Isten és más mesék

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Aeren

Kitiltott (BANned)
Olybá tűnik Nektek ez nem megy át : Az hogy X ember hisz valamit, az semmire sem bizonyíték, vagy talán csak arra, hogy valaki végére ért a képzelőerejének, vagy a tudásának..

A csatolt videók is semmi mást nem bizonyítanak, csak azt, hogy páran annak ellenére tudósnak képzelik magukat, hogy nem képesek elfogadni, hogy képességeik, vagy tudományuk végére értek, sőt képzelőerejük is roppant szegényes, s ezért kijelentenek olyan dolgokat, amiket semmiképp nem lehet levezetni vizsgálódásaikból. Hisz az a feltételezése valakinek, hogy ez nem jöhetett volna létre Isten vagy egy Tervező nélkül minden ésszerű alapot nélkülöz. Ha lenne egy szikorka kis válasz, esetleg szerinted, vagy akárki szerint hogyan is van, már lenne min gondolkozni. Ezért nyílvánvaló, hogy az Intelligent Design egy, a vallások sorában, ráadásul a legtöbb vallás által támadva is vagyon...
Ti vagytok akik érvek helyett csak unalomig szajkózzátok : ez igy nem , meg úgy sem....Csak az Isten vagy a Designer(aki ráadásul azonos Istennel).....műve minden.
Azt gondoljátok, hogy ha állandóan visszafelé mutogattok anélkül, hogy valami érvet is elővakarnátok, akkor ez pótolja azt, hogy a mélységes hiten kívül eddig semmit nem voltatok képesek felmutatni, a szánalmas ki, miért szégyelje magát és hasonló mély bölcsességeken kívűl..
Ugyan ki folytat itt hitvitát, pedig még a táborotok is jócskán megosztott, mert vagy tíz különbőző Istenetek van....ha lenne...
Ha nem bánod akkor erre kimerítőbben nem reagálok mert most már nehezen türtőztetem magam. A taplóságnak is megvannak a maga határai prominor.
Az hogy az érveket átugorva hit kérdéssé minősítsen egy hozzászólást valaki akinek az eddigi legnyomósabb érve az volt hogy (idézem) "itt mindenki abban a tévedésbe leledzik, hogy egy tudományos elméletnek minden kérdésre kimerítő választ kell adni"... az menjen a fészkes francba.

És még egyszer aláhúzom:
Hoztam neked egy csomó érvet.
Mi volt a válaszod rájuk? "Babits idézet".
Ha társalogni akarsz akkor azok az érvek ugyan ott várnak rád ahol hagytad őket a Pro Darwinba, de ha gondolod és attól jobban érzed magadat akkor fogom és átmásolom őket ide hogy itt is előadhass egy "Babits idézetet" a hozzá tartozó két hetes duzzogási ciklussal és a 8 éves hülye gyereket megszégyenítő attitűddel.

Csak egy szavadba kerül prominor, nem többe.
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
Eszmeletlen, komolyan mondom eszmeletlen.
Ez annyira primitiv es esznelkuli.
Ha nem haragusztok akkor en most ezt it feladom. :8:
 

Aeren

Kitiltott (BANned)
Aeren!

Ezt írod: "Remek érv, csak paradox: hogyan tudsz hinni valamiben amit nem tapasztaltál meg?
Viszonyítás végett ez olyan mint ha azt mondanád hogy gondoltál valamire amit nem tudsz. Fizikai képtelenség."


Nos, hinni éppen hogy kizárólag olyanban lehet, amit nem tapasztaltál meg. Amit megtapasztaltál, azt TUDOD. Ráadásul a gondolatra azt mondani, hogy "fizikai képtelenség" nagyon nincs rendben. A gondolatban ugyanis nincs "fizikai". :D
Nem igazán meggyőző ellenérv lévén az agy képtelen olyan információ előállítására amivel nem rendelkezik.
Van egy tanulmány erről aminek a vég konklúziója annyi hogy az agy nem tud új ötleteket generálni. Minden amit gondolunk a már meglévő információ újraszervezéséből és/vagy kombinációjából alakul ki és ez alól nem kivétel a hit sem.

Konkrétan ezért mondtam hogy fizikai képtelenség.
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Hogyan is van ez...

