Kik válhatnak az emberkereskedők áldozatává?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Augusztus 4.

Melitta - 2018 Augusztus 4, 07:30
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A szakember szerint a gyermekvédelmi intézményekben élők a veszélyeztetett csoportba tartoznak, de felnőtt, értelmes embereket is be tudnak szervezni.

  [​IMG]
  A globális emberkereskedelem azonosított áldozatainak 28 százaléka gyerek - derül ki az ENSZ adataiból. Magyarország egyike azon öt EU-tagállamnak, ahol a legmagasabb az emberkereskedelem áldozatainak a száma.

  „Magyarországot is érinti az emberkereskedelem, mint a legtöbb országot a világon. Magyarország egy furcsa helyzetben van, hiszen európai uniós tagállamként egyszerre származási-, tranzit- és célország” – mondta az ATV Start című műsorában Lehel Balázs.

  A Nemzetközi Migrációs Szervezet elnöke elmagyarázta, hogy emberkereskedelem alatt azt értjük, amikor valakit kizsákmányolnak jellemzően valamilyen haszonszerzés céljából, ennek két nagy típusa van: a munkacélú és a szexuális célú kizsákmányolások. De vannak más típusok is, az igazgató szerint meg kell említeni a kényszerkoldultatást, vagy a bűncselekményre kényszerítést.

  A munkacélú kizsákmányolás létszámát tekintve a leggyakoribb típus.

  Sok nemzetközi kutatás szól arról, hogy kik válnak emberkereskedelem áldozatává. A Nemzetközi Migrációs Szervezet friss kutatást végzett Magyarországon, amivel a „Ne hagyd!” kampányt készítették elő, amiben szakértőket, illetve a lakosságot is megkérdezték arról, hogy mit tudnak az emberkereskedelem témájáról.

  „A kutatásból az látható, hogy áldozattá azzá válnak, akik a legkiszolgáltatottabb rétegeibe tartoznak a társadalomnak. Gondolnunk kell azokra, akik tartós munkanélküliségben élnek, vagy a környezetükben a munkalehetőség ritkább. Őket próbálják a szervezett bűnözői csoportok munkacélú kizsákmányolás áldozatává tenni” – fejtette ki az igazgató.

  Lehel Balázs elmondása szerint a gyermekvédelmi intézményekben lakó fiatalok a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Az igazgató szerint bár az intézményekben profi szakemberek dolgoznak, de ez egy nagyon nehezen kezelhető probléma.

  „Ezek a gyerekek keresik a kötődést, keresik a kapcsolatot a külvilággal. Ráadásul mindezt a különböző közösségi oldalak könnyűvé teszik, és sok esetben szervezett bűnözői csoportok kifejezetten rászerveződnek arra, hogy az ilyen gyerekeket megpróbálják beszervezni”
  - fogalmazott Lehel Balázs. A szakember szerint nagyon nehéz ez ellen védekezni, de fontos szerepe van a prevenciónak.

  Hozzátette, hogy felnőtt, értelmes embereket is be tudnak szervezni a bűnözői csoportok, gyerekeknél pedig még inkább igaz, hiszen nagyon felkészült emberek csinálják ezeket a bűncselekményeket.

  Felépített bizalomból beszervezés

  A prostitúcióval kapcsolatban arról beszélt Lehel, hogy sokféle történetet hallanak. Van az a fajta forgatókönyv, mikor elveszik a lányok pénzét, kizsákmányolják őket és erőszak történik vele szemben. A másik pedig, mikor egy megnyerő külsejű fiatalember, hosszú időn keresztül felépít egy bizalmat, majd ezt kihasználva beszervezik, és kiutaztatják a lányokat.  atv
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Augusztus 4.

  1. tornando
   tornando
   Én csak a régi múltszázadi anyák tanácsait tudom
   Cukros bácsi tanítás.És a ne állj szóba idegennel.
   Alapnak jó.
   De a profik ellen még élettapasztalat is kell.

   Erre meg nem tudok mit mondani.
   Talán csak annyit öntesztnek.:
   Figyeld, ha úgy tapasztalod hajlamos vagy felesleges holmit vásárolni reklámok hatására.
   Akkor te leszel áldozat amabban is.Javasolhatom költözz tanyára,messze attó ahol a rádumálók járnak.
   Vagy ne lepődj meg ha Amszterdamban találod magad papírok nélkül.
   Utoljára módosítva: 2018 Augusztus 4
   varázsdoboz és setni kedveli ezt.
  2. zulufönök
   zulufönök
   A drog-,fegyver-,és emberkereskedelem,a három dobogós!Sajnos!!!
  3. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Szomorú tények ezek, végtelenül szomorúak. S, van egy olyan réteg, akiknek nem volt, nincs biztos "hátországuk", s ezért végtelenül kiszolgáltatott helyzetbe kerül(HET)nek.:(
   varázsdoboz kedveli ezt.

Megosztás