Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

stigi

Állandó Tag
Állandó Tag
Lapos cserépbe, akármilyen alkalmas tálkába tégy annyi virgáföldet, hogy
éppen ellepje a fokhagyma girizdeket, melyeket szépen sorban beledugsz. Nem
kell problémáznod,ha nem tudod hol a feje, alja a gerezdnek, mindenképpen
kihajt, a fordítva elültetett esetleg kicsit késobb, meg kell kerülnie saját
magát. Enyhén öntözd meg, világos helyre téve rövidesen C vitaminban gazdag
eroteljes zöld hajtások nonek. Bátran vágjad le, 3 alkalommal is megteheted.
Tálaláskor megszórhatod ételedet, kenyeredet. Aki nem bírja a fokhagymát,
az is fogyaszthatja a friss hajtásokat!
Üdv Kedves István!
Nagyon hálás vagyok, ezért az ötletért remélem ez műköni fog a "panel"-ban. Tulajdonképpen ha jól sejtem a technikája ugyanaz, mint a snidling nevelés csak az magról megy. Köszike az ötletet :p
 

pholpar

Állandó Tag
Állandó Tag
Cathy222, köszi a stefánia vagdalt receptjét! Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt. A szomszédban lakó néni, aki pótnagymama szerepkörben gondoskodott rólunk, kitűnően tudta elkészíteni. Jó erre így harminc év távlatából visszagondolni...
 

stigi

Állandó Tag
Állandó Tag
MESE ALMÁS
(eredeti Váncza recept)

0,5 kg liszt
1 csomag sütőpor
kevés só
20 dkg cukor
1 egész tojás
15 dkg zsír v. 20 dkg margarin
2 dl tejföl

töltelék

1,5 kg alma (lehetőleg jonathán) esetleg több ízlés szerint
1 csomag vanilin cukor
1 csomag mazsola
1 evőkanál fahéj
(lehet bele tenni darált diót ez nincs a receptben, de igy még finomabb)

A lisztet a sütőport kevés sót a cukorral 1 tojással a zsiradékkal és a 2 deci tejfellel összegyúrjuk. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. A tészta egyik felét a tepsiben
elterítjük és rátesszük a lereszelt izesített almatölteléket, majd beborítjuk a tészta másik felével. Tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk és forró sütőben világosbarnára sütjük. A kész tésztát vanilincukorral bőven meghintjük.

Nagyon finom, kiadós és nem drága! Csináljátok meg!!!!!!!!!

Jó étvágyat:)
 

rozal73

Állandó Tag
Állandó Tag
KEFIRES LÁNGOS!

1 kg rétes lisztből,3 egész tojásból,3 dkg élesztő kicsi tejben megfutattva,5 dc kefir, 1 evő kanál só.

Az alap anyagokat jól kidolgozzuk és 1 napra hütőbe rakjuk,/ nem kell keleszteni/ ,majd úgyan úgy mint a rendes lángost kiszagatjuk és bő olajba sütjük.Nem muszáj az egészet kisütni hűtőben 1 hétig el áll.
 

anoli57

Állandó Tag
Állandó Tag
Pástétom.
1db közepes nagyságú vöröshagymát lereszelünk, 5-6 gerezd, fokhagymát is, és 8 evőkanál olajon megdinszteljük.
Egy külön tálban
5-6 evőkanál zsemlemorzsát
1 evőkanál vegetát ( vagy delikátot ki mit használ)
1 evőkanál piros paprikát
1 teáskanál pirosaranyat
1 káváskanál őrölt köményt
1 kávéskanál majorannát
összekeverünk 2 tojás sárgájával és 6 dl tejjel. Hozzáadjuk a vörös és fokhagymához. 1/2 élesztőt pici tejben megfuttatunk és ráöntjük az előzőekre és addig főzzük amig besűrűsödik. (kb10-15 perc)
Nagyon finom pirítósra és síma kennyérre kenve is.Egy hétig eláll a hűtőben.(ha nem fogy el hamarabb)
Jó étvágyat.
 

rozal73

Állandó Tag
Állandó Tag
ALBERT KEKSZES!

2 cs. Albert keksz
4 cs.vaniliás pudingot megfözni 1l tejben,1/2 dc fekete kávét,20 dkg cukrot és 1/2 dc rumot vagy rumarumát teszünk bele.Hagyjuk kihülni és utána 1 margarint keverünk hozzá.

Összeállitás:
Egy nagyobb tálcán elkezdjük keksz-töltelék-keksz-töltelék...,még elnem fogy,ne ijedjenek meg ha nem fér rá a tálcára akkor két rudat kell csinálni.Hagyjuk annyi krémet,hogy a külsejét is be tudjuk kenni,majd kokusszal szorjuk meg.1 napig a hűtőbe állni hagyjuk,majd ferdén szeleteljük.
 

rozal73

Állandó Tag
Állandó Tag
PAPAGÁLY SZELET!

1 rámát,30dkg porcukrot,4 tojást,1 tejfölt habosra keverni,majd hozzá keverjük a 25 dkg lisztet,1kávés kanál szalagárét,és 3 egyforma részre osztjuk és mindegyikbe más pudingot keverünk /vaniliás,csokis és epres vagy puncsos/.Kizsírozott lisztezett özgerinc formába rakjuk úgy,hogy elöször a vaniliás,majd a csokis és a legvégén a epres legyen és sütjük,ha kihűlt csokimázzal bevonjuk.
 

nefrisz

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Így a karácsony közeledtével gondoltam leírom a tuti mézeskalács receptemet!
Garantáltan puha!!

125 gr méz, 125 gr margarin, 3 tojás, 1 citrom, 250 gr porcukor, 250 gr finomliszt, 250 gr rozsliszt, 1 kk szódabikarbóna, 2 ek mézes fűszerkeverék.

A mézet a margarinnal felforrósítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat 2 ek citromlével és a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a mézes keveréket. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a mézes fűszerkeverékkel, a citrom lereszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan elkeverjük. Elsimítjuk a tetejét, folpakkal letakarjuk és 1 éjszaka hideg, de nem fagyos helyen pihentetjük (hűtőben).
Másnap lazán átgyúrjuk, nyújtjuk, óvatosan, inkább kis lángon sütjük. Tetejét meg lehet kenni tejszínnel elhabart tojással is.
Dobozba téve 3-4 hétig is eláll(na).
Vigyázat, ez is nagyon hamar készen van (12-15 perc)! 150-160 fokos sütőben sütöttem, sütőpapíron.
 

icipici

Állandó Tag
Állandó Tag
kokuszos sütemény
H. a tésztához: 8 tojás, 35 dkg kristálycukor, 30 dkg rétesliszt, 6 ek. víz, 1 zacskó sütőpor.
A hozzávalókból a szokásos módon két tepsi piskótatésztát készítünk. Ezután egy üveg (7 dl) sárgabarackkompótot kimixelünk, majd összekeverjük az egyik, szétmorzsolt piskótalappal, és egy dl rummal.
Krém: 2 dl tejet és 12 dkg kókuszlisztet felforralunk, majd kihűtjük. 20 dkg porcukrot és egy csomag vajat habosra keverünk, és lassan hozzáadjuk a kihűtött kókuszos masszát. A piskótatésztát megkenjük lekvárral, rátesszük a barackos tölteléket, erre a kókuszos krém került, majd az egészet leöntjük csokoládémázzal.
 

icipici

Állandó Tag
Állandó Tag
Karácsonyi csillagok
H.: 10 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 15 dkg darált dió (vagy mogyoró), 1 tojás, 1db citrom reszelt héja, fél zacskó sütőpor.
A hozzávalókat összegyúrjuk, egy óráig a hűtőben pihentetjük, majd gyúródeszkán vékonyra sodorjuk. A tésztából csillagokat szaggatunk (vagy bármilyen más formát), tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
 

icipici

Állandó Tag
Állandó Tag
Svéd kávékenyér
H.: 85 dkg simaliszt, 5 dkg élesztő, 5 dl tej, kevés kristálycukor, 10-15 dkg margarin, 1 mk. őrölt fahéj, egy csipet só, tojás, kristálycukor, vagy vágott mogyoró.
A lisztet, cukrot, felfuttatott élesztőt összedolgozzuk, és hozzáadjuk az olvasztott margarin felét is. A tésztát kendővel letakart tálban duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. Bőségesen megkenjük olvasztott margarinnal és meghintjük cukorral elkevert fahéjjal, s mint a bejglit, feltekerjük. Úgy szeleteljük, mint a kakaós csigát, de csak minden harmadiknál vágjuk át egészen, tehát úgy, hogy egy darabnak a közepe csak félig legyen bemetszve. Zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük, rózsaszerűen széthajtjuk, és még 20 percig kelesztjük. Megkenjük tojással, és megszórjuk kristálycukorral vagy vágott mogyoróval. Sütőben megsütjük.
 

icipici

Állandó Tag
Állandó Tag
Gesztenyés süti
H. a tésztához: 6 tojás, 18 dkg porcukor, 15 dkg rétesliszt, 2 ek. kakaó, 1 sütőpor, 6 ek. víz.
A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral és 3 ek. vízzel. Lassanként hozzáadjuk az átszitált lisztet, sütőport, kakaót, végül még 3 ek. vizet. Végül hozzákeverjük a tojások felvert habját. A tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztamasszát, és sütőben 180 C°-on megsütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk, és lehúzzuk róla a papírt. Elkészítjük a krémet.
Krém: 1 dl tejet, 2 ek. darás lisztet, 1 tojássárgáját, 6 ek. cukrot gőz fölött, állandó keverés mellett sűrűre főzünk. Amikor kihűlt, hozzákeverünk 20 dkg vajat (vagy margarint), fél dl rumot és egy csomag gesztenyemasszát, s kézi mixerrel simára keverjük. A kihűlt tésztát megkenjük lekvárral, majd rásimítjuk a krémet. A tetejére habot teszünk: 2 zacskó tejszínport, 3 dl tejet és egy zacskó habfixálót felverünk. Reszelt csokival díszítjük.
 

icipici

Állandó Tag
Állandó Tag
Töltött mézeskalács
H.: 50 dkg simaliszt, 24 dkg porcukor, 10 dkg sütővaj (margarin), 4 tojás, 2 kk. őrölt fahéj, 1 kk. szódabikarbóna, 4 ek. méz, 40 dkg szilvalekvár, dió, tojás.
A hozzávalókat egy nagyobb tálban összekeverjük: a lisztet, porcukrot, vajat, tojást, fahéjat, szódabikarbónát és a forró mézet, majd jól összedolgozzuk. Ezután négy részre osztjuk, és 2 órára hűtőbe tesszük. A részeket ezután szétsodorjuk, lekvárral megkenjük, és megszórjuk apróra tört dióval. A mézeskalácsokat feltekerjük, és tepsire rakjuk. Mindegyik kalácsot megkenjük felvert tojással, és 200 C°-on megsütjük. Ha kihűlt, zacskóba rakjuk, és csak másnap szeleteljük fel.
 

icipici

Állandó Tag
Állandó Tag
Mogyorócsók
H.: 25 dkg porcukor, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 30 dkg mogyoró, 10 dkg liszt, mogyorószemek.
A mogyorószemeken kívül mindent egy tálba teszünk, elkeverjük, és egy óráig hideg helyen pihentetjük. Ezután a tésztából apró golyócskákat formálunk. A golyókat egy kicsit meglapítjuk, és mindegyik tetejére mogyorószemet teszünk. Zsírpapírral bélelt tepsire rakjuk, és kb. 15-20 percig sütjük.
 

talpacska

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE class=tabla cellPadding=6 width="100%"><TBODY><TR style="BACKGROUND: #efefef"><TD>Név:</TD><TD>Pudingos kétszersült</TD></TR><TR><TD>Kategória:</TD><TD>Sütemények, édességek</TD></TR><TR style="BACKGROUND: #efefef"><TD>Hozzávalók:</TD><TD>1 cs.édes kétszersült
2 cs.pudingpor csokis v. vanilliás
1 l tej
cukor
kb 0.5 l tej az áztatáshoz
rum,v.rumaroma
cukor</TD></TR><TR><TD>Elkészítés:</TD><TD>A kétszersültet,cukros rumos tejben megáztatjuk egy kicsit.Ne ázzon el!Elkészitjük a pudingot,izlés szerinti cukorral.Ha kész,egy üvegtálba rétegezve lerakjuk,a tetejére puding kerüljön,és ha kihült,hütőbe rakjuk.</TD></TR><TR style="BACKGROUND: #efefef"><TD>Tanácsok:</TD><TD>Mind a két izzel nagyon finom,tálalásnál lehet tejszint is adni hozzá.Jobb ha egy nappal elöbb készitjük el,hogy legyen ideje összeérni.</TD></TR><TR><TD></TD><TD></TD></TR></TBODY></TABLE>​
 

talpacska

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE class=tabla cellPadding=6 width="100%"><TBODY><TR style="BACKGROUND: #efefef"><TD>Név:</TD><TD>Trópusi gyümölcstorta</TD></TR><TR><TD>Kategória:</TD><TD>Sütemények, édességek</TD></TR><TR style="BACKGROUND: #efefef"><TD>Hozzávalók:</TD><TD>A tésztához:
3 tojás,
3 evőkanál kristálycukor,
3 csapott evőkanál liszt,
1 csapott evőkanál kakaó,
Fél mokkáskanál sütőpor.

A krémhez:
2 kis doboz trópusi gyümölcsmix kompót (vagy amilyet szeretsz),
2 dl tej,
2 tojássárgája,
1 csomag tejszínízű pudingpor,
3 evőkanál cukor,
3 dl tejszín,
1 teáskanál zselatin,
1 dl kókuszreszelék.</TD></TR><TR><TD>Elkészítés:</TD><TD>A tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgájukat a cukorral kikeverjük, a lisztet a sütőporral és a kakaóval elvegyítjük, a tojások fehérjét kemény habbá verjük. Habverővel összedolgozzuk a felvert tojásfehérjét a cukros sárgájával, majd fakanállal kevergetve beleszórjuk a kakaós, sütőporos lisztet.
Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Lehúzzuk a papírt, és hagyjuk kihűlni. A pudingport a tojássárgákkal, a cukorral és a tejjel összekeverjük, és sűrűre főzzük. A piskótaalapot tortaformába tesszük. A kihűlt pudinghoz tejszínhabot keverünk, beleforgatjuk a kókuszreszeléket és a leszűrt gyümölcsöket. Végül kevés kompótlében megolvasztjuk a zselatint, és belekeverjük. Ráöntjük a torta tetejére és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.</TD></TR></TBODY></TABLE>​
 

kukonyaöreglány

Állandó Tag
Állandó Tag
Margaréta süti.
hozzávalók:65 dkg liszt,
45 dkg vaj v margarin
5 db tojás sárgája
2 db vaniliáscukor
1 db citromnak a héja reszelve
18 dkg porcukor
1 db sütőpor

a vajat v margarint elmorzsoljuk a lisztel,hozzáadjuk a többi adalékot és jól össze dolgozzuk.ez után hideg helyen egy órát állni hagyjuk.utánna 1 cm.res vastagságura kinyujtjuk,majd a margaréta formával kiszurjuk. és tepsibe rakjuk. előmelegitett sütőben kb 220 fokon 10 percig sütjük.a mesütött és kihült formákat csokoládé öntetbe mártjuk.
öntet:egy tábla csokoládét lassú tűzön felolvasztjuk,hozzá adunk1 kávéskanál vajat,és egy evökanál tejet,össze keverjük és ebbe az öntetbe mártjuk a sütiket. jó étvágyat hozzá


Apró sütemény.

hozzávalók:
15 dkg margarin
28 dkg liszt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál konyak
5 db tojás sárgája
2 dl tejföl
kevés tej

a margarint elmorzsoljuk a lisztel hozzáadjuk a 4 tojás sárgát,konyakot,sót,tejfölt,és egykevés tejjel puhatésztát gyúrúnk.ujjnyi vastagra nyujtjuk majd a kivánt formákkal kiszaggatjuk.éa zsirral kikent tepsibe rakjuk.a maradék tojássárgával megkenjük a tetejét. előmelegitett sütöben kb 220 f.pirulásig sütjük. Sört bort,fröccs mellé kináljuk. egészségükre.
 
Oldal tetejére