Hazai András: Koldustársadalom-szindróma

Sietős lépteink során zavaró tényező a kéregetők, kis táblával ülő koldusok, hajléktalanok hada. A Budapest-világvárosi hangulat része ez. Beépült mindennapjainkba.

Kolduslelkületű társadalom

Koldusok, hajléktalanok, semmirekellők mit keresnek itt, megérdemlik a sorsukat, én megdolgoztam a javaimért, ők miért nem gondolatok kavarognak a fejünkben.

Nem vesszük észre, hogy közben mindannyian koldusok vagyunk, csak mindenki különböző szinten.

A földön fetrengőket, a társadalmon kívülieket már rég halálra ítéltük. MINDANNYIAN. Hiába mondunk mást, nyilatkozunk itt-ott sajtóban, tv-ben, interneten. Ne ámítsuk magunkat! Amikor róluk nyilatkozunk, a legtöbbször magunkról beszélünk.

Kolduslelkületű társadalom vagyunk.

Hiába adatott meg az önálló gondolkodás és a cselekvés lehetősége, mi mindig valaki akaratának kívánunk megfelelni, hátha akkor több apró esik le a perselyünkbe. Retteg az alkalmazott, nehogy rosszat írjon a Facebookon, vagy észrevegyék egy tüntetésen, pl. ellenzéki-baráti társaságban, mert jó esetben felajánlják neki, hogy válasszon időpontot a felmondásra, vagy szüntesse meg minden eddigi baráti kapcsolatát gyanús alakokkal, még akkor is, ha ezek gyermekkori barátságok, mert rossz fényt vet a cégre és a jövőben nem kap állami megrendelést. Mindenki minden szinten behódol, mert az apró pénz is jobb, mint a semmi. Szervilizmus minden szinten. Stróman cégeken keresztül dolgozik az ellenzék, mert hát, a forradalmat valamiből etetni kell. Pragmatizmus. Lemerülünk, hogy egyszer fel tudjunk jönni a felszínre.

Társadalom társadalomtudat nélkül

A munkásságot az elmúlt 25 évben folyamatosan letagadták, pedig a termelőeszközök fejlődése okán csak átalakult, eltávolodott a politika alkotó vonalától. A tömegek számára úri huncutság lett a politika világa. Ők majd úgyis eldöntik a fejünk felett (vö.: Halmai–Sebestyén). Egy csőcselékünk van – idézzük Hofit. És ennyi… Inkább arra figyelünk, mit lehet olcsón kapni valamelyik áruházban, mennyi ideig nem szólnak vissza a közműszolgáltatónál, hisz ráérünk akkor fizetni.

Ez a mindennapi élet valósága, nekünk ott fent ne pofázzanak demokráciáról, alkotmányosságról, lopásokról. Egyformák vagytok mind. Nem számítunk rátok.

Társadalom társadalomtudat nélkül. Ha egy politikus valamit hibázik, akkor jól beszólunk neki, ezzel le is tudtuk az ügyet. Intellektuális kielégülésünk zöme ezzel ki is merült.

A tanult ember – esetleg lehet hívni értelmiségnek – rongyos, kopott ruhában igyekszik fenntartani felsőbbrendűségét. Valójában ki nem szarja le? Közben büszkeség tölti el, ha a hatalomtól kap egy-két megbízást, igaz a munka árát nem biztos, hogy kifizetik, vagy csak hónapok után jut hozzá, de boldog, mert még nem felejtették el teljesen, mert ilyenkor fontosnak érzi magát, még akkor is, ha holnap jönnek hozzá a végrehajtók. Hajlong, hogy szolga lehessen kétes alamizsnáért. Valószínű, hogy ha az aluljáró mélyén egy tejfölös poharat maga elé tenne, akkor is ugyanannyit keresne, mint sokéves egyetemi stúdiumok elvégzése eredményeként.

A kör bezárult. Csúszásunk a koszos aszfalton, az irodai bürokráciák útvesztőiben mára megszokottá vált.

Mentális rongyosok


Kéregetjük az emberhez méltó életet a hatalom minden szintjén. Nem egyszerűen az egyének vagyoni állapota jellemzi azt, hogy milyen ez a társadalom. Mentális rongyosok vagyunk mindannyian.

Nagy lehetőség rejlik abban, hogy felismerjük mindezt, és egyszerre lépjük meg azt, amitől a megosztott érdekek és az egyéni félelmek béna koldussá tesznek.

koldus2.jpg
 
Nem értem, mi itt a probléma?

Magyarország Alaptörvénye
(2011. április 25.)


Isten, áldd meg a magyart!

NEMZETI HITVALLÁS

Részletek:
„[…]
Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.
[…]
Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét.
Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése.
Valljuk, hogy népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi.
[…]”
 
"Nagy lehetőség rejlik abban, hogy felismerjük mindezt, és egyszerre lépjük meg azt, amitől a megosztott érdekek és az egyéni félelmek béna koldussá tesznek."

Ezt kifejthette volna bővebben. Akkor lenne "kerek" ez a cikk.
 
a társadalom nem csak erkölcsileg vizsgázik azzal a hogyan az elesettekkel betegekkel bánik,
hanem a pénztől való függetlenséget, újrakezdési és számtalan más eszmei hasznokat nyer
( pl művészet, utcai kontroll, segítés öröme, másság )
-ez az ő nehéz munkájuk, értünk teszik
senki -semmi sem felesleges
 
Szinonimák

vall:
állít, mond, tart, kijelent, hisz, kiáll, bizonygat, kardoskodik, tanúbizonyságot tesz, igazol, erősítget.

vállal:
magára vesz, ráadja a fejét, elszánja magát, elhatározza magát

tesz:
alkot, kreál, készít, tákol, gyárt, csinál, eszkábál, mahinál, bütyköl, művel, barkácsol, konstruál, előállít, létrehoz

Ugye, hogy van különbség ? :)
 
Canadaba is sok koldus es hajlektalan van . Itt is ugyan az a problema sokan nem akarnak bemenni a szallokra mert rengeteg korlat van amit nehezen tudnak betartani mikor az elettol a legnehezebb megprobaltatasain megy at naponta.
Idobe kell bemenni nem lehet cigizni komoly hazirend van a shelterekbe.

Itt anyit tudnak tenni , hogy megkeresik oket nagy hideg idejen meleg levest teat adnak takarokat osztanak hogy ne fagyanak meg. Akik rossz alapotban vanank azt elviszik korhazba.
Az okokat nem lehet tudni kinek mi valtotta ki hogy csak ezt az eletformaba tudnak elni. Rengeteg a teljesen lecsuszott egzisztenciaju ember, sok a beteg alkohol es drag fuggo, esetleg valas es munkanelkuliseg stb.
Mental es komoly betegsegek majd mindnel fent all.
Kommunikacio is nehez hisz hasonlo helyzetu emberrel tudja megosztani a pillnatnyi problemajat.
Mi is mast nem tudunk tenni legalabbis ha latok ilyen embert adok neki egy kavera valot haza meg sem tudom vinni, pedig sokszor hatasa alatt vagyok orakig mikor latok rendszeresen egy not az Allen Roadnal voros az arca a szeltol fazik es ugyan nem tudom mi okozta a torest az eletebe de biztos nagyon szomoru lehet a sorsa.
 
Szép a cikk, csak nem értek egyet vele. Tapasztalatból tudom, hogy van sok olyan magyarországi hajléktalan, aki nem azért él az utcán, mert nem tud hova menni, (soknak lakása van, normális havi járandósága!) hanem nem akar!
Ahogy felépült egy bűnözési forma is rájuk (sajnos).
Egyszerűen nem lehet mindenkin segíteni, ha valakinek a természetében az van, hogy képtelen alkalmazkodni a többség által hozott szabályokhoz a legminimálisabban, az mindenhol csavargó lesz.
 
Aki beteg , serult lelkivilagu, pszihes es egyeb bajai vannak, netan meg fuggo alkohol vagy drag, azoknak ezek a szabalyok teljesithetetlenek tunik.
Akinek az egesz elete egy reklam szatyorba elfer ,vagy csak ennyi maradt azt enm lehet egy atlagos eletet elo emberrel osszehasonlitani.
Sokukat a csalad is kitaszitotta a baratok elhagytak , biztos nem latja valami rozsasnak az eletet.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,141
Üzenet
4,804,825
Tagok
615,863
Legújabb tagunk
Batteriestaz
Oldal tetejére