Pénzügyi Válság

zolcsika témája a 'Pénzpiac' fórumban , 2008 Október 1.

 1. konczmi

  konczmi Állandó Tag

  Szerintem SiriusB se akarna visszamenni abba a rendszerbe(egyébként még abban vagyunk ,csak kicsit megváltozott).Tehát gondolom a cseberből vederbe kifejezés is erre utal,hogy ott jobb volt.Igen lehet különböző szempontok alapján azt mondani,hogy az a rendszer "jobb" volt vagy a "mostani" az.Igen az "akkori" néhány szempontból "jobb" volt ,mint ez,néhány szempontból meg "ez jobb".Azonban itt hangsúlyoznom kell ,hogy-szerintem-nem a két rossz rendszert kéne összehasonlítani,hogy válasszunk a "jobbik rossz"között,(úgy,mint a választásoknál)hanem,hogy végre egy JÓ renszert találjunk ki,valósítsunk meg.
   
 2. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  Köszi Konczmi! kiss

  Ez ugyan nem az a topik, ahol azt beszéljük meg milyen jó vagy pocsék volt akkor, csak azt állítom, hogy nem kerültünk jobb helyzetbe azzal, ami történt velünk és ennek egyik oka éppen az, hogy jószerint az egész világon megbukott egy utópisztikus kísérlet és a jelenleg működő "jobbnincs" globális világrendszernek nincs alternatívája, ezért aztán a pénz ural mindent (még a vallást is!), illetve azok az emberek akiknek a kezében az összes szál összefut. Már nem kell nekik tartani semmiféle szocializmustól vagy más mumustól. Nincs ellenfél, nincs konkurens hatalom.

  Magyarországon a 10 millió emberből 3 millió a nyugdíjas, nem tudom mennyi a gyerek meg a tanuló, de a munkanélküli 1 millió fölött van.

  Ki fogja visszafizetni a 100 milliárd dollárt?

  Nem tudom már jobban megmagyarázni, hogy miért emlegetem az "átkost", de remélem érthető?;)
   
 3. tsz

  tsz Állandó Tag

  persze, világos.. világos, hogy még mindig nem sikerült kersztülrágni magad azon a videón... vagy csak nem sikerült megérteni, mindegy.
  Ami nem igazán érthető, hogy a mai korlátlanul rendelkezésre álló info-özön birtokában micsoda ferde gondolkodásmód képes a cucilizmus nem-népi, nem-demokratikus szűk kontraszelektált, a globál pénzfeudális hatalom finanszirozta kretén tombolását "utopisztikus kisérletnek" minősiteni és rejtett nosztalgiával emlegetni.
  Az a rezsim szerves része a pénzhatalomnak a világuralom megszerzéséért folytatott törekvésének, ami kirobbantotta az I. háborút, hatalomba finanszirozta hitlert, kinyirta Kennedyt és aminek a mi mostani "válságunkat" is köszönhetjük.
  Bár a dolgok összefüggenek, a közelmult analizise nem témája ennek a topicnak.

  Ami nem hagy nyugodni: micsoda perverz gondolkodásmód az, ami, miközben az ország aljas módon történő kifosztását, népünk tönkretételét, jövőjének és puszta létének ellehettetlenitését tárgyaló cikkről van szó, azon agonizál, hogy ki fogja visszafizetni a hiteleket azoknak a gazembereknek akik pont a hiteleik révén tettek minket tönkre.

  Nem tudom, ki melyik oldalon áll, speciel a magyar népnek semmi köze azokhoz a hitelekhez, amiket a globáltöke által nyakunkra eröltetett kretén garnitura vett, vesz fel, lopott, lop el és mellesleg amiket már sokszorosan visszafizettünk az idők során.
   
 4. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  Szerintem nagyon leegyszerűsíted a dolgokat. Ha nem fizeted az OTP részletet, nem kapsz kölcsönt, ha nem kapsz kölcsönt, nem tudod kifizetni a számláidat, ha nem tudod kifizetni a számláidat, akkor...stb, stb, stb. Aztán mondhatod, hogy azt a kölcsönt nem te vetted fel, nem te költötted el, hanem a szomszéd, mire mész vele?

  :)
   
 5. konczmi

  konczmi Állandó Tag

  Hát itt pont arról lenne szó,hogy az emberek ráébredjenek a jelenlegi helyzet abszurditására és rájöjjenek arra ,hogy azt a pénzt nem is kéne fisszafizetniük.
  Meg kéne tudniuk az igaz információkat,többek között a gazdaságról is és rá kéne jönniük,hogy mennyire átverik őket és,ha a lelkekben lezajlik egy bizonyos felismerés(renszerváltás),akkor történhet meg Kárpát hazai szinten is a "szőröstűl-bőröstüli" rendszerváltás.Lehet,hogy naiv vagyok,de én már a bőség világában gondolkozok ,a kamatmentes bankrendszerben vagy eleinte lehet minimális kamat,de mindenképp a magánbankrenszer eltörlésében.
  Az már egy másik kérdés,hogy ez ,hogy fog lezajlani, véleményem szerint vagy vér fog fojni vagy az emberek tényleg fölfogják a helyzet komolyságát és összefognak.Tudom-tudom ezt már sokan mondták,de van egy szervezet ami szerintem tényleg ezen az úton halad,mégpedig a Magyarok Szövetsége.http://www.magyarokszovetsege.hu/
  és még azért berakom ide is Drábik János honlapját ő tényleg mindent elmond ezzel kapcsolatban ,érdemes végignézni néhány előadását.http://drabikjanos.com/
   
 6. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  Próbáld csak meg nem visszafizetni "azt a pénzt" :mrgreen:. Csak gondold végig. Azért mondom, hogy ez nem ilyen egyszerű.
   
 7. konczmi

  konczmi Állandó Tag

  Ha itt arról beszélsz,hogy ha az államadósságot nem fizetjük ki,akkor lenne probléma,akkor erre azt tudom mondani,hogy semmilyen probléma nem lenne belőle.A megoldás -azért ,mert már 100 szorosan visszafizettük az adósságunkat,amit ha jól tudom uzsorának hívnak(10000%kamat, nem rossz)-az ,hogy egyszerűen nem fizetjük vissza.Ilyen egyszerű.Milyen kövezkezményei lesznek.?Nyomtatunk saját pénzt és nem lesz infláció.Meg kell nézni a Dél-Amerika-i országok példáját,egyszerűen nem fizették vissza.Mi lett belőle?Semmi.Az a probléma ,hogy a megoldások nagyon egyszerűek csak már annyi hülyeséget súlykoltak a fejünkbe,hogy mindent túlvariálunk.(Egyénként is,ha a valódi renszerváltozás megtörtént volna és az alkotmányos folytonosság a helyére állt volna ,akkor a kommunista rendszer alatt felvett hitelek automatikusan törlődtek volna.

  Tisztelettel:)

  Edit:Amiről te beszélsz az igaz,jobban megnézve,de én arról beszélek,hogy innen kéne továbblépni.No egy szónak is 100 a vége.:)
   
 8. Atticus32

  Atticus32 Állandó Tag

  Meg lehet nézni, mi történne Magyarországgal, ha azt tennénk, amit leírtál. Kb. bedőlne az ország, mint Argentína a 90-es évek végén.

  Nem mondom, hogy remek rendszerben élünk, korántsem, de egyrészt nem tudjuk megváltoztatni, kis halak vagyunk, még az USA elnökének sem hiszem hogy menne, másrészt meg ennek is vannak jó és rossz oldalai, és ez minden rendszerre elmondható, a Drábik-féle világ sem lenne olyan hűdenagy paradicsom.

  A legtöbb, amit tehetsz, hogy szépen belenyugszol, és próbálod a legjobban tenni a dolgodat, hogy a magad javára fordítsd a helyzetet. Vagy annak a javára, akit szeretsz.
   
 9. tsz

  tsz Állandó Tag

  atticus, még szerencse, hogy nem tipikusan a te konfirmista opportunista (gyáva) stilusod vált uralkodóvá az évszázadok során -- még mindig a török rabigát nyögnénk...

  Az államcsőd (m.o "bedőlése") igyis-ugyis napirenden van, az adósságszolgálat önmagában képes kinyirni a költségvetést.
  CSAK a M.o. kötvényeit évente felvásárló karvalytőke (akikről az öreg simon perec csak többesszám első személyben emlékezik meg:"fölvásároltuk Magyarországot...") kegyelmén múlik mikor adják meg a kegyelemdöfést. (ez valszeg akkor történik meg, ha valaki elkezdi korlátozni az ő gátlástalan országkirabló tevékenységüket, esetleg megtagadja a szaros hiteleik visszafizetését)

  Mivel forradalom nemigen esélyes, CSAK egy ilyen "bedőlés" takarithatja ki a globáltőke helytartóit a politikából és adhat esélyt valami emberibb, magyarbarátabb, normális keretek között működő Magyarországnak.
   
 10. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  Kedves Tsz! Ne haragudj, de azt kell mondanom, hogy nagyon egyszerűen gondolkodsz. Bárcsak ilyen egyszerű lenne a megoldás is.

  Talán igazad is volna, ha képesek lennénk kibírni egy-két évig fűtés, áram, evés és ivóvíz nélkül. Lehet, hogy még tovább is túl kellene élni és csak azokat a dolgokat említettem, amelyeknek a hiánya közvetlen életveszélyt okoz.
   
 11. konczmi

  konczmi Állandó Tag

  Azért gondolkodik ilyen egyszerűen,mert ilyen egyszerű a megoldás.Bizony a megoldás nagyon egyszerű...
   
  siriusB kedveli ezt.
 12. tsz

  tsz Állandó Tag

  hát igen, a bagoly -- az csak mondja, mondja...
  és persze félreértelmezi, hogy valami reális alapot keritsen a huhogásának...

  inkább a többiek kedvéért:

  az államcsőd, mint MINDEN csőd a gazdálkodás egy ÁLLAPOTA. Olyan tény, amit az "akarom-nemakarom" dilemma nem tud befolyásolni.
  Az "állapot" lényege, hogy az állam devizában fizetésképtelenné válik, nem tudja tartozásait törleszteni. Ettől nem kap több devizahitelt.
  Ez NEM jelenti, hogy megszünik az import és se gáz, se víz (hmmm--nem tudtam, hogy már az ivóvizet is importáljuk... Lehet, hogy a sirius már tud valamit és igaz, hogy karvalyék felvásárolták a vizkészletünket...), se villany (úgy tudtam, hogy villanyból se nagyon szorulunk importra, esetleg a csúcsidőkben... Lehet, hogy a kapolyi sumák már el is adta a vállalkozásait külföldre?? Ez a sirius, ez aztán a jól informált...).
  A devizacsőd CSAK a hiteleket fagyasztja be -- azokat sem feltétlen. Továbbra is VAN deviza-import, pontosan az export által behozott deviza fedezetével.
  Addig tudnánk nyujtózkodni, amig a takarónk ér...
  Végre igazi kényszerré válna az export-versenyképesség, a minőség, a hatékonyság. (a kapitalizmus nem csak a tulajdonviszonyokban, hanem a TERMELÉSI viszonyokban is megvalósulna). Talpukra állnának a dolgok -- csak abból tudnánk növekedni, amit haszonnal eladunk. Felelősséget és szakértelmet igényelne a gazdaság, a vállalkozások irányitása (szemben a mai előre levajazott megmutyizott stilusu "vállalkozásokkal").
  A gazdaság exportorientációja kikövetelné a szakértelmet a POLITIKÁBAN is. Végre lehetne rátermett, a MAGYAR gazdasági érdekeket előmozditó politikát megvalósitó, magyar érdekeket SZOLGÁLÓ politikai elitünk.

  Az államcsőd agóniáját már ma is éljük, csak annak tényét -- első gyurcsesz óta -- elhazudjuk.
  A látszatot az tartja fenn, hogy a hitelképtelenség ellenére sanda szándékú hitelezők az állam hiányait évről évre tovább finanszirozzák. Talán még a sirius se hiszi, hogy ezt magyarbarátságuk okán teszik.
  A leépülés lassú, kinkeserves.

  Az államcsőd letagadásával és a sanda hitelek folyamatos elfogadásával elveszitjük a MEGTISZTULÁS lehetőségét, ami egyedüli értelmet adhatna a vele járó szenvedésnek. Duplázva és elnyujtva kapjuk viszont annak kinjait, miközben lehetőséget adunk idegen hatalmaknak, hogy ük-ük-ük-unokáig kifosszanak minket.
  Nos, akinek ez kell, -- azzal valami nincs rendben.
   
 13. epakla

  epakla Állandó Tag

  És nem igaz az a vád, hogy túlságosan egy oldalra húzna!
   
 14. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  Kedves Tsz! Rengeteg igazság van a hozzászólásodban, de teljesen ki vagyunk szolgáltatva, mert minden csöveken és drótokon érkezik a lakásokba és csak akkor, ha fizetsz érte. A szolgáltató sem tud szolgáltatni mert te ne fizetsz, mivel a szolgáltatónak is fizetnie kell a maga számláit.

  Ivóvizünk van (még ;)), de bizonyára tudod, hogy ahhoz, hogy víz folyjon a csapból, áram kell (többek közt). Az rendben van, hogy az atomerőmű is a miénk, de annak a működtetése is pénzbe kerül.

  A gond az, hogy ez a világ a pénzre van alapozva és ha ezt az alapot kihúzzák alóla, akkor összedől az egész.

  Igaz ugyan, hogy lehet bankót nyomtatni és lehet kötelezni a mezőgazdaságban dolgozókat, hogy szolgáltassák be, amit termelnek és meg ne próbálják levágni a disznót, hogy a városiaknak is legyen mit enni, de ezt már egyszer kipróbáltuk és nem működött... :(
   
 15. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  Ne haragudj, nem értem mire gondolsz és kinek válaszoltál. :)
   
 16. millennium59

  millennium59 Új tag

  Véleményem szerint az import kiváltásán, legalábbis csökkentésén kellene egy kicsit elgondolkodni. Először az országon belül megtermelni azt amit behozunk ahhoz a termékekhez amiből készül az export termék nagy része. Amikor az export - import egyensúly javul a gazdaság erősödik. Szerintem országunk legnagyobb baja az, hogy olyan alapvető dolgokat is importálunk amit a mi lakosságunk is előtudna állítani és így még munkája is lenne. A gazdaságilag erős országoknál az import mindig kevesebb mint az export. Nálunk fordítva van évtizedek óta.
   
 17. konczmi

  konczmi Állandó Tag

  Nem tudom mire gondolsz SiriusB.Csak egy példa:Kína már rég ezt csinálja.Pont.A leggyorsabban fejlődő gazdaság.Pont.A "gazdasági világválság nem érintette őket(nem volt jelentős legalábbis).Pont.

  De akár a Kossuth bankót is említhetném.(Ha megnézel egy Drábik János előadást,akkor ez rögtön kiderülkiss,de ezt már nem merem többször mondani:rolleyes:)
   
 18. tsz

  tsz Állandó Tag

  nagyon biiizom benne, a többiek megértették, aláhúztam a lényeget. A kutya nem húzza ki a pénzt, mint alapot a gazdaság alól -- totál csúsztatás...
  Államcsőddel a Ft forgalomban semmi változás nincs: a Ft-tal fizethető áruk és szolgáltatások változatlanul elérhetők.

  azt a hangulatot kelteni, hogy semmit nem tehetünk, ki vagyunk szolgáltatva, ennek igy kell lenni -- amellett, hogy hazugság, a magyar tömegek elleni BŰN.
   
 19. tsz

  tsz Állandó Tag

  Fontos igazságok vannak ebben a hsz-ban:

  - CSAK azt importálni, ami az exportunkhoz kell és ITTHON nem állitható elő
  - megvédeni saját termékeinket saját piacunkon (védővámok)

  amit esetleg még hozzá lehet tenni:
  - biztositani a versenyt saját piacunkon, lehetetlenné tenni a mutyit és a levajazott szerződéseket. (a verseny automatikusan kiiktatná a kontraszelektált, inkompetens tulajdonos/menedzsment ezmegaz-közeli vállalkozásait)
  - a nemzetközi forgalomban kizárni a globál-importot de keresni azon regionális országok piacait, akik szintén felismerték a globál dömping gazdaság-gyilkoló hatását.
   
 20. szupermen

  szupermen Állandó Tag

  A remény hal meg utóljára. Új kormány, új parlament.
   

Megosztás