Kompetencia elvű nevelés az óvódában, iskolában

marchello témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2009 Szeptember 9.

 1. réti boglárka

  réti boglárka Állandó Tag

  Nagyon jó ölet volt feltenni a kompetencia alapu nevelést, szeptemberben kezdtem dolgozni és nagyon, jó hogy egy helyen mindent metudhatok róla. KÖSZI
   
 2. Bozzainé Magdi

  Bozzainé Magdi Állandó Tag

  A kompetencia alapú oktatás nagyon jó! Azonban akkor lenne igazán hatékony, ha felmenő rendszerben lenne folytatása. Óvodában, iskola alsó tagozatában alkalmazzuk.De mi a helyzet a felső tagozaton és a középiskolákban? Mennyire veszik figyelembe a gyermek egyéni képességeit. A tantárgyi tudás dönt a felvételiken. Hol mérik azt a továbbtanulásnál, hogy honnan indult 3 vagy 6 éves korában a gyermek, és önmagához képest mennyit fejlődött? A felvételiken mindenkit u ú. mérnek! Nem lexikális tudásra kellene építeni a középiskolai és egyetemi felvételiket, hanem a gyerek rátermettségét, kreativitását kellene vizsgálni.Az ált. iskolában ezeket a képességeket kellene fejleszteni, és nem törteket , függvényeket, valamint 2-3 oldalas olvasmányok elemzését tanítani.A kevesebb sokszor több!
   
  fruzsinafanni kedveli ezt.
 3. nasa.nasa

  nasa.nasa Állandó Tag


  Én például szintén. Család mellett, éjfélkor anyagok után kutatok, hogy minél jobban tudjam végezni a munkámat. Erre esküdtünk fel, diplomaosztáskor annak idején, hogy szolgálunk. Hát végezzük munkánkat tisztelettel és legyünk rugalmasak. Ilyen a pedagógus szakma.:cool:
   
  Esznozi és zsóka2. kedveli ezt.
 4. Belloni

  Belloni Állandó Tag

  Sziasztok!
  A mi iskolánkban tavaly vezették be a kompetencia alapú oktatást. Én az alsós szövegértés- szövegalkotást tanítom. A gyerekek szeretik, mert játékosabban tanulnak meg mindent. Nekünk viszont sokkal több munkát ad, mint a hagyományos oktatási forma ez tény.
   
 5. zsuzsi77

  zsuzsi77 Állandó Tag

  Pek-torna kérés

  Szia!
  Engem ez a Pek-torna érdekelne, amit feltettél, de már törölték, feltennéd mégegyszer?
  Köszönöm szépen!
  Zsuzsi
   
 6. N.Márti

  N.Márti Állandó Tag

  A Pek-torna egy mozgásfejlesztő program.
  Itt olvashatsz róla, vagy a blogomban.
  Ha bármi érdekelne, kérdezz nyugodtan!
   
  Endy4, asclep, zsóka2. és 1 másik tag kedveli ezt.
 7. szabo740123

  szabo740123 Állandó Tag

  komp.-felső

  Kedves Magdi!
  Nálunk a program az 1-8. osztályig van bevezetve, így a felső tagozaton is folytatódik a kompetenciaalapú fejlesztés( én is 5-6. évfolyamon tanítok)
   
 8. czakkos

  czakkos Állandó Tag

  2009-es, 2010-es, 2011-es kompetencia füzetek
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
   
 9. xilardus

  xilardus Új tag

  erdekesen hangzik, de vajon mennyire ervenyesul, vagy csak papirforman kompetencia alapu oktatas a neve?
   
 10. vii

  vii Állandó Tag

  Óvodai matematika módszertan, projektmódszerrel kapcsolatos anyagot keresek. Valaki tudna segíteni?
   
 11. angi61

  angi61 Állandó Tag

  Jó!

  Még nem hallottam erről a mozgásfejlesztő programról,de jónak tűnik.
   
 12. Leja

  Leja Állandó Tag

  Sziasztok!

  Borzasztóan keresem a Kulcs a kompetenciához szövegértés-matematika 4. o. könyvet és a megoldókulcsokat! Akinek megvan, kérem, tegye fel! Köszönöm!
   
 13. amai

  amai Állandó Tag

  Fogok közölni egy értékes dolgozatot a kompetencia alapú oktatásról amihelyt aktív tagja leszek a fórumnak.
   
 14. Bothné

  Bothné Állandó Tag

  Szia Kedves smuku!
  Túl vagyunk az első osztályon és eredményes volt ez az év. Sajnos SNI-s gyermeknek megfelelő szakképesítésű pedagógus nincs az iskolában(ezért külön kaptunk megfelelő szakembert) de viszont kaptunk egy olyan osztályfőnököt aki a gyermekemet nagyon jól tudja kezelni de elsősorban jól tudja oktatni.
  Röviden mint anya saját magam részére generáltam aggódást, mert jól múlt el az első év.:)


  Idézet:
  A valódi lényege az lenne, hogy sok-sok tevékenykedtetéssel a gyerekek tapasztalatokat gyűjtsenek, tehát a gyakorlati tapasztalat szerzése. Én casak óvodásokkal foglakozom, de ott mivel nem tatárgyi követelmény van, és vegyes életkorú a csoportom is, az egészen más, mint az iskola.
  Ha az iskola megfelelően bánik az SNI-s gyermekekkel, megvannak a megfelelő szakemberek, akkor jó esély van arra, hogy nem kell "szenveni" sem neked, sem a kicsinek. Az, hogy aggódással és félelemmel vagy teli, az természetes, hiszen elég speciális helyzetben vagy, másrészt minden anya izgul, hogy gyermeke hogyan fog teljesíteni az iskolában, milyen nehézségei lesznek stb...
  Nagyon remélem, és kívánom, hogy minden segítséget megkapjatok, és egy jó emlékekkel teli, eredményes tanév legyen számotokra
   
  smuku kedveli ezt.
 15. Betti1117

  Betti1117 Állandó Tag

  Ha az iskola megfelelően bánik az SNI-s gyermekekkel...  Pedagógus vagyok, és komoly gondot okoz , hogy mit is jelent megfelelően bánni az SNI-s gyermekekkel. Se követelményt, se tanmenetet sehol nem láttam még, ami rájuk vonatkozna. Semmi segítséget nem kapunk erre nézve, csak elvárások vannak.
   
  fruzsinafanni, zsóka2. és htnora kedveli ezt.
 16. parapoli

  parapoli Állandó Tag

  Sni  Szia!

  Ha az SNI-s gyerek tanulásban akadályozott, akkor a Konsept kiadó honlapján van tanmenet több tantárgyhoz. A többiekkel kapcsolatban pedig érdemes, egy közeli módszertani központot vagy egyéb speciális intézményt felkeresni, szerintem ott biztosan tudnak segíteni.
   
  zsóka2. és Betti1117 kedveli ezt.
 17. Betti1117

  Betti1117 Állandó Tag

  Köszi, a honlapot megnézem, de akkor sem értem. Ha egy gyerek elkerül a Nevelési Tanácsadóhoz és megállapítják, hogy SNI-s, akkor miért nem tudnak rögtön egy javasolt követelményt vagy tanmenetet küldeni az iskola (vagy az őt tanító pedagógus) részére. Mi ugyanis nem vagyunk erre felkészítve, és nem is érzem igazságosnak, hogy elvárják tőlünk, hogy magunktól találjuk ki mit is kezdjünk ezekkel a gyerekekkel.
   
 18. parapoli

  parapoli Állandó Tag

  A Nevelési Tanácsadónak a mérés a dolga, megállapítja, hogy ez és ez van. Nem ő találja ki a követelményt, a tanmenetet meg főleg nem. Ellenben, minden Tanácsadóban van elméletileg gyógypedagógus, s talán ő abban segítséget tud nyújtani, hogy hol kezdjétek, - ha megkérdezitek- vagy lehet, hogy van utazó gyógypedagógus is esetleg a környéken? Nem könnyű az biztos. De jó azt hallani, hogy valaki legalább töri magát ebben az ügyben. Sajnos a tapasztalatom az, hogy sok többségi iskolákban dolgozó - tisztelet a kivételnek- a fáradtságot se veszi, hogy ezzel a témával foglalkozzon, hiába van SNI-s gyerek az osztályban.
   
 19. Betti1117

  Betti1117 Állandó Tag

  Hát csalódott vagyok! Csak alsó tagozatos tanmeneteket találtam.
  Igen, persze még ott a lehetőség az utazó gyógypedagógus, akivel pár percekre futunk össze. És már bocsánat, de most lettem dühös. Nem fogok kilómétereket utazni egy vadidegen intézménybe követelményekért kuncsorogni. Mert ha nekik csak a mérés a dolguk és nem a követelmények kitalálása, akkor nyugodt lelkiismerettel mondom, hogy nekem sem feladatom. Ezt valahol "odafönt" szokták meghatározni, csak elfelejtették velünk mezei pedagógusokkal közölni. Ezek után nem csodálom, hogy sokan nem is törik magukat, viszont bosszant, ha elmarasztalnak olyasmiért, amire nem vagyok felkészítve. Csak egy dolognak örülök, hogy azt a 70 pár IQ-val rendelkező gyereket, aki ötödikes létére (mivel buktatni eddig nem lehetett) nem tudja hány ujja van egy kezén, és a saját nevén kívül még máséra is hallgat, de a Nevelési Tanácsadó szerint továbbra is járhat normális iskolába(???) nem nekem kell a felsős matematika rejtelmeibe bevezetnem. Most lehet pocskondiázni, de számomra tényleg megkönnyebbülés. Szerintem ugyanis, ha részünkre csak az általános iskolai követelményeket teszik elérhetővé, akkor ő soha nem fogja tudni teljesíteni ezen követelmények minimumának a minimumát.
   
 20. zsóka2.

  zsóka2. Állandó Tag

  Kedves betty!
  Teljesen egyetértek veled ,én és még nagyon sokan valljuk,hogy olyant nem taníthatunk amire nincs képesítésünk.az más lapra tartozik,hogy kénytelenek vagyunk a többi gyerektől elvenni az időt,lehetőséget ,odafigyelést ,türelmet.
  Mért csak az sni-s gyerekek a fontosak mostanában.mindenhol az ő beintegrálódásának elsődlegességét motiválják?
  Mi van akkor,ha a többi gyermek ,aki nem sni-s, nem akar integrálódni velük?nekem most elsőseim vannak,és a három sni-s kisgyermek.kettő fiú és nagyon nehéz dió.már az óvódából úgy érkeztek hogy az óvónénik "használati utasítást " mellékeltek.amiért a napközis kolléganőmmel együtt nagyon hálásak vagyunk,de még így is iszonyú sok külön odafigyelést,de mondhatnám szinte csak velük való plusz munkát jelentenek.
  Ki kell mondani fehéren feketén,zavarják a többieket,mert nem odavalók.
  Van budapesten néhány intézmény amit bezártak,mért nem lehet azokat ezeknek a nagyon problémás gyerekeknek a nevelésére,oktatására és megfelelő fejlesztésére fordítani?nem kellene az utazó pedagógus hálózat mert
  akkor az erre kiképzett szakemberek is nyugodtan végezhetnék a dolgukat.a fejlesztők nem zavarnák meg az órákat azzal,hogy hozzák-viszik őket, s utána rögtön meg is akarják veled beszélni a problémákat ,de ez csak egy dolog ami elkeserít ezzel kapcsolatban engem.
  Hidd el én is nagyon sajnálom ezeket a gyerekeket,szüleiket,de nekem a többi gyerekre van immáron 38 éve képesítésem!számomra ők a legfontosabbak!és nagyon dühös vagyok én is arra aki ezt a dolgot kitalálta és kötelezővé tette.most keztük el az évet és a szülők tele vannak panasszal és haraggal ,s én megértem őket.
   

Megosztás