt tanítottam. A matematikai definíció esetleg szó szerint értendő, más tárgyaknál? De a lényeg az hogy bár minden gyermeknél (ahogy mindenkinél) más és más módszer amivel nevelhető, fejleszthető, de egy biztos: minél több szeretetet kap, annál nagyobb a siker esélye. És EZ volt a fő mondanivaló, EZT kellett volna kiolvasni - sajnálom, úgy érzem aki nem ezt hallotta meg, életében nem votl gyakorló pedagógus, és nem nevelt sikeresen.
   Jade77 és aniko45 kedveli ezt.
  10. GulyiBogee
   GulyiBogee
   Én nem értek a pszihológiához. Csak azt tapasztalom, hogy ma már nemcsak a bűnözőktől kell félni... hanem tart az ember a magában beszélő (nem mobilozó), gesztikuláló, és néha csúnyán néző emberektől. Sőt régen az utcán menve úgy látta az ember, hogy valaki segítségre szorul (pl. 3-an vertek 1-et felállás) és odament segíteni jöttek mások is a rendbontás megfékezésére... ma meglepetésére, már a 3-1 felállásban 4-en esnének neki, hogy mi köze hozzá és 20-an végig néznék azt... Az biztos, hogy már kicsi korban ha szeretetet ad-kap valaki máshogy viszonyul a világhoz...De manapság ki ér rá arra, hogy a gyerekkel foglalkozzon amikor az a cél, ha nyaralni nem is de legalább a számlák ki legyenek fizetve?... A fiatalok mit látnak..? Amit a tv mutat, mert az a tanítójuk. Szülőkre nem hallgatnak, mert a havet azt mondta... Ha segít a módszere akkor aki úgy gondolja belevág, csinálja. Még mindíg jobb mintha nem csinálna semmit...
  11. most
   most
   jaj h te tanitasz .... előszor a szoveg értést aztán- a szoveg moggotti értést kéred számon ? h is van ez?
   azt mondtam ..jah nem csak gondoltam ... jogot ne keverd bele ha lehet...
   elmonanám ...ez valójában ez az a konflikus amit egy ujságírónak ismernie kell...
   irásban nincs hagsúly...és árnyalás... ezt tanitsd szoveg értés helyett
  12. Kibic07
   Kibic07
   Örülök, hogy lényegi kérdések helyett kötözködni akarsz. Igen, én tanítok, és a tanítványaim képesek a szöveg értésére is, a mögöttes tartalomra is figyelni, mert bármilyen furcsa, a szövegértés ez utóbbit jelenti. Amit írtál, hogy írásban nincs hangsúly stb, ez olyan bődületes bolondság, hogy további szóra nem érdemes. Érved nincs, írásodnak értéke nincs, közözködésbe nem megyek bele - részemről lezárva.
  13. 075
   075
   Ő legalább ékezetes betűkkel írt, volt a mondataiban központozás, a 3 pont után szóközt hagyott, stb. Te erre se vagy/voltál képes. És még te oktatod ki a nálad műveltebbeket? Ha meg mindezzel tisztában vagy magad is, miért nem tiszteled meg a fórumozókat azzal, hogy ezen alapelveket betartod a közlendőd megértésének megkönnyítése érdekében?!

Megosztás