Számítógép használata az oktatás terén

Milyen sűrűn ülsz a számítógép előtt?


  • Összes szavazó
    110

anncsur

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!Igazság szerint a munkám miatt ülök napi sok-sok órát a gép mellett.:(Néha nagyon-nagyon utálom!:(:(
A gyermekem dixlexiás,dixgráfiás(ha így írják).Neki nagy szüksége van,lenne a számítógépre, a helyes oktatásra,ami persze nem igazán jó szerintem.:mad:
A lénye az,hogy ezeknek a gyerekeknek,főleg,hogy jó pár év múlva már csak számítógépen keresztül fog értekezni a tanárokkal,mivel írni nagyon nemtud,vagyis teljesen olvashatatlan.Általában saját maga sem tudja elolvasni!:mad:
Hát,akkor talán az igazi oktatás hiányára kéne fektetni a hangsúlyt,mivel nem magától kéne megtanulni amit tud!Mert sokkal jobban ért az internethez mint én 32 éves fejjel.:)De,hát az ember mindig tanul,mégha saját gyermekétől is!kiss
 

derive

Állandó Tag
Állandó Tag
Jut eszembe kicsit offtopic, de van olyan Mo.-n hogy LOK http://www.lok.hu/ Linux az Oktatásban konferencia ( minden évben ) ami a főként a linux használatáról szól, elsősorban a középiskolákban;
 

pattika24

Új tag
Sziasztok! Még csak most regisztráltam, de rögtön ebbe a témába "csöppentem". Informatika tanár vagyok, jelenleg gyes-en. Általános iskolában tanítok, ahol csak heti 1 órában taníthatunk informatikát. Én próbáltam az alapoktól kezdeni (pl. számítástechnika-történet, hardver, adattárolás), és lépcsőzetesen felépíteni a tananyagot. Tehát kb. 2 évente tértünk vissza egyes témákra, pl. szövegszerkesztés, és kicsit többet tanultunk meg belőle. Tapasztalatom sajnos az, hogy a gyermekeket csak a játék-lehetőségével, és az internetezés-lehetőségével lehet motiválni. És egyre kevesebbet hajlandók tanulni, otthon nem gyakorolnak, pedig anélkül nem megy. Volt olyan tanítványom, aki napi 5-6 órát ült számítógép előtt, és természetesen játszott. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nagyon nehéz a tanár dolga, mert a gyermekeket nem érdeklik az alapok. Pedig csak biztos alapra lehet(ne) építeni.
Hogy hasznos-e az oktatásban a számítógéphasználat? Ez függ a tanártól is! Az aktív tanárok nagy része a "középkorúakhoz" tartozik, akik nemigen tudnak számítógépet használni, így a tanításba se igen tudják bevonni a gépet. Arról nem is beszélve, hogy egy számítógépes órára felkészülni nekik több órába telik! De talán középiskolában, vagy egyetemen már hasznosabb lehet a számítógép bevonása az oktatásba.
Természetesen ott vannak az oktatóprogramok, minden korosztály számára, minden szinten. Ezekkel csak az a baj, hogy a gyerekek nemigen használják, és talán középiskolában jutnak el odáig, hogy milyen sokat tanulhatnának belőle. Pedig már egész kicsi kortól vannak képességfejlesztő, készségfejlesztő programok, például a dixlexiás gyerekek részére is. Áruk elég borsos...
Szóval az én véleményem az, hogy jó lehet az oktatásban a számítógép, ha mind a tanár, mind a gyerek úgy állnak hozzá, hogy "ez hű de jó lesz".
 

delta12

Kitiltott (BANned)
Sziasztok. én is jelenleg pedagógusnak tanulok és szerintem az oktatás fontos része lessz a jövőben a számítógép. Én például jobban szeretem a linuxot, mert az jobban megmozgassa az embert+ jó oktatást segitő programok vannak egyes változataiban, csak kár, hogy főleg matekből vannak progik:( Miért nincsenek földrajzból! Ha esetleg tud valaki ijen programot szóljon. Előre is köszönöm.
 

Vinky19

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én sokat használom a számítógépet, mert már a lételeme az életemnek. Én tanítónak készülök, s annyit már most megtapasztaltam, hogy le lehet kötni a kis nebulók figyelmét, csak tudni kell, mivel (persze ez nem azt jelenti, hogy a tananyagot mellőzni kell). Sokuk szívesen ügyeskedik számítógépen. Pl. házi feladatra vagy csoportmunkára fellehet adni egy rövidke beszámoló elkészítését wordben, ha már tudják kezelni a wordod és az internetet, mert így nem is nagyon veszik észre, de az általuk megkedvelt internet segítségével tanulnak.

Ám a számítógépet nem lehet minden órán használni, mert szerintem az túl digitális blabla lenne a diáknak is, s a tanárnak sincs két párhuzamos élete ehhez. De az olyan órákat, ahol képanyag is lenne, és netán animáció a jobb megértés érdekében, nagyon ajánlott egy kis plusz munka a tanár részéről.
 

gkildi

Állandó Tag
Állandó Tag
Számítógép tanítási órákon

Általános oskolában tanítok 10-14 éves gyerekeket. Iskolánk igazgatója elvárja, hogy minden tantárgy tanításához használjunk számítógépet is. Van előnye is, hátránya is.
Kezdetben nagyon érdekes volt a gyerekeknek. Gyakorlatilag játszva tanultak. Mindenki a maga tempójában haladhatott, így egyszerűen lehetett differenciálva feladatokat kiosztani.
Manapság már minden gyereknek van otthon számítógépe, így az újdonság varázsa megszünt. Egyre inkább csak a kicsiknek érdekes így az oktatás, a nagyobbak unják, a számítógép szemálytelensége helyett inkább a tanár egyéni magyarázatára kíváncsiak - minden tanár a teljes egyéniségével tanít.
A tanár háta mögött felugráló játékablakok..
Én a tábla-kréta híve vagyok. A számítógépet az oktatóprogramokkal együtt meghagynám otthoni gyakorláshoz,illetev a differenciált oktatáshoz.
 

bugimen

Új tag
Sziasztok!
Az én véleményem is az, hogy a számítógép nagyon hasznos lehet az oktatásban, ha megfelelően használják. Példaként felhoznám a matematikát. Rengeteg matematikai szoftver található, köztük jó pár ingyenes is, amelyekkel feldobható, érdekesebbé tehető az óra. A különféle fogalmak könnyebb megértését is segíthetik, például a függvények, egyenletek, geometria, stb. területén.
Ennek persze feltételei vannak. Először is számítógép, illetve projektor kell a terembe. Ilyet láttam már jó néhány helyen. Másodszor pedig a tanárnak plusz felkészülést igényel megtanulni a program használatát, illetve a megfelelő témakörbe beilleszteni azt.
 

Smicii

Kitiltott (BANned)
Kicsit árnyalnám a kérdést. Hatékonyan és hosszútávon (elsőstől a diplomáig) a számítógép internet eléréssel ér valamit.
Nem mindegy, hogy kiosztok valamit, vagy beszabadulok egy végtelen nagy könytvtárba....
Aki pedig nem tudja lekötni a diákjait, szg. nélkül legfeljebb amőbázni fognak...
 

BartXXX

Állandó Tag
Állandó Tag
Informatkus hallgató vagyok, ezelött a szar elött ekll görnyednem elég sokat. De ha tehetem sportolok, futok,túrázok,sátrazok...bulizok és így kiegyenlítem. Szóval igen is leehtne PC az iskolákban, és digitálistábla, de több spor is kéne akkor!
 

snandi

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdvözlet a fórumozóknak. ( a Vajdaságiaknak külön ). A számítógép és az internet nyújtotta lehetőségek engem is rabul ejtettek. (Különben nem is lennék most itt) Szükség van az alapoktól tanítani az számítógép ismereteket. Én önszorgalomból tanultam meg azt amit ma tudok ezen a téren. (Azért mert érdekelt). Az angolt is magánúton tanultam. Az iskolában németet tanultunk. (Minél több nyelvet tud valaki annál jobb). A szerb nyelv viszont a környezet nyelve. ( Sok filmet néztem szerb felirattal ). Visszatérve a számítógéphez. A tudásnak különböző fokozatai vannak. Attól függően kinek mire van szüksége, a tudás elérhető. Az iskolákban a jó tanárok pedig csak segíthetik a tanulókat. ( Mán akit érdekel a tanulás és tudás vágya ...) Az hogy ki mikor kezdi a számítógépet használni szintén nem korhatáros. Csak neki kell vágni és próbálkozni. Segítséget pedig nem szégyen kérni.
 

Pali_58

Állandó Tag
Állandó Tag
Hasznos dolog a számítástechnika az oktatásban, de csak ha céltudatosan használják.

Műszaki és informatikai ismereteket tanítok egy délvidéki általános iskolában. Ha jól tudom, ez megfelel a Secondary school kategóriának az USA-ban, de talán Kanadában is.

Az 5., 6. osztályban, 7., és 8. osztályban ebből legtöbb 20 órát használjuk a számítógépeket. Az alapokra tanítom tanulómat.

A MS Windows operatív rendszert használjuk.
Itt az a tapasztalatom, hogy minden további oktató program csak fizetős, ezért elérhetetlen, hiszen iskolánknak nincs erre pénze. Ha lenne, akkor is van egy másik lehetőség, a GNU/Linux operatív rendszer, mely ingyenes, és van már itt is sok oktató alkalmazás.

Ami kell, az az oktató program, olyan, ami érdekes a gyermekeknek!

Otthon, saját szerveremen futtatok egy távoktató rendszert, a Moodle -t.

Erre teszek föl mostanában tanfolyamokat a BRL-CAD rendszerről. Egy Neumann János nevű versenyre készítenék föl tanulókat, s az idő kevés arra, hogy csak az iskolában hetente egyszer foglalkozzunk ezzel a témával.

A Moodle rendszer szerintem kiváló. Kurzusok, feladatok, tesztek, időhöz kötve, stb. léteznek rajta, s a jó pedagógusnak ki kell ezeket a lehetőségeket használnia!

Egyenlőre ennyit a témához..
 

johnsy

Új tag
Vitalsparkkal vitatkoznék, szerintem nem unix vagy assmebly programozással kellene kezdeni a tanulást. 10 éves gyerekek (már tanulhatják) nem értik a gépi kódolást. Nekik Logo nyelv kell!
 

johnsy

Új tag
Pali_58-tól kérdezném, hogy a Moodle rendszer használatához kell-e saját szerver és hogy milyen mélységű ismeretekre van szükség a működtetéséhez? Pedagógus vagyok és szeretném ezt a lehetőséget kihasználni, hogy jó legyek...... :)

johnsy
 

Pali_58

Állandó Tag
Állandó Tag
A Moodle távoktatató rendszer

Pali_58-tól kérdezném, hogy a Moodle rendszer használatához kell-e saját szerver és hogy milyen mélységű ismeretekre van szükség a működtetéséhez? Pedagógus vagyok és szeretném ezt a lehetőséget kihasználni, hogy jó legyek...... :)

johnsy

Azt hiszem, csak úgy föltelepíthető akár egy Windows XP, vagy más Windows rendszerre is: http://download.moodle.org/windows/

http://moodle.org

Az enyém itthon egy Debian GNU/Linux szerverre van föltelepítve, melyen fut egy apache web szerver is.

A működtetéséhez nem kell különleges ismeret. Én magam tanulom, hogyan használjam ki tanfolyamok indításához.

Éppen most készítettem el egy tanfolyamot, hat témával, s mindegyikhez feladatot, s tesztet. Egy versenyre készíteném föl tanulómat, de téli szünet lévén, az iskola szünetelt, s gondoltam, itt jól jöhet a távoktatás, ahol a tanulóm otthonról, az Interneten át tanulhat.

A tanfolyam témáihoz rendeltem fórumokat, csevegő szobákat.

Ettől sokkal többet is tehettem volna, ha lett volna időm. Sokféle a lehetőség.

A tananyagot új weboldalak megszerkesztésével vittem föl a Moodle szerveremre, de van más lehetőség is.

A Moodle egy sor tananyagforrás használatát támogatja, így szinte minden internetes tartalmat beilleszthetünk kurzusainkba.

Szöveges oldal, HTML-oldal, Állományok és weboldalak, Könyvtár, IMS-csomagok <http://www.imsglobal.org/content/packaging/index.html>, Címkék.

Örülök, hogy érdeklődsz a Moodle iránt! :p
 

johnsy

Új tag
moodle

Tehát kell egy webserver, ami a Moodle csomag része.
Ehhez kell tárhely. (ingyenes)
A weboldalakat egy külön weblapszerkesztővel kell elkészíteni, vagy a Moodle-on belül van "valamilyen progi"?
Mi lesz az oldalam címe (tárhelyszolgáltató adja?) [mit ajánlotok?], hogyan érhetik el a tanulók? (azonosítás?)

Johnsy
 

Pali_58

Állandó Tag
Állandó Tag
Tehát kell egy webserver, ami a Moodle csomag része.
Ehhez kell tárhely. (ingyenes)
A weboldalakat egy külön weblapszerkesztővel kell elkészíteni, vagy a Moodle-on belül van "valamilyen progi"?
Mi lesz az oldalam címe (tárhelyszolgáltató adja?) [mit ajánlotok?], hogyan érhetik el a tanulók? (azonosítás?)

Johnsy
A weboldalakat a Moodle-on belül, a Tananyag hozzáadása legördülő menüből választhatod ki. Ebben a legördülő menüben van a többi lehetőség is, amelyekkel új tananyag adható egy tanfolyamról.

A Moodle-on belül szerkesztheted a weboldalakat, kétféleképpen:

  1. Wysiwyg módon,
  2. HTML forráskódban.
A Moodle oldalad címét Te adhatod majd meg, a Moodle Beállítás / Adminisztratív oldalán.

Többféle azonosítás létezik.
Én az Önregisztráció e-mail alapján lehetőséget választottam Moodle rendszeremhez, de van több lehetőség ennél. Ezzel a tanuló saját maga jelentkezik föl egy-egy tanfolyamra, s nekem, mint a Moodle rendszerem adminisztrátorának meg kell erősítenem az adott tanuló fölhasználói számláját (account)!
 

johnsy

Új tag
moodle

Köszönöm az infókat, most jön a puding próbája......:)
Ha elakadok, remélem számíthatok a segítségetekre!

Johnsy
 
Oldal tetejére