Olyan erős sugárzás van Fukusimában, hogy 2 óra alatt végzett egy robottal

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Február 14.

Melitta - 2017 Február 14, 15:42
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Most először küldtek be egy robotot a 2011-es balesetben károsodott fukusimai atomerőmű 2-es blokkjába. A gép nem bírta sokáig.

  A vizsgálódás és némi takarítás lett volna a feladata annak a robotnak, amely a hat évvel ezelőtti baleset után elsőként jutott be a Fukusima Daiicsi atomerőmű 2-es blokkjába. A vizsgálódást a robotra szerelt speciális kamera segítette, ez azonban már a küldetés kezdet után két órával tönkrement, ezért azonnal visszarendelték a gépet.

  Az AP szerint bár a robotot kifejezetten erősen sugárzó környezetben végzett munkára tervezték, összesen 1000 Sievert-nyi sugárzást bír ki. A bejárt területen óránként (!) 650 Sievert-nyi volt sugárzási dózis, ami már már elég volt ahhoz, hogy a gép tönkremenjen. Ekkora dózis egy embert rögtön megölne: a bénulás és halál 10 Sievert fölött azonnal bekövetkezik.

  fukosima.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Február 14.

  1. setni
   setni
   Olyan erőkkel játszunk amelyek úgy tűnik meghaladják a képességeinket..
   Soproni Ede és tipasa kedveli ezt.
  2. sehonnani_bitang_ember
   sehonnani_bitang_ember
   Arra gondolsz, képtelen az emberiség hanyagnak NEM lenni?

   Tudniillik pontosan tudunk mindent ezzel kapcsolatban. Tudjuk, mit kéne tenni, mire kéne vigyázni. A gond az hogy a szükséges teendőket hanyagul végzik. Végezzük. Mi, emberek.

   Már ott kezdődik, nem tudom hogyan lehet megengedni efféle létesítményt felépíteni
   —tengerpartra, hogy szökőár veszélyeztesse
   —tektonikai törésvonal közelébe (tudjuk ugye hogy egész Japán ilyenen fekszik) amikor bármely pillanatban jöhete gy olyan földrengés amit semmiféle építési technológiával nem lehet megakadályozni, mármnint a miatta bekövetkező katasztrófát.

   Vagyis, Japánnak igenis napenergiára, szélenergiára (magas hegyei vannak, jól fúj ott a szél) és árapályerőművekre kell berendezkednie. Meg épp geotermikus erőművekre, pont a törésvonal miatt. Semmi bajom az atomerőművekkel, de de nem ilyen helyekre való. magyarországon például oké szerintem, mert az sokkal kevésbé földrengésveszélyes hely. Szerintem a németek és a franciák területe is jó atomerőműveknek. HA JÓL ÉPÍTIK MEG. Nem hanyagul.

   Japánba ellenben baromi rossz ötlet.
   sropi, tornando, analema és 1 másik tag kedveli ezt.
  3. cdurmol
   cdurmol
   Van már két megállíthatatlanul sugárzó erőmű a Földön. Itt a szomszédban, Csernobilban, meg Fukusimában. Nem gondolom, hogy nem lesz harmadik, meg negyedik. Csak remélem.
   tipasa, analema, Soproni Ede és 1 másik tag kedveli ezt.
  4. sehonnani_bitang_ember
   sehonnani_bitang_ember
   Csernobil nem volt törésvonalon. Az a hely tökéletesen megfelel atomerőműnek, mondhatnám szinte ideális. Ezokból ami ott történt, a legtipikusabb példája az emberi hanyagságnak. Tehát épp azt igazolja amit fentebb írtam: nem az atomerőművekkel van baj, hanem az Emberrel, az emberi hanyagsággal!

   És igen, minden bizonnyal lesznek még ilyen balesetek. Ennek ellenére az a véleményem, messze jobb ha a sugárzó anyagot atomerőművekbe tömködik az emberek, mintha atombombákba. Végeredményben hiába félnek úgy az emberek most Csernobiltól, a szennyezés ami onnan kijött s ami még most is jön icipici, elenyésző ahhoz képest ami akkor lett volna ha ott egy igazi atombomba robban.
  5. tipasa
   tipasa
   sehonnani_bitang_ember véleménye szerintem helytálló.Fókuszban az EMBER a hanyagság. Néhány éve ha jól emlékszem egész Kalifornia villany nélkül maradt .Egy manus lehúzott egy főkapcsolót amit nem szabadot volna. A fenébe van Simán lehúzhatta ???.Érthetetlen!Csernobil Egyértelmű az ember hibázott.Az a sok mérnök !! Egymást okolják Már aki még él! Japcsik. Az erőművek mind leálltak! Ahogy ezt tervezték Ez az egy nem Miért nem?A trehányság teteje túltöltöttek sugárzó folyadékkal egy tartályt Ember megint Hol Japánban.Tudom nem lehet összehasonlítani. Azonban egy példa.Talán kicsit rossz.Hány jól megtervezett alkatrész. Rendszerek Emberek jó szervezés Rátermettség, tudás Eszméletlen mennyiségű információ Felsorolni sem lehet hány ember kitűnő munkája szükséges nap mint nap. Fogod a jegyedet pár perc és tízezren hasit veled a repülő Kényelmesen ahová csak kedved tartja.Hány embernek munkájának szavazol bizalmat mikkor a repülést választod Mi a közös ?Az EMBER
  6. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   RémisztőŐŐŐŐ :o
   setni kedveli ezt.
  7. sehonnani_bitang_ember
   sehonnani_bitang_ember
   Azért azt jó észben tartani, ez a sugárzási szint nem Fukusima VÁROSÁBAN van, sőt még csak nem is az atomerőmű egész területén. Egy icipici, mindössze pár négyzetméteres ólomkamra belsejében, ami jól le van zárva.
  8. cdurmol
   cdurmol
   Reméljük, hogy az emberi hanyagság faktor ezúttal nem működött, a sugárzás most és mindörökké zárva marad.
  9. Éleskés
   Éleskés
   Nem hinném, hogy az egész 2-es blokk pár négyzetméter lenne.
   Egyébként igazad van.
  10. atapata
   atapata
   Brit tudósok kifejlesztették a nem repülő gépet, az ha elromlik akkor se repül.
   Sugárzó anyagot nem tartalmaz.
  11. Éleskés
   Éleskés
   Tegnap láttam egy filmet Jeremy Wade-ről, aki a katasztrófa helyzeteket próbálja filmre venni. Ott valami vizi szörnyet keresett, amelyik képes letépni egy egy ember lábát is.
   Egy idő múlva rájött, hogy az európai harcsáról van szó, ami megnőhet 150-200 kilósra is. De ez egy mutáns volt, amit keresett.
   Hol élnek mutánsok? Hát például a csernobili hűtőtóban, ami a baleset óta le és el van zárva. Oda őt beengedték külön engedéllyel. Volt egy akut sugárzásmérője, ami azonnal jelez, ha valami erősen sugárzó anyag kerül a közelébe és egy kommulativ mérővel, ami viszont a testet ért össz sugárzást detektálja. Valamint természetesen sugárzásvédő öltözékben; ruha, bakancs, kesztyű, + napi sugárzásellenőrzés a terepen, telepített házacskákban.
   Végül kifogott egy harcsát az erőmű hűtővíz beömlő csatornájából. Az akut mérő folytonosan sípolt - egy lépés előre, egyet vissza, sasszé balra, előre, vissza ... A kommulatív meg lassan, de biztosan ment fel a piros határba. Ennek ellenére ez a horgászat fontos volt az élővilágra, ezen belül a halakra vonatkozó hatások felmérése miatt. És ő volt olyan marha, vagy hős, hogy vállalta, egy bizonyos határig,
   Mindenesetre kifogott egy 75 kg-os harcsát, amit gyorsan el is vittek a sugárzó részektől messzebb. Aztán megölték, megvizsgálták laborban. Az eredmény: a hal kb. 15-20 éves, a fogazata alapján. (Ami nem sok, mármint a foga, olyan, mint egy erős szőrű szőnyeg). A súlya kb. a fele a rendes, hasonló korú példányokhoz képest. Az izmai sugárzása pedig tizenhatszorosa volt az emberre engedélyezett maximális sugárzásnak.
   A filmben volt pár szó a madarakról is. Az életkoruk kb. a fele az egészséges példányokhoz viszonyítva. A hímek gyakorlatilag nemzőképtelenek. Az utánpótlás mindig kívülről jön a kerítésen túlról.
   Volt néhány szó a mezei állatokról is. Ott már látszik a mutáció hatása. Pl az őzek agancsain, a szőrük színezetén. Egyre több az albínó, vagy részben albínó. Csoda, hogy még élnek és szaporodnak.
   Utoljára módosítva: 2017 Február 17
   tipasa és Soproni Ede kedveli ezt.
  12. sehonnani_bitang_ember
   sehonnani_bitang_ember
   Attól függ mit nevezel „blokk”-nak. Én jártam még gimnazistaként a paksi atomerőműben. Maga a reaktorkamra igazán nem nagy.
  13. Éleskés
   Éleskés
   Igaz, de a cikkben szó sincs a reaktorkamráról. Ott blokkról van szó.
   Szerintem a blokk egy önállóan működő reaktor egység. Sugárzó kamrával, elektromos generátorokkal, miegyébbel.
   De ha az egész üzemcsarnok, alias blokk, 650 Sievert/óra sugárzást bocsát ki, akkor azt jelenti, hogy az egész sugárzási anyag kikerült az ellenőrzés alól. Borzasztó!
  14. sehonnani_bitang_ember
   sehonnani_bitang_ember
   Lehet hogy a cikkben ez a szó szerepel, de a szöveget én úgy értettem mégis, hogy a robot magába a reaktorkamrába ment be. Lehet persze hogy rosszul értettem. Nem kizárt. Mégis inkább vélem úgy hogy jól értettem, s a cikkben használt „blokk” szó a téves, (annyiból az is jó hogy a reaktorkamra a blokkban van...) mert ennél bőven nagyobb tévedések is vannak szenzációhajhász cikkekben, de jószándékú népszerűsítő cikkekben is!

   Nézd meg ezt a cikket is, nem ez az egyetlen tévedése. Az van benne, a sugárzás tönkretette a ROBOTOT. Aztán kiderül belőle hogy a robotnak kutya baja se esett, csak a kamerájának. Ha a robot tönkremegy, ki se tud jönni onnan, holott a cikkből világosan kiderül hogy kijött onnan.
   tornando kedveli ezt.
  15. sropi
   sropi
   Az elektromos generátorok a szekunder körben vannak, elszigetelve a primerköri reaktortartályoktól.
   Éleskés kedveli ezt.
  16. Soproni Ede
   Soproni Ede
   Magam csak azt furcsánlom , hogy amig Csernobilról tele vannak a médiák addig Fukusimáról elvétve lehet valamit hallani , az ugynevezett Atom mit tudom én , feszitsetek meg allenörzö bizotság , tudjátok amely falra mászik és mindent zár , büntett ha egy pókhállónyi repedést látnak itt Europában addig ott lapul mint az a bizonyos a füben ! Akkor amikor ez történ magam majd minden hirt megprobáltam meghallgatni . De akkor hónapokig csak Durranó gázról volt szó . Mint a felelös Tepko , Japán minisztériumok , valamint az összes nyugati médiában is . Aztán amikor 1-2 korrekt atomfizikus már angyon pedzette a nyilvánoság elött és nemlehetet a hazugságot elsimitani akkor jöttek , hogy igen volt robbanás , de igy meg ugy , csak bemelegedett és azért volt . Azota is megy a duma , kábitás és furcsamód senkinek sem érdeke , hogy kicsit is rákérdezzenek , fényt deritsenek a dolgokra . Igaz abból senkinek semmi baja nemszármazodhat , nem ugy mint Csernobilban , mert Fukusimánál egy láthatattlan égiérö fal van , ez tutti ! Mely megvéd mindenkit a sugárzástól ! Az meg hogy a hütöviz minden további nélkül még mindig folyik a tengerbe és senkinek fogalma sincsen , hogy hol is van az a lék amelyböl kifolyik , de az sem , hogy a reaktorból hogyan tud kifolyni !! De erröl is hallgat a fáma . Mondjuk az is igaz azota már önellátó lettem és zöcséggel kereskedem , hiszem egy tö paradicsomról 2 tonnányi árut tudok szedni a salátám meg vetekszik a paksi erömü áramtermelésével :rohog:
  17. tornando
   tornando
   Van amit elhiszek és jókat derülök azon amit írsz.
   Ám nem terem a paradicsomod többet,
   ha igen nem attól,de épp a túlzások miatt jó az írás.(égig érő fal). Ott a kínai az nem engedi.
   Meg a jól ismert japán fanatizmus.
   A reaktort nem hűtővíz hűti?. de igen, vagy gáz, hát az már lehet lukas,nem?
   Éppen csak arra likra vagy kíváncsi.Meg hogy miért nem dugták még be.
   Bár főleg a hírszegénység tett izgatottá,Csernobil meg tele volt hírrel (egy idő után) a klasszikus orosz titkolódzás ellenére is!
   Utoljára módosítva: 2017 Február 15
  18. analema
   analema
   Maga a reaktor mindössze néhány méter átmérőjű és ~12 méter mély tartály, legalábbis Pakson.
   Fukusimában nem nyomottvizes reaktor használtak, mint Pakson, hanem forralóvizest, ahol a turbina közvetlenül érintkezik a radioaktív közegben keringő vízzel. A technológia miatt magát a reaktort nagyobbra kell építeni, mint a nyomottvizesnél és a víz nagyobb teljesítménynél sokkal inkább moderátor szerepet tölt be, mint a nyomottvizesnél. Mivel az üzemi nyomása jóval alacsonyabb(160 bar helyett csak 75), emiatt elvileg könnyebb kordában tartani, Viszont a hűtés megállásakor - ami Fukusimában történt - alacsonyabb nyomáson hamarabb kezdenek gőzbuborékok keletkezni, csökken a moderáció és elszabadul a láncreakció. De az alacsonyabb nyomás miatt a reaktor nem robbantja le a tetejét, hanem alulra fog leolvadni.
   Mivel a turbina is radioaktív közegben van, így nagyobb a védőtér a reaktor körül. Gyanítom ide küldték be a robotot. Ott leolvadt tartály van, de maga a radioaktív anyag még nem érintkezik a környezettel. Persze ez csak akkor igaz, ha a tartály alatti rész bírja a terhelést...és itt a probléma, ugyanis valószínűleg a hűtésre beszivattyúzott víz el tudott szivárogni.

   Egyébként a teljes létesítménynek semmi baja nem lett volna se a földrengéstől, se a szökőártól. A problémát az okozta, hogy a hűtés fenntartását áramszünet esetén biztosító dízelaggregátorokat elöntötte a víz, mert oktalan módon nem számítottak arra, hogy lehet akkora hullám ami oda vizet sodor.
  19. Soproni Ede
   Soproni Ede
   Tornando , modjuk lehet , hogy a likra vagyok kiváncsi , de nem Abe úr sem pediglen a Tepko igazgató tanácsa sem pediglen nöi fel és lemenöékre , hanem csak arra a tényre , hogy honnét jönn ellenörizhetettlenül az a nagy mennyiségü viz amit öksem tudnak és ömlik a tengerbe ! Tudom jól hogy az nem szennyezett , hiszen mind ajaan kormány mint a felelös Tepko onagerek ezt bejellentették , tehát igaz , hanem akkor elviszünk ! Igy nem kell csodálkozni , hogy az emberek kétségbe vonják az elit jellentéseit és jönnek a különféle öszeesküvési feltevések .
   Amugy meg perszehogy nemterem most a paradicsomom , hiszen az évelö növény :rohog:. most kezdem vettni , a bukfenccel együtt :hurra::hurra: mert az is itt nö a kertemben .
   tipasa kedveli ezt.

Megosztás