Hírek Torontói magyarok felforgatták a kanadai labdarúgást

Hungaria Toronto Vasas FC. Nem csalás, nem ámítás, van egy ilyen – kétharmadrészt magyar játékosokat foglalkoztató – futballcsapat Kanadában. Jó, jó, nem hasonlítható a Real Madridhoz, de egy fordulóval a befejezés előtt már megnyerte Ontario állam keleti térségének bajnokságát, ami a kanadai labdarúgás harmadik vonalának tekinthető. Interjú Horvát Adalbert klubtulajdonossal, a torontói Brüll Alfréddal.

Egy jól tájékozott ismerősömtől kaptam Horvát úr telefonszámát, és az infót, hogy Torontóban működik egy magyar futballcsapat, amely éppen megnyerte a regionális bajnokságot. Ráadásul ennek a csapatnak 2012 és 2015 között neves magyar edzője volt Kiss László, a „Kampó” személyében, akit fénykorában Mini Menotti néven emlegettek, amikor még Verebes József pályaedzőjeként oroszlánrészt vállalt az MTK 1987-es bajnoki címéből.

Horvát úr teljes neve Horvát Adalbert, mindössze 36 esztendős, ő a Hungaria Toronto Vasas FC – mert ez a klub teljes neve – tulajdonosa, és sokkoló információval kezdi telefonbeszélgetésünket.Megnéztem minden fellelhető honlapot, visszamentem ötven évet az időben, de nem találtam hasonló bravúrt: ez az első eset, hogy magyar identitású futballcsapat bajnokságot nyer Kanadában – mondja a fiatal vállalkozó, aki alig tizenhárom éve, 2008-ban hagyta el az óhazát, és telepedett le az újvilágban, ahol lényegében egyedül finanszírozza a klubot néhány magyar üzletember, étteremtulajdonos segítségével. – Amit megnyertünk, az Ontario állam keleti térségének a bajnoksága, ez valójában a kanadai futball harmadik vonala, amatőr liga, amely területi alapon töb regionális ligából áll össze. A mi klubunk 2003-ban alakult, öt évvel az előtt, hogy én kijöttem volna Kanadába, Rajnák Ágnes és Turcsik Károly alapította. Eleinte ilyen háztömb körüli, meg terembajnokságokban vitézkedett a csapat, de amikor 2008-ban kijöttem, bizonyos Deák László átvette a klubot, és Toronto Vasas FC néven ment tovább 2012 és 2015 között Kiss László volt az edzőnk!

A 2003-ban alakult klub vezetőségében tiszteletbeli elnökként a Torontóban élő Lami Kálmán is részt vett, aki persze nem azonos Moldova hősével a Ferencvárosi koktélból, Lami Árpáddal, a halhatatlan balhátvéddel. Bár Lami Kálmán is már-már halhatatlan volt, szép kort élt meg, 2007-ben, 86 éves korában távozott az élők sorából. Nagy játékos volt, valaha Illovszky Rudolffal, Szilágyi Gyulával játszott együtt a Vasasban. 2015-ben a Deák László létre hozta a Hungária nevű egyesületet, amely egyesült a Toronto Vasas FC-vel, és hat éve ez az egyesült klub működik, ez nyerte meg most a kelet-ontariói bajnokságot.

image10

Fotó: A diadalmas torontói magyarok. Horvát Adalbert

Gyakorlatilag én gyúrtam össze ezt a két klubot, engedélyt kértem és kaptam Markovits László úrtól, a Vasas SC elnökétől a névhasználatra. Én vagyok az elnök, de Turcsik és Deák urak megmaradtak tiszteletbeli elnöknek, ők idősebb urak – folytatta Horvát úr, aki évekig a csapat gólkirálya és legjobb játékosa volt. – Jómagam vérmes Vasas-drukker vagyok, ezért is van benne a Vasas a klub nevében. Jelentős magyar kolónia él Torontóban és környékén, mintegy hatvanezren vagyunk, és a csapat játékosainak a kétharmada is magyar, de vannak játékosaink más országokból is.

A közelmúltban Dunaszerdahelyről is érkezett két magyar játékos, Boráros Attila és Bazsó Zsolt, , továbbá Kovács Péter Levente. Nagy köszönettel tartoznak Meskó Tamás kapusnak és csapatkapitánynak, aki bravúros védéseivel járult hozzá a sikerekhez, a tartományi bajnokság megnyeréséhez.

Kiss László szép emlékként idézte fel a 2012 és 2015 között Torontóban töltött három évet.

Amatőr csapat a Hungária Toronto Vasas FC, szerelemből futballoznak ott a magyar és nem magyar srácok – mondta az örök ellenzéki „Kampó”. – Jól éreztem magam a klubnál, szerény, de biztos megélhetést biztosítottak nekem, örömmel hallom, hogy megnyerték a tartományi bajnokságot.

Persze jelentős volt a fluktuáció a csapatban, sok tehetséges magyar srác, aki odakint természetesen dolgozott, hiszen a klubnál nem fizettek, egy idő után odébb állt, mivel jól kerestek, és minél többet dolgoztak, annál több pénz állt a házhoz. Akár havi két-háromezer follár is, ami óriási különbség volt a Magyarországon megkeresett 60-100 ezer forinthoz képest. Egy idő után egyszerűen már nem maradt idejük a játékra.

image11

Fotó: A csapat és tulajdonosa, Horvát Adalbert. Horvát Adalbert

De hát ez a legtöbb amatőr csapatnál így van, beszéljünk akár Kanadáról, akár Magyarországról.

Most azonban nagy az öröm a klub háza táján, hiszen az utolsó fordulóbeli, Toronto Celtic elleni meccs eredményétől függetlenül már bajnokok!

foci.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

kisboszi73 wrote on balacy's profile.
Sziasztok. Keresem a 700. feletti Júlia, Romana köteteket. Nem tudjátok hol találhatom meg?
sva1 wrote on sfbarat's profile.
Szia! érdeklődni szeretnék, hogy Lynda Juall Carpenito: Ápolási diagnózisok című könyve meg van-e neked valamilyen formátumban? Hálásan köszönöm válaszodat:
Imici48 wrote on soltonka's profile.
Nem értettem - mit lehet "megnyitni", illetve milyen képre tudok kattintani. Kösz! Imre
Emmyke wrote on Lisa Joconde's profile.
Keves Lisa ,
A sal a sarkarol van kötve es sregen vannak rajta mintak a csart hullamos mintat megtalaltam a neten.

1-4. sor : 4 sima , 4 forditott szemek
5-8.sor: csak forditott szemek
9-12.sor: 4 forditott, 4 sima szemek
13-16.sor pedig csak sima szemek
üdv. Emmyke

Statisztikák

Témák
36,869
Üzenet
4,489,905
Tagok
595,892
Legújabb tagunk
gilax13
Oldal tetejére