Motor sport

T

TH6777

Vendég


Talmácsi a dobogóra hajt Jerezben


Vasárnap a jerezi pályán bonyolítják le a gyorsaságimotoros-világbajnokság második futamát, a Spanyol Nagydíjat, amelyen a Moto2-ben rajtoló Talmácsi Gábor szeretne az első három között célba érni. Eredetileg ez a verseny sorrendben a harmadik lett volna a 18 futamos vb-sorozatban, ám az izlandi vulkánkitörés miatti légtérzárlat következtében a japán GP-t október 3-ra halasztották.

A 125 kcm-esek között 2007-ben világbajnok Talmácsi az idénynyitó katari viadalon a kilencedik lett, de végig az élbolyban motorozott, ám a verseny utolsó harmadában műszaki gondjai akadtak, így nem tudta tartani a pozícióját. Az MTI-nek két hete adott nyilatkozatában a magyar pilóta azt mondta, ha sikerül a szerelőcsapatnak sikerül úrrá lenni a gondokon, akkor megcélozza a képzeletbeli dobogót, sőt, kis szerencsével akár az élen is végezhet.

„Ennél már csak jobb lehet - fogalmazott akkor Talmácsi. Természetesen nagyon elkeserített, hogy a gép nem úgy működött, ahogyan azt elvártam, szerettem volna. A motor pattogott, nem éreztem a gumi tapadását, s ez elsősorban az előzéseknél hátráltatott. Amikor a verseny után visszanéztem a felvételeket, hogy mi történt, látszott, hogy szenvedek. Azt szeretném újra elérni, hogy végre igazi örömöm legyen a versenyzésben, a motorozásban.”

A villanyfényben rendezett esti viadalt nagy meglepetésre a japán Tomizava Soja nyerte, a spanyol Alex Debon lett a második és a francia Jules Cluzel a harmadik. A Moto2-ben, a vb új kategóriájában a 600 köbcentis versenygépeket egyformán négyütemű Honda motorokkal szerelték fel, és Dunlop abroncsokkal látták el.


Spanyol Nagydíj, Jerez

A spanyol GP menetrendje (magyar idő szerint)

Péntek:
12:40 - 125 kcm, 1. szabadedzés
13:55 - MotoGP, 1. szabadedzés
15:10 - Moto2, 1. szabedzés

Szombat:
9:00 - 125 kcm, 2. szabadedzés
9:55 - MotoGP, 2. szabadedzés
11:10 - Moto2, 2. szabadedzés
13:00 - 125 kcm, időmérő
13:55 - MotoGP, időmérő
15:10 - 250 kcm, időmérő

Vasárnap:
11:00 - 125 kcm, futam
12:15 - 250 kcm, futam
14:00 - MotoGP, futam

A pálya
A jerezi létesítmény 1986-ban épült, az aszfalt nem a legtökéletesebb, akad rajta néhány kisebb hiba. A célegyenes utáni első kanyarban könnyen el lehet véteni a féktávot, ezen már több motoros is "fennakadt".

Hossza: 4423 m
Szélessége: 11 m
Jobbkanyarok száma: 8
Balkanyarok száma: 5
Leghosszabb egyenes: 600 m

Pályacsúcsok

MotoGP: 1:39.818 p - Valentino Rossi (olasz), 2009
250 kcm: 1:43.338 p - Alvaro Bautista (spanyol), 2009
125 kcm: 1:47.057 p - Julián Simon (spanyol), 2009

A tavalyi győztesek

MotoGP: Rossi
250 kcm: Aojama Hirosi (japán)
125 kcm: Bradley Smith (brit)
 
T

TH6777

Vendég
Megnyitották Henádon a TalmácsiRinget
2010. 05. 06. 14.32

<RIGHT>
talma_laguna_03lead.jpg



Talmácsi Gábor részvételével csütörtökön ünnepélyesen megnyitották a Hernádon épített TalmácsiRing motorpályát, melyen a világbajnok versenyző ereklyéiből múzeumot is létrehoztak.

A versenyző édesapja, Talmácsi István elnökölte Talmácsi Motorsport Egyesület pályája - az önkormányzat együttműködésével - egy év alatt épült meg, s az utánpótlás-nevelést hivatott szolgálni. Az aszfaltcsík az 50 kcm-es gépekre lett "kitalálva", hossza 320 méter, szélessége pedig 3-4 méter. Az egyesületnek 40 darab gyerekmotorja van, s egyelőre a régióban szeretnének motorozni vágyó gyerekeket toborozni.

Az illetékesek elmondták, a pályán a rendőrséggel együttműködve oktatásokat is tartanak majd a biztonságos vezetésről, s adottak a felszerelések, hogy KRESZ-parkként is funkcionáljon.

A ringen létrehozott múzeumban többek között a jelenleg a gyorsaságimotoros-világbajnokság Moto2-es kategóriájában szereplő, korábban a 125 kcm-eseknél világbajnok Talmácsi Gábor versenygépeinek replikáit, kupáit, illetve ruháit lehet megtekinteni.

A csütörtöki ünnepi eseményen Talmácsi Gábor, valamint édesapja, illetve Zsadányi Lászlóné polgármester vágták át a szalagot, s nyitották meg a pályát.

"Nagy köszönet jár apukámnak, a családomnak, akik rengeteget dolgoztak azért, hogy ez a pálya megépüljön, s természetesen Hernád önkormányzatának is a segítségért - nyilatkozta az MTI-nek Talmácsi Gábor. - Nagyon fontosnak tartottuk, hogy legyen egy saját pályánk, ahol tanítani tudjuk a gyerekeket, megkedveltethetjük sokakkal ezt a sportot. Szintén nagyon fontos, hogy nem csupán a szándékunk és a pályánk, de a megfelelő szponzoraink is megvannak mindehhez. Édesapám azt mondta, hogy idén 5000 gyereket szeretne megmotoroztatni, szeretettel várjuk az iskolák érdeklődését is."

A Moto2 első két idei futamán egyformán kilencedik versenyzőt szintén nagy örömmel tölti el az ereklyéiből készített kiállítóterem megnyitása:

"Az az igazság, hogy nekem is meglepetés volt ez a múzeum, az utolsó három hétben nem is engedtek ide a pályára, hogy ne lássam mostanáig. Tulajdonképpen pályafutásom minden korábbi emléke itt van, s ahogy végignéztem, újabb nagy lökést kaptam a mostani szezonomhoz" - mondta a 28 éves motoros, aki bizakodva várja a vb-sorozat újabb állomásait. - A motorom egyre jobb lesz, s ugyan eddig mindkétszer kilencedik helyen értem célba, nem voltam messze a legjobbaktól. Azt gondolom, sokkal jobb eredményeket érhetek majd el a szezon során."

<CENTER></CENTER>



 
T

TH6777

Vendég
Talmácsi - Favaro duó a tizenkettedik
2010. 05. 09. 08.25


<RIGHT>
talma%20rally.jpg


Gyorsasági motoros világbajnokunk és menedzsere sikeresen vette az akadályokat a Rábaköz Kupa második napján, ahol 4 gyorsasági szakasz várt a mezőnyre.

A magyar-olasz páros érdekes etapnak értékelte a mai versenyt, ahol sok mindent megtapasztalhattak eddigi rövidke terepralis pályafutásuk alatt. Volt víz jobbról is, balról is, sár, kanyargós erdei utak, így minden érzékszervüket használniuk kellett, hogy a lehető leggyorsabban teljesíteni tudják a távokat.
Azonban a jó szereplésnek mindez csak az egyik része. Kell még egy ügyes sofőr, ez adva volt, kell még egy rutinos navigátor, aki szintén a helyén volt – bár saját bevallása szerint az első két gyorsaságin hibázott is, de szerencsére Talmácsi a sofőr - és természetesen kell még egy jó technika.
Ez utóbbi nem sokkal a rajt után rakoncátlankodni kezdett, majd a 4. szakasz első 5-6 km-ét követően teljesen elment a négy kerék meghajtás, majd az első tengely is bemondta az unalmast, mindez lényegesen megnehezítette a gyors célba érést. Talmácsi-Favaro duó jelenleg a 12. helyen áll 33,10 perces hátránnyal. Versenyautójukat a szervizben készítik a holnapi gyorsasági szakaszokra, míg ők pihenéssel, lazítással töltik a nap hátralévő részét.​

Talmácsi Gábor:

Ma nagyon sok technikai problémánk adódott, ami megkeserítette, hogy igazán élvezhessem a versenyzést. Várom, hogy holnap rendben legyen az autó és egy jó versenyzéssel tudjunk búcsúzni.​

Stefano Favaro:

Nagyon élvezzük a közös versenyzést Gáborral. Eredménytől függetlenül egy felejthetetlen élmény lesz mindkettőnknek ez a kitérő a tereprali világába. Holnapra eső várható, ami megnehezítheti Talma dolgát, de ha abból indulok ki, hogy a MotoGP pályán is nagyon jó esőben, akkor nagy gond nem lehet.​

2010. 05. 08, II. Rábaköz Kupa, Kapuvár – 2. nap

1. Korda- Tóth 2.32
2. Szalay – Bunkoczi 2.51
3. Fazekas – Maurer 2:35:04
12. Talmácsi – Favaro 3:06:42
 
T

TH6777

Vendég
A felkészülés utolsó fázisa
2010. 05. 12. 21.09


<RIGHT>
szabo%20krisztian.jpg



Szabó Krisztián minden percet kihasznál, hogy versenyautóba üljön, hiszen közeledik a nagy csaták ideje – a jövő hét végén a junior Európa-bajnoki címvédő már újra a kontinensbajnokságon száguld. Addig pedig „melegít”.

A hét végén a tereprali országos bajnokság kapuvári viadalának szuperspeciálisán bemutatózott, majd pedig a nyirádi versenypályán tesztelte a vasszöcskéjét.

„Apu terepralizott, neki támadt az az ötlete, hogy a mezőny előtt rajtolva lehetne egy kis bemutatót tartani az autókrossz szépségeiből is, egyeztettünk a rendezőkkel, így kerültem oda a rajthoz – mondta Szabó. – Az én autóm futóműve keményre volt állítva, úgyhogy a füves, hepehupás részen eléggé pattogott, de nagyon tetszett a műsor, meg is beszéltük apuval, hogy lehet, az idén rajthoz állunk egy vagy két futamon az open kategóriában.”

Érdekes, hogy akadtak olyanok is a szurkolók között, akik néhány hete a Miskolc-ralin is ott voltak, odajöttek, megnézték az autót, utóbb pedig a pálya szélén, anélkül, hogy ismerték volna az apukáját, megdicsérték neki, hogy mennyire látványosan közlekedik.

„A hétvége további részét Nyirádon töltöttük a csapattal: teszteltük az autót, a gumikat, a beállításokat, s állítgattuk a motort, amellyel nyertünk még néhány lóerőt. Hatvan kört tettem meg, ami úgy két teljes versenytáv, vagyis alaposan felkészültünk a jövő hét végi lettországi Eb-futamra, amely a juniorok számára az első lesz az idei sorozatból. Már alig várom...” - vallotta be Szabó.


<CENTER></CENTER>
 
T

TH6777

Vendég


Kovács Niki: Esőben is a leggyorsabb nő
2010. 05. 20. 10.46


<RIGHT>
podium_niki_lead.jpg



Az időjósok már napok óta ijesztgettek a rossz idővel, ami meg is érkezett. Szerencsére az ígértnél egy fél nappal később.

A pénteki szabadedzések többsége már esőben zajlott, egyedül a női kupa résztvevőinek jutott egy száraz fél óra.
A Yamaha City Racing Team versenyzőjének, Kovács Nikinek ez nagyon jól jött, hisz először teljesítette a mogyoródi aszfaltcsíkot Dunlop gumiabroncson. Az óvatos körözés ellenére is igen bíztató köridőket futott.

Szombat délelőtt még meghallgatásra találtak a csapat imái, hisz előbb a MAMS Női Kupa, majd a Magyar Bajnokság résztvevői is száraz aszfalton futották az időmérő edzést.
rajtracs_niki_xlsport.jpg

Előbbin Niki gond nélkül zsebelte be a pole pozíciót, 6.5, 8 illetve 11 másodperccel jobb kört teljesítve az első sorba kvalifikált társainál.
Azonban már ekkor érezte, hogy az elérhető gumikeverék nem működik jól ezen a hűvös pályán, főleg a gyári, széria futóművel. Nagyjából hat fokkal volt hidegebb, mint előző délután.
Alig egy órával később a STK600-as kategória országos bajnokságának időmérőjén azért javított a köridején, ami a 12. helyre volt elég a 17 fős mezőnyben.
Az ebédszünet végére megérkezett az eső, így a női kupa indulói már vizes gumikon tértek vissza a pályára. Nikit ez sem zavarta meg, magabiztosan győzött, közel 50 másodpercet adva a további dobogósoknak.

„Nem akartam kockáztatni, mivel szűk egy óra múlva következett az OB futama. Nyilván a motort is és magamat is egyben kellett tartanom, ezért nem forszíroztam a köridőt. De nem is volt rá szükség, így is messze voltak a többiek.”

A STK600-as géposztály versenyére már jóval intenzívebb eső áztatta a pályát, a vízátfolyások mellett, sok helyen állt a víz. A nehéz körülmények miatt nem vállalta mindenki a megmérettetést, és olyanok is voltak, akik menet közben adták fel. De nem Niki, aki férfiasan küzdötte végig a versenytávot, aminek egy 12. hely lett az eredménye.

„Az igazat megvallva, nem vagyok boldog, ennél sokkal jobban tudok vízen menni, jó példa erre, hogy az Európa-bajnokságon is ilyen körülmények között tudtam felérni a d
niki_action.jpg
obogóra 2008-ban. Ezúttal azonban nem találtuk a megfelelő guminyomást, így az abroncsok egyáltalán nem szorították ki a vizet, egyenesen is alig tudtam menni. Sajnálom, mert sok pontot dobtunk el, ugyanakkor nincs miért szégyenkeznem, továbbra is egyedüli nőként veszem fel a harcot a fiúkkal.”

Niki következő versenye június első hétvégéjén az Alpok-Adria Bajnokság negyedik fordulója lesz a Pannónia-ringen. Előtte pedig ugyanitt részt vesz a Yamaha Fesztiválon.

„A célom megjavítani a tavalyi legjobb köridőmet, és az első tízben végezni. Ehhez az időjárás kegyességére is szükségem lesz, mivel a hűvös időhöz szükséges kemény gumikeverék sajnos nem elérhető az országban…”

Köszönjük támogatóinknak a segítséget, akik nem a marketing szövegeknek és egyéb ráhatásoknak, hanem a tényeknek hisznek, és valóban Magyarország leggyorsabb női gyorsasági motorversenyzője mellett állnak. Név szerint: Yamaha City, Bódis Exhaust System, Danger Bikes, For Beck, Motogroup 13, Fitness Factory, GAS, Hajas Szalonok, L’oreal, Pannónia-ring, BRorganisation, Ciao Mario Étterem, Digitális Nyomda Kft., MyActionCam.​
 
T

TH6777

Vendég
Francia Nagydíj - Talmácsi 5. lett
2010. 05. 23. 12.37


<RIGHT>
talmacsi1.jpg



Talmácsi Gábor a 19. helyről indulva ötödikként ért célba a Moto2 géposztályban a gyorsaságimotoros-világbajnokság vasárnapi Francia Nagydíján, Le Mans-ban. A pozícióval 11 vb-pont jár, így a magyar versenyző három futam után 25 pontjával a hetedik.


Az új kategória legjobbjának Le Mans-ban a spanyol Toni Elías bizonyult honfitársa, a 125-ös géposztály volt világbajnoka, Julián Simón, és az olasz Simone Corsi előtt.
A negyedliteresek kategóriájában átütő spanyol siker született: a dobogó mindhárom fokára ibériai versenyező állhatott fel.

eredmények:
Moto2:
------
1. Toni Elías (spanyol, Honda) 43:29.277
2. Julian Simon (spanyol, Honda) 1.336 mp hátrány
3. Simone Corsi (olasz, Honda) 2.831 mp h.
...5. Talmácsi Gábor (Honda) 13.293 mp h.

A világbajnoki pontversenyben 3 viadal után (még 14 van hátra): 1. Elías 63 pont, 2. Tomizava Soja (japán, Honda) 45, 3. Corsi 35, ...7. Talmácsi Gábor 25

125 kcm:
--------
1. Pol Espargaró (spanyol, Derbi) 41:52.280 p
2. Nicolás Terol (spanyol, Aprilia) 0.957 mp hátrány
3. Marc Marquez (spanyol, Derbi) 4.428 mp h.

A vb-pontverseny állása 3 futam után (még 14 van hátra): 1. Terol 65 pont, 2. Espargaró 63, 3. Esteve Rabat (spanyol, Aprilia) 34

később:
MotoGP - 14 ó

 
T

TH6777

Vendég


Szabó: EB címvédőhöz méltóan nyert Lettországban
2010. 05. 25. 13.47


<RIGHT>
szabo%20krisztian.jpg



Szabó Krisztián tökéletes hétvégét zárt a lettországi Musában: az autókrossz Európa-bajnokság idei első junior futamán az összes edzésen és előfutamon a leggyorsabb volt, majd a döntőben rajt-cél győzelmet aratott.

De ne szaladjunk ennyire előre!
Hosszú volt az út Lettországba, akadt egy kis gond is menet közben – egészen konkrétan az, hogy a versenyautót szállító utánfutó szinte kettétört.

A szervizcsapat azonban nem esett kétségbe, megoldotta a problémát, s szerencsére ez volt az utolsó szerelési munkálat a hétvége folyamán, mert Szabó „vasszöcskéjével” az égadta világon semmi gond sem volt.

Az Európa-bajnokság magyar címvédője nem ismerte a pályát, ennek ellenére már rögtön az első szabadedzésen a leggyorsabb volt, majd parádés teljesítményét megismételte az időmérésen és az előfutamokon is.

„Gyors, homokos pályán versenyeztünk, ami nekem nagyon feküdt, ezt bizonyítja, hogy a komplett, negyvenöt tagú mezőnyt tekintve a kilencedik legjobb időeredményem volt, pedig az én motorom hatszáz köbcentis, a felnőtt kategóriában indulóké pedig ezerhatszáz és négyezer között mozog...” - mondta nem kis büszkeséggel a hangjában Szabó, aki telt ház, tízezer ember előtt aratta idei első autókrossz-sikerét.

„Nagyon jó verseny volt, amelyen megbizonyosodtam arról, hogy az autóm erősebb, mint tavaly volt. Kaptam egy szép kupát, meglocsoltuk pezsgővel a hostess-lányokat, szóval jól mulattunk. És megállapítottam, hogy nagyon, de nagyon hiányzott már a versenyzés” - vallotta be Szabó.
<CENTER></CENTER>



 
T

TH6777

Vendég
Olasz Nagydíj - Talmácsi hetedik az időmérőn
2010. 06. 05. 16.38


<RIGHT>
Talmacsi_Japan_2009_xlsport.jpg



Talmácsi Gábor a hetedik helyen végzett a gyorsaságimotoros-világbajnokság negyedik futama, az Olasz Nagydíj szombati időmérő edzésén, Mugellóban. A Moto2 leggyorsabbja az olasz Andrea Iannone volt.


Talmácsi sokáig vezetett a kvalifikációs tréningen, aztán nem sokkal a vége előtt - amikor már nem ő állt az élen - kicsúszott, és a hajrában többen megelőzték.

A Moto2-ben, a vb új kategóriájában a résztvevők 600 köbcentis versenygépeken köröznek. Ezeket egyformán négyütemű Honda motorokkal szerelték fel, és Dunlop abroncsokkal látták el.

A MotoGP-ben a spanyol Dani Pedrosa, a 125 kcm-es géposztályban pedig a német színekben versenyző Sandro Cortese rajtolhat az élről vasárnap.
Időmérő edzések, élcsoportok:
Moto2:
------
1. Andrea Iannone (olasz) 1:55.596 p
2. Toni Elias (spanyol) 1:55.858
3. Alex De Angelis (San Marinó-i) 1:56.222
...7. TALMÁCSI GÁBOR 1:56.305

MotoGP:
-------
1. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 1:48.819 p
2. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 1:48.996
3. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 1:49.432

125 kcm:
--------
1. Sandro Cortese (német, Derbi) 1:58.315 p
2. Pol Espargaro (spanyol, Derbi) 1:58.336
3. Bradley Smith (brit, Aprilia) 1:58.572

A vasárnapi program:
futamok: 125 kcm - 11 ó, Moto2 - 12:15 ó, MotoGP - 14
ó
 
T

TH6777

Vendég

Másodszor is megműtötték a "Doktort"
2010. 06. 07. 19.19


<RIGHT>
valentinorossi.jpg



Hétfőn újabb műtétet hajtottak végre Valentino Rossin: a kilencszeres vb-győztes motorkerékpáros az olasz GP szombati szabadedzésén szenvedett súlyos sérülést.

A firenzei Careggi kórház orvoscsapata által végrehajtott beavatkozás alig egy órát tartott. Robert Buzzi, a traumatológiai osztály vezetője elmondta: Rossinak legalább egy hetet kell a klinikán töltenie, és néhány napra lesz szüksége ahhoz, hogy használni tudja a lábát.

A hallatlanul népszerű, "The Doctor" becenévre hallgató motoros jobb lábában a sípcsont és a szárkapocscsont is eltörött. Vasárnap is megműtötték, és legalább négy-öt hónapig nem versenyezhet, így minden bizonnyal befejeződött számára az idei vb.
<CENTER><OBJECT id=ejha codeBase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/swflash.cab#version=6,0,0,0" classid=clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96b8-444553540000 width=468 height=60>
























<EMBED src="reklamok/vb_blog_cikkbe.swf" menu="false" quality="high" width="468" height="60" swLiveConnect="true" NAME="ejha" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.marcomedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockWaveFlash"></EMBED></OBJECT></CENTER>
 
T

TH6777

Vendég
Sebestyén Péter menetelésének egy gyors jobbos vetett véget
2010. 06. 14. 10.26


<RIGHT>
Sebestyen%20Peter.jpg



Kellemes, a motorversenyzéshez épp ideális időjárásra ébredt a Spanyol bajnokság mezőnye. A reggeli bemelegítő edzésen Sebestyén Péter tovább menetelt, ami még inkább bizakodásra adott okot, hogy egy igazán jó verseny elé néznek csapatával.

A 7. legjobb időt sikerült megszereznie és a motor beállításain is tudtak finomítani.
Aztán elérkezett a verseny, melyen Peti a 18. helyről várta a lámpák szabad jelzését, ami miután zöldre váltott a magyar versenyző kilőtt. 4 pozíciót azonnal sikerült javítania és máris pontszerző helyen motorozott. Majd a csatározás tovább folytatódott a bolyban, ahol a 7-14. helyekért folytak a küzdelmek. Péter mindaddig tartotta a lépést, amíg a célegyenes előtti gyors, jobbos kanyarban a motor hátulja megindult alatta, Ő pedig a sóderágyban landolt. Egy pillanatra megfagyott a Right Guard Racing Team boxában a levegő, mert nem a „szokásosnak” mondható kicsúszás történt. Szerencsére azonban a védőfelszelések megóvták a fiatal motorost – csupán jobb könyökét ütötte meg – Apriliaja azonban rendesen összetört, így a verseny számára ott véget is ért.

Sebestyén Péter nyilatkozata:
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült befejeznem a versenyt, pedig ezen a hétvégén nagyon jól alakultak számomra a dolgok. Folyamatosan tudtam gyorsulni, a motorom is rendben volt. Az esésnél beütöttem a jobb könyökömet és a fejemet, de mind a sisak, mind pedig a bőrruha megóvott a komolyabb sérüléstől. Ezen a hétvégén is nagyon sok új tapasztalatra tettem szert, amiket a jövőben igyekszem kamatoztatni.

Roberto Favaro nyilatkozata:
Nem ilyen eredményre számítottam az edzések alapján, de ilyen a motorsport, egy esés mindig benne van a pakliban. Először megállt bennem az ütő, amikor láttam, hogy mi történt, de szerencsére Peti fizikailag teljesen jól van, a motorról mindez már nem mondható el. A csapattal kielemezzük majd az adatokat, a szerelők pedig a motort veszik kezelésbe.​
 
T

TH6777

Vendég
Talmácsi Gábor kiesett százötvenedik nagydíján
2010. 06. 20. 19.14


<RIGHT>
jerez%20talma.jpg



A Brit Nagydíj zárónapján is vacogva mentek reggelizni a versenyzők. Később előbújt ugyan a nap a silverstone-i pályán, de ettől függetlenül a bemelegítő edzésen még hideg volt az aszfalt, így átmozgatásra volt jó a warmup, új beállítások tesztelésre aligha volt alkalmas.

Angliában a Moto2-es kategóriával kezdődött a program, Talmának egy kicsit változtatnia kellett az eddigi napirendjén, de ez nem okozott számára problémát.
Talmácsi Gábor százötvenedszer állt fel a rajtrácsra, hogy harcba szálljon a világbajnoki pontokért. A magyar világbajnok a tizenkilencedik helyről rajtolt, és már az első kör végén a tízedik helyen írta ki nevét a számítógép. Később néhány pozíciót vesztve tizenötödikként küzdött, majd egyre hátrébb csúszott. Hat körrel a vége előtt a tizenkilencedik helyen motorozott Abraham mögött, akinek a motorjából folyamatosan olaj került a magyar versenyzőre. Talmácsi megpróbálta megelőzni a cseh pilótát, de sehol nem tudott elmenni mellette. Még két kör volt hátra, amikor a teljesen olajos első idomról az olaj elkezdett a gumira folyni, és ennek következtében Gábor az egyik kanyarban elesett. Szerencsére sérülés nélkül megúszta a kicsúszást. A versenyt Jules Cluzel nyerte, Luthi és Simon előtt. A Fimmco Speed Up olasz motorosa, Andrea Iannone tizenkettedik lett. Talmácsi Gábor összetettben a tízedik helyen áll.
A boxba érkező kettes rajtszámú motor eleje csupa olaj volt, a plexin egyetlen pont sem volt, amely átlátszó lett volna. Talmának csak a bőrruhája sérült az esés következtében, de az sem nagyon. A verseny után egy meeting kezdődött a változtatások ügyében, hiszen gyorsan meg kell találni a javuláshoz megfelelő beállításokat, mivel jövő héten, szombaton Assenban - a MotoGP szentélyének tartott helyszínen - újabb világbajnoki futam vár a mezőnyre, ahol korábban Talmának már kétszer is sikerült diadalmaskodni.

TALMÁCSI GÁBOR
- A rajtom jó sikerült, minden tökéletesen kijött az első körben. Utána nem tudtam az élbolyra tapadni, a kanyarokban küzdöttem a motorral. Abraham mögött mentem jó pár körön át, akinek a motorjából spriccelt az olaj, nem láttam semmit. A motorom, a sisakom plexije, minden csupa olaj volt. Aztán az egyik kanyarban elment a motorom eleje és kicsúsztam, így a sóderágyban fejeztem be a nagydíjat. Bajom nem lett szerencsére, de nem ilyen 150. futamot képzeltem el az biztos.


2010. június 20, Brit Nagydíj, Silverstone
1. Jules CLUZEL
2. Thomas LUTHI
3. Julian SIMON
4. Scott REDDING
5. Alex DEBON
12. Andrea IANNONE
TALMÁCSI GÁBOR - kiesett
 
T

TH6777

Vendég
Valentino Rossi már a hétvégén visszatérne
2010. 07. 14. 19.02


<RIGHT>
valentinorossi.jpg



Már a hétvégi Német Nagydíjon visszaülne a motorra Valentino Rossi, aki hat héttel ezelőtt az olasz futam szabadedzésén szenvedett súlyos sérüléseket.

"Nagyon remélem, hogy az orvosaim szerint is versenyezhetek majd, holnap néz majd meg egy egészségügyi ellenőr, ezt követően születik majd meg a végső döntés" - nyilatkozta a kilencszeres világbajnok sztár.
A 31 éves Rossi a rehabilitáció alatt négy versenyt hagyott ki, ezzel pedig a hetedik helyre csúszott vissza a vb-pontversenyben, amelyet yamahás csapattársa, a spanyol Jorge Lorenzo vezet. Az előző versenyen, a Katalán Nagydíjon a japán Josikava Vataru helyettesítette Rossit.
"Nagyon szeretném újra látni a többieket, és ott lenni a paddockban, elfáradtam abban, hogy otthon legyek" - tette hozzá Rossi.
A rendkívül népszerű, Doktor becenévre hallgató pilóta június 5-én, a mugellói Olasz Nagydíj szabadedzésén bukott hatalmasat, s jobb lábában a sípcsont és a szárkapocscsont is eltörött. Rossit az eset után kétszer is megműtötték, s az orvosok akkor még 4-5 hónapra jósolták felépülésének idejét.
 
T

TH6777

Vendég
Videó: rettenetes motorbaleset a MotoGP németországi futamán


A gyorsaságimotoros-világbajnokság Német Nagydíjának kilencedik körében az Aleix Espargaró, Randy De Puniet, Álvaro Bautista hármas hatalmasat bukott, egyikük motorja még ki is gyulladt. Csoda, hogy a francia De Puniet-nek „csupán” két csontja el tört el és hogy a másik két pilóta sértetlenül megúszta.


Espargaro, Bautista and Randy de Puniet Big German Moto GP Crash - Randy de Puniet Breaks His Leg.



<EMBED height=385 type=application/x-shockwave-flash width=480 src=http://www.youtube.com/v/pIpPZ7puT58&hl=hu_HU&fs=1 allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always">​
</EMBED>
 
T

TH6777

Vendég
MotoGP: Lorenzo volt a leggyorsabb a Laguna Seca-i időmérőn


A világbajnoki pontversenyben vezető Jorge Lorenzo bizonyult a leggyorsabbnak a MotoGP Egyesült Államok Nagydíjának időmérő edzésén, Laguna Secában.


<!-- .cikkhead -->A yamahás klasszis mögött a második helyet Casey Stoner, a harmadikat Andrea Dovizioso, a negyediket Dani Pedrosa szerezte meg. Valentino Rossi a 6. helyről indul a futamon.

<TABLE style="WIDTH: 395pt; BORDER-COLLAPSE: collapse" class="cikkinfo table_w100p" border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=527 align=center><CAPTION>MOTO GP, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK NAGYDÍJA </CAPTION><TBODY><TR class=odd align=middle><TD colSpan=5>IDŐMÉRŐ EDZÉS, AZ ÉLCSOPORT

</TD></TR><TR class=even><TD>1.</TD><TD>Lorenzo</TD><TD>spanyol</TD><TD>Yamaha</TD><TD>1:20.978</TD></TR><TR class=odd><TD>2.</TD><TD>Stoner</TD><TD>ausztrál</TD><TD>Ducati</TD><TD>1:21.169</TD></TR><TR class=even><TD>3.</TD><TD>Dovizioso</TD><TD>olasz</TD><TD>Honda</TD><TD>1:21.617</TD></TR><TR class=odd><TD>4.</TD><TD>Pedrosa</TD><TD>spanyol</TD><TD>Honda</TD><TD>1:21.655</TD></TR><TR class=even><TD>5.</TD><TD>Spies</TD><TD>amerikai</TD><TD>Yamaha</TD><TD>1:21.679</TD></TR><TR class=odd><TD>6.</TD><TD>Rossi</TD><TD>olasz</TD><TD>Yamaha</TD><TD>1:21.688</TD></TR><TR class=even><TD>7.</TD><TD>Hayden</TD><TD>amerikai</TD><TD>Ducati</TD><TD>1:21.920</TD></TR><TR class=odd><TD>8.</TD><TD>C. Edwards</TD><TD>amerikai</TD><TD>Yamaha</TD><TD>1:22.217</TD></TR></TBODY></TABLE>​
 
T

TH6777

Vendég
Esőben is óriási siiker volt a Talmácsi-nap
2010. 07. 26. 07.40


<RIGHT>
talma_nap.jpg



Hatalmas eső zúdult a kecskeméti Gokart Stadionra ma reggelre, ami keresztbe húzta a szervezők számításait, de a zord időjárás ellenére úgy döntöttek, hogy megtartják a rendezvényt.

A női és férfi sztárok versenyét törölni kellett, mert a pálya a számukra felkészített gokartokkal veszélyes volt. Sok híresség ennek ellenére ellátogatott a Talmácsi Napra. Gianni Annonit és Kótai Mihály világbajnok ökölvívót alig lehetett meggyőzni, hogy esőben ezekkel a gumikkal nehezen lehet még körbe érni is. Ők versenyezni akartak, igazi sportemberek. Polgár Kriszta és Finta Eszter szépségkirálynők is szívesen ültek volna gokartba. Csisztu Zsuzsa Luca Boscoscuro csapatfőnökkel beszélgetett hosszasan. Bochkor Gábor és Várkonyi Andrea az esőben kilátogatott a Gokart Stadionba, családi programot csináltak a vasárnapi rendezvényből, kislányukkal, Nórival. Kamarás Iván és Németh Ottó is szurkolt Talmáéknak. A profi versenyzőket semmi sem tarthatta vissza a pályától, esőgumival szerelt gokartjaik így is nagyon csúsztak az aszfalton, de a tapasztalt sofőröknek ez nem okozott gondot. A versenyt végül Talmácsi Gábor nyerte, Barta Attila és Melkvi Gábor előtt. A szünetekben nagyszerű programok szórakoztatták a kilátogató ezerötszáz nézőt. Volt streetball és downhill bemutató, és a stuntosok is remek produkcióval rukkoltak elő. A Talmácsi Motoros Iskola növendékei is bemutatták gyakorlataikat. Az időjárás nem állt a rendezvény mellé, mégis sikeresen zárult a 2. Talmácsi Nap.

Talmácsi Gábor:

- Reggel, amikor megláttam, hogy szakad az eső kicsit elszomorodtam, de átszerveztük a programot és így meg tudtuk tartani a rendezvényt. Köszönöm mindenkinek, aki eljött, még az zord idő ellenére is. Mindent megtettünk, hogy szórakoztassuk a vendégeinket és a nézőket. Sokat jelentett számomra, hogy szurkolóim még az ország másik feléből is ellátogatottak Kecskemétre, hogy itt legyenek velünk. A sztár vendégeknek és barátaimnak is hálás vagyok, hogy itt voltak a Talmácsi Napon. Az esemény együttműködő partnereinek is köszönjük, hogy mellénk álltak.
 
T

TH6777

Vendég
Szabó Krisztián növelte előnyét
2010. 07. 27. 17.32


<RIGHT>
szabo%20krisztian.jpg



Szabó Krisztiánnak kalandos hétvégéje volt. Azzal kezdődött, hogy szombaton szakadt az eső – az időmérőt és az első előfutamot vendégmarasztaló sárban tartották meg a szűk, kacskaringós, Prágához közeli pályán, amely a hazai autókrosszosokon kívül mindenki számára új volt a junior mezőnyben.

Más kérdés, hogy a csehek jó sokan voltak, hiszen ez a futam nem csak az Európa-bajnoki, hanem a cseh bajnoki értékelésbe is beleszámított.

„Az időmérésen negyedik, a saját előfutamomban viszont második lettem. Utóbbiban akadt egy kis izgalom is, mivel összetalálkoztam tavalyi nagy riválisommal, Matthias Zemannal, aki az idén a felnőttek közt indul, csak egy verseny erejéig nosztalgiázott a juniorok között. Peche volt, nem sikerült jól a hétvégéje, konkrétan ez az egy találkozásunk volt, utána más ellenfeleim akadtak” - mondta Szabó Krisztián, aki az A-döntő rajtját az első sorból, annak viszont a harmadik kockájából várta – vagyis a rajtrács legszéléről.

„Jól kaptam el a startot és már-már úgy tűnt, elsőként fordulok az első kanyarba, de akkor belső íven megérkezett valaki mellém és kissé kitolt az ívről. Mi ketten megléptünk a mezőnytől, de úgy, hogy senki sem ért utol. Ez annyiból jó volt, hogy a cseh fiú eredménye nem számít bele az Európa-bajnoki pontversenybe, annyiból viszont rossz, hogy nem tudtam megelőzni, így meg kellett elégednem a második pozícióval. Jó lett volna nyerni...” - sóhajtott Szabó, akinek elkeseredésre így sincs semmi oka, hiszen a második helye ellenére két ponttal növelte az előnyét az Európa-bajnokság összetettjében, ahol továbbra is fölényesen vezet.​
<CENTER><OBJECT id=ejha codeBase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/swflash.cab#version=6,0,0,0" classid=clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96b8-444553540000 width=468 height=60>
























<EMBED src="reklamok/vb_blog_cikkbe.swf" menu="false" quality="high" width="468" height="60" swLiveConnect="true" NAME="ejha" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.marcomedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockWaveFlash"></EMBED></OBJECT></CENTER>
 
T

TH6777

Vendég
MotoGP: Talmácsi 9. az első szabadedzésen Indianapolisban

Az Egyesült Államok Nagydíját rendezik a hétvégén a gyorsaságimotoros-világbajnokságon. Indianapolisban az első szabadedzésen a Moto2-es kategóriában Scott Redding volt a leggyorsabb, a 125-ösöknél a pontversenyben vezető Marc Marquez, a királykategóriában a Ducatival versenyző Casey Stoner motorozta a legjobb időt. Talmácsi Gábor a Moto2-esek mezőnyében a kilencedik időt érte el.

A 125-ösök mezőnyében a világbajnoki pontversenyt vezető Marc Marquez volt a leggyorsabb az indianapolisi első szabadedzésen. A szintén Derbivel versenyző Pol Espargaro csak másfél tizedmásodperccel volt lassabb honfitársánál, akitől Nicolas Terol nem egészen egy tizeddel maradt el.
Moto2-ben a leggyorsabb Scott Redding és a második időt elérő Toni Elías között csak 15 ezredmásodperc volt a különbség, Talmács Gábor ideje 666 ezreddel maradt el a legjobbtól.
A Moto GP-ben az ausztrál Casey Stoner motorozta a legjobb időt, mögötte a Yamahás Jorge Lorenzo végzett. A sérüléséből Brnóban visszatért Valentino Rossi az ötödik köridőt érte el.

<TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" class="cikkinfo table_w100p" border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=540><CAPTION>GYORSASÁGIMOTOROS-VILÁGBAJNOKSÁG, AMERIKAI NAGYDÍJ </CAPTION><TBODY><TR class=odd><TD class=xl22 colSpan=2>125 KCM</TD><TD> </TD><TD> </TD><TD> </TD></TR><TR class=even><TD class=xl22>1. Marc Marquez</TD><TD class=xl22>spanyol</TD><TD class=xl22>Derbi</TD><TD class=xl22>1:49.452</TD><TD> </TD></TR><TR class=odd><TD class=xl22>2. Pol Espargaro</TD><TD class=xl22>spanyol</TD><TD class=xl22>Derbi</TD><TD class=xl22>1:49.603</TD><TD class=xl22>+0.151</TD></TR><TR class=even><TD class=xl22>3. Nicolas Terol</TD><TD class=xl22>spanyol</TD><TD class=xl22>Aprilia</TD><TD class=xl22>1:49.698</TD><TD class=xl22>+0.246</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl22>MOTO2</TD><TD> </TD><TD> </TD><TD> </TD><TD> </TD></TR><TR class=even><TD class=xl22>1. Scott Redding</TD><TD class=xl22>brit</TD><TD class=xl22>Suter</TD><TD class=xl22>1:46.728</TD><TD> </TD></TR><TR class=odd><TD class=xl22>2. Toni Elías</TD><TD class=xl22>spanyol</TD><TD class=xl22>Moriwaki</TD><TD class=xl22>1:46.743</TD><TD class=xl22>+0.015</TD></TR><TR class=even><TD class=xl22>3. Andrea Iannone</TD><TD class=xl22>olasz</TD><TD class=xl22>Speed Up</TD><TD class=xl22>1:46.868</TD><TD class=xl22>+0.140</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl22>…</TD><TD> </TD><TD> </TD><TD> </TD><TD> </TD></TR><TR class=even><TD class=xl22>9. Talmácsi</TD><TD class=xl22>magyar</TD><TD class=xl22>Speed Up</TD><TD class=xl22>1:47.394</TD><TD class=xl22>+0.666</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl22 colSpan=2>MOTO GP</TD><TD> </TD><TD> </TD><TD> </TD></TR><TR class=even><TD class=xl22>1. Casey Stoner</TD><TD class=xl22>ausztrál</TD><TD class=xl22>Ducati</TD><TD class=xl22>1:40.884</TD><TD> </TD></TR><TR class=odd><TD class=xl22>2. Jorge Lorenzo</TD><TD class=xl22>spanyol</TD><TD class=xl22>Yamaha</TD><TD class=xl22>1:41.109</TD><TD class=xl22>+0.225</TD></TR><TR class=even><TD class=xl22>3. Nicky Hayden</TD><TD class=xl22>amerikai</TD><TD class=xl22>Ducati</TD><TD class=xl22>1:41.405</TD><TD class=xl22>+0.521</TD></TR></TBODY></TABLE>

Dr.Sport
 
T

TH6777

Vendég
Átkot törne Talmácsi

2010-08-29 04:40:00


INDIANAPOLIS – Eddig nem volt sikerélménye Talmácsi Gábornak (29) az Indianapolisi Nagydíjakon, a gyorsasági motoros világbajnokság legendás egyesült államokbeli helyszínén nem termett számára babér az elmúlt két évben – amióta ott futamot rendeznek.

A 2008-as viadalon még a 125 köbcentis kategóriában indult, s az egyik edzésen eltörte a bal csuklójában a sajkacsontját. Ennek ellenére részt vett a futamon és a 14. helyen ért célba. A tavalyi versenyen már a MotoGP géposztályban állt rajthoz, de a motorja nem volt elég jó ahhoz, hogy a legjobbak között repeszszen, így szintén a 14. lett. „Nem sok kellemes élményem van Indianapolisból, de bízom benne, most megtörik az itteni rossz szériám – reménykedett Talmácsi Gábor, aki idén a Moto2 kategóriában indul 600 köbcentis Hondájával.
A kéztörésemen már túl vagyok, és a királykategóriás szereplésemet is inkább pozitívumként élem meg. A múlttal úgysem érdemes foglalkozni, mindig új kihívások várnak ránk. A pálya nehéz, a különböző szakaszai között komoly egyenlőtlenségek vannak."

A Speedup-istálló motorosa, az első szabadedzésen sokáig az élmezőnyben volt, de néhány beállításon változtattak a szerelőkkel, s ez nem jött be, a 9. helyen végzett.
„A brnói beállításokkal „A brnói beállításokkal kezdtünk, majd változtattunk, de nem lett jobb, sőt. Visszatérünk a kezdeti elképzeléseinkhez, mert az jó alapnak tűnik." Az időmérő edzés lap-Az időmérő edzés lapzártánk után ért véget.
Dr.Lóerő

 
Oldal tetejére