Kifestők, szinezők, pontösszekötők, rejtvények, fejtörők.. Csak csatolások!

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

rozsalonc25

Állandó Tag
Állandó Tag
6.) Hárman: Alíz, Béla és Cili beszélgettek.

Alíz azt mondja: „Béla hazudik.”

Béla azt mondja: „Cili hazudik.”

Cili azt mondja: „Alíz és Béla hazudik.”

Ki mond igazat, ki hazudik?



7.) Egy bűvész kalapjában a következő hat állat csücsül: vadnyuszi, házinyuszi, vadmacska, házimacska, vadgalamb és házigalamb. Melyik két állatot kell a bűvésznek kihúznia a kalapjából ahhoz, hogy az alábbi állítások mindegyike egyszerre teljesüljön a kihúzott állatokra?

- Minden macska vad.

- Amelyik vad, az macska.

- Amelyik nyuszi vagy galamb, az házi.

- Amelyik házi, az nyuszi vagy galamb.

- Amelyik házi, az nyuszi.
 

rozsalonc25

Állandó Tag
Állandó Tag
1.) A 7 törpe házikójában valaki eltört egy tányért. Hófehérkének így számoltak be a történtekről:

Tudor: Nem Szundi volt. Én voltam.

Morgó: Nem én voltam. Nem Hapci volt.

Vidor: Tudor volt. Nem Morgó volt.

Ki törte el a tányért, ha a törpék egyik állítása igaz, a másik hamis?



Megoldás:

Ha Vidor első állítása igaz, akkor a második hamis, azaz Tudor is, Morgó is tettes, ami nem lehet. Tehát Vidor első állítása hamis, a második igaz. Ezért Morgó első állítása igaz és a második hamis, melyből adódik, hogy Hapci volt a tettes.



2.) Tréfi, Okoska, Ügyi és Törpilla egy verseny után a következőket mesélték Törpapának:

Tréfi: Nem én lettem az első. Okoska: Törpilla nyert.

Ügyi: Tréfi nyert. Törpilla: Nem Tréfi nyert.

Ki nyerte a versenyt, ha a négy törp közül pontosan egy mondott igazat?



Megoldás:

Tréfi és Törpilla ugyanazt állította. Mindketten nem mondhattak igazat, tehát mindketten füllentettek. Ha pedig ők füllentettek, akkor az állításuk ellentettjéből következik, hogy Tréfi lett a győztes.



Másképpen:

Törpilla és Ügyi állítása egymásnak ellentettje, tehát az egyik biztosan igazat mondott. Okoska és Tréfi állítása ígx biztosan hamis. Ha pedig Tréfi hazudott, akkor valójában ő nyerte a versenyt.



3.) Manócska egyszer madártejet készített barátainak. Mielőtt azonban tálalhatta volna, a madártej eltűnt. A tökházban Manócskán kívül még négyen voltak: Mazsola, Tádé, Cica-Mica és Morzsi. A kérdésre, hogy ki ette meg a madártejet, így válaszoltak:

Mazsola: Tádé volt. Morzsi: Nem én voltam.

Tádé: Cica-Mica volt. Cica-Mica: Tádé füllent.



Megoldás:

Tádénak és Cica-Micának nem lehet egyszerre igaza, ezért valamelyikük a hazudós.

Így Mazsola állítása igaz, vagyis Tádé ette meg a madártejet.



4.) Négy lány futóversenyen vett részt. A verseny után mindegyiket megkérdezték, melyik helyen végzett.

Anna: „Nem lettem sem első, sem utolsó.”

Bella: „Nem lettem első.”

Csilla: „Első lettem.”

Dóra: „Én lettem az utolsó.”

Valaki, aki a versenyt is látta, ezt mondta: „A négy válasz közül három igaz, egy hamis.” Ki mondott valótlant? Ki volt az első?



Megoldás:

Csilla igazat mondott, ő lett az első, mert ha az ő állítása volna hamis, akkor a többi állítás igaz lenne, de akkor senki sem lett volna első. Eszerint Bella is igazat mondott.

