Gyermek és ifjúsági könyvek IV.

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Méhes György

Gyöngyharmat Palkó​

1611762934903.png
Egész életemben a boldogság forrását kerestem. Bejártam a világot, beszéltem királyokkal és koldusokkal, katonákkal és földművesekkel; néhány bölccsel és sok-sok bolonddal. Figyeltem a szelek énekét, a tenger hullámait, búzák növését és megmásztam az ég felé ágaskodó sziklacsúcsokat. Ma már tudom, merre van az út, amely a boldogság forrásához vezet. Egy nagy könyvbe akarom leírni a titkomat – mondja ennek a könyvnek az igazmondó fehérszakállú aggastyánja, aki akár maga a mese írója, Méhes György is lehetne. Ő sem tett mást egész életében, mint boldogságra tanította Erdély apraját-nagyját. Varázslatos könyveinek hősei, Gyöngyharmat Palkó, Szikra Ferkó, Világhíres Miklós az igazságért küzdenek a csavarintos utakon settenkedő gonosz ellen, hogy aztán a végén mindig legyőzzék azt. Végtelen bájának és humorának köszönhetően Méhes generációk sorának szerzett már felejthetetlen örömöt. A Kossuth-díjas Méhes György az utolsó olyan élő erdélyi szerző, aki pályáját a II. világháború előtti szellemi áramlathoz kapcsolódva kezdte. Meseíró; regényíró, színműíró, műfordító. Az elmúlt fél évszázadban ő lett az erdélyi Nagy Mesélő. „Aki gyermekkorában nem hallgatott és nem olvasott mesét, az nem is lehet boldog ember. ” Méhes György
 

Csatolások

 • mehes_gyorgy__gyongyharmat_palko.rar
  1.5 MB · Olvasás: 120

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Boldizsár Ildikó (szerk.)

Esti mesék a boldogságról​

1611826071922.png
Esti mesék a boldogságról… ez a címe ennek a könyvnek, amely a világ különböző tájairól való népmeséket, regéket, és híres írók meséit tartalmazza. Arab, észt, lengyel, svéd, koreai és magyar, Andersen és Grimm-mesék egyaránt szerepelnek a könyvben. Más népek, más életformák, különböző történetek – de mégis sok a hasonlóság. Csupa jól ismert szavak, fogalmak: segítőkészség, jóság, őszinteség, hűség, szeretet, becsületesség, kitartás, tisztesség, barátság – ezek olyan fogalmak, amelyek mind kapcsolódnak a boldogság megteremtéséhez. Ezek a szavak a világ minden táján ugyanazt jelentik–csupán a hozzájuk kötődő történetek mások.
 

Csatolások

 • boldizsar_ildiko__esti_mesek_a_boldogsagrol.rar
  6.5 MB · Olvasás: 274

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Hans Christian Andersen

A csodálatos tűzszerszám​

1611903742653.png
A szegény katona találkozik az erdőben a gonosz boszorkánnyal, akinek a segítségére siet, és cserébe megszerzi a tűzszerszámot. A mese során több próbát kell kiállnia, hogy megtarthassa a szerszámot. Útján varázslatos kutyák segítik.
 

Csatolások

 • andersen_hans_christian__a_csodalatos_tuzszerszam.rar
  3.7 MB · Olvasás: 81

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Caleb Krisp

Ivy Pocket és az Óragyémánt (Ivy Pocket 1.)

1611909668469.png
Ivy Pocket egy átlagos szobalány, aki átlagon felülinek képzeli magát. Miután munkaadója inkább elszökik Dél-Amerikába, mint hogy tovább élvezze a társaságát, ifjú hősnőnk egyedül marad koszt és kvártély nélkül Párizsban…

Ekkor Ivy váratlanul testhezálló feladatot kap. Fejedelmi fizetség ellenében Angliába kell vinnie a titokzatos Óragyémántot, hogy a születésnapos (és roppant ellenszenves) Matilda Butterfield nyakába akassza.

