Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

pappica

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt kaptuk mint intézmény 16.35-kor:

Tárgy: Tájékoztatás a 2016. évi országos pedagógiai-szakmai ellenőrzéseket és az önértékelést érintő változásokról

Tisztelt Intézményvezető Asszony / Intézményvezető Úr!

2015. július 31-én kelt levelünkben tájékoztattuk arról, hogy az Ön által vezetett intézményben a 2016. évben pedagógiai-szakmai ellenőrzés(ek) (a továbbiakban: tanfelügyeleti látogatások) kerül(nek) megszervezésre.

Azzal összefüggésben, hogy a tanfelügyeleti ellenőrzések és a Pedagógus I. minősítő vizsga, Pedagógus II. minősítés is a pedagógus kompetenciákra épülnek, továbbá a tanfelügyeleti látogatásokkal és a pedagógusok önértékelési feladataival járó terhek felülvizsgálatát követően Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere döntést hozott a pedagógusokra háruló szakmai feladatokkal kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentéséről, így a fent említett tanfelügyeleti eljárások az alábbiak szerint módosulnak:


1.) azon pedagógusok esetében, akik az elmúlt két évben (2014-ben, 2015-ben) vagy az idei (2016.) évben Pedagógus I. minősítő vizsgán, Pedagógus II. minősítési eljáráson, vagy olyan minősítési eljáráson vettek/vesznek részt, amelynek része volt a Pedagógus II. fokozatnak megfelelő minősítő eljárás (vagy tanfelügyeleti vizsga), illetve a Pedagógus II. fokozatnak megfelelő minősítő eljárásra épült a minősítése, a minősítés naptári évében, illetve az azt követő legalább három naptári évben nem kerül sor pedagógusként történő tanfelügyeleti látogatására.

Tehát a 2016. évi tanfelügyeleti ellenőrzési tervben szereplő és a következő feltételeknek megfelelő pedagógusok tanfelügyeleti látogatására nem kerül sor a 2016. naptári évben:

-akik a 2014. és a 2015. évben sikeresen vettek részt az Oktatási Hivatal Projektigazgatósága által szervezett tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértő képzésen és a hozzá kapcsolódó Mesterpedagógusi próbaminősítési eljáráson;

-akik a 2015. évben sikeres Pedagógus II. fokozatot megcélzó minősítési eljáráson vettek részt;

-akik a 2016. évben Pedagógus II., Mesterpedagógus vagy Kutatótanár fokozatot megcélzó minősítési eljáráson vesznek részt.

A fenti feltételnek megfelelő pedagógusokat az oktatásért felelős miniszter fenti döntése alapján az Oktatási Hivatal 2016. január 29-én törölte a 2016. évi országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési tervből.

Ugyanakkor ez a döntés nem érinti

-azokat a 2016. évi vezetői tanfelügyeletben érintett vezetői megbízással rendelkező pedagógusokat, akik tavalyi évben vagy az idei évben minősülnek, az ő intézményvezetői, vezetői ellenőrzésükre sor kerül a 2016. naptári évben

-azokat a pedagógusokat, akik a TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 kiemelt uniós projekt keretén belül „A pedagógusminősítési rendszer kiegészítése, kipróbálása és korrigálása” című pilotprogramban Mesterpedagógus vagy Kutatótanár fokozatot szereztek,

-azokat a pedagógusokat, akik szaktanácsadói képzésen illetve a Mesterpedagógusi próbaminősítési eljárásban is sikeresen részt vettek.

A fenti döntéssel nem érintett pedagógusok tanfelügyeleti ellenőrzésére sor kerül a 2016. naptári évben.

A fentiek alapján módosított, az Ön által vezetett intézményre vonatkozó, 2016. évi ellenőrzési tervben szereplő pedagógusok adatai elérhetőek a https://dari.oktatas.hu oldalon. Bejelentkezéshez kattintson aKöznevelési intézmények blokkban a belépés feliratra. A rendszerbe a KIR személyi nyilvántartás eléréséhez használt felhasználónevükkel és jelszavukkal léphet be. Az érintett pedagógusok listája elérhető a pedagógus életpálya, tanfelügyelet menüpontban.

A 2016. évi ellenőrzési tervben maradt kollégák listáját, tanfelügyeleti időpontját a www.oktatas.hu oldalon Látogatóként bejelentkezve, a Saját oldal/Intézmény menüpontban, a Látogatási beosztások megtekintése ikonra kattintva tekintheti meg. (Az Oktatási Hivatal törölte azon pedagógus kollégák tanfelügyeleti látogatási időpontját, akik törlésre kerültek az ellenőrzési tervből.)


2.) Azon pedagógusok esetében okafogyottá válik a tanfelügyeletet megelőző kötelező önértékelés elvégzése, akik tanfelügyeleti látogatására az idei naptári évben nem kerül sor (ez nem jelenti azt, hogy őket nem sorolhatják be intézményi önértékelésre ebben az évben, de Ön szabadabban határozhatja meg az időpontot). Tájékoztatom továbbá arról, hogy az oktatásért felelős miniszter közleménye alapján - csökkentve az intézmények, pedagógusok terheit - a pedagógusok önértékelését nem két, hanem ötévente kell elvégezni, ennek a rendelkezésnek a jogszabályi előkészítése folyamatban van. Tehát az intézményi önértékelési terv készítésekor öt éves ciklusokra bontva tervezhető a pedagógusok önértékelésének lefolytatása.


3.) Az intézmények, a pedagógusok munkájának megkönnyítése érdekében az önértékelés menete, adminisztrációja a 2016. évre vonatkozóan a korábbiakhoz képest az alábbiak szerint egyszerűsödik le:

-A pedagógus önértékelésének része továbbra is a munkatársi kérdőív kitöltése, azzal a lényegi változással, hogy nem szükséges, hogy a kérdőíveket a teljes nevelőtestület kitöltse. Az egyszerűsített szabályozás alapján az intézményvezető és az értékelendő pedagógus által javasolt, azonos számú, de legalább 1-1 kolléga tölt ki a munkatársi kérdőívet. (Tehát a kérdőíveket intézményenként legalább két pedagógus kolléga tölt ki, közülük egyet az értékelendő pedagógus, egyet az intézményvezető kér fel erre a feladatra. Intézményvezetői/vezetői önértékelés esetében a nevelőtestületi kérdőívek kitöltésére vonatkozó ajánlások nem változtak.)

-A pedagógus és vezető önértékelésekor nem kerül sor szülői, középfokú intézmény, kollégium tekintetében pedig tanulói kérdőívek kitöltésére, kivéve akkor, amikor a köznevelési intézmény szülői vagy diákszervezete kifejezetten azt igényli és írásban kezdeményezi a kérdőívek kitöltését. Ez utóbbi esetben az intézménynek lehetőséget kell biztosítania a tanulói és/vagy szülői elégedettségmérő kérdőívek kitöltésére, amelynek során egységesen, minden pedagógusra vonatkozóan azonos módon kell a tanulói és /vagy szülői kérdőívezést megszervezni. Az intézmény dönt a kérdőívezés lebonyolításának szabályairól, módjáról (vagyis az Önértékelési Kézikönyvben található tanulói és /vagy szülői kérdőívet illetve az Oktatási Hivatal által biztosított informatikai rendszert használja-e a kérdőívezés lebonyolítására, vagy saját rendszert alakít ki).

-További változás, hogy a pedagógus önértékelésének keretében az óra/foglalkozáslátogatás szakmai megbeszélése során is lehetőség van az interjú-kérdések feltételére, amennyiben ez szakmailag indokolt (nem szükséges az interjúra külön időpontot egyeztetni, külön sort keríteni rá). Az erre az Ön által kijelölt intézményi felelősök a javasolt interjúkérdések és a dokumentumelemzés eredménye alapján interjúterveket készítenek, ennek kapcsán lehetőségük van azt mérlegelni, hogy csak olyan interjúkérdéseket tegyenek fel, amelyek új információt nyújthatnak, vagy árnyalhatják, kiegészíthetik a korábban a pedagógusról kapott képet. Az esetleges interjú kérdések és válaszok kivonatát az óra/foglalkozáslátogatás jegyzőkönyvének kell majd tartalmaznia.

-Vezetővel történő interjú elkészítése továbbra is szükséges, de az interjú kérdései a dokumentumelemzés és a kérdőíves felmérések tapasztalatai alapján indokolt esetben megváltoztathatók, a kérdések száma egyedileg csökkenthető attól függően, hogy melyik értékelendő területről van még szükség további információra.

-Módosultak az Önértékelési kézikönyvek mellékleteként szereplő „Szülői kérdőív a pedagógus önértékeléséhez”, valamint „A vezető önértékelése, valamint az intézményi önértékelés keretében a szülők elégedettségét mérő kérdőív” dokumentumok, ezek egyszerűsítésére, számszerű csökkentésére került sor.


4.) Az önértékelés mellett a tanfelügyelet folyamata, adminisztrációja a 2016. évi látogatásokra vonatkozóan az alábbiak szerint módosult, egyszerűsödött főként a szakértők terhelése csökkent:

-A szakértők számára a tanfelügyeleti látogatás ütemezését és tartalmát összefoglaló forgatókönyv elkészítése, az informatikai felületre való feltöltése nem szükséges. Természetesen a látogatás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében az ellenőrzést vezető szakértőnek előzetesen egyeztetnie kell az intézmény vezetőjével a látogatás menetéről.

-A tanfelügyelet részletes eredményének rögzítésére szolgáló korábbi jegyzőkönyv neve adatgyűjtő lapra módosult. Az adatgyűjtő lapot a szakértő továbbra is eléri az elektronikus felületen, felhasználhatja saját jegyzeteként az eljárás során, de nem kell feltöltenie a felületre, hanem a tanfelügyeleti értékelés lezárását követően meg kell semmisítenie.

-Az informatikai felületre a szakértőnek egy rövid, egyszerű jegyzőkönyvet kell feltölteni, így a látogatás napján kevésbé lesz feszített az idő, az adminisztráció mennyisége csökken, több idő marad a szakmai kérdésekre. Ehhez mintát a szakértő a Tanfelügyeleti Kézikönyvekben talál.

-A pedagógussal és a vezetővel történő interjú a dokumentumelemzés, az óra/foglalkozáslátogatás és az azt követő megbeszélés, valamint a dokumentumelemzés tapasztalatainak szükség szerinti kiegészítése, a szakértő a kérdések számát egyedileg csökkentheti, kiegészítheti attól függően, hogy melyik értékelendő területről van még szükség további információra.

Az önértékelés és a tanfelügyelet menetét érintő változások megtalálhatók az oktatásért felelős miniszter által 2016. január 25-én jóváhagyott módosított Önértékelési és Tanfelügyeleti Kézikönyvekben.


5.) A tanfelügyelet és önértékelés folyamatának egyszerűsítéséből adódó változásoknak megfelelően módosul, egyszerűsödik a tanfelügyeletet illetve az önértékelés folyamatát támogató informatikai felület is. A változásoknak a szoftverekben történő átvezetése miatt az informatikai felület átmenetileg nem elérhető, annak újbóli megnyitásáról időben tájékoztatjuk majd az érintetteket.

Az önértékeléssel, tanfelügyelettel kapcsolatos kérdéseit az Oktatási Hivatal területileg illetékes Pedagógiai Oktatási Központjának küldheti meg. A Pedagógiai Oktatási Központok e-mail címeit itt érheti el: http://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogiai_szakmai_szolgaltatasok/pok_elerhetoseg

Kérjük, hogy a fentiekben leírt tudnivalókról, változásokról sürgősen tájékoztassa az intézményében a 2016. évi önértékelésben, tanfelügyeletben érintett munkatársait és a nevelőtestületet is annak érdekében, hogy megfelelő tájékoztatást kaphassanak hátralévő feladataikról.

Támogató segítségét előre is köszönjük, az Ön és munkatársai további munkájához sok sikert kívánunk!

Budapest, 2016. február 1.

Oktatási Hivatal

Szuper! Minket, szakértőket is értesíthetnének, tájékoztathatnának a változásokról.
 

Skala

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakerto kollegak! Toroltek a tanfelugyeleteket, oromomre vegre mehetnek oviba OH Delegaltkent :) Elvallalhatom a minositesnel, ha nincs vezetoi gyakorlatom? Orulnek neki, annyi kedves ovoneni van itt a forumon, zeneszkent lathatnam vegre az ovit "belulrol".:hurra::dr_24::cool:
 

pepeneje

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt kaptuk mint intézmény 16.35-kor:

Tárgy: Tájékoztatás a 2016. évi országos pedagógiai-szakmai ellenőrzéseket és az önértékelést érintő változásokról

Tisztelt Intézményvezető Asszony / Intézményvezető Úr!

2015. július 31-én kelt levelünkben tájékoztattuk arról, hogy az Ön által vezetett intézményben a 2016. évben pedagógiai-szakmai ellenőrzés(ek) (a továbbiakban: tanfelügyeleti látogatások) kerül(nek) megszervezésre.

Azzal összefüggésben, hogy a tanfelügyeleti ellenőrzések és a Pedagógus I. minősítő vizsga, Pedagógus II. minősítés is a pedagógus kompetenciákra épülnek, továbbá a tanfelügyeleti látogatásokkal és a pedagógusok önértékelési feladataival járó terhek felülvizsgálatát követően Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere döntést hozott a pedagógusokra háruló szakmai feladatokkal kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentéséről, így a fent említett tanfelügyeleti eljárások az alábbiak szerint módosulnak:


1.) azon pedagógusok esetében, akik az elmúlt két évben (2014-ben, 2015-ben) vagy az idei (2016.) évben Pedagógus I. minősítő vizsgán, Pedagógus II. minősítési eljáráson, vagy olyan minősítési eljáráson vettek/vesznek részt, amelynek része volt a Pedagógus II. fokozatnak megfelelő minősítő eljárás (vagy tanfelügyeleti vizsga), illetve a Pedagógus II. fokozatnak megfelelő minősítő eljárásra épült a minősítése, a minősítés naptári évében, illetve az azt követő legalább három naptári évben nem kerül sor pedagógusként történő tanfelügyeleti látogatására.

Tehát a 2016. évi tanfelügyeleti ellenőrzési tervben szereplő és a következő feltételeknek megfelelő pedagógusok tanfelügyeleti látogatására nem kerül sor a 2016. naptári évben:

-akik a 2014. és a 2015. évben sikeresen vettek részt az Oktatási Hivatal Projektigazgatósága által szervezett tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértő képzésen és a hozzá kapcsolódó Mesterpedagógusi próbaminősítési eljáráson;

-akik a 2015. évben sikeres Pedagógus II. fokozatot megcélzó minősítési eljáráson vettek részt;

-akik a 2016. évben Pedagógus II., Mesterpedagógus vagy Kutatótanár fokozatot megcélzó minősítési eljáráson vesznek részt.

A fenti feltételnek megfelelő pedagógusokat az oktatásért felelős miniszter fenti döntése alapján az Oktatási Hivatal 2016. január 29-én törölte a 2016. évi országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési tervből.

Ugyanakkor ez a döntés nem érinti

-azokat a 2016. évi vezetői tanfelügyeletben érintett vezetői megbízással rendelkező pedagógusokat, akik tavalyi évben vagy az idei évben minősülnek, az ő intézményvezetői, vezetői ellenőrzésükre sor kerül a 2016. naptári évben

-azokat a pedagógusokat, akik a TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 kiemelt uniós projekt keretén belül „A pedagógusminősítési rendszer kiegészítése, kipróbálása és korrigálása” című pilotprogramban Mesterpedagógus vagy Kutatótanár fokozatot szereztek,

-azokat a pedagógusokat, akik szaktanácsadói képzésen illetve a Mesterpedagógusi próbaminősítési eljárásban is sikeresen részt vettek.

A fenti döntéssel nem érintett pedagógusok tanfelügyeleti ellenőrzésére sor kerül a 2016. naptári évben.

A fentiek alapján módosított, az Ön által vezetett intézményre vonatkozó, 2016. évi ellenőrzési tervben szereplő pedagógusok adatai elérhetőek a https://dari.oktatas.hu oldalon. Bejelentkezéshez kattintson aKöznevelési intézmények blokkban a belépés feliratra. A rendszerbe a KIR személyi nyilvántartás eléréséhez használt felhasználónevükkel és jelszavukkal léphet be. Az érintett pedagógusok listája elérhető a pedagógus életpálya, tanfelügyelet menüpontban.

A 2016. évi ellenőrzési tervben maradt kollégák listáját, tanfelügyeleti időpontját a www.oktatas.hu oldalon Látogatóként bejelentkezve, a Saját oldal/Intézmény menüpontban, a Látogatási beosztások megtekintése ikonra kattintva tekintheti meg. (Az Oktatási Hivatal törölte azon pedagógus kollégák tanfelügyeleti látogatási időpontját, akik törlésre kerültek az ellenőrzési tervből.)


2.) Azon pedagógusok esetében okafogyottá válik a tanfelügyeletet megelőző kötelező önértékelés elvégzése, akik tanfelügyeleti látogatására az idei naptári évben nem kerül sor (ez nem jelenti azt, hogy őket nem sorolhatják be intézményi önértékelésre ebben az évben, de Ön szabadabban határozhatja meg az időpontot). Tájékoztatom továbbá arról, hogy az oktatásért felelős miniszter közleménye alapján - csökkentve az intézmények, pedagógusok terheit - a pedagógusok önértékelését nem két, hanem ötévente kell elvégezni, ennek a rendelkezésnek a jogszabályi előkészítése folyamatban van. Tehát az intézményi önértékelési terv készítésekor öt éves ciklusokra bontva tervezhető a pedagógusok önértékelésének lefolytatása.


3.) Az intézmények, a pedagógusok munkájának megkönnyítése érdekében az önértékelés menete, adminisztrációja a 2016. évre vonatkozóan a korábbiakhoz képest az alábbiak szerint egyszerűsödik le:

-A pedagógus önértékelésének része továbbra is a munkatársi kérdőív kitöltése, azzal a lényegi változással, hogy nem szükséges, hogy a kérdőíveket a teljes nevelőtestület kitöltse. Az egyszerűsített szabályozás alapján az intézményvezető és az értékelendő pedagógus által javasolt, azonos számú, de legalább 1-1 kolléga tölt ki a munkatársi kérdőívet. (Tehát a kérdőíveket intézményenként legalább két pedagógus kolléga tölt ki, közülük egyet az értékelendő pedagógus, egyet az intézményvezető kér fel erre a feladatra. Intézményvezetői/vezetői önértékelés esetében a nevelőtestületi kérdőívek kitöltésére vonatkozó ajánlások nem változtak.)

-A pedagógus és vezető önértékelésekor nem kerül sor szülői, középfokú intézmény, kollégium tekintetében pedig tanulói kérdőívek kitöltésére, kivéve akkor, amikor a köznevelési intézmény szülői vagy diákszervezete kifejezetten azt igényli és írásban kezdeményezi a kérdőívek kitöltését. Ez utóbbi esetben az intézménynek lehetőséget kell biztosítania a tanulói és/vagy szülői elégedettségmérő kérdőívek kitöltésére, amelynek során egységesen, minden pedagógusra vonatkozóan azonos módon kell a tanulói és /vagy szülői kérdőívezést megszervezni. Az intézmény dönt a kérdőívezés lebonyolításának szabályairól, módjáról (vagyis az Önértékelési Kézikönyvben található tanulói és /vagy szülői kérdőívet illetve az Oktatási Hivatal által biztosított informatikai rendszert használja-e a kérdőívezés lebonyolítására, vagy saját rendszert alakít ki).

-További változás, hogy a pedagógus önértékelésének keretében az óra/foglalkozáslátogatás szakmai megbeszélése során is lehetőség van az interjú-kérdések feltételére, amennyiben ez szakmailag indokolt (nem szükséges az interjúra külön időpontot egyeztetni, külön sort keríteni rá). Az erre az Ön által kijelölt intézményi felelősök a javasolt interjúkérdések és a dokumentumelemzés eredménye alapján interjúterveket készítenek, ennek kapcsán lehetőségük van azt mérlegelni, hogy csak olyan interjúkérdéseket tegyenek fel, amelyek új információt nyújthatnak, vagy árnyalhatják, kiegészíthetik a korábban a pedagógusról kapott képet. Az esetleges interjú kérdések és válaszok kivonatát az óra/foglalkozáslátogatás jegyzőkönyvének kell majd tartalmaznia.

-Vezetővel történő interjú elkészítése továbbra is szükséges, de az interjú kérdései a dokumentumelemzés és a kérdőíves felmérések tapasztalatai alapján indokolt esetben megváltoztathatók, a kérdések száma egyedileg csökkenthető attól függően, hogy melyik értékelendő területről van még szükség további információra.

-Módosultak az Önértékelési kézikönyvek mellékleteként szereplő „Szülői kérdőív a pedagógus önértékeléséhez”, valamint „A vezető önértékelése, valamint az intézményi önértékelés keretében a szülők elégedettségét mérő kérdőív” dokumentumok, ezek egyszerűsítésére, számszerű csökkentésére került sor.


4.) Az önértékelés mellett a tanfelügyelet folyamata, adminisztrációja a 2016. évi látogatásokra vonatkozóan az alábbiak szerint módosult, egyszerűsödött főként a szakértők terhelése csökkent:

-A szakértők számára a tanfelügyeleti látogatás ütemezését és tartalmát összefoglaló forgatókönyv elkészítése, az informatikai felületre való feltöltése nem szükséges. Természetesen a látogatás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében az ellenőrzést vezető szakértőnek előzetesen egyeztetnie kell az intézmény vezetőjével a látogatás menetéről.

-A tanfelügyelet részletes eredményének rögzítésére szolgáló korábbi jegyzőkönyv neve adatgyűjtő lapra módosult. Az adatgyűjtő lapot a szakértő továbbra is eléri az elektronikus felületen, felhasználhatja saját jegyzeteként az eljárás során, de nem kell feltöltenie a felületre, hanem a tanfelügyeleti értékelés lezárását követően meg kell semmisítenie.

-Az informatikai felületre a szakértőnek egy rövid, egyszerű jegyzőkönyvet kell feltölteni, így a látogatás napján kevésbé lesz feszített az idő, az adminisztráció mennyisége csökken, több idő marad a szakmai kérdésekre. Ehhez mintát a szakértő a Tanfelügyeleti Kézikönyvekben talál.

-A pedagógussal és a vezetővel történő interjú a dokumentumelemzés, az óra/foglalkozáslátogatás és az azt követő megbeszélés, valamint a dokumentumelemzés tapasztalatainak szükség szerinti kiegészítése, a szakértő a kérdések számát egyedileg csökkentheti, kiegészítheti attól függően, hogy melyik értékelendő területről van még szükség további információra.

Az önértékelés és a tanfelügyelet menetét érintő változások megtalálhatók az oktatásért felelős miniszter által 2016. január 25-én jóváhagyott módosított Önértékelési és Tanfelügyeleti Kézikönyvekben.


5.) A tanfelügyelet és önértékelés folyamatának egyszerűsítéséből adódó változásoknak megfelelően módosul, egyszerűsödik a tanfelügyeletet illetve az önértékelés folyamatát támogató informatikai felület is. A változásoknak a szoftverekben történő átvezetése miatt az informatikai felület átmenetileg nem elérhető, annak újbóli megnyitásáról időben tájékoztatjuk majd az érintetteket.

Az önértékeléssel, tanfelügyelettel kapcsolatos kérdéseit az Oktatási Hivatal területileg illetékes Pedagógiai Oktatási Központjának küldheti meg. A Pedagógiai Oktatási Központok e-mail címeit itt érheti el: http://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogiai_szakmai_szolgaltatasok/pok_elerhetoseg

Kérjük, hogy a fentiekben leírt tudnivalókról, változásokról sürgősen tájékoztassa az intézményében a 2016. évi önértékelésben, tanfelügyeletben érintett munkatársait és a nevelőtestületet is annak érdekében, hogy megfelelő tájékoztatást kaphassanak hátralévő feladataikról.

Támogató segítségét előre is köszönjük, az Ön és munkatársai további munkájához sok sikert kívánunk!

Budapest, 2016. február 1.

Oktatási Hivatal


Pár napja még nagyon-nagyon nem erről volt szó!!!!!!
 

Napocska10

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakerto kollegak! Toroltek a tanfelugyeleteket, oromomre vegre mehetnek oviba OH Delegaltkent :) Elvallalhatom a minositesnel, ha nincs vezetoi gyakorlatom? Orulnek neki, annyi kedves ovoneni van itt a forumon, zeneszkent lathatnam vegre az ovit "belulrol".:hurra::dr_24::cool:

http://www.oktatas.hu/sajatoldal/intezmeny/gyik_intezmenyvezeto#8

Az intézményvezető minősítése esetén változik a minősítő bizottság összetétele a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) 10/D. § (3) bekezdés a) c) és e) pontja szerint.

A bizottság összetétele az alábbiak szerint változik:

  • OH által delegált elnök,
  • OH által delegált szakos szakértő,
  • OH által delegált, legalább 5 év intézményvezetői tapasztalattal rendelkező szakértő (az ebben a szerepkörben megbízott szakértő feladata, hogy a portfólió előzetes értékelése és a védés alapján értékelje az intézményvezetőt, valamint részt vegyen véleményezési joggal az óra-/foglalkozáslátogatásokon),
  • a fenntartónak van lehetősége, hogy az intézményvezető minősítési eljárására képviselőt delegáljon. A fenntartó képviselője ebben az esetben véleményezési joggal rendelkezik, így a védésen részt vesz, de portfóliót nem értékel.
 

bejuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Szuper! Minket, szakértőket is értesíthetnének, tájékoztathatnának a változásokról.
3d2_emoticon255_emotloader.com.gif
 
Ezt kaptuk mint intézmény 16.35-kor:

Tárgy: Tájékoztatás a 2016. évi országos pedagógiai-szakmai ellenőrzéseket és az önértékelést érintő változásokról

Tisztelt Intézményvezető Asszony / Intézményvezető Úr!

2015. július 31-én kelt levelünkben tájékoztattuk arról, hogy az Ön által vezetett intézményben a 2016. évben pedagógiai-szakmai ellenőrzés(ek) (a továbbiakban: tanfelügyeleti látogatások) kerül(nek) megszervezésre.

Azzal összefüggésben, hogy a tanfelügyeleti ellenőrzések és a Pedagógus I. minősítő vizsga, Pedagógus II. minősítés is a pedagógus kompetenciákra épülnek, továbbá a tanfelügyeleti látogatásokkal és a pedagógusok önértékelési feladataival járó terhek felülvizsgálatát követően Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere döntést hozott a pedagógusokra háruló szakmai feladatokkal kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentéséről, így a fent említett tanfelügyeleti eljárások az alábbiak szerint módosulnak:


1.) azon pedagógusok esetében, akik az elmúlt két évben (2014-ben, 2015-ben) vagy az idei (2016.) évben Pedagógus I. minősítő vizsgán, Pedagógus II. minősítési eljáráson, vagy olyan minősítési eljáráson vettek/vesznek részt, amelynek része volt a Pedagógus II. fokozatnak megfelelő minősítő eljárás (vagy tanfelügyeleti vizsga), illetve a Pedagógus II. fokozatnak megfelelő minősítő eljárásra épült a minősítése, a minősítés naptári évében, illetve az azt követő legalább három naptári évben nem kerül sor pedagógusként történő tanfelügyeleti látogatására.

Tehát a 2016. évi tanfelügyeleti ellenőrzési tervben szereplő és a következő feltételeknek megfelelő pedagógusok tanfelügyeleti látogatására nem kerül sor a 2016. naptári évben:

-akik a 2014. és a 2015. évben sikeresen vettek részt az Oktatási Hivatal Projektigazgatósága által szervezett tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértő képzésen és a hozzá kapcsolódó Mesterpedagógusi próbaminősítési eljáráson;

-akik a 2015. évben sikeres Pedagógus II. fokozatot megcélzó minősítési eljáráson vettek részt;

-akik a 2016. évben Pedagógus II., Mesterpedagógus vagy Kutatótanár fokozatot megcélzó minősítési eljáráson vesznek részt.

A fenti feltételnek megfelelő pedagógusokat az oktatásért felelős miniszter fenti döntése alapján az Oktatási Hivatal 2016. január 29-én törölte a 2016. évi országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési tervből.

Ugyanakkor ez a döntés nem érinti

-azokat a 2016. évi vezetői tanfelügyeletben érintett vezetői megbízással rendelkező pedagógusokat, akik tavalyi évben vagy az idei évben minősülnek, az ő intézményvezetői, vezetői ellenőrzésükre sor kerül a 2016. naptári évben

-azokat a pedagógusokat, akik a TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 kiemelt uniós projekt keretén belül „A pedagógusminősítési rendszer kiegészítése, kipróbálása és korrigálása” című pilotprogramban Mesterpedagógus vagy Kutatótanár fokozatot szereztek,

-azokat a pedagógusokat, akik szaktanácsadói képzésen illetve a Mesterpedagógusi próbaminősítési eljárásban is sikeresen részt vettek.

A fenti döntéssel nem érintett pedagógusok tanfelügyeleti ellenőrzésére sor kerül a 2016. naptári évben.

A fentiek alapján módosított, az Ön által vezetett intézményre vonatkozó, 2016. évi ellenőrzési tervben szereplő pedagógusok adatai elérhetőek a https://dari.oktatas.hu oldalon. Bejelentkezéshez kattintson aKöznevelési intézmények blokkban a belépés feliratra. A rendszerbe a KIR személyi nyilvántartás eléréséhez használt felhasználónevükkel és jelszavukkal léphet be. Az érintett pedagógusok listája elérhető a pedagógus életpálya, tanfelügyelet menüpontban.

A 2016. évi ellenőrzési tervben maradt kollégák listáját, tanfelügyeleti időpontját a www.oktatas.hu oldalon Látogatóként bejelentkezve, a Saját oldal/Intézmény menüpontban, a Látogatási beosztások megtekintése ikonra kattintva tekintheti meg. (Az Oktatási Hivatal törölte azon pedagógus kollégák tanfelügyeleti látogatási időpontját, akik törlésre kerültek az ellenőrzési tervből.)


2.) Azon pedagógusok esetében okafogyottá válik a tanfelügyeletet megelőző kötelező önértékelés elvégzése, akik tanfelügyeleti látogatására az idei naptári évben nem kerül sor (ez nem jelenti azt, hogy őket nem sorolhatják be intézményi önértékelésre ebben az évben, de Ön szabadabban határozhatja meg az időpontot). Tájékoztatom továbbá arról, hogy az oktatásért felelős miniszter közleménye alapján - csökkentve az intézmények, pedagógusok terheit - a pedagógusok önértékelését nem két, hanem ötévente kell elvégezni, ennek a rendelkezésnek a jogszabályi előkészítése folyamatban van. Tehát az intézményi önértékelési terv készítésekor öt éves ciklusokra bontva tervezhető a pedagógusok önértékelésének lefolytatása.


3.) Az intézmények, a pedagógusok munkájának megkönnyítése érdekében az önértékelés menete, adminisztrációja a 2016. évre vonatkozóan a korábbiakhoz képest az alábbiak szerint egyszerűsödik le:

-A pedagógus önértékelésének része továbbra is a munkatársi kérdőív kitöltése, azzal a lényegi változással, hogy nem szükséges, hogy a kérdőíveket a teljes nevelőtestület kitöltse. Az egyszerűsített szabályozás alapján az intézményvezető és az értékelendő pedagógus által javasolt, azonos számú, de legalább 1-1 kolléga tölt ki a munkatársi kérdőívet. (Tehát a kérdőíveket intézményenként legalább két pedagógus kolléga tölt ki, közülük egyet az értékelendő pedagógus, egyet az intézményvezető kér fel erre a feladatra. Intézményvezetői/vezetői önértékelés esetében a nevelőtestületi kérdőívek kitöltésére vonatkozó ajánlások nem változtak.)

-A pedagógus és vezető önértékelésekor nem kerül sor szülői, középfokú intézmény, kollégium tekintetében pedig tanulói kérdőívek kitöltésére, kivéve akkor, amikor a köznevelési intézmény szülői vagy diákszervezete kifejezetten azt igényli és írásban kezdeményezi a kérdőívek kitöltését. Ez utóbbi esetben az intézménynek lehetőséget kell biztosítania a tanulói és/vagy szülői elégedettségmérő kérdőívek kitöltésére, amelynek során egységesen, minden pedagógusra vonatkozóan azonos módon kell a tanulói és /vagy szülői kérdőívezést megszervezni. Az intézmény dönt a kérdőívezés lebonyolításának szabályairól, módjáról (vagyis az Önértékelési Kézikönyvben található tanulói és /vagy szülői kérdőívet illetve az Oktatási Hivatal által biztosított informatikai rendszert használja-e a kérdőívezés lebonyolítására, vagy saját rendszert alakít ki).

-További változás, hogy a pedagógus önértékelésének keretében az óra/foglalkozáslátogatás szakmai megbeszélése során is lehetőség van az interjú-kérdések feltételére, amennyiben ez szakmailag indokolt (nem szükséges az interjúra külön időpontot egyeztetni, külön sort keríteni rá). Az erre az Ön által kijelölt intézményi felelősök a javasolt interjúkérdések és a dokumentumelemzés eredménye alapján interjúterveket készítenek, ennek kapcsán lehetőségük van azt mérlegelni, hogy csak olyan interjúkérdéseket tegyenek fel, amelyek új információt nyújthatnak, vagy árnyalhatják, kiegészíthetik a korábban a pedagógusról kapott képet. Az esetleges interjú kérdések és válaszok kivonatát az óra/foglalkozáslátogatás jegyzőkönyvének kell majd tartalmaznia.

-Vezetővel történő interjú elkészítése továbbra is szükséges, de az interjú kérdései a dokumentumelemzés és a kérdőíves felmérések tapasztalatai alapján indokolt esetben megváltoztathatók, a kérdések száma egyedileg csökkenthető attól függően, hogy melyik értékelendő területről van még szükség további információra.

-Módosultak az Önértékelési kézikönyvek mellékleteként szereplő „Szülői kérdőív a pedagógus önértékeléséhez”, valamint „A vezető önértékelése, valamint az intézményi önértékelés keretében a szülők elégedettségét mérő kérdőív” dokumentumok, ezek egyszerűsítésére, számszerű csökkentésére került sor.


4.) Az önértékelés mellett a tanfelügyelet folyamata, adminisztrációja a 2016. évi látogatásokra vonatkozóan az alábbiak szerint módosult, egyszerűsödött főként a szakértők terhelése csökkent:

-A szakértők számára a tanfelügyeleti látogatás ütemezését és tartalmát összefoglaló forgatókönyv elkészítése, az informatikai felületre való feltöltése nem szükséges. Természetesen a látogatás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében az ellenőrzést vezető szakértőnek előzetesen egyeztetnie kell az intézmény vezetőjével a látogatás menetéről.

-A tanfelügyelet részletes eredményének rögzítésére szolgáló korábbi jegyzőkönyv neve adatgyűjtő lapra módosult. Az adatgyűjtő lapot a szakértő továbbra is eléri az elektronikus felületen, felhasználhatja saját jegyzeteként az eljárás során, de nem kell feltöltenie a felületre, hanem a tanfelügyeleti értékelés lezárását követően meg kell semmisítenie.

-Az informatikai felületre a szakértőnek egy rövid, egyszerű jegyzőkönyvet kell feltölteni, így a látogatás napján kevésbé lesz feszített az idő, az adminisztráció mennyisége csökken, több idő marad a szakmai kérdésekre. Ehhez mintát a szakértő a Tanfelügyeleti Kézikönyvekben talál.

-A pedagógussal és a vezetővel történő interjú a dokumentumelemzés, az óra/foglalkozáslátogatás és az azt követő megbeszélés, valamint a dokumentumelemzés tapasztalatainak szükség szerinti kiegészítése, a szakértő a kérdések számát egyedileg csökkentheti, kiegészítheti attól függően, hogy melyik értékelendő területről van még szükség további információra.

Az önértékelés és a tanfelügyelet menetét érintő változások megtalálhatók az oktatásért felelős miniszter által 2016. január 25-én jóváhagyott módosított Önértékelési és Tanfelügyeleti Kézikönyvekben.


5.) A tanfelügyelet és önértékelés folyamatának egyszerűsítéséből adódó változásoknak megfelelően módosul, egyszerűsödik a tanfelügyeletet illetve az önértékelés folyamatát támogató informatikai felület is. A változásoknak a szoftverekben történő átvezetése miatt az informatikai felület átmenetileg nem elérhető, annak újbóli megnyitásáról időben tájékoztatjuk majd az érintetteket.

Az önértékeléssel, tanfelügyelettel kapcsolatos kérdéseit az Oktatási Hivatal területileg illetékes Pedagógiai Oktatási Központjának küldheti meg. A Pedagógiai Oktatási Központok e-mail címeit itt érheti el: http://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogiai_szakmai_szolgaltatasok/pok_elerhetoseg

Kérjük, hogy a fentiekben leírt tudnivalókról, változásokról sürgősen tájékoztassa az intézményében a 2016. évi önértékelésben, tanfelügyeletben érintett munkatársait és a nevelőtestületet is annak érdekében, hogy megfelelő tájékoztatást kaphassanak hátralévő feladataikról.

Támogató segítségét előre is köszönjük, az Ön és munkatársai további munkájához sok sikert kívánunk!

Budapest, 2016. február 1.

Oktatási Hivatal


Én a TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 kiemelt uniós projekt keretén belül „A pedagógusminősítési rendszer kiegészítése, kipróbálása és korrigálása” című pilotprogramban szereztem a Mesterpedagógusi fokozatomat, a minősítési szakértői, tanfelügyelői és a mester- és kutatótanárokat minősítő szakértői tanúsítványomat. Nagyon sokat tanultam érte. Nem én jelentkeztem rá, kiválasztottak. Most engem miért is fognak tanfelügyelni????? Egyszer már töröltek a listáról, mert már ugye minősültem, most meg megint felkerülök??? Kérem, hogy valaki magyarázza el nekem, mi történik itt, mert nekem már beletörött ( mármint az agyvelőm / lásd Lázár Ervin: Négyszögletű kerekerdő/ ).
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Én a TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 kiemelt uniós projekt keretén belül „A pedagógusminősítési rendszer kiegészítése, kipróbálása és korrigálása” című pilotprogramban szereztem a Mesterpedagógusi fokozatomat, a minősítési szakértői, tanfelügyelői és a mester- és kutatótanárokat minősítő szakértői tanúsítványomat. Nagyon sokat tanultam érte. Nem én jelentkeztem rá, kiválasztottak. Most engem miért is fognak tanfelügyelni????? Egyszer már töröltek a listáról, mert már ugye minősültem, most meg megint felkerülök??? Kérem, hogy valaki magyarázza el nekem, mi történik itt, mert nekem már beletörött ( mármint az agyvelőm / lásd Lázár Ervin: Négyszögletű kerekerdő/ ).
Kedves Olga!
Ha tudnám a választ, szívesen megadnám, de jelenleg én is csak kapkodom a fejem. Eddig is volt zavar a rendszerben, de most ez a teljes őskáosz állapota!
 

iluli

Állandó Tag
Állandó Tag
Én a TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 kiemelt uniós projekt keretén belül „A pedagógusminősítési rendszer kiegészítése, kipróbálása és korrigálása” című pilotprogramban szereztem a Mesterpedagógusi fokozatomat, a minősítési szakértői, tanfelügyelői és a mester- és kutatótanárokat minősítő szakértői tanúsítványomat. Nagyon sokat tanultam érte. Nem én jelentkeztem rá, kiválasztottak. Most engem miért is fognak tanfelügyelni????? Egyszer már töröltek a listáról, mert már ugye minősültem, most meg megint felkerülök??? Kérem, hogy valaki magyarázza el nekem, mi történik itt, mert nekem már beletörött ( mármint az agyvelőm / lásd Lázár Ervin: Négyszögletű kerekerdő/ ).
Pedig már azt hittük, végre jön valaki új (mondjuk Te) és majd jól megmondja, megmagyarázza, megérteti velünk a tutit. Hát erre Te sem érted! Ki érti ezt?
 
  • Tetszik
Reagált: BAJ

r.kriszti

Állandó Tag
Állandó Tag
Minősítés természetesen volt a szaktanácsadóknál is. Érvényes, teljes értékű minősítés (az ugye a PÉM). Nincs mit "pótolni"! Szakértőknél azért volt két vizsga (PSZE és PÉM is), mert mindkét feladatot el kell(ene) tudni látni - tanfelügyeletet és minősítést is. Ha ezt megértjük, nem keveredhetünk ellentmondásba, nem eshetünk a hátrányos megkülönböztetés (diszkrimináció) csapdájába és nem érezhetjük kevesebbnek a szaktanácsadó munkáját, vagy többnek a szakértőét, csupán más feladatnak - pontosan úgy, ahogy más feladat a tanfelügyelet és a minősítés (akkor is, ha mindkettőt el tudjuk korrekt módon látni - lásd az értékelések körüli bizonytalanságainkat)! Furcsa grimasz lenne, ha pont mesterpedagógus lenne mesterpedagógusnak farkasa ebben a kérdésben. Baj lenne, ha mi, szakértők se értenénk meg, hogy a szaktanácsadók munkája rendkívül fontos eleme a rendszernek. Sajnos pont ezt a területet övezi a legnagyobb értetlenség (a kézen-közön lassan teljesen mellőzötté váló mentori szerep mellett, de az egy újabb történet lenne, ami megérne egy-két misét).
Köszönjük soraidat, végre nem azt olvasom, kinek hány vizsgája volt, és azzal mennyivel is több, két teljesen más munkakörről beszélünk, két teljesen más elvárással.Mindkét fél teljesítette azt, amit akkor anno elvártak, ja nekem is volt alkalmassági tesztem, szakértői jogi vizsgám, mellékesen a 97%, mégis a szaktanácsadást választottam önként, tehettem volna másként is.Videón nem vihettem felvételt magamról, élőben jöttek minősíteni.Utána Pesten egymást értékelve, portfóliót elemezve, stb......teljesítettem, mesterpedagógus lettem.Mi egy éven át a minket is megillető 10.000 Ft-ot sem kaptuk meg, sok hátrányt érezve még, persze mindenki mondta szükség van rátok, de itt tartunk mégis, ahol.Részemről szeretnék újra szakmai beszélgetéseket olvasni itt, nem egymást "űberelve" ki kicsoda módon, kinek milye nincs és van akaratlanul megbántani a másikat.
 
Régóta olvasótok vagyok.
A tavasszal olvastam a KLIK speciális igazgató választásáról. (nincs pályázat, előtte nem mondanak semmit, értekezleten lerendezve gyorsan, okosba')
A Centrum is ezt az eljárást követi. Mit lehet tenni???
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakerto kollegak! Toroltek a tanfelugyeleteket, oromomre vegre mehetnek oviba OH Delegaltkent :) Elvallalhatom a minositesnel, ha nincs vezetoi gyakorlatom? Orulnek neki, annyi kedves ovoneni van itt a forumon, zeneszkent lathatnam vegre az ovit "belulrol".:hurra::dr_24::cool:
Kedves zenész -oviba vágyó!
Amennyiben ig vagy igh voltál/vagy 5 éve, akkor elvállalhatod.:cool::hurra::)

Én a TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 kiemelt uniós projekt keretén belül „A pedagógusminősítési rendszer kiegészítése, kipróbálása és korrigálása” című pilotprogramban szereztem a Mesterpedagógusi fokozatomat, a minősítési szakértői, tanfelügyelői és a mester- és kutatótanárokat minősítő szakértői tanúsítványomat. Nagyon sokat tanultam érte. Nem én jelentkeztem rá, kiválasztottak. Most engem miért is fognak tanfelügyelni????? Egyszer már töröltek a listáról, mert már ugye minősültem, most meg megint felkerülök??? Kérem, hogy valaki magyarázza el nekem, mi történik itt, mert nekem már beletörött ( mármint az agyvelőm / lásd Lázár Ervin: Négyszögletű kerekerdő/ ).
"normál" mezei ped1-ped2 minősítési szakértői képzésen vizsgáztál??? Mert akkor van olyan mesterped tanúsítványod, ami jelenleg mentesít.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Olga!
Ha tudnám a választ, szívesen megadnám, de jelenleg én is csak kapkodom a fejem. Eddig is volt zavar a rendszerben, de most ez a teljes őskáosz állapota!

Kedves Olga , köszönjük a bizalmat , hogyne tudnánk !!! Csak . Ügyesen írj email-t az O.H-nak, mellékeld a tanfelügyeleti dokumentumokat, és kérj mentesítést erre hivatkozva , minden további nélkül töröltesd szépen az eljárást.
 

Ovi tündér 518

Állandó Tag
Állandó Tag
o az eredetiségnyilatkozatban lévő formai, tartalmi hibák korrigálása megtörténhet o
az eljárásrend módosításában olvasható!;)
Nem látom ezt tisztán,mert az eredetiségnyilatkozat teljesen üres!
Tehát,se dátum,sem kitöltés,se aláírás!
Ez nem tartalmi vagy hibás,hanem egy ki nem töltött nyomtatvány.
Írtam a PÓKNAK sos választ várva,ha kapok állásfoglalást,megosztom!
 

eniko.szabo

Állandó Tag
Állandó Tag
Én megértem a reakciód- Oszd meg és uralkodj! - de.... Ha akkor közlik veletek, most nem lenne keserű szájíz.... Azért maradjunk a valóságnál! 1 hétbe csak nem került tán az átpakolás! Legfeljebb, ha minőségileg javítottad, aktualizáltad. A tanfelügyelet tematikus tervet nem kér! :dr_4: Csak azért , nehogy félre tájékoztassunk!
Amúgy higgyétek el mi , szakértők, lehet jobban örülnénk, ha nem így maradnának a dolgok... 5 tanfelügyelet vár márc 01-től és mind maradna ( pilotosok illetve szaktanácsadók)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére