Szüljetek a köpcösnek!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 11.

Melitta - 2019 Február 11, 12:29
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  - Asszonyom, mit csinál itt?
  - Nem látja? Szülök.
  - Itt? Az utcán? A földön?
  - Nekem ez a szülőföldem.
  - Nem tudott volna várni? Bemenni egy kórházba, mint a többi rendes magyar nő?
  - Nem volt erre idő. Meghallgattam Orbán Viktor miniszterelnök úr évértékelő beszédét, és annyira megragadott a hétpontos családvédelmi akcióterv, hogy úgy éreztem, azonnal cselekednem kell.
  - Ő mondta magának, hogy szüljön az utcán?
  - Ezt így konkrétan nem mondta, csak azt, hogyha negyven éves koromig férjhez megyek és szülök négy gyereket, akkor életem végéig nem kell adót fizetnem.
  - Most látom csak, hogy egy nagy monokli van a szeme alatt. Meg a karja is teli van kék-zöld foltokkal.
  - Nem monoklik azok, hanem fagyásnyomok. Hideg van a házunkban, mert nem tudunk fűteni. De annak nagyon örülök, hogy életem végéig nem kell adót fizetnem, és ha veszek egy hétszemélyes új autót, Orbán úr hozzátesz két és félmilliót.
  - Azért ez furcsa. Szülés közben egy könyvet tart a kezében. Maga könyvvel a kezében szül?
  - Igen. Orbán Viktor miniszterelnök úr, aki nem csak nekem, de minden magyar nőnek a példaképe, korábban azt is mondta, hogy „a gyermekvállalás a legszemélyesebb, de a közösségnek fontos ügy, és hogy a kormánynak az a dolga, hogy ha a nők gyermeket szeretnének vállalni, és el akarják mondani erről az álláspontjukat, akkor azt meghallgassa, megértse.”.
  - De miért kell a könyv?
  - Kézikönyv. Valamikor tudtam szülni, de mára elfelejtettem. Volt idő, amikor álmomból felverve is ment a szülés, mint a karikacsapás, de manapság hiába töröm a fejem, nem jövök rá, hogyan kell. Próbáltam többször is, de nem ment. Ezért szereztem be ezt a hasznos kis kézikönyvet. „Hogyan szüljünk bevándorló gyerek helyett magyar gyereket?” Írta dr. Orbán Viktor. Ebben a könyvben minden benne van.
  - Hölgyem, a munkahelyén mit szólnak ehhez? Tudják, egyáltalán, hogy Ön terhes?
  - Nem vagyok terhes. Soha nem is voltam.
  - Már bocsánat, hogy az intim szférájába hatolok, de ha Ön nem terhes, akkor hogyan tud szülni?
  - Unortodox módon. Ki mondta, hogy nekünk, magyaroknak ugyanazt az utat kell választanunk, amin mások is járnak?
  - És van már elképzelése arról, hogy miből fogja felnevelni a gyereket? Etetni, ruházni, iskoláztatni?
  - Ott még nem tartok a könyvben. Megnéztem a tartalomjegyzéket, ez a rész a vége felé van valahol.
  - És szabad kérdeznem, hogy hívják majd a gyereket?
  - Melyik gyereket?
  - Hát, amelyik épp most van születőben.
  - Nem egy gyerekről van szó.
  - Hölgyem, Ön egyszerre több gyereket szül? Itt az utcán, könyvvel a kezében?
  - Igen. Orbán Viktor miniszterelnök úr, aki nekünk, magyar nőknek a példaképünk, arra gondolt, hogy ne egy gyereket szüljünk, mert azzal semmire sem megy a nemzet, hanem többet. Szerintem igaza van, butaság lenne elaprózni.
  - De hát ez kész őrület!
  - Én ehhez nem értek. Én csak egy átlagos magyar nő vagyok. Szülök, mint állat, a gondolkodás a férfiak dolga.

  Szerző: Föld S. Péter

  [​IMG]
   
  borossa, Georgina Bojana és csilla3371 kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 11.

  1. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Az állampolgárok messze többsége mégiscsak munkaVÁLLALÓ és nem munkaADÓ. Azaz miért is lenne jó a TÖBBSÉGNEK, ha pontosan ugyanannyit kapnak kézhez mint 10 évvel ezelőtt, de közben a munkaadóik jobban gazdagodhatnak a kevesebb adó fizetése okából kifolyólagosan?!

   Félreértés ne essék, semmi kifogásom ellene ha a munkaadó IS gazdagszik. Semennyire se vélem úgy azonban hogy a jelenlegi folyamatok picit is afelé mutatnának, hogy a munkavállaló IS részesüljön a haszonból valamennyire.
   Gagamail kedveli ezt.
  2. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Látszik cseppet se érted mi ebben a dologban a lényeg. Megpróbálom megvilágítani a dolgot, minden harag vagy ellened irányuló sértegetés nélkül. Szerintem alapvetően jó ember vagy de valamiért mégse látod át.

   Tehát: Önmagában az nem baj, ha egy kormány - akár a fidesz is - pénzt vagy bármi támogatást osztogat kimondottan épp a várandós anyáknak, a sokgyerekeseknek, még az se baj ha előre deklarálja hogy neki (mint kormánynak) kimondottan az a célja hogy előmozdítsa a nagyobb népszaporulatot. Éppenséggel mondjuk e cél jogosságán is lehetne vitatkozni amikor a Föld javában túlnépesedik, meg lehetne azzal is érvelni ellene, hogy a lakosság csökkenése ellen inkább úgy lenne érdemes küzdeni hogy az országot vonzóbbá téve csökkentik a kivándorlást... Szóval már ebbe is bele lehetne kötni de ezt csak zárójelben jegyzem meg, mert induljunk ki abból hogy feltételezzük embertársainkról a jót, még O1G-ről is, hogy a jótét lélek csak jót akar a nőknek és az anyáknak.

   Tehát erre fogjuk rá hogy oké.

   A baj az tudod, hogy nagyon sok naivitást igényel tőlem az, hogy ebben azután is hinni tudjak miután szemügyre vettem a részleteket, holott mint tudjuk az ördög a részletekben bújik meg! Mert a legtöbb család egyszerűen nem áll olyan anyagi színvonalon, hogy igénybe vehesse a beharangozott kedvezményeket. Emlékszem a szocpolos építkezések idejére. Miért volt annyi hirdetés, hogy „szocpol kedvezmény eladó”?! Mert aki jogosult volt rá a gyerekei számát illetően, annak nem volt meg az ahhoz való minimális tőkéje se, az „önerő”, amit fel kellett volna mutatnia ahhoz hogy aztán a segély (akarommondani a szocpol összege) járjon neki!

   Na itt dettó ugyanez lesz vagy még rosszabb. Figyelj, tudhatnád, jelenleg a legtöbb embernek messze nem az a legnagyobb gondja hogy autót vegyen magának! És ha mégis, akkor se újat, illetve 5 millió forint felettit! A legtöbben már akkor nagyon boldogak lennének ha egy használt akármilyen tragacsot megvehetnének, s fenn is tudnák tartani anyagi tönkremenés nélkül! Sőt, a legtöbb embernek nemhogy ez de az is súlyos gond hónapról hónapra, hogy kifizesse a fűtést telente, meg a villanyszámlát, vizet, stb! Komolyan azt hiszed, reális nekik hogy majd 5 millió fölötti összegért kocsit vesznek?! Ne nevettess!

   Igen, persze, én se vitatom, vannak ilyenek is. Orbán csókosai közt, az ÚJGAZDAGOK KÖZT, a bennfentes fideszes ROHADÉKOK közt!
   Ez a törvény tehát NEKIK jó, nem Átlag Marikának, holott a propaganda szerint őérte volna a törvény! De a propaganda, az csak szép szavak halmaza...

   Ugyanez dettóban az adómentesség. Akinek 4 gyereke van, úgyse megy dolgozni. Reménytelen. Nem kap munkát. Ha mégis kap nagy ritkán, olyan rövid ideig hogy úgyse megy semmire se az adómentességével, mert néhány száz forint különbséget tesz csak ki. Ellenben most képzeld magadat egy fideszes csókos rohadék helyébe: kapott valami remek állást ahol a NAGY BÜDÖS SEMMIT kell végeznie naphosszat, de hatalmas összegért! Munkája kb abból áll hogy hetente egyszer bemegy és aláír pár papírt. Milliós fizetésért! Bőven van ideje hogy megszülje a 4 gyereket ha akarja, többet is akár. Nincs sok gondja agyerekekkel se mert van pénze felfogadnia mellé Kis Szegény Erzsikét dajkának, bejárónőnek, stb. Amint kinyomta a negyedik gyereket magából, adómentes lesz. A sokmilliós havi fizetésre vetítve hatalmas összeg lenne az adó. De mostantól nem kell befizetnie... Jól jár vele? Naná, de mennyire!

   Azaz EZ A TÖRVÉNY is a gazdagoknak kedvez! Nem ám a szegényeknek, mégcsak nem is a középosztálynak! (olyan úgysincs Magyarországon hogy középosztály, és ez a baj).

   Továbbá, önmagában az is ellenszenves hogy ennyit szajkózzák hogy a nőknek szülni kéne, mert ez a dolguk meg minden. Most még nem mondják hogy kötelező... de megkezdődött a tudati átformálás! Néhány év alatt ehhez hozzászoktatják az embereket, s azután talán már kötelezővé is teszik! Ki tudja... Bevezethetik az általános honvédelmi kötelezettség mintájára az Általános Gyermekszülési Kötelezettséget, vagy valami hasonló nevűt... Én már semmit se tartok lehetetlennek a részükről, s kellően ostobának tartom a magyar embereket ahhoz hogy némi propagandával ezt is le lehessen nyomni a torkukon.
  3. CasaLoma
   CasaLoma
   Bulik??? Erre a kérdésedre reagálnék én is.
   Nos, a buli-szakosoknak minden felsőoktatási intézmény fizetős, és ezt én is így tartom helyesnek. Ha az esze-szorgalma miatt nem jutna be sehová, de a szülő ragaszkodik hozzá, hogy két buli között valamelyik intézmény előadásaira is üljön be időnként, az fizesse meg! Az már más kérdés, hogy ő lesz az a diák, akinek diplomája úgyse lesz, mert neki többnyire a középfokú nyelvvizsga alsó léce is megugorhatatlan magasságban van.
   analema kedveli ezt.
  4. tornando
   tornando
   Úgy igaz De Láttad hogy azt mondtam volna 5 éve nincs bölcsőde?
   Nem nem mondtam és belegondoltam
   Mikor volt 3 bölcsőde nálunk?
   1955-ben ami érthető aktor volt a háború utáni sok születés és a
   „Ratkó-korszak”De lásd: Az a kor ügyelt a sok gyerekhez sok bölcsőde gondolatra.
   Ratkó törvények1950-1956

   Még üzemi bölcsődék is voltak ezt kapd el
   Én sem tudtam én csak városi bölcsődéket tudtam.

   Ezek a városi bölcsődék kb 1984 ig megvoltak
   Volt amelyik helyett építettek 1970-ben újat na az az 1 van most
   És pont a legnagyobbat 1984-ben hagyták el.
   És lett belőle a semmi
   Az épület ma is jó
   Teszem azt ahogy az igények 2000 után ahogy jelentkeztek és lett egyre kevésbé elég az 1970-ben épített
   Na akkor kellett volna újranyitni régi de jó állapotban lévőt amit igényhiány miatt 1984 ben zártak be
   És ezt máig se tette meg senki.
   Az égetőhiány úgy 2005 táján már nagyon látszott
   Ezt máig se lépte meg senki.

   És a mára tökéletesen érvényes amit legelőször írtam és válaszoltál rá.
   És ezért nevezem féloldalas szociálpolitikának azt aki nem készül föl a sokgyerekre csak ösztönzi.
   De nincs bölcsőde
   A 20 éve se volt válasz erre nem jó mert ha a demográfiát összeveted azzal amit írtam hogy mikor csökkent le nálunk a bölcsőde.
   Indokoltnak látod
   Az lehet hogy kisebb hullámzás volt és 1-2 éves igénynövekedést nem tudott követni
   a bölcsőde nyitás.
   De a demográfiai hatást lehet tervezni.
   Hogy Ratkó korszak gyerekei mikor okoztak második bébi bummot azt nem tudom
   Az övé 1949 és 1956 tartott szűken 1953 de a törvényei 1956
   A Ratkó korfa:
   A 2000-es évek harmincévesei az úgynevezett Ratkó-unokák, a Ratkó-gyerekek gyerekei.

   Amit a mi bölcsődénk változásáról írtam az 2000 években már jelentkezett mint növekmény
   Igen ám de ekkor már a hazát elhagyó száma is növekedett
   Hogy konkrétan mennyi bölcsőde kellett 1975 ben nem tudom
   De akkor nem volt hiány
   A 2000 években már látható lehetett lesz hiány
   Az igaz hogy a szülés kitolódott a Ratkó unokáknál (2000)pont a 30 éves korra
   Következtetésem az elvándorlás ellenére 2000 után már vissza kellett volna nyitni a bölcsődékből valamennyit.
   De hogy pontosan mikor lett égetővé azt csak saccra tudom mondani2010 re már feltételezem igen.
   No de mi van akkor a népességcsökkenéssel?
   Az is volt meg baba növekmény is
   Ha népességcsökkenés a 35-60 évesekből jön össze. (kivándorlás,halál)
   Attól még baba növekmény van
   Sőt a bölcsőde igényt még inkább létrehozhatta
   Ha elfogytak a nagyszülők és munkába jár minden nő.
   Utoljára módosítva: 2019 Február 12
   Gagamail kedveli ezt.
  5. tornando
   tornando
   -
   2015
   „Reális volt, hogy egyszer beüt a baby boom”

   Bezárnak a munkahelyi bölcsődék
   Miközben az Emmi nagy svunggal meghirdette a munkahelyi bölcsődék kialakításának fontosságát, Dunaújvárosban bezárt egy ilyen bölcsőde, mert nem vehettek igénybe állami támogatást. Egy évekkel korábbi, uniós pénzzel megtámogatott pályázati próbálkozás kudarcba fulladt, pedig vannak olyan munkahelyek, ahol sok a kisgyerekes munkatárs
   Gagamail kedveli ezt.
  6. tornando
   tornando
   A 2015 sikertelen kapkodása után.ami a meghirdetett támogatás mézesmadzag nem működőssége miatt bedőlt
   Ma ismét:
   Magyarország Kormányának felhívása a kisgyermeket nevelő szülőket foglalkoztató munkáltatóknál munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatására a nők foglalkoztatásának elősegítése, valamint a munka és a magánélet összehangolásának megkönnyítése érdekében.
   A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a gyermekellátó kapacitások fejlesztését a gyermeket vállalók foglalkoztathatóságért.

   Az baj ezzel a kormánnyal nem következetes: hanem akciózik és nem tartja szavát, se törvényét.
   Hogy lehettek biztosak benne miként tartja bármi esküjét?
   És ez a szocpolra is vonatkozik
   Ez a mostani szocpol olyan hangzatos hogy tudni lehet az EU választások miatt van és az utcai tiltakozások a rabszolga törvény botrányából visszahódítani.
   Ebből tudni lehet
   A választásokig tart
   Aztán majd jöhet a törvény visszavonás, átalakítás.
   Hisz pénze meg nincs rá a kormánynak és főleg egyre kevesebb lesz
   Ahogy kevesebb lesz úgy nyirbál meg
   Ígéretre lesz képük és azzal lesz tele a padlás
   Egy bevétel nélküli ország kormányát, épp a bevétel hiány dönt meg.
   Utoljára módosítva: 2019 Február 12
   Gagamail és Ernoe kedveli ezt.
  7. tornando
   tornando
   Ne dühöngj a részleteken.az egész egy hangzatos csali az éppen átvándorló szavazóknak az EU-s választások előtt.
   Nem lesz erre pénze a kormánynak
   Ezért csali
   Ahol meg nincs pénz ott adó lesz
   Erre leszek kíváncsi nyár végére
   2019-ben európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, mely a negyedik ilyen jellegű voksolás az ország történetében. A szavazás várható időpontja 2019. május 26-a.
   júliustól léphet életbe a 7 pontos családvédelmi program
   Ha-Ha július

   Egy kétségbeesett dupla vagy semmi játék
   Ha Orbán beviszi embereit
   akkor abban reménykedik nem apad el pénzfolyam
   Ha nem sikerül a blöff akkor visszavonja amire nincs pénz.
   De a saját tudásunk képességünk,gazdaságunk alapján a bevétel NULLA
   Piac képtelenek vagyunk
   És Ez a látványpékség bezár ami az ingyen pénzekre épült
   Hát mi a fene különbség van a gulyáskommunizmus adósságra építő látványpékség
   És az ingyen pénzekre épülő látványpékség között?
   Annyi hogy ez a mostani szebben hazudott.
   És közben jobban hazahordta mint ama régi.Hisz ez tudta légvárat épít.
   Utoljára módosítva: 2019 Február 12
   Hekate és Leeta kedveli ezt.
  8. tornando
   tornando
   Erre csak azt mondom: Akkor megint úgy történik aki tudja mi lesz a jövő mert bennfentes annak kedvez mert időben lép.
   és mire 6 hónap múlva ez már nem fog létezni ő már eltette amit kell.
   A többi tapsoló meg lemaradt.Mert a hívő az hisz a bennfentes meg tud
   Gagamail kedveli ezt.
  9. tornando
   tornando
   Ne törődj vele hogy voltak akik nem értették meg mit írsz.A szakma tanulás példa rossz is jó is
   Jó cél lenne de nem tettek hozzávonzó feltételt.
   Ezért úgy érzed mások gyereket küldik oda
   A felsőoktatást tényleg lehetetlen megfizetni
   Ott meg a diákhitel egy csapda.
   A rossz állampolgár részben nem értették a keserű iróniát.
   A több gyerek több költség alapvető igazságát nem tudom miért tagadta aki tagadta.
   És én is az mondom
   Szépen magára lesz hagyva aki most választások előtt bedől:
   júliustól léphet életbe a 7 pontos családvédelmi program
   A július se véletlen meg a feltételes mód.
   Utoljára módosítva: 2019 Február 12
   Gagamail és Leeta kedveli ezt.
  10. johannsebastian
   johannsebastian
   Senki nem állította, hogy kevesebbet ér az egy vagy kétgyermekes szülő(k) erőfeszítése, de a politikának gondolnia kell a hosszú távú következményekre. Amennyiben maradnak a negatív demográfiai tendenciák, nem lesz elegendő dolgozó, adó- és járulékfizető állampolgár, és a társadalmi rendszerek összeomlanak. Te nyilván akkor is azon fogsz sopánkodni (és egyben másokat hibáztatni), hogy az emberek élete annyit sem ér, hogy tisztességes oktatásban, megélhetést biztosító nyugdíjban, megfelelő segélyekben vagy épp élhető közösségi infrastruktúrában részesüljenek. Minél több gyermeket nevelsz, az részint annál nagyobb áldozatvállalás, másrészt annál nagyobb közteher-viselés. Aki több közterhet vállal, az többet ad a többieknek vissza - ez közgazdasági tény (és itt két gyermek felett van komoly előrelépés - a termékenységi arányszámnak 2 felett kellene lennie; ma 1,3-1,4 körül van). Ha ez a gondolat nem jut el a hozzád, akkor többet aligha segíthetek. Persze meg lehetne oldani a kérdést bevándorlással is, és akkor megtakaríthatók tetemes egészségügyi, oktatási és egyéb költségek. De akkor meg a hozzád hasonlóak azon rugóznának, hogy miért a bevándorlók támogatására és integrációjára megy el az a tömérdek pénz, miért nem a tisztességes magyar hőbörgők támogatására. (Ez egy mentalitás, amely független a politikai hovatartozástól.)
   Utoljára módosítva: 2019 Február 12
   jöttment és magdolna 58 kedveli ezt.
  11. tornando
   tornando
   Igen de ez most kimondottan egy rövidtávú csali bejelentés
   Ennek semmiféle hosszútávú következménye nem lesz mert meg se valósul
   Ami szép magyar szöveget leírtál az egy felelős kormánynál igaz
   De mikor felelős a mostani?
   Ez most egy teljesíthetetlen ígéret, nem több.
   júliustól léphet életbe a 7 pontos családvédelmi program
   Mi lesz? 2019. május 26.-n?
  12. johannsebastian
   johannsebastian
   Hát, ha Te mondod?! ... Mi lesz május 26-án? Május 26-án május 26. lesz (néhány nappal a program életbe lépése előtt). A világ már csak ilyen, az időben van "előtte" és "utána". :DDDDD
  13. tornando
   tornando
   Azokon a normális helyeken nem hazugságra épül a gazdaság
  14. tornando
   tornando
   Kedves johann azokat az idealizált nemzeti szaporodj érzelmeket leírtad
   ami igaz de itt egy hazug szemfényvesztő és nemzeti érzelmeidre játszó zsonglőrről van szó
   És te minden szavát iszod rosszat öncélúságot fel se tételezel róla
   Sőt ha most még nem jöttél-rá
   El se hiszed hogy ez egy blöff
   Blöff amit nem képes teljesíteni!
   A költségvetést épp úgy túlterhelné bevétel nélkül: mint 1960 és 1990 között a ki nem termelt jövedelembő költés a lakosság elégedettsége miatt
   Mi lesz az esetleges júliusi életbe léptetés után?
   Csőd ezért esetleges
   Mi szűnhet meg a nyár végére?
   Az összes magyar bevétel jövőbeli lehetősége

   Az EU támogatás
   És mire készül dupla vagy semmi blöffel az Orbán?
   Választásra
   És mi lesz ha kizárják? Csőd
   Ezért az időzítés a választás utánra
   És miért most jelentett be egy igen tetszetős blöfföt?
   Hogy az apadó Fidesz tábort a választásokra ismét erős hívévé tegye
   Állítólag a rabszolga törvény óta 500 ezerrel csökkent(medián)
   De felmérés azt is mutatja az ellenzék se nőtt
   No ez a távolodó csoportot akarja visszaédesgetni
   Ez most egy olyan lap ami igen tetszetős
   és fognak is visszamenni mert a rabszolga-törvénnyel elkövetett hibája
   Johanra se hat és még sok emberre nem annyira
   Ez a 10 millió szép szám szép ígéret.
   Meg se gondolják nem lesz rá pénz.
   Az uri Geller trükk szemfényvesztése ez.
   Az EU választás orbáni tétje ami nem azonos az országéval
   Hogy az ingyen pénz meddig jön még meddig lesz még eltartott,kitartott a pávatánc
   Azok a pénzek elfolytak saját termelő kapacitás nincs
   Saját bevétel csak ingyen pénz meg az állami adók

   [​IMG]

   Kéne egy ábra amin Magyarország exportja van rajta
   Mert az mutatja mennyi kitermelt saját erőnk van.
   A GNI ezt nem mutatja
   ábra nincs csak szöveg:
   2018. december
   A kivitel értéke 7,7 milliárd eurót (2474 milliárd forintot), a behozatalé 7,3 milliárd eurót (2345 milliárd forintot) tett ki
   Ebből az kéne kiderüljön 0,4 milliárd euró (129 milliárd forint) a bevétel
   Ebből kell majd megélni
   Utoljára módosítva: 2019 Február 12
  15. Melitta
   Melitta
   A diakok sokasaga kulonbozo eredmenyeket ernek el tanulmanyaik soran. NEm kell ledegradalni aki nem summa cum laude vegzi vagy vegzte el az egyetemet. MEg az se biztos hogy lumpolt egesz diakevei alatt. Az en gyerekeim is elvegeztek az egyetemet dolgoztak mellette, hogy a tandij egy reszet ki tudjak fizetni a tobbi reszet diak hitellel oldottak meg. Mindnek volt osztondija egy egy evre meg ez is kevesnek bizonyult a koltsegekhez.
  16. johannsebastian
   johannsebastian
   Hol írtam érzelmekről?! Ez kemény közgazdaságtan és célracionalitás. Ha egyre kevesebb a termelő és adózó humánerő, egyre kevesebbet lehet vissza- és elosztani, közszolgáltatásokra fordítani stb. Összességében és hosszú távon tehát rosszabbul járunk. (Globális összefüggésben persze ez is máshogy néz ki. Populációs bomba stb. Ott nehezen látok megoldás.)
  17. tornando
   tornando
   Ne ezzel az egy mondattal foglalkozz hanem azzal be vagytok csapva
   az kőkemény közgazdaságtan hiányzik
   Még azt se vetted észre miért az időzítés
   Nem lesz miből megélni az országnak
  18. CasaLoma
   CasaLoma
   Nem, dehogy mondtad, és csak azt jeleztem, hogy a probléma már 2000 előtt is létezett. Nem tudom pontosan melyik évben, de 2000-t megelőzően született egy olyan rendelet, hogy minden talán 10.000 főt elérő városban kötelező legalább egy, 20 férőhelyes bölcsődét üzemeltetni. Anno a mi szeretett kisvárosunk ezt úgy értelmezte, hogy nem is kell több, mint 20 férőhely, két bölcsődét azonnal bezárt, és a maradék egy bölcsőde 2/3-át pedig átalakította óvodává. Ahová meg lasszóval kell a gyerekeket a közeli lakótelepről összefogdosni minden évben, mert annál vannak jobb óvodák is a városban.
  19. CasaLoma
   CasaLoma
   Az éremnek viszont ott a másik oldala. Hiába végzi el 100 építész a főiskolát, egyetemet, ha 100 építészre nem jut 1 kőműves meg egy ács se, mert annak nem akar tanulni senki. Még az sem, akiből ragyogó kőműves, ács, gáz vagy klímaszerelő lehetne. Akkor, miért is tanul építésznek? A felejtésnek?
   De ugyanez a probléma jelentkezik számos más helyen is. 1000 magyar vagy történelem tanár nem pótol 1 matek vagy fizika szakost. Utóbbira nincs tolongás. De hogy lehet iskolát működtetni matek vagy fizika szakos tanár nélkül? Sehogy. Megy az 1000 magyar és történelem tanár is a levesbe.

   De ez a probléma nem ismeretlen, vagy legalábbis nem volt ismeretlen Torontóban sem, cca 30 évvel ezelőtt. A frissen végzett állástalan újságírókkal meg lehetett volna állítani a Niagarát, és évekig hiába próbálkoztak a tanult szakmájukkal elhelyezkedni bárhol is, nem ment.
   setni, johannsebastian és analema kedveli ezt.
  20. analema
   analema
   A munkavállaló is bőven részesült ebből a haszonból, hiszen pl. az SZJA tábla átrajzolásából eredő csökkenés közvetlenül nála jelent meg.(és akkor ki sem térek a gyermekek után járó adókedvezményre)

   Leírom máshogy amit eredetileg írtam. (A 320.000 forintot azért választottam, mert az most kb. 1000 EUR)

   - 2008-ban mindenféle gyerek nélkül, ha a munkaadód rád költött ~836.000 forintot, akkor tudott neked adni ~320.000 forintot
   - 2018-ban mindenféle gyerek nélkül, ha a munkaadód rád költött ~836.000 forintot, akkor tudott neked adni ~460.000 forintot
   - 2018-ban 3 gyerekkel, ha a munkaadód rád költött ~836.000 forintot, akkor tudott neked adni 558.000 forintot

   Azaz ha a munkaadó 10 év alatt egy vassal sem költ többet a munkavállalójára, ma akkor is sokkal többet vihet haza. 2019-ben a nettó minimálbér a 2008-asnak 180%-a, csak hogy az alsó szegmensbe is benézzünk.

   De hogy ne tűnjön Fidesz propagandának, mert az messze áll tőlem mondok valami mást is: az baromi nagy kár, hogy a Fidesz 10 év ezelőtt szétverte a magánegészségpénztár kezdeményezést, mert ezen időszakban az egészségügy pont ennyit tudott volna fejlődni csak azáltal, hogy a jelenlegi rendszert rendbe tette volna.
   Utoljára módosítva: 2019 Február 12

Megosztás