A szobalány azonban hamarosan sötét rejtélyek és gyilkosságok hálójában, na, meg egy összeesküvés kellős közepén találja magát. Mindenki az Óragyémántra feni a fogát, hiszen a kő valójában átjáró egy másik világba…
„És ekkor történt. Ismét fellobbant bennem a vágy, mint a grófnő hálószobájában. Őrült vágy. Kétségbeesett kényszer. Egyetlen dolgot akartam: felvenni a nyakláncot. A nyakamba akasztani. Látni magam az Óragyémánttal a nyakamban. Igen, igen, megígértem a grófnőnek, hogy nem teszem. De mi baj lehet belőle? Felpróbálom, csak egy másodpercre. Vagy egy-két percre. Aztán leveszem. Soha senki nem tudja meg…”
 

Csatolások

 • krisp_caleb__ivy_pocket_es_az_oragyemant.rar
  898.7 KB · Olvasás: 161

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Caleb Krisp

Állítsátok meg Ivyt! (Ivy Pocket 2.)

1611909843575.png
Ivy, a tűzről pattant szobalány, aki önbizalomban sem szenved hiányt, ezúttal Londonban, egy koporsókészítő házaspár fogadott lányaként bukkan fel.

Ivytól azonban most is élő és holt alakok egész sora akar valamit. Egy csinos és fiatal örökösnő eltűnt és halottnak hitt bátyjáról szeretne többet megtudni. Trinity grófnő szelleme egy akciós temetés ügyében kísért. Mindeközben az ördögien gonosz Miss Always minden sarkon ott ólálkodik… Ivyt azonban mindez nem érdekli. Ő a legelbűvölőbb (kissé) halott lány egész Londonban, és az egyetlen, aki megtalálhatja Rebeccát. Ehhez azonban át kell jutnia egy másik világba. Vajon sikerül neki? (Kérdezhetnénk, ha nem Ivyról lenne szó!)
"Immár birtokomban volt minden információ ahhoz, hogy megszerezzem a Fellebben a fátyolt. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű ellopni a könyvet, de ez volt az egyetlen esély, hogy megtaláljam Rebeccát. Megszaporáztam a lépteimet, hogy lehagyjam az esőt – hiába –, átvágtam az úton, és akkor vettem észre a lányt, aki fel-alá járkált a ház előtt. Kikerültem egy lámpaoszlophoz kikötött kakiló lovat, és már majdnem az ajtóhoz értem, amikor a lány elém lépett, és a nevemen szólított.

Ami igen váratlanul ért."
 

Csatolások

 • krisp_caleb__allitsatok_meg_ivyt!.rar
  1.4 MB · Olvasás: 146

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Caleb Krisp

Hozzátok el nekem Ivy Pocket fejét (Ivy Pocket 3.)

1611909946615.png
Kedvenc szobalányunk története a végéhez ér. A Caleb Krisp Ivy Pocket és az Óragyémánt és az Állítsátok meg Ivyt! című regényében megismert szeleburdi szobalány, Ivy élőkön és holtakon keresztül szórakoztatott minket képtelen kalandjaival, a trilógia pedig a Hozzátok el nekem Ivy Pocket fejét! című kötettel zárul, nem kevésbé humorosan és elképesztő csavarokat tartogatva.

FERGETEGESEN VICCES és elsöprően kiborító hősnőnk ezúttal Londonba indul, hogy átkelve Prospába megmentse Anastasiát és az ifjú Rebeccát, akikre a halálnál is rosszabb sors vár. Csakhogy minden lépésnél akadályokba ütközik. A gonosz Miss Always és ördögi lokkjai a nyomában vannak. Anastasiát álnok és szívtelen nővére szörnyű helyre rejti, ahol soha senki nem találhatja meg. És ami a legrosszabb: még az Óragyémánt is felmondja a szolgálatot.
Az Ivy Pocket-trilógia VIHAROS FINÁLÉJÁBAN ezernyi rejtély vár arra, hogy végre megoldja valaki. (Ja, és mellesleg egész Prospát meg kell menteni.) És ki lehetne alkalmasabb a feladatra, mint épp Ivy?

Végül is egy orosz sakkmester veszett el benne…
meg egy koporsókészítő lánya…
és persze egy díjnyertes csődör…
 

Csatolások

 • krisp_caleb__hozzatok_el_nekem_ivy_pocket_fejet.rar
  1.7 MB · Olvasás: 144

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
B. S. Murray

Ásó, kapa, varánusz​

1611914787007.png
" – Jól értettem, Jack úrfit a lábméretem érdekli?
– Tökéletesen szűrte le a lényeget, vén bútordarab, elő azzal az adattal!
– 44-es cipőt hordok, ha Jack úrfi megengedi.

– Mi az, hogy megengedem!? A lehető legjobb méret! Nem is értem, miért nincs még sztenderdizálva."
A B. S. Murray álnév mögé rejtőző szerző első kötetét tartja a kezében az olvasó, de biztos lehetünk benne, hogy nem az utolsót. Az Ásó, kapa, varánusz tulajdonképpen egy rajongó főhajtása P.G. Wodehouse zsenije előtt. De mint ilyen, a maga nemében kiváló. Murray remekül érzi az angol humor mesterének stílusát, miliőjét, és a poénjai sem hoznak szégyent a nagy példaképre. Így méltatta a könyvet az egyik első rajongója:

„Őszintén, nagyon tetszenek az elmúlt napok írásai! Remek bennük a humor, a fordulatos izgalmak, ahogy próba elé állítod és szorult helyzetbe tuszkolod az eddig talán kissé elkényelmesedett főszereplőket. Alig bírom már kivárni, hogy kecmereg ki Jack a csávából és miben mesterkedik a lady.”
 

Csatolások

 • murray_b._s.__aso_kapa_varanusz.rar
  1,010.2 KB · Olvasás: 101

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Cressida Cowell

Így neveld a sárkányodat​

1611992073159.png
III. Hablaty Harákoló Harald nagyszerű kardforgató, sárkánysuttogó volt, s emellett a valaha élt legnagyobb viking hős. Képes lesz Hablaty átmenni a Beavatási Próbán egy fogatlan sárkánnyal, és képes lesz szembeszállni a Sárkányus Giganticus Maximusszal, mielőtt az felfalna minden vikinget a Hibbant-szigeten? Ideje Hablatynak megtanulni, hogyan lehet Hős.
A kritikusok és a nézők szívét egyaránt elnyerte a DreamWorks Animation produkciójában készült Így neveld a sárkányodat című film. A film alapját szolgáló könyv – Harald emlékiratainak első kötete – egy részletesebb és még színesebb világot mutat be, ahol a filmből már jól ismert szereplők újabb lélegzetelállító kalandokba keverednek.
 

Csatolások

 • cowell_cressida__igy_neveld_a_sarkanyodat.rar
  1.9 MB · Olvasás: 188

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Cressida Cowell

Így lehetsz kalóz (Így neveld a sárkányodat! 2.)

1611992280709.png
Ebben a kötetben Harald és társai egy kalózképző tanfolyamon vesznek részt, és eközben egy koporsóra bukkannak. Amikor kinyitják, egy élő embert találnak benne. Az illető nemsokára Harald legvérszomjasabb ellensége lesz…
 

Csatolások

 • cowell_cressida__igy_lehetsz_kaloz.rar
  2.4 MB · Olvasás: 177

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Cressida Cowell

Így beszélj sárkányul (Így neveld a sárkányodat! 3.)

1611992480737.png
III. Hablaty Harákoló Harald, a valaha élt legnagyobb viking hős története folytatódik!

Ha Harald nem lenne, akkor valószínűleg a vikingek már kihaltak volna. Először a Gigantikus Maximus, aztán a Számkivetett kalózok, most pedig a Rómaiak törnek az életükre.

De hogy is kezdődött az egész?

Hablaty és jó barátja, Halvér az első Ellenséges Hajó Megszállása nevezetű órán a halászok megfélemlítése helyett véletlenül eltévednek, és egy római hajót szállnak meg, ahol megpillantják a halottnak hitt Álnok Alvint. Nagyot téved Hablaty, amikor azt hiszi, nem fordulhatnak rosszabbra a dolgok. Kezdetnek például ellopják tőle az Így tanulj sárkányul című könyvét. Továbbá Fogatlan fogságba kerül, egy minisárkányból majdnem vacsora lesz, a Cápaférgek pedig elszabadulnak…

Haraldnak ismét Hősként kell helytállnia…
„Remek mese egy kezdetben (is) ügyefogyott fiúról, aki fokozatosan ráeszmél, milyen tehetségek szunnyadnak benne. Ahogy haladunk előre, Harald apró léptekkel bár, de egyre közelebb kerül a Hőssé váláshoz, bár ez nem megy olyan könnyedén, mint a hollywoodi séma szerint. Kezdetben saját apja sem hisz benne, ellenlábasa, a vad és erős (és büdös) Takonypóc sokszor egyenesen a halálát kívánja, és a folyton primadonnát játszó sárkánya is alaposan megnehezíti az életét."
 

Csatolások

 • cowell_cressida__igy_beszelj_sarkanyul.rar
  2.2 MB · Olvasás: 173

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Bodó Béla

Brumi újabb kalandjai​

1612447280575.png
„A méz nagyon ízlik. Ha jók lesztek, ti is kaptok belőle. Megfogadtam, hogy többé nem leszek torkos” – így fogadkozik Brumi, a kis mackó nem is egyszer. Barátaival: Pulykapipivel, Jócsonntal sok csínyt követnek el, sok mulatságos kalandban vesznek részt.
A több kiadást megért, hallatlanul népszerű Brumi-sorozat mindig új és új olvasókra talál. Ez a kötet negyedik kiadásban lát most napvilágot.
A kezdő olvasóknak való kedves, vidám mackótörténeteket Szávay Edith rajzai szerencsésen egészítik ki.
 

Csatolások

 • bodo_bela__brumi_ujabb_kalandjai.rar
  3.8 MB · Olvasás: 122

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
Klaus-Peter Wolf
Pál-Péter és a Láthatatlan

1612447397553.png


„Ne légy gyáva! Mitől félsz, úgysem látja senki!” Pál-Péter nem hisz a fülének. Vajon ki szól hozzá? A titokzatos hang gazdáját nem sikerül felfedeznie. Nem is csoda, hiszen láthatatlan. Amióta felbukkant, mindenhova elkíséri Pál-Pétert, és alaposan felforgatja az életét. Hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb bonyodalmakba rángatja bele. És mit gondoltok, ki lesz a végén a hibás? Kit szidnak le? Természetesen Pál-Pétert. A Láthatatlan pedig kitűnően szórakozik az általa okozott felforduláson.
Az Erich Kästner-díjas Klaus-Peter Wolf meséjét 8 éves kortól ajánljuk
 

Csatolások

 • Klaus-Peter Wolf - Pál-Péter és a Láthatatlan.zip
  10.6 MB · Olvasás: 79

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Louis Sachar

Laura titkos társasága​

1612448492695.png
Laura titkos klubot szervez az osztályban, s talán a viseletes baseballsapka után, amit állandóan hord, Malacvárnak nevezi el. Egy nap azonban a társaságnak ellenfele támad: Majomsziget. Az új klub vezetője nem más, mint a hallgatag Gabriel, aki nemrég még Laura egylete után ácsingózott.
 

Csatolások

 • sachar_louis__laura_titkos_tarsasaga.rar
  195.2 KB · Olvasás: 82

gpmaria

Állandó Tag
Állandó Tag
Hosszú Toll - A Sós sziklák völgye

A messzi Észak-Kanadában, a Yukon folyótól délre, a mohapalásttal borított ősi fák alatt indiánok osonnak. A Sós Sziklák Völgyének rettenthetetlen szívű fiai a könyörtelenül terjeszkedő, hódító fehérek elől menekülnek a sziklák és a rengeteg útvesztőiben. Harci kalandok és vadászkalandok során érik ifjú harcossá Sat-Okh, a könyv indián származású szerzője, aki első sikeres vadászatának jutalmául kapja a nevét, mely magyarul Hosszú Tollat jelent. Hosszú Toll és barátainak vadászkalandjait örökíti meg a szerző modern indiánkönyve.
 

Csatolások

 • Hosszú Toll - A Sós Sziklák Völgye.jpg
  Hosszú Toll - A Sós Sziklák Völgye.jpg
  65.8 KB · Olvasás: 39
 • Hosszú Toll - A Sós Sziklák Völgye.pdf
  925.1 KB · Olvasás: 63
Oldal tetejére