Hírek Karsai: Az új államfő apja náci szimpatizáns volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata

Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata
– fogalmaz a Hvg360-on megjelent írásában Karsai László történész a Novák Katalin lemondását követően megválasztott köztársasági elnök, Sulyok Tamás apjáról.
A március 5-én hivatalba lépő új államfő még az Alkotmánybíróság elnökeként nyilatkozott a kolozsvári Krónikának, azt állítva, hogy édesapját 1946-ban távollétében halálra ítélte a népbíróság. Főleg azért, mert székesfehérvári válóperes ügyvédként elvállalta egy olyan asszony ügyét, akinek a férje később a város párttitkára lett. Szerinte az apja csak úgy tudta elkerülni a kivégzést, hogy tíz évig az ország másik felében bujkált – idézi fel Karsai, aki szerint az interjúban elhangzott történetnek nincs valóságalapja.
Sulyok Tamás vagy rosszul tudja, vagy hazudik. Édesapját, Sulyok László székesfehérvári ügyvédet soha, senki, legkevésbé a népbíróság nem ítélte halálra. Az igaz, hogy elkezdett bujkálni, de nem 1946-ban, és nem az állítólagos halálra ítélése után, hanem már 1945 tavaszán, közvetlenül a felszabadulás után.
1945. május 25-én rendelték el a nyomozást az ügyében, ekkor már hetek óta „szökésben volt” – áll a korabeli népügyészségi aktában. A hatóságok azért figyeltek fel rá, mert 1944. június 17-én a Fejérmegyei Napló Zászlóbontás címmel közölte Sulyoknak, a Magyar Nemzeti Szocialista Párt Fejér megyei vezetőjének a cikkét. E párt két vezetője, Baky László (aki 1944-ben mint belügyi államtitkár részt vett a vidéki zsidóság deportálásának megszervezésében) és Pálffy Fidél ott volt Szálasi Ferenc alvezérei között az 1930-as évek végén, de még „Szálasinál is elvakultabban voltak nácibarátok” – írja a történész. A népbíróság mindkettőjüket halálra ítélte, és ki is végezték őket.
Sulyok a szóban forgó cikkében az ország német megszállását ünnepli azzal, hogy 1944 március végén „végre levegőhöz jutottunk”. Ezért – folytatja Karsai – érthető, hogy a háború után jónak látta, hogy elbújjon. Ugyanakkor ezért az egy cikkért a korabeli népbírósági gyakorlatot ismerve legfeljebb néhány hónap börtönre ítélték volna, ha más, súlyosabb bűnt, mint egy nácibarát és háborúpárti cikk publikálását nem lehetett volna rábizonyítani.

Az ügyet 1949-ben újra elővették, a következő évben azonban megszűnt a nyomozás. Sulyok több ügyvéd kollégája azt vallotta ugyanis, hogy a cikk szerzőségét a gyanúsított már annak idején sem vállalta, kettőjük szerint azt egy cisztercita nyilas pap írhatta Sulyok neve alatt. Karsai szerint viszont ügyvéd barátai csak ezzel akarták Sulyok bőrét menteni, aki szerinte legkésőbb a háború után megpróbálta volna tisztázni magát, ha ártatlan, és nem hosszú évekig bujkál ehelyett.
Most már csak egyetlen kérdés vár tisztázásra: tudja mindezt az apjáról dr. Sulyok Tamás főbíró, az új államelnök, vagy nem? Ha tudja, akkor tudatosan hazudik, hamisít, legendát gyárt nemzetiszocialista apja állítólagos halálra ítéléséről. Vagy csak egy nagyon könnyen megtéveszthető, naiv emberről van szó, aki mindent elhisz, amit szülei és/vagy idősebb testvérei neki (be)mesélnek? Neki, mint képzett jogásznak, akinek ismerősei között talán még történészek is vannak, könnyű lett volna ellenőrizni, hogy édesapja neve szerepel-e az 1945 után halálra ítéltek mintegy 500 fős névsorában. Jobb lett volna, ha mielőtt elkezdi terjeszteni, hogy apját a gonosz kommunista népbíróság halálra ítélte, és szegénynek tíz évig kellett bujkálni, először megpróbál utánanézni annak, hogy milyen politikai nézeteket vallott dr. Sulyok László székesfehérvári ügyvéd 1945 előtt
– fogalmaz a történész.

1709316414908.jpeg
 
Nem meghazudtolva de minden percükről te sem tudsz.
főleg mert hallgatás vette körül.
Nem idetartozóan de mondom miket szoktak mesélni
1945 után mindenki ellenálló volt
1956 után mindenki forradalmár.
Én csak annyit mondok őseink nagyapáink minden percéről nem tudhatunk.
Hogy a mese végei mik lesznek főleg ha már senki se él.
És én nem konkrét emberekről beszélek nem rokonaidról.
Nem voltunk ott nem tudhatjuk.
Nem is arra céloztam. Hanem arra hogy aki ügyesen helyezkedett és minden rendszerben képben volt az vitte valamire.
Ezáltal a leszármazottai is sokkal könnyebben boldogultak, boldogulnak.
Aki pedig ragaszkodott a számára egyenesnek tartott úthoz az nem.
Elég csak visszagondolni az általános iskolára aki párt vagy állami vonalon mozgott annak a gyermekei könnyebben boldogultak.
 
Nem zavar hogy én mást mondok?
Nem.
Azt hogy nem voltál ott minden percben nem tudod mi igaz és mi nem.
Olyan hogy igazság nincsen. Valóság az van. És azt mindenki úgy igazítja hogy számára igaz legyen.
Ennyi nem több.
ennyi.
(Minek idézed ha nem érted)
Mert lehet hogy nem úgy értem ahogy TE szeretnéd hogy értsem.
Az új közt elnök ügyéből jött.

kész vége
Erre írtam.
 
Olyan hogy igazság nincsen. Valóság az van. És azt mindenki úgy igazítja hogy számára igaz legyen.
Kevered igaz(megtörtént)
És igazság fogalmat.
Én nekem magas lett hogy beszélhetsz"igazságról amikor én arról beszélek merre járt mit csinált az öreg.
Egyiket sem tudhatjuk.
Még azt sem mi volt a valóság.
Azt hogy nem voltál ott minden percben nem tudod mi igaz(merre járt mit csinált) és mi nem.Nem igazságról beszélek
(merre járt mit csinált)
Nem tudhatod nem voltál ott.

Elméletezel kiszálltam.
Messziről jött ember azt mond amit akar
Tartja a mondás.
A 100 éves múlt minden percét nem tudhatod.
 
Igazabol o maga keritette ezt a csaladi storyt. Hogy pancser iro es kombinalo csak maganak koszonheti ha elobb utobb neki is le kell majd mondania.
 
Igazabol o maga keritette ezt a csaladi storyt. Hogy pancser iro es kombinalo csak maganak koszonheti ha elobb utobb neki is le kell majd mondania.
Ez ezért homályos mert valóban ő költötte valamelyik verziót!!!
De én arra célzok:A franc se tudja mi hogyan történt sok sok éve.
Persze ő maga tudja.
De miért tekergeti a történetet.Ezért felelős...
 
Beiktatták.
Sulyok azt mondta, feleségével mindig azok mellett fognak állni, akiknek a legangyobb szükségük van rájuk, elsettek számára mindig ott lesznek. „Hazánk egyértelműen a Nyugat része, szerinte a magyar nem csak földrajzi, hanem szellemi értelemben is európai, de a magyar nem olvad bele, hanem összeforr vele” -mondta.
Végül Novák Katalin meg sem jelent utódja hivatalos beiktatásán, csak a fogadásra ment el a Karmelitába. A korábbi elődök, Schmitt Pál és Áder János ott voltak.
 
Egyre felháborítóbb dolgok kerülnek ki (persze ha igazak)
Sulyok Tamás tavaly nyáron egy interjújában még azt állította az édesapjáról, hogy 1945 után egy kommunista párttitkár személyes bosszúja miatt ítélték halálra, és évekig bujkálnia kellett.
a Fehérvári Napló 1944. június 17-ei számából, amely a Magyar Nemzeti Szocialista Párt városi zászlóbontásáról számol be, szerzője pedig dr. Sulyok László, a párt „megyevezetője”, aki „zsidő vértől mentes” polgárok csatlakozását várja.
Ezután kerültek elő dokumentumok arról, hogy Sulyok Lászlót 1944 júniusában, a fehérvári zsidóság elhurcolása idején, a kamarai jegyzékből zsidó származása miatt frissen törölt dr. Lőwy Endre ügyvéd irodájába nevezték ki „irodagondnoknak”, tehát ő kapta meg a haláltáborba került Lőwy praxisát. A korszakkal foglalkozó történészek szerint az irodagondnokságot igényelni kellett.
A Hócipő most olyan dokumentumokat talált, amelyek szerint Sulyok László és társai az elhurcolt zsidók vagyonából is igényeltek a pártszervezet számára. Az egyik beadvány szövege:

„Polgármester Ur! Alulírottak, a Magyar Nemzeti Szocialista Párt Székesfehérvári Szervezete nevében kérjük, méltóztassék párthelyiség céljára megfelelő lakást kiutalni. Kérjük a Váradi Imre és Bloch Sándor zsidók tulajdonában lévő Nádor utca. 16. számú házban a Hungária Kávéház fölötti I. emeleti helyiségeket (volt Váradi lakás) pártunk részére átengedni. Székesfehérvár, 1944. évi junius hó 9-n.”
(az elhurcolt A 65 éves Bloch Sándort, anyósát, a 80 éves Schwartz Esztert, feleségét, az 56 éves Váradi Ilonát és sógorát, a szintén 56 éves Deutsch Aladárt 1944. július 15.-én gázosították el Auschwitzban.)
(a dátum is érdekes milyen elvakultnak kellett lenni hogy ekkor még nem látták hogy Németországnak már vége)
 
Egyre felháborítóbb dolgok kerülnek ki (persze ha igazak)
Ha a különböző verziók igazak és azt Sulyok Tamás költötte.
Épp olyan típus mint Dózsa László.
Kinek gyermekkoráról, születéséről és 1956-ról 10-15 féle kitaláció volt.
Szinte évente rakott rá Azzal ő lett a magyar Münchhausen báró.
Így nevezte egy lap Dózsa Lászlót.
A tekintetes nagytiszteletű, Sulyok túl tehet rajta.
 
Sulyok Tamás tavaly nyáron egy interjújában még azt állította az édesapjáról, hogy 1945 után egy kommunista párttitkár személyes bosszúja miatt ítélték halálra, és évekig bujkálnia kellett.
Ez a verzió nem zárja ki a másikat.
Mert a nyilast is feljelenthették és halára ítélhették.
És kommunista kirakatper miatt is.
De kérdés mi volt az indoklás.Mi van a periratokban.
(Ott meg Tito ügynök?)
Nem igaz abból a korból más csak Bacsó Péter a tanú
Hogy doktor Kotászért kiáltozik a kivégzésre váró.
Úgy görbüljek meg, ha elhihető bármi is amit fellelsz.
 
Ez a verzió nem zárja ki a másikat.
Mert a nyilast is feljelenthették és halára ítélhették.
És kommunista kirakatper miatt is.
De kérdés mi volt az indoklás.Mi van a periratokban.
(Ott meg Tito ügynök?)
Nem igaz abból a korból más csak Bacsó Péter a tanú
Hogy doktor Kotászért kiáltozik a kivégzésre váró.
Úgy görbüljek meg, ha elhihető bármi is amit fellelsz.
Nos nem mindegy hogy nyilas múltja vagy személyes ellentét miatt üldözték 45 után.
Őszinteség nos az nem épp a sajátja az elnök úrnak.
 
Nos nem mindegy hogy nyilas múltja vagy személyes ellentét miatt üldözték 45 után.
Igen az se mindegy!
De én nem azt mondtam hanem nyilas/ koncepciós kommunista per
(pl Rajk)
Hisz lehetett az is abból is volt sok akkoriban.
sőt a kulákperek is ott voltak
Mondom ez a bírósági periratokból kiderülne(ha nem hamis)
Hisz az is fal volt akkoriban is és ma ismét
Sőt még az utólagos hamisítások is.
Komplett életrajzot írhatnak
Ilyeneket napirenden tettek a Szovjetunióban.
Onnan tanultak régen és ma is.
A történészeink Schmidt Mária félék.
Tőlük se várj semmit.

Nem érdemes ezzel az üggyel se foglalkozni
Áthálózza a napi politika is
Akik nyomozták az is lehet sima támadás
A hogyishívják Tamás pedig Fidesz választott.
ennyire futotta.
Az meg hogy támadják ismét politika is lehet(mert ilyet még nem hatoltál?)
A múlt meg homályos bárkié.
Kicsit sem fontos nekem ki a köztársasági elnök.
A megválasztása mindig politikai zűrzavar.És pártos
 
Utoljára módosítva:

Számodra lehet.
De, szerintem meg az lenne a korrekt ha kiállna és beszámolna az apja múltjáról. Mert senkit sem lehet vagy szabadna elővenni az ősei tetteiről de, ha nem beszél vagy hallgat az olyan mintha egyetértene velük.
Mert az hogy olyan helyre beosztásra jutott ahol most van az köszönhető az őseinek is.
 
Számodra lehet.
De, szerintem meg az lenne a korrekt ha kiállna és beszámolna az apja múltjáról. Mert senkit sem lehet vagy szabadna elővenni az ősei tetteiről de, ha nem beszél vagy hallgat az olyan mintha egyetértene velük.
Mert az hogy olyan helyre beosztásra jutott ahol most van az köszönhető az őseinek is.
Azert ez tipikusan okyan dolog, ami ha akarom feher, ha akarom fekete.
Ma már nem az a náci aki náci, hanem akire mondjak.
Meg vannak rossz fasisztak, meg jo fasisztak.

Szovallll.....

Ehhhhh

Bandera pl jo fasiszta volt, azert is van Lvovban tobb ember magas szobra.
Meg az a canadaba menekult ukran pasi is jo fasiszta, akit hangos tapssal unnepelt a canadai parlament.

Bandera jo fasiszta volt, mert ugyan kollaboralt hitlerrel, de zomeben a szovjetunio ellen harcolt.
Az a 100 ezer lengyel és zsido akit legyilkoltak, az bagatell, majd lenyugszanak a lengyelek.

Szoval nem az a kerdes ki a fasiszta, hanem hiogy jo fasiszta-e az illeto, mert azt szeretjuk
 
Azert ez tipikusan okyan dolog, ami ha akarom feher, ha akarom fekete.
Ma már nem az a náci aki náci, hanem akire mondjak.
Meg vannak rossz fasisztak, meg jo fasisztak.
Ez is egy vélemény.
Szerintem meg itt az a baj hogy nem hozta nyilvánosságra az apja életét. Hisz tudta hogy milyen posztot kap és azt is hogy átlesz világítva akár a történészek szemével is.
Akkor vagy nem érdekelte vagy be le sem gondolt hisz Ő egy jogi gondolkodású egyén úgy mint a miniszterelnökünk. Ott a tények számítanak.
A pletyka nem.
Bandera pl jo fasiszta volt, azert is van Lvovban tobb ember magas szobra.
Meg az a canadaba menekult ukran pasi is jo fasiszta, akit hangos tapssal unnepelt a canadai parlament.

Bandera jo fasiszta volt, mert ugyan kollaboralt hitlerrel, de zomeben a szovjetunio ellen harcolt.
Az a 100 ezer lengyel és zsido akit legyilkoltak, az bagatell, majd lenyugszanak a lengyelek.

Szoval nem az a kerdes ki a fasiszta, hanem hiogy jo fasiszta-e az illeto, mert azt szeretjuk
Az hogy Ukrajnában minek tekintik az legyen az Ő dolguk . Amerikában is ledöntöttek már jó pár szobrot....s itthon is.
Lehet hogy most Ukrajnában nem ez a legnagyobb baj.
 
Azert ez tipikusan okyan dolog, ami ha akarom feher, ha akarom fekete.
Ma már nem az a náci aki náci, hanem akire mondjak.
Meg vannak rossz fasisztak, meg jo fasisztak.

Szovallll.....

Ehhhhh

Bandera pl jo fasiszta volt, azert is van Lvovban tobb ember magas szobra.
Meg az a canadaba menekult ukran pasi is jo fasiszta, akit hangos tapssal unnepelt a canadai parlament.

Bandera jo fasiszta volt, mert ugyan kollaboralt hitlerrel, de zomeben a szovjetunio ellen harcolt.
Az a 100 ezer lengyel és zsido akit legyilkoltak, az bagatell, majd lenyugszanak a lengyelek.

Szoval nem az a kerdes ki a fasiszta, hanem hiogy jo fasiszta-e az illeto, mert azt szeretjuk
Nincs jo vagy rossz fasiszta. Aki fasiszta az semmilyen fogalom alapjan nem elfogadhato de hogy jo lenne, az egy teljesen fals megkozelites. Ide ne irjal ilyen baromsagokat mert ez az oldal nem birja el az altalad jonak titualt fasisztakat.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on dreaming58's profile.
Szia!
Sajnos elírtam a jelszót.Helyesen: DKKTi (a végén kis " I "
Sziasztok! Üdv mindenkinek! Nagyon örülök, hogy a kolléganőm megmutatta ezt az oldalt. Remélem innen sok jó olvasmányt tudok letölteni és elolvasni. Ha csak tehetem, akkor olvasok. A fantázia nagyon fontos számomra. Immár túl vagyok egy könyvtárra való könyv kiolvasásán. De ez az, amiből sohasem lehet elég. Szinte minden műfajt szeretek olvasni. Talán az önéletrajzot nem. Régen sok könyvem volt, ma már nem igazán.
gyurcyka wrote on Aronfy's profile.
szia! annó feltöltöttem a dicsekvő béka-t.eltünt a gépemről sok mással együtt.ha még meg lenne, átdobnád? köszi!
Adatbázis hibát jelez a gép, minden olvasatlan üzenetre kattintásnál....
vivant wrote on nadva's profile.
máj 14 péntek 8:47

Statisztikák

Témák
38,271
Üzenet
4,827,878
Tagok
617,033
Legújabb tagunk
Melindácska24
Oldal tetejére