Igen kénytelen vagyok felvállani, az egy nyolcévest is megszégyenítő érvelést... avagy ha nem igy van, akkor ezalatti életkor szellemi szintjén leragadt az, aki komolyan fontolóra veszi, hogy egy nyolcszáz méter magas építményt össze lehet hasonlítani az arányain kívűl egy 80cm-essel....s erre több hsz.t is szán... nem részletezném, bár itt olybá tűnik kellene. Mégegyszer, én nem a történet hozójáról írtam bármit is , vagy gondoltam bármit is, aki erre következtetett az épp nem éri el a nyolcéves szintet, de ugye egyszerűbb belémkötni, mint belátni egy abszurdítást.. ( Ugye a töténet hozó is azt írta Neki tetszett és mindenki azt gondol, amit akar)
Azt simán lenyeli az itt hozzászólók többsége, hogy a Jóisten puszta gondolatátvitellel teherbe ejti Máriát, ráadásul nem is egy sikerült gyerek lesz, hisz állandóan az Apjának kelle bizonygatni, hogy Istenfi... Azt is elfogadják, hogy Isten csak úgy a semmiből van.... Ezen logika tökéletes következménye lenne, ha azon is elgondolkodna valaki, aki nélkül "ilyen bonyolult dolgok nem jöhettek volna létre", azt ugyan ki teremtette ?... Az, hogy egyesek szeretik Önmaguk átgondolatlan minden alapot nélkülöző soraikat ismételgetni, ez ha valóban a témáról lenne szó, csak feltűnt volna azoknak is, akik nem a tények figyelembevételével alkotják meg elméleteiket, hanem az elméletükhöz keresnek odapásszoló tényeket... Ők akik "habzó szájjal, duzzogva nyolcéves szinten" képesek csak írogatni.
Azért, mert azt írom , az lenne a tisztességes, ha valaki azt írja, jelenleg erre és erre az eseményre nincs magyarázat, az nem jelenti azt hogy valóban nincs... még nincs.. az okokat keresni kelle tovább. Sőt sokszor csak az itt hozzászólók egyike, másika nem ismeri a tudomány által bizonyított magyarázatot...ennek ellenére tényként jelent ki valamit egy szimpatikus olvasmány alapján.....
Vallási dogmákat értelmetlen cáfolni, mert azok nem a témához kapcsolódnak... Itt görcsösen amiatt ragaszkodnak Isten, vagy egy Intelligens Tervező kötelező létéhez egyesek, mert szerintük az élet kialakításának ez az egyetlen eszköze.
De... Ki hozta létre Istent, vagy a I. Designert?
Ha élettelenből nem lesz élő, akkor ki hozta létre az "élőt", amiből a többi élő teremtetett, sőt mi szükség van az " élő" megteremtése után a továbbiakban a teremtésre..?
Elgondolkodtak már azon azok, akik Istent egy "Szellemlény"-ként
fogalmazzák meg, hogy nem az emberiség évezredek alatt felhalmozott kollektív tudásáról beszélnek-e esetleg?
( A különböző újjászületések egymásra épülése senkit sem gondolkoztat el?)
Hány teremtésnek is kellett volna lenni, ha elismerjük a tudományt?
Arról nem is szólva, miközben ember által létrehozott környezetben, ember alkotta eszközökkel élik minden napjaikat egyesek, eszükbe sem jut, ha ez mind Isten adománya lenne, akkor miért nem adott hatezer éve nagyobb lehetőséget? Miért nem teremtette újra a világot az özönvíz helyett, vagy Ő is csak a legalkalmasabb túlélése(survival of the fittest) elvet próbálgatta?
Vagy miért nem teremtette Jézust is, meg Keresztelő St. Jánost?
Talán csak a zsidók Istene volt... A nikaiai zsinat amitől fogva már nem beszélhetünk Keresztény "Egyház"-ról hisz sokakat kitaszított magából, vagy 1054-ben amikor kölcsönösen kiátkozta egymást(érdekes de egyiken sem fogott az átok) a keleti(pátriarka)és a nyugati(pápa) egyházfő, s tovább szakadt a kereszténység, vagy a 16. század, amiben minden szétesett, talán az Isten sem maradt ugyanaz.. Avagy egy az Isten Allah, s Moses, Jesus csak az Ő prófetája... Vagy manapság, amikor az állítólagosan sok sok dimenziós világban minden dimenziónak saját Istene van, saját felekezetekkel... A föld lakosságának harmadát kitevő keleti vallásokkal mi a helyzett? A Védák is mind mind csak hamisítványok?...
Az, hogy valaki a 21. században is sötétségben akar élni oka joga, az is kinek, mit hisz el.. ennek normális esetben bévül a helye.. de ennek alapján másokat különböző színűre festeni, csak puszta hit alapján, belátható nem lehetett, nem lehet egyetlen létező, létezett Istennek a céja sem, hisz ha van, akkor csak egy van, csak kinek kinek más az elképzelése róla... Ha több lenne, akkor egymással harcolnák meg az emberi vitákat, mint a régi szép ókori történetekben.... De ha nincs , akkor feltétlen emberi találmány, mint a microchip, amibe beégethető a természet összes ismerete, amivel bonyolult eszközök tökéletesebben , akár az ember számára lehetetlen körülmények között is csak a technológia és a képzelet szabta feladatokat végrehajtják, látást adnak vak embernek, a béna járni tud..

Ugye akár az Isten.. Hogyan is van ez?
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem igazán meggyőző ellenérv lévén az agy képtelen olyan információ előállítására amivel nem rendelkezik.
Van egy tanulmány erről aminek a vég konklúziója annyi hogy az agy nem tud új ötleteket generálni. Minden amit gondolunk a már meglévő információ újraszervezéséből és/vagy kombinációjából alakul ki és ez alól nem kivétel a hit sem.

Konkrétan ezért mondtam hogy fizikai képtelenség.


Sokal több remek tanulmány van, sőt kisérletek tucatjaival bizonyított eredmények is arra, hogy az agy számtalan "információval" rendelkezik, csak az információ értelmezéséhez feldolgozásához szüksége van "kulcsokra", ennek keresgetését végzi a korszerű tudomány. 100 éve bizonyították, ha a patkányagyából bármennyit kimetszenek, azon agyterületek funkcióit a "maradék" átveszi.. A 80-as években emberekre ue. igazolták.. A. Becks az agy működését alacsony frekvenciájú hullámokkal módosította.. A kilencvenes években több kisérlet is igazolta, hogy bármilyen információ, ami utasításokat tartalmaz a természetben meglévő, nélkülözhetetlen, csak a Földre jellemző hullámokkal egyszerre akár több emberre is "telepíthető" rendkívűli távolságból is....
 

Diogenes-44

Kitiltott (BANned)
Sokal több remek tanulmány van, sőt kisérletek tucatjaival bizonyított eredmények is arra, hogy az agy számtalan "információval" rendelkezik, csak az információ értelmezéséhez feldolgozásához szüksége van "kulcsokra", ennek keresgetését végzi a korszerű tudomány. 100 éve bizonyították, ha a patkányagyából bármennyit kimetszenek, azon agyterületek funkcióit a "maradék" átveszi.. A 80-as években emberekre ue. igazolták.. A. Becks az agy működését alacsony frekvenciájú hullámokkal módosította.. A kilencvenes években több kisérlet is igazolta, hogy bármilyen információ, ami utasításokat tartalmaz a természetben meglévő, nélkülözhetetlen, csak a Földre jellemző hullámokkal egyszerre akár több emberre is "telepíthető" rendkívűli távolságból is....

Prominor!
Richard Dawkins is bizonyította, hogy a vallásos hit tulajdonképpen egy elmevírus. Olyasmi ami például a divatokért felelős. A fertőzött ember képtelen észérveket figyelembe venni ha Istenről van szó. Elhiszi, hogy egy kígyó beszél, vagy hogy valaki három személy egyben, :D vagy hasonló őrültségeket.
Szerinted ép értelmű ember elhiszi, hogy egy szűz nő képes gyermeket szülni és utána is szűz marad? Egy hívő ezt elhiszi.

Egy ép értelmű ember elhiszi, hogy ha valaki egy bottal ráüt a tengerre akkor az kettéválik és az alja azonnal kiszárad? Ezt is elhiszi a hívő.

Ennél jobb bizonyításra nincs is szükség Dawkins eredményeit illetően.

Olvastad Jászladány mondatát: " Mellesleg az okkultizmussal behozott átok negyedíziglen hat el, viszont ha megtörik valamelyik generációnál ez az átok (elhagyják az okkult bűnöket), akkor az áldás ezeríziglen szól. "

Mondom: Dawkins igazat szólt.

Szerinted aki elhiszi szűz Mária meséjét az akkor is elhinné, ha a saját felesége állítana be ezzel? Kötve hiszem.
 

steve3

Állandó Tag
Állandó Tag
Ismeritek,Jézus után kiáltozik egy vak ember.
Jézus megkérdezi:-Mit akarsz ,hogy cselekedjem veled?
Uram azt hogy lássak.
És Jézus meggyógyította,és látott.


Mi mit akarunk?
Ha feltesszük a kérdést magunknak,és őszintén válaszolunk, sok mindent megérthetünk jelenlegi helyzetünkről.
Ez a válasz több eligazítást ad számunkra,mint a természettudomány

Akik "vakok" ebben a helyzetben,és azt el is ismerik:előnyben vannak.És persze ha látni akarnak.


"Az öröm a jel, hogy közel van valaki a világossághoz. " - Edith Stein

Ui.A verbális sértés,gúny pedig egyfajta tehetetlenséget mutat,paranoiás jelenség.(Magamnak is mondom.)
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Diogenes, a válaszom nem is Neked szólt, tudtam, hogy úgysem leszel képes felfogni.

Nagyon nagy nálad a sötétség Diogenes, jobb lenne, ha Élő Kőre hallgatnál, és kinyitnál legalább egy kis ablakot, hogy bemenjen egy picike fény. De lényegtelen, mert amíg a szemed csukva tartod, addig világíthat Neked egy reflektor is.

Az pedig rólad állít ki bizonyítványt, hogy ha nem értesz valamit, azt mindjárt butaságnak tartod. Csak sajnálni tudlak :(
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha elolvastad és megkisérelted volna fel is fogni, amit írtam, lehet, hogy most közelebb lennének álláspontjaink. Bár ez nem biztos, hogy szándékod. A legtöbb ember sokszor nehezen fogadja el azt az apróságot, hogy sajátján kívül még van lehetséges, érvényes felfogás a világban.

...<wbr>1. Látom, továbbra sem érted (vagy nem akarod érteni), hogy a TÖKÉLETES esetében minden változás ROMLÁS! Sajnos ennek a kategorikus imperatívusznak a megértésében többet nem segíthetek.
Talán egy példával:
Amikor a repülőgépeddel az északi sarok fölött vagy KIZÁRÓLAG DÉLI IRÁNYBA INDULHATSZ EL! A "tökéletes" ebben a példában az északi sark.
Te úgy látod, a tökéletes az egy statikus állapot, amelyben a változás a tökéleteset vagy rontja (tehát amennyiben tökéletes akar maradni, nem változhat - immutábilis), vagy javítja, ami esetben viszont nem volt tökéletes. Ez az álláspont valóban századok óta az egyik fő értelmezés. A gond persze, mint már annyiszor "gondolatcseréink" során, hogy nem csak egyetlen értelmezés lehetséges. A tökéletes mást és mást jelent attól függően, milyen kontextusban használják: etika, ontológia, esztétika, teológia, stb. A földrajz (Északi-sark) esetében viszont sánta lábakon járunk. Ugyanis a fizikai valóság és a mérések közvetlen lehetősége példádat a "tökéletes Északi-sark" esetében képtelenné teszi.

Az Északi-sark "tökéletessége"

Három féle Északi-sark is létezik. A földrajzi és a földmágneses Északi-sark esetében, amennyiben a repülőgép ott tartózkodik, komoly probléma van, mert ez a két pont a Föld felszínén (jégtáblán vagy éppen nyílt vizen) van, ahol a repülőgép nem szivesen tartózkodik. Ráadásul a Chandler-mozgás 435 napos ciklusa szerint a földrajzi Északi-sark folyamatosan változtatja pontos helyét. A mágneses Északi-sark (ahová az a bizonyos iránytű mutogat erősen billegve, ezzel propozíciód bizonytalanságát is jelezve) viszont egy a földfelszínre merőleges tengely mentén bárhol található. Azaz amennyiben gépünk, miután kikecmergett iménti csávájából, a tengely mentén felfelé haladva mindaddig a mágneses "Északi-sarkon" tartózkodik, ameddig nem indul meg "dél felé". Persze a mágnenes Északi-sark is változtatja helyét, adott esetben átvándorol a Déli-sarkra, amely a világvégerajongókat édes borzongással tölti el.

Hanem elvesziti-e az Északi-sark tökéletességét azáltal, hogy vándorol? Nem! Ugyanis mozgása következtében minősége, amely miatt éppen ez a pont abban a pillanatban az Északi-sark, nem lesz sem jobb, sem rosszabb. A térképeket lehet, hogy ki kell igazítani, de az Északi-sark "tökéletesen-tökéletlenül" továbbra is tökéletesen az Északi-sark Tehát ez a változás nem okoz romlást! Szoval hova lyukadunk ki? Hát oda, hogy illusztrációd a "tökéletes" Északi-sarkról "tökéletesen" képtelen.

No de mi a helyzet az isteni tökéletességgel?

Isten tökéletességének fogalma régi zsidó és keresztény hithagyományokból valamint a klasszikus görög filozófia gondolataiból eredeztethető. A fokozás elve, a minőségi fejlődés csúcsa (jó, jobb, még jobb,...,legjobb, tökéletesen jó) érvényesül benne, amely valamely fontosnak, jónak, kivánatosnak tudott tulajdonság non plus ultraját találja meg Istenben. Nyilvánvalóan Isten nem mindennek a tökéletes maximuma. Isten például nem a tökéletes piros. Nem is a tökéletes négyzet, Észak :)wink:), stb.

Istenben a hivők az évezredek során felismerték a jó, az irgalmasság, a szeretet, a megbocsátás, az igazság, az erő, stb. tökéletességét. Ezt fejezi ki Isten tökéletességének kijelentése "Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes" ( Mt 5,48 ). Nem egy elvont, megközelíthetetlen valamit tár követői elé, hanem törekvésüknek ad irányt. Nem valami absztrakt, gyakorlati jelentőség nélküli felfogást, hanem az erényre, a jóra, a tisztaságra való törekvést jeleníti meg. Mégha Platón és Arisztotelész ezt is kereste a tökéletesség ideájában, s ahogy ezt az eszmét fejlesztette tovább több keresztény gondolkodó (Ireneusz, Ágoston, Tamás, Bonaventura, Anzelm) és igyekezett ezt a tökéletességet valamiképp teológiájában szavak formájában is kifejezni. Végsősoron egyben tud mind egyetérteni: "aminél semmi nagyobb nem gondolható". Tamás felfogása, ebből a szempontból, (szerintem) túl nagy hangsúlyt kapott a kereszténység teológiájában, mert ez vezet el az egyáltalán nem előrevivő és gyakorlatilag a további értelmezést lehetetlenné tevő "mozdulatlanság" dogmatikus kijelentéséig, amely a te kérdésedben is megjelenik. Sajnos kérdésedet láthatóan nem a megértés, hanem a kötekedés lelkülete hatja át. Ezért sajnos ezen a ponton beszélgetésünket nem érdemes tovább erőltetnünk.

Amennyiben láthatóvá válik, hogy nem a - hogy is írod? - "nagyképű arrogancia" és "durva előitéleket" a domináns attitűd szavaidban, szivesen gondolkodom veled tovább. Addig feleslegesnek tartom az erőfeszítést.

...<wbr>2. Szegedi Tudományegyetem BTK.
"Ismereteim a téma sok évtizedes alapos tanulmányozásából fakadnak, nem egy gyorstalpalóból és előitéletekből." - írod. Nos, a témát én is tanulmányoztam és ezt teszem ma is. Ez nem ad okot arra, hogy nagyképű arroganciával lenézd azt aki ehhez a tanulmányozáshoz még valódi tanulással is ismereteket szerzett. A durva előítéletekről pedig a TE hozzászólásaid visszaolvasásával pontos képet kaphatunk.
Derék! Amúgy én is bebifláztam a szocializmus politikai gazdaságtanát ötösre oszt most hol vagyok?... E kapcsán hadd idézzek valakit, akit szerintem komoly és elvitathatatlan tekintélynek fogsz elismerni, és hasraesel bölcsessége előtt :wink: : "Ez nem ad okot arra, hogy nagyképű arroganciával lenézd azt aki ehhez a tanulmányozáshoz még valódi tanulással is ismereteket szerzett. A durva előítéletekről pedig a TE hozzászólásaid visszaolvasásával pontos képet kaphatunk." Ugye nem Máté-Tóth Andrást hallgattad?

...<wbr>3. Mellébeszéléssel sem tudod elfedni, hogy semmiféle bizonyíték nincs Isten létére, márpedig te (ti) állítjátok, hogy létezik ez a soha, senki által nem látott, nem tapasztalt, mesebeli lény, ha egyáltalán lényként gondoljátok el.
A mesékben hívők nem örülnek a kijózanító valóságnak, de azért az még valóság marad.
Amikor kicsi gyermekednek elalvás előtt felolvasod a világ legszebb meséinek egyikét (bízom benne, hogy ezt teszed, és nem Dawkinst olvasol szerencsétlennek), azzal zárod-e, hogy tudod mit csillagom?, ez az egész egy marha nagy hazugság, felejsd el, és ne engedd, hogy zsenge elmédet bármi más is fertőzze, mint a látható, mérhető fizikai valóság! Ezt csak valami hülye írta, így Te csak álmodj egyenletekről, formális logikáról és vegytanról! Ugyan miért nem? Mert akár akarod, akár nem, el kell fogadd, hogy az ember számára a valóság sokkalta tágabb, gazdagabb, mint azt mérőszalgoddal és logaritmustábláiddal valaha is képes leszel megközelíteni. A felnőtt, felelős társadalom aztán persze gondosan eltávolítja gondolkodásunkból az intuícó és a racionális korlátozás nélküli szabadság eretnek fertőjének nyomait.

"...mert mindig széklábat csináltam,
És azt is a leghitványabb alakra.
Soká könyörgtem, hagyják módosítnom,
Engedjék, hogy véssek rá holmi díszt,
Nem engedék. Kivántam változásul
A szék támláját, mindent hasztalan.
Megőrüléshez voltam már közel,
S otthagytam a kínt, ott a műhelyet.
"

Az ember tragédiája XII. (Falanszter) szín

Hogy a modern fizika felismeri a determinisztikus, mérhetőségen alapuló megismerés korlátait, és azok béklyóiból, ha nehezen is, de készül kitörni magát, természetes nem teszi a békakirályfit és a fanyűvő óriásokat objektiv valósággá. De lassan-lassan rájön a tudós társadalom (és egyszer talán az annak lába nyomát csókólva imádó slepp is) arra, hogy az objektiv valóság jóval szűkebb, mint azt a tudományok eddigi dogmái állitották.

