Hírek Nyilvánosságra hozzák a szeptember 11-i terrortámadásokról szóló dokumentumokat

A 20. évfordulóhoz közeledve Joe Biden amerikai elnök elrendelte a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról szóló dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. Többen úgy vélik, hogy az titkosított adatok között bizonyítékokat találnak arra, hogy szaúdi vezetőknek közük lehetett a merényletekhez.

Az amerikai elnök elrendelte a 2001. szeptember 11-i terrorcselekményről szóló dokumentumok titkosításának feloldását – írja a CNBC. Joe Biden azért döntött így, mert az áldozatok egyre nagyobb nyomást gyakoroltak rá annak érdekében, hogy a dokumentumok minél szélesebb körben nyilvánosságra kerüljenek.

A feloldásról szóló határozat szerint a következő hat hónap során nyilvánosságra hozzák a dokumentumokat, némely adatot már a támadás jövő heti, 20. évfordulója alkalmából közzé tesznek. Csak olyan információkat tárnak fel, amelyek nyilvánosságra hozatala nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

Az Egyesült Államok kormányának nyilvánosságra kell hoznia a szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatos nyomozás során összegyűjtött adatokat, kivéve ha a titkosítás megtartására nyomós indok van
– erősítette meg Biden a titkosítás megszüntetéséről szóló végrehajtási rendeletben.

Többen úgy vélik, hogy a dokumentumok nyilvánosságra hozatala feltárja a szaúd-arábiai vezetők és a támadók közötti kapcsolatot.

A támadásban érintett áldozatok családtagjai, közel 1800 ember, közös nyilatkozatot adott ki az elmúlt hónapban, amelyben ellenezték Joe Biden részvételét a megemlékezésen, amennyiben az elnök nem hozza nyilvánosságra a terrorcseleményről szóló dokumentumokat. A levélírók emlékeztették Bident, hogy elnökjelöltként nagyobb transzparenciát ígért, és azzal vádolta a vezetőket, hogy figyelmen kívül hagyják a kormány részére beérkező leveleket, kéréseket.

A „9/11 Egyesült Családok” (9/11 Families United) csoportja ünnepelte a bejelentést.

Nagy örömmel tölt el minket az elnök lépése. A dokumentumok további bizonyítékokkal szolgálhatnak a támadáshoz fűződő szaúd-arábiai szálakkal kapcsolatban
– mondta Terry Strada, akinek férje, Tom a World Trade Centerben lelte halálát.

Túl régóta harcolunk az FBI és a hírszerző közösség ellen, de ez valódi fordulópontnak tűnik
– tette hozzá.

A terrortámadást vizsgáló bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a szaúdi vezetők szerepet játszottak volna a támadásban, ugyanakkor arra jutottak, hogy szaúdi állampolgárok részt vállaltak a támadást magára vállaló Al-Kaida terrorszervezet finanszírozásában. A szaúdi kormány tagadta, hogy bármi köze lenne a támadáshoz.

A Bident megelőző három elnök egyaránt nemet mondott a dokumentumok nyilvánosságra hozatalára. Közvetlen elődje, Donald Trump arra hivatkozva utasította el a közzétételt 2019-ben, hogy azok államtitoknak minősülnek, és nemzetbiztonsági érdek azok titkosításának megőrzése.

K.G.

szpt 11.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

K0522 wrote on zenészbádogos's profile.
Korg Pa 700-as magyar leírást keresnék . köszi.
Zsanett.tth wrote on reka20111999's profile.
szia, nem tudom ellehete még kérni, de engem is érdekelne :)
Sziasztok!
FI-506010701 a témazárókat nem tudja valaki elküldeni?
Sziasztok ! Szeretnem megkerdeznu valakinek meg e van a pdfben a harry potter es az elatkozott gyermek? Szeretnem elolvasni kosziii
Üdvözlök Mindenkit. Szeretném kérdezni hogy saját verseket lehet-e feltenni az oldalra. Köszönöm szépen. Mária.

Statisztikák

Témák
36,798
Üzenet
4,476,205
Tagok
594,791
Legújabb tagunk
Lola80
Oldal tetejére