Nem elég magyar romának lenni a kanadai menekültstátuszhoz

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 13.

Melitta - 2014 Június 13, 20:55
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A Kanadai Szövetségi Bíróság visszautasította egy magyar roma férfi menekültkérelmét, visszautasítva annak azt az állítását, miszerint Magyarországon elsöprő, általános romaüldözés folyik - közölte a National Post című kanadai napilap

  "Mi kell ahhoz, hogy valaki menekült legyen? Elegendő egyszerűen bebizonyítani azt, hogy valaki magyar roma? Varga úr (a menedékkérő Varga Márió Gyula) ügyvédje veszélyesen közel került az ilyen okfejtéshez" - hangoztatta ítéletében Sean Harrington bíró.

  "Úgy tűnik számomra, hogy (a jogi képviselő) okfejtése szerint az egyetlen lehetséges módja a magyarországi körülmények értelmezésének az, hogy az ország mind a 200-500 ezer roma hátterű lakosa megalapozottan fél a faji okokból való üldöztetéstől, és valószínűsíthető, hogy személyesen valamennyiük élete veszélynek van kitéve, valamint hogy mindannyian kegyetlen vagy szokatlan elbánás vagy büntetés kockázatának vannak kitéve" - szólt a bírói indoklás. "Ha ez így lenne, akkor Magyarország bukott állam lenne. De nem így van" - érvelt Harrington.

  Varga ügyét együtt tárgyalták az anyja és a féltestvére esetével. A három magyar állampolgár azt állította, hogy ki voltak téve a Varga "erőszakos striciként" jellemzett apja általi, családon belüli erőszaknak, valamint a romellenes neonáci bandák általi faji üldöztetésnek.

  A Bevándorlási és Menekültügyi Testület (Immigration and Refugee Board - IRB) elnevezésű független közigazgatási bíróság befogadta a család ügyét, de bebizonyosodott, hogy Varga valójában egyáltalán nem retteg az apjától, és a szavahihetőségét olyan állítások is megingatták, miszerint a kutyája lenyelte a mobiltelefonját. A menedékkérő ezután fellebbezett a közügyi vitás kérdések eldöntésében illetékes Kanadai Szövetségi Bírósághoz.

  Hamilton bíró ugyancsak kétségbe vonta Varga szavahihetőségét, rámutatva, hogy az az apja közreműködésével jutott útlevélhez és hogy a faji üldöztetésről szóló története az idők folyamán egyre javult.

  A National Post emlékeztetett, hogy a Kanada által 2012 júniusában a "színlelt" menekültek által okozott költségek csökkentésére elfogadott, úgynevezett C-31-es törvény alapján az állampolgársági és bevándorlásügyi minisztérium listát állított össze a biztonságosnak tekinthető demokratikus országokról, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat. A felsorolásban Magyarország is szerepel.

  "Noha többeket aggasztanak a jelenlegi tendenciák, Magyarország működő demokrácia és Varga úrra hárult annak felelőssége, hogy világosan és meggyőzően bizonyítsa, hogy az állam nem kívánta vagy képtelen volt őt érdemben megvédelmezni" - írta Harrington bíró, aki egyúttal arra is rámutatott, hogy a bíróság minden egyes menedékkérő esetét egyénileg mérlegeli.

  Harrington rámutatott: az IRB Varga ügyében döntő illetékese elismerte, hogy Magyarországon kihívást jelent a társadalom által megtűrt rasszizmus, valamint az, hogy helyi szinten kudarcok mutatkoznak a rendőri munkában, de hangsúlyozta, ez nem egyenértékű az állami védelem hiányával, "amíg az nem része egy szélesebb körű gyakorlatnak, amelyben az állami képtelen a védelem biztosítására, vagy elutasítja azt". A bíró szerint ésszerű volt az IRB-nek az a megállapítása, miszerint Magyarország képes megvédelmezni Vargát, aki így nem jogosult arra, hogy Kanadában maradjon.

  Az IRB adatai szerint 2011-ben 4425 menedékkérő érkezett Magyarországról, akiknek 8 százalékát fogadta be Kanada. 2012-ben az 1900 magyar folyamodvány 11, 2013-ban pedig a 201 folyamodvány 20 százalékát fogadták el.
  MTI
  meneullt ugy.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 13.

  1. kótyag
   kótyag
   Gyanítom leamortizálták a neveiket a gipsyt cigányt, mondhatjuk új név új élet.
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  2. yeti108
   yeti108
   Akkor hamarosan a romát is le kell majd cserélni.....
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  3. setni
   setni
   Ez a baj hogy nem lehet megbeszélni ezt a kérdést, látni hogy itt is ez milyen heves érzelmeket kavart...Nem tudom kinek jó ez?
   Csak feszülnek az indulatok és ha kirobban akkor sajna legtöbbször az ártatlanok isszák meg a levét.
  4. FeketeFarkas
   FeketeFarkas
   Még egy pár év és a magyar családok mehetnek menedékjogot kérni. Na az teljesen jogos lesz ahogy elnézem a tendenciákat.
  5. kágyula
   kágyula
   Szervusztok mindannyian ,
   Csak nem tudom csörömet tartani most , mert összeségében nézve mindannyiotoknak részben igaza is van ! Na akkor megismindom miért ; mint már emlitettem magam nem voltam hive az "átkosnak" , de megvolt annak is az elönye . Márcsak annyiból hogy Gazsinak nem kelett elmennie lopni mert ha másra nem de ott volt az üzemekben az udvari parti és tudott legaláb egy kis pénzt hazavinni . Mi is történt a 90-es években ? ugye egymás után zártak be a cégek , kiket küldtek el ?A Gazsit , mert már nem kelett , a politika meg egy frászt törödött velük , csak a saját zsebüket tömték . Jó ebböl most ennyit . De azért senki sem higyje el , hogy az EU olyan nagyon emberbarát . Igen ha velünk szemben itélnek akkor igen , soha nem felejtem el amikor a mi Sárközink Franciaföldröl haza toloncolta Romániaba öket . A mi Kancellár asszonyunk mint a Pulykakakas fujta felmagát , hivatkozva az emberi jogokra az EU-ra meg Anyám tyúkjára is . Magam jót kacagván mondtam a nejemnek várjál csak jövöre jönnek hozzánk . Na megis jöttek !!:D Aztán áll a bál , most senki nem üvöltöz az emberi jogokról , elfelejtettük Sárközit , csak még Gyöngyöspata a maradék eröböl való figyelem elvonása a hazai helyzetröl . Mert vannak már itt is városrészek mint mondjuk Dortmundban vagy más nagyobb városokban ahol egész negyedeket úralnak . Bajorországban már törvényt akarnak hozzni , hogy haza toloncolják öket . De öszintén szólva igazukvan ! Mégha az én pénzem bánja itt is , tessék a házifeledatott kéremszépen a Házlakosainak csinálni nem a szomszédnak ! ez szólna a politikusoknak . Na mert ugye itt jógavan minden EU polgárnak családipótlékot kapnia , mégha a gyermeke nem Németországban él akkor is . Meg járneki egy negyed év után Szociális segély mint a Németpolgárnak , teljesmértékben . Gondoljátok én otthon maradnék ? Maradjon a fene , mégha a hidalatt is kell élnem addig . Itt legalább feketén kap valami kis tedd ide tedd oda munkát amire otthon nincsen lehetösége . Na gondolom Hétfö reggelre ez elég is lenne felemészteni .
  6. Viktória Mariann
   Viktória Mariann
   érdekes téma és hozzászólások
  7. kágyula
   kágyula
   Szervusz Yeti,
   van ám elég és nem csak otthon , de ha kéred ugy hirtelenjében Bari Karcsi az én fiatalságomban volt "menö" vagy a Daroczi József ugyszintén iró Lakatos Menyhért , meg egy csomó sportólonk is . Mondjuk ha kezdjük akkor az aranycsaparban , a Vasaban volt egy jó pár ha nem csalodom , meg egy pár bunyós akik elégé sokra vitték itthon is . Külföldön is van elégsok , Szinmüvész is közöttük meg rebesgetik hogy az egyik Amerikai elnök is az lenne . Ez tudod mint a mesében ha nem hiszel járjál utána . ;)
   De tudod most itt Németországban az a szomorú hogy átal esünk a ló másik oldalára . Mert itt sokhelyen a Vendéglöben lekelett venni az étlapról a "Ziegeuner soss"-t ugye mert ez Diskrimináló , már 100 éve van ez a lecsó szerü öntet a Rántott szelet mellé . Ma már ugye átkell nevezni mert Tilos , na neee ott fent valami már nem stimmel vagy eggyel kevesebb vagy kettövel többvan aki ezt kitalálta . Már megbocsájtsatok én boldog lennék ha egy ételt rólam neveznének el . Akkor most rohanjon Rossini vagy Melba asszony Den Haagba vagy hová ugyszintén !? Röhej!!!
   Kicsi Fecske és setni kedveli ezt.
  8. yeti108
   yeti108
   Az alábbi bájos történet biztos nem jutott el nyugatra: L. Vandamme Armandó ballagott az óvodából (biztos nem bukott meg Micimackóból (egyelőre..)) Összejött a szűkebb rokonság, 1200 fő (darabja 130 kiló), a gyerkőcért limuzinnal mentek, kapott egy terepjárót meg pár kiló aranyat...Ráadásul a tévé is leadta... (miért nem inkább a saját népét támogatja ennyi pénzből?)
   A másik: K.Szilikon Esmeralda Audival ment a segélyért, aztán közölte, hogy az manikűrre sem elég...
   Persze hogy kinyílik az ember zsebében a bicska...
  9. Aslan
   Aslan
   Nyilván valóan van egy fajta előítélet, de azért ennyire nem rossz a helyzet.
  10. dianapat
   dianapat
   Egy nyugodt, tiszta környezetben építettük fel a házunkat. A "városból" ami 7 azaz hét km-re van tőlünk, kiköltöztették őket ide, úgy hogy megvették nekik a házakat. Most nem merem kiengedni a gyermekeimet az utcára, mert habozás nélkül leveszik róluk még a ruhát is. Mert nekik az tetszik.
   Faji előítélet?
   Üldözés?
   Csak félelem. Tőlük. Mert lassan már bármit megtehetnek, amit csak akarnak.
  11. yeti108
   yeti108
   De, ennyire rossz...
  12. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Én valahogy nem látok itthon neonáci bandákat sehol -mást azonban igen!
   dianapat és yeti108 kedveli ezt.
  13. attila7771
   attila7771
   Arról,hogy milyen vélemény alakult ki a romákról a legtöbbet ők tették ezért.
   Ha nem vak az ember akkor láttja,hogy milyen életvitelt folytatnak,sokszor több
   szociális jutatást kapnak mint akik dolgoznak és próbálnak belőle megélni,családot nevelni és rendesen élni.Igaz,hogy ők nem tolják fizetéskor
   a gyerekkocsit a legfontosabb élelmiszerekkel (bor,sör,pálinka,kávé,cigi )
   haza és a maradék pénzt bedobálni a félkarú rablóba és a harmadik napon
   panaszkodni,hogy ebből a pénzből nem lehet megélni,így kénytelenek lesznek
   lopni,rabolni,de nem lehet szólni rájuk mert demokrácia van és nekik vannak
   jogaik (a köteleségekról pedig egy szót se ).Több joguk van mint a rendes
   embereknek és szemtelenek,agreszivek a higéiniáról meg azt tartják,hogy
   ezt a betegséget nem akarják elkapni.
  14. kocsismari
   kocsismari
   Csatlakozom attila7771-hez nekik csak joguk van kötelességük nincs. Tulajdonuk csak nekik van ami az enyém az az övé is így gondolkodnak.
   setni és attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  15. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Már tavaly az lett volna :(
  16. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   S az a "menő" köztük aki már volt "odabent".Az a "király",a példakép :(
  17. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Sajnos ennyire rossz-elég körülnézni egy-két "telep" környékén .Sajnos a pár rendesen dolgozó,megélni probáló családokra tucatjával jut a linkekből.
  18. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Üdvözöllek a valóságban!Mert ez az!
  19. yeti108
   yeti108
   Mit kap a c..gyerek karácsonyra? A biciklidet....
   dianapat és attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  20. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Olaszliszka anno csak egy volt a sok közül :(

Megosztás