Téli Sportokat Kedvelőknek...Egyhelyen...

T

TH6777

Vendég
Stoch előtt még Schlierenzauer is meghajolt
2012. 02. 07. 00.25

<RIGHT>
siugras_xlsport.jpg



Az olaszországi Val di Fiemmében folytatódott a síugrók világkupa sorozata, ahol az északi összetett versenyzők számára is rendeztek versenyt. A sílövők a norvégiai Oslóban, a sífutók az oroszországi Ribinszkben, a férfi alpesi sízők a franciaországi Chamonixban, a hölgyek pedig a németországi Garmisch-Partenkirchenben versenyeztek.


A síugróverseny első sorozatát meglepetésre a német Andreas Wank nyerte 129 méteres ugrással, bár sikeréhez az is hozzátartozik, hogy az ő ugrásakor még nagyon kedvezőek voltak a szélviszonyok, később azonban, amikor a legjobbak következtek, már hátszél volt.

Így aztán a szombati versenyt fölényesen megnyerő osztrák Gregor Schlierenzauer ezúttal 126 méteres ugrásával be kellett, hogy érje a második hellyel, míg a lengyel Kamil Stoch fél méterrel repült kevesebbet. Ők ketten, és a Wankhoz hasonlóan ugyancsak 129 méterig jutó, egykori világcsúcstartó, Björn Einar Romören nagyjából hat pontra voltak az éllovas némettől.

Az összetett világkupában harmadik norvég Anders Bardal az ötödik helyen állt, de már több mint 11 pontos hátránnyal, míg az ott éllovas osztrák Andreas Kofler csak a 21. helyről várta a folytatást. De még mindig jobban járt, mint a négyszeres olimpiai bajnok, a szombati versenyen ötödik svájci Simon Ammann, aki a 31. helyével nem jutott a második körbe, csakúgy, mint az idényben már versenyt is nyerő szlovén Robert Kranjec.

Kofler 123 méterrel a második sorozatban sem tudott jelentősen előrelépni, nem így a Szapporóban két versenyt is nyerő Ito Daiki, aki a nap addigi legnagyobbat ugorva 130 méterig szállt, és végül a 23. helyről tizenötöt lépett előre.

Végül az első sorozatban kilencedik osztrák Thomas Morgenstern állította meg Ito menetelését, de őt meg két német, előbb Severin Freund, majd Richard Freitag előzte meg. Azonban ők sem örülhettek sokáig, mert Bardal 128 méterrel őket is felülmúlta.

Romören szokása szerint nem tudta megismételni az első sorozatban elért teljesítményét, de legalább így is az első tízben végzett. Stoch viszont a nap legnagyobb ugrásával (131.5) magasan az élre állt. Schlierenzauer csak 130 méterig szállt, s mivel kettőjük között csak kéttized pont volt a különbség, ezzel az is eldőlt, hogy az osztrák már nem nyerhetett.

Wank hatalmas előny birtokában első győzelméért ugrott, azonban nem bírta el a terhet: csak 122 méterig szállt, ráadásul a földet éréskor megbillent, s le kellett tennie a kezét. Így viszont csak a kilencedik lett, azaz még a dobogó is elszállt. Győzött Stoch, Schlierenzauer pedig második lett. Ő azzal vigasztalódhatott, hogy mivel Kofler csak a 16. helyen zárt, így három pontra megközelítette őt az összetett világkupában.



SÍUGRÓ-VK, VAL DI FIEMME (OLASZORSZÁG)
HS 134:
1. Kamil Stoch (lengyel) 258.5 pont (125.5 méter; 131.5 méter),
2. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 256.9 pont (126.0 méter; 130.0 méter),
3. Anders Bardal (norvég) 248.6 pont (123.5 méter; 128.0 méter)

A VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Andreas Kofler (osztrák) 1049 pont,
2. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 1046,
3. Anders Bardal (norvég) 1017
 
T

TH6777

Vendég
Rövidpályás gyorskorcsolya Vk - Heidum elődöntős 1500-on


gyorskorcsolya_xlsport.jpg



A magyar versenyzők közül Heidum Bernadett szerepelt a legjobban a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Dordrechtben zajló, ebben az idényben utolsó Világkupájának első, pénteki napján.

A januári Európa-bajnokságon 1000 méteren ezüst-, a váltóval pedig bronzérmes Heidum 1500-on sikerrel vette a selejtezőket, ezzel bejutott az elődöntőbe.
A nemzetközi szövetség, az ISU honlapja szerint az 1000 méteres távon két külön viadalt rendeznek a férfiaknál és a nőknél is, utóbbiban Heidum negyeddöntős lesz, miután pénteki selejtezős futamában másodikként végzett. A többi magyar női indulónak - Keszler Andreának (1000 m), Lajtos Szandrának (500 és 1000 m) és Kercsó-Magos Zsuzsannának (1000 és 1500 m) - nem sikerült továbblépnie, de a szombaton és vasárnap sorra kerülő reményfutamokban még mindannyian megpróbálhatják kiharcolni a folytatást.
A férfiaknál egyedül Knoch Viktor jutott tovább a selejtezőből, mégpedig 500 méteren, az 1000-es távon azonban a reményfutamokban próbálkozhat, ahogyan 500-on és 1500-on Oláh Bence, 1000 és 1500 méteren Lóth Dávid Manó, valamint 1000 méteren Nagy Konrád.

A Heidum, Lajtos, Keszler, Kercsó-Magos összetételű női váltó nem állt rajthoz a staféták selejtezőjében, a Knoch, Lóth, Oláh és Nagy alkotta férfiváltó pedig az oroszok, a németek és a franciák mögött negyedik lett, így nem jutott tovább.



Tóth Ágota rajthoz áll az Essent ISU Világkupa hétvégi fordulóján!


_MG_7687_1.jpg



Tóth Ágota a Magyar Országos Bajnokság óta Inzellben edz továbbra is. Így, a szezon vége felé kicsit fáradtabban, de töretlen lelkesedéssel készül a hátralévő versenyekre. Holnap hajnalban utazik Hamarba (Norvégiába) a hétvégi világkupa állomásra, ahol vasárnap lesz érdekelt a 3000m-en.

A hamari jégen utoljára 2010-ben, az EB versenyzett Ágota. A norvégiai pálya hagyományosan a jó minőségű fedett európai pályák egyike, ahol minden évben rendeznek nagy világ versenyt. Napi aktualitások és helyzetjelentés a helyszínről Ágota facebook oldalán nyomon követhető. A 3000m nem tartozik Ágota kedvelt távjai közé, de az idei EB részvétel miatti hangsúly ide terelődött és ezért ezen a távon kvalifikálta magát a VK sorozatra. Célként továbbra is a technikai és taktikai fejlődés az elsődleges ezen a távon, de egy ilyen pályán bármi benne lehet a pakliban!
Hajrá Ágota, hajrá OXXO!

 
T

TH6777

Vendég
Sífutás: Kershaw showja, Morilov drámai veresége Lengyelországban


sifutas_xlsport.jpg



Svéd női és kanadai férfi győztest avattak a sífutók sprint világkupaversenyében a lengyelországi Szklarska Porebában. Mindkét nem küzdelmeiben nagy és drámai harc után dőlt el az első hely sorsa.


Férfi és női sprintversenyt rendeztek a világkupában pénteken Szklarska Porebában. A lengyelországi település először adott otthont vk-versenynek, elsősorban Justyna Kowalczyk nagyszerű eredményeinek köszönhetően döntött úgy a Nemzetközi Síszövetség (FIS), hogy bekerül a naptárba.

A hazaiak kedvence nagy esélyekkel vágott neki a nők versengésében, de végül még a döntőbe sem került be, csak a 16. helyen zárt.

A győztes a svéd Ida Ingemarsdotter lett, de sikerében az is közrejátszhatott, hogy a nagy esélyes, az amerikai Kikkan Randall a rajt után elesett, és csak nagy erőfeszítések árán tudta utolérni a mezőnyt, a hajrára pedig már nem maradt elég energiája (azért a harmadik helyet megszerezte).

A férfiaknál nagy dráma zajlott le a döntőben. A táv közepénél Nyikolaj Morilov gondolt egyet, és meglógott a többiektől. Az orosz eszement tempóban síelt, és úgy tűnt, hogy a célegyenesben is megtartja előnyét. Az utolsó métereken azonban csaknem minden ereje elszállt, így a kanadai Devon Kershaw az utolsó két-három méteren befogta és megelőzte.



SÍFUTÓ-VK, SZKLARSKA POREBA (LENGYELORSZÁG)
FÉRFI SPRINT (szabadstílus, 1.6 km):
1. Devon Kershaw (kanadai),
2. Nyikolaj Morilov (orosz),
3. Ola Vigen Hattestad (norvég)

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA (még 9 verseny van hátra):
1. Dario Cologna (svájci) 1603 pont,
2. Petter Northug (norvég) 1199,
3. Devon Kershaw 1053

NŐI SPRINT (KLASSZIKUS STÍLUS):
1. Ida Ingemarsdotter (svéd),
2. Maiken Caspersen Falla (norvég),
3. Kikkan Randall (amerikai)

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA (még 9 verseny van hátra):
1. Marit Björgen (norvég) 1813 pont,
2. Justyna Kowalczyk (lengyel) 1807,
3. Therese Johaug (norvég) 1320
 
T

TH6777

Vendég
Téli sportok: Kétezer résztvevő az eplényi Snow Day-en




snowday2012_2.jpg
Kétezren vettek részt hétvégén a Magyar Egyetemi Sí és Természetjáró Egyesület által harmadik alkalommal megszervezett Snow Day-en. Az eplényi Nordica Síarénában a havas programok közt sí- és snowboardversenyekre is sor került, ezeknek összesen 230 indulója volt.

A programban szerepelt többek közt gyermekeknek ingyenes síoktatás, lovasszán, sífutás, havas játékok és jégszobrászat. A Snow Day keretében rendezték a XI. Veszprémi és a II. Várpalotai Nyílt Sí- és Snowboardbajnokságot illetve a ShowDown freestyle Magyar Kupafutamot. A három amatőr versenyen 46 kategóriában, az öt esztendősöktől a szépkorúakig bezárólag összesen 230-an álltak rajthoz. A bajnokság fővédnöke Porga Gyula, Veszprém polgármestere volt.

“Igaz, az időjárás már inkább tavaszi mint téli volt, mégis jól tartotta magát a hó a versenyek ideje alatt és maradt még bőven ahhoz, hogy aki akarta, kipróbálhassa a sífutást és a lovasszánt is. A meleg ellenére a jégszobrászat is népszerűnek bizonyult; M. Tóth Zsolt jégszobrász egy nagyon szép kutyát faragott ki szinte percek alatt egy nagy jégtömből. Jó volt látni ismét a gyerekek csillogó szemét mind a versenyek, mind a játékok alatt, ezért érdemes ilyen rendezvényt életre kelteni és folytatni a további években” – fogalmazott Barbai Áron főszervező.

Akik részt vettek a havas játékokon és kitöltötték a játékszelvényt, azok között értékes ajándékokat sorsoltak ki (többek közt az Épitész Pince Étterembe vacsorát, Nordica és Armada ajándékokat illetve 4 órás jegyeket a Nordica Síarénába).



Téli sportok, eredmények


sifutas_xlsport.jpg



Északi összetett: Lamy-Chappuis nagy lépést tett a vk-címvédés felé.


A németországi Klingenthalban folytatódott az északi összetett versenyzők világkupa-sorozata. A vasárnapi Gundersen-verseny győzelmét a francia Jason Lamy-Chappuis szerezte meg az osztrák Bernhard Gruber és a cseh Tomas Slavik előtt.

A rossz időjárási körülmények miatt nem tudták megrendezni délelőtt a síugrást, ezért a szombati selejtező eredményei alapján vághattak neki a 10 km-es sífutó távnak a versenyzők. Azt a norvég Havard Klemetsen nyerte, de mindössze két másodperccel rajtolhatott korábban, mint a cseh Tomás Slavík, és nyolccal előzte meg a szombati bronzérmes Bernhard Grubert.
A mezőny szorosságát jól jellemezte, hogy az első tizenhat versenyző egy percen belül rajtolt.
Köztük volt az összetett világkupában vezető francia Lamy-Chappuis is, aki 42 másodperces hátránnyal indult, amit azonban viszonylag gyorsan ledolgozott, s honfitársa, Francois Braud, valamint Gruber és Slavik kíséretében meg is lépett a többiektől. Másfél kilométerrel a cél előtt, egy nagy emelkedőn aztán őket is faképnél hagyta.

Végül 15 másodperces előnnyel ért célba üldözői előtt, akik közül Gruber bírta a legjobban a hajrát, de végül Slavík is a dobogóra állhatott. Mivel az összetett világkupában a Lamy-Chappuist üldöző japán Vatabe Akito 18., a norvég Mikko Kokslien pedig csak a 21. lett, így a francia jelentősen növelte az előnyét.

ÉSZAKIÖSSZETETT-VK, KLINGENTAHL (NÉMETORSZÁG)

GUNDERSEN-VERSENY:
1. Jason Lamy-Chappuis (francia) 24:45.4,
2. Bernhard Gruber (osztrák) +15.0,
3. Tomás Slavík (cseh) +16.0

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Jason Lamy-Chappuis (francia) 1263,

2. Vatabe Akito (japán) 926,
3. Mikko Kokslien (norvég) 794

Alpesi sí: Vonnt kárpótolta az időjárás, övé a kombinációs vk-trófea
Elmarad a női alpesi sízők vasárnapra tervezett szuperkombinációs világkupaversenye Szocsiban.
A nemzetközi szövetség (FIS) közlése szerint a hó állapota jelenleg nem alkalmas versenyzésre a 2014-es olimpiai pályán.

Eldőlt, hogy a Nemzetközi Síszövetség (FIS) nem pótolja a Szocsiban mára tervezett, de a hó minősége miatt elhalasztott szuperkombinációs világkupaversenyt a nők számára. Ezzel az is biztossá vált, hogy az amerikai Lindsey Vonn nyerte meg a szakági kis kristálygömböt.

Ebben az évadban összesen két kombinációs versenyt rendeztek meg. Ezek során Vonn egy első és egy második helyet szerzett, és 55 ponttal előzte meg a második szlovén Tina Mazét.
Vonnak ez volt pályafutása 14. kristálygömbje. Az amerikait valamelyest kárpótolta a sors, illetve az időjárás. Az előző évadban csak azért nem tudta megvédeni címét az összetettben, mert az időjárás miatt nem lehetett megrendezni a szezonzáró viadalt. A nagy gömb így a német Maria Rieschhez (ettől ősztől mint Maria Höfl-Riesch szerepel) került.

Alpesi sí: Hirscher duplázott és bejelentkezett az összetett vk-ért
A bulgáriai Banszkóban folytatódott a férfi alpesi sízők világkupa-sorozata, amelyben vasárnap műlesiklóversenyt rendeztek. A győzelmet az osztrák Marcel Hirscher szerezte meg, honfitársa Mario Matt és a svéd Andre Myhrer előtt.
Az első futamban a szombati óriás-műlesiklást is megnyerő Hirscher volt a leggyorsabb, de mindössze hat századdal Myhrer és egy tizedmásodperccel a német Felix Neureuther előtt, de Matt, az olasz Stefano Gross és az ugyancsak osztrák Manfred Pranger is egy másodpercen belül ért célba.

Amikor utóbbi sorra került a második futamban, akkor a német Fritz Dopfer állt az élen (ennek a futamnak a legjobb ideje a svéd Mattias Harginé volt), s maradt is, mert az osztrák – bár az utolsó előtti időmérő pontnál még vezetett – a végén csak nyolcadikként ért célba.
Gross viszont egy remek futam után négy tizedmásodperces előnnyel vette át a vezetést, ám sokáig nem örülhetett, mert Matt 23 százados előnyéből 74-re javított a célig. Nem így Neureuther, aki a legelső kapura lépett rá, ami után természetesen kénytelen volt feladni a versenyt.
Myhrer ugyan célba ért, de négytizedes előnyéből ugyanennyi hátránnyal ért célba, igaz, ez is elég volt a második helyhez, amikor már csak Hirscher volt hátra. Neki 45 század volt az előnye honfitársával szemben, amelynek a kétharmadát eladta, de így megszerezte a győzelmet, aminek köszönhetően az összetett világkupában is feljött a második helyre, a sérült Ivica Kostelic mögé 18 pontos hátránnyal.

ALPESISÍ-VK, BANSZKO (BULGÁRIA)

FÉRFI MŰLESIKLÁS:
1. Marcel Hirscher (osztrák) 1:52.64,
2. Mario Matt (osztrák) +0.16,
3. Andre Myhrer (svéd) +0.57

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Ivica Kostelic (horvát) 1043,

2. Marcel Hirscher (osztrák) 1025,
3. Beat Feuz (svájci) 973

 
T

TH6777

Vendég
Szigeti Viktor második lett a Sick Trick Tour Open-en!


215568_Kitzbuehel__18-02-2012__sicktrick__snb__viktor__szigeti__till__reinken-117.jpg



Szigeti Viktor "Szigi" megérkezett Kanadába, ahol a Stoneham-ban rendeznek Világkupa fordulót. Az OXXO Energy Drink versenyzője két versenyszámban, a Big Air-ben, és Slope Style-ban fog indulni.

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a Sick Trick Tour Open a QParks Tour keretein belül, ahol Szigi is rajthoz állt:

"A kvalifikációban sikerült az első helyen bekerülnöm a döntőbe -meséli Szigi -. A köröm úgy nézett ki, hogy Cab 540 Stalfefish, Fs 720 Mute és az utolsó ugratón egy Bs 720 Mute. A döntőben sikerült egy jobb kört leraknom, de Stefan Wimmer még jobbat ment, így a második helyen végeztem, de ennek is nagyon örültem!"
 
T

TH6777

Vendég
Alpesi sí: Cuche győzelemmel kezdte meg búcsúját a hazai közönségtől



didier_cuche_xlsport.jpg



Szépen kezdte meg hazai búcsúfellépését Didier Cuche, a svájciak szezon végén visszavonuló klasszisa az alpesi síelők világkupa-sorozatában. A Crans-Montanában pénteken megrendezett szuperóriás-műlesiklást Cuche nyerte meg. A hétvégén még két vk-versenyt rendeznek itt.


A 37 éves Didier Cuche-nek minden rutinjára szüksége volt, hogy megszerezze az első helyet Crans-Montanában. A pálya felső kétharmadában folyamatosan hátrányban volt a kanadai Jan Hudec idejéhez képest, de az alsó szakaszon nagyot ment, és végül 16 századdal átvette a vezetést. Ez – mint később kiderült – egyben a győzelmet is jelentette.

A szakág 2009-es világbajnoka tehát a lehető legjobban kezdte meg a három állomásból álló búcsúfellépését a hazai közönség előtt.
Benjamin Raich a harmadik helyet szerezte meg, ami az osztrák klasszis számára mindössze a második dobogós szereplést jelenti ebben az évadban. Győznie még nem sikerült.

Az összetett világkupában továbbra is az osztrák Marcel Hirscher áll az élen, annak ellenére, hogy most nem szerzett pontot. A harmadik pozíciót birtokló svájci Beat Feuz csupán 20. lett, míg a horvát Ivica Kostelic a műtétje után lábadozik, és ezért nem indult el (csak március közepe táján térhet vissza).

Szombaton újabb szuper-G versenyt rendeznek, míg vasárnap óriás-műlesiklással zárul a svájci hétvége.



ALPESI SÍ, VK-VERSENY, CRANS-MONTANA (SVÁJC)

Férfi Szuper-G
1. Didier Cuche (svájci) 1:33.11
2. Jan Hudec (kanadai) +0.16
3. Benjamin Raich (osztrák) +0.21

A szakági vk állása (még 4 verseny van hátra)
1. Aksel Lund Svindal (norvég) 259 pont
2. Didier Cuche 221
3. Beat Feuz (svájci) 182

Az összetett vk állása (még 11 verseny van hátra)
1. Marcel Hirscher (osztrák) 1055 pont
2. Ivica Kostelic (horvát) 1043
3. Beat Feuz 1014

 
T

TH6777

Vendég
Síugrás: osztrák arany, norvég betli a sírepülő-vb csapatversenyén

A norvégiai Vikersundban, a világ legnagyobb síugrósáncán rendezték meg a sírepülő-világbajnokság csapatversenyét. A győzelmet a Thomas Morgenstern, Andreas Kofler, Gregor Schlierenzauer, Martin Koch összeállítású osztrák csapat szerezte meg a németek és a szlovénok előtt. Az egyik nagy esélyes házigazda norvég csapat még a dobogóról is lecsúszott.
<!-- .cikkhead -->

Az osztrákok már az első sorozat után is csaknem harminc ponttal vezettek a németek és mintegy ötvennel a szlovénok előtt. A nagy esélyes házigazda norvégok ekkor a negyedik helyen álltak. Az első sorozat legnagyobb ugrása azonban a japán Ito Daiki nevéhez fűződött, aki 240 métert repült.

A nap leghosszabb ugrását pedig a szombati egyéni verseny ezüstérmese, a norvég Rune Velta „követte el” 243 méterrel, ám a házigazdák így sem tudtak előbbre lépni, mert a többiek – elsősorban a korábbi világcsúcstartó Björn Einar Romören – gyengélkedtek.

Az utolsó ugrók előtt a németek hátránya húsz pontra olvadt az osztrákokkal szemben, amelyet az egyéni bronzérmes Martin Kochnak kellett megőriznie Severin Freunddal szemben. Utóbbi 213 és fél métert ugrott, azaz Kochnak még egy 195 méteres gyakorlat is elég volt az osztrák aranyhoz. Ő azonban nem bízta a véletlenre, és egészen 218 méterig szállt, ezzel magabiztosan szerezték meg az aranyat s védték meg címüket.


 
T

TH6777

Vendég
Sífutás: Dario Cologna faképnél hagyta a mezőnyt Lahtiban




sifutas_xlsport.jpg



A férfiak 15+15 kilométeres síatlon versenyével folytatódott a sífutók világkupa-sorozata a finnországi Lahtiban. A győzelmet a svájci Dario Cologna szerezte meg a norvég Martin Johnsrud Sundby és a kanadai Devon Kershaw előtt.

A verseny nagyjából két kilométerrel a cél előtt dőlt el, amikor a tizenegy tagú élbolyból meglógott az összetett világkupában vezető Cologna. Hárman próbálták meg őt még utolérni, végül Sundby lett a második Kershaw előtt, egy másik norvég, Sjur Röthe végül leszorult a dobogóról.





Alpesi sí: Rebensburg megint legyőzte Vonnt




alpesi_si_xlsport.jpg



Pénteki diadalát követően szombaton is a hazai közönség előtt szereplő Viktoria Rebensburg nyerte az óriás-műlesikló Világkupa-versenyt a németországi Ofterschwangban.


A második helyen az összetett pontversenyben élen álló amerikai Lindsey Vonn végzett, míg a harmadik a szlovén Tina Maze lett.


női óriás-műlesiklás:

1. Viktoria Rebensburg (német) 2:28.99 (1. futam: 1:18.04 perc/2. futam: 1.10.95 perc),
2. Lindsey Vonn (amerikai) 2:29.25 p (1:19.72 p/1:09.53 p),
3. Tina Maze (szlovén) 2:29.38 (1:19.10 p/1.10.28 p)

A szakági Vk állása 7 verseny után (még 2 van hátra):

1. Rebensburg 490 pont,
2. Lindsey Vonn 355,
3. Tessa Worley (francia) 346

Az összetett Vk állása 30 verseny után (még 9 van hátra):

1. Lindsey Vonn 1708 pont,
2. Tina Maze 1214,
3. Maria Höfl-Riesch (német) 1046



Sílövő-vb - Neuner nyerte a 7,5 km-es sprintversenyt




siloveszet.jpg



A hazai közönség előtt szereplő Magdalena Neuner győzött a németországi Ruhpoldingban zajló sílövő-világbajnokság női 7,5 kilométeres sprintszámában.


A 118 főt számláló mezőnyben ott volt a novemberben honosított Szőcs Emőke is, aki először indult vb-n magyar színekben, és a 71. helyen végzett.

Eredmények (a vb honlapja alapján):
női 7,5 km sprint, világbajnok:
--------------------------------------------
Magdalena Neuner (Németország) 21:07.0 p/0 lőhiba
2. Darja Domracseva (Fehéroroszország) 15.2 mp hátrány/0
3. Vita Szemerenko (Ukrajna) 37.6 mp h./0
...71. Szőcs Emőke 4:01.4 p h./2

 
T

TH6777

Vendég


Kékesi Márton nyerte az ifjúsági I kategória férfi műlesikló-versenyét az olaszországi Roccarassóban rendezett korosztályos alpesisí-világbajnokságon.

Kaszó Klára, a hazai szövetség ügyvezető elnöke szombaton azt mondta, a 16 esztendős síző a műlesiklásban aratott győzelme mellett szuper-óriásműlesiklásban – saját korcsoportja versenyében – másodikként zárt.

Az ifjúsági vb – melyen négy magyar, Kékesi, Bujtás Csaba, Úry Zsuzsanna és Hellner Donáta állt rajthoz – pénteken zárult.



Rövidpályás gyorskorcsolya-vb - Heidum hatodik lett 500 m-en


Heidum Bernadett hatodik lett 500 m-en a rövidpályás gyorskorcsolyázók Sanghajban zajló világbajnokságának szombati napján.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a magyar versenyző az első körben megnyerte futamát, majd egy harmadik hellyel lépett tovább, s a negyeddöntőben is második lett, így készülhetett az elődöntőre. Innen ugyanakkor már nem sikerült beverekednie magát a legjobb négy közé, s összesítésben a hatodik pozícióban végzett.
Rajta kívül Knoch Viktor ment még egy kört, de a második forduló már a végállomást jelentette számára. Lajtos Szandra és a pályafutása első felnőtt vb-jén szereplő Oláh Bence az első futama után búcsúzott. Knoch 24.-ként, Lajtos és Oláh pedig egyformán 34.-ként zárt 500 m-en.

A vb-n vasárnap az 1000 méteres versenyeket és a 3000 méteres szuperdöntőket rendezik.
 

maja83

Állandó Tag
Állandó Tag
[h=2]Műkorcsolya VB(2012)-férfiak[/h]

Az első két hely szintén a papírforma szaerint kelt el, ám a harmadik helyen végző ember abszolut meglepetésnek számít. Brian Joubert és Florent Amodio összeszedték maguk a hazai versenyre, de dobogóra sajnos nem jutottak. Érdekesség egyébként, hogy a világbajnok Patrick Chan úgy tudta megőrizni első helyét, hogy a szabadprogramban hibát vétett. A feltörekvő Javier Fernández pedig ha ilyen pozitívan folytatja, akár az olimpiára is beérhet teljesen!
RankNameNationTotal pointsPRSPFS
1Patrick Chan
22px-Flag_of_Canada.svg.png
Canada
266.11189.411176.70
2Daisuke Takahashi
22px-Flag_of_Japan.svg.png
Japan
259.66385.723173.94
3Yuzuru Hanyu
22px-Flag_of_Japan.svg.png
Japan
251.06777.072173.99
4Brian Joubert
22px-Flag_of_France.svg.png
France
244.58483.475161.11
5Florent Amodio
22px-Flag_of_Japan.svg.png
Japan
243.03679.964163.07
6Michal Březina
22px-Flag_of_the_Czech_Republic.svg.png
Czech Republic
239.55287.677151.88
7Denis Ten
22px-Flag_of_Kazakhstan.svg.png
Kazakhstan
229.70876.006153.70
8Jeremy Abbott
22px-Flag_of_the_United_States.svg.png
United States
226.19974.858151.34
9Javier Fernández
22px-Flag_of_Spain.svg.png
Spain
225.87581.8714144.00
10Samuel Contesti
22px-Flag_of_Italy.svg.png
Italy
224.891173.559151.34
11Takahiko Kozuka
22px-Flag_of_Japan.svg.png
Japan
218.631371.7811146.85
12Kevin Reynolds
22px-Flag_of_Canada.svg.png
Canada
217.201272.9513144.25
13Adam Rippon
22px-Flag_of_the_United_States.svg.png
United States
216.631073.5516143.08
14Song Nan
22px-Flag_of_the_People%27s_Republic_of_China.svg.png
China
216.331130.751569.5812146.75
15Kevin van der Perren
22px-Flag_of_Belgium_%28civil%29.svg.png
Belgium
214.041866.3810147.66
16Tomáš Verner
22px-Flag_of_the_Czech_Republic.svg.png
Czech Republic
210.661470.3817140.28
17Sergei Voronov
22px-Flag_of_Russia.svg.png
Russia
210.042128.471766.8115143.23
18Artur Gachinski
22px-Flag_of_Russia.svg.png
Russia
205.061668.5018136.56
19Misha Ge
22px-Flag_of_Uzbekistan.svg.png
Uzbekistan
186.414124.411965.2923121.12
20Peter Liebers
22px-Flag_of_Germany.svg.png
Germany
184.132358.2119125.92
21Christopher Caluza
22px-Flag_of_the_Philippines.svg.png
Philippines
184.108112.082061.8720122.23
22Viktor Pfeifer
22px-Flag_of_Austria.svg.png
Austria
182.546120.482160.6121121.93
23Kim Lucine
22px-Flag_of_Monaco.svg.png
Monaco
181.375122.582259.9322121.44
24Javier Raya
22px-Flag_of_Spain.svg.png
Spain
167.489111.662457.2224110.26

<thead>
</thead><tbody>
</tbody>
 

Petyko70

Állandó Tag
Állandó Tag
Utolsó curlinges bejegyzés óta sokat változott a világ, új Ifi bajnokok vannak WSC Texila fiú és a lányok is, Gyuriék és Szandiék megvédték címüket, így decemberben az A csoportban ŐK versenyzenek és remélhetőleg az Eurósport is mutat pár meccset velük :)

Magam is játszom az FTC-Fradi csapatban :)


Culr.jpg
 
T

TH6777

Vendég
Norbi az új-zélandi télből indul az olimpia felé


<right>

</right>

Az alpesi síző Farkas Norbert az ausztriai edzőtábor után csak átmenetileg tartózkodik Magyarországon, augusztus 11-től ugyanis Új-Zélandon próbál közelebb kerülni a 2014-es téli olimpiához.
Miközben mi itthon küzdünk az újra erőre kapó kánikulával, Farkas Norbert a havon tölti a „fél életét”, ráadásul hamarosan nem mindennapi kalandba vág bele. Bár nekünk, földi halandóknak már az is kaland, hogy július-augusztusban a mölltali gleccseren készülhet a téli síidényre.

Most rövid időn belül kétszer is kijutottam ide, előbb öt napig az óriás-műlesiklást gyakorolhattam, majd a családdal töltött napok és kondiedzések után megint jött öt nap Mölltalban, csak már szlalommal – mesélte a Felix Promotion sportmenedzser-irodával együttműködő Norbi. –

A második tábor azért is volt különleges, mert a tavaszi műtétem óta először mentem nagy kapuk között, amelyekkel már rendes kontaktus is volt. Jól ment minden, a kezem bírta, az első pár csúszásnál még fájt, de aztán bejárattam… Az ilyen gleccsereken nagyon fontos a szerencse is. Ha kifogunk egy hidegebb, tiszta éjszakát, akkor másnap az első két órában még kemény pályán gyakorolhatunk. Ha pechem van, akkor puha a hó, nehezek a körülmények, a kiszámíthatóság miatt az év ezen szakaszában ezért megy a többség Új-Zélandra, Ausztráliába vagy Dél-Amerikába. Ráadásul ott az edzések mellett versenyek is vannak.”
És tegyük hozzá gyorsan: hamarosan Farkas Norbert is ott lesz. Ahogyan ő fogalmazott, a Felix Promotion és szponzorok nélkül ez sohasem sikerült volna. „Nem tudom, hogyan köszönjem meg Rácz Félixnek és csapatának, illetve a támogatóknak, hogy egy hónapra elmehetek Új-Zélandra – mondta Farkas Norbi. –Augusztus 11-én indulunk, Coronet Peakon és Mount Hutton lesznek a versenyek. Az előbbin húsz, az utóbbin tíz napot töltünk el, és végig olyan körülmények között dolgozhatunk, mintha tél lenne. Tizenhat verseny lesz ebben az időszakban, nem mindegyiken indulhatunk, hiszen az nem férne bele, de ahol lehet, rajthoz állok. Meghosszabbítjuk a szezont, és gőzerővel készülünk az olimpiára.”


nl_6d8664891cf62b3fa7797ee63a549825.jpg



Bizony, a kalandos, 30 órás repülőút (amelyre ráadásul a mintegy 100 kilónyi sífelszerelés már „elindult”) után szinte kizárólag Szocsi lesz célkeresztben. Ahogyan a következő másfél évben folyamatosan…

„Augusztus elsején megkezdődött az olimpiai kvalifikációs időszak, innentől minden FIS-ponttal közelebb lehet kerülni a 2014-es téli olimpiához. Nekem ezeken a kontinentális viadalokon is az a célom, hogy minél jobb pontszámot érjek el.” – jelentette ki Norbi.

A fiatalembernek ráadásul remek lesz a technikai háttere. A CASON segítségével lesz rajta egy nyomkövető, ami folyamatosan mutatja, merre kalandozik (itt lehet figyelni az útját:
http://www.hirot.hu/norbi.htm), a SIM-kártyát pedig a Vodafone biztosítja a készülékhez, illetve a túrához. A telekommunikációs cég lesz az út kommunikációs partnere, Norbi az ő segítségével tud folyamatosan beszámolni az edzéseiről, így tudja még könnyebben feltölteni a fejkamerájával készült felvételeket Facebook-oldalára. Ahogyan ő fogalmazott, igazi hírözönnel akar kedveskedni a magyar sírajongóknak.
 
T

TH6777

Vendég
Legjobb női snowboardosunk Új-Zélandon is bizonyított


Gyarmati Anna dobogós eredménnyel, Európa legjobbjaként kezdte 2012/2013-as szezonját

<right>
</right>

ASP_9560.jpg


Szombat hajnalban Gyarmati Panka nemcsak Magyarországnak, hanem Európának is dicsőséget szerzett teljesítményével: harmadik lett a Billabong Bro Down 4 csillagos minősítésű világversenyen.

Hatalmas sikerrel indult Gyarmati Panka 6 hetes Új-Zélandi túrája. A 18 éves lány a legjobb európai versenyzőként harmadik helyen végzett a Billabong Bro Down 4 csillagos minősítésű döntőjén, slope style versenyszámban. Az egri sportoló egyedülálló stílusával és hátraszaltójával lenyűgözte a zsűrit. A World Snowboard Tour állomás szombati versenynapját tökéletes körülmények között rendezték. A szervezők változatos Slope Style pályát építettek korlátokkal, három ugratóval, amely közül az utolsó volt a legveszélyesebb: 20 méternél is hosszabb vízszintes résszel látták el. Panka a döntő második körében kockáztatott és az első ugratón rápróbált a számára is új trükknek számító Cab 5-re (fordított alapállásból indított 540 fokos fordulat). A taktika bevált, sikerült az új trükk, így magabiztosan adta, a megszokott back hármat és backflip method-ot. Ez utóbbit, amely egy hátraszaltó egy igazán homorítós grabbel, igazi közönségkedvenccé avatta Pankát (ezt a verseny hivatalos sajtóközleménye is kiemeli).
Panka a Bro Down után az ötcsilagos Burton High Fives-on indul, majd a Red Bull Performance Campen vesz részt, a világ legjobbjaival.

Női eredménylista:1[SUP]. [/SUP]Christy Prior (NZL)

2[SUP]. [/SUP]Shelly Gotlieb (NZL)

3 Panka Gyarmati (HUN)
 
T

TH6777

Vendég
Norbi: az óceán és a hegycsúcsok között

image_063fcf5433832a32544edc0b78e90d85.jpg

<right>

</right>
Óriási edzésprogrammal folytatódott Farkas Norbert téli felkészülése az új-zélandi alpesisí-edzőbátorban.

A versenyeket követően egy hét kőkemény edzéssel folytatta felkészülését az Új-Zélandon táborozó Farkas Norbert. A Felix Promotionnel együttműködő alpesi síző Cardronán (a Coronet Peakhez képesti helyszínváltozást az indokolta, hogy a cardronai pálya jobb állapotban van és több rajta a hó) gyakorolt, a szlovák és az angol csapattal közösen. Egy-egy nap legalább három óra gyakorlás jutott neki, ennyi idő alatt, profi körülmények között legalább 7-8 menetre volt idő és lehetőség.
„Az edzők folyamatosan kameráznak, amit este közösen elemzünk. Óriás-műlesiklást edzettünk, időméréssel, az angolokkal és a szlovákokkal mentünk egy pályában. Jól ment, végre jól is éreztem, és az időeredményeim is jók lettek. Nyolc menetet mentünk, és csak egyszer estem ki, úgyhogy kezd összeállni minden” – mondta Norbi.

Az óriás-műlesiklás után egy kevés lesiklás is „belefért” a heti programba, ami sorozatban hat edzésnapot jelentett. Norbi és edzője, Armin Brunner a maratoni menetet rövid kirándulással zárta, méghozzá Fiordlandbe, az óceán partjára.


nl_d291f6cb18da4f3be776137f0086bd4d.jpg



„Összességében szerintem a táj nem nagyban különbözik Ausztriától, de az életmód nagyon más. Az egész 200 km-es úton legfeljebb 5 autóval találkoztunk, és végig a civilizációtól teljesen távol lévő farmok mellett jöttünk el. Mindenhol volt egy lakóház, attól 300 méterre egy istálló, és ezek mellett egy mezőn vagy 500 bárány” – mesélte élményeiről Farkas Norbert.


Norbira nehéz időszak vár, hiszen a következő napokban kéthetes versenysorozaton vesz részt.

 
T

TH6777

Vendég
Harc a hóval és az elemekkel

2012. 09. 04. 11.14


images
<right style="text-align: center; "> </right>

<right>
</right>

A 2014-es szocsi téli olimpiáról álmodozó Farkas Norbert három hegyet is megjárt a napokban, több-kevesebb sikerrel. Volt jól és rosszul sikerült versenye, de akadtak olyanok is, amelyeket a szeszélyes időjárás miatt nem tudtak megrendezni.


images



A 2014-es szocsi téli olimpiáról álmodozó Farkas Norbert három hegyet is megjárt a napokban, több-kevesebb sikerrel. Volt jól és rosszul sikerült versenye, de akadtak olyanok is, amelyeket a szeszélyes időjárás miatt nem tudtak megrendezni.

Coronet Peak, Cardrona és Mount Hutt lejtőibe is belekóstolhatott az elmúlt napokban Farkas Norbert. A Cason és a Vodafone támogatásával Új-Zélandon készülő alpesi síző ráadásul nem csupán edzéseken, hanem – amikor az időjárás engedte – versenyeken is megmérethette magát. Ráadásul az első viadal, az új-zélandi nemzetközi bajnokság óriás-műlesiklása kifejezetten jól sikerült neki.


images
images


„Bár mindkét futamban hibáztam, jónak éreztem a meneteket, és az edzők is elégedettek voltak velem”
– mondta a Felix Promotion sportmenedzser-irodával együttműködő tehetség.

A viadalt az osztrákok Világkupa-menője (bizony, ők voltak többségben Coronet Peaken), Fritz Dopfer nyerte meg, Norbi a 42. helyen végzett, ideje 7 százalékkal volt rosszabb a végső győztesénél.


A szlalomban az első futamban kiesett a 2014-es olimpiára készülő Farkas, de ott legalább lécet csatolhatott. Cardronán a köd, az ismeretlen terepnek számító (és végül ebben a kategóriában „megragadó”) Treble Cone-on az eső gátolta meg az újabb versenyt. Mindkettő a havas lehetőség elúszása mellett azért is volt fájó, mert a számítások szerint Norbi jó rajtszámmal
indulhatott volna óriásban, illetve műlesiklásban is.


nl_8bf4fcbe93b05a44e6e75a518d1bbabf.jpg


Így aztán más jellegű rajt várt Norbira és Armin Brunnerre: elhagyták addigi bázisukat, Arrowtownt, és átköltöztek a 450 kilométerre lévő Methvenbe. Itt tíz napot tölt el a mini küldöttség, amely az első nap „belekóstolt” a körülményekbe. A legjobb helyi hegyre, a Mount Huttra meredek, korlátok nélküli köves földút visz fel, ennek leküzdése könnyen ment, a köd azonban legyőzhetetlen rivális volt. Az első nap emiatt a két edzés elmaradt, viszont a versenyre nézve kedvező előjel, hogy Norbi 17-essel indulhat, ami saját bevallása szerint a lesikló pontszámával máshol nem fordulhatna elő vele.


images
images

 
T

TH6777

Vendég
Lindsey Vonn a férfiak között akar indulni

2012. 10. 08. 06.32
<right>
Lindsey-Vonn3_640x480.jpg

</right>
<right>
</right>

A 27 éves olimpiai bajnoknő, a síszezon első férfi lesikló Vk-versenyén szeretne részt venni.

A női összetett Világkupa-sorozat címvédője, az amerikai Lindsey Vonn azt kérte a nemzetközi szövetségtől (FIS), hogy részt vehessen egy férfiaknak kiírt lesikló Világkupa-versenyen.


A leggyorsabb alpesi szám 2010-es olimpiai bajnoka november 24-én, a 2012/2013-as szezon első férfi lesikló viadalán szeretne rajthoz állni a kanadai Lake Louise-ban.


Az FIS a héten már tárgyalt Vonn kérelméről, ám végső döntést majd csupán novemberben várható.


A 27 éves amerikai síző pályafutása során 53 Világkupa-versenyt nyert meg, ezek közül 26-ot lesiklásban, s az előző szezonban nem csupán összetettben, de - többek között - ebben a számban is az élen végzett a Vk-pontversenyben.
 
T

TH6777

Vendég
images


Szocsi 2014 - Elégedetlen a Nemzetközi Sí Szövetség elnöke

Elégedetlen a 2014-es szocsi téli olimpia előkészületeivel Gian Franco Kasper, a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) elnöke.

A svájci sportvezető a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt heti helyszínbejárásával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Szocsiban olyan a helyzet, mint az építkezések megkezdése előtt.


Még a versenyhelyszínek sincsenek készen - tette hozzá Kasper, aki azt mondta, a síugrók pályáján nem épült még meg a bírói torony, amelynek eredetileg a decemberben sorra kerülő Világkupán már állnia kellene, és jövő februárra véglegesen kész kellene lennie.


"Mindemellett jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a síugróversenyeket építéstechnikai, illetve biztonsági és közlekedési hibák miatt csupán 7500 néző követhetné a helyszínen" - fogalmazott a FIS elnöke.

Ebben már benne vannak az újságírók, a szponzorok és az olimpiai család tagjai; a NOB-nak így előre meg kellene határoznia, hogy ki lehet ott és ki nem - tette hozzá.

 
T

TH6777

Vendég
images


Róma központjában rendeznének alpesisí Vk-versenyt

Olaszország téli sportokat összefogó szövetsége (FISI) közölte: egyre közelebb kerül a megvalósításhoz az a terv, hogy alpesisí Világkupa-versenyt rendezzenek Róma történelmi belvárosában.

A FISI az ókori lóversenypályán, a Circus Maximuson képzeli el a viadalt - 2014-ben vagy 2015-ben. Az ötlet az, hogy egy 60 méter magas és 250 méter hosszú rámpát építenek, a havat pedig odaszállítják.


A helyszínt már megtekintette Günter Hujara, a férfi Vk-sorozat versenyigazgatója is, aki azt mondta: egy városi versenyhez nem is találhatnának jobb színhelyet, mint a Circus Maximus.


Korábban volt már példa hasonló viadalra: februárban, Moszkvában párhuzamos műlesikló versenyt rendeztek egy óriási rámpán.

 

igniculus

Állandó Tag
Állandó Tag
Látom, tavasz óta nem volt itt műkoris bejegyzés. Az érdeklődőknek: már zajlanak az idei világkupa-szezon első állomásának, a Skate Americának versenyei. Magyar induló ugyan nincs, de itt vannak a versenyeredmények félidőben:

Férfi egyéni
1. Yuzuru HANYU (JPN) 95.07
2. Takahiko KOZUKA (JPN) 85.32
3. Jeremy ABBOTT (USA) 77.71
4. Tatsuki MACHIDA (JPN) 75.78
5. Konstantin MENSHOV (RUS) 73.32
6. Michal BREZINA (CZE) 69.26
7. Armin MAHBANOOZADEH (USA) 68.27
8. Alexander MAJOROV (SWE) 60.48
9. Tomas VERNER (CZE) 58.79
10. Douglas RAZZANO (USA) 57.06
 
Oldal tetejére