Kompetencia elvű nevelés az óvódában, iskolában

parapoli

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnálom, hogy csalódott vagy. Ha a dühöd rám vonatkozik, akkor nem értem, miért, én csak gondoltam segítek.
Megértlek titeket, biztos nem lehet könnyű nagy osztályban SNI-kel. Főleg, hogy bizonyos fokig teljesítmény kényszer van. Egyedül vagytok annyi gyerekre, hiányozhatnak eszközök stb.Tény, hogy nem mindenki alkalmas arra, hogy ilyen gyerekekkel foglalkozzon. A képesítéssel kapcsolatosan csak, annyit, hogy amikor a gyógypedagógiát végeztem, a gyakorlati helyen örömködtek, hogy az első diplomám tanító ...
Ne haragudj már, hogy megkérdezem: és ha zsenit kell integrálni? Ő is lehet deviáns... Vele is külön kell foglalkozni... Mondjuk belőlük nem jut minden osztályra kettő.
Azokat az iskolákat valószínű azért zárták be, mert nem volt pénz fenntartásra. Szegregált iskolák vannak még. Lehetne hova küldeni ezeket a gyerekeket, de most az integráció a "divat". Az, hogy azok a gyerekek ott ülnek a többségi iskolában, nektek se mindig jó, a szegregált suliknak se, a létszám csökkenés miatt, és nem utolsó sorban a gyerekeknek se jó. Mert x évig hallgatni, tapasztalni, hogy ő az osztály kolonca stb stb, nem pozitív személyiséget építő dolog.
Most azonban ez van. Ezt osztották nekünk.Tetszik vagy nem teszik.
 

zsóka2.

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Parapoli!
Nagyon sajnálom,ha úgy érzed,hogy rád támadtam.Nem akartalak én téged bántani,dühös sem rád vagyok.
Én azokra vagyok mérges ,akik nem értik meg,hogy a sajátos nevelést igénylő gyermekeken kívül is egy osztályban mennyi ilyen-olyan hátrányokkal küzdő kisgyermekkel kell foglalkoznunk.Nem sorolom,mert mindenki tudja aki ezt a hivatást választotta,hogy egy tanítónak mi a feladata.Világ életemben hivatásomnak és nem foglalkozásomnak éreztem a tanítást,nagyon szeretem a mai napig.Dicsekvés nélkül mondhatom a munkámmal minden főnököm maximálisan meg volt elégedve,három Oktatásügyi Miniszteri Dicséretem legalábbis ezt mutatja.
DE!
-Hiába olvasok hozzá,továbbképzésen/önköltséges/vettem részt e témából,tanácsot kérek a szakembertől,mégis úgy vélem ,hogy nem tudom úgy kezelni őket ahogy az erre felkészített szakemberek tudnák.
-Pontosan tudom,hogy sem nekik,sem az osztálynak nem jó ,hogy ott vannak.
-Olyan sok düh és agresszió halmozódott fel a két kisfiúban,hogy a állandóan ott kell mellettük lenni,mert a társaik testi épségét csak így biztosíthatjuk.Ennek ellenére naponta történnek atrocitások,káromkodások.S a rossz mindig érdekesebb ,a deviáns a figyelem középpontjába kerül és követőkre talál.És még sorolhatnám....,
de nem teszem mert mint említetted ez van,ezt osztották nekünk.
Ám úgy vélem ,hogy nem kell szó nélkül hagynunk a rossz döntéseket.
A zseni devianciáról pedig csak annyit,hogy pályafutásom során volt hozzájuk is szerencsém ,és sikerült őket olyan iskolába irányítani, ahol megfelelően tudtak velük foglalkozni.
Még egyszer kérlek ,ne haragudj rám,mert nem akartalak megbántani.
Üdv:zsóka
 

Betti1117

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Parapoli!

Csatlakozom Zsókához. Én sem Rád voltam dühös.A segítő szándékot nagyon értékelem. Nem a Te hibád , hogy nincs segítségünk. De jólesett végre megosztani a gondokat másokkal.

Kedves Zsóka!
Olyan jó volt olvasni a soraidat. Végre nem éreztem azt, hogy csak én gondolom úgy, hogy a fene nagy integrálással 1-2 gyerek kétséges fejlődéséért feláldozzuk a többi 18-20-ét . Mert azt ne mondja senki, hogy ez nem így van.
 

zsuzsané

Állandó Tag
Állandó Tag
3. osztályban tanítok kompetenciás matematikát, a modulokat elég nehéz összefésülnöm a nálunk használatos Apáczai tankönyvkiadó könyveivel. Fénymásolásra pedig elég szűkös a keret.
Szívesen venném ha hasznos ötleteket adnának !kiss
 

zsuzsané

Állandó Tag
Állandó Tag
Az én osztályomban 6 SNI-is kisgyerek jár,és van 5 olyan tanulóm aki területi tanulmányi versenyeket nyert,országos versenyeken is nagyon jól szerepelt.
Nagyon nehéz dolog a "fényévekre" tehető különbséget minden órán egyedül megoldani.
Ekkora mértékű és mennyiségű differenciálásra kinek van energiája, hogy senki ne érezze hátrányát? Most talán van még energiám, de mi lesz év végére?
Kitartás,türelem,tolerancia ezt halljuk minden nap.A családommal mi lesz?
 
Nálunk is szeretnék bevezetni, de igazán még senki nem tudja, pontosan miről is van szó, így minden anyag, vélemény, tapasztalat hasznos lehet
 

melon2008

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves fórumozók!
Véleményetek szerint mi a helyzet egy olyan esetben,amikor a gyermekre egy magyarországi Szakértői Bizottság koraszülöttség miatt SNI-A címkét aggatott 4 éves korában,pusztán koraszülöttség miatt,és mivel a gyermek immunhiány miatt jelenleg első osztályos magántanuló,jól is jön az SNI,mivel az iskola magasabb térítést kap utána(az iskolának kötelessége felkészítenie heti 10 órában).
A gyermekkel semmilyen tanulási gond nincs,de rajta van az F83,és ez gondolom rajta is marad,mivel az SNI-A csoportból nem szoktak "kigyógyulni",hiába fejlődött a gyermek mérföldköveket...
Hol van itt az igazság?Pusztán anyagi okokból fel lehet címkézni egy gyermeket?
Az iskolai pedagógusok szerint sok olyan gyermek ül az iskolapadban,akikkel tényleg komoly problémák vannak,és nagyon nagy szükségük lenne a fejlesztésre,de mivel nincs diagnózisuk,nem kaphatják meg a fejlesztő foglalkozást(mivel a szülő nem viszi el vizsgálatra).
Az a gyermek pedig,akinek nem lenne szüksége fejlesztésre,SNI-A csoportba van sorolva.
Tapasztaltatok már ilyen dolgot is?
 
5 osztályosnak első negyed évi gyakorló feladatok kellenének magyar irodalomból és ha még van más tantárgyból is szívesen fogadom köszönöm
 

teca63

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Magdi!
Nálunk a program az 1-8. osztályig van bevezetve, így a felső tagozaton is folytatódik a kompetenciaalapú fejlesztés( én is 5-6. évfolyamon tanítok)


Szia..Végignéztem az eddigi hozzászólásokat, feltöltéseket és nálad találtam matematikához kapcsolódó anyagokat. A PROBLÉMÁM, HOGY EGYIKET SEM ENGEDI LETÖLTENI, SEM a datás linkeket, sem az oldalra feltöltött anyagokat. El tudnád nekem küldeni őket([email protected]) vagy újra feltennéd? (törtekről, kerületről, egész számokról...stb..) KÖSZÖNÖM Teca
 

moona.pr

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Még soha nem kompetenciáztam és az oviban ahol most kezdtem ezzel a programmal dolgoznak. Levegő témakor 5-6-7 évesek számára, 1 és 7. témához lenne szükségem ének foglalkozáshoz anyagra. Előre is köszönöm.
 

Tulipán84

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Szükségem lenne a projektmódszerrel kapcsolatos (alkalmazásához)mindenféle segédanyagra! Előre is köszönöm.
 

Ibituba

Kitiltott (BANned)
Kompetencia az oviban

Itt a másik három témakör. Egyébként nem kell az évszakoktól annyira elszakadni, és nem kell erőltetni ezeket az "őselem" cuccokat, ha karácsonykor + 25 fok lesz egyszer, akkor az adventi koszorún nem fagyal levek, hanem fagyitölcsérek lesznek és kész.:D:D
Az ünnep az ünnep, a hozzájuk kapcsolódó témák meg beleférnek az "őselem" mizériába.
Egyébként az egész egy nagy alternatív kotyvalék, kicsit Waldorf, kicsit Frené, kicsit tevékenységközpontú, kicsit művészetis, kicsit elmebaj, de ez van! :D


Felrakom a 10 melléklet könyvet is, a Kóstolgatóban vannak a válogatott gyermekirodalmi anyagok...na kérem, amikor beleolvastam azt hittem elájulok, gondoltam az is elmebajos volt aki írta, meg aki összeszedte, az még nagyobb barom aki rektorálta, tuti gyermekkori pszichés zavaraik vannak, küldeném Ransburg tanárúrhoz őket, erre mit ad isten, neki is van benne olyan verse, hogy egyből agylágyulást kaptam...szép...:neutral: Köszönöm de maradok a "Szeret engem a világ" kötetnél!!!:D Ezt simán előadtam a mentornak is, ez nem szépirodalom kérem, ez a szemét eladása:neutral:.
 
Oldal tetejére