Hírek Megszólalt a BKK, tíz év után olcsóbb lesz a Budapest-bérlet

Miután Lázár János építési és közlekedési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester megállapodott, a BKK bejelentette, hogy március 1-től olcsóbb lesz a Budapest-bérlet.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közösségi oldalán hétfő este bejelentették, hogy nemcsak megmarad a Budapest-bérlet, de tíz év után, március 1-jétől csökken az ára is. Hozzátették, hogy a bérlet továbbra is érvényes lesz a főváros egész területe mellett a HÉV-eken, a „kék Volánbuszokon” és a MÁV kijelölt vonatain.

Erről Lázár János építési és közlekedési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn állapodott meg. A megállapodás továbbá azt is tartalmazza, hogy a Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet márciustól a BKK-járatain is elfogadják.

A miniszter és a főpolgármester közös közleményükben azt írták, mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja minden értékesítési csatornáján, illetve a Budapest-bérletből, a Pest vármegyei bérletből és az országbérletből származó bevételt, és az azokhoz kapcsolódó menetdíj-kiegészítést – az adott érvényességi terület sajátosságaihoz igazodóan – teljesítményarányosan osztják meg.

Karácsony Gergely az Instagram-oldalán közzétett videóban azt mondta, hogy azért csökkentik a Budapest-bérlet árát, hogy versenyképes tudjon maradni a Pest vármegyebérlettel.


Naponta 3-400 ezer autó érkezik Budapestre az agglomerációból. Budapest nem tud és nem is akar együtt élni ezzel az átmenő forgalommal, azzal a zajjal és azzal a bűzzel, ami ezzel jár. Éppen ezért a városnak elemi érdeke az, hogy sokkal többen választhassák a közösségi közlekedést. És hogyha a Fővárosi Önkormányzatnak ezért áldoznia kell, például azzal, hogy lemond az állami normatíva egy részéről, vagy éppen lemond a jegybevételének egy részéről, akkor igenis ezt az áldozatot meg kell hoznunk

– fogalmazott a főpolgármester.


„Március elseje rendszerváltás lesz a közösségi közlekedésben. Ezt az egységes tarifaközösséget már évtizedek óta létre kellett volna hozni. Évtizedek óta mindenki arról beszél, hogy ezt meg kell lépnünk közösen. Mi most ezt meg is tettük” – tette hozzá Karácsony Gergely.

A miniszter és a főpolgármester egyetértett abban is, hogy az eddig a Fővárosi Önkormányzatot illető évi 12 milliárd forint normatív költségvetési támogatás helyett 2024-től a felek egy olyan rendszert alakítanak ki, amely egyaránt szolgálja a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés bevétellel nem fedezett költségeinek megtérülését.


A minisztérium és a főváros lezárja a tavaly év végén megszűnt korábbi agglomerációs megállapodással kapcsolatos elszámolási vitákat is. Az új, átfogó megállapodás eredményeként a Fővárosi Önkormányzat az agglomerációs költségtérítés 2022–2023-as elszámolásaként 5,57 milliárd forintot fizet a MÁV-nak.

Kuli Orsolya

1706576884619.jpeg
 
Ezt kompromisszumnak hívják.
Na ilyesmiket várnék a főpolgármestertől. Kemény kérdésekben kihozni egy kölcsönösen előnyös megegyezést. Neked nagyon kell ez, megkapod, de cserébe ezt meg Én akarom. Erről kellene szólni a politikának, nem arról, hogy most sírok egy sort mert a kormány oldallal nem lehet megegyezni kerezstbe tesz a fővűrosnak, aztán másnap meg Én teszek keresztbe nagy mosollyal a kormánynak, mert mindkét oldal igy szolgálja ki a kicsi, de hangos támogató köreit.
 
Részletesen?
A "kék" volánbusz a Törökbálint, Budaörs, Budakeszi, Nagykovácsi, stb. járatok? Oda már nem kell kiegészítő jegy?
A MÁV vonatain érvényes BKK bérlet már Budapest határain kívülre is érvényes lesz?
És... A MÁV-nak a vármegye és országbérletek miatt brutális hiánya, kell, hogy legyen. Pl. eddig Pest megye-Budapest havibérlet talán 40000Ft-nál is többe került. Fizette a munkáltató a 86%-át... Most helyette 9500Ft a vármegyebérlet... Ha kölcsönösen elfogadják egymás bérleteit, akkor az össz. bevétel csökken. Miből fog működni a közlekedés? Gondolom párhuzamosan a működési költségek, és a bérek nőnek.
Nem látom a fenntarthatóságot...
 
Részletesen?
A "kék" volánbusz a Törökbálint, Budaörs, Budakeszi, Nagykovácsi, stb. járatok? Oda már nem kell kiegészítő jegy?
A MÁV vonatain érvényes BKK bérlet már Budapest határain kívülre is érvényes lesz?
És... A MÁV-nak a vármegye és országbérletek miatt brutális hiánya, kell, hogy legyen. Pl. eddig Pest megye-Budapest havibérlet talán 40000Ft-nál is többe került. Fizette a munkáltató a 86%-át... Most helyette 9500Ft a vármegyebérlet... Ha kölcsönösen elfogadják egymás bérleteit, akkor az össz. bevétel csökken. Miből fog működni a közlekedés? Gondolom párhuzamosan a működési költségek, és a bérek nőnek.
Nem látom a fenntarthatóságot...
Részben erről posztolt Vitézy is. Ő azt mondja ez kb egy 20 milliárdos lyuk, részben a főváros, részben a Máv és a volán zsebén. Ennek megoszlása persze kérdéses hármuk között, talán 3-4 milliárd a főváros része ebben.
Másrészt eszembe jutott más is. Pl. van olyan munkahely ahol a BKK bérletet nem, de a vármegyéset vissza terítik. Akkor ha a kettő egyforma lesz, itt mi lesz? Mert Pl. aki Vácról jár be és pl. a 13. ker. dolgozik az ingyen tömeg közlekedhet és a bérlete árát is visszakapja, aki meg pl. a 20 x kerületből kb hasonló távolságról vagy akár messzebbről tömeg közlekedik be az meg nem? Ez is érdekes kérdés lesz szerintem majd. Hisz ha mindegy, és nem lesz pl. lakcímhez kötve a dolog, simán meg fogja érni átállni a vármegye bérletre, és ugye a magyar társadalom egy jó része szereti az "okos" megoldásokat.
 
Utoljára módosítva:

Itt nincs célzás BKK bérlet Budapesten kívüli érvényességére...

Viszont... Az Országbérlet egyre vonzóbb lesz... +10000Ft a BKK-hoz képest, és be lehet csavarogni az országot, havi egy nagyobb teljes árú retúrjegy áráért...
Várnak az Ország eldugott sarkai? Pl. az Ibafai fapipa? :)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,015
Tagok
615,629
Legújabb tagunk
A.Ancsa
Oldal tetejére