Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Van egy kérdésem, amelyre válaszoljatok, ha tudtok!
Magasabb vezető a felmentési idejét tölti - nyugdíjba vonulás előtt - jár-e számár a vezetői pótlék arra a 4 hónapra, amikor fel van mentve a munkavégzés alól?
Ha jogszabályi hivatkozást is tudtok, az még jobb lenne! Búvárkodtam, és nem kaptam egyértelmű válaszokat. Esetleg volt-e már ilyen eset a környezetetekben, hogy csinálta a KLIK?
Előre köszönöm az együttgondolkodást!
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Van egy kérdésem, amelyre válaszoljatok, ha tudtok!
Magasabb vezető a felmentési idejét tölti - nyugdíjba vonulás előtt - jár-e számár a vezetői pótlék arra a 4 hónapra, amikor fel van mentve a munkavégzés alól?
Ha jogszabályi hivatkozást is tudtok, az még jobb lenne! Búvárkodtam, és nem kaptam egyértelmű válaszokat. Esetleg volt-e már ilyen eset a környezetetekben, hogy csinálta a KLIK?
Előre köszönöm az együttgondolkodást!
songika!
Keresek jogszabályt, de az egészen biztos, hogy a felmentési időre minden juttatás jár, tehát a vezetői pótlék is.
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
A felmentési idejét töltő kollégának a Mt. szerint távolléti díj jár.
upload_2016-7-29_13-53-9.png

Havi bér esetén a távolléti díj 148. § (1) bekezdés a) pont szerinti részének meghatározásakor a 136. § (3) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

Mt. 148. § (1) A távolléti díjat
a) az esedékessége időpontjában érvényes alapbér (136. §), pótlékátalány (145. §),

Mt. 136. §
(3) A havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét szorozni kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával.
 

Somi62

Állandó Tag
Állandó Tag
Az 5. pontban leírtakkal különösen egyet értek.Sajnos vannak még bőven akik nem akarnak túl sok erőfeszítést tenni, sok esetben egész jól ellavíroznak.

:dr_31::cool:

5. "Az új Nemzeti alaptanterv már nem a frontális oktatást támogatja – tehát nem az marad, hogy a tanár kiáll az osztály elé, lenyom egy 45 perces órát, aztán majd a dolgozatíráskor kiderül, a diákok mennyit értettek meg belőle. Új rendszert akarnak bevezetni, ahol már tematikus hetek lesznek, amelyek során egy-egy téma köré csoportosul az oktatás, különböző feladatokon keresztül fogják megtanulni a diákok az adott témakört. Emiatt azonban az is előfordul majd, hogy lesznek olyan foglalkozások, amelyek a tanórákon kívül zajlanak, így azonban át kell gondolni, meddig tart majd az iskola.": Ez számomra az agyrém kategória. Még csak el sem tudom képzelni, ezt hogyan gondolják. Bár a tanév rendjében olvashattuk az erre irányuló gondolatokat. És mi az, hogy az új kerettanterv nem a frontális oktatást támogatja? Egy darab kerettantervben sem láttam még módszertani előírást. Ebben legalább eddig szabadságunk volt. Eddig. Most majd nem lesz, mert megmondják mikor, milyen témában és hányszor legyen témahét egy évben. És miből gondolják, hogy a témahét a legjobb megoldás? Nem rossz persze, de miért pont ezt erőltetik? Egyébként aki eddig frontálisan oktatott, az most is úgy fog, mert a módszertani kultúrája némi kivetnivalót hagy maga után, vagy meglenne az neki, csak túl soknak tartja a felkészülési időt egy kooperatív csoportmunkához, vagy éppen IKT-tananyag elkészítéséhez. De most még egyelőre minősülnie sem kötelező vagy megkapja grátisz és még tanfelügyelete sem lesz - pedig a minősítés miatt most néhányan rá voltak kényszerítve a megújulásra, s mivel tulajdonképpen igényesek, meg is újultak [saját tapasztalatom szaktanácsadóként].
[/QUOTE]
Tudomásom szerint az igazi témahét az, amikor minden tantárgy ugyanazzal a témával foglalkozik egyidőben a saját tantárgyi jellegzetességeinek megfelelően . Alsó tagozaton még reálisnak látszik a megvalósítása az egytanítós rendszerben . de felső tagozaton , főleg 7-8. évfolyamon egy kicsit necces a dolog. Persze lehetnek kiemelt témakörök, amit össze lehet rendezni időben és tananyagban.
 

Somi62

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálam ilyen gond eddig nem volt, igaz a választott szakom szerint nem kaptam kirendelést, csak a kötelező alapján (oligofrénpedagógia) - nyilván olyan sok helyre kellett menni minősíteni a környéken, és nem volt ember (ember = szakértő :)), hogy ennyi munka fért bele. Múlt év októberétől ezév májusáig 17 pedagógus 17 portfólió, ebből 1x voltam szakterületenkívüli (elnökként).
Az a gondom, hogy én helyeselném, hogy a PSZE eljárásnál is vegyék figyelembe a szakképzettséget, végzettséget, tapasztalatot, mindent, de a jogszabályok nem erről szólnak, a valóság pedig (főleg a hiányterületeken) végképp nem.
(Nálam az volt a gondjuk, hogy a PSZE-hez szélesebb kört jelöltem, mint a minősítéshez.)
A PSZE-hez én is szélesebb kört jelöltem , mint a minősítéshez, mivel nem kínált fel a program részletesebb lehetőséget. Nekem nem jelzett vissza a POK semmit sem, bár általában nem szoktak visszajelezni semmilyen megkeresésre se. A minősítésnél a gyakorlati időnek megfelelő területeket jelöltem be. Amihez nem értek, ahhoz nem értek /pl. szurdopedagógiai, logopédia/ . Legfeljebb elnöknek küldenek . Elnök már 3x voltam testnevelőknél , kollégiumi nevelőnél.A többi gyógypedagógus volt , főleg pedagógiai szakszolgálatnál, ahol nincsen nagy gyakorlatom én mindig iskolában dolgoztam, de ott minden területen a tanítástól a vezetői feladatokig.
Majd konzultáljunk, ha beindul a szakértés, persze szívesem másról is.
 

Lea60

Állandó Tag
Állandó Tag
Tanácsotokat szeretném kérni!
Most olvastam,hogy vezetőként benne vagyok a 2017.évi tanfelügyeleti ellenőrzésben.
A vezetői megbízásom 2018.júli 31-ig tart,ami egybe esik az öregségi nyugdíjam
idejével.
Ezt vissza lehet mondani,ha tudok konkrét időpontot?
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Tanácsotokat szeretném kérni!
Most olvastam,hogy vezetőként benne vagyok a 2017.évi tanfelügyeleti ellenőrzésben.
A vezetői megbízásom 2018.júli 31-ig tart,ami egybe esik az öregségi nyugdíjam
idejével.
Ezt vissza lehet mondani,ha tudok konkrét időpontot?
Ez egy cikkből való idézet, ebből kiderül a válasz a kérdésedre.
"Ismeretes, az előmeneteli rendszer részét képező minősítések a köznevelési törvény szerint nem kötelezők azoknak, akik 2023-ig elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt. Tanfelügyelet esetén a törvény nem rendelkezik ilyen mentességről, a köznevelési államtitkárságtól viszont úgy tudjuk, a gyakorlatban mégis figyelnek arra, hogy az idősebb tanárokat már „békén hagyják”. A tárca tájékoztatása szerint a tanfelügyeletet szervező Oktatási Hivatal (OH) figyelembe veszi a pedagógusok életkorát, és azoknál, akik öt éven belül elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt, nem terveznek tanfelügyeleti látogatást. Előfordulhat azonban, hogy valakit a kora dacára mégis besorolnak tanfelügyeletre. A tárca szerint ilyen a korengedményes nyugállományba vonulás esetén történhet. Ezek az óvónők és tanárok szintén megúszhatják az ellenőrzést, de nekik külön kérniük kell. Az államtitkárság közölte: ha egy érintett pedagógus jelzi az OH-nak, hogy 2016-ban nyugdíjba vonul, mert eléri a 40 év szolgálati időt, továbbá csatolja a felmentés megkezdéséről vagy várható időpontjáról szóló iratot, akkor a hivatal nem folytatja le nála az ellenőrzést."
http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/van-felmentes-a-tanfelugyelet-alol-1304024
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudomásom szerint az igazi témahét az, amikor minden tantárgy ugyanazzal a témával foglalkozik egyidőben a saját tantárgyi jellegzetességeinek megfelelően . Alsó tagozaton még reálisnak látszik a megvalósítása az egytanítós rendszerben . de felső tagozaton , főleg 7-8. évfolyamon egy kicsit necces a dolog. Persze lehetnek kiemelt témakörök, amit össze lehet rendezni időben és tananyagban.[/QUOTE]
Így van. Pontosan ez a témahét. Nem is egyszerű megoldani némely tantárgy esetében.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
"„Egész életpályában gondolkozunk. Meg lenne határozva, hogy egy negyvenéves életpályán milyen és mennyi továbbképzésre kell elmennie egy pedagógusnak. Kötelező lenne. Eddig kicsit hektikus volt” - hangsúlyozta Liptai Kálmán."
Igazából eddig is kötelező volt. A mennyi továbbképzés meghatározása vajon mit jelent? Hány darab, vagy hány óra? Nem mindegy. Azt is meg akarják határozni, milyen továbbképzésre menjek el. Honnan tudják, mire szeretnék, mire van szükségem? Persze tudom én, hogy sokan olyanra mentek, amit aztán nem tudtak használni, csak könnyűnek látszott. Viszont az is igaz, hogy sokan elvégeztek ezt-azt, amit aztán nem vezettek be saját pedagógiai gyakorlatukba. Csak ott ülni a 30 órán, megcsinálni azt, ami a tanúsítvány feltétele, majd gyorsan elfelejteni az egészet - ennek sincs értelme, és sokan tesznek így. Vajon bizonyos időszakokra határozzák meg (mint most) vagy a 40 évre összesen. Ebben az esetben lehet, hogy már túl is teljesítettem a magam eddig elvégzett 1120 órájával (nem elírás, de benne van a mostani e-naplós is).
"A tervek szerint a továbbképzések az egyetemekhez kapcsolódnának, nem pedig cégek szerveznék ezeket – mondta az Egri Eszterházy Károly Főiskola rektora."
Ha cégek nem szervezhetnek, akkor nem lesz ilyen jó és szerintem valóban hasznos (bár számomra és számotokra könnyen elvégezhető) továbbképzés, mint a mostani volt? Kár lenne.
 

marlenlilander

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kollégák!
Végre ma megjelent a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosítása
http://www.magyarkozlony.hu/hivatal...0538d3a08abc513c2bc9ad275d71e05cec66/letoltes

Benne ilyenek:
29. § Az Ép.r. 36. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés
lép: „(4) A 2015. január 1-jén ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba
besorolt pedagógus besorolása minősítési eljárás lefolytatása nélkül
véglegessé válik. Az OH az érintettek Pedagógus II. fokozatra
irányuló minősítési eljárásra való jelentkezését törli, és őket erről
tájékoztatja. Ettől eltérően az a 2015. január 1-jén ideiglenesen
Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus, aki 2016. július 1. előtt
a 3. § szerinti minősítési eljárásban vett részt, amely sikertelen
tanúsítvány kiadásával zárult – feltéve, hogy 2019. december 31-ig nem
szerzi meg a Pedagógus II. fokozatba való besoroláshoz szükséges
sikeres minősítést – 2020. január 1-jén a Pedagógus II. fokozatba való
ideiglenes besorolását elveszti, és ezen időponttól őt Pedagógus I.
fokozatba kell visszasorolni. Illetménye megállapításához beleegyezése
nem szükséges, de a munkáltató a Pedagógus I. és a Pedagógus II.
fokozat alapján a pedagógust megillető illetmény különbözetére
visszamenőleg nem tarthat igényt.”

35. § Az Ép.r. 16. alcíme a következő 39/K–39/N. §-sal egészül ki:
„39/K. § Az a Pedagógus I. fokozatba besorolt a) köznevelési
intézményben pedagógus-munkakörben, pedagógiai szakértő, pedagógiai
előadó munkakörben, b) nevelési-oktatási intézményben pedagógus
szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő
munkakörben, c) a Gyvt. hatálya alá tartozó intézményben pedagógus
munkakörben foglalkoztatott személy, akinek 2016. szeptember 1-jén a
rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig és az öregségi teljes
nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerezéséig hét év, vagy annál
kevesebb ideje van hátra, vagy öregségi nyugdíjra jogosult, 2017.
január 1-jén Pedagógus II. fokozatba és a Kjt. alapján
közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a
fizetési fokozat megállapításánál beszámítandó idő szerinti
kategóriába kerül besorolásra, kivéve, ha korábban sikertelen
minősítési eljárásban vett részt. Ez a rendelkezés alkalmazandó a
2017. január 1-jét követően létesített foglalkoztatási jogviszonyok
esetén is. 39/L. § (1) A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a
közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény
köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013.
(VIII. 30.) Korm. rendelet módosításától szóló 235/2016. (VII. 29.)
Korm. rendelettel (a továbbiakban: R2.) módosított 6. § (3)
bekezdése alapján az R2. hatálybalépése előtt Pedagógus I. fokozatba
besorolt pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató
munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy nem
sorolható vissza Gyakornok fokozatba.
 
Sziasztok, üdvözlet mindenkinek!
Én most regisztráltam, új tag vagyok. Szeretnék kérdezni. Jelentkeztem az idén minősítésre, írom, írnám... Megakadtam. Ének-zenéből szeretném megírni az óraterveket, de abból heti 2 órám van. Több osztályban is tanítom ezt a tárgyat, 13 óra/hét. Alsó tagozaton matematikát is tanítok, 5 óra/hét. Tényleg abból a tárgyból kell írnom, amiből a heti óraszám magasabb? Várom a választ és nagyon köszönöm, mert írom, vagyis írnám...
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok, üdvözlet mindenkinek!
Én most regisztráltam, új tag vagyok. Szeretnék kérdezni. Jelentkeztem az idén minősítésre, írom, írnám... Megakadtam. Ének-zenéből szeretném megírni az óraterveket, de abból heti 2 órám van. Több osztályban is tanítom ezt a tárgyat, 13 óra/hét. Alsó tagozaton matematikát is tanítok, 5 óra/hét. Tényleg abból a tárgyból kell írnom, amiből a heti óraszám magasabb? Várom a választ és nagyon köszönöm, mert írom, vagyis írnám...
Nem. Az csak 2014-ben volt így, utána eltörölték. Választhatsz. Csak egy feltétel van, olyanból kell írnod, amit legalább heti 2 órában tanítasz. Neked mindkettő megfelel ennek a feltételnek. Éneket alsóban vagy felsőben tanítasz? Tanító vagy tanár vagy? Kicsit zűrzavaros nekem az alsó tagozatos matematikád. Ez alapján tanító vagy. Éneket is alsóban tanítasz, csak több osztályban? Mit jelöltél be jelentkezéskor? A KIR-ben mi a munkaköröd? Ezeket mind fontos tisztázni, mielőtt írnád. De amíg itt mindenki elmondja a véleményét, valamint pontosan megírod, mit is csinálsz, addig is írhatsz már sok mindent. Az összes szabadon választottat, az esetleírást, mert ezek függetlenek attól, hogy milyen tantárgyból töltesz fel tematikus tervet és óraterveket.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Ladysla!
Indítasz új fórumot Portfólió készítése 2016. november 30-ig címmel, vagy folytatjuk az előzőt?
 
Nem. Az csak 2014-ben volt így, utána eltörölték. Választhatsz. Csak egy feltétel van, olyanból kell írnod, amit legalább heti 2 órában tanítasz. Neked mindkettő megfelel ennek a feltételnek. Éneket alsóban vagy felsőben tanítasz? Tanító vagy tanár vagy? Kicsit zűrzavaros nekem az alsó tagozatos matematikád. Ez alapján tanító vagy. Éneket is alsóban tanítasz, csak több osztályban? Mit jelöltél be jelentkezéskor? A KIR-ben mi a munkaköröd? Ezeket mind fontos tisztázni, mielőtt írnád. De amíg itt mindenki elmondja a véleményét, valamint pontosan megírod, mit is csinálsz, addig is írhatsz már sok mindent. Az összes szabadon választottat, az esetleírást, mert ezek függetlenek attól, hogy milyen tantárgyból töltesz fel tematikus tervet és óraterveket.
Tanító, ének-zene spec,koll-lal, felsőben 5.6. osztályokban és alsóban 1.2.3.4. osztályokban éneket, egy adott osztályban pedig matematikát. Írom a szabadon választottakat, 3-mal kész vagyok! Köszönöm a segítő hozzászólást!:)
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Tanácsotokat szeretném kérni!
Most olvastam,hogy vezetőként benne vagyok a 2017.évi tanfelügyeleti ellenőrzésben.
A vezetői megbízásom 2018.júli 31-ig tart,ami egybe esik az öregségi nyugdíjam
idejével.
Ezt vissza lehet mondani,ha tudok konkrét időpontot?
Marosi Katalin mondta Sonkádon, hogy a vezetői tanfelügyeletek folytatódnak.
Szerintem más szempont mint vezető, vagy pedagógus tanfelügyelet. Végül is 2018. júl. 31-ig vezető (nem vezetgető)vagy.
Kérdés, mennyi a sétáló időd. Korábbi e, mint a tanfelügyeleté?
Egyébként nem fáj, sőt, szép koronája lehet egy pályafutásnak. Én ezt tartanám korrektnek.
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Utoljára módosítva:

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Van egy kérdésem, amelyre válaszoljatok, ha tudtok!
Magasabb vezető a felmentési idejét tölti - nyugdíjba vonulás előtt - jár-e számár a vezetői pótlék arra a 4 hónapra, amikor fel van mentve a munkavégzés alól?
Ha jogszabályi hivatkozást is tudtok, az még jobb lenne! Búvárkodtam, és nem kaptam egyértelmű válaszokat. Esetleg volt-e már ilyen eset a környezetetekben, hogy csinálta a KLIK?
Előre köszönöm az együttgondolkodást!
Ugyanaz, amit Csipike írt, ez a Kjt. (1992. évi XXXIII.tv.) szerinti szöveg:
"80. §348 (2) Az Mt. 148-149. §-át, valamint 151. § (1)-(4) bekezdését és 152. §-át azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a távolléti díj megállapításakor a 70-75. § szerinti illetménypótlékot, valamint a 77. § (1) bekezdése szerinti havi rendszerességgel fizetett keresetkiegészítést is figyelembe kell venni.

(3) A távolléti díj megállapításakor a 70-75. § szerinti illetménypótlékok közül azokat, amelyek a közalkalmazottat a munkavégzés esetén

a) folyamatosan megilletik, az Mt. 149. §-ának megfelelően, az alapbérre,

b) folyamatosan nem illetik meg, az Mt. 151. § (4) bekezdésének megfelelően, a bérpótlékra

vonatkozó szabályok szerint kell figyelembe venni.

(4) A távolléti díj megállapításakor a 77. § (1) bekezdés szerinti, havi rendszerességgel fizetett keresetkiegészítést a (3) bekezdés a) pontjában foglaltak szerint kell figyelembe venni."
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére