Kötés-horgolás

amynna témája a 'Kreatív ötletek' fórumban , 2007 Október 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Kijuma

  Kijuma Állandó Tag

  Sziasztok:)
  Tudnátok segíteni? Mennyi fonal szükséges egy vállkendőhöz? Valami lyukacsos minta lenne, lazán, kicsit nagyobb tűvel. Nincs konkrét terv. Kötésben gondolkodom, de egy jó mintát szívesen fogadok horgolásból is. Előre is köszönöm.
   
  Éva Illés kedveli ezt.
 2. apaszka

  apaszka Állandó Tag

  Köszönöm a jó könyveket anyaszka nevében! Nagyon tetszenek neki,és már horgol is belőle![​IMG]
   
 3. Macika

  Macika Állandó Tag

  Hímzési minták
  Nem volna valakinek szép magyar hímzési mintája, (mint: kalocsai, matyói) amit át tudnák másolni? Szeretnék a babámak csinálni egy „igazi” öltözéket. Mint blúzt , mellényt, kötényt stb Csináltam egyet amire azt mondták, hogy ez nem igazi! Itt van, lehet rajta nevetni.

  . Itt van egy nagyon jó kis magyar nyelvű könyv, hogy hogyan kell minden féle horgolási utasítást meg érten és horgolni is megtanulni. Feltöltöttem rapidhare-re <o:p></o:p>
  <o:p> </o:p>
  horgolasi_tanacsado.zip
  <o:p> </o:p>
  http://rapidshare.com/files/183571106/horgolasi_tanacsado.zip<o:p></o:p>
   
 4. csilla-kreativ

  csilla-kreativ Állandó Tag

  Sziasztok!
  Picit reklamnak tunik, de mivel, hogy ingyenes remlem nem haragusztok, ha beteszem. Van egy mar harm honapja mukodo kezimunkas weblapom, ingyen letoltheto mintakkal, van rajat kotes horgolas is. Ha van kedvetek nezzetek be. Esetleg kesz sajat munka leirasat is megoszthatjatok az oldlaon keresztul. Szoval az oldal cime: http://kreativ-kezimunka.com/ , hatha valakinek tetszik es nem szeditek le a fejem mert betettem.
   
  Hannoka, verici, veri és 1 másik tag kedveli ezt.
 5. kata49

  kata49 Állandó Tag

 6. KóborAngyal

  KóborAngyal Állandó Tag

  Szia!

  Igen én varrok gobelint...nézd meg az albumom...  Üdv!

  Akkor most egy kicsit a gobelinről:

  A gobelinről:

  A kézimunkával készült lakásdíszek örök élményt nyújtanak annak, aki kapja, és annak is, aki készíti. Varrás közben meghitt légkörben elmélkedhetünk ugyanis a világ nagy dolgairól, míg kezeink között valóságos műremekek születnek...


  Hogyan varrjunk gobelineket?

  Először is keressünk fel egy kézimunkaboltot, ahol kedvünkre válogathatunk az előrenyomott és a leszámolható minták között, melyeket gyakran csomagban, előre kiszámolt fonallal, szabásmintával, tűvel árulnak.
  - Az előrenyomott képek kivarrásához segítségünkre lehet a kép oldalán található számozott színskála, amelyet útmutatóként használhatunk a különféle fonalak kiválasztásához.
  - Amennyiben nem előre megfestett kanavát választunk, a színskálához egyfajta "szabásminta" is tartozik, amelyen nyomon követhetjük a minta alakulását, hiszen minden egyes színt egyfajta szimbólum (csillag, háromszög, kocka, kör) és a hozzá tartozó fonalszám jelez a rajzon. A leírásban általában lépésről lépésre bemutatják az alapöltéseket, valamint azt, hogy az egyes öltés-fajtákhoz hány szál fonalat használjunk.


  - Kedvünk szerint régiesíthetjük a kiválasztott képet oly módon, ha adott szín két közeli árnyalatából választunk ki 1-1 szálat, így egyfajta antikolt hatást érhetünk el, amelyet ekrü-színű paszpartuval, sötétbarna (a képhez illő) kopottas fakerettel, vagy aranykerettel tovább fokozhatunk.
  A kézimunkázó szakértelmét mindig munkája fonákja mutatja, amely " jó esetben " szinte az eredeti kép másolata. Ez a megfelelő öltéstechnika mellett annak köszönhető, hogy nem használunk csomózást. A varrás kezdetén a rövidre hagyott cérnaszálat az első néhány öltéssel elvarrjuk, a végén pedig a sor utolsó 4-5 szemén áthúzzuk és elvágjuk.


  Varróiskola

  Gobelinöltés
  Balról jobbra, fentről lefelé, rézsút öltünk, vagy fordítva (ahogy jólesik), a lényeg, hogy a szemek egymás mellett, átlósan helyezkedjenek el. Munkánk eredményeképp egyfajta összefüggő, szőnyegkárpithoz hasonló, tömött felületet kapunk. /////

  Keresztöltés
  Balról jobbra haladva, lentről felfelé rézsút öltünk, visszafelé ebben a sorrendben jobbról balra haladva lentről felfelé kereszteket varrunk. Ügyeljünk arra, hogy az egyes keresztek felső szála mindig egy irányba mutasson, munkánk így lesz igazán szép. XXXX


  Szia KicsiMarcsi!

  Ez gyönyörű!

  Én kötök, varrok, gobelinezek, makramézok, stb barkácsolok, de valahogy horgolni soha nem tudtam megtanulni...a többi kézműveskedést is könyvekből sajátítottam el, de a horgolás valahogy nem megy...és nagyon sajnálom, hogy én nem tudok ilyen szépségeket alkotni...
   
 7. Tigrincs01

  Tigrincs01 Állandó Tag

  Sziasztok! Hát régebben én is kötöttem, keresztszemeztem, horgolni is tudok és még hímezni (talán ez megy a legjobban), de a gobleint soha nem próbáltam, pedig micsoda gyönyörű képeket lehetne csinálni... Jó annak, aki tud ilyeneket csinálni.
   
 8. zsyzs

  zsyzs Állandó Tag

  sziasztok!
  Az érdekelne, hogy szerintetek meg lehet-e tanulni a horgolást könyvből? Tudom, hogy egyszerűbb lenne vkitől, aki tudja, csak most éppen nem jut senki eszembe..
   
 9. zsyzs

  zsyzs Állandó Tag

  Esetleg van vmi jő ötletetek, hogy hol kezdjem?
  Neten néztem, van olyan könyv, ami ezzel foglalkozik, a Horgolás bibliája a címe, ha jól tudom...esetleg valaki látta már élőben? Mi a vélemény róla?
   
  Curtis22 kedveli ezt.
 10. KóborAngyal

  KóborAngyal Állandó Tag

  Gratulálok, ez nagyon szép munka!
   
 11. Azelfafage

  Azelfafage Állandó Tag

  Szia, ha nagyon türelmes vagy, és találsz olyan kiadványt, amiben részletesen lerajzolják az alapmintákat (láncszem, pálcák, stb), akkor szerintem meg. Sőt, talán a neten vannak fent videófájlok, ahol a horgolást folyamatában is tanulmányozhatod.

  Köszi KóborAngyal, most a lányomnak akarok egy ilyent csinálni, csak inkább poncsószerű kialakítással, pink fonalból.
   
 12. Csicsi74

  Csicsi74 Állandó Tag


  Szia,

  Igen, meg lehet tanulni horgolni könyvből, de a neten is van jó pár oldal, ahol még kis videóval is szemléltetik a horgolást. Mondjuk a legtöbb ilyen oldal angol nyelvű, de, ha a keresőbe beirod a "horgolás alapok" szöveget, biztosan találsz rajzokat vagy képeket.

  Bocsi, az előbb nem írtam, hogy én vagyok az élő példa a könyvből tanult horgolásnak. Én a Kötés-horgolás gyerekeknek című szakirodalomból tanultam az alapokat, mondjuk türelem, az kell hozzá.
   
 13. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag


  Kedves Csicsi.kiss
  Én az alapok kivételével a kötős újságokból tanultam meg sok mindent a kötésről. Iskolában valamikor tanultunk kötni, de csak a sima, fordított, és lustakötést. Mikor a húgomnak megszületett a keresztlányom, akkor már mintákra, fogyasztásokra, és szaporításokra is szükség volt. Akkor tanultam meg a csavart mintákat, és a norvég mintákat. Utána mikor megszülettek a gyerkeim, már nagy hasznát vettem. Manapság már bármit megkötök, a gyerekeimnek, a keresztlányom gyerekeinek, és a kisunokámnak.
  Kitartás, szorgalom valóban szükségeltetik hozzá, de nem árt egy kis lelkesedés is.
  Sok szeretettel Erzsi.kiss
   
  Éva Illés kedveli ezt.
 14. k_kriszta31

  k_kriszta31 Állandó Tag

  Sziasztok minden kézimunkázni szeretőnek :)

  Most találtam rá erre a fórumra, és sikerült végig is olvasnom. Én is nagyon szeretek kézimunkázni, általában kötök és horgolok.
  A patcwork mintánál talán tudok segiteni, épp most készítek a fiamnak egy kardigánt ezzel a kötési tehnikával. A 7. oldalon olvasva Azelfafage bejegyzését számoltam gyors utána, hogy itt végül is, ha 22 szemre kezdi, akkor kijön (nekem legalábbis). Szinén szedem fel, visszafele az első sorban (fonák) a középső két szemet kötöm össze, igy lesz 21 szem, aztán minden szine sorban a középső 3 szemet kötöm egybe.
  Ha már elkéstem, akkor bocs :D :D
  Teszek fel majd én is képeket, csak még ismerkedem az oldallal :)

  További szép napot mindenkinek!!
   
 15. KóborAngyal

  KóborAngyal Állandó Tag


  Sziasztok!

  Én horgolni nem tanultam meg, igaz a sima láncszem még sikerül, de bonyolultabb próbálkozásaim nem voltak..., de viszont a kötést én is könyvből teljesen önállóan tanultam meg, akkor amikor az elsőgyermekemet vártam....és csodálatos szép dolgokat alkottam...:)

  Biztos a horgolás is sikerülne, ha rászánnám magam, de megtanultam önállóan a gobelinezést a makramézást , és szinte önállóan burdából és egyéb ilyen jellegű újságokból megtanultam a szabás - varrást is...

  Hajrá lányok, asszonyok, semmisem lehetetlen. Szokták mondani, "lehetetlen nincs, csak tehetetlen":)
   
 16. k_kriszta31

  k_kriszta31 Állandó Tag

  Húúú, az nagyon jóóó!!! Ezek között is annyi minden érdekeset találtam, hogy tisztára be vagyok zsongva, s alig várom már, hogy a melóból hazaérjek, s horgolótűt foghassak :)

  Gyönyörűszép mosolygós napot :)
   
 17. k_kriszta31

  k_kriszta31 Állandó Tag

  Sziasztok,

  A patchwork kötéssel kapcsolatban szeretném megmutatni, hogy min dolgozom jelenleg. Ahogy az a képen is látszik, ez még csak félkész darab :), de remélhetőleg hamarosan sikerül befejezni (az egyetlen akadálya, hogy csak két kezem van :))
  Ja meg amúgy is igyekeznem kell, mert rengeteg új ötletet kaptam tőled kedves Bnrn :)
  Ti min dolgoztok mostanság?
   
 18. bnrn

  bnrn Állandó Tag

  Régebben horgoltam sokat, de manapság sajna drága az alapanyag, ráadásul csak este esek haza suliból. Attól független, gyűjtöm a horgolás és kötéses kiadványokat, könyveket elektronikus formában. :)
  K_Kriszta31 amit most készítesz... hát le a kalappal! A kötéshez nem voltam soha elég ügyes, így inkább a horgolásnál maradtam.
   
 19. k_kriszta31

  k_kriszta31 Állandó Tag

  Nagyon szépen köszönöm :) Főként, mert mindent autodidakta módon tanultam. Az anyukám kötött valamikor még gyerekkoromban, de aztán valamiért abbahagyta. A horgolást pedig egy idegen nyelvű könyvből tanultam meg dacból, amolyan csakazértis megmutatom, hogy nekem is megy. Ez olyannyira jól sikerült, hogy mai napig is a szívem csücske lett, ezt szeretem a legjobban csinálni :) Időm az sajna nekem sem sok akad, igaz nem este kerülök haza, de két gyerkőcöt nevelek egyedül, ami azért rendesen kitölti a mindennapjaim :) Volt már, hogy pár nap kimaradt, míg semmilyen tűvel nem volt közelebbi kapcsolatom, de szabályos elvonási tünetek jelentkeztek rajtam :))
  Hát igen, a minőségi fonalat sajnos meg kell fizetni. Mondjuk én a gyerekeknek olcsóbb fonalat használok, vagy esetleg maradékokat kötök össze. Mire széjjelmenne, addigra úgyis kinövik. Amit kinőnek, s már nincs olyan állapotban, hogy továbbadható lehetne, azt pedig lebontom, ezekből lesznek a színes takarók mondjuk. Nem panaszkodom, ha annyi időm lenne, amennyi fonalat sikerült felhalmoznom..... hát.... az nagyon klassz lenne :)
  Csipketerítőhöz horgolócérna itt olyan 400 ft körül van, amiből azért már egy szebb terítő szinte kijön, így az nem tűnik olyan soknak (mondjuk ebből már régebben feltankoltam, így már csak dolgozni kellene :)
  Ha nem titok, szabad tudni, hogy mit tanulsz?

  További szép estét mindenkinek :)

  Húúúú, ez rengeteg minta, és gyönyörűek!!! Nagyon köszönöm, hogy feltetted őket!

  Legyen nagyon szép estéd!

  Megint csak én :D
  Végignéztem, és tényleg szebbnél szebb minták. Az Ajándékok Karácsonyra - erről jutott eszembe - nagyon szemtelen lennék, ha megkérdezném, hogy Húsvéti lapod van-e? S nagy pofátlanság lenne, ha kérném is? :D :D

  Köszönöm, köszönöm, köszönöm!!!! :)

  Sziasztok,

  Íme, a mai napi ügyködésem :)

  Kedves Valaki74, én pedig kívánok neked nyugisabb napokat :D

  További szép napot mindenkinek!!!
   
 20. bnrn

  bnrn Állandó Tag

  Német nyelvű magazint találtam, amiben húsvéti minták vannak. De van egy jó horgolt virágos könyvem is (angol) és egy recehorgolásos könyvem (szintén angol). A német nyelvű újság fenn van a linken, a többi is hamarosan megy.

  http://www.esnips.com/web/KlfldiHorgolskiadvnyok
   
  tundus4569, verici és kipling kedveli ezt.
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás