Olyan erős sugárzás van Fukusimában, hogy 2 óra alatt végzett egy robottal

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Február 14.

Melitta - 2017 Február 14, 15:42
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Most először küldtek be egy robotot a 2011-es balesetben károsodott fukusimai atomerőmű 2-es blokkjába. A gép nem bírta sokáig.

  A vizsgálódás és némi takarítás lett volna a feladata annak a robotnak, amely a hat évvel ezelőtti baleset után elsőként jutott be a Fukusima Daiicsi atomerőmű 2-es blokkjába. A vizsgálódást a robotra szerelt speciális kamera segítette, ez azonban már a küldetés kezdet után két órával tönkrement, ezért azonnal visszarendelték a gépet.

  Az AP szerint bár a robotot kifejezetten erősen sugárzó környezetben végzett munkára tervezték, összesen 1000 Sievert-nyi sugárzást bír ki. A bejárt területen óránként (!) 650 Sievert-nyi volt sugárzási dózis, ami már már elég volt ahhoz, hogy a gép tönkremenjen. Ekkora dózis egy embert rögtön megölne: a bénulás és halál 10 Sievert fölött azonnal bekövetkezik.

  fukosima.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Február 14.

  1. 57310
   57310
   Mindig tanul az ember :)
   Én úgy tudtam, hogy a radioaktív sugárzásnak kizárólag a sejtekre, és a kromoszómákra van károsodást előidéző hatása.
   Nukleáris eredetű baleseteknél kizárólag radioaktív sugárzás szabadulhat fel.
   A sugárbetegség egy bizonyos típusú szervi elváltozás közkeletű elnevezése.
   Nem tudom, milyen szervei lehetnek egy robotnak?
   A fent említett sievert (jele: Sv, kiejtve: szívert) az ekvivalens sugárzási dózis amely az ionizáló sugárzás mennyiségét mutatja. Köznyelvben Röntgen sugárzásnak hívják.
   A radioaktív sugárzás mértékét rad-ban mérik, A többi stimmel :)
  2. qmpp
   qmpp
   Csernobilnál is kinyírta a gépet, amit a reaktor tetejére küldtek.
  3. tipasa
   tipasa
   hátha valaki tudja,? A robot hogy a fenébe ment galyra ilyen rövid idő alatt?? Erre tervezték Vagy nem .Pár négyzetméter az egész Ahol körül kellett volna nézni !!!! megadta magát Jó hogy kitalált szem nélkül .Most már a paradicsommal együtt vakon ő is sugárzik. Mit akart látni ?Néhány tizezer év máris feleződik a sugárzás. Megvárjuk ! Mi mást is tehetnénk. A Szomszéd nem pöcsöl sugárzik a hal Mártás . pálcika ,be a bőr alá.Ami nem látszik az nincs ! Alkalmazkodás ez a jövő !A tudósok már várják az új fajokat GMO. Rossz erőmű ,rossz robot, rossz tartály ,rossz folyadék. rossz halak.Rossz helyen szívárog. Rossz kilátások !!! Erőművek száma állandó a föld nevezetű bolygó hihetetlen gyorsasággal zsugorodik.Minden közelebb kerűl. Kel ez nekünk? Ha nincs más lehetőség szűkség van rá Tessék megbízható tudósokkal megbízható erőművet tervezni Biztonság mindenek felett.
  4. sehonnani_bitang_ember
   sehonnani_bitang_ember
   A robotnak semmi baja se lett, kiderült a cikkből. A cím egy szenzációhajhász baromság. Nem a robot ment tönkre, csak a rászerelt kamera. Ami nyilván azért történhetett, mert a radioaktív sugárzásnak igenis NEM csak az emberi sejtekre lehet hatása!

   Ez nyilvánvaló. Amiatt az, mert az emberi sejtek is ANYAGBÓL állnak, atomokból. (molekulákból). Azaz amikor valami az emberi sejtre hat, akkor VÉGSŐ SORON egy bizonyosfajta ANYAGRA hat. Ha egyfajta anyagot megváltoztathat, nyilván nem lehetetlen hogy másfajta anyagra is legyen valamilyen hatással, ha nem is pont olyan hatással mint a szerves anyagra.

   Vagyis, a sugárzás például simán elképzelhető hogy a kamera lencséit károsította. Azt is el tudom képzelni, hogy a kamerában volt valamiféle primitív kis célszámítógép, akárcsak arra a célra hogy ide vagy oda mozgassa, vagy hogy a kamera fókuszát állítsa, vagy akármi, na most ha volt benne számítógép - ha mégoly primitív is - akkor abban máris kellett hogy legyen RAM, azaz memóriacella (vagy ROM, vagy EPROM), és arról biztosra vehetitek hogy igenis jócskán tud ártani neki minden sugárzás! Ez annyira így van, hogy az olyan adatközpontokat melyeknél létfontosságú a hibátlan működés, többnyire szívesen építik a föld alá és ólompáncél mögé, holott nem attól akarják megvédeni hogy a ruszkik vagy akárkik atombombával elpusztítsák (kérdéses hogy sikerülne-e megvédeni ilyen esetben...) hanem a kozmikus sugárzástól! Na most ami ott fukusimában van, megtippelem sokszorta erősebb lehet mint a normál kozmikus sugárzás...

   Ha merevlemez volt a kamerában (bár kétlem) ugyanez igaz rá, a mágneses rétegnek se jó a radioaktív sugárzás. Az SSD típusú memóriatárolóknak sem.

   A robotban meg lehet hogy nem volt semmi ilyesmi, amiatt élte túl. Elképzelhető ugyanis hogy azt csak simán rádióhullámokkal irányították és nem kellett „gondolkodnia”. Vagy, mert nagyobb volt, az ő „agyát” vastagabb szigeteléssel tudták óvni, emiatt tovább bírta.

   Nem mernék rá fogadni nagy pénzekben, hogy az én laptopom azon a helyen 10 percig is kibírná, holott a laptopom se emberi sejtekből áll nyilván, ráadásul professzionális minőség, nem valami tucatáru. De hiába, mert nem ilyen felhasználásra van tervezve. De ha valamit erre terveznek is, nem fog kibírni akármekkora időt. Az a kérdés, mennyi időt bír ki, s az az idő elég-e az elérni kívánt célhoz.
   analema kedveli ezt.
  5. sehonnani_bitang_ember
   sehonnani_bitang_ember
   Még annyit ehhez, hogy emlékszem, régen amikor még a ruszkik is meg az amerikaiak is sok atomkísérletet hajtottak végre, kipróbálta mindegyikük azt is, mennyire jók a repülőgépeik... az atomfelhőben! Illetve közvetlenül a robbanás után azon a környéken... Vagyis, azt akarták tudni, ha valahol atombomba robban a repülők közelében, de nem telibe találva őket, az mennyire árt a környéken levő légiflottának.

   Na és hát a ruszkik kiröhögték az amerikaiakat, mert ahogy kiderült az amerikaiak repülőgépei rendszeresen meghülyültek ilyen helyzetben, teljesen gallyra ment minden műszer a gépeikben, az orosz gépek pedig vígan rohangálhattak az atomfelhőben baj nélkül. (a pilótákról most ne beszéljünk... bár addig azok is túlélték amíg leszálltak a géppel...).

   Az amerikai harci gépek sokkal jobbak voltak az orosz gépeknél, olyan messziről befogták őket és indíthatták rájuk a nyomkövető rakétákat amikor az oroszok még csak nem is észlelték az amerikai repülőket. Na de ilyen helyzetben épp az volt a baj, hogy az amcsik gépei jobbak voltak! Jobbak voltak, érzékenyebbek voltak - a ZAVARÓ hatásokra is. És a radioaktivitás rendesen bezavar a mikrocsipeknek általában... Az orosz gépekben mikrocsip akkor még jóformán nem is volt, ha mégis, hát csak valami ormótlan, durva darab, ami nem volt nagyon pontos, gyors se, épp emiatt azonban sokkal durvább behatásokat is elviselt.
  6. tipasa
   tipasa
   S.B.E
   Ha egy repülő sugárzó zónába került véletlenül.Ha észre vette.Azonnal elpucolt.A pilóta volt igazán veszélybe.A berendezéseket könnyen árnyékolták.
  7. cdurmol
   cdurmol
   Az orosz gépekben sem voltak "ormótlan, durva darabok". Az oroszok nagy előszeretettel vásároltak amerikai játékokat, és azokból szedték ki a chipeket. Űrkutatáshoz, haditechnikához is használták. Amikor az amik rájöttek, COCOM listára rakták a játékokat is. :rohog:
   analema és Soproni Ede kedveli ezt.
  8. sehonnani_bitang_ember
   sehonnani_bitang_ember
   Én láttam orosz gépeket a katonaságnál. Szétszerelve is. Amit az amerikaiak megcsináltak pár négyzetcentiméteres lapkára, az az oroszoknál jó fél köbdeciméteres valami volt, afféle zselatinkockába öntve...
   analema kedveli ezt.
  9. Noia
   Noia
   Ernoe és Soproni Ede kedveli ezt.
  10. Kocsis Magdi
   Kocsis Magdi
   Szomorú, de gondolom Csernobil sem biztonságos..., és ami még vár ránk??
   Soproni Ede kedveli ezt.
  11. 57310
   57310
   Milyen gépet? A katonákat küldték oda a tetőre, lapátolni a törmeléket.
  12. Noia
   Noia
   A katasztrófaturizmus ebből is profitál, hidd el! :(
   Ernoe kedveli ezt.
  13. 57310
   57310
   Nem tudom, hogy mire alapozod a mondandódat, de abból semmi nem állja meg a helyét.
   A Szovjetek, és az USA egyaránt földalatti , vagy tengeri kísérleti atomrobbantásokat hajtott végre.
   1946. július 25-én az USA hadserege új típusú nukleáris tesztet hajtott végre.
   Vagyis az USA ,Bikini szigetén hajtott végre vízalatti robbantást is.
   És hajókat vontattak a körzetbe, vizsgálván, mekkora lehet a túlélési körzet.
   Nem repülővel röpködtek az atomfelhőbe.
   Az ott kisérletképen elhelyezett hajókat nem tette tönkre a sugárzás,mert mint már említettem, az élő génekre, sejtekre van, roncsoló, megállíthatatlan sejtosztódást okozó hatása.
   De olyan mértékű volt a szennyezés, hogy elsüllyesztették mindet, mert lehetetlen volt sugármentesíteni.
   Ezeket a kísérleteket közös egyezmény által 1962 ben befejezték.
   "...a radioaktivitás rendesen bezavar a mikrocsipeknek" -
   - Kacsa, semmi hatása nincsen rájuk.
   " ...Az orosz gépekben mikrocsip akkor még jóformán nem is volt"
   Dehogynem, csak neked azt nem írták meg :)
   A Texas Instrumentsben már 1958-ban készítettek integrált áramköröket.
   Mit gondolsz, hogy az első szputnyik nem rendelkezett fedélzeti számítógéppel?
   Igaz, hogy az Apolló sorozat fedélzeti számítógépei akkora teljesítményűek voltak, mint egy Commodore 64, de nem csöves technológiával készültek, abban biztos lehetsz :)
   Soproni Ede kedveli ezt.
  14. qmpp
   qmpp
   Felvittek pár gépet, hogy azzal próbálják eltakarítani a hulladékot, de néhány nap után beszartak. Aztán mentek a katonák.
  15. 57310
   57310
   Maradjunk abba, hogy azok a gépek nem tetőn való munkára lettek kifejlesztve. Már csak a súlyuk miatt sem. Alkalmatlanok voltak, szerelvények huzalok, építmény kiegészítések között dolgozni.
  16. Hogo100
   Hogo100
   Ha tényleg ijesztő dolgokat akartok olvasni, ajánlom ezt:
   Szvetlana Alekszijevics - Csernobili ima
   Ez egy riportkönyv arról, mi történt Fehéroroszországban a csernobili katasztrófa után. A fehéroroszok kb. 10 millióan vannak, annyian, mint mi. Nos, szerintem 50 év alatt ki fognak halni...
   Az otthagyott házakat kirabolták, és mindent eladogattak piacokon kéz alatt.
   A mentéshez használt sugárzó járműveket összegyűjtötték, mert aki beleül, gyorsan meghal... aztán szétlopták, eladták járműként vagy alkatrészként.
   A zónában jellemzően faházakban laktak az emberek. Vannak, akik ezeket lebontják (ellopják), és nyaralóként felépítik az ország más részein, és eladják.
   Állítólag ez egy gyönyörű vidék, jól megterem benne minden, például az áfonya. Ezt is szedik, és viszik az ország más részeire piacokra.
   Soproni Ede kedveli ezt.
  17. Hogo100
   Hogo100
   Vittek a lóizét.
   Szvetlana Alekszijevics - Csernobili ima
   Tűzoltók mentek fel lapáttal elsőnek. A burkolat izzó grafit darabjain járkáltak és dolgoztak órákig, amikor csak 14 percig lehettek volna fent.
   Aztán jöttek a katonák.
   Ugyanebben a könyvben meséli el egy vegyész, hogy behívták valahol tartalékosnak. Megkérdezték tőle, mit szólna egy 4 hetes rövid kiképzéshez, egy tábor féléhez, ahol alapvetően a szakmájában dolgozik. Mondta, hogy OKÉ. Behívták, feltették egy teherautóra, elvitték radioaktív törmeléket lapátolni 6 hónapra.
   57310 és Soproni Ede kedveli ezt.
  18. qmpp
   qmpp
   Vittek, még ha néhány kacatot is. Sok segítséget persze nem jelentett nekik. És igen, az emberek meg mentek a levesbe. Érdemes filmeket is nézni.
  19. sehonnani_bitang_ember
   sehonnani_bitang_ember
   Aha, te biztos jobban tudod nálam, a radioaktivitás bezavar-e a mikrocsipeknek. Mi a szakmád?
   Van neked fogalmad arról, manapság mekkora csíkszélességgel gyártják ezeket a csipeket? Nemhogy a látható fény nem jó a levilágításukhoz, de lassan az ultraibolya sugárzás sem, emiatt kísérletezik az IBM az "extrém ulraibolya" technológiával, enélkül nem tud 10 nanométer alá menni. Mit gondolsz, ilyen miniatürizálás mellett mit bír ki egy mikrocsip?! És mennyi ideig?!

   De te biztos jobban tudod...
  20. sehonnani_bitang_ember
   sehonnani_bitang_ember
   Csak halkan szólok, hogy én még muszáj voltam leszolgálni a hadseregben másfél évet. Ezen idő alatt (az alapkiképzést leszámítva) HIRADÓS voltam. És kifejezetten repülőknél. Nem, nem repültem egyikkel se természetesen, de az úgynevezett „földi kiszolgálószemélyzet” tagja voltam. Rég volt, de valami halvány fogalmam talán még van azzal kapcsolatban, mi volt az orosz gépekben. Olyasmi hogy „ultrahangos késleltető művonal” meg más hasonlók. De ne hidd el, ha nem akarod.

Megosztás