Otthonuk az országút — Kanada jégútjain

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 December 9.

Melitta - 2017 December 9, 00:18
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A múlt heti hozzászólóknak az akkori cikkről eszükbe jutott a jégutas kamionozás. Az idők során másokkal is beszélgettem és megborzadva vettem észre, hogy milyen torz képet alakítottak ki általában erről a munkáról, nem kis mértékben a History csatorna Jéglovasok sorozatából kiindulva.

  Ezért elhatároztam, hogy most ezzel foglalkozom. De mit is ragadjak ki ebből a hatalmas témából? Írnom kéne arról, hogy mikor és hol lehet a jégen kamionozni észak Kanadában. Aztán a településekről és az iparról, amiknek a léte függ ettől a pár hónapos szállítási szezontól. Vagy arról, hogy hogyan alakítják ki az utakat, ahol nincs és nem is volt út soha. És kik vállakoznak erre a feladatra? Milyenek a munkafeltételek és mik a követelmények? Kérdések tömkelege merül fel.

  Hosszú. Túl hosszú egy cikkhez, ezért ajánlom, hogy részletesebb leírásért az elkövetkező napokban nyissák meg a most készülő blogomat: A nő a kamionsofőr mögött. Itt nemcsak erről fogok részletesen íni, hanem a kamionos magányos életének minden területéről is.

  Minden héten többször frissítem, a cikkek témájához is kapcsolódva.

  A jégutakat már az 1930-as évektől épitik minden évben Kanada Északnyugati Területein, Yukonban és Nunavutban. Bár van néhány állandó út a távoli északi vidékeken, a sok befagyott tavat és folyót még több vízzel mesterségesen vastag jégrétegekké alakítják, hogy az megtarthassa a több tonnás átmenő terhet. A vastagsága meghaladhatja az 1 métert, és állandóan ellenőrzés alatt tartják. S ezeket kell kb. 25 km-es sebességgel átszelni!

  Ezzel két hónap alatt tízezer dollárokat keresni, micsoda hatalmas lehetőség! De ha olyan kihagyhatatlan lenne, biztosíthatok mindenkit, az én férjem már tíz éve Nunavutban töltené januártól márciusig az idejét! De nem volt és nem is lesz ott, bármennyire is megfelelne a követelményeknek. Addig nem, ameddig nekem is van beleszólásom! Szerintem azok küldik oda a párjukat, akik vagy vígözvegyek akarnak lenni, vagy a válás után kellemes összegű nőtartásra tartanak igényt.

  Mint kamionos feleség, az a véleményem, hogy józan eszű feleség soha nem küldené a férjét a jégutakra. Ez majdnem olyan, mintha a testi és lelki épségével ruletteznének. Persze ez tévé.

  Petényi Judit

  jegut.jpg
   
  phoenyx kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 December 9.

  1. phoenyx
   phoenyx
   Kedves Melitta!

   Köszönöm, h közreadtad ezt az írást, s h a blogba is beleolvashattam!
   Remekül ír, üzenem neki, hiszen azoknak támpontot adhat, akik ilyen munkavállalásra készülnek, illetve hozzátartozóiknak is!
   Kérlek, Melitta, továbbítsd légy szíves Petényi Juditnak:
   Sok erőt, egészséget kívánok, fizikai- és lelki erőt is, a szállításhoz is, a háttérből való segédkezéshez is, és a blog folytatásához is!
   Beka Holt és Melitta kedveli ezt.

Megosztás