Isten létére már többször mondtam, nincs objektiv bizonyiték. He elolvasnád a válaszokat kérdéseidre, már réges-rég kiderült volna, hogy ilyet sem én, sem más itt nem fog személyednek beszolgáltatni. És nem azért van, mert itt bárki is különösebben pikkelne rád. Te sem fogsz soha előállni bizonyitékkal arra, hogy nincs semmi sehol a világegyetemen belül s kívül más, mint mérhető anyag. Ilyen bizonyitékot én nem is kérek tőled, hisz pontosan tudom, minden nagy zajú retorikád ellenére, ha megszakadsz sem fogsz tudni ilyennel előállni. S ez nem képességeid hiánya miatt van. Mindezért leszel szives végre abbahagyni ezt a vallatást, mert már borzalmasan túlhaladott, felesleges, és szerintem unalmas is.
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
A válaszod több nagyobb problémát foglal magába:
- Előítéletre alapozott konklúzió és paradoxon: Bár (saját elmondásod szerint) nem vagy hívő, mégis úgy fogalmazol meg kijelentéseket meg a hitről mint ha tapasztaltad volna és értenéd.
- Gondolat olvasás: Az elgondolás miszerint te tudod ki hazudik és ki nem, kinek milyen tapasztalatai, gondolatai és motivációi vannak.
- Motivációs problémák: Ha mindenki hazudik és te ezt tudod akkor minek vagy itt?
- Paradoxon: Minek akarsz megvitatni valamit amit már tudsz?
- Absztrakt példa: A példádból kiderül hogy szerinted minden vallásos ember azért hisz hogy valamilyen díjat nyerjen ami egyben át is húzza a felső három állításod ugyanis ez az állítás nem elég hogy szimplán hamis, még értelmetlen is.

Továbbá:
- Ad hominiem: Nem a kijelentésemet támadtad meg ami továbbra is áll. A tudat képtelen olyan információt elő állítani amivel nem rendelkezik.
Teljesen mindegy hogy milyen "prominorosan" próbálsz meg kibújni a kérdés alól azt mondván hogy "kulcsokra" van szükség, a tényállás konkrétan ugyan az marad: A szükséges kapcsolódó információk nélkül fizikai képtelenség az adott gondolatokat produkálni.

Összegezve:
A válaszod értékelhetetlen mert nem tartalmaz semmilyen konkrét ellenérvet, leszámítva a konklúziót hogy saját elmondásod szerint te egy krónikusan mazochista gondolat olvasó vagy aki bár tudja a vitapartnerei összes gondolatát, továbbra is kérdéseket fogalmaz meg mert izgatja (?) ha hazudnak neki.

Kérlek pontosíts a megfogalmazásodon, mert a válaszod jelen formájában nem értelmes.

Gondolom Te ellentétben velem nem felnőttként gyarapítottad magyar tudásod.. Gondold végig akkor mégegyszer, mit jelent az a mondat amit pirossal kiemeltem.. Eddigi hozzászólásaidból ha jól értettem németül is, angolul is beszélsz.. Tedd meg, hogy lefordítod... Mert nekem akárhogy is értelmezem, nem jön értelmes mondat össze... A tudat az ismeretek összességét jelenti, vagy inkább egy viselkedési modellt, ami az élőlény válaszait jelenti a környezet kérdéseire az előzetesen rendelkezésre álló információk alapján, elózetes minták alapján feldogozva...s miért kértem fordítsd le ? mert egyes gondolkodók a tudatosságon tudatos információn a nyelvi központon áthaladó információkat értik....
A tudat meglévő minták alapján dolgozik, de ezek alapján képes új szokatlan következtetést is levonni.... A tudat nem előállítja az információt, hanem használja....Egyszer már specifikus információk kérdésébe belemélyedtem, ami minden élőlény egyedi azonosítója, de ez nem az a topic...
Azt gondolom néhány fogalmat nem ártana tisztáznod mielőtt használod, vagy ha az általánostól eltérően használod öket érdemes lenne leírnod, hogy szerinted mi mit jelent.. pl.a tudat is.. vagy azok az állítólagos érvek amiket eddig felhoztál-...
 

Aeren

Kitiltott (BANned)
A tudat meglévő minták alapján dolgozik, de ezek alapján képes új szokatlan következtetést is levonni.... A tudat nem előállítja az információt, hanem használja....
Nos... ha én az "előállít" szót lecserélem a "használja"-val, akkor a mondat értelme csak annyiban változik hogy még inkább nekem ad igazat.
Esszenciálisan semmi más nem történik hiszen az alap állítás miszerint a tudat képtelen olyan információval dolgozni ami még nincs a birtokában, igaz marad.

Az pedig hogy egy következtetés menyire szokatlan... nos ez már egy másik mese és ez is csak az állítás körültáncolása. Albert Einstein olyan következtetéseket vont le a rendelkezésre álló információból amelyre más nem volt képes.
Ez azonban nem változtat a tényen hogy ő sem lett volna erre képes ha az iskola helyett trágyát lapátol egy farmon és soha nem jut hozzá az információhoz amiből a következtetéseit levonta.

Akármeddig próbálhatjuk tágítani a kijelentésemet prominor, mint arra te is rámutattál: a tudat nem tud használni valamit amivel nem rendelkezik, tehát végérvényben igaz marad.
Ha meg a sok véres komolyság már az agyadra megy akkor a Besenyő Pista bácsi is meg tudja neked ezt fogalmazni nagyon egyszerűen az első pár percben:

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/uqh_kWyj_iM" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
...Szóval csak egy hazudozó állíthatja, hogy neki személyesen megjelent az az Isten.
Attól, hogy a te elméd nem képes valami befogadni, ami a másé, még az illető nem hazudik. De persze valamiért lehet, hogy neked személyesen jól esik másokat hazudozónak nevezni. Vajon miért? Mindenesetre "sekély e kéj." És otromba.

A történelem sötét pillanatai voltak, amikor a másként gondolkodókat hazúgnak nevezték és üldözték. Bízom benne, te sem nosztalgiával gondolsz ezekre az időkre, és nem kivánod vissza sem az inkvizóciót, sem a jakobinus dikatúrát, sem a kommunizmus terrorját!
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Prominor!
Richard Dawkins is bizonyította, hogy a vallásos hit tulajdonképpen egy elmevírus. Olyasmi ami például a divatokért felelős. A fertőzött ember képtelen észérveket figyelembe venni ha Istenről van szó. Elhiszi, hogy egy kígyó beszél, vagy hogy valaki három személy egyben, :D vagy hasonló őrültségeket.
Szerinted ép értelmű ember elhiszi, hogy egy szűz nő képes gyermeket szülni és utána is szűz marad? Egy hívő ezt elhiszi.

