Bevándorló voltam

Frank Tibor: Csak néztem, mi lett énbelőlem
A Kádár-rendszer elől menekült el majd harminc éve, és azt mondja: mostanában, amikor haza-hazajön, még annál is fojtogatóbb viszonyokat talál, egy visszahúzó, urambátyám világot, ahol a bevándorlót utálni kell, miközben az ő élete épp arról szólt, hogyan csinálhat sikert és pénzt egy magyar Kanadában. Frank Tibor közgazdászt, vállalkozót kérdeztük.


– Furcsa ország ez a Magyarország! – kiált fel az egyik régebbi, a 168 Órának adott interjújában, mint aki egy idegen világra csodálkozik rá. Eközben a szintén Kanadában élő unokái tökéletesen beszélnek magyarul. Apró tudathasadás?

– Attól, hogy a mai állapotok – enyhén szólva – furcsák, a haza még haza marad egész életünkben. A feleségemmel huszonkilenc éve élünk külföldön, de a magyar kultúra mindig fontos volt, a gyerekeink éppúgy kétnyelvűek, mint az ő gyerekeik. A fiamat is azért küldtem tanulni Pestre, mert azt reméltem, magyar feleséggel jön vissza Kanadába. Így történt.

– De hiszen 1986-ban épp azért ment el, mert meg akart szabadulni a hazájától, nem azért, hogy magával cipelje.

– Ami rossz volt, attól meg is szabadultam. Attól az érzéstől például, hogy a közeg, amelyben élek, szűk, visszahúz, nem enged vállalkozni, szóval van valami fojtogató, mocsárszerű benne. Hat diplomát szereztem itthon, matematikából, külkereskedelemből, belkereskedelemből, turizmus szakból, fizikából, közgazdaságtanból, történelemből stb., de főleg idegenvezetésből éltem. Egyszer egy amerikai nő az iránt érdeklődött, mennyit keresek a végzettségem után, és elájult a kétezer forintos összegtől, meg attól, hogy ismét egyetemre járok. Minek tanul maga tovább – kérdezte –, azért, hogy még ennél is kevesebbet keressen? Szimbolikusan ez nyitotta fel a szememet, ezután mentünk el.

– De miért pont Kanadába?


Nekem még soha senki nem mondta, hogy elveszem más munkáját. Bevándorlóként több mint száz munkahelyet teremtettem. Gazdasági növekedést bevándorlók nélkül már nem lehetne fenntartani.


– Európa is szűk volt, Amerikába sem akartam menni. Ott gazdag rokonaim éltek, és úgy éreztem volna, csak azért érvényesülök, mert ők mögöttem állnak. Ez is kontraszelekciós csapda ám. Kanadában meg a nulláról kezdtünk mindent. Azt is eldöntöttük, hogy nem politikai menekültek, hanem bevándorlók leszünk, ami teljesen más kategória. Kanadába elvileg ma is csak olyan embert engednek be a menekülteken és a családegyesítésben részt vevőkön kívül, akinek a képzettségére szükség van. Hiányszakmák szerint, pontozásos alapon, kőkeményen válogatnak a jelentkezők közül. Nekem a hat diplomámmal meg a nyelvtudásommal persze nem kellett izgulnom, ezzel együtt három hónapig pizzahordásból éltünk. Aztán egy közösségi központban lettem menedzser: hetvennyolc ember és nagy pénzek felett rendelkeztem egyik napról a másikra. Másfél év után az egyik igazgatósági tag, akinek volt egy nagy befektetési társasága, miután látta, hogy anyait-apait belefektetek a munkába, elcsábított, és kinevezett vezérigazgatónak. Alig múltam harminc, háromszáz millió dolláros vagyont kezeltem, és csak néztem, hogy mi lett itt énbelőlem, aki otthon nem vittem semmire. Újabb másfél év után egy gazdasági kutató elnökhelyettese lettem.

– Hosszú, álomszerű karrier kezdődött, hiszen – ahogy olvastam – később a torontói polgármesterrel megalapította a kanadai urbanisztikai intézetet, dolgozott több mint száz országban, képviselte Kanadát az ENSZ-ben, a Világbankban, és haza is hozott több milliárdnyi segélyprogramot. Nyilván sokat számított, hogy az egyéni kitörést kevésbé tűrő nem kapitalista rendszerből érkezett, tehát ki volt éhezve az önállóságra és a sikerre. Ez tipikus bevándorlóvonás egyébként? Úgy értem, a nagyobb hajtás, a túlteljesítés?

– Az én esetemben így volt, mert a szocializmus megtanított küzdeni. Ez kellett is, mert Kanada azért egyáltalán nem egy könnyű ország. Itt a lakosság a bevándorlással évente egy százalékkal növekszik, de nem olyanok jönnek, akik langyos vízben akarnak evickélni, hanem a vállalkozó szellemű, képzett munkaerő java. Vagyis óriási a verseny, a világ elitjével kell megharcolni a piacon, és nem a származás a fontos, meg hogy ki a haverod, hanem a teljesítmény. Nekem még soha senki nem mondta, hogy elveszem más munkáját, hiszen nyilván azért voltam egy poszton, mert ott és akkor én voltam a legjobb. Bevándorlóként több mint száz munkahelyet teremtettem egyébként. Általában is igaz, hogy a gazdasági növekedést bevándorlók nélkül már nem lehetne fenntartani.

– A magyar kormány épp az ellenkezőjére tanítja a lakosságot. Arra, hogy féljen, védekezzen, és utálkozzon az idegenektől. A bevándorlás kérdése nincs megbeszélve, az ellenzéknek sincs koncepciója, csak szép szavakat mond, tehát az egész kérdést sikerült kivonni a józan ész hatóköréből.

– Magyarország Trianon előtt multikulturális társadalomban élt, vagyis a mássággal való együttélés nem lehet idegen tőle, most meg ki sem kerülheti, hogy nyitott társadalom legyen. Milyen érdekes, hogy vagy tíz éve éppen Orbán mondta: az országnak négy-öt millió bevándorlóra van szüksége – ami persze túlzás, nálunk nem működhet a kanadai modell. Én úgy érzem, hogy az igazság középen van.

f5-ni-dl49h4xqcm-m-ht3em9947llf846mnvsjsyf0-d0002128A47609878b36b.jpg

– Azt tudom önről, hogy a hazai állapotokat kétségbeejtőnek tartja, legfőképpen a demográfiai helyzet miatt. Nem túloz ebben ön is?

– Lehet, de úgy hiszem, az én véleményemnek több köze van a valósághoz, mint a miniszterelnök megnyilvánulásainak. Matematikus szemmel úgy látom, hogy van egy csökkenő halmazunk, a lélekszám, ami évente harmincezer fővel amúgy is apad, de ehhez még hozzá kell adni a kivándorlást is, hiszen már alig van olyan család, amelyből legalább egy ember nem ment volna ki Nyugatra. A csökkenő halmazon belül viszont van egy növekvő halmaz, a szegényeké, ami legalább négymillió embert jelent. Ennek a halmaznak a legalján található a mélyszegénységben, sőt nyomorban élő cigányság. Tőlük tíz-tizenöt év múlva sem várható adó, mert a jövedelemtermeléshez oktatás kellene, munka, életmódváltás, és ebből csak az oktatás létezik valamennyire. A négymilliós, létminimumon tengődő leszakadt réteg nagyrészt eltartott, nyugdíjjárulékot, adót, egészségügyi hozzájárulást nem vagy alig fizet. Ráadásul a társadalom rohamosan öregszik. Ma egy nyugdíjasra 1,6 dolgozó jut, de ez a szám nemsokára megfordul, és egy fiatalnak másfél nyugdíjast kellene eltartania. Ezt a pénzt nem lehet kitermelni, a nyugdíjak tehát drasztikusan csökkenni fognak.


A külföldön dolgozó fiatalokat kell visszacsábítani, és a beruházásokat jelentősen növelni. De ehhez egy másik kormány kell, és nyugatbarát, befektetésbarát, adózási rendszerében kiszámítható politika. Nem olyan, ahol vagy mindent államosítanak, vagy a haveroknak osztogatnak szét.


– A fiatal, életerős, képzett és vállalkozni kész bevándorlók viszont fordítanának a helyzeten, ha jól értem. A kanadai modellt ennyiben hazahozná. Az önző, számító, de mégiscsak működő befogadás politikáját.

– Bizonyos számú bevándorlóra szükség lesz, és a menekültek közül is be kell fogadnunk valamennyit. A fordulathoz azonban ez kevés. A külföldön dolgozó fiatalokat kell visszacsábítani, és a beruházásokat jelentősen növelni. De ehhez egy másik kormány kell, és nyugatbarát, befektetésbarát, adózási rendszerében kiszámítható politika. Nem olyan, ahol vagy mindent államosítanak, vagy a haveroknak osztogatnak szét, meg visszamenőlegesen törvénykeznek. A kormány arra szokott hivatkozni, hogy így is három százalék fölötti a növekedés, csakhogy ez rövidtávú siker. Öt év alatt nem nőtt annyit a gazdaság, mint amennyit Matolcsy egy évre vizionált 2010-ben. Leszakadó pályán vagyunk. és már Lengyelország is jobban él, mint a magyarok. A történelemben először fordul elő, hogy nagyobb náluk az egy főre jutó GDP. A szlovák is harminc százalékkal van a magyar fölött. Mi leszakadóban vagyunk.

– Pedig egy sor szakmában emelkednek a bérek.

– Persze, ott, ahol már nincs képzett munkaerő, mert mind kiment Nyugatra. Festőt, ácsot már nem lehet kapni. Milyen jól jönnének ezekben az állásokban a bevándorlók, és mennyire lelepleződne a kormány hazugsága arról, hogy ők csak elveszik a magyarok munkáját. Hiszen épp azt csinálnák, amit a magyarok nem.

– Azt mondta nekem a telefonba, amikor először beszéltünk, hogy sokat foglalkozik Magyarországgal, talán túl sokat is. De azért haza már nem települ. Ezt értem, lassan annyi évet él meg kint, mint amennyit Magyarországon. De akkor mi ez a hazafüggőség?

– Lehet, hogy cinikusnak tűnik, amit mondok, de közgazdász szemmel nézve, nyugati szemmel nézve, Kanadából, a vancouveri havasokból nézve itt egy olyan őrült történet alakul, amelyikbe Orwell tolla is beleremegne. Egy rémmese, hogyan tud egyetlen ember egy egész országot az ujja köré csavarni, hogyan teszi gazdaggá a családját, hogyan fordul szembe a világgal, és hogyan marad még mindig népszerű. És közben jönnek a haverok, dupla áron, verseny nélkül, emellett folyik az államosítás, a magántulajdon és a jogrendszer semmibevétele. Az, hogy az orbáni rendszer egyáltalán létezhet Európa közepén, megrendítő, hihetetlen dolog. Nem is találok rá jó jelzőt.

– El tudja képzelni, hogy egyszer a magyarul tökéletesen beszélő unokáinak azt mondja majd, hogy telepedjenek le Magyarországon? Mint olyan bevándorlók, akik egy magyar családból származnak vissza?

– Ezt most nem tudom elképzelni. Én világpolgár akartam lenni, ezért mentem el, az unokáimnak is ezt kívánom, de erre Magyarországon most semmi esély nincs. A mocsár itt még mindig visszahúz, kitörni legalább olyan nehéz, mint a Kádár-korban volt, sőt, a kontraszelekció talán erősebb is. Ma, ha valaki boldogulni akar, nem az számít, mit tud, hanem hogy hány százalékot juttat vissza az állami megbízónak. Tíz évvel ezelőtt, amikor beléptünk az EU-ba, a barátaim unszoltak, hogy települjek haza. Ma már senki sem mond nekem ilyesmit, ha valaki felhív, általában az iránt érdeklődik, hogy miképpen lehet bevándorolni Kanadába.

168ora
franktiborkd-d0002128825d4c33ebcaf.jpg

 
cdurmol és Valéria az a baj, hogy elhiszitek a sok rágalmat, amit az igazi tolvajok terjesztenek a Fideszről! Szerintetek, ha a Fidesz ellopná a pénzeket, akkor miből futná ennyi fejlesztésre, miből tudnának 50 %-os béremeléseket adni! Attól, hogy ti nem akartok tudomást venni róla még fejlődik az országunk, minden tekintetben!!!
Kedves Sjandi, én nem hallgatok más rádiót, mint a Kossuthot, azon nem sok rágalom hangzik el szegény Pártunk És Kormányunk ellen, TV-m nincs, a neten ritkán olvasok politikát. Viszont vásárolok, látom a fiatalok hogyan jutnak munkához ebben a dübörgő gazdaságban, van rokkant ismerősöm, akit visszaküldtek dolgozni és azóta sem alkalmazza senki. Sajnos sokat kell orvoshoz járnom, és látom, hogy min spórolnak a kórházakban. Közben hallom Kossuth rádióban mindannak az ellenkezőjét amit tapasztalok. Úgy érzem, kettőnk közül nem én vagyok a hiszékeny.
 
Fejlődik az egészségügy 160 fejlesztés van folyamatban országos szinten, legalább ugyan ennyi befejezve az elmúlt évek alatt!!

http://lakossag.szechenyi2020.hu/hirek/otven_evet_lepnek_elore_a_korhazi_eszkozfejlesztessel

http://www.fidesz.hu/hirek/2015-07-09/kiegyenlitodnek-a-regios-kulonbsegek-az-egeszsegugyben/

Fejlődik a közlekedés! A metró, busz, villamos, vasút!
http://www.hirado.hu/2015/07/07/nyo...esz-a-menetido-vasuton-budapestrol-belgradba/

Építik az utakat!
http://lakossag.szechenyi2020.hu/hirek/fontos_ut_es_arvizvedelmi_gat_is_egyben

Munkahelyeket teremtenek. Támogatják a válalkozássokat.
http://www.fidesz.hu/hirek/2015-07-08/kapacitasbovitesre-csutortoktol-nyujthatok-be-a-palyazatok/

Emelik a béreket! Rendvédelemben 50 %, Kezdő szakorvosok 270 000 Ft nettó bér, Háziorvosok 130 000 Ft havi béremelés. A minimál bér emelése folyamatban, egyeztetik a vállalkozókkal
http://www.fidesz.hu/hirek/2015-07-09/a-kozszfera-erdekkepviseleteivel-egyeztetett-varga-mihaly/


Iskolákat újítanak fel, alakítanak át! Tanárok bérét is emelték! Kecskeméten egyetem lesz.
http://kdnp.hu/news/ujabb-tanodakat-tamogato-palyazatot-hirdet-osszel-kormany

33 régi kastély felújítása van tervben!
Műkincseket vásárolnak vissza!
Fizetik vissza az előző kormány által felvett hiteleket!
Zökkenő mentesen működtetik az országot!

Csak a mai napi hírekből tettem fel most néhány linket bizonyságul arra, amit írok! -és az ilyen hírek folyamatosak a fejlesztésekről! Képekkel, átadó ünnepségekkel bizonyságul!!! Akit érdekel az igazság utána tud nézni!! Nem a suttogó pletykákból kell tájékozódni, hanem a tényekből!!!! Nem az emberi irigységre apelláló ellenzék hazugságainak kell hinni!!!!- és gyűlölködni!!!
Örülni kell a jó kormányunknak, a nagyszerű Miniszter Elnökünknek, hogy felvállalták ezt a hatalmas munkát, a semmiből építették újjá az országot, hogy nem engedték a görögök sorsára jutni hazánkat!!!
 
Örülni kell a jó kormányunknak, a nagyszerű Miniszter Elnökünknek, hogy felvállalták ezt a hatalmas munkát, a semmiből építették újjá az országot, hogy nem engedték a görögök sorsára jutni hazánkat!!!
Semmiből?? Kérdezd meg szüleidet vagy ha teheted nagyszüleidet hogy milyen volt a világháború után felépíteni a semmiből az országot.
További jó munkát.
 
Rágalom? Sajnos nem az mert ,Tényleg ellopták a pénzünket szerinted a magánnyugdíjt ki nyúlta le?
Hidd el a bankbetéteket is elveszik ha az kell nekik a megszédített emberek meg tapsolnak

Nevetséges vagy!!! Hogyan jutnának bárkinek is a magán betétjéhez????
A magán nyugdíj pénzeket sem nyúlta le senki!! Visszavették, mert a választás után üres kasszákat örököltek, valamiből el kellet kezdeni az ország működtetését és ki kellet fizetni az IMF-nek egy éppen lejárt hitelt is! Egyébként is annak a pénznek nem ott volt a helye. Ugyan úgy vonták le azt is, mint a többi nyugdíjat. Egy idő után már nem volt pénz a nyugdíj kasszában, ahonnan a nyugdíjat folyósították. A bróker botrányoknál kiderült, hogy mennyire rossz helyen voltak!!!
 
Semmiből?? Kérdezd meg szüleidet vagy ha teheted nagyszüleidet hogy milyen volt a világháború után felépíteni a semmiből az országot.
További jó munkát.

Örülök, hogy akkor nagyjából képben vagy vele!!!
Igaz itt nem bombák tették tönkre az országot, csak a baloldali kormány! 8 éven át nem fejlesztettek, nem tartottak karban semmit, minden le volt amortizálódva, a fizetéseket hitelekből folyósították, eladósították a kórházakat, az iskolákat az önkormányzatokat. A Fidesz ezeket az adósságokat kifizette és neki fogott a felújításoknak!
Igaz 5 év kellet hozzá, pedig a tönkretevésre 8 évet adtatok!!!!
 
cdurmol és Valéria az a baj, hogy elhiszitek a sok rágalmat, amit az igazi tolvajok terjesztenek a Fideszről! Szerintetek, ha a Fidesz ellopná a pénzeket, akkor miből futná ennyi fejlesztésre, miből tudnának 50 %-os béremeléseket adni! Attól, hogy ti nem akartok tudomást venni róla még fejlődik az országunk, minden tekintetben!!!
Van-e Kanadának ilyen operaháza?
Vagy ilyen mozija?
Nemzeti színházunk, Iparművészeti múzeumunk:

Ez azért nem semmi, ezt összegyűjteni. Gratulálok ügyes vagy!
De, áruld már el légy szíves, ezekkel a képekkel etessenek iskolásokat Hajdú-Bihar megyében? Mert van olyan barátom aki azt meri állítani, hogy ott ahol tanít csak az iskolában esznek a gyermekek főtt ételt! Bár ahogy téged olvaslak biztos hazudik Ő is, ráadásul tanár létére! Remélem ha holnap megmutatom neki az írásaidat belátja, hogy nem igazak az állításai. Azok a gyerekek nem is éheznek, valószínű követik a fogyókúrás őrületet és direkt koplalnak.
 
csak az iskolában esznek a gyermekek főtt ételt!

Ez a kormány a családi pótlékon kívül, gyermekenként 10-12 Ft adó kedvezményt is ad, ha csak ezt rákölti a gyermekre nem éhezhet!! Azért valahol a szülő is felelősséggel tartozik a gyermeke iránt!
A rászoruló gyerekek nyáron is ingyen kapják a ételt.
A TV-ben láttam egyszer egy riportot, ahol az apukától azt kérdezte a riporter, hogy ugye a Mónika éhezik, mert neki nincs munkája! A férfi cigivel a szájában bólogatott, ja, ja a Mónikának tegnap sem jutott ennivalóra! - de az apukának jutott pénz a 800 Ft cigarettára!!!!!
 
Ez a kormány a családi pótlékon kívül, gyermekenként 10-12 Ft adó kedvezményt is ad, ha csak ezt rákölti a gyermekre nem éhezhet!! Azért valahol a szülő is felelősséggel tartozik a gyermeke iránt!
A rászoruló gyerekek nyáron is ingyen kapják a ételt.
A TV-ben láttam egyszer egy riportot, ahol az apukától azt kérdezte a riporter, hogy ugye a Mónika éhezik, mert neki nincs munkája! A férfi cigivel a szájában bólogatott, ja, ja a Mónikának tegnap sem jutott ennivalóra! - de az apukának jutott pénz a 800 Ft cigarettára!!!!!

Hát igen, a tanítás ingyenes, az utazás ingyenes,a tankönyvek ingyen vannak, füzetet, tollat, ceruzát, stb, stb. nem kell venni, ruha jó az amit valaki kinőtt már, cipő csizma nem kell, járjon mezítláb az a kölyök, ha jó volt a dédszülőknek neki is jó. És nem minden szülő cigizik, sőt vannak akik inni sem isznak, tehát megint igazad van, nem éhezik, szándékosan koplal!
 
:D :D Tulajdonképpen örülni kell annak, hogy vannak olyan pozitív életszemléletű emberek, mint te, sjandi! Van egy ember a CH tagjai közül, aki jól érzi magát a mai Magyarországon, elégedett a körülményeivel és a kormány munkájával. Ha úgy veszem, ez nagyon jó. Isten éltessen sjandi továbbra is erőben, egészségben!
 
füzetet, tollat, ceruzát, stb, stb. nem kell venni, ruha jó az amit valaki kinőtt már, cipő csizma nem kell, járjon mezítláb az a kölyök

Az éhezésről volt szó! Attól, hogy nincs ceruzája, vagy mástól kapott cipőben jár, még nem éhezik!

Az iskolában, óvodában napi 3-szor kapnak enni és nem kell fizet érte, az államtól kapott családi pótlékból és adókedvezményből megveheti a szülő a többi szükséges holmit! - és ezeket még mind az állam adta a gyereknek. A szülő mit ad neki?????

Tanítás ingyenes, felsőfokon is, a jó tanulóknak. Az utazásnál 90 %-os kedvezmény jár a bérletre. A tankönyvek a rászorulóknak ingyenesek és az alsó tagozatban.
Úgy tudom lassan minden gyereknek ingyen lesz, most a 60 % ingyen kapja és ezt növeli tovább a kormány.
Az én gyermekem főiskolás, de egy könyvet sem kellett megvennem, a könyvtárból ki tudta venni őket vagy letöltötte a netről digitális formában.

Ruhákat turiban veszem fillérekért, de jobb minőségűek, mintha az üzletből venném. Sajnos a cipőért fizetek ilyen méretű (47) cipőt nem tudunk örökölni. Abban az egyben biztos vagyok, hogy akár milyen nehéz helyzetbe kerülök az életemben, a gyerekemnek nem kell éheznie! Egy szülőnek az a dolga, hogy bármi áron is gondoskodjon a gyerekéről!!!!!! Ami nem lehetetlen kihívás ebben az országban!
 
Örülök, hogy akkor nagyjából képben vagy vele!!!
Igaz itt nem bombák tették tönkre az országot, csak a baloldali kormány! 8 éven át nem fejlesztettek, nem tartottak karban semmit, minden le volt amortizálódva, a fizetéseket hitelekből folyósították, eladósították a kórházakat, az iskolákat az önkormányzatokat. A Fidesz ezeket az adósságokat kifizette és neki fogott a felújításoknak!
Igaz 5 év kellet hozzá, pedig a tönkretevésre 8 évet adtatok!!!!
Mit adtam??? Fura vagy hogy azt hiszed hogy valaki nem ért veled egyet az csak MSZP-s lehet.
 
B
Nagyon jó lenne, ha fizetne valaki érte!- de sajnos, csak a haza szeretetem és az igazság érzetem ösztönzött az írásra.

Akiben így buzog a hazaszeretet, illene hogy megtanulja a hazája helyesírását. Legalább a hazaszeretet szóét. Elárulom: egybe kell írni... Amint az „igazságérzet” szót is.
 
Nevetséges vagy!!! Hogyan jutnának bárkinek is a magán betétjéhez????
A magán nyugdíj pénzeket sem nyúlta le senki!! Visszavették, mert a választás után üres kasszákat örököltek, valamiből el kellet kezdeni az ország működtetését és ki kellet fizetni az IMF-nek egy éppen lejárt hitelt is! Egyébként is annak a pénznek nem ott volt a helye. Ugyan úgy vonták le azt is, mint a többi nyugdíjat. Egy idő után már nem volt pénz a nyugdíj kasszában, ahonnan a nyugdíjat folyósították. A bróker botrányoknál kiderült, hogy mennyire rossz helyen voltak!!!
Hogyan jutnának a bankbetéteinkhez? Egyszerűen lefoglalják ..mert kell és kész( de ez csak remélem ötlet marad)
Visszavették ?...Üres kasszák...Nem ott volt a helye ..azt látom a kormány tudta jobb helyre tenni láttam a sok szép épületet ..mihez is kezdenénk a nyugdíjas korunkban azzal a pénzzel???
Bróker botrány igazad van tényleg rossz helyen voltak....de a kormányunk tudja hogy hol a jó hely.
 
B
@sjandi : Szép képeket tettél be. Nem tudom, stadionok vannak-e a képek közt, csak felületesen néztem végig őket. Mindenesetre, oké, láttam szép operaházat, mozikat, templomokat. Azt mondd meg, hány embernek hajtanak ezek hasznot?

Mert: Kinek van pénze operába menni? A lakosság hány százalékának, he?! Meg színházba, hm?!

Ja igen, templomba mehet talán ingyen is. Bár azt hallottam, némelyikért már fizetni kell... Mindegy, sok templomba akkor is betérhet ingyen. Gondolom majd a „lelki táplálék” amit ott kap, helyettesíti a testi táplálékot... Áruld már el, szerinted hány órai misehallgatás ér fel egyetlen kiadós vacsorával?

Vagy gondolom, bemegy a templomba, s perselyezéskor adakozik a papnak. Isten biztos kamatostul téríti vissza neki, s elég lesz a lakáshitelére, ugye?

A stadionok is tök jók. Megveszi a drága jegyet, beül oda, majd valamelyik cspat veszít, akkor kitör a veszekedés, verekedés, remélhetőleg lesznek halottak is, és így kevesebb nyugdíjast kell fizetni az Állam Bácsinak...

De különben is, ezek amit bemutattál, mind csak annak a variációi amit már a régi rómaiak is tudtak: Cirkusz kell a népnek!
 
Kedves Sjandi!

Olyan szépen lefestetted a mai magyar helyzetet, hogy isten bizony elsírnám magam örömömben, ha nem tudnám, hogy mi a valóság.

Mit gondolsz, ezek az emberek viccből álltak sorba az ingyen ételért, amint a mellékelt két kép is mutatja?
Vagy jókedvükből? Esetleg unalmukban, hogy próbáljuk ki ezt is?
És ez csak Budapest, a Blahánál.

De hány helyen elkelne még az országban az ingyen ételosztás, ahol ugyancsak meglehetősen hosszú sor állna.

Természetesen azok is csak a hecc kedvéért, mert nincs más dolguk...

Szerintem te nagyon el vagy rugaszkodva az egyszerű emberek világától.

Mert munkahely az továbbra sincs, az erre vonatkozó statisztikai jelentések pedig nem érdekelnek, tudván, hogy a papír mindent kibír.

Az éhezőkkel szemben van viszont egy vadonatúj stadion Felcsúton.
Nagyon kellett, különösen, hogy a magyar futball olyan lent van, hogy még a legerősebb greenwichi távcsővel se igen látja a béka fenekét!

A történelem során egyet megtanulhatott mindenki. Egy ország sose kerülhet olyan sanyarú helyzetbe, mint a miénk, ha a hatalmon lévők el nem herdálnák a vagyonát!

Amúgy, ha nem titok, igen kíváncsi lennék, hogy milyen területen dolgozol? Nem a diplomád milyensége érdekel, hanem a tényleges beosztásod. Már ha nem túl személyes a kérdésem.

Az ugyanis sok mindenre magyarázatot adna!
 

Attachments

  • 20130330_sorbanallas_etelert_etelosztas_Blaha_Lujza_ter_Rokus_korhaz_Gyulai_Pal_utca.jpg
    20130330_sorbanallas_etelert_etelosztas_Blaha_Lujza_ter_Rokus_korhaz_Gyulai_Pal_utca.jpg
    134.4 KB · Views: 51
  • fflblaha.png
    fflblaha.png
    305.7 KB · Views: 60
Last edited:
Ó, és jut eszembe, szerinted az hogy a csudába lehet, kedves Sjandi, hogy egy csomó korrupció, meg közvagyon elsikkasztás vádjával túlnyomó részt éppen a fidesz berkeiben - szándékosan kis betűkkel szedve általam! - leledző személyeket fogtak perbe?...

Ez csak egy apró kérdés volt..
 
Last edited:
Szepek a kepek es meg csak azt se lehet mondani hogy ezeket Mr Orban idejebe epitettek sot azt se hogy felujitottak mert eus tamogatassal ujitottak fel es 25 ev folyamatos fejlesztessel.
Erdeklodnek hogy erzi magat a Metro? mikor is lesz megoldava ugy az 4 es ami egyre jobban rovidul ,vagy regiek felujitasa mert a jegy melle egy kis fustmergezest is lehet kapni ingyen.?
Nem tettel be stadion kepeket miert? talan mert sehol meg nem volt telt haz? Vagy a foci iranti erdeklodes csapant meg az Orban kormany alatt?
 
Last edited:
B
Kedves Sjandi!

Olyan szépen lefestetted a mai magyar helyzetet, hogy isten bizony elsírnám magam örömömben, ha nem tudnám, hogy mi a valóság.

Mit gondolsz, ezek az emberek viccből álltak sorba az ingyen ételért, amint a mellékelt két kép is mutatja?
Vagy jókedvükből? Esetleg unalmukban, hogy próbáljuk ki ezt is?
És ez csak Budapest, a Blahánál.

De hány helyen elkelne még az országban az ingyen ételosztás, ahol ugyancsak meglehetősen hosszú sor állna.

Természetesen azok is csak a hecc kedvéért, mert nincs más dolguk...

Szerintem te nagyon el vagy rugaszkodva az egyszerű emberek világától.

Mert munkahely az továbbra sincs, az erre vonatkozó statisztikai jelentések pedig nem érdekelnek, tudván, hogy a papír mindent kibír.

Az éhezőkkel szemben van viszont egy vadonatúj stadion Felcsúton.
Nagyon kellett, különösen, hogy a magyar futball olyan lent van, hogy még a legerősebb greenwichi távcsővel se igen látja a béka fenekét!

A történelem során egyet megtanulhatott mindenki. Egy ország sose kerülhet olyan sanyarú helyzetbe, mint a miénk, ha a hatalmon lévők el nem herdálnák a vagyonát!

Amúgy, ha nem titok, igen kíváncsi lennék, hogy milyen területen dolgozol? Nem a diplomád milyensége érdekel, hanem a tényleges beosztásod. Már ha nem túl személyes a kérdésem.

Az ugyanis sok mindenre magyarázatot adna!

Persze, azért ismerd el te is, az igazság nevében, a @sjandi által belinkelt szép épületek valóban hasznosak! Tudniillik körülbelül annyira hasznosak (szerintem) az „egyszerű embereknek” (mondjuk egy Átlag Jánosnak Nógrád megyében, Borsodban vagy pláne Szabolcsban) mint amennyire az egyiptomi piramisok voltak hasznosak az egyszerű nílusi parasztnak annakidején...

Gigantománia mindegyik esetben. Magyarán, hogy szórjuk el a pénzt olyasmire, ami látványos ugyan, csak épp semmi gyakorlati haszna.

Na most, tudjuk ugye, mi lett Egyiptom sorsa... Úgy látszik Hungarisztán is szeretné követni...
 
Fejlődik az egészségügy 160 fejlesztés van folyamatban országos szinten, legalább ugyan ennyi befejezve az elmúlt évek alatt!!

http://lakossag.szechenyi2020.hu/hirek/otven_evet_lepnek_elore_a_korhazi_eszkozfejlesztessel

http://www.fidesz.hu/hirek/2015-07-09/kiegyenlitodnek-a-regios-kulonbsegek-az-egeszsegugyben/

Fejlődik a közlekedés! A metró, busz, villamos, vasút!
http://www.hirado.hu/2015/07/07/nyo...esz-a-menetido-vasuton-budapestrol-belgradba/

Építik az utakat!
http://lakossag.szechenyi2020.hu/hirek/fontos_ut_es_arvizvedelmi_gat_is_egyben

Munkahelyeket teremtenek. Támogatják a válalkozássokat.
http://www.fidesz.hu/hirek/2015-07-08/kapacitasbovitesre-csutortoktol-nyujthatok-be-a-palyazatok/

Emelik a béreket! Rendvédelemben 50 %, Kezdő szakorvosok 270 000 Ft nettó bér, Háziorvosok 130 000 Ft havi béremelés. A minimál bér emelése folyamatban, egyeztetik a vállalkozókkal
http://www.fidesz.hu/hirek/2015-07-09/a-kozszfera-erdekkepviseleteivel-egyeztetett-varga-mihaly/


Iskolákat újítanak fel, alakítanak át! Tanárok bérét is emelték! Kecskeméten egyetem lesz.
http://kdnp.hu/news/ujabb-tanodakat-tamogato-palyazatot-hirdet-osszel-kormany

33 régi kastély felújítása van tervben!
Műkincseket vásárolnak vissza!
Fizetik vissza az előző kormány által felvett hiteleket!
Zökkenő mentesen működtetik az országot!

Csak a mai napi hírekből tettem fel most néhány linket bizonyságul arra, amit írok! -és az ilyen hírek folyamatosak a fejlesztésekről! Képekkel, átadó ünnepségekkel bizonyságul!!! Akit érdekel az igazság utána tud nézni!! Nem a suttogó pletykákból kell tájékozódni, hanem a tényekből!!!! Nem az emberi irigységre apelláló ellenzék hazugságainak kell hinni!!!!- és gyűlölködni!!!
Örülni kell a jó kormányunknak, a nagyszerű Miniszter Elnökünknek, hogy felvállalták ezt a hatalmas munkát, a semmiből építették újjá az országot, hogy nem engedték a görögök sorsára jutni hazánkat!!!
Az az érzésem ezt egy kormányszóvivő (Gíró-Szász András)
esetleg a Kovács Zoltán szelleme írta.
Nagyobb győzelmi dobpergést hallok, mint a Rákosi éra termelési riportjaiban
Netán "dübörög a gazdaság"röhejessé vált mondat példáját követi valaki?
------------
feljebb volt néhány apró igazsága, azért apró, mert részigazság a részigazság az hazudós
"cigaretta szájban", "nem futja cipőre,azért még nem éhezik "
Mivel részigazságok ezért torz képet vetít aki csak annyit lát
Milliméterre van attól, hogy azt mondja az ilyen gondolkodás:"menjenek gombát szedni,tartson kecskét"
 
Last edited:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Latest profile posts

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Forum statistics

Threads
38,162
Messages
4,810,058
Members
616,193
Latest member
Michaelaphaph
Top