Anna nem hazudhat, mert az azt jelentené, hogy utolsó lett (mivel első nem lehetett,) de akkor Dóra sem mondott volna igazat. Ekkor csak Dóra mondhatott valótlant, és ez lehetséges is, ha ugyanis Bella lett az utolsó, és Anna és Dóra 2. és 3. helyen osztoztak.



5.) Okoska elhatározta, hogy ezentúl hétfőn, szerdán és pénteken mindig igazat fog mondani, más napokon mindig hazudik. Egyszer azt mondta: „Holnap igazat fogok mondani.” Melyik napon történt ez?



Megoldás:

„Holnap igazat fogok mondani.” – ez nem lehet igaz állítás, mert akkor két egymás utáni napon mondana igazat. Tehát ezt egy hazudós napján mondta, s a következő nap is hazudós nap kell legyen. Csak szombaton mondhatta.





6.) Hárman: Alíz, Béla és Cili beszélgettek.

Alíz azt mondja: „Béla hazudik.”

Béla azt mondja: „Cili hazudik.”

Cili azt mondja: „Alíz és Béla hazudik.”

Ki mond igazat, ki hazudik?



Megoldás:

Vizsgáljuk meg, melyik eset lehetséges: Alíz igazat mond, vagy Alíz hazudik.

Ha Alíz igazat mond, akkor Béla hazudik, de akkor Cili igazat mond, ami nem lehet, hiszen Cili szerint Alíz hazudik.

Ha Alíz hazudik, akkor Béla igazat mond, és Cili hazudik. Ebben nincs ellentmondás, mert az „Alíz és Béla hazudik.” állítás valóban hamis, hiszen Béla igazat mond.

Tehát Alíz és Cili hazudik, Béla igazat mond.



7.) Egy bűvész kalapjában a következő hat állat csücsül: vadnyuszi, házinyuszi, vadmacska, házimacska, vadgalamb és házigalamb. Melyik két állatot kell a bűvésznek kihúznia a kalapjából ahhoz, hogy az alábbi állítások mindegyike egyszerre teljesüljön a kihúzott állatokra?

- Minden macska vad.

- Amelyik vad, az macska.

- Amelyik nyuszi vagy galamb, az házi.

- Amelyik házi, az nyuszi vagy galamb.

- Amelyik házi, az nyuszi.



Megoldás:

Az „Amelyik vad, az macska.” állítás alapján a kihúzott állatok között nem lehet vadnyúl vagy vadgalamb. Az „Amelyik házi, az nyuszi.” állítás alapján a kihúzott állatok között nem lehet házimacska vagy házigalamb. Mivel a feltételek szerint a 6 állat mindegyike vad, vagy házi, a két állítás alapján a kihúzott két állat csak a vadmacska és a házinyuszi lehet.
 

rozsalonc25

Állandó Tag
Állandó Tag
Lurkó logika



1.) A nyolc éves Banditól megkérdezték, hány éves az édesapja. „Négy évvel ha fiatalabb lenne, énnálam négyszer korosabb lenne.” Hány éves Bandi édesapja?



2.) A nádasban néhány kígyó, béka és 2 gólya van. Összesen 9 fejet és 12 lábat számoltam meg. Hány kígyó, béka és gólya lakik a nádasban?



3.) Van egy 25 literes edényünk. 18 liter víz van benne. Ha még tíz litert hozzáöntünk, mennyi víz lesz az edényben?



4.) Fruzsi 5 perc alatt ér az iskolába. Zsuszinak 10 percig tart az út. Ha ketten együtt mennek, mennyi idő alatt érnek az iskolába?



5.) Két kis mókus 30 szem mogyorón osztozott. Az egyik annyiszor két mogyorót kapott, ahányszor hármat a másik. Hány mogyorót kapott az egyik, hányat a másik?