Egy ép értelmű ember elhiszi, hogy ha valaki egy bottal ráüt a tengerre akkor az kettéválik és az alja azonnal kiszárad? Ezt is elhiszi a hívő.

Ennél jobb bizonyításra nincs is szükség Dawkins eredményeit illetően.

Olvastad Jászladány mondatát: " Mellesleg az okkultizmussal behozott átok negyedíziglen hat el, viszont ha megtörik valamelyik generációnál ez az átok (elhagyják az okkult bűnöket), akkor az áldás ezeríziglen szól. "

Mondom: Dawkins igazat szólt.

Szerinted aki elhiszi szűz Mária meséjét az akkor is elhinné, ha a saját felesége állítana be ezzel? Kötve hiszem.


Kedves Diogenes!

G. pista barátunk itt a fórumon évente elsüti Isten viccét..( A. beszélget a rabbival. Te rabbi mond csak nem baj, hogy én nem hiszek Istenben? Nem baj. -mondja a rabbi . - Abban az Istenben amiben Te hinnél, én sem hiszek..) Azt vélem itt a topicban is erről vitatkoznak, miközben bennünket látnak el nem túl hízelgő jelzőkkel....pedig saját Istenképükről is egyszer így, egyszer úgy írnak... Ugye a Biblia alapján is nyílvánvaló, hogy még az újszövetség előtt is több Isten volt a zsidóknál is, hisz JHVE kénytelen volt úgy megnevezni magát, hogy ő atyáik Istene(csak a zsidók Istene!!) s ugyanekkor hódoltak Baálnak, Astartenek is...
Jézus is azt mondja legalább is János Evangéliuma szerint, hogy a zsidók Istene és az Ő Atyja nem ugyanaz... akkor az Újszövetség Istene egy újabb Isten, aztán itt van Allah is, no meg a keleti vallások... a mai szekták, felekezetek. Ha azt mondom, hogy a "van"-t kellene bizonyítani ugye teljesen érthető módon, persze itt rögvest néhányan érveket követelnek a nincsre, pedig a nincsen mit kell bizonygatni.. az látszik(jobban mondva az valóban nem látszik)....
Aztán azt sem értem, mitől kellene egy elméletnek mindenre választ adni, meg mitől érv egy cáfolat, dehát itt a széles ismeretekkel , megalapozott tudással rendelkezők szerint egy nyolcéves értelmi szintjén sem vagyok, s össz működésem a habzó szájjal fröcsögés, mellébeszélés. (na meg azt sem vagyok képes kitalálni mire kellene cserélni szavakat, hogy legyen értelme is egyesek mondandójának..)
De azt hiszem esélyünk sincs azokkal szemben, akik szándékosan kiforgatnak mindent, olyan szavakat adnak a szánkba amit sosem mondtunk, írtunk, s mivel a témához csak hívőként képesek hozzászólni-ez ugye nem hozzászólás- semmi értelme vitatkozni, hisz teológiai doktorokkal, sértett, mellőzött tudósokkal példálóznak, de ezek nem érvek, nem bizonyítékok, hittételek ezek csupán... Ja és ha valaki bárgyúnak minősít egy történetet akkor Ő a tapló, nem aki a bárgyúságot kiagyalta......s úgy tűnik a véleményszabadság nem mindenkire érvényes....
S Ők beszélnek színvonalról...
 

Aeren

Kitiltott (BANned)
Kedves Diogenes!

G. pista barátunk itt a fórumon évente elsüti Isten viccét..( A. beszélget a rabbival. Te rabbi mond csak nem baj, hogy én nem hiszek Istenben? Nem baj. -mondja a rabbi . - Abban az Istenben amiben Te hinnél, én sem hiszek..) Azt vélem itt a topicban is erről vitatkoznak, miközben bennünket látnak el nem túl hízelgő jelzőkkel....pedig saját Istenképükről is egyszer így, egyszer úgy írnak... Ugye a Biblia alapján is nyílvánvaló, hogy még az újszövetség előtt is több Isten volt a zsidóknál is, hisz JHVE kénytelen volt úgy megnevezni magát, hogy ő atyáik Istene(csak a zsidók Istene!!) s ugyanekkor hódoltak Baálnak, Astartenek is...
Jézus is azt mondja legalább is János Evangéliuma szerint, hogy a zsidók Istene és az Ő Atyja nem ugyanaz... akkor az Újszövetség Istene egy újabb Isten, aztán itt van Allah is, no meg a keleti vallások... a mai szekták, felekezetek. Ha azt mondom, hogy a "van"-t kellene bizonyítani ugye teljesen érthető módon, persze itt rögvest néhányan érveket követelnek a nincsre, pedig a nincsen mit kell bizonygatni.. az látszik(jobban mondva az valóban nem látszik)....
Aztán azt sem értem, mitől kellene egy elméletnek mindenre választ adni, meg mitől érv egy cáfolat, dehát itt a széles ismeretekkel , megalapozott tudással rendelkezők szerint egy nyolcéves értelmi szintjén sem vagyok, s össz működésem a habzó szájjal fröcsögés, mellébeszélés. (na meg azt sem vagyok képes kitalálni mire kellene cserélni szavakat, hogy legyen értelme is egyesek mondandójának..)
De azt hiszem esélyünk sincs azokkal szemben, akik szándékosan kiforgatnak mindent, olyan szavakat adnak a szánkba amit sosem mondtunk, írtunk, s mivel a témához csak hívőként képesek hozzászólni-ez ugye nem hozzászólás- semmi értelme vitatkozni, hisz teológiai doktorokkal, sértett, mellőzött tudósokkal példálóznak, de ezek nem érvek, nem bizonyítékok, hittételek ezek csupán... Ja és ha valaki bárgyúnak minősít egy történetet akkor Ő a tapló, nem aki a bárgyúságot kiagyalta......s úgy tűnik a véleményszabadság nem mindenkire érvényes....
S Ők beszélnek színvonalról...
Ez konkrétan mi akar lenni Prominor... Óda a bebukott ellenérvedhez...?

Halld hangom testvér ki szenvedésemben osztozol... Óh míly kegyetlen a sors mi minket olyanokkal megverén kiknek tévedését bizonyítani nem tudánk. S mégis oly buzgó akarat lelkünk nyugodni nem hagyán, bár érvünk nincs de tudom, hiszem hogy az igazság vala a mi oldalunkon áll...

Ah... egy sor költő veszett el benned... bár az is igaz hogy nem konkrétan az ihletre gondolok, inkább egy tömeg sírra... de mindegy... nyertél. Nekem túl alantas egy olyan emberrel azon vitatkozni hogy ki mit mondott, aki ahhoz is gerinctelen hogy egy egyszerű fórumon felvállalja a saját szavait és azokat előbb "Babits idézetnek" majd az általam kitalált "mellébeszélésnek" titulálja. Szánalmas...
Mindegy... Amennyiben ma már csak szofista baromságok jönnek akkor én elmentem lefeküdni.
 

Diogenes-44

Kitiltott (BANned)
Kedves Diogenes!

G. pista barátunk itt a fórumon évente elsüti Isten viccét..( A. beszélget a rabbival. Te rabbi mond csak nem baj, hogy én nem hiszek Istenben? Nem baj. -mondja a rabbi . - Abban az Istenben amiben Te hinnél, én sem hiszek..) Azt vélem itt a topicban is erről vitatkoznak, miközben bennünket látnak el nem túl hízelgő jelzőkkel....pedig saját Istenképükről is egyszer így, egyszer úgy írnak... Ugye a Biblia alapján is nyílvánvaló, hogy még az újszövetség előtt is több Isten volt a zsidóknál is, hisz JHVE kénytelen volt úgy megnevezni magát, hogy ő atyáik Istene(csak a zsidók Istene!!) s ugyanekkor hódoltak Baálnak, Astartenek is...
Jézus is azt mondja legalább is János Evangéliuma szerint, hogy a zsidók Istene és az Ő Atyja nem ugyanaz... akkor az Újszövetség Istene egy újabb Isten, aztán itt van Allah is, no meg a keleti vallások... a mai szekták, felekezetek. Ha azt mondom, hogy a "van"-t kellene bizonyítani ugye teljesen érthető módon, persze itt rögvest néhányan érveket követelnek a nincsre, pedig a nincsen mit kell bizonygatni.. az látszik(jobban mondva az valóban nem látszik)....
Aztán azt sem értem, mitől kellene egy elméletnek mindenre választ adni, meg mitől érv egy cáfolat, dehát itt a széles ismeretekkel , megalapozott tudással rendelkezők szerint egy nyolcéves értelmi szintjén sem vagyok, s össz működésem a habzó szájjal fröcsögés, mellébeszélés. (na meg azt sem vagyok képes kitalálni mire kellene cserélni szavakat, hogy legyen értelme is egyesek mondandójának..)
De azt hiszem esélyünk sincs azokkal szemben, akik szándékosan kiforgatnak mindent, olyan szavakat adnak a szánkba amit sosem mondtunk, írtunk, s mivel a témához csak hívőként képesek hozzászólni-ez ugye nem hozzászólás- semmi értelme vitatkozni, hisz teológiai doktorokkal, sértett, mellőzött tudósokkal példálóznak, de ezek nem érvek, nem bizonyítékok, hittételek ezek csupán... Ja és ha valaki bárgyúnak minősít egy történetet akkor Ő a tapló, nem aki a bárgyúságot kiagyalta......s úgy tűnik a véleményszabadság nem mindenkire érvényes....
S Ők beszélnek színvonalról...

Tisztelt Prominor!
Valóban így van ahogy leírtad. Egy pár gondolatot hozzáfűzök én is:

1. A hívő ember számára a hit valamiféle menekülés a valóság elől. Láthatóan úgy gondolkodnak, hogy ha hisznek valami természetfölötti létezőben, akkor megmenekülnek a haláltól, mert tovább élnek lélekként, akár egy új testben is. Hiába mondjuk, hogy a kereszténység szerint nincs lélekvándorlás, ez őket nem zavarja, hiszen a tények számukra nem léteznek. Azt is hiába kérjük, hogy mondják már meg mi is az a lélek, mert az sem zavarja őket, hogy nem tudják. De azt sem, hogy mi az a szentháromság, és a többi meseelemmel is így vannak.
Konklúzió: A hívő ember nem akarja tudni a valóságot, hanem a tények ellen a fanatikus hitét emeli pajzs gyanánt.
Nincs velük mit kezdeni.

2. Abba is érdemes belegondolnod, hogy például az Al Kaida, aki támadja a keresztény világrendet nem ateista, sőt! Vallási fanatikusok ők, ugyanúgy mint a keresztény fundamentalisták, akik azt hiszik, hogy létezik az Ő ISTENÜK, amely jutalmazza, ha lerombolják a keresztény világ fontosabb városait.
Elítéljük őket, akik képesek a hitükért meghalni? Bizony el. Na de akkor mit gondoljuk a kereszténységről, amely Istene nevében húsz évszázadon keresztül gyilkolt mindenkit, aki más hitet vallott és lerombolta azok városait.

Szóval nem az a baj, hogy az ateisták nem hisznek és kifogásolják a hit logikátlanságát, hanem az, hogy a hit, az egyház egyáltalán még létezhet a XXI. században, amikor elvileg az értelemé a világ. Ezért vannak a háborúk világszerte:
- muzulmánok keresztények ellen Egyiptomban
- keresztények muzulmánok ellen Irakban és Afganisztánban
- muzulmánok zsidók ellen Izraelben
- keresztények keresztények ellen Észak-Írországban.

Az ateisták még SOHA, SENKI ELLEN NEM FOGTAK FEGYVERT, de a hívők a történelem során mindig ölték egymást.

Most egy ideig kivonom magam a forgalomból, csak akkor szólok, ha a keresztények már egymás torkát szorongatják. Akkor megjelenek, mint közös ellenségkép, akit ismét közösen támadhatnak.

Köszönöm Neked és mindenkinek a vitát, a beszélgetéseket.

Ja, és Fagyis! Máté Tóth Andrásnál is vizsgáztam, bár ott nem ez volt a kérdés. Őt nagyon tisztelem, mert az egyik legjobb oktató az egyetemen. Nem fanatizmust tanít, hanem vallástudományt.
 

Diogenes-44

Kitiltott (BANned)
Tisztelt Prominor!
Valóban így van ahogy leírtad. Egy pár gondolatot hozzáfűzök én is:

1. A hívő ember számára a hit valamiféle menekülés a valóság elől. Láthatóan úgy gondolkodnak, hogy ha hisznek valami természetfölötti létezőben, akkor megmenekülnek a haláltól, mert tovább élnek lélekként, akár egy új testben is. Hiába mondjuk, hogy a kereszténység szerint nincs lélekvándorlás, ez őket nem zavarja, hiszen a tények számukra nem léteznek. Azt is hiába kérjük, hogy mondják már meg mi is az a lélek, mert az sem zavarja őket, hogy nem tudják. De azt sem, hogy mi az a szentháromság, és a többi meseelemmel is így vannak.
Konklúzió: A hívő ember nem akarja tudni a valóságot, hanem a tények ellen a fanatikus hitét emeli pajzs gyanánt.
Nincs velük mit kezdeni.

2. Abba is érdemes belegondolnod, hogy például az Al Kaida, aki támadja a keresztény világrendet nem ateista, sőt! Vallási fanatikusok ők, ugyanúgy mint a keresztény fundamentalisták, akik azt hiszik, hogy létezik az Ő ISTENÜK, amely jutalmazza, ha lerombolják a keresztény világ fontosabb városait.
Elítéljük őket, akik képesek a hitükért meghalni? Bizony el. Na de akkor mit gondoljuk a kereszténységről, amely Istene nevében húsz évszázadon keresztül gyilkolt mindenkit, aki más hitet vallott és lerombolta azok városait.

Szóval nem az a baj, hogy az ateisták nem hisznek és kifogásolják a hit logikátlanságát, hanem az, hogy a hit, az egyház egyáltalán még létezhet a XXI. században, amikor elvileg az értelemé a világ. Ezért vannak a háborúk világszerte:
- muzulmánok keresztények ellen Egyiptomban
- keresztények muzulmánok ellen Irakban és Afganisztánban
- muzulmánok zsidók ellen Izraelben
- keresztények keresztények ellen Észak-Írországban.

Az ateisták még SOHA, SENKI ELLEN NEM FOGTAK FEGYVERT, de a hívők a történelem során mindig ölték egymást.

Most egy ideig kivonom magam a forgalomból, csak akkor szólok, ha a keresztények már egymás torkát szorongatják. Akkor megjelenek, mint közös ellenségkép, akit ismét közösen támadhatnak.

Köszönöm Neked és mindenkinek a vitát, a beszélgetéseket.

Ja, és Fagyis! Máté Tóth Andrásnál is vizsgáztam, bár ott nem ez volt a kérdés. Őt nagyon tisztelem, mert az egyik legjobb oktató az egyetemen. Nem fanatizmust tanít, hanem vallástudományt.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez konkrétan mi akar lenni Prominor... Óda a bebukott ellenérvedhez...?

Halld hangom testvér ki szenvedésemben osztozol... Óh míly kegyetlen a sors mi minket olyanokkal megverén kiknek tévedését bizonyítani nem tudánk. S mégis oly buzgó akarat lelkünk nyugodni nem hagyán, bár érvünk nincs de tudom, hiszem hogy az igazság vala a mi oldalunkon áll...


clap2.gif
rofl.gif
 

Élő kő

Állandó Tag
Állandó Tag
Dehogy nem...Mindaddig amíg nem ismered fel, hogy minden relatív, pontosan ezek fognak történni...
Vitatkozni fogsz, mert más a viszonyítási alapod, igazságtalannak fogod érezni az élet igazságait, és jogtalannak a jogos dolgokat...pedig valójában sem igazságtalanság, sem jogtalanság nem is létezik...

Nem gondolkodtál el rajta hogy ha te mindent relativnak gondolsz és következetes lennél abban amit állitasz akkor neked nem volna szabad tudnod semmit? Az állitásaiddal önmagadat cáfolod. Ezt már részletesen kifejtettem Diogenesnek (érdemes elolvasd: #1507, #1526, #1552, #1575, #1594).

Nem hangzatosnak szántam, hanem elgondolkodtatónak...
De vedd észre, ezek csak szavak...és mindenkinek mást jelentenek, mert más a viszonyítási alap...

Min kellene elgondolkodnom: hogy te nem tudod mit értesz isten és mit Isten alatt?
 

Diogenes-44

Kitiltott (BANned)
Furrier75!
Lám, mostmár te is "kitaszított lettél" az állítólagos hívők közösségéből. :)))

Élő kő (milyen beszédes név) azt nem (sem) fogja fel, hogy a világ vagy relatív, vagy abszolút módon épül fel. Ha abszolút, azaz isteni, akkor minden egyértelmű. Ha relatív, akkor minden viszonylagos.
Ha abszolut igazságok léteznek, akkor nem tudom, hogy magyarázza például a "Ne ölj!" parancsolatot. Ugyanis akkor SEMMIT nem lehet ölni. Állatot, növényt, ellenséget, még önvédelemből sem.
Ha relatív igazságok léteznek, akkor abban nincs semmi isteni. Akkor az ember dönthet így is és úgy is.
Tehát odáig se jutnak el az Élő kő-höz hasonlóan gondolkodók, hogy saját istenüket tagadják meg a relatív világ elvetésével, hiszen akkor bukik a "szabad akarat" tézise, amit fennen hirdetnek.

Dehát mint az számtalanszor bebizonyosodott, FOGALMUK SINCS saját Istenükről. Nagyon érdekes így kívülről szemlélni állandó harcukat ... önmaguk ellen. :)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére