Hírek Kanadába menekült a Magyarországon körözött házaspár, onnan harcolnak az igazukért

Külföldre menekült egy magyar házaspár – Aser Nátán és Aser Nóra –, mert a velük szemben folytatott büntetőeljárások során sérültek a jogaik. Hogy idáig jutottak, annyira felháborítja őket, hogy Kanadából is folytatják a küzdelmet a magyar hatóságok ellen.


„Mi itt szegénynek számítunk, mert az államtól kapott nyugdíj – a kanadai orvosi vizsgálatok által is igazolt mentális állapotom miatt – nem sok, ezért mindent be kell osztanunk és figyelnünk kell arra, mit mennyiért veszünk meg” – mondta a Blikknek Aser Nátán, aki menedékjogot kapott Kanadában párjával, Nórával és kislányukkal együtt. „A Menedékjogi kérelmünket a hatóság megvizsgálta és úgy ítélte meg, hogy az üldöztetés megállapítható, döntésükben pedig szerepet játszott az is, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlensége nem biztosított, a bíróságokra a kormány nyomást gyakorol.”


Egy vétség miatti eljárás a főkapitány hatáskörébe vonva

A pár története 2017 augusztusáig nyúlik vissza. Nátán éppen csak megismerkedett Nórával, aki a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) őrnagya volt, amikor a Budapesten élő férfi ellen okirattal való visszaélés vétsége miatt büntetőeljárás indult Salgótarjánban élő volt felesége feljelentése alapján. A nő azért fordult a hatósághoz, hogy a saját maga által önként átadott személyes iratait a hatósággal szereztesse vissza.


Az ügy előbb átkerült a VIII. kerületi kapitányságra, majd a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK), amelynek munkatársai 2017. október 13-án vonultak ki Aser Nátán lakásához, ahol a férfi a hatóság felszólítására önként átadta a keresett iratokat. „Ennek ellenére a házkutatást lefolytatták és az arról készült jegyzőkönyvbe indokként azt írták, hogy nem tettem eleget a felszólításnak, majd megbilincselve bevittek a BRFK-ra, ahol gyanúsítottként hallgattak ki” – mondta a férfi.


„Kiderült, azért a BRFK járt el, mert az ügyet a budapesti rendőrfőkapitány a hatáskörébe vonta. Ezt azért sem értem, mivel már a nyomozás elrendelése sem volt jogszerű, ugyanis hiányzott a törvényi tényállás, amit a főkapitányi intézkedés tartalma is rögzített. Emiatt illetékessége legfeljebb arra volt a BRFK vezetőjének, hogy hivatalból megszüntesse az eljárást. Meglepett az is, hogy egy ilyen súlyú ügyhöz már három nap múlva – beleértve a hétvégét is – megvolt a kirendelt igazságügyi informatikai szakértő a lakásomból elvitt eszközök átvizsgálására.”


A gyanúsítás megszűnt, de másik eljárás indult

Aser Nátán természetesen panasszal élt, és az ügyészség megállapította, hogy a házkutatásra, a lefoglalásra, sőt a gyanúsítására is jogellenesen került sor, ezért 2017. október végén elrendelték gyanúsítotti státuszának megszüntetését és a lefoglalt számítástechnikai eszközök kiadását. Ez utóbbi azonban soha nem történt meg. Sőt az egyik jogellenesen lefoglalt és vizsgált eszközön állítólag találtak olyan iratot, ami alapján egy másik büntetőeljárás indult Aser Nátán és párja ellen. A nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség egyik katonai ügyésze folytatta.

Aser Nórával szemben titkos minősítésű adatra, a felhasználásra jogosult személy által elkövetett minősített adattal visszaélés bűntette miatt emeltek vádat 2019. november 18-án. „Meg vagyunk győződve arról, hogy Nóra munkahelyének, a KNBSZ-nek az asszisztálása volt az igazi oka annak, hogy ellenem a vétség miatt folyó nyomozás átkerült a BRFK legmagasabb szintjére. A valódi cél pedig az lehetett, hogy az ügyészségés a KNBSZ részére jogellenesen megszerezzék az informatikai eszközeimet” – közölte a férfi.


Bárhogy volt is, első fokon a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa Aser Nórát két év szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztette. Lapunknak Nóra elmondta, hogy a bíróság érthetetlen módon a részére kirendelt védőről csak hónapokkal azután értesítette, hogy az ítélet megszületett. „Erről a Tanú című film legendás jelenetei jutnak az eszembe” – jegyezte meg a nő.

EU jog kontra magyar gyakorlat


Elmondta, hogy a bíróság elutasította a jogellenes hatósági lefoglalással megszerzett eszközök kizárására tett indítványt és azokat a titkos információ gyűjtés során beszerzett bizonyítékokat sem volt hajlandó kizárni, amelyeket az Európai Unió bíróságának ítélete szerint jogellenes hazai engedélyezési rutinnal az igazságügy miniszter engedélyez. A Bíróság indoklása szerint a magyar jogszabályok az irányadóak. Ezzel gyakorlatilag szembe mennek az EU bíróságának az ítéletével, holott az alaptörvény is garantálja az EU jog elsőbbségét és azt, hogy az EU bíróságainak az ítéleteit a hazai bíróságok is figyelembe kell vegyék.

Volt ügy, nincs ügy

A nővel szemben lefolytatott eljárást még érdekesebbé teszi, hogy Aser Nátán esetében az eljárás félbe maradt. Hogy miért, a férfi nem tudta megmondani, lapunk megkeresésére a bíróság pedig azt írta, hogy Aser Nátán ellen náluk nincs folyamatban ügy.

„Ezt a fordulatot annak tudom be, hogy bár a hatóság által kirendelt igazságügyi pszichiátriai szakértő az egészségi állapotomat ellentmondásos véleményében rendben találta, azonban országosan elismert magánszakértők arra jutottak, hogy autista vagyok, illetve kóroselme állapotú és pszichotikus szintet elérő paranoid téveszméim vannak. A szakvélemény szerint ez pedig kizárja a büntethetőségemet. Szerintem erre jutottak az ügyészségen is, de az ügyet életben tartották, hogy Nórát könnyebben elítélhessék.”

Kifogások a hatóság eljárásaival szemben

Aser Nátán sérelmezte azt is, hogy a neki kedvező magánszakértői véleményt a katonai ügyész nem küldte meg annak a bírónak, aki egy másik, szabálysértési ügyében járt el. „Ezzel mentő körülményt hallgatott el,ami miatt pót magánvádat nyújtottam be a bíróságra az időközben katonai bíróvá kinevezett alezredes ellen, aki így a mentelmi joga mögé bújva kerülheti el, hogy vádlottként kelljen bíróság elé állnia.”

A férfi megjegyezte, hogy az ügyvédjével együtt problémásnak látjuk azt is, hogy a katonai ügyész törvénysértő módon egy időpontra, de két helyszínre – két városba – küldött neki idézést, ami kizárta, hogy azokon meg tudjon jelenni, majd ezt a helyzetet azzal oldotta fel, hogy elrendelte Aser Nátán körözését. Ez a mai napig érvényben van, mint az is, amit Aser Nóra ellen adtak ki.

A férfi pert indított a rendőrséggel szemben személyiségi jogainak megsértése miatt, mert az eljárás során nyilvánvaló visszaélések, törvénysértések történtek. Ezért sérelemdíjra, valamint a vagyoni jogok sérelme után kártérítésre tart igényt. Az ügyben október 11-én lesz a tárgyalás a Fővárosi Törvényszéken. A BRFK lapunk kérdéseire azt válaszolta, hogy az ügyben a büntetőeljárási törvény alapján és a szabályoknak megfelelően jártak el, illetve, hogy az Aser Nátán bilincsben történt előállítására vonatkozóan „a kényszerítő eszköz alkalmazása jogszerű, szakszerű és arányos volt.”


A hazánkra szóló elfogatóparancs marad

A Fővárosi Ítélőtábla részéről lapunknak azt írták, hogy Aser Nóra körözése egészen addig hatályban marad, amíg a bíróság elé nem állítják, vagy az eljárás jogerősen be nem fejeződik. Hozzátették, hogy arra nem tudnak válaszolni, hogy az elfogatóparancs végrehajtható-e vagy annak valamilyen törvényi, nemzetközi egyezményben foglalt akadálya van, s hogy jogsegély-kérelem keretében szükségessé válik-e a terhelt kiadatása.

Ehhez hasonló ügyről a Blikk nemrég írt: szintén elrendelték a körözését a befuccsolt kémügy egyik érintettjének, a vádak alól jogerősen felmentett B. Bélának is, aki menedékjogot kért az USA-ban a személyiségi jogait megsértő visszásságokért.

Csikász Brigitta

aser.jpg
 
Ezzel arra célzol, hogy azért kaphatott ez a pár menedékjogot Kanadától, annak ellenére hogy eljárás van velük szemben, mert a magyar állam velük szemben , hogyis fogalmazzak valamiben sáros?
ezt NE tolem kerdezd hanem a menekultugyi birotol
O biztosan tud valaszolni hogy miert adott menedekjogot nekik
amit te egy harmadikvilagbeli szurkeger NE BIRALD FELUL !!!
a biro megvizsgalta es jogosnak talalta a menekult keresetet miszerint vedelemert
folyamodott a canadai allamhoz amit jogosnak iteltek es meg is kaptak
 
Utoljára módosítva:
Ezt én mind értem, de ha jól olvastam a cikket ezek egyrészt nem lettek a határról visszaküldve. A menedékjogot is megadták nekik, miközben Magyarországon körözi őket a rendőrség
Szerinted ki hibázott?
Ha körözték a magyar hatóságok, miért engedték ki őket?
Nyilvánvaló, hogy olyan tényeket/ dokumentumokat ismertettek a kanadai hatóságokkal, ami elég meggyőző volt a menedékjog megítéléséhez.
Innentől fordított Gruevszkij szitu.
(Őt is körözi az országa, mégis vígan téblábolhat nálunk. Persze az indíttatas és a hátter merőben más.)
és ami az egészben érthetetlen azt magyarázza a cikk, hogy Kanadádban is megvizsgálták a férfit az orvosok és minden betegséget amit elmondott igazoltak ugyanúgy ahogy Magyarországon az orvosszakértő. Ha beteg akkor Magyarországon se bántaná senki gondolom.
Biztos vagy te ebben?
A nem körözötteket sem látják el rendesen...
 
Ilyent itt ne irjal le mert verig serted akik kint elnek es ahol most te itt potyogtetsz. Otthon divat lehazaarulozni valakit itt nem. A haza arult el minket es taszitott el keblerol mert nem tetszett az abrazatunk felfogasunk.
Hazaarulo??????azt mit tudsz te errol ki miert ment el, de nyugodjal bele, akit elfogadtak mint menekult, az, az is, ergo a haza arulta el es nem forditva.
Eleg sok ugye van a nemzetkozi porondon az emberjogi vonalon is az ORban kormanynak.
Jo par embernek el kellett volna jonnie, hatha ma is elne. pl Juhasz. Fenyo gyilkossag , ezeket politikai szalak szottek at stb.

Huzzal innen a francba, otthon hazaarulozzal akit akarsz es akik hagyjak.
Egy: Válaszom Mária1972-nek szólt .
Kettő: Semmit nem írtam azokról akik kivándoroltak Kanadába.
Három : A haza nem árul el senkit emberek hozzák a törvényeket és ami egy kormánynak bűn az lehet hogy a következőnek már dicséret.
Négy: Itt egy magyarországon körözött házaspárról van szó akik menekültek lettek. Míg mások ugyanebben a helyzetben oda állnak a bíróság elé és védik az álláspontjukat. Vagy csak kapcsolatuk nincs vagy pénzük.
Öt: persze ha menekül az elnyomó orbán kormány elöl akkor tegye, csak nem tudja ezt mindenki megtenni.
Hat : Miért húzzak innen ? Hisz érdekel hogy mi a véleményük azoknak akik magyarok de, más szemszögből látják azokat a folyamatokat amik itthon történnek.
(ennyi)
 
Egy: Válaszom Mária1972-nek szólt .
Kettő: Semmit nem írtam azokról akik kivándoroltak Kanadába.
Három : A haza nem árul el senkit emberek hozzák a törvényeket és ami egy kormánynak bűn az lehet hogy a következőnek már dicséret.
Négy: Itt egy magyarországon körözött házaspárról van szó akik menekültek lettek. Míg mások ugyanebben a helyzetben oda állnak a bíróság elé és védik az álláspontjukat. Vagy csak kapcsolatuk nincs vagy pénzük.
Öt: persze ha menekül az elnyomó orbán kormány elöl akkor tegye, csak nem tudja ezt mindenki megtenni.
Hat : Miért húzzak innen ? Hisz érdekel hogy mi a véleményük azoknak akik magyarok de, más szemszögből látják azokat a folyamatokat amik itthon történnek.
(ennyi)
Mi kint elunk es a Canadahun egy kinti oldal, valamennyien megkaptuk a menekult statuszt ano.
Itt senki nem haza arulozhat le senkit.
Aki nem tudja mondandojat becsomagolni ugy, hogy masokat ne vadoljon se sertegesen az ne hasznalja a Canadahunt. A vilag minden tajarol vannak tagjaink es mi se horduk el senkit otthon meg ha nem egyezik a velemenyunk akkor se.
Milyen magyar az aki hazaarulozik? Jo hogy nem akar kinyiratni minket ,hisz volt erre jo par pelda a tortenelem soran ,hogy vadaskodasok utan embereket nyirtak ki.
Hazaarulozokkal akarsz kapcsolatot tartani , tarsalogni semmi akadalya van email stb.
HA ez a mas szemlelet akkor mi ebbol nem kerunk.
MAria hazaarulozott , es toroltem a regisztraciojat, Hogy te valaszoltal ra ..........remelem befejezodik ez a hazaarulasos diszkurzus.
 
Utoljára módosítva:
Mi kint elunk es a Canadahun egy kinti oldal, valamennyien megkaptuk a menekult statuszt ano.
Itt senki nem haza arulozhat le senkit.
Aki nem tudja mondandojat becsomagolni ugy, hogy masokat ne vadoljon se sertegesen az ne hasznalja a Canadahunt. A vilag minden tajarol vannak tagjaink es mi se horduk el senkit otthon meg ha nem egyezik a velemenyunk akkor se.
Milyen magyar az aki hazaarulozik? Jo hogy nem akar kinyiratni minket ,hisz volt erre jo par pelda a tortenelem soran ,hogy vadaskodasok utan embereket nyirtak ki.
Hazaarulozokkal akarsz kapcsolatot tartani , tarsalogni semmi akadalya van email stb.
HA ez a mas szemlelet akkor mi ebbol nem kerunk.
(ebből semmit sem értettem)
 
Olvasom, itt többen teljesen helyénvalójának tartjátok, hogy ez az ember céges, titkos, katonai adatokat hazavitt, és otthon tárolta, a privát számítógépén.

Ezek után megkérdezem:
azt is helyénvalónak tartanátok, ha én a kórházból, vagy az orvosi rendelőből a személyes adataitokat, irataitokat hazavinném, és otthon a saját gépemen vagy az asztalfiókban, amihez bárki hozzáférhet, ott tárolnám?

Azt is helyénvalónak tartanátok, ha a banki alkalmazott a banki adataitokat vinné haza?
és még sorolhatnám!
 
(ebből semmit sem értettem)
nem vagy te annyira ostoba hogy ne fogd fel az ertelmet
tokeletesen igaza van attol hogy te ezert-azert otthonmaradtal
az aki eljott ezert - azert egyetlen otthonmaradt SE vegye a batorsagot cimket akasztani a nyakunkba
szolval ezt maaaa jobban ertetted vagy hasznaljam a te nyelvedet ??
 
Olvasom, itt többen teljesen helyénvalójának tartjátok, hogy ez az ember céges, titkos, katonai adatokat hazavitt, és otthon tárolta, a privát számítógépén.

Ezek után megkérdezem:
azt is helyénvalónak tartanátok, ha én a kórházból, vagy az orvosi rendelőből a személyes adataitokat, irataitokat hazavinném, és otthon a saját gépemen vagy az asztalfiókban, amihez bárki hozzáférhet, ott tárolnám?

Azt is helyénvalónak tartanátok, ha a banki alkalmazott a banki adataitokat vinné haza?
és még sorolhatnám!
NE keverd a szezont a fazonnal !!!
amit hazavitt az NEM privat informacio es nem magamaganak orizte
hanem esetlegesen akar vilag erdek NEM TUDHATOD !!
katona olyat tud amit te nem
csak otletszeruen otletelek mert azert En belelatok egy egy teruletre
DE nekunk itt van magas rangu NATO katonank majd lesz valasza
 
NE keverd a szezont a fazonnal !!!
amit hazavitt az NEM privat informacio es nem magamaganak orizte
hanem esetlegesen akar vilag erdek NEM TUDHATOD !!
katona olyat tud amit te nem
csak otletszeruen otletelek mert azert En belelatok egy egy teruletre
DE nekunk itt van magas rangu NATO katonank majd lesz valasza
Nem keverem!
Csak arra próbáltam (úgy látszik sikertelenül) rávilágítani, hogy egyes munkakörökben nem csak azért fizetik az embert, ami munkát ellát, hanem azért is, hogy tartsa a száját!
És ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy katonai adatokról, az apáca abortuszairól vagy bárki megtakarításairól van szó, a munkahelyen tudomásunkra jutó információt bizalmasan, harmadik személy által nem hozzáférhetően kell kezelni.
 
nem csak azért fizetik az embert, ami munkát ellát, hanem azért is, hogy tartsa a száját!

ezt ugyi ugy hijjak hogy security protokol aminek lepcsoi fokozatai vannak
(atmentunk a 10. level-en ahol mar meg az europai unokatestverek IS atvilagitasra kerultek tudtuk nelkul)
tudomásunkra jutó információt bizalmasan, harmadik személy által nem hozzáférhetően kell kezelni.
ez ugy addig igaz is mig egy magasabb ugy azt felul nem irja
marpediglen van ilyen - a documentacio pedig a bizonyitek hogy
esetleg xyz orszag-szemely-csoport mire keszul
 
Utoljára módosítva:
Olvasom, itt többen teljesen helyénvalójának tartjátok, hogy ez az ember céges, titkos, katonai adatokat hazavitt, és otthon tárolta, a privát számítógépén.

Ezek után megkérdezem:
azt is helyénvalónak tartanátok, ha én a kórházból, vagy az orvosi rendelőből a személyes adataitokat, irataitokat hazavinném, és otthon a saját gépemen vagy az asztalfiókban, amihez bárki hozzáférhet, ott tárolnám?
Természetesen nem helyes, de az élet nem fekete és fehér (és nem csak a szürkének van 50 árnyalata).
Nem tudjuk (szerencsére), hogy mi volt az a minősített irat, amit az otthoni gepen (is) tárolt. Lehet, hogy egy egyszerű összesítés, amiben egyetlen minősített adat (fedőcegnev, műveleti hely,...stb) szerepelt, esetleg az irat készítőjének fedettsége, ami miatt az egész anyag minősítetté vált. De hazavitte, hogy otthon keszitsen rá választ....
Megbukott vele, de nem egyedi a jelenség.
A kórhazból nyilvan nem viszel haza műtétet, de egy esetleges anyagigenylést összeállító listát (ha a munkád része), meglehet.
Azt is helyénvalónak tartanátok, ha a banki alkalmazott a banki adataitokat vinné haza?
és még sorolhatnám!
Rossznak tartom ezt a hasonlatot is, hisz a bank magancég.
Ha a kapott feladatot nem tudod a bankban elvégezni és hazaviszed és megbuksz, legfeljebb kirúgnak, de nem kerülsz bíróság elé.
De meg, ha mas okból is tartanának házkutatást a rendőrök (ügyészek), kötve hiszem, hogy az adott banki papirok minősítését néznek (hisz azoknak nem is lehet állami minósítése.
Félreértés ne essék, nem védeni akarom, de ha hiszed, ha nem, ez nem egyedi eset, megszokott gyakorlat.
Ha megbuksz, viseled a következményeit, ha nem, el tudtad végezni a rád kirótt munkát.
 
Nem keverem!
Csak arra próbáltam (úgy látszik sikertelenül) rávilágítani, hogy egyes munkakörökben nem csak azért fizetik az embert, ami munkát ellát, hanem azért is, hogy tartsa a száját!
Igazad van, de az övé (még) nem az a munkakör.
Az egyenruhások munkaköre fix bértabla alapjan fizetett (pl. beosztás+rendfokozat+ nyelvpótlék). Semmi hallgatasi penz. Csak a fenyegetettség, hogy, ha szabalyt szegsz, katonai bíróság (lehetsz akár tűzoltó vagy rendőr is).
És ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy katonai adatokról, az apáca abortuszairól vagy bárki megtakarításairól van szó, a munkahelyen tudomásunkra jutó információt bizalmasan, harmadik személy által nem hozzáférhetően kell kezelni.
Na ezzel vitaba szállnék.
Az állami minősítés megszegéséért birósagra kerülsz, míg a magán (es gdpr ide vagy oda az apaca kürete vagy a banki adat oda sorolt) nem.
Különben Kubatov már 10 éve ülne.
De a nyíregyhazi epitésznőt (aki a Civil Mozgalommal majdnem bekerült anno a parlamentbe) sem a szemelyes adatokkal valo visszaélésért, hanem a 6 milliárdos választasi penz esíbolásáert fogták perbe...
 
Ez csak hiszti és kapaszkodot keresnek hogy ne kelljen elviselni a büntetést a büneik miatt.

„Mi itt szegénynek számítunk, mert az államtól kapott nyugdíj – a kanadai orvosi vizsgálatok által is igazolt mentális állapotom miatt
Az a gond hogy nagyon sok mindent rá lehet fogni a mentális álapora. A mentális zavar úgy baromság ahogy van. Nem több ez a kifejezés mint a valós probléma leplezése. lustaság, függöségek egyebek amik valójábban a gondok.
 
Canadai nyugdij 65 eves kortol letezik. Vannak szakmak katona rendor stb ahol a ledolgozott 25 ev utna lehet nyugdijba menni. Canadaba csak az itt ledolgozott idore jar nyugdij. A minimum nyugdij aki nem dolgozott annak annyira keves a nyugdija mint ha segelyen lenne.

Az igaz lehet hogy mental beteg, ha mar megallapitottak ket orszagba is. Nem art ha ellatogatsz egy ilyen korhazi oszalyra vagy tobbet olvasol a mental betegsegekrol.
A lustasag nem betegseg a fuggoknel mikor mar kialakul a mentalis prolemak az igazan nem mondhato egeszsegesnek.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Iren84 wrote on usakriszta's profile.
Szia! Bocsika a zavarásért. :) Olyan kérdésem lenne hogy megvan még esetlega Zóna Fun 2 dvd-d? Sajnos a linkek közül már csak 1 müködött. :) Köszi szépen. Ici
joesea wrote on kevidiak's profile.
Helló!
Butcher - Fehér éjjel (Dresden akták 09) nincs meg véletlenül ebookban?
Köszönöm!
Joe
berczineani wrote on Ajuda67's profile.
Kedves Ajuda! Köszönet minden fordításodért. Csodálatos. Nemrégiben felfedeztem egy oldalt ahol is sok sok könyv magtalálható ( angolul). Christine Feehan több sorozata is. Szerintem sokakat érdekelhet. A Kárpátok vámpírjai 35 rész is fent van. címe Sötét tarot. Sandu és Adalasia története.
Kiss Tibor Miklós wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta! Érdeklődöm, miért nem reagál senki , ha kérek kottát a "kotta, akkord ,dalszövegek oldalon. Korábban flottul" működött. Lehet , hogy köze van ,ahhoz hogy megváltoztattam az E-mail címem. Nem az van amivel ide regisztráltam: Kérlek segíts, mert a zenei előmenetelem az oldal nélkül visszafejlődik/szaxofon/ Előre is köszönettel Kiss Tibor /bocs a nyafogásért

Statisztikák

Témák
37,171
Üzenet
4,557,540
Tagok
600,397
Legújabb tagunk
Laura8422
Oldal tetejére