Pro Darwin Part 2

rozsaporta83

Állandó Tag
Állandó Tag
Na talatam is a H..agyu Kinaiak

Vizeletbol -agysejtet..(

Kínai kutatók módot találtak arra, hogy az emberi vizelettel kiürülő sejteket értékes, akár a neurodegeneratív betegségek terápiájában is felhasználható idegsejtekké alakítsanak.
<!-- Goa3 beépítés: Hirado.Billboard.Cikktorzs #1888578, 1888578 -->
<iframe style="left: -9999px; top: -9999px; width: 1px; height: 1px; overflow: hidden; position: absolute; z-index: -200;" class="tracking" src="//ad.adverticum.net/external/tracking/2206177_tr.html" frameBorder="0"></iframe>Agysejtek bőséges forrása lehet a jövőben az emberi vizelet kínai kutatók tanulmánya szerint, akik viszonylag egyszerű módszert találtak arra, hogy az emberi vizelettel kiürülő sejteket értékes, akár a neurodegeneratív betegségek terápiájában is felhasználható idegsejtekké alakítsák át.A Nature Methods című szakfolyóiratban ismertetett eljárásban nem használnak embrionális őssejteket, amelyek beültetése tumorképződési kockázattal jár. Az új módszer a vizeletben lévő közönséges sejtekből indul ki, azokat alakítja át idegi elősejtekké (neurális progenitor sejtek).
Az idegi elősejtek felhasználásával a jelenlegi módszereknél gyorsabban, ráadásul a páciensek szélesebb köre számára állíthatnak elő egyénre szabott sejteket a jövőben. A kutatók ma már rutinszerűen programoznak vissza szövetekből származó bőr- és vérsejteket indukált pluripotens őssejtekké (iPS-sejt), de a vizelet sokkal hozzáférhetőbb sejtforrást jelent.
Tuancsing Pej, a kínai tudományos akadémia Kuangcsou Biomedicina és Egészségügyi Intézetének a kutatója olyan vektorral juttatta be a sejtekbe a pluripotenciát biztosító géneket, amely - a korábban használt retrovírusvektorral ellentétben - nem épül be a sejtben lévő genomba.
A létrehozott idegi elősejteket újszülött patkányok agyába ültették be, hogy biztonságosságukról meggyőződjenek: a sejtekből nem keletkezett tumor, ellenben felvették az érett idegsejtek alakját és molekuláris jellemzőit - olvasható a Nature online portálján.
 

rozsaporta83

Állandó Tag
Állandó Tag
Es vissza a Marsra...


A Mars körül keringő egyik európai szonda télies kinézetű fotót készített a bolygó déli fennsíkjainak egyik hegyvonulatáról, ahol a gerinceket és a kráteraljzatokat szén-dioxid-dér borítja.
<!-- Goa3 beépítés: Hirado.Billboard.Cikktorzs #1888578, 1888578 -->
<iframe style="left: -9999px; top: -9999px; width: 1px; height: 1px; overflow: hidden; position: absolute; z-index: -200;" class="tracking" src="//ad.adverticum.net/external/tracking/2206177_tr.html" frameBorder="0"></iframe>A fotókat az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express szondájának nagy felbontású sztereókamerája készítette. A felvételek a Charitum Montes – barátságtalan hegyek nagyobb csoportja, mely közel 1000 kilométeren át húzódik az Argyre becsapódási medence déli szegélye közelében – egy részét ábrázolják. A fényesebb jellegzetességek szén-dioxid-dér szezonális rétegét reprezentálják.

A Charitum Montes eme számítógéppel generált képét a Mars Express adataiból állították össze. A felbontás képpontonként 20 méter. Ez a perspektíva mutatja az 50 kilométer széles kráter északi falában tátongó hasadékot. (Fotó: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)
A június 18-án készült felvételeken látszik, hogy a hegyvidékes régiót számos nagy kráter pettyezi, amelyeket nagyrészt vaskos lerakódások töltenek meg. A hegyeket nagyobb teleszkóppal a Földről is lehet észlelni. Eug&egrave;ne Michel Antoniadi nevezte el őket 1929-es La Plan&egrave;te Mars munkájában.

images

A Mars Express sztereókamerájának adatai révén alkották meg eme természetes színű felvételt a Charitum Montes régióról. A kráterekkel pettyezett terület a majdnem 1000 kilométer hosszú hegyvonulat szélén helyezkedik el, mely maga pedig az Argyre becsapódási medence határát övezi. (Fotó: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum))
Számos kisebb, úgynevezett talapzatos kráter is látható a 3D-s és 2D-s felvételeken. Ezek olyan becsapódási kráterek, ahol a kilökődött anyag a környezetnél magasabb domborzatot hozott létre.
A Charitum Montes régió a Gale-kráter közelében helyezkedik el, ahol éppen a Curiosity robotfelderítő vizsgálódik.
<!-- Goa3 beépítés: Hirado.Footer #1888614, 1888614 -->

 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
En is olvastam, hogy a pisiböl nyert átprogrammozott sejtek beépültek az agysejtek közé,
ami még nem tisztázott, hogy ott ugyanazt a szerepet veszik át mind a többi neuron. :D
-
Amig ez nem tisztázott addig a régi gunyszo "hugyfejü" továbbra is egy negativ jelzö marad. :D
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
erdbahnzeit.jpg

-
Kellemes "After-Doomsday-Party-t" (világvége-utáni-ünnepséget) kivánok mindenkinek.
-
Elvezzük tudatosan, hogy a nappalok egyre hosszabbak lesznek.
Az uj évben se feledkezzünk meg a közvetlen rokonainkrol.
-
image-388759-panoV9-ztkk.jpg
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
16556_267411413384526_1973402960_n.jpg

-
Az evolution ugyan ugy mind a gravitatio egy nem-megdönthetö tény, a hozzá tartozo tudományos elméletek falsifi-kálhatoak (meglehet öket dönteni)
-
Vallásos tanitások kinyilatkoztatásokra, dogmákra hivatkoznak és nem ellenörizhetöek, nem lehet öket megdönteni, ezért a theologia nem tekinthetö tudománynak.
-
Egy jelenségnek a magyarázata nem a jelenség maga. Az evolutio tényét (phänomen) nem lehet megdönteni maximum egy jobb elmélettel leváltani.
-
Az ember megjelenését a Földön (tényt) kezdetben egy fazekasmesterrel magyaráztuk (az volt a tudás szintje, a legjobb elmélet)
ezt az elképzelést kénytelenek voltunk egy jobb magyarázattal lecserélni, ez per pillanat a Darwin alapgondolatát megörzö, többször korrigált evolutios-elmélet.
-
Remélem az Uj-esztendö minden kreationistának hoz egy "megvilágosodást". :D Boldog Ujévet!!!!!!
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
Az evolutio tényét (phänomen) nem lehet megdönteni maximum egy jobb elmélettel leváltani.

Azon vagyunk Kedves Ernő! :D Nem likvidáljuk Darwin tanait, csak módosítjuk, javítjuk, hogy olyan dolgokra is magyarázatot kapjunk amit eddig a vak szerencsére bízott.

/megjegyzem: szerintem Te nem a leváltani szót akartad beírni, ez a botlás talán a pezsgőnek tudható be :222: Neked is BUÉK/
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
Ernoe ne erolkoggy mert a mi korunkban a fingas mar sokkal komolyabb kovetkezmenyekkel jarhat mint gondoljuk.
En itt csak lovakat latok es lovak tenyesztett variacioit. Egy arva kep sincs arrol a halrol ami kijott az oslevesbol es lova valtozott.....:D
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
En itt csak lovakat latok es lovak tenyesztett variacioit. Egy arva kep sincs arrol a halrol ami kijott az oslevesbol es lova valtozott.....
-
Kedves Pitti
-
Hogy a halakkal rokonok vagyunk azt leolvashatod a herevezetéked utjárol, azt érezheted valahányszor bevered a könyöködödet, az a hallocsontokon keresztül egy igazolt tény.
-
A teremtéselmélet nem ad semmire magyarázatot. Nem mondja meg miért létezik olyan sok egymástol különbözö de ugyanakkor mégis egy természetes rendszerbe csoportosithato élölény, és a megjelenésük sorrendje miért olyan amilyen?
-
A macskát, kutyát, tehenet, disznot nem tévesztjük össze az oroszlánnal, a medvével vagy a bölénnyel mégis megvagyunk gyödve arrol, hogy a tigris egy nagy macska.
-
Ha összehasonlitunk minden élölényt egymással akkor két különleges tulajdonság tünik fel:
-
Az egyik, hogy a legtöbb élölény könyen egy rendszerben foglalhato mindha maguktol egy rokonsági és hyerarchikus rendbe rendezödnének.
-
A házimacskát a tigrist, az oroszlánnal és a luxal valamint egy csomo más élölénnyel a macskák családjához soroljuk. Tehát nyilvánvaloan rokonok egymással.
-
A lovat nem fogjuk a tehénhez és ezzel a barmokhoz sorolni, ezeket sokkal több hasonloság köti a juhokhoz és kecskékhez azonban mindegyik patás állat de ezért továbbra is távoli összeköttetésben állnak egymással.
-
A lovak és tehenek, macskák és bálnák és az ember eleven utodokat hoznak létre, az utodaikat pedig tejjel táplálják, ezeket az állatokat az emlösökhöz soroljuk és megkülönböztetjük öket a madaraktol annak ellenére, hogy mindegyik egy szabályozott testhömérséklettel rendelkezik.
-
A tollaik a kétlábonjárás a tüdö felépitése és egy csomo más jellemzö viszon meröben sajátos és inkább a gyikokhoz és a kigyokhoz hasonlit mind az emlösökhöz. Közösen a gyikokkal és a halakkal képezik a gerincesek nagy csoportját, mert a testükben csontok vannak. Senki sem keveri öket össze a rovarokkal vagy a csigákkal.
-
Egy ilyen szemléletmoddal elérkezünk a feltünö nagy, könyen felismerhetö lényektöl az egyre kisebb élölényeken keresztül a legkisebbekhez a bakteriumokhoz virusokhoz. A rokonság egy természetes rendszere tünik fel hiszen a megjelenési sorrendjük is erre utal.
-
A második nagy feltünö jelenség, hogy az összes élölény kezdetben egy megtermékenyitett sejböl állt, tehát semelyikünket sem helyezték sakkfiguraként a földre, még maga Jézus is a vaginán keresztül látta meg a napvilágot.
-
A biologia legnagyobb eredménye, hogy megtalálta azt a programmot ami a fejlödést irányitja ugy, hogy helyesen fusson le. Itt ugyan arrol a programmrol van szo ami az öröklödést okozza. Ez a spirálalaku orjásmolekula hordja magában az élet ABC-jét. Ez a recept pedig az elmult evmilliardok emlékeit örzi ami a szemmel láthato rokonságot még precizebben feltárja.
-
A te szemedben a poloska egészen bizosan egy bogár mind ahogy a lovak fejlödését is csak optikailag akarod felismerni egy lovankét talán 50x50 pixeles képröl. :D
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
-
Kedves Pitti

A biologia legnagyobb eredménye, hogy megtalálta azt a programmot ami a fejlödést irányitja ugy, hogy helyesen fusson le. Itt ugyan arrol a programmrol van szo ami az öröklödést okozza. Ez a spirálalaku orjásmolekula hordja magában az élet ABC-jét. Ez a recept pedig az elmult evmilliardok emlékeit örzi ami a szemmel láthato rokonságot még precizebben feltárja.
-

Bizony-bizony Ernoe. Egyetertunk. Tuttam en, hogy te titokban azert latod a lenyeget.:D
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Pitti és Frank
-
Remélem tudjátok, hogy az Eohippus egy 25-50 cm magas kis állatka volt már csak ezért sem elképzelhetö, hogy a mai lovakkal tudott volna farkalni. ;)
Tehát a képen nem lovak-lovakkal keresztezödtek. De számtalan más tulajdonság (pl. pata) is eltérö volt.
-
A legfontosabb meg az lenne ha a DNA val kapcsolatosan végre megszabadulnál a számitástechnikában használatos "programm" fogalmátol mer az téged állandoan tévutakra vezet.
-
Sem egy élölény (de még az agyunk sem) egy számitogép amelyik egymástol szétválasztott hardvare-böl és programmbol (software) áll.
A gének és az anyagcsere nem választhatok szét egymástol.
-
Abbol, hogy a számitástechnikában programmozok irják a gép müködését meghatározo lépéseket nem következik az, hogy minden egyes programm (különösképpen nem biologiai) valaki által irva lenne. Ha értenél az informatikához akkor tudnád, hogy még ott is létezik programm-nyelv ami nem emberek álltal irodik.
-
Egy kristály képes egy egyszerü programm segitségével a saját növekedését és reproduktioját vezérelni, ha a környezeti feltételek stimmelnek. Az élölény képes a saját belsejében levö feltételeket ugy szabályozni, hogy növekedjen és reprodukálja magát és ez a programm is relativ egyszerü, különösen ha az életfeltételek egy szoros határon belül vannak. A fejlödés ugy történik, hogy a programm megváltozik, modulok (darabok) lesznek hozzáadva, eltávolitva, megváltoztatva.... stb. Ha a változás eredményes akkor az élölények jobban elszaporodnak mind a korábbi programm által, az uj elnyomja a régebbit. Ha nem eredményes akkor átesik a rostán, megbukik.
-
 

Frank-FHI

Kormányos
Kormányos
Kedves Pitti és Frank
-
Remélem tudjátok, hogy az Eohippus egy 25-50 cm magas kis állatka volt már csak ezért sem elképzelhetö, hogy a mai lovakkal tudott volna farkalni. ;)
Tehát a képen nem lovak-lovakkal keresztezödtek.

Kedves Ernő!

Ez egyre jobb. Van még a szilveszteri pezsgőből? :D

Ez egy majom!
majom_ok.jpg


Habár "farkalásról" szó sem lehet, mert például egy orangutánnak nem csak a mutatóujjától kisebb :D a törpe selyemmajom.... Ettől függetlenül ez is majom és az orangután is majom.
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Frank
-
A majmok családja valoban orjási, nemcsak a pici selyem-majmocska hanem az ember is hozzá tartozik de ez nektek valahogy nem megy a fejetekbe az isteni felsöbbrendüségetek ezt nem engedi meg. A majmok közötti genetikus különbbség nagyobb mind az ember és a csimpánz közötti. Ezen kéne elgondolkodnod. ;)
-
Az evolutio egy természetes magyarázatot ad arra, hogy miért van olyan sok egymáshoz hasonlo élölény, egy intelligens tervezövel nem lehet ilyesmit megmagyarázni.
-
De vissza a lo eredetéhez. Az álltalam belinkelt képen nagyban eltérö, korban különbözö idöben élt loszerü-lények láthatoak amiket a mai lo elödeinek tartunk. Az evolutios fejlödés lépésröl lépésre megfigyelhetö.
-
A selyem-majmocska egy a napjainkban élö lény sok más változatával (13 species). Mögötte a gorillával és sok más nagyobb, különbözö életmodott folytato majommal azonos hosszuságu fejlödés áll.
-
A lo mögött viszont sokkal hosszabb fejlödés van mind a 25-50 cm-es Eohippus mögött. ;)
 
Oldal tetejére