6.) Egy csiga beleesett egy 10 méter mély kútba. Minden nap 2 métert mászott felfelé, éjjel 1 métert visszacsúszott. Hány nap alatt jut ki a kútból?



7.) Milyen szám kerülhet a kérdőjel helyére?

4-6-5; 3-9-6; 6-10-8; 3-7-?



8.) Egy születésnapi összejövetelen mindenki mindenkivel koccint. 15 koccintás történt. Hányan vannak a bulin?



9.) A tó partján egy nagy fa áll. Rajta 3 szinten sok madár fészkel. 7 madár lakik mások felett, 8 madár lakik mások alatt. Középen annyi lakik, mint alul és felül összesen. Hányan laknak az egyes szinteken?



10.) Hányféleképpen olvashatod le OKOSKA nevét, ha csak jobbra és lefelé léphetsz?



O K O S
K O S K
O S K A









11.) Egy gyufaszál áthelyezésével tedd igazzá az egyenlőséget!


V I + I I = V



12.) Hány egyenlő nagyságú kockára van legalább szükség ahhoz, hogy egy újabbat hozzunk létre?



13.) Orsi az öccsével sétál. Megkérdezi egy ismerős, hány évesek. Két és félszer annyi idős vagyok, mint az öcsém, tavaly háromszor annyi voltam, tavalyelőtt pedig négyszer annyi, mint ő. Hány évesek most a gyerekek?



14.) Péter híres madarász. Megkérdezték, hányféle és milyen madara van. Így válaszolt: kettő híján mind fürj, valamennyi galamb kettőt leszámítva, mind cinke kettőt kivéve. Hány és milyen madarai vannak Péternek?







15.) Írj a számok közé műveleti jeleket, hogy az egyenlőség igaz legyen! (Zárójelet is használhatsz!)

3__ 3__3__3__3 = 3



16.) Tominak és testvérének, Évinek együtt 30 db kártyanaptára van. Ha Tomi adna Évinek 5 db-ot, akkor ugyanannyi lenne mindkét gyereknek. Hány naptáruk van most külön-külön?



17.) Az iskola büféjébe OKÉÉ! ivópudingot szállítottak. Vaníliásból háromszor annyit, mint csokisból. Összesen 96 dobozzal. Mennyi érkezett az egyik, ill. a másik fajtából?



18.) Írj műveleti jeleket a számok közé, hogy az egyenlőség igaz legyen!

3 …… 2 …… 5 = 30



19.) A zongora billentyűin kijelöltem a dó, mi, szó, lá hangokat. Hányféleképpen szólaltathatom meg ezeket, ha egyszerre 2 vagy 3 billentyűt üthetek le?



20.) Egy macskabarát család szobájába pillantottunk be. A bentlévőknek 5 feje és 18 lába van. Hány ember és hány macska van a szobában?



21.) Két borítékot és két képeslapot vettem. Egy boríték 5 Ft-tal olcsóbb, mint egy képeslap. 50 Ft-ot fizettem. Mennyibe került egy képeslap, mennyibe egy boríték?



22.) Fanni babájának három blúza (piros, fehér, sárga) és három szoknyája (piros, kék, zöld) van. Hányféleképpen öltöztetheti fel a babáját, ha nem akar azonos színű szoknyát és blúzt ráadni?



23.) 8 óra 5 perckor indul – és ezután 6 percenként – a kék busz. Ugyanekkor indul – és ezután 7 percenként – a sárga busz. Legközelebb mikor indul együtt kék és sárga autóbusz?



24.) A piacon egy kacsatojásért 2 tyúktojást kell adnom. Egy libatojást viszont 2 kacsatojásért és 2 tyúktojásért cserélhetek el. Egy libatojás hány tyúktojást ér?



25.) Juli egy 52 Ft-os gyümölcsjoghurtot akar venni. Ez 1 Ft-tal kevesebb, mint a pénzének a harmad része. Mennyi pénze van Julinak?



26.) 5 szénarakás meg 3 szénarakás összehordva hány szénarakás?



27.) Hány tagú az a család, akinek minden tagja ebben a betűsorban rejtőzik?



BÉBIDANYAPANNAGYICA



28.) Mónika 10 éves, anyukája 3-szor annyi. Mennyi idő múlva lesz Móni fele annyi idős, mint az anyukája?



29.) A 4.b osztály fele lány. A lányok fele szoknyában van. A szoknyások fele – három gyerek – hosszú hajú. Hányan vannak a 4.b osztályban?



30.) Két kis manó, Moha és Páfrány palántáznak a kertben. Amíg Moha hármat ültet, addig Páfrány csak kettőt. Mennyit ültetnek külön-külön, ha összesen 30 palánta kerül a földbe?
 

tüte

Állandó Tag
Állandó Tag
Oroszlánok a szigeten

Egy szigeten 10 matematikus oroszlán él. A gondozójuk reggel bedob egy szelet húst a szigetre.
- Ha egy oroszlán megeszi a húst, akkor maga is húsdarabbá változik napnyugtáig, így a többiek megehetik.
- Ha egy oroszlán nem eszik húst egy nap, akkor másnapra elpusztul.
- Egy oroszlán inkább éhenpusztul, minthogy megegyék.
Másnap reggel mit tapasztal a gondozó a szigeten?

Megoldás:
n=1 oroszlán esetén, az oroszlán megeszi a húst és életben marad
n=2 oroszlán esetén, egyik oroszlán sem eszi meg a húst, mert mindkettő tudja, hogy ha megeszi, akkor a társa őt eszi meg (n=1 eset áll fenn), és tudjuk, hogy inkább éhenhalnak, mint hogy megegyék őket. Tehát mindketten elpusztulnak.
n=3 oroszlán esetén a leggyorsabb oroszlán megeszi a húst, hiszen tudja, hogy ekkor n=2 eset áll fenn, amire beláttuk, hogy akkor nem eszik meg a húst. Így ekkor egy oroszlán életben marad, a többi elpusztul.
Látszik tehát, hogy ha n páros, akkor mind éhenhalnak, ha n páratlan, akkor egy (a leggyorsabb) életben marad, a többi éhenpusztul. Mivel a 10 páros, ezért mind éhenpusztulnak másnap reggelre.
 

tüte

Állandó Tag
Állandó Tag
Mikor van a szülinapja?

Egy embernek szülinapja volt és megkérdezték tőle:
- Emlékszik, hogy mit csinált éppen egy évvel ezelőtt?
- Hát erre egészen vétletlenül pontosan emlékszem: Az Északi sarkon voltam éppen és a jégkunyhómból kikandikálva megcsodálhattam a napfelkeltét.
Vajon mikor van az illető szülinapja?

Megoldás:
Az Északi-sarkon egy évben csak egyszer kel fel a nap. Ezen a napon született.
 

Erika6

Állandó Tag
Állandó Tag
próbálkozom a feltöltéssel;)

úgy látom sikerült. :D
 

Csatolások

  • 0004.jpg
    0004.jpg
    28.6 KB · Olvasás: 133
  • 0005.jpg
    0005.jpg
    30.5 KB · Olvasás: 106
  • 0006.jpg
    0006.jpg
    22.3 KB · Olvasás: 110
  • 0008.jpg
    0008.jpg
    18.5 KB · Olvasás: 111
  • 0009.jpg
    0009.jpg
    28.5 KB · Olvasás: 112
  • 0015.jpg
    0015.jpg
    24 KB · Olvasás: 115
  • 0014.jpg
    0014.jpg
    24.2 KB · Olvasás: 120
  • 0013.jpg
    0013.jpg
    29 KB · Olvasás: 120
  • 0011.jpg
    0011.jpg
    24.8 KB · Olvasás: 107
  • 0010.jpg
    0010.jpg
    22.4 KB · Olvasás: 112

Anettt

Állandó Tag
Állandó Tag
Békák

Béka kifestők
 

Csatolások

  • béka3.jpg
    béka3.jpg
    3.8 KB · Olvasás: 1,472
  • béka2.jpg
    béka2.jpg
    3.6 KB · Olvasás: 1,469
  • béka1.jpg
    béka1.jpg
    3.8 KB · Olvasás: 1,472
  • béka4.jpg
    béka4.jpg
    4.6 KB · Olvasás: 1,472
  • beka5.jpg
    beka5.jpg
    8.2 KB · Olvasás: 1,470
  • beka6.jpg
    beka6.jpg
    11.3 KB · Olvasás: 1,476

Anettt

Állandó Tag
Állandó Tag
Hal

Halak kifestők
 

Csatolások

  • halak4.gif
    halak4.gif
    2.8 KB · Olvasás: 1,521
  • halak3.gif
    halak3.gif
    8.9 KB · Olvasás: 1,520
  • halak2.gif
    halak2.gif
    8.5 KB · Olvasás: 1,523
  • halak1.gif
    halak1.gif
    7.9 KB · Olvasás: 1,521
  • 7.gif
    7.gif
    11.9 KB · Olvasás: 1,519
  • halak5.gif
    halak5.gif
    7.6 KB · Olvasás: 1,516
  • halak6.gif
    halak6.gif
    10 KB · Olvasás: 1,520
  • halak8.gif
    halak8.gif
    8.3 KB · Olvasás: 1,516
  • halak9.gif
    halak9.gif
    8.6 KB · Olvasás: 1,519
  • halak10.gif
    halak10.gif
    9.5 KB · Olvasás: 1,516
  • halak12.gif
    halak12.gif
    7.4 KB · Olvasás: 1,510
  • halak11.gif
    halak11.gif
    8.4 KB · Olvasás: 1,516

Anettt

Állandó Tag
Állandó Tag
Család

Kifestők család, emberek témakörben
 

Csatolások

  • bubschmett.gif
    bubschmett.gif
    10.1 KB · Olvasás: 85
  • BW_pm14.gif
    BW_pm14.gif
    15.5 KB · Olvasás: 92
  • BW_PM_Umb.gif
    BW_PM_Umb.gif
    13.7 KB · Olvasás: 96
  • BW_PM_walkies.gif
    BW_PM_walkies.gif
    15.8 KB · Olvasás: 97
  • cowgirl.gif
    cowgirl.gif
    11.2 KB · Olvasás: 83
  • maediverkl.gif
    maediverkl.gif
    14.2 KB · Olvasás: 90
  • kindtorte.gif
    kindtorte.gif
    15.1 KB · Olvasás: 86
  • indianer.gif
    indianer.gif
    12.6 KB · Olvasás: 85
  • freunde.gif
    freunde.gif
    12.8 KB · Olvasás: 96
  • feuerwmann.gif
    feuerwmann.gif
    12.8 KB · Olvasás: 102
  • vatertag.gif
    vatertag.gif
    15.3 KB · Olvasás: 86
  • papabubdrachen.gif
    papabubdrachen.gif
    13.3 KB · Olvasás: 85
  • mediherz.gif
    mediherz.gif
    15.6 KB · Olvasás: 89

Anettt

Állandó Tag
Állandó Tag
Járművek

Közlekedés
 

Csatolások

  • AutoGesicht.gif
    AutoGesicht.gif
    5 KB · Olvasás: 96
  • cessna.gif
    cessna.gif
    6 KB · Olvasás: 102
  • chrysler.gif
    chrysler.gif
    9.4 KB · Olvasás: 101
  • eisenbahn.gif
    eisenbahn.gif
    6.9 KB · Olvasás: 106
  • ferrari.gif
    ferrari.gif
    8.3 KB · Olvasás: 102
  • porsche1.gif
    porsche1.gif
    6.8 KB · Olvasás: 93
  • hajő3.gif
    hajő3.gif
    11.5 KB · Olvasás: 96
  • hajó5.gif
    hajó5.gif
    10.3 KB · Olvasás: 110
  • fulgz.gif
    fulgz.gif
    5.8 KB · Olvasás: 93
  • flugz1.gif
    flugz1.gif
    5.4 KB · Olvasás: 96
  • vitorlas.jpg
    vitorlas.jpg
    9 KB · Olvasás: 87

Anettt

Állandó Tag
Állandó Tag
Járművek kifestők

kifestők
 

Csatolások

  • CP11_small.gif
    CP11_small.gif
    4.3 KB · Olvasás: 79
  • CP12_small.gif
    CP12_small.gif
    4.4 KB · Olvasás: 84
  • 19_small.gif
    19_small.gif
    8 KB · Olvasás: 100
  • 18_small.gif
    18_small.gif
    12.1 KB · Olvasás: 95
  • 24_small.gif
    24_small.gif
    11.3 KB · Olvasás: 93
  • CP06_small.gif
    CP06_small.gif
    3.3 KB · Olvasás: 84
  • CP07_small.gif
    CP07_small.gif
    5.5 KB · Olvasás: 91
  • CP08_small.gif
    CP08_small.gif
    3.5 KB · Olvasás: 87
  • CP09_small.gif
    CP09_small.gif
    7.1 KB · Olvasás: 78
  • CP10_small.gif
    CP10_small.gif
    2.3 KB · Olvasás: 80
  • 23_small.gif
    23_small.gif
    9.5 KB · Olvasás: 90
  • 22_small.gif
    22_small.gif
    10 KB · Olvasás: 94
  • 21_small.gif
    21_small.gif
    11.7 KB · Olvasás: 83
  • 20_small.gif
    20_small.gif
    10.4 KB · Olvasás: 95
  • 17_small1.gif
    17_small1.gif
    10.9 KB · Olvasás: 90

Anettt

Állandó Tag
Állandó Tag
járművek 4

kifestő
 

Csatolások

  • CP01_small1.gif
    CP01_small1.gif
    3.8 KB · Olvasás: 81
  • CP02_small.gif
    CP02_small.gif
    6 KB · Olvasás: 80
  • CP03_small.gif
    CP03_small.gif
    5.9 KB · Olvasás: 81
  • CP04_small.gif
    CP04_small.gif
    6.9 KB · Olvasás: 95
  • CP05_small.gif
    CP05_small.gif
    5.7 KB · Olvasás: 88

hkati79

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tudom van-e Dumbó színező fent, az én gyerekeim imádják.
 

Csatolások

  • Dumbo_Coloring_15.jpg.jpg
    Dumbo_Coloring_15.jpg.jpg
    59.6 KB · Olvasás: 87
  • Dumbo_Coloring_13.jpg.jpg
    Dumbo_Coloring_13.jpg.jpg
    35 KB · Olvasás: 85
  • Dumbo_Coloring_11.jpg.jpg
    Dumbo_Coloring_11.jpg.jpg
    59 KB · Olvasás: 92
  • Dumbo_Coloring_10.jpg.jpg
    Dumbo_Coloring_10.jpg.jpg
    34.9 KB · Olvasás: 83
  • Dumbo_Coloring_1.jpg.jpg
    Dumbo_Coloring_1.jpg.jpg
    47.3 KB · Olvasás: 87
  • Dumbo_Coloring_9.jpg.jpg
    Dumbo_Coloring_9.jpg.jpg
    32.5 KB · Olvasás: 80
  • Dumbo_Coloring_12.jpg.jpg
    Dumbo_Coloring_12.jpg.jpg
    33.6 KB · Olvasás: 86
  • Dumbo_Coloring_8.jpg.jpg
    Dumbo_Coloring_8.jpg.jpg
    49.3 KB · Olvasás: 83
  • Dumbo_Coloring_14.jpg.jpg
    Dumbo_Coloring_14.jpg.jpg
    75.3 KB · Olvasás: 80
  • Dumbo_Coloring_4.jpg.jpg
    Dumbo_Coloring_4.jpg.jpg
    43.4 KB · Olvasás: 81
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére