Így szabadítják ki a magyar hajóst a kalózok fogságából

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 26.

Melitta - 2017 Október 26, 12:32
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Elraboltak egy magyar férfit a kalózok Nigéria partjainál. Feltehetően az érte és a vele együtt elrabolt öt társáért kapott váltságdíjra fáj az emberrablók foga. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: a tárca a Terrorelhárítási Központtal együtt mindent megtesz honfitársunk kiszabadításáért.


  A Demeter nevű hajó Egyenlítői-Guinea fővárosából, Malabóból a libériai főváros, Monrovia felé tartott, amikor Nigéria partjainál a legénység hat tagját:

  egy magyar, egy ukrán és négy Fülöp-szigeteki hajóst kalózok raboltak el szombat hajnalban
  – adta hírül a Reuters. Nyolc kalóz mászott fel hajnalban egy kis motorcsónakból a hajóra, ők ejtették túszul és hurcolták el a hat túszt –a kapitányt, az első- és másodtisztet, egy mérnököt, egy fedélzetmestert és egy szakácsot -, a hajót pedig továbbengedték a maradék 12 főnyi személyzettel.

  A kalózkodás korábban a szomáliai partoknál volt gyakori, de nemzetközi összefogással sikerült visszaszorítani. Tíz éve a Niger folyó deltájánál áthaladóknak is tartaniuk kell kalózcsapatoktól, amik általában a személyzetet – annak minél értékesebb tagjait - ejtik foglyul, majd váltságdíjat követelnek.Tavalyelőtt 14 kalóztámadás volt a térségben, tavaly már 36. A kalózok mögött többnyire az akciókat pénzelő üzletemberek vagy terroristák állnak, a végrehajtók csak aprópénzt kapnak a zsákmányból.

  Szinténegy német hajóról raboltak el február 5-én hét orosz és egy ukrán tengerészt, akik egy hónappal később kapták vissza szabadságukat, a Nigeria Sun szerint a német társaság és az orosz nagykövetség közbenjárásával.

  Hogy mennyi váltságdíjat fizettek értük, azt nem hozták nyilvánosságra, ahogyan más hasonló esetekben sem. Valószínűleg a német cég is a váltságdíjról tárgyal most, de ezek a tárgyalások titkosak, nehogy újabb kalóztámadásokra sarkallják a bűnözőket.

  A magyar külügyi tárca és a terrorelhárítók felvették a kapcsolatot a német hajótársasággal és több, Nigériában otthonosan mozgó segélyszervezettel. A Külügyminisztérium akkorra ígért bővebb tájékoztatást, amikor az már nem veszélyezteti a magyar hajós kiszabadítására szervezett akciót.

  kalozok.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 26.

  1. Piti Sándor
   Piti Sándor
   Mivel kis hazánk "vizes" nagyhatalom,gondolom már a Dunán elkezdtek leúszni a TEK illetékes úszni tudó vízipisztolyos emberei,aki nem tud közülük úszni,az úszógumival megy utánuk.....:D Andy Vajna volt fodrász-"kivégzett"producer-kaszinótulajdonos utasításait követve......csapó....felvétel.....:D még lehet,hogy Ötvös Csöpi is vitorlát bont..:)
   varázsdoboz kedveli ezt.
  2. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Tudom, kegyetlenül hangzik amit most írni fogok, de szerintem az egyetlen helyes reagálás ilyen esetben az, hogy az elrabolt túszokat azonnal hivatalosan holttá nyilvánítják és kész. Nem fizetnek értük EGY CENTET SEM! Soha, sehol, semmiképp sem! Nyilván, ha tudni lehet hogy kb hol vannak elrejtve akkor mehet kiszabadítani őket kommandóscsapat, de fizetni akkor se semmit! Ez mind csak arra jó, hogy igenis legyen több túsz-szedés!

   És igen, ezt érvényesnek tartom arra az esetre is ha netán engem fognának el! Senki ne fizessen értem se semmit!

   Akit elraboltak azt lehet sajnálni, gyászolni, minden, de fizetni érte - azt NEM!

   Különben meg, amely pillanatban valaki fizet emberekért, akár túszokért is, azonnal EMBERKERESKEDŐ lesz maga is. Meg mi az hogy TÁRGYALNAK arról, mennyit fizessenek?! Nem érzitek ezt gusztustalannak?! Emberek értékét PÉNZBEN MÉRNI?!

   Nem. Soha semmit se fizetni és kész!

   Támadni igen, kiszabadítani őket igen, legalább megpróbálni ha tudjuk hol vannak, de fizetni nem. És ha nem sikerül kiszabadítani, de később kidewrül kik voltak a túszüszedők, s elkapható valamelyikük, akkor azt azonnal KIVÉGEZNI, bosszúból!

   Nekem ez a véleményem. Uff én beszéltem.
   udvarfy és Piti Sándor kedveli ezt.
  3. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ismét feltámadt iparág lett a kalózkodás?! Ezek szerint, remélem sikerül épségben kiszabadítani a szerencsétleneket.
   Kovipisti kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   [​IMG]
   -
   Ezek a veszélyes pontok a nemzetközi tengereken. Evente többszáz incidens történik. (balra fennt a statisztika)
   Ebben az évben, 2017-ben ez volt a 121. eset.
   -

   Erdekes, hogy a Nigeriai partok közelében eltéritett Német Container-hajon az eltéritéskor nem volt egyetlen német állampolgár sem. :(
   -

   Erröl a hajorol (Demeter) van szo. Egy korábbi felvétel.
   -
   [​IMG]
   Kovipisti és varázsdoboz kedveli ezt.
  5. B.Péter
   B.Péter
   látom Drakula modernizált , most már biztos viszi a teljes kastélyát is. Biztos nappal támadtak az emberrablók :)

  6. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ha saját magamról szólna a dolog maximálisan egyetértek, de ha valaki számomra midennél fontosabbról....nos akkor már más az ábra.
   Nem mindenki Mel Gibson....
   varázsdoboz kedveli ezt.
  7. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Ne őrjits már meg, hogy ekkora teherszállító hajót is csak úgy megtámadnak? Mégis hányan dolgoznak egy ekkora hajón? Amennyiben meg létezik ilyesmi, miért nincsenek felkészülve a támadásokra ?

   Azt nem lehet tudni, hogy mit csináltak ott magyarok.
  8. Ernoe
   Ernoe
   Mit csinálnak ott ? :) "Das Böse ist immer und überall" mondja egy közmondás.
   -
   En is meglepödtem hogyan lehet egy ekkora hajorol elrabolni a személyzetet de utánaolvastam.
   -
   Nagyon egyszerü. Odajönnek egy mororcsonakkal, ráragasztanak egy bombát és azt mondják megnyomják a gombot.
   -

   A Viribus Unitist is a kikötöben sulyesztette el egy halász-motorcsonak. :(
  9. varázsdoboz
   varázsdoboz
   :(
  10. Ernoe
   Ernoe
   Ha jol tudom "tusz-cserének" nevezik amikor a személyzet "önként" fogságba megy csakhogy a nagy hajon ne csináljanak a zsarolok egy léket.
   -
   varázsdoboz kedveli ezt.
  11. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Gondolj arra, abban a pillanatban amikor valaki - mindegy ki: te, vagy az állam - fizet bárki túszért, azonnal BŰNRÉSZES lesz abban, hogy KÉSŐBB MÁS túszokat is tudnak szedni az emberrablók! Ugyanis nyilvánvalóan abból a pénzből amit kaptak, abból tudják finanszírozni a későbbi akcióikat is.

   Aki tehát fizet egy (vagy akárhány) túszért, az ezzel szponzorálja a más emberek ellen elkövetett kegyetlenségeket. Ami lehet akár gyilkosság is, nemi erőszak, akármi.
  12. Ernoe
   Ernoe
   Vegig kell gondolni mi az olcsobb? Egy léket kapott hajo, vagy egy "vendégmunkás" a kalozok kezében?
   A legtöbb hajostársaság elvár anyi "lojalitást" az alkalmazottaktol, hogy ez utobbi melett döntsenek.
   -
   Biztos, hogy lehetne a tengerjáron egy "pánik-termet" (Safe room) csinálni, miért nincs? :(
  13. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Bocs de ennek amit írtál, nem tudom mi köze ahhoz amit én írtam, holott 3× is elolvastam a postodat.

   Ha senki nem fizetne soha egyetlen túszért se, egyszerűen nem szedne senki se túszokat, mert nem volna értelme.

   Nyilván akkor is lenne ilyen-olyan merénylet, akár hajó felrobbantása, akár öngyilkos merénylet, akármi, de EZ A FAJTA terrorizmus, az emberrablás pénzért, ez megszűnne, s így hosszú távon mindenkinek jobb lenne, még a hajóstársaságoknak is.
  14. Melitta
   Melitta
   A hajo rakomya, maga a hajo az ertek az o szemukbe es nem az ember. Ezek az aruszallito hajok nem nagy szemelyzettel mennek, de komoly ertekeket szallitanak.
   A kalozkodas nem csak a tuszok szedese es valtsagdijak behajtasa ,hanem az a nagy ertek ami maga a rakomany a hajoval egyutt.
   A tuszokkal sok kaloz nem is bibelodik, mert nagy a riziko hogy lebuknak a targyalasok az atadas a penz erkezes minden noveli a rizifaktort hogy elkapjak oket.
   Ezert is izgul az ember ha hall ilyent, hogy hajlandok legyenek targyalni , minden penzt meger hogy visszaterjenek a tuszok a sajat otthonaikba es ne csak eltuntesek a tusozkat.
   varázsdoboz kedveli ezt.
  15. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Elvileg tökéletesen igazad van, ezt egy percig sem vitattam...de ha például az édesanyám kerül ilyen helyzetbe, nincs a világon semmi (ezt szó szerint értsd), amit meg ne tennék, hogy kiszabadítsam.
   varázsdoboz és Ernoe kedveli ezt.
  16. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Dél-Ázsiában például kapásból ölnek....nem csak nagy áruszálítóknál, jachtoknál is.
  17. Ernoe
   Ernoe
   Ha jol emlekszem Sztalin nem volt hajlando a fiat kivaltani a figsagbol. Nagyon sajatos. :(
  18. Ernoe
   Ernoe
   Olyanok mind a betyarok voltak. :)
  19. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nem egészen, ezek a csórót is ölik.

Megosztás