Transzperszonális pszichológia

bajika témája a 'Alternatív gyógymódok' fórumban , 2010 Február 28.

 1. bajika

  bajika Állandó Tag

  .
   
 2. Sziasztok, transzperszonális pszichoterápiával foglalkozom, utolsó éves, végzős hallgatóként. Ha valakit érdekel a téma, esetleg úgy érzi, olyan problémája van, amiből mások is tanulhatnak, tapasztalhatnak, és megosztaná velünk, szívesen segítek. A személyesebb jellegű jöhet privát üzenetbe is.
   
 3. A Demiurgosz

  A Demiurgosz Állandó Tag

  Az egyik legproduktívabb és legéletszerűbb lélektani irányzat, és a pszichológia kurzusainkon következetesen egy szóval sem említették...
  ..csak a kognitív szemét és patkány kondicionálás.
   
  EGÉRVADÁSZ kedveli ezt.
 4. A Demiurgosz

  A Demiurgosz Állandó Tag

  Szóval... miféle problémákkal lehet jönni terapeutázkodni? Kellene valami kedvcsináló, egy reprezentatív lista a problémahalmazokról, ami megihleti a népet. :)
  Én csak annyit tudok róla, hogy a transzperszonális irányzat foglalkozott/foglalkozik a csúcsélmények és tudati állapotok összefüggéseivel.
   
 5. Hali, bármivel, ami probléma... :)
  Igen, a módosult tudatállapotok elég érdekes része a transzperszonalitásnak... izgalmas terület. Nincs külön probléma halmaz, csak más fajta szemlélet.


   
 6. elke

  elke Vendég

  Komolyan szerenék néhány szó ismertetőt erről a Transzperszonális pszichológia lényegéről módszeréről is. Mert senki nem fogja tudni miről szól ez a topik. Ezt tenném nyító üzenetnek be az üres post helyet. Valamint kérdezem melyik altopikba soroljam bele? Vallás, filozófia szellemtanra gondolok.

  Akár privátban is jöhet javaslat a nyitó hozzászólást külön hozzászólásban kérem, hogy egy az egyben át tudjam tenni. Köszönettel: elke
   
 7. Aneli

  Aneli Állandó Tag

  Angyal! Én is . Te hol? Ha van valami nagyszerü élményed oszd meg velünk .
   
 8. oliyboty

  oliyboty Vendég

  Én is támogatnám, ha erről lehetne kicsit bővebb felvilágosítást kapni, hogy tulajdonképpen ez micsoda nagy vonalakban, mivel foglalkozik, mik tartoznak ide, miről lehet írni, milyen problémákkal kapcsolatosan lehet tanácsot kérni, mert őszintén szólva fogalmam sincs, hogy ez micsoda...:rolleyes:
   
 9. sirkan49

  sirkan49 Kitiltott (BANned)  Mi a Transzperszonális pszichológia?

  A „transzperszonális” kifejezés latin eredetű szó, jelentése: „túl a személyesen”. A jelzőt C. G. Jung használta először, énünk legmélyebb magvára, a spirituális (szellemi) tartományra utalva. A transzperszonális pszichológia, - a nyugati ihletésű pszichoanalízis, a kognitív magatartás-lélektan, a humanisztikus pszichológia, valamint a keleti bölcselet eredményeire építve -, e tartomány jelenségeit kutatja. Különösen azokra a csúcsélményekre (az élet néha fájdalmas, máskor örömteli, extázissá fokozódó pillanataira) koncentrál, amelyek megtapasztalása révén egyre mélyebben ismerjük meg önmagunkat, miközben minden egyes megismerési aktussal meg is haladjuk a régi énünket. Így találhatunk rá életünk értelmére, így élhetjük át egységünket a léttel, mindennel, ami van, mindennel, ami történik.
  A transzperszonális terapeuta azt szeretné elérni, hogy ebbe a folyamatba a gyógyulni vágyó kliens is bekapcsolódjon. Ennek segítésére a terapeutának sokféle módszere van, de mindenek előtt módosult tudat-állapotokat előidéző technikákat tanít. Annak függvényében ugyanis, ahogy ezeket a kliens rendszeresen alkalmazza, felébrednek öngyógyító energiái, és a benne rejlő tudattalan bölcsességére hagyatkozva képes lesz újraépíteni magát: újra képes lesz szeretni, önmagáért és másokért felelősséget vállalni. Az életvezetési problémái és a belőlük fakadó pszichés tünetei pedig annak arányában oldódnak és szűnnek majd meg, ahogy ezen az úton mindinkább előre halad. - Így egyre teljesebb, kreatívabb és örömtelibb életet élhet. Mára a transzperszonális pszichológia / terápia dinamikusan fejlődő, és korunk lélektanát alapvetően meghatározó áramlattá, un. „negyedik erővé” vált.

  A legkiemelkedőbb tanítói: C. G. Jung, Roberto Assagioli, Abraham Maslow, Erich Fromm, Viktor Frankl, Stanislav Grof és Ken Wilber.

  (Bár Stanislav Grof inkább az LSD-vel foglalkozott többet.) :D

  A tudatalatti ösvényein


  Szóval szerintem a valláshoz semmi köze,de annál inkább lehet "filozófálni" rajta.
   
 10. oliyboty

  oliyboty Vendég

  Az alternatív gyógymódok közé nem lehetne betenni?:p Sirkan válasza után, én leginkább ide sorolnám be;)
   
 11. Aneli

  Aneli Állandó Tag

  Még annyit Sirkan49 hozzászólásához, hogy a transzperszonalis pszichológia fiatal tudomány, Kaliforniában a Manlo parkban 5 pszichológus döntött erről a tudományról hogy létrehozzák a Traszperszonalis Pszichológiai Intézetet 1967-ben
  Grof javaslatára lett a neve transzperszonalis pszichológia.Volt olyan javaslat is hogy transzhumanisztikus pszichológia. Valóban Grof inkább az LSD-vel foglalkozott,most ezt a könyvét olvasom, de ő alkotta meg az ugynevezett holotróp légzéstechnikát, amivel ugyanilyen állapotban el lehet jutni, bár nem teljesen az ő ötlete volt, bennszülött csoportok tanulmányozása különböző törzseknél- ezt figyelte,kutatta és igy jött létre a holotróp légzéstechnika. Sámán légzés, transzállapotba kerülés, vagyis ugyanezt fejezi ki mostani bennszülött törzseknél a ritmikus tánc, dobolás, ének stb.
   
 12. sirkan49

  sirkan49 Kitiltott (BANned)

  Szia Aneli!

  Leírnád a könyv címét,amit most olvasol? A lizergsavról én többek között ezt is olvastam:

  ...„A kiváló matematikus és csillagász maják teremtésmítosza minden kétséget kizár. Könyveiket ugyan a katolikus egyház elégette, de szerencsére a teremtésmítoszt leíró mű egyike volt azoknak, amik megmenekültek a lángoktól. Az alábbi részlet Popol Vuh: Az ősi kicse maják szent könyve című művéből való. A könyvet Adrian Recinos fordította majáról spanyolra.
  Angol nyelven az University of Oklahoma Press gondozásában jelent meg 1950-ben.

  Aztán azt mondta Huracon, Tepeü, Gucumatz, mikor a jóssal, a Készítővel beszélt: „Együtt kell dolgoznotok és megtalálni annak módját, hogy az ember, akit teremteni fogunk, itasson és tápláljon minket, hívjon minket és emlékezzen ránk... Hívjon minket, imádjon minket, tartson meg emlékezetében minket a teremtett ember, az erkölcsös ember.Így legyen."

  A világ túlsó felén élt sumerok teremtésmítoszában pontosan ugyanez fogalmazódik meg. Ez a mítosz ősibb a bibliainál és a sémitánál is. A vallásos hit formájában rendszeresen kisugárzott pszichikai energia erősíti és fenntartja azokat az isteneket, akik felé a hódolat irányul. Fejlődésünk jelenlegi szakaszában már nem bigott vakhitre van szükség, hanem inkább az őseinket Földre telepítő multidimenzionális lényekkel való szimbiotikus kapcsolat tudatos megértésére. Ha most annak reményében jelzik a jelenlétüket, hogy képesek vagyunk a megértésre és kommunikációra a vakbuzgó hit helyett, akkor a jelzések figyelmen kívül hagyása arra a következtetésre juttatja őket, hogy a kísérlet megbukott, be kell fejezni.

  A teljes városokat elpusztító atombombák megjelenése után röviddel világszerte jelentkező LSD- és ufó jelenségek nem elszigetelt, különválasztható események, hanem épp ellenkezőleg: közeli kapcsolatban állnak egymással. Mindkét jelenséget túlvilági jelleg és sokszínű fények jellemzik. Az LSD-t valószínűleg szándékosan hozták közénk, hogy felkészítsenek minket a nem emberi lényekkel való konfrontáció sokkjára. Az LSD volt a ruhapróba a főesemény: a tömeges landolások előtt? Dr. Albert Hoffman „híres hibáját", amellyel felfedezte az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező LSD-25-öt, s normális laboratóriumi eljárásokkal „véletlenül" rátalált a rengeteg lizergsav közül, telepatikus úton is inspirálhatták.

  Mielőtt az LSD különleges tulajdonságai közismertté váltak volna, bárki legálisan megrendelhette a gyártótól, a svájci Sandoz Laboratories-től, aki hozzá tudott jutni cégjelzéssel ellátott levélpapírhoz. Amikor bevezették az eladására vonatkozó szigorításokat, egy férfi elhatározta, hogy egymaga létrehoz egy új forrást a Sandoz helyett. Ez a férfi a híres gerillavegyész, Augustus Owsley Stanley volt, akit a világ Owsley néven ismert meg. Az ő LSD-je volt a legtisztább és a legerősebb a valaha is forgalomba kerültek közül, minősége legendássá vált. 1965-67-es letartóztatása között a becslések szerint 1-4 millió dózist készített és forgalmazott a „fehér villámból". Charles Perrynek, aki a barátja volt ebben az időszakban, a Rolling Stone 1982. november 25-i számában jelent meg cikke „Owsley és én" címmel. A következő állítás a cikk tetőpontja.

  Természetesen foglalkozott olyan elméletekkel, amikkel mások nem voltak hajlandóak. Például 1967-ben közhelynek számított, hogy az LSD az emberi faj gyorsított evolúcióját váltja ki, de csak Owstley hozakodott elő váratlan kijelentésével: „Mi van, ha az LSD titkát más bolygóról származó idegen lények fedték fel előttünk, hogy hamarabb kifejlődjünk, mert elképzelhetetlen gépezeteikben kifejlődött intelligenciát használnak? És amikor már elég LSD-t bevettünk, amikor érettek leszünk, ...learatnak minket."

  Ha idegen intelligenciával létesítettek telepatikus kapcsolatot az őskorban a hopi indiánok, az ausztrál bennszülöttek, az afrikai dogonok, s néhány más, általunk nem ismert törzs ma is ezt teszi, akkor mi is megtehetjük. De nem szabad a kormányok szakértőire és a vallási vezetőkre bíznunk ezt a feladatot. Mindenki saját maga kell, hogy megkeresse a csillagok közötti pszichikai közösséget.”...

  (G.C. Andrews, Földönkívüliek közöttünk)
   
 13. HG3FCB BARBARA

  HG3FCB BARBARA Állandó Tag

  Amit kiemeltem színessel, arról mi a véleményetek?
   
 14. A Demiurgosz

  A Demiurgosz Állandó Tag

  Hoffmann maga is hangoztatta, hogy az LSD-25 hatalmas jelentőségű spirituális innováció az emberiség számára, és nem volt véletlen, hogy ezt felfedezte.
  Egyébként filozófus hajlamú, enyhén ezoterikus figura volt.

  Nem venném rossz néven, ha a földönkívüliek éjjel itt hagynának egy fél marék zselétablettát az éjjeliszekrényemen. :)

  Apropó, a goa szubkultúra két szignifikáns markere a pszichedelikus drogok, és az ufó-hit. :)
   
 15. sirkan49

  sirkan49 Kitiltott (BANned)


  A goa és a zenéje távol áll tőlem. :D Indiáért sem lelkesedem. Ha pedig beszéltél már drogossal,tudhatod,hogy ők sem valami szívderítőek. :D

  A földönkívüli meg számomra nem hit,hanem:tény!
   
 16. A Demiurgosz

  A Demiurgosz Állandó Tag

  Egy "drogos" és egy tudatos LSD-használó közt vannak jelentős különbségek. Nem ugyanaz a műfaj, nem ugyanaz a kaszt. Az LSD-használók "arisztokráciája" nem is használ hagyományos értelemben vett narkót, mint élénkítők, nyugtatók, alkohol, cigaretta. A bélyeget is csak ritkán veszik magukhoz, amit igényesebbek többnapos szellemi felkészüléssel és böjttel készítenek elő, a gombafogyasztók értelmesebbjei is így teszik.
  Ez persze szűk kaszt, csak a létezésükről tudok, személyesen nem ismerek ilyen embert, ritkák, nem pusztán kábszer-bajtársiasságról van benne szó.

  A goás dolog úgy látszik nem ért célt, a felhozott irodalom szerint az LSD-25 földönkívüliek által sugalmazott vegyület, felkészítő, spirituális-evolúciós serkentő. Erre említettem meg, hogy a goások, akik a bulijaikon nyelnek mindent, ami tudatmódosító, erősen ufóhívők, ami lehet összefüggés.
  Nem állat szándékomban korteskedni a goa zene és életmód mellett, főként, hogy ha hallanám, se ismerném fel a goa zenét. :)
   
 17. sirkan49

  sirkan49 Kitiltott (BANned)


  Ha van összefüggés,akkor szerinted milyen?


  Csak ennyit találtam a zenéről,de már a leírás alapján is idegesítő. :D


  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]A goa zene esetében viszonylag kevés jól behatárolható stílusjegy van. A számok ritmusa alapvetően 4/4, a sebessége 135-150 bpm között van leginkább, de természetesen vannak lassabb és gyorsabb számok is. A zenék sok furcsa, pszichedelikus hangból, agycsavaró és utaztató témákból, rengeteg ritmikai elemből és effektekből épülnek fel. A mai napig jellemzőek a 303-mások és sok goa/psy zenében található elektromos gitár. Az alapok leginkább kemény hangzású felező, vagy "guruló" basszusvonalra, 4/4-es ütős lábdobokra épülnek. A régebbi goatranceban domináns szerepet játszottak a nem európai skálákon írt keletiesebb dallamok, manapság a goa/psy zenékben inkább az egyszerűbb, de jobban megragadó és különleges hangzású témákra építenek. A goából rengeteg új stílus is kifejlődött, illetve maga a goa is metamorfózisokon ment keresztül. Így lett psychedelic trance (GMS, Logic Bomb, Space Tribe, Talamasca), a leginkább a skandinávok által képviselt progresszív minimál (Atmos, Son Kite, Ticon, Vibrasphere, Necton), progresszív psytrance (Parasense, Droidsect, Paste, új Etnica), psychedelic techno (Yumade, Paps) . [/FONT][/FONT]

  Inkább Mozart, Beethoven vagy Vivaldi. :D
   
 18. A Demiurgosz

  A Demiurgosz Állandó Tag

  Hááát én a leírásból nem értettem túl sokat, inkább képszerűen jelent meg előttem, de nem fogom védeni a goa zenét. Nem bizony, egy percig sem, annál sokkal nagyobb kultúrsznob vagyok. :)
  A szubkultúrát ismerem felszínesen, és inkább kultúrantropológiai szemszögből, (úgy, mint a "legszerveződöttebb" jelenlévő szubkultúra, ami a hallucinogén tudatmódosítás köré épült) sem mint valóságosan, de úgy nem is érdekel. Csekély számú zseniálisan eltalált gépzenén kívül nem tudom elviselni a stílust, és nem is értem. Egyáltalán nem intellektuális, az átlényegüléshez meg kell hozzá háborodni, ráadásul nem a dolog magasztos értelmében.

  Az összefüggéses dolog nagyon egyszerű, én nem gondoltam extra komplikált dolgokra, talán túlságosan is egyszerűsített a hasonlóság. Egyszerűen ott az LSD, meg akkor vegyük hozzá a hasonlóan működő anyagokat, ami az író szerint arra hívatott, hogy az emberek tudatát, lelkét felkészítse a befogadásra, az idegenekkel való találkozásra, spirituális továbblépésre. A goások meg tolnak mindenféle anyagot, és náluk jellemző a nyitottság az ufók iránt. Persze nem tudom, hogy milyen mértékben, lehet, hogy ez csak a kutató téveszméje volt, de az ufó-hitet és ufóvárást kötötte nagyon hozzájuk.
  Aztán hogy ennek a goásokban milyen alapja van, azt nem tudom, mivel nem kérdeztem ki egyet sem.


  Egyébként amióta megbetegedtem valami különös kórsággal, olyan lázas hallucinációim vannak, amit szerintem egy anyag sem tudna előidézni. Tökéletes öntudatvesztéses lidércnyomások mindenféle bizarr förtelemmel a tudattalan mélyéből, lassan már álomra sem szívesen hajtom a fejem, mert pillanatok alatt "bent vagyok" :D:D
   
 19. Aneli

  Aneli Állandó Tag

  A könyv cime A jövő pszichológiája, a pszichológia jövője- szerző természetesen Stanislav Grof.
   
  yjrb kedveli ezt.
 20. Aneli

  Aneli Állandó Tag

  Én nem ismerem a goát . A teremtésről pedig annyit tudok mondani hogy a metafizika " Hamvas Béla-Scientia Sacra I-II-III" tökéletesn leir mindent róla.
   

Megosztás