Fűben fában orvosság

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérdezném, létezik-e gyógynövény aranyér kezelésére?

Orbáncfű

(Hypericum perforatum)

Ez az erdő- és útszéleken, dombokon és réteken, júliustói szeptember közepéig virágzó növény,igen értékes gyógynövény. 25-60 cm magas ágas-bogas növény. Virágzata arany­sárga bogernyő. Hogy biztosan felismerjük, morzsoljunk össze egy teljesen kinyílt virágot; piros levet ereszt. A virágzásban lévő növényt gyűjtjük, teának és fürdőhöz. Orbáncfűolaj előállításához a virágokat használjuk.

Általánosan javallt:

  • depresszió kezelésére
  • vírusos és bakteriális fertőzésekre
  • a premenstruációs szindróma és a fibromyalgia tüneteinek kezelésére
  • idült fájdalom enyhítésére
  • az aranyérrel járó fájdalom enyhítésére
A régi, vallásos néphit a növény balzsamos, vérvörös virágnedvét az Üdvözítő vérével és sebeivel hozta összefüg­gésbe. Valóban, az orbáncfű a legjobb sebolaj, fájdalomcsil­lapító, gyulladásgátló és gyógyító hatása van.

A belőle készített teát alkalmazzák idegsérülések, mindenféle ideges panasz, zúzódásos sérülések esetén, továbbá ha valaki megemeli magát, és ettől lesz valami baja. De kitűnő szer hasmenés ellen is.

Beszédzavar, nyugtalan alvás, hisztériás rohamok, holdkórosság esetén éppúgy gyógyulást hoz az orbáncfű, mint ágybavizelés és depresszió esetén. Napjainkban nagy népszerűségét természetes depresszióellenes tulajdonságainak köszönheti. Az orbáncfüvet leginkább az enyhe depressziók kezelésében használják. A kutatók előtt nem teljesen ismert, hogy a növény miként fejti ki ezt a hatást, de minden bizonnyal a hangulati és érzelmi változásokat előidé­ző, az agyban termelődő vegyület, a szerotonin szintjét emeli. Kontrollált kísérlet adatait dolgozta fel az a tanulmány, amely megállapította, hogy az orbáncfű az enyhe és a közepes súlyosságú depresszió lefolyására ugyanolyan hatást képes gya­korolni, mint a hagyományos antidepresszáns szerek. (Bár még csak kor­látozott számú vizsgálati adat áll rendelkezésre a súlyos depressziós tü­netek elleni hatására vonatkozóan, úgy tűnik, súlyosabb depressziókban is hatékony). A gyógynövény elősegíti a mély és pihentető alvást, és különösképpen hasznos lehet ak­kor, ha a depressziót fáradtság, álmatlanság és alacsony energiaszint kí­séri.
Az orbáncfű segíthet a téli depresszió elmulasztásában is, amely a borús őszi és sötét téli idők beálltával jelentkezik, s a tavaszi, nyári nap­sugarak hatására el is múlik. Sokan idegenkednek a hagyományos antidepresszáns szerek haszná­latától, mivel e gyógyszerek szedését kellemetlen mellékhatások kísérhe­tik, például a szexuális vágy csökkenhet Az orbáncfű alkalmazásával vi­szont ezek a kellemetlenségek mind elkerülhetők. Arra azonban figyelni kell, hogy az orbáncfű hatóanyagai fokozhatják az egyéb depresszió el­leni szerek hatását. Más gyógyszerek hatását viszont nem befolyásolják, ezért különösen nagy hasznát vehetik azok az idősebb emberek, akik egyéb panaszaikra többféle gyógyszert is szednek. Az orbáncfű küIönfé­le betegségek kezelésében olyan ígéretesnek tűnik, hogy Amerikában nemrégiben egy újabb nagyszabású vizsgálatot kezdtek egyéb gyógyha­tásainak feltárására.

Teája jó az összes felsorolt betegségre, de érdemes orbáncfűből ülőfürdőket venni, ezek kiegészítik a hatását. Hetenként hat egymást követő napon vegyünk lábfürdőt. Ez a kúra minden idegi eredetű baj esetén ajánlható.

A lányoknak a nemi érés időszakában egy bizonyos ideig minden nap két csésze orbáncfűteát kellene inniuk, az ugyanis segíti a női szervek fejlődését és szabályozza havi ciklusuk rendszerességét. Az orbáncfűnek antivirális és antibakteriális hatása is van. Kutatási eredmények alapján állítható, hogy védelmet nyújt a her­pes simplex, az influenza- és az Epstein-Barr-vírus (EBV, a mononuc/eosis infectiosa kórokozója) ellen; laboratóriumi kísérletek előzetes eredményei szerint akár még az AlOS vírusát is gátolhatja.

Sokak által dicsért természetes gyógyszer az orbáncfű olaja. Nem szabadna hiányoz­nia egyetlen háztartásból sem. Könnyen előállítható házilag is. Gyógyerejét két évig megőrzi és nemcsak nyílt sebek, friss sérülések, véraláfutások, mirigyduzzanatok esetén használható eredményesen, hanem mint kiváló bőrápolószer az érdes arcbőr kezelésére is jó, de bedörzsölésre szintén ajánlható, hátfájás, hexensusz, isiász és reuma estén. Hogy mindig kéznél legyen ez a remek háziszer, ha leforrázzuk vagy megégetjük magunkat, a virágokat egyszerűen lenolajba tesszük. Leégés után is ezzel kenjük be magunkat.


Hasfájós csecsemők hamar meg nyugszanak, ha ezzel az olajjal kenjük be a pocijukat. Ha az orbáncfűből készült kenőcsöt aranyérre kenik, az égő és viszkető érzés elmúlik.

Kiszerelés:

  • tabletta
  • kapszula
  • gyógynövény
  • tinktúra
  • krém/kenőcs
Felhasználási módok:

  • Tabletta-kapszula: A 0,3% hipericint tartalmazó engedélyezett kivonat napi háromszori bevételre ajánlott adagja 300 mg. Léteznek azonban olyan készítmények is, amelyek 450 mg kivonatot tartalmaznak, ezekből na­ponta két adagot vegyen be. Az orbáncfüvet közvetlenül étkezés előtt vegye be, így elkerülheti a gyomorbántalmak kialakulásait. A vényre kapható antidepresszáns gyógyszerekhez hasonlóan az or­báncfű is fokozatosan fejti ki hatását, attól függően, milyen gyorsan szí­vódik fel, ezért legalább négy hétig várjon annak eldöntéséveI, hogy a gyógyfű hatásos-e vagy sem. Az orbáncfüvet, ha szükséges, hosszú tá­von is használhatja. Mindig beszélje meg kezelőorvosával, ha orbáncfü­vet kíván szedni a hagyományos antidepresszáns szerekkel együtt Bár a mellékhatások rendkívül ritkák, nehéz értékelni a beteg állapotát, ha az orvos nem tudja biztosan, milyen szereket szed a páciens.
  • Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi füvet adunk '/4 liter vízhez, csak forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.
  • Orbáncfűolaj: napfényes időben szedett orbáncfűvirággal lazán megtöltünk egy üvegecskét, és finom olívaolajjal felöntjük, hogy az olaj ellepje a növényt. Az üveget jól lezárva néhány hétig a napon vagy a meleg kályha közelében tartjuk. Egy idő után az olaj megpirosodik. Ekkor vászonkendőn átszűrjük, a fennmaradó részt kifacsarjuk és az olajat sötét üvegekben tároljuk. Olívaolaj helyett megfelel a lenolaj is, ha égési sebekre akarjuk használni az orbáncfűolajat.
  • Orbáncfű-tinktúra: két maréknyi, napsütésben szedett orbáncvirágot adunk 1 liter pálinkához és az üveget három hétig a napon vagy más meleg helyen tartjuk.
  • Ülőfürdő: egy vödör orbáncfüvet szedünk (szárát, levelét és virágját) egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Fürdés előtt felforraljuk és a fürdővízbe öntjük. Fürdési idő: 20 perc.
Figyelmeztetés:


Mivel az orbáncfű terhes nőkre és szoptató anyákra gyakorolt hatását még alig vizsgálták, ezért ők tartózkodjanak az orbáncfű alkalmazásától.

Esetleges mellékhatásai:


Bár igen ritkán, de az alábbi mellékhatások alakulhatnak ki: székrekedés, gyomorbántalom, fáradtság, szájszárazság és szédülés. A világos bőrűek az orbáncfű alkalmazásakor lehetőleg tartózkodjanak a napfénytől, bár a vizsgálatok adatai szerint az orbáncfű az ajánlott dózisokban legfeljebb csak kismértékű fényérzékenységet okoz.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Orbáncfű

Mi is rendszeresen gyüjtjük az orbáncfüvet. Felénk hívják lyukaslevelűfűnek is, és ez a felismerésében is segíthet. A fény felé tartva a levelén apró fénypontok látszanak, mintha lyukas lenne.
Olvastam valahol, hogy érzékenyebb bőrűeknek ajánlatos kesztyűben szedni, mert ekcémás panaszokat okozhat (nekem nem okozott eddig).
Érdemes gyüjteni, szárítani. Az öregek azt mondják: tegyük el a napsütést télire.
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Orbáncfű(közönséges)

800px-Saint_johns_wart_flowers.jpg


perforatum-1.jpg


2009. április 21. kedd, 23:00 Ideál Online Gyógynövény ABC



A népnyelv hívja Szent János füvének, Jézus füvének, vérfűnek, csengőfűnek, patikai csengővirágnak. Lyukaslevelű fűnek is hívják, mert a levélen található kis olajtartó tokok lyukaknak tűnnek. Az orbáncfű régóta bevált szer a fekélyesek gyógyításában. Összetett hatású, részben közvetlenül a seb gyógyulását segíti elő, részben az idegrendszeren keresztül hat, a belső feszültséget oldja, a savtúltermelést csökkenti.
Az orbáncfű 60-100 cm magasra nő, sárga virágai eldörzsölve vörösre színeződnek. Levelei ellenfényben pöttyösek. Illata aromás, és fűszeresen kesernyés ízű, összehúzó hatású. Egész Európában elterjedt, ezenkívül Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában. Száraz, napos útszéleken és erdőkben találjuk.

Az orbáncű (Szent János-fű) Szent János (Szent Iván) napján áll teljes virágpompájában, ilyenkor gyűjtjük. A leghosszabb nappalon szedett gyógynövénynek különös hatóerőt tulajdonítanak. Az orbáncfüvet konzervált napfényként is emlegetik.


I. Virága, levele áldás

Az orbáncfű éterikus olajat tartalmaz, cserzőanyagot, szaponint és flavonoidokat. A hangulatjavító hatását a szirmok vörös festékanyagának köszönheti. Keringést serkentő anyagok is találhatók benne, ezenkívül a friss levelekből nyert keserűanyagai révén antibiotikus hatású. Főként a virágait alkalmazzák előszeretettel teakeverékek formájában. Orbáncfű, cickafark, körömvirág és papsajt egyenlő arányú keverékéből egy kávéskanállal tesznek egy csésze forró vízbe, pár perc múlva leszűrik, és lassan, kortyonként iszogatják. Napi 3-4 csészével is lehet fogyasztani, ha szükséges.


II. Borúra derű

A hosszú sötét téli hónapokban, amikor az arra hajlamos emberek kedélybetegek, búskomorak, depressziósak lesznek, biztos segítség az orbáncfűtea. A többhetes kúra alatt napi 2-3 csészével fogyasszunk. Minél hamarabb kezdjük, annál jobb. A bánat a szívre káros, a félelem a vesére, előzzük meg a nagyobb bajokat!

- Hangulatlabilitás a változó korban,
- serdülők hisztériás rohamai,
- kisgyerekek ágybavizelése,
- álmatlanság,
- nyugtalan alvás,
- de még holdkórosság
- és epilepszia esetén is eredményt értek el a tea kúraszerű, rendszeres fogyasztásával és orbáncfűfürdőkkel.


III. Krémje külsőleg is hasznos

Ideggyulladás, idegzsába, neuralgia, arcidegzsába vagy isiász egyaránt jól reagál az orbáncfűolajjal bekent, masszírozott beteg testrészen.

Arcpakolás

Egy csokor orbáncfüvet beleteszünk egy üveg olívaolajba. Ez lassan rubinvörösre változik. Külsőleg, belsőleg egyaránt használható, de szívesen gyönyörködünk benne, amíg a konyhában van. Önmagában vagy patikában kapható mosakodókrémbe keverve kiváló kozmetikai szer. Disznózsírral kikeverve tápláló arcpakolást készíthetünk belőle.

Valamikor az orbánc gyógyítására használták, de minden seb, fekély, gyulladás, felfekvés, lábszárfekély, övsömör, de még a fülfájás is kiválóan gyógyul tőle. Gyulladásgátló hatását bizonyítja, hogy a duzzadt, fájdalmas nyirokcsomókat is rendbe hozza.

Rándulások, ficamok hamarabb gyógyulnak, ha orbáncfűolajjal kenik a beteg testrészt. Húzódások, "megemelés" esetén szintén használ. Az olajhoz hasonlóan alkoholos kivonatát is bedörzsölésre, fertőtlenítésre, sebgyógyításra használhatjuk. Ha szóróüvegbe tesszük, permet, spray formájában az érzékeny, nyitott vagy nagyobb, vékony hámmal fedett, vagy hólyagos (pl. övsömör) sebeket is fájdalom nélkül elláthatjuk.


IV. Nincs többé viszketés!

A külső kezeléseket ne felejtsük el kiegészíteni a tea ivásával is. A nyálkahártyákon jelentkező, rendkívül kellemetlen viszkető érzést azonnal csökkenti és rendszeres használata teljesen megszünteti, bármi legyen is az oka. Ilyenkor orbáncfűolaj-pakolást alkalmazunk.


V. Tippek

- Teakészítés: 1-2 teáskanál finomra vágott orbáncfüvet 1/4 l forrásban lévő vízzel leöntünk, 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Naponta 2-3 alkalommal iszunk 1 csészével.

- Tinktúra: 20 gramm orbáncfüvet 100 gramm tiszta alkoholban 10 napig érlelünk, majd leszűrjük. Adagolása: naponta 2-3-szor 5-10 cseppet beveszünk.

- Olaj: Ideges gyomorpanaszoknál: naponta 2-3 alkalommal 1 teáskanálnyit vegyünk be.
Gyulladások esetén bedörzsölés vagy pakolás: az érintett felületet naponta többször bedörzsöljük vagy orbáncfűolajos pakolást teszünk rá. Az orbáncfűolaj patikákban, és reformboltokban beszerezhető.

- Kész preparátumok: Az orbáncfű belső és külső kezelésre is alkalmas cseppek, tabletták és tinktúra formájában.

- Folyékony kivonat: Naponta háromszor, igénynek megfelelően néhány héten keresztül 5-10 cseppet beveszünk.

Figyelem! Esetenként fényérzékenység léphet fel az orbáncfű használata során. Ilyenkor ajánlatos az erős UV sugárzást kerülni.


dr. Bukovinszky Julianna

Orbáncfűolaj készítése

- Lazán töltsünk meg egy befőttesüveget friss, virágos ágacskákkal, majd öntsük fel hidegen sajtolt finom étolajjal.
- Három hétig hagyjuk a napon állni,
- mindennap rázzuk fel,
- majd szűrjük sötét üvegekbe és hűvös helyen tároljuk.
- Égési sebek fájdalom és hegedés nélkül gyógyulnak az orbáncfűolajtól. Fényvédő napolajakba keverik, mert megelőzi a leégést.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Citromillatú kakukkfű

Most olvasgatom a fórumot, és találtam a kakukkfüvet. Lenne egy kérdésem.
Egy nagy áruházban kaptam régebben fűszernövényként citromillatú kakukkfüvet. Salátafűszernek ajánlották. Kiültettem a kertbe, jól szaporodik.
Hatóanyaga hasonló a közönséges kakukkfűéhez, vagy más? Lehet-e pl. köhögés elleni teában használni?
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Most olvasgatom a fórumot, és találtam a kakukkfüvet. Lenne egy kérdésem.
Egy nagy áruházban kaptam régebben fűszernövényként citromillatú kakukkfüvet. Salátafűszernek ajánlották. Kiültettem a kertbe, jól szaporodik.
Hatóanyaga hasonló a közönséges kakukkfűéhez, vagy más? Lehet-e pl. köhögés elleni teában használni?


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Kakukkfüvek[/FONT]
Egyéb elnevezései: pecsenyefű, vadkakukkfű, mezei kakukkfű, démutka, vadcsombor, balzsamfű. Hazánkban főként homokpuszták, kaszálók, cseres-tölgyesek napos tisztásain található, fényigényes és szárazságtűrő gyógy- és fűszernövény, félcserje. A kakukkfűfajok vad, mezei és termesztett változatait egyaránt használhatjuk. Fűszerként húsok ízesítésére régóta használják. Szájvizek, kenőcsök alapanyagaként, valamint a likőrgyártásban és az illatszeriparban is keresett.
Fő hatásai:
Ezeket magas illóolaj- (elsősorban timol), cserzőanyag-, szaponin- és flavonoid-, keserűanyag-, gyantatartalma határozza meg.
Belsőleg:
Régóta ismert és alkalmazott gyógynövény. Erős fertőtlenítő hatása miatt a középkorban a növény szétszórásával a pestis- és leprajárványok elleni védekezésre használták. Az egyiptomiak és az etruszkok a holttestek balzsamozására alkalmazták. A népgyógyászatban a szédülést és migrént is ezzel kezelték. Virágzó hajtásvégekből elkészített teája a megfázással, hörghuruttal járó panaszokat, a felső légutak gyulladásait csökkenti. Antibakteriális hatása révén csillapítja a köhögést, oldja a hurutokat, elsőrendű köptető, a légutakat fertőtleníti. Az immunrendszert erősíti, aktivizálja. Az emésztés elősegítésében mint étvágygerjesztő, szélgörcsoldó szerepel, de könnyíti a máj munkáját is, emellett fertőtleníti a vesét és a húgyhólyagot, hatékonyan javítja a gyulladásos folyamatokat. Antibiotikumos kezelések után segít helyreállítani a belek normális baktériumflóráját. Gyakran használt vizelethajtó (diuretikum), enyhíti az ödéma, a reuma és a köszvény tüneteit. Féreghajtó tulajdonsága is ismert.
Külsőleg:
Fertőtlenítő hatásai miatt toroköblítő, gargarizáló, inhaláló szer a felső légutak gyulladása, meghűlés, nátha esetén. Hatékonyan alkalmazható a szájpenész kezelésére is. Gyógynövényfürdők alkotórésze, ülőfürdőként csökkenti a felfázás, a hólyaggyulladással, petefészekgyulladással és prosztatagyulladással járó kellemetlenségeket, elmulasztja a hidegrázást és a levertséget, valamint az izomfájdalmakat is csökkenti. Belélegzésével inhaláló szerként alkalmazható az arcüreggyulladás és asztma esetén. Galenusi készítmények alapanyaga, alkoholos oldata bőrgomba elleni ecsetelőszer.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Köhögéscsillapításra (hurutos köhögés): borsmenta, feketebodza virág, hársfavirág, ökörfarkkóró virágzat. Köhögéscsillapításra (hurutos köhögés) más variációban: lándzsás útifű, fodormenta. Torokgyulladásnál: izsópfű, apróbojtorján, borsmenta, orvosi zsálya. Inhalációhoz: borsmenta, édeskömény, levendula, kamilla.
Figyelem! A kakukkfű az egyik legerősebb gyógynövény, használata során a szakember által előírt adagok pontos betartása, a javasolt felhasználási mód betartása ajánlatos. Epilepszia esetén és pajzsmirigyproblémáknál lehetőség szerint ne alkalmazzuk!

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
kakukkfu.jpg
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Kakukkf%C5%B1.jpg
[/FONT]


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Thymus species[/FONT][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]A mezei kakukkfű (Thymus serpyllum), a savanyú homoki területeken előforduló északi kakukkfű, [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]vadkakukkfű, [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif](franciául: serpolet, thym serpolet, farigoulette, serpolet á feuilles étroites).[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Magyarországon gyakori növény, Jávorka Sándor a múlt század elején az Iconographia Florae Hungaricae című határozókönyvében a következő alfajokat sorolja fel a Trianon előtti Magyarország területéről: Marschall, rövidlevelű, termetes, kisded, Dégen kakukkfüve, vasmegyei, merev, északi, kopaszodó, dombvidéki, Janka-féle, korai, balkáni, havasi, hegyi, kisvirágú, dák, tűlevelű, dalmát, heverő, vékony, érszegélyes, szépséges, tátravidéki, kisfátrai, üstökös, velebiti, széles murvalevelű. És ezeket Csapody Vera le is rajzolta a többi, mintegy 4000 fajjal együtt! Vajon mi késztette elődeinket ilyen óriási munkába fogni, az összes nálunk fellelhető növényfajt meghatározni, herbáriumokba gyűjteni, lerajzolni? Íme Jávorka Sándor magyarázata: „Egy gazdag flórájú országnak - a történelmi Magyarországot értve alatta- valamennyi, mintegy 4000 virágos növényfaját lehetőleg hű és kifejező rajzban bemutatni, a mai súlyos viszonyok között olyan fényűzésnek tetszhetik, amilyet eddig csak a legnagyobb és legműveltebb európai nemzetek némelyike –nyugodt fejlődése korszakában- engedett meg magának. Hogy ilyen körülmények ellenére is belefogtam ilyen túlméretezettnek tetsző vállalkozásba, annak természetszerű oka a magyar sorstól kijelölt feladatnak átérzése volt, hogy itt Európa keletén kultúrhivatottságunk bizonyítására minden lehetőt meg kell tennünk.” Ismerjük meg tehát, és telepítsük meg a kertben illatos vad kakukkfüveinket is, ne csak a dísznövénykertészetek holland importból származó tarkabarka változatait. Ennyivel mi is tartozunk nemzeti büszkeségünknek![/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]A kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif](franciául: thym, farigoule, thym commun, thym cultivé, thym vulgaire)[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]a mezei kakukkfű rokona, erős, intenzív fűszeres illata és felálló ágrendszere miatt kedvelt. Akkor virágzik, amikor a kakukk megszólal májusban. A virágzás kezdetén vágjuk le télire a szárításra szánt mennyiséget, így még újra tud hajtani, és a tél előtt megerősödik. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]A citromillatú kakukkfű [/FONT]Thymus x citriodorus

A különböző kakukkfűfajok könnyen kereszteződnek egymással, ez a faj is ilyen (hibrid) eredetű. Az elnevezésben a "x " jel utal erre.
10-30 cm magasra növő, június - júliusban virágzó, citromillatú kakukkfű féle.
Fajtái elsősorban a levél színében különböznek:[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]örökzöld, formás kis bokor, kicsit később nyílnak halványlila virágai, teája világossárga, kellemes citromillatú, a jellegtelen ízű gyógyteák élvezhetők lesznek, ha hozzákeverjük. A régi rómaiak nagy becsben tartották a kakukkfüvet, katonáik csata előtt kakukkfűfürdőt vettek, hogy bátorságot kapjanak tőle. A kakukkfüvek életformájával függ össze szaporításmódjuk. Eredeti termőhelyükön száraz sziklás lejtőkön fel vannak készülve kisebb sár-és kőlavinák érkezésére, ami után nyakig ülnek a hordalékban, ezért könnyen legyökeresednek a hajtásai, és kinőnek a kőzúzalék alól. Az értékes kerti változatokat kora tavasszal, a kétéves gallyról leszakított félfás hajtásdugványokkal a legcélszerűbb szaporítani. A dugványokat 1,5-2 cm mélyen tűzdeljük homokba vagy tőzegbe, takarjuk fóliával,(legolcsóbb a szobafestők vékony takarófóliája) és két-három hét múlva már megjelennek a gyökerek, nem csak a rügyek mellett, hanem az egész hajtás földalatti részén. Ha megjelennek az új hajtások, le kell venni a fóliát, nehogy megnyúljanak. Gondos öntözés mellett május végére kész kis növényeket telepíthetünk állandó helyükre. Ilyenkor érdemes kissé visszavágni őket, hogy a friss gyökérzet és a nagy lombfelület egyensúlyba kerüljön. Az idős, felkopaszodott töveket feltöltéses bujtással lehet megifjítani. Tavasszal a tövekre olyan magasan szórunk termőtalajt, hogy csak a hajtások csúcsa látsszon ki. Ősszel lebontjuk a dombot, és a gyökeres hajtásrészeket levágjuk, új helyre telepítjük. Így lehet a régi levendula- és zsályatöveket is megifjítani. Sok sziklakerti évelő, a ternye, az istác, a csillagvirágok és a szegfűk is hajlamosak kiemelkedni a talajból, ezeket három-négyévente ki kell ásni, és mélyebbre ültetni, ilyenkor lehet tőosztással szaporítani is őket. [/FONT]
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha jól értem a kakukkfüvek hatóanyaga ugyanaz, egyformán használhatók gyógynövényként.
Háromféle, amit gyüjtünk. Ezek méretben, virágzási időben, termőhelyben különböznek, de illatuk, ízük ugyanolyan. A kerti kakukkfű aroma anyagban gazdagabb, ezt óvatosabban használjuk.
A citromillatú kilógott a sorból. Fűszernövényként másképp kell használni. A többit is használjuk fűszerként:
"A kakukkfű jól kombinálható petrezselyemmel és babérral. Adjuk sűrű hús- és egyéb levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz. Mértékkel bánjunk vele, mert frissen nagyon erős az íze.
A kakukkfű elősegíti a zsírok lebontását. Ajánlják borban, lassan fővő ételekhez, vadhúsokhoz, kagylóhoz, baromfihoz. A citromillatú kakukkfű (T. citriodorus) csirkéhez, halhoz, meleg zöldségekhez, gyümölcssalátákhoz, dzsemekhez való." (www.oai.hu/szuper/Fuszerek/fuszerek1.html)
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Közeledik a Karácsony, a nagy evések ideje. Talan segit ez a cikkem túlélni:rolleyes:.
Emésztést segítő gyógynövények<?XML:NAMESPACE PREFIX = O /><O:p></O:p>

<?XML:NAMESPACE PREFIX = U1 /><U1:p></U1:p><O:p></O:p>


Általánosan a gyógynövényekről<U1:p></U1:p><O:p></O:p>

<U1:p></U1:p><O:p></O:p>
Tudvalevő, hogy a frissen szedett növényeknek a legintenzívebb a gyógyhatása. Virágból a virágzás kezdetekor, levélből a virágzás előtt és alatt, gyökérből kora tavasszal vagy ősszel, termésből az érés idején ajánlatos gyűjteni. Télire szárítva lehet eltenni őket. Csak egészséges, tiszta, féregmentes növényeket szedjünk, napsütéses időben, a harmat felszáradása után, szárazon. Ne nagy forgalmú utak, autópályák, ipartelepek környékén gyűjtsünk. Ne nyomkodjuk, s ne tegyük nejlonzacskóba a növényeket, mert „izzadni” kezdenek, és szárításnál megfeketednek. Szárítás előtt csak a gyökereket mossuk meg, és az egész növényt aprítsuk fel. Majd egy tiszta papíron terítsük szét, s árnyékban vagy szellős, meleg helyen szárítsuk. A gyökereket, kérgeket mesterséges hővel szárítsuk, maximum <?XML:NAMESPACE PREFIX = ST1 /><ST1:METRICCONVERTER productid="35 Celsius" u2:st="on">35 Celsius</ST1:METRICCONVERTER> fokon, üvegben vagy jól lezárható kartondobozban tároljuk, s óvjuk a fénytől.

A gyógynövényekkel jó eredményt lehet elérni különböző betegségek megelőzésében, a kúrák kiegészítésében és az utókezelésben. Fontos szerepük van nemcsak a meghűlés, az enyhébb fokú idegi eredetű panaszok és alvászavarok, funkcionális szív- és gyomorpanaszok, krónikus gyomor- és bélbántalmak, máj- és epebetegségek, egyes bőrgyógyászati betegségek esetében, de jelentős hatást produkálhatnak a szervezet általános védekezőképességének fokozásában. A gyógyteák hasznos kiegészítői a gyógyszeres terápiának. Alkalmazhatók pakolásként, borogatáshoz, tinktúra és kenőcs formájában.
Sok-sok gyógynövényt nem csak a gyógyászatban, a test- és szépségápolásban, de a konyhában sütés-főzéshez, vagy díszítésként, illatosítóként is használhatunk.<U1:p></U1:p><O:p></O:p>


<U1:p></U1:p><O:p></O:p>


Emésztést segítő gyógynövények<O:p></O:p>

A népi gyógyászat és más kultúrák konyhaművészete már régóta ismeri és alkalmazza az emésztést elősegítő gyógynövényeket, indiai éttermekben étkezés után ánizsmagokat szolgának fel, de van, aki a gyömbéres süteményekre vagy a kiadós vacsora utáni kamilla- vagy borsmentateára esküszik. <U1:p></U1:p><O:p></O:p>
Mindenképen fontos azonban megjegyezni, hogy vannak olyan gyógynövények amelyekkel csínján kell bánni, mert többet árthatunk velük, mint amennyit használnának. Először is tisztázni kell, hogy tényleg emésztési zavarról van-e szó, és nem gyomorfekélyről. Ha túl gyakran jelentkeznek a tünetek, orvoshoz kell fordulni.<U1:p></U1:p><O:p></O:p>
A mentolt tartalmazó borsmenta segíti az emésztőnedvek stimulálását, és enyhíti a hasi görcsöket, de az étkezés után fogyasztott mentolos rágó vagy tea nem elég hatásos ilyen esetben, mert nem tartalmaz elég borsmenta olajat. A borsmentaolajjal óvatosan kell báni, mert gyomorégés is okozhat, főleg a kapszula formájú változata. <U1:p></U1:p><O:p></O:p>
A kamillának is görcsoldó hatást tulajdonítanak, de vannak más tradicionális fűszernövényes terápiák is, például a kardámom, a koriander, a kurkuma, a fokhagyma, a gyömbér, az oregano, a rozmaring és a zsálya mind segíthet a bajban.<O:p></O:p>
<O:p></O:p>
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Cukor: édes méreg

A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré. A cukorrépa cukortartalma: 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed. (Erjedés: oldott állapotban lévő nitrogénmentes szerves anyagok, többnyire szénhidrátok felbomlása élesztőgombák, hasadógombák által.) Sir Ch. Best, az inzulin egyik felfedezője hívta fel a figyelmet arra, a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol. A következőkben pontokba szedve leírjuk a cukor káros hatásait.
1. Az alkoholképződés
Az alkohol legfőképpen a májat és az idegsejteket károsítja; sejtméreg. A májsejtek méregtelenítő munkájuk során képesek az alkohol átalakítására egy bizonyos mennyiségig, de így a szervezet normális működéséhez szükséges folyamatok elől vonódik el az átalakítást végző enzim. Emiatt, ha sikerül is közömbösíteni az alkoholt, a normális működés eleve gátolt. Sajnos az összes alkohol általában nem tud közömbösítődni. A plusz munka megnagyobbodásra készteti a májat. Ezért lehetséges májmegnagyobbodás olyan embereknél, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, viszont sok édességet esznek. A kísérleti állatoknál fokozott cukorbevitel hatására megnövekszik a máj és a vese. Már gyerekeknél is megfigyelhető a máj ilyen elváltozása. A máj károsodása révén a látás és a bőr épsége is veszélybe kerül. A bőrbetegségek közül az akne és a dermatitisz kialakulásában és fenntartásában a cukor komoly szerepet játszik.
2. A szívinfarktus
A szívkoszorúér-betegségeknél gyakran találunk magas vércukorszintet és a glükózanyagcsere zavarát. Nem csak a magas vérzsírszint és a mész rovására írható a szívinfarktus, a cukorfogyasztás is nagyban elősegíti. Kelet-Afrikában él két törzs (maszai és szumburu), akik sok zsírt fogyasztanak, mégsem ismert körükben a szívinfarktus. Ők egyáltalán nem fogyasztanak cukrot. Szent Ilona szigetén viszont nagyon elterjedt a szívkoszorúér megbetegedés, pedig minimális zsírt esznek. Az egy főre jutó évi cukorfogyasztás emellett hatvan-hetven kilogramm! A felmérések egyébként is azt mutatják, hogy a szívbetegek általában az átlagnál több cukrot fogyasztanak. A jelenség magyarázata: a cukor megköti a koleszterint, visszatartja a vérben. Patkánykísérletek igazolták ez utóbbi állítást. Ahogyan növekedett a patkányoknak adott cukor mennyisége, úgy nőtt az állatok koleszterinszintje egyenletes zsírbevitel mellett.
3. Trombusképződés
Magas vércukorszint esetén a vérlemezkék könnyebben összecsapzódnak. Ez nagymértékben fokozza a trombusképződés kockázatát. A kimenetel akár halálos is lehet.
4. A cukorbetegség
A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő béta-sejtek kimerülnek. A szervezet számtalan tartalékkal rendelkezik, az egyik ebből az inzulintermelés képessége. A hasnyálmirigyünk körülbelül ötszáz évre van kalibrálva. Az emberek a túlzott cukorfogyasztás segítségével képesek negyven-ötven év alatt elhasználni!
5. Az elhízás
A finomított cukor fogyasztása nagymértékben hozzájárul a túlsúly kialakulásához. Ez részben a zsírvisszatartás miatt következik be. Az első részletes epidemiológiai tanulmányt Sir H. Himsworth tette közzé a cukorbetegségről, körülbelül harmincöt évvel ezelőtt. Arra utalt, hogy a betegség elsősorban a zsírfogyasztással függ össze. Kimutatta egyes országokban a cukorbetegség és a zsírfogyasztás kapcsolatát.
6. Az emésztőrendszer megbetegedései
Az emésztési zavarok hatvan-hetven százaléka megszűnik, amikor az étrendből kivonjuk a cukrot. Az emésztőcsatornán sorban haladva, a fogak képzik a cukor első támadási feliiletét. A fogszuvasodás leggyakoribb oka a cukorfogyasztás. A cukor ingerli az emésztőcsatorna felső szakaszát, úgymint a nyelőcsövet, garatot. A gyomorban fokozza a savkiválasztást, ezért hajlamosít a fekélyre. A cukros étrend húsz-harminc százalékkal növeli a gyomorsav mennyiségét. Gyakran okoz epehólyag-megbetegedéseket, gyomor- és nyombélgyulladást. A cukor hatására a káros bélbaktériumok száma jelentősen megnövekedik. Főleg a coli baktériumoknál mutatható ki ez a hatás. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azok a csecsemők, akik cukros teát kapnak, hajlamosabbak a gyomor- és bélhurutra, és a székletükben több a rothasztó baktérium, mint cukormentesen táplált társaiknál. A vékony- és a vastagbelet károsítják az erjedés során keletkező mérgező anyagok, gyulladás léphet fel. A finomított cukor a gyártás során elveszíti minden rosttartalmát. A székrekedés elsőszámú okának a rostmentes ételek fogyasztását tekinthetjük. Egy indiai rákkutató, Dr. S. L. Malhorta 1977-ben megállapította, hogy a pandzsabik körében azért nem fordul elő vastagbélrák, mert étrendjük rostokban gazdag.
7. Köszvény és csontritkulás
A cukorfogyasztás növeli a vér húgysavtartalmát, mivel megköti azt a vérben. A megnövekedett mennyiségű húgysav egyrészről savasít, ezzel közömbösítésre készteti a szervezetet. A csontokból kálcium áramlik a vérbe, megszüntetni a savasságot. Másrészről a magas húgysavszint elősegíti a köszvény kialakulását.
8. Rák
A cukor hatására a sejtek megduzzadnak, és a számuk is nő. Rákos folyamatok indulhatnak be a szervezetben. A vizsgálatok összefüggést mutattak a végbélrák, az emlőrák, a leukémia, a hasnyálmirigyrák és a cukorfogyasztás között. Dr. E. W. Pomare és Dr. K. W. Heaton cikkében azt olvashatjuk, 1973-ban kimutatták, hogy az étrendben levő rostok és maghéjak gátolják a baktériumok epesótermelését a vastagbélben. A kutatók szembeállították ezt a finomliszt és a fehércukor hatásával, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tápanyagok finomítása vastagbélrákot okozhat. Dr. E. G. Knox cikkében egy epidemológiai felmérésről számol be, amelyet 1977-ben végeztek. A vastagbélrák és különböző élelmiszerek fogyasztásának kapcsolatát vizsgálták. Az első helyen a tojás áll, sorban a következő a marhahús, a cukor, a sör és a sertéshús. Dr. B. Armstrong és Dr. R. Doll a táplálkozási szokások szerepét vizsgálta a rákos megbetegedések kialakulásában. Harminckét országban nőket vizsgálva direkt kapcsolatot találtak a cukorfogyasztás és a hasnyálmirigyrák mortalitása között.
9. Vitamin- és nyomelemhiány
A finomított cukor B1 vitamint von el a szervezetből. Ennek következménye a fokozott idegesség, agresszivitás, székrekedés és légzési nehézség. Dr. Magyari K. kutatásai azt mutatják, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél kivonják az étrendből a fehércukrot, jelentős koncentrációjavulást figyelhetünk meg. Amennyiben újra cukrot fogyasztanak, a koncentrációs képességük csökken. Dr. Magyari a hiperaktivitásért és az agresszív magatartásért szintén a cukrot tette felelőssé. Megfigyelései szerint a gyerekek viselkedését nagyban befolyásolja a cukorfogyasztás. De nem csak a gyerekekét, a bűnözés és a finomított cukor fogyasztása közötti kapcsolatra is felhívja a figyelmet.
A fehér cukor savasító hatása miatt kálciumhiányt idéz elő. A kálciumhiány csontritkulást, fogromlást és angolkórt okozhat.
A gyerekek többek között azért is édesszájúak, mert a sok hús és sós étel miatt a szervezet kiegyensúlyozásra törekszik. Azonban ez tipikusan az az eset, amikor az egyik lyukat úgy tömöm be, hogy közben három másik keletkezik helyette.
A finomított cukor nyomelem- és vitamintartalma nulla. Ez azért érdekes adat, mert a megemésztéséhez többféle nyomelem és vitamin is szükséges. Ezeket mind a szervezettől vonja el.
10. A belső elválasztású mirigyrendszer zavarai
A finomított cukor károsítja az anyagcserét, összezavarja a hormonrendszer. A cukor hatására a mellékvesék megnagyobbodását tapasztalhatjuk. A cukor gyorsítja a nemi érést, ingerli a nemi mirigyeket. (A civilizációs életformának köszönhetően a pubertáskor tízévente fél évet tolódik előre. A cukor sem kevés mértékben járul hozzá ehhez.)
11. Fáradékonyság
A cukorfogyasztás hatására felszaporodik a piroszőlősav a vérben. A sok piroszőlősav fáradékonysághoz vezet. Gyakori rosszulléteket eredményez, mely szorongó érzésekkel járhat együtt. Az izomgörcsök és az izgatottság is visszavezethető a megnövekedett mennyiségű piroszőlősavra.
A cukor hatása rövidtávú a szervezetre, ezáltal ingadozó vércukorszintet eredményez. Az alacsony vércukorszint csökkent teljesítőképességhez vezet mind fizikai, mind szellemi téren. A természetes szénhidrátok normalizálják és stabilizálják a vércukorszintet. A fehércukor csökkenti a várható életkort. Ha egy ember amúgy száz évig élne, a cukros étrend hatására csupán hetven évig fog. A fehércukor károsítja a magzatot, nő a visszamaradottság veszélye!
A civilizációs étrend irdatlan mennyiségű cukrot tartalmaz. Összehasonlításképpen, a felmérések szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt. Évszázadokig a cukorfogyasztás csak a gazdagok kiváltsága volt, mintegy százötven év alatt tömegcikké vált, mára bárki számára elérhető. Dr. Lablanchy állítása szerint a cukorfogyasztás egy évszázad alatt a kétszázszorosára nőtt.
Az édesítés története
1. A patriarchák korában a méz volt a fő édesítőszer. Ezt a virágból méhek készítik, ezért kozmikus energiákkal van tele, és az anyagcserére hat.
2. Nagy Sándor idején megjelent a nádcukor. Ezt a növény szárából nyerik, ezért egyaránt tartalmaz kozmikus és földi energiákat és a ritmikus rendszerre (szív és keringési rendszer, légzőrendszer) hat. A cukornádból készült cukor nyomelelmekben még gazdag.
3. Napóleon uralkodása alatt jelent meg a cukorrépából nyert cukor, melyet a növény gyökeréből vonnak ki, emiatt ez csupán földi energiákat tartalmaz és az idegrendszerre van nem túlzottan pozitív hatással. A répacukor a gondolkodást földhöz kötötté teszi, mint ahogy a virágból származó méz kozmikus magasságokba emeli.
A temészetes szénhidrátok az ember önállóságát fejlesztik. A finomított cukor ezzel szemben az egoizmust fokozza, önzővé tesz.
"Annak, amit megeszünk, a legnagyobb része fölösleges. Csak a negyedére van szükségünk az élethez. A másik háromnegyed rész az orvosokat gazdagítja."
A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van.
A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat. Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla."

Dr. Shelton
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Én cukorbeteg vagyok. A mézet szeretném, de tiltott étel a számomra. Van-e valami amivel ezt ki lehet váltani?
 

luklaci

Állandó Tag
Állandó Tag
Omega3

Ha valakit érdekel az érrendszere állapota, akkor soksok omega3 kell. vagy sok halat enni, vagy sok magvakat, vagy kapszullákban bevinni. Na meg sok oliva olaj nyersen nem sütni, salira. Érdekes módon még dúrván lerakódott ereket is felszabadítja.

Lesley
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Én egy magyar kisváros nyugdíjasa vagyok. Sok olyan jótanácsot kaptam már, ami számomra nem, vagy nagyon nehezen hozzáférhető dolgokat ajánlott. Az aszpartamot sokan szidják, de az elérhető. Ajánlanak helyette olyat, ami nem hozzáférhető számomra. Ha csak egészséges dolgokat fogyasztanék, levegőt sem vennék.
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
A táplálkozással kapcsolatban.
 

Csatolások

  • 18.jpg
    18.jpg
    77.2 KB · Olvasás: 35
  • 19.jpg
    19.jpg
    163.3 KB · Olvasás: 23
  • 20.jpg
    20.jpg
    115 KB · Olvasás: 21
  • 21.jpg
    21.jpg
    94.9 KB · Olvasás: 17
  • 22.jpg
    22.jpg
    139.7 KB · Olvasás: 21

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Utánanéztem. Egy olyan boltot találtam, egy herbária üzletet, amiben stevia csepp volt. 50 ml, leárazva 2790 Ft-ért, mást nem. Vettem egyet, hogy kipróbáljam, de drágának tartom, még így, leárazva is.
 

hunor90

Állandó Tag
Állandó Tag
Ki mit tud a medvehagymáról?
Azt hiszem, hogy hatóanyag szempontjából sokkal jobb a foghagymánál.

Hol lehetne medvehagymát beszerezni?
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
A medvehagymával vigyázni kell!
Ha jól emlékszem két éve (de lehet, hogy régebben) több újság leközölt egy olyan hírt, hogy egy idős házaspár, akik már régen gyűjtötték a medvehagyma levelét, a medvehagyma levelek között gyöngyvirág leveleket is szedtek. Belehaltak a tévedésükbe.
 

kpasztor

Állandó Tag
Állandó Tag
Kukoricabibérol hallottam, hogy nagyon jo klimaxos noknek, lányoknál pedig zsírégető, mellnovelo hatása van:)
 

putto_

Állandó Tag
Állandó Tag
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%"><tbody><tr><td class="cattitle">Héjnélküli tökmag ét- és salátaolaj</td><td class="itemsubsub"><nobr></nobr></td></tr></tbody></table>
Kiváló étolajként (elsősorban saláta olaj) használatos, az ára miatt főleg a nyugati államokban. Az utóbbi években, mint gyógyolajat kapszulázva is forgalmazzák *, de elterjedten használja a kozmetikai ipar is. A gyógyászatban - főleg a fájdalmas vizeletürítés, prosztata problémák enyhítésére, megelőzésére használatos. Fogyasztása fokozza a szervezet ellenállóképeségét, valamint szellemi- testi teljesítőképességet. Kedvezően befolyásolja az agyi vérkeringést. Csökkenti a koleszterinszintet, s ez által a szívinfarktus előfordulásának valószínűségét. Érelmeszesedés ellen is jól hasznosul, lassítja azt. Bőrgyulladások kezelésére, és még számtalan - az orvosok által előírt - gyógykezelések kiegészítéseként használatos.

 
Oldal tetejére