Kibeszélem magamból avagy a betegség megelőzése

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
A kamaszlány, aki nem tudja bizonyítani, hogy létezik
Az interneten kért segítséget egy kétségbeesett 19 éves amerikai lány, mert szüleinek hála semmivel sem tudja bizonyítani személyazonosságát.

E cikk írásakor már majdnem egymilliószor nézték meg a YouTube-on a Texasban született Alecia Pennington segélykérő videóját, amiben a „kamaszlány, aki nem létezik” elmondja: szülei hanyagságának köszönhetően semmilyen irattal nem tudja bizonyítani, hogy amerikai állampolgár. A keresztény családban felnőtt lány szülei ugyanis születésekor nem intézték el, hogy legyen születési bizonyítványa, az otthoni szülés után, és társadalombiztosítási számot sem kapott.

A helyzetet nehezíti, hogy mivel nem járatták iskolába és otthon tanították, iskolai dokumentumokban sem szerepel a neve, és mivel soha nem volt kórházban, orvosi iratok sem bizonyítják létezését. „Így semmivel sem tudom bizonyítani állampolgárságomat” – mondta el a lány, aki jelenleg nagymamájánál él, miután otthagyta szüleit és nyolc testvérét. Így képtelen bármilyen olyan iratot, mint például jogosítványt szerezni, amivel igazolhatná személyazonosságát.



Miután Alecia története egyre jobban terjedni kezdett, anyja egy azóta már törölt blogbejegyzésben válaszolt lánya állítására, hogy szülei semmilyen segítséget nem hajlandóak megadni neki abban, hogy megszerezze a személyazonosságát igazoló iratokat. A fanatikusan vallásos keresztény hívő benyomását keltő szövegben elutasította, hogy nem akarnának segíteni neki, és azzal vádolta meg a lányt, hogy „túlzó történetek mesél egy istentelen nőnek(nagymama) arról, mi folyik a házunkban”.

A lány történetét végül felkapta az amerikai és a nemzetközi sajtó is, és azt követően a lány apja egy videóüzenetet tett közzé, amelyben ígéretet tettek neki, hogy segítenek neki a 19 éve esedékes születési bizonyítvány megszerzésében. Alecia erről a Facebook-oldalán számolt be, közölve, hogy „az apám elkezdett együttműködni velünk, és azt állítja, kész aláírni bármilyen iratot és megadni minden információt, amire szükségem lehet”.


Milyen vallás ez?melyik tiltja a személyes adatok bejegyzését?
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Hatéves és anorexiás
Köszönöm, nem kérek tortát. Fogyókúrázom! - mondta a lányom hatodik szülinapján egy vendég kislány. Döbbenten meredtem rá. Nem egy duci kislány szájából hangzott el ez a mondat, hanem egy kifejezetten vékonyka osztálytárséból.

Az anyukája azonban nem volt vékony. Úgy tippeltem bőven 100 kiló fölött járhatott, és az egész óvoda tudta, hogy folyamatosan fogyókúrázik. Nyilván tőle tanulta a gyerek ezt a szót, és azt a lemondó legyintést is, amivel visszautasította a tortát - ellentétben az anyukájával, aki kétszer is szedett belőle. Ő ugyanis azt vallotta, hogy bizonyos különleges alkalmakkor fel lehet függeszteni a diétát.

A kislány viszont pengeélesre szorította a száját, és hiába kínálgattam, állítva, hogy neki nincs szüksége a fogyókúrára, nem volt hajlandó egy szeletet sem szedni. Figyeltem. Mást sem evett, csak nézte a többieket, amint boldogan tömik magukba az ilyenkor szokásos parti-falatkákat.

Nem szokásom vendéggyerekeket étellel tömni, még kevésbé beleszólni mások nevelésébe - de most nem tudtam visszatartani magam. Egy alkalmas pillanatban, amikor az összes gyerek már a átadta magát a játéknak, félrehúztam az anyukát, és elmondtam neki, hogy mit mondott a lánya. És hogy ezt az egész fogyókúra dolgot én nagyon furcsállom.

Ám az anyuka nem osztotta az aggodalmam. Szerinte ugyanis nem baj, ha egy gyerek nem eszik. Bár őt is hagyták volna békén gyerekkorában, sóhajtott és elmesélte, hogy otthon náluk az volt a szabály, hogy az étel szent és nem lehet visszautasítani. Szenvedett is tőle rendesen, hiszen annak idején vékony, válogatós gyerek volt, és a szülei annyira aggódtak miatta, hogy étvágygerjesztő cseppekkel tömték. Aztán itt az eredmény, mutatott végig magán. Évtizedek szenvedése és öngyűlölete sugárzott belőle. Majd a szemembe nézett és közölte: ő a saját gyönyörű, vékony kislányát nem fogja elrontani. Ha nem akar enni, azzal nincs semmi baj, jelentette ki, majd hátat fordított nekem és szedett a tányérjára még pár szendvicset.

2.jpg

Normális, ha a gyerek fogyózik?
Nem mertem vitatkozni vele, mert persze elvileg egyet értek vele. Én magam is a laza, kényszermentes étkezések híve vagyok. A különbség csak annyi, hogy az én gyerekeimnek eszébe se jut a fogyókúra. Bár a válogatásukkal gyakran az őrületbe kergetnek, igyekszem humorral elütni az étkezések körül felmerülő vitákat, amelyek leginkább az egészséges mennyiségű csokoládémennyiség körül szoktak kirobbanni.

De szerintem ez normális. Nem úgy a fogyókúra, ami olyan szó, aminek úgy vélem nem kellene egy hatéves kislány szótárában szerepelnie. Akkor sem, ha az anyukája minden héten újfajta diétát próbál ki a kilói leadására. Nyilván nem tudjuk a gyerekeinket kizárni az életünk kínjaiból, bármennyire szeretnénk, és az is normális, hogy utánozni akarnak. Ott tipegnek a magas sarkú cipőnkben, és bekenik magukat az elől hagyott rúzsunkkal - de az, hogy fogyókúrába kezdjenek, csak azért, mert az anyjuk túlsúlyos, számomra túlzásnak tűnik.

Nagy Brigitta pszichológus is ugyanezen a véleményen van. "Az anorexia gyakran az anya-lánya kapcsolat hibás működéséből fakad. Ilyenkor az anya sugározza a gyerek felé az evéssel, nőiességgel kapcsolatos saját traumáját, ami aztán a gyerekben jelenik meg."

100 hashajtó naponta
Lehet, hogy az avatatlan szemnek úgy tűnik, túlreagálom ezt a "fogyókúrázós" mondatot, de sajnos újságíróként sok anorexiáról és bulimiáról szóló cikket írtam már, és nagyon sok beteggel beszélgettem. Egyszer egy evészavaros embereket kezelő klinikán is eltöltöttem egy napot, ahol döbbenetes sorsú nők (és férfiak) meséltek a pokolról, amiben élnek. Soha nem fogom elfelejteni azt a csinos lányt, aki arról mesélt, hogy ő sokáig nem is tudta, hogy neki étkezési zavara lenne. A tényt, hogy egyre több és több hashajtóra van szüksége, rossz emésztésének tudta be. Aztán amikor már napi száz hashajtó bogyót kellett bevennie (nem elírás, tényleg ennyit!!!!) és már a távoli kerületek gyógyszertársaiba kellett mennie, mert a környékbelieknek már gyanús volt, hogy ennyit szállít haza, akkor rájött, hogy szüksége van segítségre.

Ott kezelték azt a férfit is, aki arról mesélt, hogy a felesége évekig azt hitte neki van a legjobb férje, mert mindig ő vállalta magára a mosogatást. Pedig csak azért tette, hogy a tányérokon maradt maradékot megehesse. Mindenkiét. Soha nem érezte magát jól lakva, legalábbis a fejében. Mert a hasa azért elég gyakran jelzett, ilyenkor elment a WC-be és könnyített magán. A fogai a sok hányástól már feketék voltak. A fogorvosa javasolta neki, hogy keressen segítséget.

De a legszomorúbb az a lány volt, aki akkoriban már felkelni se tudott. Állandóan fázott, vastag takarók alatt pihent, de a kedvemért fellebbentette a takarót. Semmi zsír nem volt a testén, és a gyomra annyira tönkrement a sok éhezés miatt, hogy most már hiába akart enni, nem volt rá képes. Szondával táplálták, de más elkéstek. Pár héttel a beszélgetésünk után meghalt. 25 kilós volt. 180 centi.

3.jpg

Soha nem fogom elfelejteni ezeket az embereket - ám tény, hogy egyik sem volt óvodás. Az anorexia ugyanis az esetek többségében tinikorban kezdődik. Sok-sok oka lehet annak, hogy miért robban ki, de az biztos, hogy komoly szerepet játszik benne a családi minta, az étel körüli egészségtelen szokások, a kontroll, amit ezek a fiatal lányok és fiúk szeretnének magukhoz ragadni és persze a divatmagazinok csontsovány modelljeinek képe, és az ezek hatására kialakuló torz énkép, testkép.

Korábban azonban eszembe se jutott, hogy gyerekként is lehet anorexiás valaki. Szakértőnk szerint azonban világszerte azt tapasztalják a pszichológusok, hogy az anorexia egyre korábban jelentkezik. A legfiatalabb anorexiás betegek alig 3 évesek, (ez szerencsére ritkaság) de úgy tűnik, hogy nagycsoportos óvodások, kisiskolások körében az utóbbi évtizedben egyre több táplálékzavaros gyereket diagnosztizáltak.

Muszáj tenni valamit!
Az anorexia pedig nem lehet félvállról venni, mert halálos betegség. Nem lehet ezt elégszer hangsúlyozni. A betegek 5%-a meghal, minden kezelés ellenére, ami őrült nagy szám! Ennél is többen vannak, akik bár életben maradnak, egész életükre szóló egészségkárosodást szenvednek az éveken át tartó éhezés miatt, a betegség poklában töltött elvesztegetett évekről nem is beszélve. Tíz éven aluli gyerekeknél ez még súlyosabb következményekkel járhat.

"A leghatékonyabb hatékony kezelés a családterápia. - magyarázza Nagy Brigitta pszichológus - mivel az anorexia nem egyetlen ember problémája, nem is lehet egyedül kilábalni belőle. A beteg mindig a család hibás működésére reagál, és csak akkor lehet újra egészséges, ha a családtagok is partnerek ebben, ha ők is megváltoznak. Minél kisebb az érintett beteg - ez annál fontosabb. Egy gyerek egyedül nem tud meggyógyulni, ehhez fontos, hogy például ebben az esetben az anya is változtasson nem csak az ételekhez, de a saját nőiességéhez való viszonyulásán, mert az anorexia inkább erről szól. Nagyon fontos azonban, hogy mindenki, aki gyerekekkel találkozik, foglalkozik felismerje az intő jeleket, ha a gyerek hirtelen fogyókúrázni kezd, noha láthatóan nincs rá szüksége, ha kerülni kezdi a közös étkezéseket, számolni kezdi a kalóriákat és mániákus testedzésbe kezd. Ezek olyan vészjelek, amelyek mind-mind arra utalnak, hogy közbe kell avatkozni. Ha felmerül az evészavar, akkor a gyerek hosszútávú lelki és testi egészsége a tét, nincs idő halogatásra."
http://www.nlcafe.hu/baba/20150218/hat-eves-es-anorexias/#sl

 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
József Attila - Altató...

Lehunyja kék szemét az ég,
lehunyja sok szemét a ház,
dunna alatt alszik a rét -...
aludj el szépen, kis Balázs.

Lábára lehajtja fejét,
alszik a bogár, a darázs,
velealszik a zümmögés -
aludj el szépen, kis Balázs.

A villamos is aluszik,
- s mig szendereg a robogás -
álmában csönget egy picit -
aludj el szépen, kis Balázs.

Alszik a széken a kabát,
szunnyadozik a szakadás,
máma már nem hasad tovább -
aludj el szépen, kis Balázs.

Szundít a lapda, meg a sip,
az erdő, a kirándulás,
a jó cukor is aluszik -
aludj el szépen, kis Balázs.

A távolságot, mint üveg
golyót, megkapod, óriás
leszel, csak hunyd le kis szemed, -
aludj el szépen, kis Balázs.

Tüzoltó leszel s katona!
Vadakat terelő juhász!
Látod, elalszik anyuka. -
Aludj el szépen, kis Balázs.

1935. február 2.

altató.jpg

Balázska unokám kedvence....
Legyen nagyon szép, és vidám napotok, szép éjszakátok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Ritkán nézek be a facebookra,ma is csak azért,hogy boldog születésnapot kívánjak a menyemnek .
Aztán elkezdtem olvasgatni a cikkeket és akkor találtam ezt a bejegyzést.
Döbbenet,hogy ennyire gerinctelenek legyenek felnőttek,felelősségvállalást nem ismerve.


OkéFehérvár

SZUBJEKTÍV BESZÁMOLÓ
EGY GYERMEK HALÁLÁRÓL I.

Mint a legtöbben tudjuk, a másfél évesen, 69 cm-esen, 4 és fél kilogrammosan gyakorlatilag éhen halt Benjámin perében megkezdődtek a tárgyalások. A main benn ültem. Tulajdonképpen nem történt más, mint amit várni lehetett...

A ma meghallgatott M. Bertalan természetgyógyász (akire az "egészségsziget" és a "bioenergetikus" szavak együttes keresésével találhat rá a kíváncsiskodó) kijelentette, legjobb tudása szerint kezelte a kisfiút, ő igazán nem tehet semmiről! Legjobb tudását egyébként katonatiszti leszerelése után szerezte, amikor befektetést keresve megvásárolt egy biorezonanciás berendezést (tudják, ezek forgalmazóit bünteti szakmányba a GVH, mert nem tudják bizonyítani, hogy a masináknak valami köze is lenne egészséghez vagy diagnosztikához), és elvégezte hozzá a megfelelő képzést. Ezért ő igazából "bioenergetikus"!

Mely szakmát egyébként ne keresse senki az orvosegyetemek képzési listáján, még csak a tudományos publikációk szerzői közt sem, ez valahol az OKJ-s sámánképzés körül lehet. Talán.
Kijelentette továbbá, hogy természetgyógyásznak csak az egyszerűség kedvéért hívatja magát, hiszen jól tudja, hogy természetgyógyász csak orvosi végzettséggel lehet bárki is, ő meg persze nem az, és ne tessék komolyan venni azt sem, hogy több helyen a doktor előtagot is használja, hiszen az csak egy aposztrófos doktor (így: 'dr. X.Y.), ami ugye csak egy tiszteletbeli cím. (Én mondjuk úgy tudtam eddig, hogy valaki jó üzleti érzékkel levédette a 'dr. címet a saját, pár hetes "képzései" számára, amelyeket - jó pénzért! - egyáltalán nem nehéz abszolválni, utánuk pedig bátran odabiggyeszthető a név elé a 'dr., szó sincs itt tiszteletről.) Nem M. Bertalan az első, aki él ezzel a lehetőséggel, és gyaníthatóan nem is az utolsó. ...És hát, az kis vessző ott elöl, már nem annyira feltűnő, mint fiúgyermekek esetén.

M. Bertalan tehát, aki nem orvos, nem természetgyógyász, nem dr., csak egy meghatározhatatlan identitású 'dr. Bioenergetikus, saját elmondása szerint a család unszolására kezdett a másfél évesen, 69 cm-esen, 4 és fél kilogrammosan gyakorlatilag éhen halt Benjámin kezelésébe, miután előzőleg a felnőtt tagokkal már kapcsolatba került. Különféle bajaikra különféle homeopátiás szereket javasolt, s azok - a család értékelése szerint - beváltak. Engedett hát a hívásnak és elment, hogy ujjait rendkívüli alapossággal húzva végig a kisfiú teste fölött megérezhesse annak bioenergetikai elváltozásait, melyekből még belső szerveinek állapotára is következtetni tudott! Diagnózisait azután ismét különféle homeopátiás szerek alkalmazása követte, amelyek - a család értékelése szerint - beváltak a kisfiúnál is, mindenki nagyon elégedett volt hát.

M. Bertalan úgy véli, hogy semmi felelősség nem terheli, hiszen ráadásul arról volt tudomása, hogy a másfél évesen, 69 cm-esen, 4 és fél kilogrammosan gyakorlatilag éhen halt Benjámint végzett orvos is rendszeresen látja, ezért ő csak a maga szakterületére, azaz a bioenergiára koncentrált, azzal pedig nem volt semmi baj, legalábbis semmi komolyabb, ami esetleg - 'dr Bioenergetikus szerint - homeopátiával ne lett volna orvosolható, egészen közvetlenül a halálig...

Hasonlóképpen vétlennek vallja magát a másfél évesen, 69 cm-esen, 4 és fél kilogrammosan gyakorlatilag éhen halt Benjámin halálában dr. M. Gabriella gyermek háziorvos, a család által választott gyermekgyógyász, aki kéthetes korában látta először őt, és állította ki a nem várt, otthoni szülés során kitöltetlenül maradt papírokat. Mint mondta, a család úgy tájékoztatta, hogy egy orvos barátjuk járt ott közvetlenül a szülés után, és ebben nem volt oka kételkedni, ő tulajdonképpen a formaságokat intézte el. Innentől kezdve pedig - 9 hónapos koráig -, az előírt időkben és módokon megvizsgálta a kisfiút.

Bevallom, a doktornővel kapcsolatban ambivalens érzéseim vannak, nincs olyan határozott véleményem a tevékenységéről, mint a nem doktor nem természetgyógyász obsitossal kapcsolatban.

A doktornő elmondásából (valamint akkoriban készült feljegyzéseiből a kisfiú "státuszlapjaiból") az világlik ki, hogy annak gyarapodása eddig az ideig jó, elfogadható, a vége táján legalábbis magyarázható volt, gyanúra okot adó fejkörmérete bár alulról az átlag maximumát ostromolta, nem változott a vízfejűségre utaló mértékben. Ennek végleges kizárására, illetve az egyéb lehetséges negatívumok (sápadtság, enerváltság, egyebek...) kiszűrésére - elmondása szerint - többször javasolt ultrahangos vizsgálatot, illetve vérvizsgálatot, de ezeket a család visszautasította. Ő mindenesetre, a kisebb problémák - hasfájás stb. - kezelésére írt fel a babának homeopátiás szereket.
Mint elhangzott, 9 hónaposan látta utoljára a másfél évesen, 69 cm-esen, 4 és fél kilogrammosan gyakorlatilag éhen halt Benjámint, de akkor a súlyát már nem tudta lemérni (a mérleg "eltűnt vagy elromlott" minősítéssel elpárolgott a gyerekszobából). Ettől eltekintve a kisfiút kielégítő állapotúnak látta, és javasolta, hogy a szülők mindenképpen kezdjenek bele a tápszeres etetésbe is (eddig a kisfiú csak szopott és néha vizet kapott, a szilárd táplálékot a család szerint nem fogadta el).
Legközelebb egy hónap múlva, telefonon beszélt a nagyapával, rákérdezett a tápszerezésre és a kért vizsgálatokra is, ő azt mondta neki, hogy a kisfiú már tápot is eszik, a súlyával sincs gond, mi több "jó húsban van", a vizsgálatokat viszont nem végeztették még el. Még megegyeztek, hogy a 12 hónapos státuszvizsgálat dolgában keresni fogják, de ez már nem történt meg. Úgy gondolta, másik orvoshoz mehettek át, ami nem szokatlan dolog.

A doktornő ezt követően - bár az egyéves státuszvizsgálatot nem végezhette el és a család többet nem kereste - a kisfiút a praxislistáján tartotta (hm... finanszírozás?), bár a törzslapját lezárta.
Ambivalens érzéseim forrása az, hogy a gyerekről nem küldött további információt senkinek, mástól olyant nem kapott, és bár adminisztratíve továbbra is a másfél évesen, 69 cm-esen, 4 és fél kilogrammosan gyakorlatilag éhen halt Benjámin gyermek háziorvosa volt, őt teendői közül kitörölte, elfelejtette.
Nem ismerem eléggé jól a magyar egészségügyi szabályzást, az orvosok betegnyilvántartással és információszolgáltatással kapcsolatos kötelező teendőit, a szokásjogot, a reális gyakorlatot ahhoz, hogy pontosan tudjam, kellett-e volna tennie valamit a doktornőnek az egy év, a 13., a 14., a 15., a 16., a 17. hónap elteltével és mit, az tény, hogy a 18. hónap múltán esetleges ilyen teendői okafogyottá váltak.

Lehet tehát, hogy dr. M. Gabriella a kilenc hónap során nagyjából a tőle elvárható gondossággal vizsgálta és ellenőrizte a kisfiút, mégis úgy tűnhet a laikus megfigyelőnek, hogy a másfél évesen, 69 cm-esen, 4 és fél kilogrammosan gyakorlatilag éhen halt Benjámin ebben a kapcsolatban csak részben volt gyermek, másrészt "praxisárunak" tekintették, akinek az értéke könnyen és gyorsan devalválódhat...

Mindenesetre a doktornő kielégítő határozottsággal állította, hogy nem érzi magát vétkesnek a történtekben.

A két (bocsánat, egy) orvos és a termé... (bocsánat) a bioenergetikus vallomásai és kiegészítései után a család tagjai is megszólalhattak, ők leginkább a doktornő állításait vitatták (szerintük például nem is javasolt ultrahangos vizsgálatot), illetve kifogásolták azt is, hogy miért nem lépett fel velük szemben nagyobb eréllyel, hogy kikényszerítse a vizsgálatok elvégeztetését, ha azok valóban fontosak voltak. A doktornő szerint hasznosak lettek volna, de a másfél évesen, 69 cm-esen, 4 és fél kilogrammosan gyakorlatilag éhen halt Benjámin akkori állapota szerint nem feltétlenül szükségesek, az orvos feladata pedig amúgy sem a hatósági fellépés, hanem a vizsgálat és a terápiás vagy egyéb javaslat megtétele. (Rejtővel szólva: Nem lehet minden recept mellé egy rendőrt állítani.) A többi a család, a szülők dolga. Azt pedig - tette hozzá -, hogy hatóságot is bevonjon, akkor még semmi nem indokolta, mert azon kívül, hogy a család több tekintetben extravagáns (mondhatni különc) volt és a kért vizsgálatokat nem végeztették el, továbbá nem bíztak az akadémiai orvoslásban és a kémiai gyógyszerekben, kielégítő figyelemmel gondoskodtak a gyerekről, mondhatni körülötte forgott minden...

A bíró, az ügyész, az ügyvédek persze tették a dolgukat, a tisztázás vagy éppen valamelyik fél védelme érdekében ezután kérdéseket intéztek védenceikhez vagy a többi vádlotthoz (a család tagjai és 'dr Bioenergetikus nem vállalták, hogy a többi fél képviselőinek kérdéseire feleljenek), ám ezek érdemben nem változtattak a kialakult képen:

Van tehát egy család, amelyik saját értékelése szerint minden lehetőt megtett a kisfiúért, igyekezett az általa legjobbnak gondolt szülészt, bábát, orvost, term... bioenergetikust megkeresni az interneten, ugyanott utánanézni annak is, hogyan rombolja az egészséget az ultrahangos vizsgálat, milyen jóvátehetetlen károkat okoz egy vérvétel traumája, mennyire beláthatatlan szövődményekkel járhat egy gyógyszeres kezelés, milyen hátrányai lehetnek, ha mindenáron be akarnák adni a tápszert vagy a szilárd táplálékot a babának stb., majd ezek szerint járt el.

Van egy tudományos címekkel és képzettségekkel játszadozó bioenergetikusunk (a téma bőséges bullshit termése leszüretelhető a bioenergetikus.hu oldalon), aki minden felelősséget a családra és az orvosra hárítva kereste a vajas kenyérre valót, és persze van egy orvosunk is, akinél a felelősségérzet meglehetős pontossággal a fizetett szolgáltatás (a hálapénz létéről és mértékéről a doktornő - élve jogával - nem kívánt nyilatkozni) végéig tartott.

Mondhatni, bár mindenkit lesújtott az eset, felelősséget (büntetőjogit pláne!) senki nem érez a másfél évesen, 69 cm-esen, 4 és fél kilogrammosan gyakorlatilag éhen halt Benjáminért.

A tárgyalás az orvosszakértők meghallgatásával folytatódik.

OkéFehérvár
Például ilyen képzettségek szerezhetők a "parabolikus doktori" címet kínáló intézményben:
Relaxáló arc-fejmasszázs ...A képzés teljes ideje 2 óra, amit a tanúsítvány átadásával a vizsga zárja. ...A képzés és vizsga díja összesen: 15.000.-ft.
http://humanmedica.5mp.eu/web.php?a=humanmedica&o=6pHafxy98y
ARC-FEJ MASSZÁZS KÉPZÉS
A képzés megnevezése: Relaxáló arc-fejmasszázs [Az alternatív gyógymódok kategóriájába sorolható, egészségmegőrzést elsegítő, fizikai közérzetjavító, szükség esetén kondicionáló céllal fe...
HUMANMEDICA.5MP.EU
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
TÉVHITEK KÖZT TÉVELYEGVE (Tvr-hét 1996/44)

Az élet minden területén alakulnak ki írott-íratlan szabályok. Ez alól az
étkezés sem kivétel. Csakhogy az íratlan szabályok közt sok a mendemonda, a
tévhit, amely mégis csökönyösen tartja magát. Az alábbiakban szakemberek hívják
fel a figyelmet tizenöt táplálkozással kapcsolatos tévhittel, amely bizony
mélyen beivódott az emberek gondolkodásába.

NEM IGAZ, HOGY...

...A VITAMINOK SEGÍTIK A FOGYÁST

Valamennyi vitamin anyagcserénk segítője. Aki bőven fogyaszt friss gyümölcsöt
és főzelékfélét, az sok vitamint juttat a szervezetébe, kevés kalória
társaságában. Ám nem segít a kilók elleni küzdelemben, ha közben mértéktelenül
sokat eszünk.

...BIZONYOS TÁPLÁLÉKFAJTÁKTÓL NEM LEHET HÍZNI

A túl sok kalória hízlal, függetlenül attól, hogy az uborkából, citromból,
sovány túróból vagy csülökből származik-e. Ahelyett, hogy "tiltott" és
"engedélyezett" kategóriákban gondolkodnánk, próbáljunk kevesebb kalóriát
fogyasztani.

...A NYERS KOSZT JOBB A FŐTTNÉL

A nyerskoszt nem mindig egészséges. Bizonyos főzelékféle (padlizsán, zöldbab)
mérget is tartalmaz, amit főzéssel lehet ártalmatlan ártalmatlanná tenni. A
gabonaszem csak akkor használ igazán, ha kovászos kenyérré dolgozzák fel.
Ezenkívül a nyers koszt sokaknak megfekszi a gyomrát.

...A KONYHASÓ NÖVELI A VÉRNYOMÁST

A só életfontosságú, hiánya ugyanis súlyos zavarokhoz vezet. Viszont túl sok
sót fogyasztunk. Aki egészséges, annak talán nem okoz problémát, de az
örökletesen érzékenyek számára már igen. Csökkenteni kell a "rejtett"
sófogyasztást. A kolbászban, a chipsben, a pörkölt földimogyoróban sok só
"bujkál".

...AZ ENZIMEK ELÉGETIK A ZSÍRT

Nincs olyan enzim, amely kalóriacsökkentés nélkül felszívná a felesleges
kilókat. Az enzimben gazdag gyümölcs (ananász, papaja) viszont segíti az
emésztést, és a kalódiadús étel csökkentése mellett elősegítheti a fogyást.
Az enzimek 40 Celsius-fok körül elvesztik hatásukat, tehát a befőtt inkább
hízlal.

...A SALÁTA KARCSÚSÍT

A ropogós salátának valóban alig van kalóriatartalma, de ki eszik salátát,
önmagában? A legtöbb salátaöntet viszont tömény zsiradék: evőkanalanként
mintegy 80 kalória. Így már a salátaadag könnyen meghaladhatja a 660 kalóriát.
(A salátaöntetet húslevesből, szaftból, vagy joghurtból ajánlatos készíteni: a
salátalevélről jól fel kell itatni a vizet.)

...A VASHIÁNYRA LEGJOBB A PARAJ

Minden zöld levél bőven tartalmaz vasat, csakhogy az emberi szervezet számára
nagyon nehezen értékesíthető formában. Az állati eredetű élelmiszerből származó
vasat nyolcszor jobban hasznosítja, ezért ajánlatos némi húst, halat vagy
tojást fogyasztani a spenóthoz. A protein elősegíti a vas felszívódását.

...A CUKOR VITAMINRABLÓ

A háztartásban használt cukor nem tartalmaz vitamint, hanem csupa energia.
Éppen úgy nem "vitaminrabló", mint a legtöbb élelmiszer. A táplálék
feldolgozásához szervezetünknek többféle vitaminra van szüksége. Aki
vitamindúsan táplálkozik, jó lelkiismerettel fogyaszthat édeset is.

...A GRILLEZÉS EGÉSZSÉGES

De nem mindig. A grillezés takarékosan gazdálkodik a sütőzsiradékkal, viszont
van veszélye is: ha a parázsra zsiradék csöpög, akkor rákkeltő anyagok
keletkeznek. Steaket tehát alufóliában grillezzünk, vagy használjunk gáz-,
illetve elektromos készüléket.

...CSAK A ZSÍR HÍZLAL

Mindegy, hogy tiszta vajat vagy teljes őrleményből készült kenyeret
fogyasztunk. A lényeg a mennyiség. Bizonyítékul szolgálnak erre a testes
amerikai nők, akik zsírmentes, diétás kekszen élnek. Amikor ízről van szó, ne
sajnáljunk magunktól egy kis zsiradékot - ez kielégítőbb, mint a tonnányi
száraz táplálék.

...A FRISS ZÖLDSÉGFÉLÉKBEN TÖBB A TÁPANYAG, MINT A MÉLYHŰTÖTTBEN

A zsenge főzeléknövények, amilyen a paraj, tápanyagukat még hidegen tárolva is
nagyon hamar elvesztik. A mélyhűtött termékek azért vannak előnyben, mert
egyenesen a jégre kerülnek. Ha a friss főzelékfélét két-három napon belül nem
használjuk fel, akkor jobb, ha a mélyhűtöttet választjuk.

...SOVÁNYABB A SZÁRNYAS, MINT A SERTÉS

Ez attól függ! A bőrös pecsenyecsirkének 17,5 százalék a zsírtartalma, szemben
a sertésfilé csupán két százalékával. Viszont valóban zsírszegény a bőr nélküli
csirkemell (csak egy százalék!). A kacsát érdemes a sütés előtt megfőzni, mert
így zsírjának egy része a főzővízben marad.

...A TOJÁS NÖVELI A KOLESZTERINSZINTET

A vér koleszterinszintje és a táplálkozási koleszterin (tojás) két különböző
dolog! A túl sok koleszterin fogyasztása révén csak minden harmadik embernél
emelkedik a koleszterinszint. Hetente két tojás nem okoz problémát. Csökkenteni
kell viszont étrendünkben az állati zsiradékot (zsíros hús, szalonna, vaj).
Emellett mindenképpen szükséges a mozgás!

...A CSOKOLÁDÉ PATTANÁST OKOZ

A pattanásnak vagy akár a szőrtüszőgyulladásnak (akne) különböző oka lehet. A
tisztátalan bőr és a csokoládéfogyasztás közötti összefüggést nem sikerült
bizonyítani.

...A MÜZLI A LEGJOBB REGGELI

Az édes ropogtatnivaló, vagy a csokoládémüzli valódi zsír- vagy cukorbombát
jelent, ami egyáltalán nem fitnessétel. A müzlisdoboz feliratát érdemes
tanulmányozni, de jobb, ha magunk állítjuk össze a müzlit.


NEM IGAZ (Recept nélkül 1997/10)

...HOGY NAPI EGY ALMA TÁVOL TARTJA AZ ORVOST.

Az almában ugyan van C-vitamin, ám ez mindössze 10 mg, míg pl. egy narancs 50
mg/db C-vitamin-tartalommal is rendelkezhet. Egy közepes méretű almában akár
12 g (45 kcal!) cukor is lehet, a fentieken kívül pedig még 2 g élelmi rostot
is rejt magába.

...HOGY A BARNA HÉJÚ TOJÁS TÁPLÁLÓBB, MINT A FEHÉR.

A tojáshéj színe a csirke fajtájától függ, semmi köze nincs a tápértékhez.
Ennek mértéke inkább a tojás sárgájának színéből jósolható meg: minél élénkebb
színű a sárgája, annál nagyobb tápanyagtartalomra számíthatunk.

...HOGY A MARGARIN KEVÉSBÉ HIZLAL, MINT A VAJ.

A margarin ugyan egészségesebb, mint a vaj, ám mégsem tanácsoljuk túlzott
fogyasztását a fogyni vágyóknak. Minden margarin - az előírásoknak
megfelelően - 16%-ban vizet, 84%-ban zsiradékot tartalmaz. Ezen arányok
megegyeznek a vaj víz- és zsiradéktartalmával.


TÁPLÁLKOZÁSI TÉVHITEINK (Vasárnapi Blikk 1999-03-28)

A kávézás elősegíti az anyagcserét, s ezáltal a fogyást.
- Nem igaz. Bár a koffein ébren tart, nem éget el pluszkalóriákat.

A kenyér és a tészta hizlal.
- Nem igaz. Ezek az élelmiszerek kevés zsírt tartalmaznak, s hosszabb időre
gondoskodnak a jóllakottság érzéséről. Viszont ha a tésztára vajat vagy más
tejterméket teszünk, akkor valóban hizlal.

Ha este hat óra után már nem eszünk, könnyebben lefogyunk.
- Ez így nem igaz, mert ha hat óta előtt bőségesen bevacsoráztunk zsíros
ételekből, fogyásról nemigen lehet szó.

A margarin kevesebb zsírt tartalmaz, mint a vaj.
- A margarin és a vaj zsírtartalma között nincs lényeges különbség. Viszont a
margarin hidegen is könnyen kenhető, így kevesebb kerül belőle a kenyérre.

Ha sok vizet iszunk, az kalóriavesztést eredményez.
- Nem igaz. A víz azonban megtölti a gyomrot, s ezáltal csökkenti az
éhségérzetet, s így nem veszünk magunkhoz újabb kalóriákat.

A diabetikus csokoládé nem hizlal.
- Nem igaz. A kevesebb cukortartalom nem jelent automatikusan kevesebb kalóriát
is.


BÚCSÚ AZ EHETŐ CSODASZEREKTŐL (Népszabadság 1999-10-09)

A legújabb diétaforradalom újraírja a táplálkozástant

Aki az egészségéhez ragaszkodik, kénytelen elvetni az egészségtan egyik-másik
dogmáját - állapíthattuk meg például a gyomorfekély-baktérium felfedezésekor.
Egyre gyakrabban késztetnek hasonló "paradigmaváltásra" a táplálkozástudomány
eredményei is; gondoljunk csak a fordulóról fordulóra változó eredménnyel
végződő vaj-margarin vitára, vagy az évtizedes karrier után a minap részleges
trónfosztáson átesett müzlifélék sorsára. A tudományos étrend felülvizsgálathoz
a nemzetközi szaklapok után nemrég egy hazai konferencia is muníciót kínált.

A szalonna valójában nem is hús, hanem sóval és más mérgekkel megrakott,
zsírban úszó, hizlaló, rákkeltő massza - ezzel a sommás ítélettel helyezte
tiltólistára a magyar népléleknek - hagyma és fehér kenyér társaságában - olyan
kedves "feltétet" egy amerikai táplálkozáskutató. Az illető azóta alighanem
pályát módosított, a kiátkozott szalonna ugyanis időközben fogyókúrás
reformtáplálékká nemesedett, legalábbis az USA-ban. Hasonló pályát futott be
egyébként a sült hús (arrafelé steak), illetve a pár esztendeje még a
margarincsata nagy vesztesének látszó vaj is. Az új elmélet kulcsmondata: a
tészta, a fehér kenyér, a burgonya, a sütemény veszélyes méreg, ezzel szemben a
fehérjétől (legyen az akár állati) nincs okunk tartani, az ételpiramis-elmélet
pedig megérett a cserére.

Az aktuális tengerentúli bestsellerlista élmezőnyében - a megszokott
lektűrirodalom helyett - fél tucat diétáskönyvet találunk. Ezeket a könyveket
nemrég még nyugodtan el lehetett volna adni "Hogyan tegyük gyorsan tönkre
egészségünket helytelen táplálkozással" cím alatt. A legújabb diétaforradalom
zászlóvivői szerint eddig mindent rosszul csináltunk, ráadásul az
önpusztításban éppen a "szívkímélő étrend" hívei jártak az élen. Akik éveken át
a zsírmentes, sótlan húsba, a heti egy tojásba, a növényi eredetű margarinba
vetették bizodalmukat, gondolják át még egyszer, mert valószínűleg a vesztükbe
rohannak - tanácsolja a mai forradalmárnemzedék. Egyelőre még csak a
legradikálisabb teoretikusok gondolkodnak így, ám a fordulat jelei máshol is
tapasztalhatóak.

Először a korábban koleszterintartalma miatt teljesen háttérbe szorított tojás
állhatott fel a vádlottak padjáról. Igaz, hogy sok koleszterin van benne, de
bebizonyította már valaki, hogy a koleszterinfogyasztás és a vér
koleszterinszintje között szoros összefüggés mutatkozik? - kérdik az új tan
hirdetői. Megállapításaik szerint a telített zsírok, amelyek többek közt az
előzőleg jó kompromisszumként ajánlott vörös húsokban lakoznak, talán többet
ártanak a szívnek a koleszterinnél, más zsírfélék - például az olívaolaj, a
tonhal és a lazac zsírja - viszont jelentős bevitel mellett is képesek
csökkenteni a koleszterinszintet.

Ha a tojástól nem kell félni, akkor mi lesz a szív első számú közellensége? A
kutatók szerint erre egy korábbi reformétel, a margarin jó eséllyel pályázhat.
A szívnek leginkább az árt, ha a koszorúerek a zsírlerakódásoktól eltömődnek
(ebben játszik kulcsszerepet a koleszterin), és átmenetileg megszűnik a
szívizom vérellátása. Márpedig annál az eljárásnál, amikor növényi olajokból
vajszerű szilárd anyagot, azaz margarint vagy mogyoróvajat kreálnak, többek
közt egy igen hatékony akadályépítő - vagyis artériablokkoló -, triglicerid is
keletkezik.

A sokszor elátkozott só is kapott egy újabb lehetőséget. Tudjuk, hogy megemeli
a vérnyomást, de nem tudjuk, hogy árt-e az a kis vérnyomás-emelkedés azoknak,
akiknek egyébként nincs vérnyomásproblémájuk - mossa le az eredendő bűnt a
legnépszerűbb ételízesítőről a tudomány. A British Medical Journal írása
szerint a sóbevitel erős korlátozása azoknál is csökkenti a vérnyomást, akiknél
erre semmi szükség. Akik pedig erős sóvesztéssel járó tevékenységeket
folytatnak (például keményen sportolnak, vagy nehéz fizikai munkával keresik a
kenyerüket), azok jobban teszik, ha örökre elfelejtik a sómegvonásos kúrákat.

Ilyesféle kételyek megfogalmazása az egész reformtáplálkozás-tant újraírhatja.
Előfordul, hogy valaki ki sem látszik a zöldség- és gyümölcshegyek alól, tojást
legfeljebb húsvétkor lát, mégsem csökken a koleszterinszintje. Az sem ritkaság,
hogy olyanokat ragad el az infarktus, akik sosem küzdöttek
koleszterinproblémával. Miután kiderült, hogy ezt a szintet genetikai
adottságok is befolyásolják, ráadásul a szervezet maga is részt vesz a
termelésben, illetve tisztázódott, hogy van jó, azaz értisztító koleszterin is,
a koleszterinstop helyett a koleszterinkontroll lett a jelszó.

Ma már tudjuk: a zsírok elhagyása is gondokat okozhat. Zsír nélkül ugyanis a
táplálékkal a szervezetünkbe került A- és D-vitamin felszívódása igen nehézkes.
A mediterrán népek körében végzett vizsgálatok azt is tisztázták: azokon a
vidékeken, ahol az emberek kalóriabevitelük egyharmadát zsírokból fedezik (ám
ebben viszonylag kevés a telített zsír), nagyon alacsony a szívbetegségek
gyakorisága. Ez megmagyarázza a zsírszegény diéták sikerét - hiszen aki csak
zöldséget és gyümölcsöt eszik, nyilván telített zsírokkal sem terheli meg a
szervezetét -, ugyanakkor választ adnak arra a kérdésre is, hogyan lehet
bizonyos húsféleségek "részvételével" szívbarát diétaprogramot folytatni.

Lassan az alkoholfogyasztás (illetve annak mértéktartó változata) is újra
szalonképessé válik a táplálkozástudomány legfrissebb eredményei nyomán.
Francia paradoxonnak szokás nevezni azt a látszólag megmagyarázhatatlan
jelenséget, hogy a telített zsírokban különösen gazdag étrendű francia népesség
körében meglepően alacsony a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozási
arány. Az első magyarázatkísérlet úgy szólt, hogy a borivásról is közismert
gallokat épp az alkohol védi meg - csak azt nem tudni, hogy pontosan miért. Az
aktuális válasz: azért, mert a mérsékelt, de rendszeres alkoholfogyasztás
növeli a vérben a "jó koleszterin" mennyiségét, és ezáltal hozzájárul az erek
tisztán tartásához. Némely bölcsek már az optimális fejadagot is kiszámolták, e
szerint férfiaknál heti 2-4, nőknél heti 1-3 pohárka bor mintegy 20 százalékkal
csökkenti az infarktusveszélyt.

A bor egyébként - némileg más formában - nemrég egy budapesti
táplálkozástudományi fórumon is terítékre került. Az Euro-Food Chem
konferencián, amelyen a gyógyító, illetve betegségmegelőző hatású úgynevezett
funkcionális élelmiszerek szerepéről értekeztek a tudományág hazai és
nemzetközi szaktekintélyei, a nemes nedű az egyre divatosabb antioxidánsok
mezőnyében bukkant fel. A szervezet működése közben keletkező rendkívül
reakcióképes oxigénmolekulák, a rákkeltő hatással is vádolt szabad gyökök
ellenszerei - többek közt az E-vitamin, a karotinoidok, a polifenolok, illetve
a vörösbor - mostanában a reformkonyha híveinek igazi kedvencei, s ezt a
kitüntetett státust az a tavalyi amerikai tanulmány sem tudta megingatni, amely
szerint a mesterséges béta-karotin fogyasztása és a rákkockázat között nincs
kimutatható összefüggés.

Dr. Lásztity Radomir, a BME biokémiai tanszékének professzora (a konferencia
szervezőbizottságának vezetője) szerint a jövő század első felének slágere a
tudatos táplálkozás lesz, amelyben a funkcionális élelmiszerek mindenképpen
vezérszólamhoz jutnak. Le kell számolnunk ugyanakkor azzal az illúzióval, hogy
az egészség bizonyos ehető csodaszerek habzsolásától függ: ha egy egészséges
táplálék divattá válik, az emberek rögtön túlzásba viszik a fogyasztását, és
ezzel általában a kedvező hatást is "megelőzik". Ami pedig a táplálék - illetve
a benne felhalmozott különféle adalékok - tényleges gyógyító erejét illeti, azt
sikerkönyvek olvasgatása helyett célszerűbb laboratóriumi ellenőrzésekkel
tisztázni. Ehhez Magyarországon az anyagi és a technikai feltételek egy része
még hiányzik, ám - mivel a lakosság egyötöde egy friss felmérés szerint a
tudatos táplálkozás - elkötelezett híve - a tömegesnek mondható igény
remélhetőleg megteremti a táplálkozási reformhoz nélkülözhetetlen hátteret is.

Hargitai Miklós


VISSZAKERÜLHET FRIZSIDERÜNKBE A VAJ (Blikk 1999-10-21)

Táplálkozási mítoszok dőlnek meg, újraírhatjuk étrendünket

Újabb táplálkozási reformot él meg a világ. Korábban egészségtelennek
kikiáltott étkek kerülnek le a tiltó listáról, és kapnak megint esélyt, hogy
visszakerüljenek étrendünkbe. Nem árt tehát időről időre megvizsgálni, van-e
még igazság egyes ételmítoszokban.

A tojásról mar egy ideje hallani, hogy bár valóban sok koleszterin van benne,
nem is annyira bűnös. Az új elmélet hívei szerint ugyanis nincs rá bizonyíték,
hogy szoros összefüggés lenne a kolesztetinfogyasztás és a vér
koleszterinszintje között.

A korábban fölmagasztalt margarinról viszont kiderült, hogy ellensége a
szívnek, mivel előállításánál, amikor a növényi olajból szilárd anyag lesz,
többek között trigicerid keletkezik, ez pedig igen veszélyes koleszterin,
valóságos érblokkoló. Tehát visszakerülhet frizsiderünkbe a vaj.

Változás van a zsírfogyasztással kapcsolatos szemléletben is. Példaként
hozzák föl a mediterrán népeket, akik kalóriamennyiségük egyharmadát zsírból
- igaz, telítetlen zsírokból (például napraforgóolajból és olívaolajból) -
fedezik, köztük mégis kevés a szívbeteg. Teljesen egyébként sem hagyhatjuk ki
étrendünkből a zsírt, mert akkor bizonyos vitaminok (köztük az A és a D) nem
szívódnak föl szervezetünkben.

Örvendhetnek a borivók is. A mérsékelt, ám rendszeres alkoholfogyasztás is
elfogadott, hiszen ezzel növekszik a vérben a jó koleszterin, a HDL mennyisége,
tisztulnak az erek. Az ideális alkoholfejadagot nőknél heti 1-3; férfiaknál 2-4
pohár borban látják a szakértők.

A Focus magazin angol táplálkozástudományi szakemberek számos más példáját is
összegyűjtötte, amelyek igazolják, hogy az étkeinkkel kapcsolatos mítoszok
bizony nem igazak:

# A friss élelem jobb, mint a konzerv: NEM IGAZ
A tartósított paradicsom is lehet egészséges, mert a feldolgozásnál értékes
antioxidánsok, amelyek például az öregedést is gátolják, szabadulnak föl.

# A csokoládé értéktelen táplálék: NEM IGAZ
A kitűnő minőségű csokoládé, amelynek 70 százaléknál magasabb a kakaóvaj
tartalma, hasznos ásványi anyagokat, például magnéziumot tartalmaz.

# A pirítós rákot okoz: NEM IGAZ
A megégett ételek, mint például a parázson sült húsok valóban tartalmazhatnak
rákkeltő anyagokat, de ez a veszély nem fenyeget a pirítós esetében, hacsak nem
esszük mindennap megrögzötten túlégetve.

# A barna tojás jobb, mint a fehér: NEM IGAZ
A tojáshéj színét a tyúk "diétája" befolyásolja, a táplálkozás szempontjából
nincs jelentősége.

# Antioxidánsokhoz csak gyümölcsökből és zöldségekből jut a szervezetünk: NEM
IGAZ
A tea is igen gazdag antioxidánsokban.

# A túlzott sózás magas vérnyomást okoz: LEHET, de a kalcium, a kálium és a
magnézium hiánya ennél valószínűleg jóval nagyobb kockázatot jelent.

B. K.


NEM BIZTOS, AMI BIZTOS (Népszabadság magazin 1999/45)

Hányszor hallottam anyámtól a szigorú intést; ne igyak túl hideg üdítőt, ne
nyalogassak túl sok hideg fagyit, mert begyullad a torkom. Miért? Hogyan
terjedt el ez a képtelenség a köztudatban? Tudják, hogy egyes országokban
torokgyulladás esetén egyenesen hideg italos hűtést javasolnak?

Csak harmatvízzel mosom az arcom, nyilatkozza a sztár, esővízben fürdöm,
jelenti ki a valamivel szerényebb, kisebb sztárocska, mindketten az egészséges,
hamvas bőr megszállottjai. Ahhoz képest, hogy az egészségügyi tanácsok már a
csapból is folynak, mégsem onnan iszunk - terjed a palackozott ásványvíz.
Holott - legalábbis a fejlettebb államokban - igen szigorúak a
"KÖJÁL-előírások", mindenütt gondosan tisztított, legfeljebb néha kissé
klórosabb ízű a folyóvíz. Egyszerűen nem igazak a vádak, hogy nálunk a
csapvíztől betegségeket kaphatunk!

"A vörösbor vért csinál" - szinte átdöf zavaros tekintetével Józsi bá, amikor
felelősségre vonom, mert kiskorú gyermekeit folyamatosan alkohollal mérgezi.
"Sosem adtam semmi zsírosat, sosem sóztam az ételt, most mégis infarktussal
fekszik szegény Bélám az intenzíven" - pityereg Mari néni a másodikról, és néz
rám vádlón.

Bűntudatosan lesütöm a szememet. Hiszen nem csak a laikusok szédítik egymást
megfellebbezhetetlen ősi gyógymódokkal, de mi, orvosok is nap mint nap,
okosabbnál okosabbnak vélt tanácsokkal bombázzuk betegeinket. Vajon mennyi az
igazság, mennyire elcsépeltek, netán egyenesen károsak a manapság oly divatos
nézetek?

Még a részeges Józsi bácsit és a vörösborát sem lehet egyszerű kézlegyintéssel
elintézni. Gyerekekbe szeszes italt erőltetni ugyan valóban bűn, ehhez kétség
sem fér, ám a vörösbor vérszegénységre kifejtett áldásos hatását nem egy
értelmes ismerősöm is megfellebbezhetetlen igazságként hirdeti. Holott ennek az
égvilágon semmilyen tudományos alapja nincs. A vérképzésre pont olyan
hatástalan a Bikavér, mint mondjuk a Szürkebarát. Talán azért terjedt el ez az
ostobaság, mert a vörösbor vérvörös?

Bonyolultabb a másik helyzet, mert Mari néni, tanúsíthatom, csakugyan só- és
zsírszegényen főzte lépcsőházszerte híres házi kosztját. Ugyanis az eddig
egyértelműen károsnak vélt túlzott sózás a legújabb kutatások szerint csupán az
emberek 10-30 százalékánál hajlamosít valóban hipertóniára, a többiek magas
vérnyomása nincs semmilyen összefüggésben a túlzott sóbevitellel. Ezt dr.
Judith Walsh, a California egyetem docense állítja San Franciscóból, aki
vitathatatlan orvosi szaktekintélye e kérdésnek.

Léteznek persze más, ellentétes - tudományosan szintén megalapozottnak tűnő -
vélemények is, és a sok só szívbetegeknél, terheseknél tagadhatatlan
vízvisszatartó, azaz ödémát okozó hatással bír. Egy biztos: ahhoz képest, hogy
mennyit beszélnek róla, mennyire "közellenséggé" vált a só, máig sincs
elegendő, egyértelmű és megdönthetetlen tudományos bizonyíték káros hatásairól.

A zsírral még kevésbé egyértelmű a helyzet. Persze hogy a túlzott
zsírfogyasztás ártalmas. Ám az is tagadhatatlan, hogy normális napi
kalóriabevitelünk fontos részét - optimális esetben 20-30 százalékát -
mindenképpen a zsírnak kell kitennie. Ezenkívül számos tápanyag, vitamin
kizárólag zsírban oldódva juttatható a szervezetünkbe.

Az már valóban kétségen felül áll (végre valamiben biztosak lehetünk), hogy
az állati zsírok helyett növényi, telítetlen zsírsavakat tanácsos
fogyasztanunk, és valóban, az étolaj szerencsére egyre több helyen ki is
szorítja a disznózsírt. De azért az annyit szidott koleszterin se halálos
méreg, minden (szív)bajnak okozója. Egyrészt a koleszterin is csak az arra
hajlamosaknál okozhat) gondot, másrészt legalább ilyen fontos - ha nem
fontosabb - más, kifejezetten "védő" zsírfajták jelenléte vagy hiánya. A már
idézett Walsh doktornő szerint a klimaktérium előtt álló egészséges nőknél
(tehát akik nem hipertóniásak, nem szívbetegek és nem is dohányoznak) még
állandóan magas vérkoleszterinszint esetén sem nagyobb más, normális
vérzsírszintű társaiknál a szív- és érbetegségek rizikója.

Még az a vélelem sem egészen igaz, hogy a soványság egyenlő az egészséggel.
Vigaszul az örök fogyókúrázóknak: egy tudományosan elemzett felmérés szerint a
nők saját ideálisnak tartott testsúlyukat 2-4 kilóval alábecsülik, tehát - az
aktuális szépségideáloknak megfelelően - soványabbnak akarják magukat látni.
Pedig egy érett, többgyerekes, csinos asszonynak nem az érettségi fotóját
kellene vágyakozva nézegetnie...

Evezzünk más, nem kevésbé zavaros vizekre. Közismert, hogy a terhesség alatt
kerülni kell a gyógyszereket (főleg az első három hónapban, mert ekkor a
legérzékenyebb külső hatásokra a magzat). Ám kifejezetten árthatunk azzal, ha
kategorikusan kijelentjük, hogy a kismamáknak mindig és minden szer tiltott.
Először is, nem egy gyógyszerről egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem árt a
megszületendő gyereknek: az acetaminophen tartalmú láz- és
fájdalomcsillapítókat, bizonyos gyomorégés és köhögés elleni tablettákat,
náthaellenes orrcseppeket nyugodtan adhatunk a terhesség alatt is. Másodszor,
nagyon nem mindegy, milyen kór ellen küzdünk. Például nem egy asztmás terhes
asszony önfeláldozóan hajlandó fulladozni, holott e kezeletlen anyai
betegségnek a magzatra súlyos, akár végzetes következménye is lehet. Magyarán
ne mi döntsük el, mi jó az anyának és mi a gyereknek - a kockázatok józan
mérlegelése orvosi feladat.

A mikor és mennyi gyógyszert szedni kérdés egyébként is nagyon képlékeny dolog,
nem tanácsos a túl kategorikus állásfoglalás. Néhány éve még evidencia volt,
hogy a hormonális fogamzásgátló tablettát 35 éves kor felett tilos szedni. A
mai modern, csökkentett hormontartalmú antibébi-tablettákra ez már nem igaz. 46
ezer (!), fogamzásgátló tablettát szedő brit középkorú nőt ellenőriztek tíz év
elmúltával: semmivel sem volt náluk gyakoribb az olyannyira rettegett szív- és
érrendszeri, valamint rákos szövődmény, mint a gyógyszert nem szedők körében.

Már a spenótban sem bízhatunk, nem leszünk tőle erősebbek. Az kétségtelen tény,
hogy gazdag vasban és más ásványi anyagokban, de azért nem csak csupa jót
mondhatunk el róla. Az átlagosnál magasabb az oxálsavtartalma - erre a
vesekőben szenvedők figyeljenek! Ezen kívül a nitrátkoncentrációja is igen
nagy, amely egy bizonyos határon felül az egészségre káros. Tehát fogyasszuk,
de mértékkel, a kisgyereknek csak hetente, kéthetente adjunk spenótot. Az
egyetlen, akinek tudtommal korlátlan mennyiségben használt, az Popeye, a
tengerész. Tudják, akinek hajóját nem éri vész.

Dr. Nemes János


TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI TÉVEDÉSEK - NEMCSAK NŐKNEK (Hölgyvilág 2000-03-20)

Az egészséges táplálkozásról időnként fel-felröppenő divatos híreket elsősorban
a nők hajlamosak elhinni. Pedig nem minden igaz, ami jól hangzik.

# A cukor fölösleges kalória. TÉVEDÉS!
Az agy szerotonint gyárt a cukorból, ez a hormon pedig javítja a hangulatot,
nyugtat, és csökkenti a fájdalomérzetet.

# Egészségesebb nyersen enni a zöldségeket. TÉVEDÉS!
Igaz, hogy a nyers zöldségben több a vitamin, de több a méreganyag is. Ezért
van az, hogy a nyersen fogyasztott zöldségek sok embernek bélrendszeri
bántalmakat is okoznak.

# A magas koleszterintartalmú élelmiszer - mint például a vaj vagy tojás -
káros az egészségre. EZ CSAK RÉSZBEN IGAZ.
A koleszterin védi az idegeket, segíti az immunrendszer működését. Nem
véletlenül van olyan sok belőle az anyatejben.

Általában elmondható, hogy amikor az egészséges ember szervezete valamilyen
élelmiszert megkíván, a benne lévő valamelyik összetevőre szüksége van. És
fordítva. Ha valamilyen ételhez nincs gusztusunk, valószínűleg okunk van rá. Az
erőszak az étkezésben ritkán célravezető stratégia.


JÓT TESZ A CSOKOLÁDÉ A CSONTOKNAK (Mai Blikk 2001-03-20)

Tévhitek a táplálkozási szokásokban - A spenót másra is jó

Szinte mindennapos, hogy egy-egy ételről kiderül, mégsem olyan egészséges, mint
hittük, vagy mint korábban terjesztették. A tudományos kutatások újabb és újabb
enni- vagy innivalóról mondják ki az ítéletet. Másokat pedig varázsszernek
kiáltanak ki. A sok tévhitet és áligazságot eloszlatandó, a Mai Blikk ezekből
állított össze néhányat:

# Mindennap egy alma az orvost távol tartja!
Ez IGAZ, de ugyanúgy áll még sok más gyümölcsre és zöldségre is.
Az alma olyan enzimeket tartalmaz amelyek a szívinfarktus kockázatát
csökkentik. Azt is bebizonyították a tudományos kutatások, hogy egy almában
annyi vitamin van, mint egy doboz C-vitamin-tablettában. A zöldségek és
gyümölcsök növelik az ellenálló képességet és segítenek megelőzni a
szívproblémák és a rák kialakulását. Minél színesebb gyümölcsöket és
zöldségeket együnk, naponta legalább háromszor.

# A spenót erősít!
NEM IGAZ, de a spenót nagyon egészséges. Tele van vassal, bár messze nem
tartalmaz annyit, mint korábban hitték. Bővelkedik kalciumban és más
vitaminokban, ezért ha szívesen eszi, csak használ szervezetének.

# A késő esti evés hizlal!
NEM IGAZ. A kettő között nincs összefüggés. Ezt szakértők kísértettel is
bizonyították. A kísérleti alanyokat 48 órás periódusban vizsgálták, délben és
este is ugyanolyan kalóriaértéke ételt kaptak. Az eredmények után
megállapították, hogy az elraktározott zsír mértéke mindkét időszakban
megegyezett.

# A sok sárgarépától látni lehet a sötétben!
Ez annyiban igaz, hogy a sárgépában lévő A-vitamin valóban segít ebben. A
sárgarépa - egyéb vitaminok mellett - bétakarotint is tartalmaz, amit a
szervezet A-vitaminná alakít. Ez pedig az immunrendszerre, a bőrre és
látóidegekre kiválóan hat. Szabályozza a retina működését, hogy alkalmazkodni
tudjon a kevés fényhez. Így tehát igaz, hogy ha valaki sok sárgarépát eszik,
jobban lát majd a sötétben. Az A-vitamin hiányától úgynevezett éjszakai vakság
léphet fel, vagyis a szem a sötétben nem tudja elkülöníteni a formákat. A
sárgarépán kívül bőven tartalmaz A-vitamint a máj, a tej, és egyes
gabonatermékek is.

# A zsíros étel elmulasztja a másnaposságot!
EZ NEM BIZONYÍTOTT. Sokan esküsznek rá, hogy a nagy ivások utáni napot
könnyebben átvészelik, ha reggelire valami zsírosat esznek, de ennek az
állításnak nincs semmiféle tudományos alapja. Az igaz, hogy ilyenkor a bőséges
reggelitől könnyebben magához tér az ember, mert az ivás után leesik a
vércukorszint, és ez gyengeséget, fáradtságérzetet okoz. Az étkezés
helyreállítja a vércukorszintet, tehát a közérzetet is javítja.

# A csokoládé árt!
NEM IGAZ. A mértékletes csokoládéfogyasztás egyáltalán nem tesz rosszat. A
csontok és vörösvérsejtek számára elengedhetetlen napi vörösrézigényt
tökéletesen kielégíti. Az étcsokiban sok vas, magnézium és E-vitamin van, a
tejcsokiban pedig sok kálcium.

gilla


TÁPLÁLKOZÁSI TÉVHITEINK (Vasárnapi Hírek 2001-11-11)

Ételeinkben felhasznált alapanyagok közül sokról tévhit él az emberekben. Sokan
például úgy tudják, hogy a spenót ideális a szervezet vastartalmának pótlására,
a dobozos narancslé kiváló C-vitamin forrás, vagy a kifőtt tészta hizlal. Az
élelmiszerek tápanyagainak kutatásával foglalkozó szakemberek a legtöbb
általánosan ismert tévhitet cáfolják.

A tojásról például általában csak rossz véleményt hallunk. Azt mondják, növeli
a szervezetben a káros koleszterinszintet és a szalmonellafertőzés kockázatát.
A valóságban aligha van értékesebb élelmiszer a tojásnál. Az élelmiszerekben
elfogyasztott fehérjék közül szervezetünk a tojásfehérjét képes legkönnyebben
hasznosítani, sárgája pedig nagy mennyiségű A- és B12-vitamint, nátriumot,
vasat és kalciumot tartalmaz.

Sokan arra biztatnak, együnk minél több nyers sárgarépát, mert a benne nagy
mennyiségben található béta-karotin, mely az A-vitamin elővitaminja, rendkívül
kedvező élettani hatású a szervezetünkre. Tévhit, mert a nyers répában nincs
semmilyen zsiradék, e nélkül pedig képtelen feldolgozni emésztőrendszerünk a
természetes karotint. A nyers zöldség sejtszerkezete annyira szilárd, hogy
rágáskor alig szabadul fel belőle valamilyen hasznos anyag.

Sokan kerülik a főtt tészták fogyasztását, mert azt hiszik, nincs hizlalóbb
étel, mint egy tál mákos vagy krumplis tészta. Tévednek, hiszen 10 deka (egy
tányér) száraztésztának mindössze 150 kalória az energiatartalma. Ugyanannyi,
mint három szelet teljes őrlésű barna kenyérnek.

http://fortresscomm.hu/cikkgyujtemeny/6tevhit.txt


Megetetett társadalom
Miből készül az eperfagyi? - Jobb, ha nem tudja!
Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire "kakaóitalt" iszik, a laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészport fal, aki bolti citromlevet tesz a teába, az a penészgomba "váladékát" kapja, bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok "köpik ki", a savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya".

Érzékeinket (észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá szerveződött maffia, az ízipar, s laboratóriumokban előállított (titkos) aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja ízlelésünket. Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Nem azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek látszik. Az eperaromát egy Holzmindenben székelő német aromagyár állítja elő ausztrál fűrészpor, alkohol, víz és néhány titkos összetevő keverékéből. (A Föld teljes epertermése az "eperből" készült fagylaltok, joghurtok, desszertek mennyiségének egy százalékát sem fedezné!)

Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét, ricinusolajból őszibarack-aromát. Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból péksüteményt, a General Foods vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból műszalonnát. A Procter and Gamble nevű amerikai vállalat még a gyapotszálat (pamutot) is fogyaszthatóvá teszi: a növény rostjaiból kenyeret sütnek. Az ízek e szép új világában a menthenthiol nevű vegyület a grépfrút, az acetyl-pyrolin egyik változata a ropogós kenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért felel.
Mint a Mátrix című filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet mesterséges illúziókkal. A szagok és ízek e virtuális valóságában már a füstölt sonka és lazac sem eredeti: napjainkban a húsgyárak "folyékony füstöt", azaz műfüstöt használnak, amiben 30-90 másodperc alatt meg lehet "füstölni" a terméket. Ráadásul a vásárlókat mézédes hazugságokkal etetik, a Danone Actimel "szuperegészséges" joghurtital egyszerre tartalmaz két (veszélyesnek tartott) édesítőszert, aszpartámot és K-aceszulfámot is.
A csalafinta íztrükkök aztán megteszik a magukét, aki gyerekkorától hozzászokott a víz-, szén-dioxid-, karamell-, foszforsav-, citromsav-, nátriumbenzoát-, koffeintartalmú italhoz (ez a kólák összetétele), annak az igazi bodzaszörp ízetlen. Az élelmiszeripar tehát "maszkírozza" az ízeket, ha kell, korrigálja és retusálja őket (mint Sztálin környezetét a korabeli fotókon), hozzászoktat bennünket a kémiai édesítőszerek, ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és aromákkal etet, ízfüggővé tesz.

Korunkban húszezer élelmiszeradalékot forgalmaznak (köztük hétezer aromát). E titokzatos porocskák és folyadékok nélkül, melyek összetevőit (üzleti titokra hivatkozva) sokszor még az ételre allergiás gyerekek orvosainak sem árulják el, az élelmiszer-ipari termékek többsége élvezhetetlen és eladhatatlan lenne. Az íz az ételek lelke. Aki az ízeket befolyásolja, életünket manipulálja. Ráadásul az íz nem csak ízlés dolga. Az íz legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése. Figyelmeztetés (lenne), hogy mit nem szabad megenni. Ha becsapják íz-lelésünket, elfeledtetik velünk az eredeti ízt, akkor tényleg bármit lenyelünk.
A leves hazudik - írja magyarul újfent megjelent nagyszerű pamfletjében Hans Ulrich Grimm (Kétezeregy Kiadó). De nemcsak a Knorr és a Maggi zacskós leves hazudik (a négy főre szóló adagban mindössze két gramm szárított marhahús található), hanem szinte minden. A kenyér, a virsli (de az nagyon), a csecsemőtápszer. Érzékeinket manipulálják és átprogramozzák. Éppúgy, mint gondolatainkat. Egész életünket. Tavaly az Egyesült Államokban az asztalra került ételeknek már kilencvenhat(!) százaléka ipari termék volt.

A Fast Food Nation (gyorsétterem-generáció) már nem ismeri az ételek eredeti összetevőit, életében soha nem szagolt vargányát. "De hát végül is - mondja cinikusan az egyik aromagyár mérnöke - az élvezet fantázia dolga." Már akinek.
http://canadahun.com/temak/e-book-vegyes-szakácskönyv-magazinok-stb-ii.53634/page-61#post-4430862
leves hazudik.jpg #1216
 
Utoljára módosítva:

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Glutamát a születéstől a halálig – Dr. Horváth István MD

Ha elolvassa cikkünket megtudja, mik azok a glutamát receptorok. Arra is választ kap, miért rakják tele a gyártók nátriumglutamáttal az élelmiszereket. Ismeri az E621-et? Ha nem tudja mi ez, olvasson tovább.

Hogy ki a felelős ezért a ételmérgezésért? Kiderült, hogy agydaganatot es rákot okoz. Az amerikai kormány nem akarta beismerni, hogy hibát követtek el, mert az ugye rosszul nézett volna ki számukra. Inkább hazudoztak és visszatartották a kutatások eredményeit, melyek bizonyították, hogy hosszútávon életveszélyes a fogyasztása.

A legnagyobb multik valamint a média is kezében tartja a kormányokat. Újságokban, rádióban tv-ben nem lehet az igazságra találni, mert a főszerkesztő kihúzza a cikkeket. Rengeteg fitness újság van a piacon, ha a mélyére nézünk kiderül, a Monsanto cég áll a háttérükben. Ez a cég akarta elérni, hogy Magyarországon is kötelező legyen az általa kifejlesztett génkezelt kukorica termelése. Ez a cég akarja a világ összes ételét ellenőrizni. Nemrég Indiában néhány földműves öngyilkos lett a Monsanto miatt. Szóval akkor ez is azt jelenti, hogy már a fitness újságokban leirtaknak sem lehet hinni!?

Nagyon jól tudják ezek a nagy cégek, hogyan kell, és lehet az embereket manipulálni. Tudják, hogy csak azt hisszük el, amit olvasunk a magazinokban vagy a tv-ben látunk. Egyetlen kormány sem húz hasznot abból, ha a nép fizikálisan és mentálisan egészséges. Ilyen néptől rettegne a kormány.

Agykontroll vastagon
Dr Russel Blaylock, aki a nátriumglutamát keresztapja írta az “Exitotoxins” című könyvet, melyben pld. a NutraSweet és aszpartám édesítőszerekről is beszélt. Rájöttek, hogy az agy külső részén is glutamát receptor sejtek vannak, csakúgy, mint minden belső szervben és szövetben. Az egész emésztőrendszer a nyelőcsőtől a vastagbélig ilyen glutamát receptorokat tartalmaz.

A szív elektromos irányító rendszere is számos glutamát receptorral rendelkezik. A spermiumot, csontokat, mellékveséket, tüdőt, petefészket és a kálcium lerakódását is a glutamát receptorok ellenőrzik. Tehát mikor nátriumglutamátot eszik (E621), akkor a vérében a nátriumglutamát szint megemelkedhet akár 20-szoros értékre is. Ezért rohannak sokan wc-re étkezés után, izgalmi állapotba kerülnek a nyelőcső és bél receptorai.

Előfordulhat, hogy irrátibilis bélszindrómát vált ki, vagy ha ez már kialakult, akkor sokkal rosszabb lehet a helyzet. Reflux esetén is romolhat az állapota. Sokszor ez is okozza a szívinfarktust, mert megzavarja a szív áramellátátát a túlzott glutamát fogyasztása. A vizsgálatok minden ilyen esetben alacsony magnézium mennyiséget állapítottak meg. A szervezet alacsony magnézium szintje esetén a glutamát receptor hiperérzékennyé válik.

Az emberek, főleg az atléták, elég könnyen szívinfarktust kaphatnak a glutamát receptorok miatt, ha nem szednek extra magnézium kiegészítőket. Ha glutamát tartalmú ételeket vagy italokat fogyasztanak, vagy diétás kólát isznak edzés előtt, akkortúlizgatják a glutamát receptorokat, és miatt rendkivűl megnő a veszély, hogy azonnal szívinfarktust kapjon az illető.

Szokott Ön cukormentes Red Bull-t adni gyermekének vagy iszik-e ilyet edzés előtt? Persze a halotti bizonyítványon nem azt tüntetik fel, hogy “a halál oka: nátriumglutamát”. Többek között azért sem, mert az orvosoknak fogalma sincs a nátriumglutamát kutatások eredményeiről. Felhúzott szemöldökkel néznek egymásra és a halál okát ráfogják valamire, jobb híján: szívinfarktus.

Még a kardiológusok sem tudják, hogy a szív elektromos irányító rendszerében, de magában a szívizomban is glutamát receptorok vannak, Emberek millióinak szívritmuszavara (Arrhythmia) van, amely életveszélyes, de egyetlen orvos sem hívja fel a betegek figyelmét, hogy óvakodjanak a nátriumglutamáttól és aszpartámtól, pedig ezek okozzák a szívinfarktus legnagyobb veszélyét .

A bébiételekkel ugyanez a helyzet. Azt hazudják, hogy kivették a bébiételekből a nátriumglutamátot. De ez nem igaz.

Kivették a szintiszta nátriumglutamátot, és átnevezték “hidrolizált fehérje” és “kazeinát” valamint egy tucat más névre. Az összes bébiétel címkéjén látható, tele vannak nátriumglutamáttal. Szegényanyukák, tudtuk nélkül károsítják gyermekük idegrendszerét. Pedig az első 18 hónap a legfontosabb időszak a bébi életében, hogy ne adjunk neki semmilyen toxikus ételt.

Csodálkoznak, hogy gyermekük túlsúlyos vagy kövér? Állatkísérletekben megfigyelték, hogy az ételekhez adott nátriumglutamát azonnal elkezdte hízlalni az állatokat.

Ha kivonnák a forgalomból, a gyártók százmillárdokat veszítenének. Gondoljon csak arra, hogy mennyi pénzt keresnek ezzel. És azzal, hogy a nátriumglutamát által okozott tüneteket, betegségeket kezelik.

A kormánynak ez igy nagyon jó, ők kontrollálják az élelmiszer törvényeket, melyekben a szénhidrát, zabpehely, cukor és hasonló termékek ajánlott bevitelét kezelik. Ne izgassa fel magát, Magyarországon is van élelmiszer ajánlás és törvény!

Észrevette, hogy inkább különböző szénhidrátokat és a fehér kenyeret tartja előnyben a tápanyagdús teljes kiőrlésű kenyér helyett? Vagy állandóan sült krumplit kivám köretnek? Ismerős, ugye?

A nátriumglutamáttal felszedett súlyt elég nehéz edzéssel leadni, de még annál is nehezebb leszokni azokról az ételekről, melyek tele vannak az étvágyát irányító glutamáttal. Ezek a metabolizmust is kibillentik az egyensúlyából. Ezért is nő a hátsó felük, és egyre nagyobb lesz.

Az elhízáson kívül metabolikus szindromát is okoz, így leptin érzékenység alakul ki. Ez az a hormon, amely a bevitt/leadott energiát, azaz a metabolizmust is szabályozza. Dr. Blaylock azt is bebizonyította, hogy nagyon kevés nátriumglutamát elég a leptin érzéketlenség kialakulásához.

A nátrumglutamát egyik legveszélyesebb formája a szójakivonat. A szójabab természetes módon nagymennyiségű glutamátot tartalmaz. Jóval többet, mint bármelyik növény, zöldség. A szójahidrolizálása során a szója fehérje elválik a glutamáttól.
A glutamát szintje ezért jóval magasabb a vegetáriánus ételekben. A vegetáriánusok úgy eszik az ilyen ételeket, mintha ezek lennének a legegészségesebbek a világon.

Ne feledjük, a nátriumglutamát a legizgatóbb “méreg”. Minél több van belőle az ételben, annál finomabbnak tűnik, és annál többet akar enni belőle.

25 éven keresztül CT-vel vizsgálták egy olyan csoportot, azok közül, akik a legtöbb szójás ételeket fogyasztották. A tanulmány eredménye az volt, hogy a legtöbb szóját fogyasztóknál fordult elő a legmagasabb arányú elmebaj (dementia), illetve agysorvadás.

Ezeknek az embereknek mangán szintjük is jóval magasabb, amely az agy ugyanazon részére mérgező, ahol az ismereteink szerint a Parkinson-kór keletkezik. A legtöbb vegetariánus megeszi a különböző méregkeverékeket a szójaételekben, és azt hiszi, hogy egészséges és tápláló. Holott hihetetlen módon pusztítják idegrendszerüket, csakúgy, mint más belső szervüket is.

Ez nem azt jelenti, hogy aki nem vegetárianus, az nem mérgezi magát. Csak lehet, hogy nem eszik annyi szóját. A magyar ember legtöbbször vegetával és piros arannyal főz, melyek bővelkednek ebben az “idegméregben”.

Dr Blaylock már annyi kutatást végzett a nátriumglutamáttal kapcsolatban, hogy az amerikai kormány nem tud, nem mer ellene tenni. A kutatás eredményeit még a kormányok és az FDA (Élelmiszer Hivatal) korrupt kutató orvosai sem tudják megcáfolni. Hagyják, hogy dolgozzon magában, de nem engedik a média közelébe, hogy nyilatkozzon a nátriumglutamátról vagy a NutraSweet és társairól.

Igazából a legjobban attól fél a kormány, ha elvesztené a csatát Dr. Blaylock ellen, az rossz eredményhez vezetne. Hogyan magyaráznák meg a népnek, hogy miért hazudtak, és miért kellett meghalnia emberek millióinak a nátriumglutamát fogyasztása miatt.

Dr Blaylock egyetlen lehetősége az emberek tudomására hozni, hogy milyen eldugott veszély leselkedik rájuk az ételekben, az általa írt könyvek, videók, és nyilatkozatok, sokszor a “föld alatt”. Magazinok, újságok, tv csatornák feketelistán tartják, ott nem engedik szerepelni, nyilatkozni. Emberek tizmilliói fogyasztanak nátriumglutamátot, édesítőszereket, és senki nem mondja, hogy ezektől a szerektől mindenféle neurológia problémánk lesz, beleértve a halált is, mint mellékhatást.

Dr Blaylock beszámol arról is, több ezer betegét szabadította meg a gyógyszerek szedésétől azzal, hogy megtiltotta nekik a nátriumglutamátot tartalmazó ételek fogyasztását, és magnézium kiegészítőket adott. Pedig ezek a betegek mind különböző neurológiai betegségtől szenvedtek, különböző epilepsziás jellegű rohamokkal. Arról nem beszélve, hogy a nagymennyiségű gyógyszerek szedése ellenére is rohamuk volt.

A legtöbb ideggyógyásznak, és azon orvosoknak, akik rohambetegségeket kezelnek fogalmuk sincsa nátriumglutamát káros élettani hatásáról. Persze hogy nincs fogalmuk. De ha lenne, akkor is minden este azon meditálnának, hogy a nátriumglutamát fogalma kimenjen a fejükből, hiszen a gyógyítás nem üzlet.

Minden idegtudománnyal foglalkozó újság glutamát receptorokról beszél. Ma nagyon felkapott dolog. Ellenben arról senki nem beszél és ír, hogy mit keres a glutamát az ételben koncentrált formában, és miért? Csak arról beszélnek, hogy a glutamát egyfajta izgató méreg. De arról már nem, hogy a gyermekeknél is egyre több szívinfarktust okoz, és nem tudjuk mitől történhetett, hiszen tegnap még semmi baja nem volt a gyermeknek, ma meg megállt a szíve. Esetleg ma éppen megvakult az egyik családtagunk és hasonló helyzet állt elő.

Ha megkérdezi az élelmiszergyártó cégeket, hogy az “élesztő-kivonat” (nátriumglutamát) mit keres a csomagoláson levő összetevők listáján, büszkén mondják, hogy a glutamát természetes formában fordul elő a természetben. A paradicsom és tengeri hinár is tartalmazza. Úgy gondolják, jogosan írják hatalmas betűkkel a csomagolásra, hogy “100%-ban természetes”. Ez a HAZUGSÁG!

A természetben teljesen más kötésben vannak jelen ezek a glutamátok. Különböző aminosav csoportokban vannak jelen, nem pedig elizolált-szabad-aminosavként. Ha tényleg természetes formájában fogyasztja a glutamátot, mint komplex fehérjét, azt a gyomor képes rendesen megemészteni. Az emésztőrendszerben szinte nincs szabadkötésű aminosav a paradicsomból, és a tengeri hinárból, vagy bármilyen más természetes ételből.

Szabad kötésű aminosav nem létezik a gyomorban, hiszen ha természetes az étel, akkor az kombinált aminosavként szívódik fel, amit a máj lebont, így nagyon kicsi koncentrátumban fordul elő. Ezért a szervezetnek nem okoz gondot. Ha a gyártók hidrolizálják, vagy élesztő kivonatként adják az ételhez, akkor az már nem természetes, és a címkézés is megtévesztő. Miután az aminosavból szabadkötésű aminosavat állítanak elő, ez a szervezet számára már méreg.

Ha az emésztőrendszeren keresztül az a glutamic sav a szervezetbe kerül, akkor a vér glutamic-sav szintje 20-szorosára emelkedik, de gyakori a 40-szeres koncentráció is. Az ugynevezett “blood brain barrier” nem képes ilyen mennyiségű glutamic-savat lebontani, mivel ez nem természetes neki. Tehát az állitás az étel csomagolásán, hogy ” természetes”, egy nagy hazugság.

Aki nátriumglutamáttal telepakolt ételt eszik, annak néhány fűszernövény, melyek blokkolják a glutamic savat, csillapítják a glutamát toxikus hatásait: a kurkuma, silimarin, vagy gingko biloba.

De a legjobb javaslat az, hogy messziről kerülje a csomagolt ételeket. Egyetlen csomagolt ételről sem lehet biztosan állítani, hogy ne lenne tele glutamáttal. Az összetevők listáján kiderül, hogy a glutamát nem is egyszer, hanem 2-3 vagy többször is szerepel.

Az összetevő listát úgy kell értelmezni, hogy a legelső helyen levőből van a legtöbb, a második helyen levőből a második legtöbb, és így tovább.

Néhány eldugott glutamát név, melyet érdemes figyelni: minden ami “hidrolizált”, élesztőkivonatok, monosodium glutamate, monopotassium glutamate, glutamate, glutamic-sav, zöldség-fehérje kivonat, zselatin, minden ami “autolizalt” (autolyzed), sodium caseinate, búza-kivonat, mesterséges izesités, természetes izesítés, aroma-azonos ízesítés, kalcium caseinate, texturált-fehérje, tejsavó-izolátumok, ízfokozók. Valószinüleg fut még más néven is.

Ha az összetevők listája “fűszerek” megnevezést tartalmaz, akkor a legtöbb esetben az is tartalmaz glutamátot. A törvény szerint, ha az ételhez már előre összekevert állapotban adnak hozzá valamit, akkor nem kell feltüntetni az összetevők listáján a glutamátot. Csak azt kell ráirni, hogy paprika-bors keverék, de közben tele van glutamáttal is. Ellenben a címkére csak annyi kerül: “fűszerek”.

Ha az összetevő listáján több glutamátnak megfelelő nevet lát, az annyit jelent, hogy az étel nagy mennyiségben tartalmaz glutamátot.

Elgondolkodott már azon, hogy miért nem tudja letenni a chips-es zacskót, ha egyszer nekiállt az evésnek? Nézze meg az összetevők listáját, a hidrogénezett olajokon kívül tele van glutamáttal. Az izgató toxinok túlizgatják az érzékelőbimbókat a nyelvén, és további habzsolásra késztetik. A toxikus hatás nem fejeződik be a nyelvnél, tovább izgatja az emésztőrendszer glutamát receptorait, aztán a glutamát bekerül a véráramlatba, onnan az agyába, és az agyban az agysejtjei a szó szoros értelmében szétdurrannak. mivel a glutamát túlizgatja őket.
http://tudatbazis.hu/bio/glutamat-a-szuletestol-a-halalig-dr-horvath-istvan-md
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Felnőtt lettem, Tőled távol, messze a szülői háztól, de minden kincset, mit Tőled kaptam, itt őrzöm örökké magamban. Édesanya simogass meg! Legyek újra megint gyermek. Ölelj át ha felkereslek, érezd, hogy most is szeretlek

"Mikor legelső csókot reám leheltél,
Anyám, Te Édes, mondd,
már akkor is, miért szerettél?
Kis béka-testem, akkor még nedves; véresen.
Üvöltve sírtam, s Hozzád tapadtam éhesen.

Még fájt a Világ,
zörej hasított, szúrt a Fény,
de karjaidban a biztos, tejszagú Remény.
Az első arc, első hang, az első Lélek.
Átöleltél, Te voltál nekem az Élet!

Emlékszel?
Először Néked mosolyogtam.
Mennyire örültél minden mosolyomnak!
Táplálékom édes kútja, botló lépteimnek útja,
első szavam volt a neved,
álom- manóm, az éneked.
Ha lázban égtem, beteg voltam,
szemed fényétől gyógyultam,
s hangod nyugodt tengerében,
együtt úsztunk a mesékben.
Ha rosszalkodtam, nagy bajomban,
védekezőn Hozzád bújtam,
s nagy bánatom, könnyes szemem,
ott pihent meg az öledben.
Tanítottál, úgy neveltél,
a helyes mederbe tereltél.
Mikor lázadtak a kamasz vágyak,
türelemmel mind kivártad.

Felnőtt lettem, Tőled távol,
messze a szülői háztól,
de minden kincset, mit Tőled kaptam,
itt őrzöm örökké magamban.
Édesanya simogass meg!
Legyek újra megint gyermek.
Ölelj át ha felkereslek,
érezd, hogy most is szeretlek!"

Forrás: www.facebook.com

anya1.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy napon így szólt Éva Istenhez:
- Teremtőm, gondban vagyok...
- Mi a hézag, Éva?
- Istenem, tudom, hogy teremtetted és nekem adtad e gyönyörű kertet, eme csodás állatseregletet, meg azt a mocskos kígyót is, de ennek ellenére nem vagyok boldog.
- Miért, Éva? - szól a hang fentről. ...
- Istenem, egyedül vagyok és elegem van az almából.
- Ebben az esetben Éva, tudok egy megoldást. Megteremtem Neked a Férfit.
- Mi az a Férfi???
- E teremtmény tökéletlen lesz, sok hibával. Hazudni fog és csalni, hiú lesz és dicsekvő. De azért nagyobb lesz, erősebb, örömmel fog vadászni és ölni. Viccesen fog kinézni, ha izgalomba jön, na de mivel panaszkodsz, úgy fogom megalkotni, hogy kielégítse testi szükségleteidet. Igaz, kissé bolondos lesz és olyan felesleges dolgokkal fog foglalkozni, mint a birkózás és különböző labdajátékok. Nem lesz egy briliáns elme, úgyhogy szüksége lesz a tanácsaidra, hogy helyes irányba tereld gondolatait.
- Szuper! - mondta Éva és ironikusan felhúzta szemöldökét. - És hol itt a gubanc, Istenem?
- Egy feltétellel kapod csak meg!
- És pedig?
- Ahogy mondtam, beképzelt lesz, arrogáns és léha. Tehát el kell hitetned vele, hogy Őt teremtettem először. Ne feledd, hogy ez a mi titkunk lesz: tudod, köztünk marad, nők között...

Éva.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Megint haza indulok nemsokára
Nagy, néma csend borul a kis szobára.
Üres, kihalt lett, az ajtaja zárt.
Nincs már ott, aki eddig haza várt.

...
Békülten kimondom:Elköltözött.
Nem lakik többé az élők között.

Ó, hogy várt mindig, milyen nehezen!
Szorongva leste, mikor érkezem.
S egyszer csak elébe léptem,
Hogy felragyogott az a kedves kék szem!
Pedig szolgálatom hívó szavára
Én olyan gyakran hagytam őt magára,

És neki úgy fájt minden búcsúvétel:
Körül tipegett anyai féltéssel...
Amíg csomagoltam és rendezgettem
Szeme kísért...csendesen ült mellettem
s bele sűrítve szóba annyit mondott!
Azután...egyszer ő is útra kelt.
Végső tekintetével átölelt,
És indult...hangtalanul, csendesen.
Elment! Elment! Hiába keresem.

Ő utazott el!-ismételgetem:
Tudta, hogy örök hajlék hívja fenn
És most, előre ment és haza vár,
Csak egy kevés idő van hátra már,
S ha véget érnek próbák,földi harcok
Megint meglátom azt a kedves arcot
Ott, ahol többé nem kell búcsút venni-

Kicsiny szobánk most csendesen fogad,
De csendje is tud drága titkokat...
Hogy várt mindeddig....
hogyne várna rám:
(Turmezei Erzsébet verse)


elment.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
A furcsa öreg hagyatéka:
Egy ausztrál vidéki város kórházának idősotthonában elhunyt
egy idős férfi. Mindenki azt gondolta, semmi értékeset nem hagyott maga után....



Később, amikor az ápolók csekélyke hagyatékát átnézték, az alábbi verset találták. Olyan erőteljes hatással volt rájuk a szépsége, a tartalma, hogy lemásolták, és a kórház minden nővérének odaadták.

Az egyik nővér Melbourne-be is magával vitte. Az öregembernek az utókor számára hagyott egyetlen öröksége az óta számos magazin karácsonyi számában megjelent országszerte, többek között mentális egészség témájú magazinokban. Egyszerű, de ékesszóló verse mellé diaporáma is készült.

És ez az öregember, akinek nem volt mit hagynia a világra, most „névtelen” versével az interneten bejárja az egész világot.

A fura öreg

Kinek gondoltok, amikor rám néztek?
Mit láttok? Kit láttok, nővérek?
Egy fura öreget, nem annyira bölcset,
Mit lát, mit csinál – ő nem is tudja már.
Elejti a falatot. Ha hangosan szóltok,
Hogy „Próbálja meg!” - választ sem kaptok.
Hogy ti ott vagytok, mintha neki fel se tűnne,
Eltűnik mindig a zoknija, cipője…
Kénytekre-kedvtekre átadja önmagát,
Fürdetés, etetés tölti ki a napját.
Ezt gondoljátok? És ezt látjátok?
Szemetek nyissátok: hisz’ ez nem én vagyok!
Megmondom, ki vagyok: ki csendben meghúzódva
Megteszem, eszem is, mint a nővér mondja…
Apámnak, anyámnak kicsi fiacskája,
Szerető fészkében egyik fiókája.
Szárnyra kelő kamasz, jövő álmodója,
Szerelmes társának boldog bevárója.
Húszéves vőlegény: szívem nagyot ugrik
Esküm emlékére, mit tartanom illik.
Huszonöt évemmel, magam is apaként
Őrzöm kicsinyeim boldog otthon keblén.
Harmincéves férfi: ó de gyorsan nőnek!
Téphetetlen szálak minket összefűznek.
Negyven lettem: kirepültek, üres már a fészek,
De marad a párom, így nem hullanak könnyek.
Ötven éves lábaimnál kisbabák játszódnak,
Nagyszülők lettünk már, unokáink vannak.
Majd sötétség jő rám: feleségem meghalt.
Jövőm eddig fény volt, mit most a rém felfalt.
Gyermekeim most már nélkülem megállnak.
Múlt szeretet jár át, évek, mik elszálltak.
Most már öreg vagyok. Kemény a természet.
Az idős ember vicces. Vicc csak az enyészet.
A test, a kellem, erő széthullik, elillan,
Kő maradt, ahol rég mondták: a szívem van.
Ám az éltes testben ott belül fiatal
Vagyok még. Tépett szívem duzzad:
A múlt sok örömet és fájdalmat visszaad.
Újraélem szerelmünket, hosszú életünket,
Túlságosan gyorsan elszállt éveinket.
Elfogadom szépen, hogy minden elmúlik.
Nyisd hát ki a szemed, láss túl azon, mi vén:
Nézz csak meg közelről: hát EZ vagyok én!!
(Ford. Barsi Boglárka)

Jusson eszedbe ez a vers, amikor legközelebb idős emberrel találkozol, akit anélkül söpörnél félre, hogy észrevennéd rejtőző, fiatal lelkét. Egy nap valamennyien ilyenek leszünk!
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Univerzum üzen Neked!

Életünk során mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amikor tudni szerettük volna, hogy mi a helyes döntés, és hogy a választható lehetőségek, milyen útra vezetnek minket. A jó hír az, hogy nem kell felkeresnünk egy látót vagy jóst, hogy egy adott helyzetben helyesen tudjunk dönteni. Az élet egyértelmű jelekkel mutatja nekünk a helyes irányt. Ha ismered ezeket a jeleket, az segíteni fog, hogy ne térj le a helyes útról.

Következzenek azok a jelek, amiket soha ne hagyj figyelmen kívül!
1.Bosszantó akadályok

Egy találkozó vagy megbeszélés több alkalommal is meghiúsul pl.: mert elhagytad a autód kulcsát, folyton eltévedsz, vagy dugóba kerülsz, és nem érsz oda időben. Ha az élet folyamatosan megakadályozza valaminek a létrejöttét, akkor az nem véletlen. Nem jó az irány. Tudtad, hogy azok az emberek, akik elkerülték, hogy felszálljanak egy repülőgépre, ami lezuhant, később elmesélték, hogy sorozatban kaptak akadályokat, ami miatt végül lekésték a gépet?

2. Az öröm és elégedettség érzése
Ha az amit csinálsz, vagy a döntésed jóleső érzéssel tölt el, mindannak ellenére, amit mások mondanak, akkor jó úton jársz! Viszont, ha józanésszel úgy tűnik helyes irányba mész, mégis folyamatos kételyeid és rossz érzésed van, akkor változtass!
3.Idegenek közötti beszélgetés
Ha munkába menet, vagy a zebránál várakozva megragad két idegen közti beszélgetés részlete, mert tartalma aktuális az életedre nézve, akkor fontold meg a hallottakat! Az üzenet neked szól!
Egyszer egy nőnek problémája lett a korábban egészséges hajával. Elvékonyodott és elkezdett hullani. A buszon két idősebb hölgy ült előtte, akik hangosan beszélgettek. Beszélgetésük egy része megragadt benne, és otthon is felidézte. Arról beszélgettek, hogy milyen gyógynövény keveréket kell használni hajhullás esetén. Bár nem hitt a természetes gyógymódokban, most mégis kipróbálta a gyógynövényt. Pár héten belül megoldódott a problémája.

4.Az írott szó
Ha valamivel többször találkozol a tv-ben, vagy olvasod az újságban, majd egy könyvben is…akkor az üzenetnek szintén te vagy a címzettje.
5.Meglepő véletlenek és események
Egy férfi kényelmesen elvolt a munkájával. Bár nem elégítette ki a keresete, önállósága és a sok szabadidő nagyobb érték volt számára. A munka azonban egyre kevesebb pénzt hozott neki, de kényelme mindennél többet ért. Egy nap csörgött a mobilja, egy nő hívta fel kiabálva: Lusta vagy, ezzel mindent elrontasz és nem vagy hajlandó energiát tenni a dolgaidba, ezért tartasz ott, ahol most vagy. Mint kiderült- a hívás téves volt. A szavak azonban, mintha neki szóltak volna. Rájött, hogy változtatnia kell a hozzáállásán, és már másnap keresett egy olyan állást, ahol bár fix munkaidő van, és sokat kell dolgozni, megfizetik és megbecsülik a munkáját. A döntését később sem bánta meg.
6.Megmagyarázhatatlan késztetés, erős vágy, hogy ne csináljunk, vagy épp csináljunk valamit.
Ha erős késztetést érzel valaminek a megtételére, akkor hallgass erre az ösztönös érzésre! És ha legbelül érzed, valamit nem kellene megtenni, akkor ne erőltesd!
7.Ismétlődő témák
Egy általános iskolai tanár egyedül hagyta a beteg kislányát otthon. Az osztályában lévő egyik gyermek azzal fogadta, hogy tegnap leforrázta a kezét, ezért be van kötözve. Rögtön eszébe jutott otthon hagyott gyermeke, de elhessegette a negatív gondolatokat. Ebédidőben, az ebédlőben sorban állva a tanár éles kiáltást hallott a konyhából- a szakács forrázta le a kezét… Ezt már jelnek vette, és haza sietette. Kislánya épp forró vizet melegített a teához, és magára rántotta volna az edényt, ha nem ér idejében haza édesanyja…
8.Angyali számok
Ha egy szám egy nap többször megjelenik: az órán, rendszámtáblán, fizetés közben, akkor valami üzenetet küldenek számunkra az angyalok.

Biztosan jeleket kapsz vagy csak véletlen egybeesésről van szó?
A legbiztosabb jele annak, hogy jelet küld az univerzum: a sorozatos ismétlődések. Illetve, ha valami folyamatosan felkelti a figyelmünket, amit hallunk, látunk: akkor az üzenet nekünk szól!
nagyon gáz
1 pont ez történik azzal aki a kényelmi zónáját lépi át vagyis ez nem ómen hanem önbeteljesítés
2 pont ami jó az mindeninek jó - másokkal ellentétben nm lehet boldognak lenni
3 igaz.... a tudat válaszokat keres és talál is.. h hol az mindegy
4 min 3 pont
5 ragozzuk a 3 mast
6 miért is késztetés a neve ?
7 ragozzuk a 6 ost
8 statisztika- számisztika, azok babonája akik nem ismerik magukat
bocsi
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Hány piros pöttyöt látsz a képen?

Csatolás megtekintése 1308083

Azt mondod, 5 piros pötty van? Biztos vagy benne?
Nézd meg újra ! Közelebbről ! Látsz másikat ? Megvan már ?
Minél tovább keresed, annál inkább meg fogsz lepődni, amikor feltárom az illúzió titkát... Ha elég volt már, akkor görgess lejjebb, ott elmondom.
A titok
Észrevetted, hogy mindkét kézen eggyel több ujj van ?
Nem ?
Ez egy igazi fotó és a kubai Yoandri Hernandez van rajta, akinek "polydactylia"(sokujjúság) nevű rendellenessége van. Ez az illúzió a normális érzékelésünket tréfálja meg: látjuk a kezet, de az agyunk tökéletes képet ad róla nekünk, mert eltereltük a figyelmét és nem a részlettel foglalkozik.
Így működik a valóságról keltett illúzió is. És így működik a média is. Azt hisszük igaznak, amit a szemünk elé raknak. Gyakran terelik el a lényegről a figyelmünket ilyen módszerekkel.
A szemünk elé van téve sok minden, de mi mégsem látjuk, mert az agyunk a bele programozott tudást/képet továbbítja.
Így nem látjuk a lényeget.
Ezért kell megtanulni LÁTNI ! Ezért kell TUDATOSNAK LENNI !
Ezért kell tanulni
(de nem csak azt, amit az iskolában mondanak...azzal csak eggyel több birka leszel), hanem tudatosan keresni mindenre a választ és a készen kapottat mindig megkérdőjelezni....
Ne fogadd el, amit eléd raknak, a saját tapasztalataid és gondolataid útján alkoss képet a világról!
NE LEGYÉL KÖNNYEN MANIPULÁLHATÓ !
Tájékozódj és Gondolkodj !

Így működik a valóságról keltett illúzió is. És így működik a média is. Azt hisszük igaznak, amit a szemünk elé raknak. Gyakran terelik el a lényegről a figyelmünket ilyen módszerekkel.
A szemünk elé van téve sok minden, de mi mégsem látjuk, mert az agyunk a bele programozott tudást/képet továbbítja.
Így nem látjuk a lényeget.

valló-igaz csúsztatás ez is és manipuláció , amikor megkérded hány pöty , ha válaszolok belépek a játékba meg akarok felelni ha nem akkor nem, a kérdésre a válsz 5, a kéz ujjainak száma érdekes- de semmiképpen sem releváns probléma az ügyben
- nem veszélyeztet engem még a válasz adásban sem ,
illusztrációnak kitűnő mind-hogy ez is manipulál,
figyelem felhívásnak viszont aljas,
mert azt sugallja ne bízz magadban, észre sem vetted.- sőt én tudtam hogy nem fogod észre venni....
valójában számtalan információt tudunk, ami nem releváns azonnal tudat alá kerül..
 
Utoljára módosítva:

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
6 gyógyító erejű illat

A különféle növényekből préselt olajok nemcsak a bőrre kenve vagy orvosságként fogyasztva gyógyíthatnak, hanem belélegezve is. Illatukkal csökkenthető a stressz, gyógyítható a depresszió vagy akár az influenza is, és fájdalomcsillapítóként és görcsoldóként éppolyan jó szolgálatot tesznek, mint serkentő vagy nyugtató szerként.
A növényi olajok illata a hipotalamusz működését stimulálja, és ezen keresztül befolyásolja a különféle hormonok mennyiségét a szervezetben. Attól függően, hogy milyen illatot lélegzünk be, az idegrendszerünk felpezsdül vagy megnyugszik, és a szervezetünkben ennek megfelelően termelődnek gyógyító hatású hormonok. Természetesen a kívánt hatásért nem elegendő egy-két szippantás, hanem kitartóan, 15–60 percen át kell szagolgatni az egyes növényeszenciákat az orvos előírását követve.

Az ilyen aromaterápia akkor igazán hatásos, ha 100 százalékban természetes eredetű, tiszta növényi olajt használunk, amiben semmilyen vegyszer, kémiai szennyezőanyag vagy mesterséges adalék nem került. Ezen kívül figyeljünk arra is, hogy ezek az aromák legfeljebb 1-1,5 éven át őrzik meg gyógyító erejüket az üvegcsékbe zárva akkor, ha megfelelő körülmények között – nedves és meleg helyen – tároljuk. Ha nem ilyen adottságú helyen kínálják nekünk megvásárlásra az olajokat, inkább bele se tegyük a kosarunkba.
A legjobb módszer a használatukra, ha diffúzorral juttatjuk a levegőbe, vagy ha nincs ilyen készülék otthon, akkor pár cseppet egy bögre forrásba lévő vízbe teszünk. Ha ez megvan, az arcunkat tartsuk 30–60 centiméterre a bögrétől, majd vegyünk tízszer mély levegőt. Ezután pihenjünk, lélegezzünk normálisan egy percig, majd újra szippantsunk bele az illatfelhőbe. Ismételjük ezt olyan hosszan, amennyit az orvos javasolt.

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20150406/gyogyito-illatok/#sl

Borsmenta -12.jpg Fahéj -15.jpg Levendula -16.jpg Narancs -13.jpg Rozmaring -14.jpg Zsálya -17.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a cica Oscar-díjat érdemelne! Profin eljátssza a szerepét, csak hogy ne kelljen sétálni mennie! (fantasztikus produkció)



Bucky, ez a leleményes cica úgy gondolja, hogy a séta kutyáknak való dolog, és neki semmi kedve hozzá! De hogy hogy érje el, hogy ne kelljen mennie?
icon_biggrin.gif
Egyszerű: halottnak tetteti magát. Miután a gazdája ráadja a pórázt, egész egyszerűen kifekszik, és nem ad több életjelet.
icon_smile.gif
Egyszerre nagyon aranyos és okos amit csinál! Egy biztos: ma már itt nem lesz macskasétáltatás!
icon_biggrin.gif
Találkoztál már ilyen makacs cicával? Küldd el nekünk kommentben a történetét!

A cicák a legeredetibb állatok a világon! Csak nézd meg ezeket is és belátod:

30 példa arra, hogy a macskák milyen nyakatekert pózokban képesek néha szundikálni!

A 14. másodpercnél ha meglátod a macska képét…

A te macskád tud Jengázni?
 

tornando

Őstag
Ezüst támogató
Állandó Tag
Így működik a valóságról keltett illúzió is. És így működik a média is. Azt hisszük igaznak, amit a szemünk elé raknak. Gyakran terelik el a lényegről a figyelmünket ilyen módszerekkel.
A szemünk elé van téve sok minden, de mi mégsem látjuk, mert az agyunk a bele programozott tudást/képet továbbítja.
Így nem látjuk a lényeget.

valló-igaz csúsztatás ez is és manipuláció , amikor megkérded hány pöty , ha válaszolok belépek a játékba meg akarok felelni ha nem akkor nem, a kérdésre a válsz 5, a kéz ujjainak száma érdekes- de semmiképpen sem releváns probléma az ügyben
- nem veszélyeztet engem még a válasz adásban sem ,
illusztrációnak kitűnő mind-hogy ez is manipulál,
figyelem felhívásnak viszont aljas,
mert azt sugallja ne bízz magadban, észre sem vetted.- sőt én tudtam hogy nem fogod észre venni....
valójában számtalan információt tudunk, ami nem releváns azonnal tudat alá kerül..
Tökéletesen egyetértek a média és a pötty hasonlattal.
Vannak egyszerű és könnyen észrevehető dolgok azok számára akik nem tudnak kritikus szemmel nézni.
Persze ez együtt járt egy erről való leszoktatással is.
Engem nem téveszt meg gyakran a média, csak időnként
Mint ahogy a kéz is a 6 ujjal.
Bár a politika és média leegyszerűsítése károsabb
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére