Nagyon titkolózik az államkincstár, ha a külföldre postázott rezsiutalványokról kérdezzük

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Február 5.

Melitta - 2020 Február 5, 20:28
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kanadába is kiküldték a magyar rezsiutalványt, most küldik vissza a címzettek – írtuk tavaly novemberben. November 15-én kértük közadatigénylésben a Magyar Államkincstártól, hogy pontosan mennyi külföldön élő magyar nyugdíjasnak és milyen értékben küldtek rezsiutalványt. A kérdést megkapták, türelmet kértek. Többszöri érdeklődésre sem válaszoltak.

  A kormány az önkormányzati választások előtt döntött arról, hogy 2,6 millió nyugdíjasnak 9 ezer forint gáz- és villanyszámla kifizetésére fordítható utalványt ad. Ez az adófizetőknek 24 milliárd forintba került, a rezsiutalványt 2020. március 31-ig lehet felhasználni villany- és gázszámla kiegyenlítésére.

  Király József kecskeméti ellenzéki képviselő azt jelezte közösségi oldalán: “egy régi, kanadai-magyar nyugdíjas megkért, hogy küldjem el ezeket a rezsi-utalványokat azzal gondolattal, hogy valaki fogja tudni használni”.

  Az MTI 2019. szeptemberi beszámolója szerint a posta a kézbesítést ütemezetten végezte. A kézbesítés Budapesten indult, majd folyamatosan terjesztették ki nagyobb városokra, más településekre szeptember 30-ig. A vonatkozó kormányrendelet szerint a Magyar Államkincstár intézkedett a rezsiutalványnak elküldéséről a jogosultaknak, a posta pedig kézbesített.

  Ezért küldtünk közadatigénylést a Magyar Államkincstárnak, amit 2019. november 15-én meg is kaptak. A kincstár azt jelezte, “a válaszadásig türelmét kérjük!”.

  A közadatigénylésre a törvény szerint 15 nap van, ezt az adatgazda kérésére 15 nappal meg lehet hosszabbítani. 2019. december 3-án az államkincstár azt jelezte, “tájékoztatom, hogy alábbi adatkérésével kapcsolatban az ügyintézési határidő hosszabbítása vált szükségessé az Infotv. 29. § (2) bekezdésében foglaltak alapján. A válaszadásig szíves türelmét kérem.”

  Eltelt a december, a január, többször is kerestük a kincstárat, de már választ sem kaptunk. Ez pedig törvénysértő, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, onnan is várjuk a választ.

  Korábbi cikkünkben az egykori Országos Nyugdíjfolyósító Intézet honlapján található 2015-ös statisztikai évkönyvből számoltunk. Ebben az áll, 2016 januárjában 32 ezer 724-en kaptak külföldön magyar nyugellátást. Öregségi nyugdíjas ebből 27 ezer 925 volt.

  Tegyünk fel, nem változott érdemben a külföldi magyar nyugdíjasok száma, akkor több mint 251 millió forintnyi utalvány ment most külföldre.

  Ennek a postaköltsége – ajánlott külföldi küldeményként a posta honlapja szerint – közel 50 millió forint volt.

  A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

  Segesvári Csaba

  [​IMG]
   
  Ernoe és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Február 5.

  1. 193
   193
   ameddig fizettek élvezték is a jogokat ...

   pedig ha az én adómból fizenek valamit, hadd legyen már beleszólásom, hogy mire költsenek ... miért fizessek azok helyett akik külföldön sütik a kis pecsenyéjüket és külföldön fizetnek adót, ott élvezzék az ingyenes oktatást meg az orvosi ellátást.
  2. erika0601
   erika0601
   Undorító a hozzáállásod... Én meg tőled venném el a szavazati jogot... vagy legalábbis intelligencia teszthez kötném...szóval ha adót fizetsz, legyen beleszólásod, hogy mire költsenek? Akkor légyszíves menj már oda a gazdádhoz és mondd meg neki, hogy ne talicskázza ki a millárdokat erdélyi meg mittudomén milyen fociakadémiákra, meg kenyai és vietnámi kórházra... mert nekem meg ezzel van tele a tököm, hogy a gazdád külföldön sütögeti a pecsenyéjét az én adómból...
   Utoljára módosítva: 2020 Február 10
   CasaLoma kedveli ezt.
  3. CasaLoma
   CasaLoma
   Nem is veszem minden esetben magamra.
   Tudok különbséget tenni a jó és a rosszindulatú hsz-ek között.
   erika0601 kedveli ezt.
  4. 193
   193
   Undorítóbb mint a tied? Szerintem a tied az undorító, mikor a magyar állampolgárokat rangsorolod.
   Mégis mi kifogásolnivalót találsz abban ha felteszem a kérdést ... egy külföldön élő, dolgozó, nálam sokkal jobban kereső ember helyett miért én kell fizessem a gyerekei taníttatását, orvosi ellátását.
  5. erika0601
   erika0601
   Hát már bocs, de a te hozzászólásaidat aljasságban nem lehet überleni... hogy merészeled egy gyereknek a megszerzett jogait megkérdőzelezni? Az ingyenes oktatás, eü ellátás a gyerek itt születése jogán jár, nem azért, mert az apja-anyja itt dolgozik....Itt született, itt anyakönyvezték, adószáma van (bizony, az enyémnek 1 éves kora óta adókártyája is) tehát minden joga meg van hozzá... ellenben azokkal, akik csak megvásárolták a magyar állampolgárságot...Te miért nem mész külföldre dolgozni? nem fogunk krokodik könnyeket potyogtatni utánad...
   Utoljára módosítva: 2020 Február 10
   CasaLoma kedveli ezt.
  6. Ernoe
   Ernoe
   Héj Roboter, megint értelmezési zavarod van.
   Az Osztrákok annak megfelelően adnak családtámogatást, hogy melyik országban kell megélnie a gyereknek.
   Ha Ausztriában él akkor az ottani összeget kapja ha Magyarországon akkor a magyar családi pótlék jár.
   -
   Egy "magára hagyott" gyerekre a nyugati kereset után kell az apának/anyának gyerektartást fizetni.
   erika0601 kedveli ezt.
  7. 193
   193
   elgondolkodtató .... de olyasmiről is szó van például, hogy a kiskorú gyermek taníttatása, a törvényes képviselő kötelezettsége, ha a szülei elhgyták (külföldön keccsölnek) változik a helyzet.
  8. erika0601
   erika0601
   És te miből állapítod meg, hogy egy gyereknek ki a törvényes képviselője? Ki jogosít fel arra, hogy te határozd meg a törvényes képviselő fogalmát? Talán kémkedsz utánuk? És mi ez a duma, hogy "külföldön keccsölnek"? Te meg itt keccsölsz és még sokba is kerülsz, a gazdáddal együtt...
   Ernoe kedveli ezt.
  9. 193
   193
   Ernoekém, megint értelmezési zavarod van. Pontosan erre akartam felhívi a figyelmet, számít hol marad a gyerek, melyik ország adófizetői gondoskodnak róla.
  10. 193
   193
   akik amit írtad "a rezsim elől, a jobb megélhetésért menekültek külföldre" és Magyarországon hagyták gyerekeikeiket, a magyar adófizetők pénzére bízták ... nem tudom mennyite törvényes képviselők.
   Ezen még egy kicsit mégiscsak gondolkodni kell, hogy tényleg így van, ahogy írod? "Az ingyenes oktatás, eü ellátás a gyerek itt születése jogán jár"
   Hátha mégiscsak, például lakcímhez kötött a kiskoru ingyenes orvosi ellátása....és akkor már meg is van miért kell a magyar lakcím a kölföldön keccsölőknek.
   Utoljára módosítva: 2020 Február 10
  11. Ernoe
   Ernoe
   Héj Roboter, megint értelmezési zavarod van.
   A külföldön dolgozok orjási összegeket küldenek haza a családjuk, vagy az ingatlanuk miatt.
   Sokkal többet mit ha Magyarországon élnének dolgoznának.
   -
   Mit gondolsz miért jönnek az EU-nyugatra szülni a magyar kismamák?
   A gyerekek orvosi ellátása nyugaton "ingyenes", az iskolai oktatás ugyancsak ingyenes és qualitativ jobb.

   Nézd meg hány tiz-ezer magyar jött 2015-ben és közvetlen utána Németországba, hogy
   részt vehessen az egyébként menekülteknek indult az ingyenes nyelvtanulás és beilleszkedést segítő oktatásokon?

   A választással úgy van, lehetsz te Német állampolgár de ha tartósan (meg kell nézzem hány év)
   külföldön élsz akkor nem szavazhatsz és ez igy van jól.

   Ha a "vér alapján" mindenki abban az országban szavazhatna ahonnan az ösei származnak
   akkor nagyon sok tennivalója lenne az embernek,
   mert ez esetleg a 2 hatványaival nöne (2,4,8,16,32...) attól függően hány generációt megyünk vissza
   Trianon ota ez több állam lehet mint az EU tagok száma :)
   -
   Maradjunk az aktualitásoknál, Orbán megint itt van nyálazni.
   Undorító erőszakossággal markolja meg Merkel karját, ez nemcsak gusztustalan ez beteges

   [​IMG]
   gumelig és erika0601 kedveli ezt.
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   Tiltsd le, ne húzd fel magad feleslegesen!
   Ha mindenki letiltja, csak kirakják a moderátorok.
   Ernoe kedveli ezt.
  13. CasaLoma
   CasaLoma
   Erre van pénz.
   erika0601 kedveli ezt.
  14. erika0601
   erika0601
   Kapjál már a fejedhez...megismétlem: nincs jogod megkérdőjelezni senki fiáról, hogy törvényes képviselő-e, vagy sem. És nincs jogod meghatározni, hogy vigyék-e a gyerekeiket, vagy sem.... azoknak a gyerekeknek akkor is teljes jogú taníttatás, orvosi ellátás jár, ha a szüleik külföldön dolgoznak.. remélem egyszer csak eljut a szivacsos állományig... rád viszont sajnálok minden fillért...
   Ernoe kedveli ezt.
  15. erika0601
   erika0601
   ÓÓÓ engem nem tud felhúzni, nem vagyunk egy platformon... tudod, egy fidesznyikkel vitázni olyan, mint galambbal sakkozni... odaxarik a táblára, felborogatja a bábukat, aztán boldogan ugrál, hogy ő nyert... nem fosztom meg ettől az örömtől :rohog::rohog::rohog:
  16. Ernoe
   Ernoe
   Roboter, megint értelmezési zavaraid vannak.
   Te olyan esetről beszéltél, ahol a gyerek magyarországon született, magyar szülök gyereke
   Nyilván, hogy a Papi, Mami, Nagyai... akit a gyereknevelés kötelessége terhel
   Ha a szülö külföldön dolgozik akkor az ottani jövedelem útján kell gondoskodnia a gyerekről.
   Mivel Európában a magyar átlag-jövedelem a nyugati jövedelem egy tört része ezért a gyerek
   több anyagi támogatást kap mintha a szülő Magyarországon dolgozna.
   -
   A magyar kormány "gondoskodását" pedig ne becsüld tul
   Az ezen a télen megfagyott magyar lakosok száma napról napra nö.
   -
   Januárban csak 100 halott volt, most már 122 fagyhalálról lehet olvasni
   Ez gyorsabban öl mint a "corona-virus"
   -
   [​IMG]
   -
   Az EuGH ma hétfőn kezdte meg a magyar-szerb határ menti tranzit-zona ellenőrzését.
   -
   [​IMG]
   Utoljára módosítva: 2020 Február 10
   gumelig és erika0601 kedveli ezt.
  17. erika0601
   erika0601
   komolyan megkérdőjelezem, hogy ennek a nőnek van-e egyáltalán gyereke, szerintem nincs... csak azok ilyen aljasak, akik senkinek sem kellenek....
   CasaLoma kedveli ezt.
  18. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Mi történt, hogy Gyurcsány Ferenccel kerültél egy platformra?
   Mellesleg a nyugdíjasok sem fizetnek adót, akkor ők se szavazhassanak? (Mert az évtizedeken át fizetett sarc nem számít.)
   Meg amekkorát tévedsz.
   A szülő/törvényes képviselő kötelezettsége, hogy az iskolába járást biztosítsa amíg a gyermeke iskolaköteles.
   A tanittatás már az állam kötelezettsége és felelőssége.
   Különben tojni lehetne a NAT-ra pl.
   Nem lehet. A kollégáim kb. fél tucatszor már tiltották.
   Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem ragaszkodásból marad, ő kaphatta feladatul a fidesz troll hadseregéből a CH-t.
   Meg kell hagyni derekasan helyt áll, igaz mondatai sokszor köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.
   erika0601 és CasaLoma kedveli ezt.
  19. 193
   193
   sőt a kiskoruak ingyenes orvosi ellátása is az állam kötelessége függetlenül attól, hogy hol született és kik a szülei ... ennyiben remélem egyetértünk. Még hozzátenném, hogy mindezt a Magyarországon adót fizetők pénzéböl ... ugye, ebben is egyetértünk?
   Ha ezekben egyetértünk, akkor lehet folytatni a felvetődött kérdésekkel.
  20. 193
   193
   Mégis mit találsz aljasságnak? ... ha 10000 erdélyi magyar állampolgársággal rendelkező gyereket bejentenek magyarországi lakcímekre és automatikusan megkapják az ingyenes oktatást, eü ellátást mi lenne a véleményed?
   Utoljára módosítva: 2020 Február 10

Megosztás