Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Iratkezelési szabályzat esetleg?!

Számlázzuk az iroda költségeit ! Jut eszembe.... Erre már jár, a könyvelése egy csoda , olykor kiszállnak ellenőrizni is , úgy tudom ! Telefonszála, takarítószerek, villanyszámla, minden egyéb elszámolható lenne, ha megtanulom, feltétlenül megosztom, ez hogyan működik ! Sajnos csak sok-sokszor elmagyarázták nekem, és soha nem tudtam megoldani a dolgot . Itt az idő , úgy érzem !
 

Drabikné Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
http://www.oktatas.hu/pem/ Ezt a linket másold be, majd megjelenik a az oh felület. A fejlécben az lesz, hogy nincs jogosúltságod, de ezzel ne törődj. Írd be a felhasználói nevet, jelszót amit használtál + felhasználó típushoz a pedagógust. Az előbb megpróbáltam, be tudtam lépni, igaz, csak olvasni tudom.
Az én felületemen már csak a személyes adataim vannak, minden más eltűnt. Aki 2014-ben minősült,az mindenkinél így van ?
 

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Van szabadságunk?:hurra:

Szeretném elmondani, hogy olyan nincsen, hogy szabadság a szorgalmi időben - ezek a szünetek a tanulók számára jelentenek szünetet, nekünk : tanítás nélküli munkanapok. Nyáron a Kar honlapján nagyon jó összefoglaló volt erről- szabadság kiadásának rendje címmel, figyelemre méltó infókkal ! Lehet természetesen szabadságot kiadni, annak rendje is az említett írásban megtalálható.
 

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Újraolvastam a kérdésed:
Szakos ha valami anomáliát/hiányt/hibát lát jelezze a nyitást követő 5 napon belül az elnöknek....
Én a nyitás napján/másnapján átlapozom, hogy a pednek több ideje legyen a javításra...
Szakosként és elnökként is ezt teszem...
Túlbuzgó lennék???

Bizonyára az lehetsz, én is így járok el mindkét szerepben. Elnökként kérem a szakost a hiánypótlás kiküldése előtt, hogy tegye meg az észrevételeit, nehogy többször kelljen felszólítgatni javításra a minősülő kollégát .
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
akkor postázhatom, mert eléggé messze van az iskola tőlem...
Nem örülök ennek!

Szépen küldözgetem az elnöki leveleket, hiánypótoltatók nevek és képek miatt.
Az első levél a régi eljárásrend szerinti volt.
A héten javítottan újra küldtem az új alapján.
Jövő héten megint küldjek egyet...

És ne nézzen hülyének a pedagógus és az intézményi delegált?????

Azért ez mégiscsak egy vicc!!!!

Állítólag érvényben marad, hogy a már folyamatban lévő eljárásokra nem vonatkozik az új eljárásrend, amit majd valamikor megkapunk. Engem is érint, ezért konkrétan rákérdeztem. Az OH-s szerint ezt le is írják.

Még pontosítanék korábban elhangzott kérdéseket:
Ügyfélszolgálat, visszamondások, módszertan január 1-ig OH, utána POK.

Az elnök tárolja kérdését már beadták módosításra, nem így lesz.

PSZE indítása legkorábban november eleje, közepe. Valószínű, hogy megvárják az őszi szünet végét. (?) Pici képet láttunk a felületről.
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Épp emiatt kértem a segítségeteket a védés napjának ütemezése és feladatai pontosításában.
Szépen letolt egy kolléga, mert védés után nem dugtuk össze 3-an a fejünket és nem egyeztettük az indikátorokat. Mert Ő így csinálja, továbbá az óramegbeszélésen is jelen van, felügyeli, hogy minden rendben menjen. Szerintem ez már nem az elnök teendője, kompetenciája. A védés napján a törvényességért nem egyszemélyben felelős az elnök, hanem megosztva : az óráért és annak megbeszéléséért a szakos felel!!! szerintem...
Gyakorlatilag minden felelősség az elnökön van.
Ugyanakkor ha a személyes felelősségeket taglaljuk, valóban közös. Akkor is, amikor odalökjük, hogy majd az elnök eldönti, övé a felelősség. Viszont a szakos a "tudó". Nagyon együtt kell dolgozni, hogy hiba mentes legyen a vizsga vagy eljárás. Ha nem vagyok szakos, nehezen tudok dönteni bizonyos kérdésekben, igényelném a szakmai együttműködést. Egyébként egy elefántcsont torony lesz az elnöki munka. Az óralátogatás valóban a szakos privilégiuma, de ez nem jelenti azt, hogy az elnöknek semmi köze hozzá.

"10/E. § (1) A minősítő bizottság elnöke felel a minősítő vizsga, a minősítési eljárás szakszerű és törvényes lebonyolításáért, a minősítő bizottság törvényes működéséért.
(2) Az elnök feladatai különösen:
a) megvizsgálja, hogy nincs-e helye a minősítő vizsga, a minősítési eljárás megszüntetésének a 12/C. § (1) bekezdése alapján,
b) vezeti a portfólióvédést és a minősítő bizottság értekezleteit,
c) szervezi a minősítő bizottság feladatait,
d) a minősítő vizsga, a minősítési eljárás a pedagógus személyes részvételét igénylő első eseményének kijelölt időpontja előtt legalább tizenöt nappal felveszi a kapcsolatot a pedagógussal, a minősítő bizottság tagjaival, a pedagógust foglalkoztató intézmény vezetőjével, és egyezteti a minősítő vizsga, minősítési eljárás részletes menetét,
e) a bizottsági tagok értékelésének eredménye közötti jelentős eltérés esetén összehívja a bizottságot egyeztetés céljából, valamint
f) gondoskodik a minősítéssel kapcsolatos adatoknak az informatikai rendszerben történő rögzítéséről."
326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2015.09.09 - 2015.12.31
 

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Állítólag érvényben marad, hogy a már folyamatban lévő eljárásokra nem vonatkozik az új eljárásrend, amit majd valamikor megkapunk. Engem is érint, ezért konkrétan rákérdeztem. Az OH-s szerint ezt le is írják.

Még pontosítanék korábban elhangzott kérdéseket:
Ügyfélszolgálat, visszamondások, módszertan január 1-ig OH, utána POK.

Az elnök tárolja kérdését már beadták módosításra, nem így lesz.

PSZE indítása legkorábban november eleje, közepe. Valószínű, hogy megvárják az őszi szünet végét. (?) Pici képet láttunk a felületről.

Szerethető lesz ? A kép szép volt ?
Köszönöm a tájékoztatást.
 

gasape

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért ne lehetne üres feladatlapot, dolgozatot beszkennelni. A javítottat, töltöttet elkérheted tőle a minősítéskor, ha hiányolod. Ez a "bármit be lehet szkennelni" nem értem mit akar jelezni, ugye nem valami feltételezésre gondolsz a kollégával kapcsolatosan? A megvalósulás dokumentumait nálam olyan 50-50%-ban lehetett megtalálni. Ugyanez a helyzet a feladatokkal és a tankönyvi oldalakkal. Ezek feltöltése is csak ajánlott, nem kötelező.
Annyi a gondom, hogy ennyi feladatot nem lehet megoldani egy fejlesztő foglalkozáson, amit feltöltött, gyakorlatból tudom. Akkor minek az üreseket felrakni???
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
A napokban kerestétek, belefutottam:
147. §201
(2) A munkáltató, az intézményvezető köteles az ellenőrzés feltételeit biztosítani. Az ellenőrzés által érintett időt az ellenőrzött személy tekintetében munkaidőként kell figyelembe venni.

Ez a 20/2012-ből van. Azt is jelenti, hogy pl. internetet meg szkennelési lehetőséget is.
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérdés a Szakértőkhöz:

Az elnöki tájékoztató levélben ez szerepel többek között- "előkészíti a minősítési eljárásban ( én úgy tudom, a gyakornoknak vizsgája és nem eljárása van) szereplő szakmai dokumentumait a helyszíni áttekintésre.
Melyek is ezek....???

Pl. A tervezés dokumentumai közül a tanmenet. Érdemes és érdekes összevetni a tematikus tervvel.
Lehetnek még a mentor által készített dokumentumok is, miután véleményezési joggal részt vehet az óralátogatáson és a megbeszélésen.

"15/B. § (3) A mentor szükség szerint, de negyedévenként legalább egy, legfeljebb négy alkalommal látogatja a gyakornok tanítási (foglalkozási) óráját, illetve foglalkozási egységét és ezt követően óramegbeszélést tart, továbbá, ha a gyakornok igényli, hetente konzultációs lehetőséget biztosít számára.
(4) A mentor legalább félévente írásban értékeli a gyakornok tevékenységét, pedagóguskompetenciáinak fejlődését, és az értékelést átadja az intézményvezetőnek és a gyakornoknak. A mentor a gyakornoki idő lezárulta előtt összefoglaló értékelést készít a gyakornoki időszak tapasztalatairól. Ekkor külön féléves értékelést nem kell készíteni. Ha a foglalkoztatási jogviszony a gyakornoki idő lejárta előtt megszűnik, a jogviszony megszűnésekor a mentor soron kívül értékelést készít."
326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2015.09.09 - 2015.12.31
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha tudja valaki, kérem, árulja el, hogy hol van ez leírva? Mármint hogy csak a mesternél kötelező a megvalósítás dokumentuma...Előre is köszi!
Petróczi cikke erre a kérdésre nem tartalmaz adatot. A 2014-es egyszerűsített portfólióra lehetett akkoriban igaz. Már pusztán a dátum alapján is...
De ő is leírja, hogy nem az Útmutató, hanem az OH-válasz alapján, ami elég egyedi, és arra NEM hivatkozhatsz, mert nem Neked küldték - azaz nem nyilvános dokumentum.
Tudom, amit most írok, ugyanúgy nem hivatkozási alap, ám magamnak az: még tavasszal beszéltem erről az OH illetékes szakemberével, aki megerősítette, hogy nem vették ki a dokumentumrendszerből. Ő azt mondta, vagy az óratervezet után, vagy a reflexió előtt/után érdemes fűzni. Ezt annak idején itt le írtam.
A feltöltés módja sajnos pontosan ugyanúgy történhetett, mint az első (2014 áprilisi) feltöltőknél: azt az óraterv után lehetett/kellett illeszteni. A legtöbb esetben éppen ez okozza problémát, hogy nincs rá külön feltöltőlyuk.
A jelenleg érvényes (v3 jelzésű) Útmutatóban több helyen is szerepel.
Én nem látom be, miért kellene nagyobb érvénnyel elfogadni az Útmutató 61. oldalon található elnagyolt magyarázó ábráját, mint az Útmutató más részeit, ahol van róluk szó.
Az egy más kérdés, hogy sokadszor futunk bele abba, hogy nem kellően részletes a kötelező/nem kötelező akármilyen dokumentum listája, pl. a szabadon választottaknál az egyéb 4 dokumentum, ahol soha nem fogunk tudni ugyanígy megállapodni, kell-e reflexió vagy sem, mert mindkét álláspontra van adat.
Éppen a nem egységes Útmutató leírás szerint örüljünk, ha van, de nem biztos, hogy lehet rá hiánypótlást kérni.
Tapasztalataim alapján valaki minél több dokumentumot töltött fel, annál jobban megállapíthatóak az indikátorértékei.
Aki már itt is spórolt meg jogértelmezett, annál sokszor vadászni kell a 3 soros "reflexióból" a ... mit is...?
 

Papaja45

Állandó Tag
Állandó Tag
2011. Köznev. trv.
"67. § (8)207 Az óvodapedagógusnak a kötött munkaidejét a gyermekekkel való közvetlen, a teljes óvodai életet magában foglaló foglalkozásra kell fordítania, a munkaidő fennmaradó részében, legfeljebb heti négy órában a nevelést előkészítő, azzal összefüggő egyéb pedagógiai feladatok, a nevelőtestület munkájában való részvétel, gyakornok szakmai segítése, továbbá eseti helyettesítés rendelhető el az óvodapedagógus számára."

326/2013-as rendelet
"17. § (3) A pedagógus a kötött munkaidőben köteles a nevelési-oktatási intézményben, pedagógiai szakszolgálati intézményben tartózkodni, kivéve, ha kizárólag az intézményen kívül ellátható feladatot lát el. A kollektív szerződés, ennek hiányában a munkáltató határozza meg, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket a pedagógusnak a nevelési-oktatási intézményben, pedagógiai szakszolgálat intézményében, és melyek azok a feladatok, amelyeket az intézményen kívül lehet teljesítenie.

(4)60 A neveléssel-oktatással lekötött munkaidejét meghaladóan a pedagógusnak további tanórai és egyéb foglalkozás, pedagógiai szakszolgálati közvetlen foglalkozás megtartása akkor rendelhető el, ha
a) a munkakör nincs betöltve, a pályázati eljárás idejére,
b) a munkakör nincs betöltve, és az álláshelyre kiírt nyilvános pályázat sikertelen volt, feltéve, hogy a munkaközvetítési eljárás sikertelen maradt, és a pedagógusok állandó helyettesítési rendszerében sem áll rendelkezésre megfelelő szakember vagy
c) a betöltött munkakör feladatainak ellátása betegség, baleset vagy egyéb ok miatt váratlanul lehetetlenné vált.

(5)61 A (4) bekezdésben meghatározottak alapján az egy pedagógusnak elrendelhető tanórai és egyéb foglalkozások, pedagógiai szakszolgálati közvetlen foglalkozások száma egy tanítási napon a kettő, egy tanítási héten a hat órát nem haladhatja meg. A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő, óvodapedagógus esetében a kötött munkaidő felső határa felett eseti helyettesítés a (4) bekezdésben foglaltak alapján rendelhető el, egy pedagógus számára tanítási évenként legfeljebb harminc tanítási napra, óvoda esetében egy nevelési éven belül legfeljebb harminc napra."

Tehát hetente 4 órára, évente harminc napra rendelhető el eseti helyettesítés.
Ezért még nem jár óradíj, mert a nev-okt.sal lekötött munkaidő felett, de a kötött munkaidőn belül rendeltek el helyettesítést. Ha a fent meghatározott óraszámot nem haladja meg, nem kell érte fizetni.

Kollektív szerződés (PSZ-KLIK 2013.I.1-től hatályos)

"11. Kötött munkaidő feletti munkavégzés
A 13. pont szerint számított óradíj illeti meg a pedagógus-munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottat, ha a munkáltató intézkedése alapján a kötött munkaidőt meghaladóan kell a nevelési-oktatási intézményben, illetve a pedagógiai szakszolgálat intézményében munkavégzés céljából benntartózkodnia. Annak megállapítása, hogy a kötött munkaidőt a pedagógus-munkakörben foglalkoztatott közalkalmazott túllépte-e, a havi munkaidőre vetítve történik.

A rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés elrendelhetősége korlátozott, mivel teljes napi munkaidőben történő foglalkoztatás esetén sem haladhatja meg naptári évenként a kétszázötven órát. [Mt. 109. § (1) bek.]"

A kollektív szerződés szerint csak óradíj fizetésével lehet túlmunkára kötelezni a dolgozókat (nem váltható meg a túlmunka pl. szabadidővel, mint másik munkáltatónál).

Ebből összerakhatod, Rád mi vonatkozik (én nem vagyok ovis, így nem tudom pl. mi az az átfedési idő). Az óvodában dolgozók lehet, hogy írnak ennél többet majd.


A köznevelési törvény említi a két óra átfedési időt,illetve a csoport/2 óvodapedagógust, de sajnos a finanszírozási törvény másképp számol.:(
Ha a vezetődnek van csoportban kötelező heti 10 órája, papíron meg is oldódott a probléma.
Az önkormányzatok a finanszírozási törv. szerint állapítják meg a pedagógus létszámot, kevés esetben fedi le a csop/2 fő+vezető létszámot. Engedhetné, finanszírozhatná az ő "olvasatában" a plusz főt, de nem jellemző. :(
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére