Hírek Haragból lett magyar kém a kanadai születésű Rátkai: valutázott a budapesti egyetemista, nem volt nehéz beszervezni

Rátkai, a kisstílű kanadai valutázós csaló, aki Budapesten tanult, haragudott Kanadára, mert megbukott a fizikai teszteken, nem lehetett kommandós. Magyarországra jött, itthon könnyű volt beszervezni. Katonai kiképzést is kapott, majd az argentin partoknál lévő amerikai tengerészeti bázis tengeralatti hangfelderítő rendszerének, az úgynevezett D-Csapdának a tervrajzait kellett volna megszereznie.


Felszívódott, mintha soha nem is létezett volna, a Kádár rendszer őt is kitagadta, nem vállalta érte a felelősséget. „Michael" fedőnéven dolgozott az egykori magyar és szovjet hírszerzésnek, egészen a lebukásáig.
Rátkai István több mint egy évtizedet töltött egy kanadai börtönben, miután kémkedés vádjával elítélték. A szakácsból lett titkos ügynököt szabadulása után kiutasították az országból, azóta nyoma veszett.
Stephen Joseph Ratkai 1963-ban született Kanadában, egy Antigonish nevű városkában. Nem volt egyszerű az élete. 1968-ban édesanyja, egy másik házasságból származó kislányát - Rátkai féltestvérét - megölte, majd öngyilkosságot követett el. Ekkor apja úgy döntött, hogy az ötéves gyereket Magyarországra küldi nagyanyjához, hogy ő gondoskodjon róla. Rátkai István 1976-ban tért vissza Kanadába, szülővárosában járt középiskolába. Utána munkanélküli segélyen élt, katona akart lenni, de elutasították. Miután apja 1982-ben rákban meghalt, az árván maradt 20 éves fiatalember Magyarországra utazott, és 1983-ban beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karára.

Az egyetemi élethez pénz kellett, Rátkai valutázott, az illegális dollárbiznisz viszont szemet szúrt a rendőrségnek. Ám nem ők kapták el, hanem a hírszerzés, az őrszoba és a fogda helyett a kémelhárítás egy titkos lakásába vitték, ahol megmondták neki, vagy a börtön, vagy lesz pénz, de azért dolgozni, kémkedni kell.

Bár a magyarok szervezték be, a szovjet hírszerzésnek vitte az infókat. Visszaküldték a tengerentúlra, tengerészeti bázisokat kellett megfigyelnie. 1988-ban kapta meg a legnagyobb megbízását, egy új fejlesztésű hangcsapda tervrajzainak megszerzését. Csakhogy, ekkor az amerikai tengerészet már sejtette, valaki kémkedik, csak nem tudták, ki az.

Rátkai éppen Argentínában volt, fedősztorija szerint kanadai-magyar tudósként dolgozott az ottani amerikai tengeralattjáró bázis közelében horgonyzó szovjet kutatóhajón. Az amerikaiak úgy gondolták, a férfi lehet a kém, ezért egy női csalit dobtak be, egy fiatal tengerésztisztet, Donna Geigert. A nő előadta az oroszoknak, kiábrándult a rendszerből, hogy nem érvényesülhet az amerikai hadseregben. Titkosított dokumentumokat adott át a szovjet hajó kapitányának, az "ellenség" pedig bekapta a horgot.

Találkoznia kellett “Michaellel”, az árulót játszó amerikai kémnő egy héten belül szemtől szemben találta magát a magyar kémmel. Randiztak, folyamatosan csepegtette Rátkainak az adatokat, vacsoráztak, hotelekben aludtak, s szép lassan elcsábította a botcsinálta magyar kémet. 1988 júniusában Geiger, a Hotel Newfoundlandban egy olyan szobába vezette Rátkait, amelyet az amerikai titkosszolgálat lehallgatott és megfigyelt. Ebben a szobában még több pénz és még több információ cserélt gazdát. Amikor azonban Rátkai elhagyta a szobát, nyomban őrizetbe vették.

A lebukott kém 1989. február 6-án a bíróságon bűnösnek vallotta magát és elismerte, hogy 1987 májusától 1988 júniusáig a Szovjetuniónak kémkedett. A beszervezési kísérletet is elismerte, ebben a vádpontban is bűnösnek vallotta magát. Az újfundlandi legfelsőbb bíróság 1989. március 9-én kilenc év börtönbüntetésre ítélte.


1714378697071.jpeg
 
Vajon mekkora összeggel "valutázott"?
Amennyire emlékszem, a '80-as évek közepe-vége felé, az arab váltók tucatjai szállták meg a Keleti pu-t és a rendőrség rájuk se bagózott.
 
"

Rátkai, a kisstílű kanadai valutázós csaló, aki Budapesten tanult, haragudott Kanadára, mert megbukott a fizikai teszteken, nem lehetett kommandós."​


Ezt irja a cikk.
Miert athallasos ez nekem vajon?
Egy ember, aki megharagudott az orszaga vezetesere mert nemn ugy alakultak a dolgai ahogy szerette volna, erre ezt tette.
Bar teny, mint a cikk irja ő csak egy kisstilu valutazos csalo volt, neki ennyire telt.
Mas Nagyfizetesu állami alkalmazott volt, hát Ő természetes hogy tobbre is viszi
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss üzenetek

Friss profil üzenetek

vivant wrote on nadva's profile.
máj 14 péntek 8:47
PaSa1957 wrote on Elek János's profile.
Legalább olvasnád el a játékszabályokat!
Kostenszky Valéria wrote on Olaszné Kovács Andrea's profile.
Helló! (Gábor vagyok.)
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!

Statisztikák

Témák
38,223
Üzenet
4,819,601
Tagok
616,722
Legújabb tagunk
Zsanriella
Oldal tetejére