„Nincs honvágyam Magyarország után” – 3 gyerekkel Ausztráliában

Boros Balázs a TV2 kontrolling igazgatói székéből főállású családapa lett Ausztráliában, menedzseli három gyerekét, amíg a felesége önmegvalósít, és mesterképzésre jár. A család öt év tervezés után, most januárban hagyta el az országot, és költözött Ausztráliába úgy, hogy előtte sosem jártak ott. Skype-on beszélgettem Balázzsal.

Felégettetek minden hidat magatok mögött?

A jövőképemben nincs benne Magyarország. Pontosan emlékszem, amikor valami eltörött bennem: hideg, szeles nap egy tüntetésen, páran lézengtünk a Szabadság-hídon, Koncz Zsuzsa szólt a háttérben. A szöveg, a zene, a hangulat szíven ütött, és megértettem, hogy az én aktív életemben feltehetően nem változik az ország sorsa, így döntenem kellett: belülről vagy kívülről küzdök tovább az elveimért. Megértettem: amilyen vagyok, amiben hiszek, az nincs összhangban azzal, ami Magyarországon van. Az otthoni viszonyrendszerben becsületes munkával egzisztenciát teremteni szinte lehetetlen. Ahhoz olyan alkukat kell megkötni, amik összeegyeztethetetlenek az értékrendemmel, és teljesen felőrölnék a pozitív energiámat. Az országért továbbra is felelősnek érzem magam, de egy focis hasonlattal élve egy zűrös lelátóról átültem egy nyugodtabbra, de ettől még ugyanazt a meccset nézem.

1.jpg

Van honvágyad?

Nincs honvágyam Magyarország után, de például a horvát vagy az olasz tengerpart hiányzik. A mi történetünkben nem az ország elhagyása, hanem a lakásunk eladása volt az igazi érzelmi törés. Szerettük a lakásunkat, a kerületet, a közösséget, és azzal, hogy elengedtük mindazt, ahogy ott éltünk, mindegy volt, hová költözünk. Ha itt lenulláznánk magunkat, és vissza kellene mennünk, megtennénk, de valószínűleg akkor sem Magyarországra, mert ott sokkal nehezebb újrakezdeni. Otthon is különc voltam, így nem nagy trauma itt másnak lenni. A kozmopolita szemlélet jegyében hiszem, ha olyan helyre születtem, ahol nem olyanok élnek, akik hasonlítanak hozzám, akkor elmegyek oda, ahol a mindennapokban jól érzem magam. De nem ám csak úgy odébbállni, ha nem tetszik, hanem felelősnek kell lenni a mindenkori közösségért.

Miért nem maradtatok Európában?

Ha nem lennének bizonyos körülmények – hazai és nemzetközi politikai helyzet – otthon és Európában, vélhetően Olaszországban élnénk. Vagy elutaztunk volna hosszabb-rövidebb időre helyekre, de Magyarország lenne a bázis. Kiérlelt döntéssel jutottunk ide, minimum 5 éve készültünk rá. Az úticélt is gondosan mérlegelve választottuk, habár előtte nem jártunk itt. A tervezés időszakában felmerült Svájc, Kanada, Latin-Amerika, az USA. Mindig vonzott az újvilág, mert itt szinte csak azok leszármazottai élnek, akik merték elhagyni az óvilágot, bennük genetikusan kódolva van az újítás, a tenni merés képessége. Magamat mindig ilyen közegben képzeltem el. Talán éppen a kozmopolitizmusom miatt ez a lépés bele volt égetve az értékrendembe.

2.jpg

Milyen szempontok alapján döntöttetek Ausztrália mellett?

Fontos tényező volt a tengerpart és a jó idő. A déli féltekén van, így csillagtúra-szerűen olyan helyekre is eljuthatunk a jövőben, ahová másképpen nem valószínű, mert annyi pénzünk és szabadidőnk nem lenne. A kulcsfontosságú mégis az itteni társadalmi működés volt. Ez egy gazdag ország, erős a szociális háló, és mindenki tud dolgozni, aki akar. Ha az ember bármibe belevág és szorgalmas, a befektetett energia nem tud rosszul elsülni. Ha a tanulóvízum lejárta után úgy döntünk, hogy itt maradunk, és az ehhez szükséges papírok rendelkezésre állnak, akkor azt dolgozhatunk, amit szeretünk csinálni, és megalkuvás nélkül tudunk annyit keresni vele, hogy az nyugdíjas éveinkre is biztonságot nyújtson, és a gyerekeinket is tudjuk támogatni.

A feleséged támogatott?

Eleinte inkább én erőltettem, de bevallom, voltak hullámvölgyeim, amikor szembesültem vele, mennyi idő és pénz áttelepíteni ide egy egész családot. De akkorra a feleségemben már megerősödött az elhatározás. Markáns emancipációs elem is volt a döntésünk hátterében, hiszen neki otthon nehezebb lenne a szakmájában elhelyezkedni, a családunk nem tudna olyan kétkeresős modellre átállni, amit később szeretnénk megvalósítani. Zora táj- és kertépítész, ami itt hiányszakma, így ez az út az ő szakmai képzettségének megalapozása. A kétéves „fenntartható környezet és tervezés” mesterképzés alatt a családunk „student visa”-val tartózkodik itt. Azután két évig szakmai gyakorlatot végezhet, így egyelőre erre az időtávra tudtunk tervezni. Ha a gyakorlati idő lejár, akkor lesz lehetőségünk elgondolkodni a maradáson, vagy ezzel az új tapasztalattal belevágunk valami újba.

3.jpg

Ugyanígy belevágnál az ismeretlenbe?

Még nem telt el sok idő, így természetesen ugyanígy meglépnénk, csak talán ügyesebben szerveznénk meg a kiutazás előtti egy évet. Most vagyunk a kritikus időszak kellős közepén. Elmúlt már a megérkezés eufóriája, a kezdeti feladatokon is túllendültünk, és már elértek bennünket azok a kultúrsokkok, amik könnyen konfliktushelyzeteket szülnek. Ha ilyenkor nem vesszük észre a jó dolgokat, és nem mérjük azokat kellő súllyal, akkor a pszichológiai statisztikáknak megfelelően akár depresszióba is eshetnénk. A kevésbé elszántak ilyenkor megkérdőjelezhetik a döntésüket, és fel is adhatják. A kiutazás előtt soha nem jártunk itt, mert sem idő, sem pénz nem volt 2-3 hónapra kiszakadni a munkámból. Ma már azt mondom: ez a tapasztalat hiányzott, mert alábecsültem a kulturális különbséget.

Ennyire más ott az élet?

A kultúra egyértelműen európai, mégis elég távol van Európától ahhoz, hogy sokkolja az embert a hétköznapokban egy-két dolog. Ilyen a vezetés, hogy mennyit kell autózni, vagy akár a mi szemünkkel nézve nagy arányú pazarlás, és az élelmiszerárak. Ugyanakkor az emberek kedvesek, nyitottak, jó szándékúak. Nincs idegeskedés, például egy hivatalban nem érsz el semmit azzal, ha kiabálsz. A bizalom fontos társadalmi tényező. A bűnözés gyakorlatilag nem létezik – legalábbis itt a Gold Coaston. Az autóban például fel sem kell húzni az ablakot, vagy bezárni az ajtót. Sőt, van, akinek még lakáskulcsa sincs, mert egyszerűen nem zárja a lakást.

7.jpg

Ha valaki rossz szándékkal jönne ide, az eleinte annyi bűnt követhetne el, amennyit csak akar, mire beindulna a gépezet, ami aztán idővel bizonyosan bedarálja, hiszen ez egy sziget, így nincs hova menekülni és komoly erőforrást fordítanak a rendfenntartó erőkre. Másrészt hamar könnyen megbüntethetnek valamiért, amit aktuálisan súlyosnak tartanak. Ilyen a gyorshajtás. Vagy a fagyiárus, amiből a parton egyáltalán nincs – pedig ez egy hét-nyolcszázezres tengerparti város, ami a turizmusból él elsősorban – a túlszabályozás és a bírságok miatt. A valóságban vélhetően fegyelmezetten betartanak egy szabályrendszert, ami záloga az ország működésének, de ez kívülállóként elsőre mégis gyengeségnek tűnik. Az itteniek a lemmingekhez hasonlíthatók. Nem találkoztam még újító szemléletű emberrel, bár olvastam róluk. De működik a rendszer, ami arra utal, hogy tényleg. Döbbenet. Szóval bármilyen meglepő, látszólag európai kultúrájú országban is tudom idegenül érezni magam európaiként, és kell idő, energia a beilleszkedéshez.A gyerekek megbirkóztak a változással?

Három gyermekünk van, Nina 11, Lulu 8, Kázmér pedig 3 éves. Rengeteget vagyok velük, és ez önmagában megéri, hiszen az elmúlt másfél évtizedben ez nem adatott meg munka mellett.

A fiunkról mindenki azt gondolta, könnyű lesz vele, veszi az akadályokat, de úgy tűnik, ő a legkeményebb dió. Számára ebben a korban már érték lett a magyar nyelv, és nem akarózik neki bemenni egy közösségbe, ahol nem értik meg. Ráadásul sokszorosára nőtt a ragaszkodása is, mert pontosan érzi: itt csak magunkra számíthatunk. Egyelőre nem tudjuk, hogyan fogjuk megoldani a helyzetet, mivel itt nincs olyan bölcsőde, mint otthon, és ami van, az nem jó és drága, a szakemberek nem felkészültek, nincs megoldva a beszoktatás. Van néhány, az átlagnál vonzóbb intézmény, de várólista van, szinte lehetetlen bekerülni. A magyar bölcsődei és óvodai munka igazi hungaricum, és véleményem szerint az ország mindenkori sikereinek egyik záloga – amin aztán az iskolai rendszer és a társadalom sokat ront.

5.jpg

A lányoknál igyekeztünk a nyelvi problémát előre kezelni, és olyan iskolát kerestünk, ahol van angol képzés. A Gold Coast-on nincs több ilyen, csak Labrador városrészben, így négy hét után átköltöztünk ide, emiatt távol kerültünk az egyetemtől, így a felségem ingázásra kényszerül. Labrador ugyan kevésbé hangulatos hely, és nem is ez a legjobb iskola itt a környéken, de a gyerekek miatt egyelőre maradunk. Az iskolai oktatás egyébként – szemben az otthoni negatív trendekkel – jó hangulatú, kevesebb a terhelés, így a stressz is. Mindenki képes venni az akadályokat, és folyamatos a pozitív visszajelzés: amit csinál, az jó.

Mi a helyzet az otthon maradt családtagokkal?

Nem vagyunk még olyan régen itt, hogy vészes legyen a helyzet, és napi szinten ott a Skype, Viber. A neten is követhető a mi kis kalandunk a családunk számára privát blogban, de a szélesebb közönség is olvashat rólunk itt. Szeretnénk majd rendszeresen ideutaztatni a családtagokat, így beterveztük a nagyszülők, unokatestvérek meghívásának költségeit – akár csereüdülés formájában is. Elvünk, hogy a családi kapcsolatainkat élőként fent akarjuk tartani.

4.jpg

Könnyebb lesz a helyzetetek, ha már lesz állásod?

Most családapaként funkcionálok, menedzselem a gyerekeket. Családos emberként egészséges egzisztenciális félelem van bennem, ami még az idilli körülmények között is képes nyomasztólag hatni. Bár puritán embernek tartom magam, szeretném használni a modern kor vívmányait a családom érdekében, mert hiszek benne: ami progresszív, az előremutató. Az elhelyezkedésem így mindenképpen mérföldkő, de mindenki számára, aki Ausztráliában él, a fordulópont az, amikor „permanent resident (állandó letelepedési)” státuszt kap. Ekkor válhat a gyakorlatban szinte teljes jogú tagjává a társadalomnak. Ha ez esetünkben is bekövetkezik, akkor a költségeink jelentősen csökkenhetnek, hiszen nem kell fizetni például az oktatásért, az egészségügyi ellátásért. És ha történne velünk esetleg valami, akkor ott a működőképes szociális háló. Addig azonban a megtakarításainkat éljük fel, hiszen a mesterképzés és a gyerekek iskoláztatása, bölcsi-óvodája is sokba kerül.

6.jpg

Tehát learattátok a gondos tervezés gyümölcsét?

Ez egy ugyanolyan üzleti modell, mint bármi más. Miután beleszórtuk a kezdő tőkét, már nem érdemes kiszállni. Meg kell várni, amíg fialni kezd, ezért a következő néhány évben mindent meg kell tennünk, hogy itt boldoguljunk. De Ausztrália egy élhető, befogadó mentalitású ország, így összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben vagyunk, mintha valaki Európába érkezik – pláne ha kényszerből, vagy csak nem látják szívesen, mint például manapság a szír menekülteket. Nekünk a magunk részéről csak be kell illeszkednünk – még akkor is, ha ez most nem tűnik egyszerű feladatnak –, mert az ausztrál társadalom arra rendezkedett be, hogy folyamatosan olvasztja magába az újonnan érkezetteket.

Molnár Gréta

tenger.jpg
 
A sógorom, akinek a felesége olasz, húsz éve él az USA-ban. Ő még most is magyar. Sajnos a gyerekei már törve beszélik a magyart, nincs a környezetükben más magyar család . Szerintem két generáció után ők már amerikaiak lesznek.
Szóval igazad van, meg nem is.
Ezzel, hogy "igazad van meg nem is" sokat nem tudok kezdeni. Én az első generáciosokrol beszéltem. A kint született migrások gyerekei, akiket Svájcban "Secondo"-nak neveznek, más lapra tartoznak. Az is számit, hogy vegyes házasságbol van e a gyerek. A kifejezés "anyanyelv" nem szimbólikus. Nemcsak a nevelés, hanem a gyerek akarata is nagy szerepet játszik.
Unokaöcsémnek magyar a felesége. A két lányuk Németben született. Az egyik perfekt magyarul beszélő német. A másik, egyáltalán nem akar magyarul beszélni és magyarságárol tudni.
Egy kisgyerek az ovodában, ha olyan, nem a nemzetiségét szégyelli, hanem egyszerűen nem akar más lenni mint a többiek.
Ezeket a dolgokat nem lehet fekete-fehér-igen-nemmel elintézni.
Ismerek egy pici korában örökbe fogadott vietnámit. A gondolkodása svájci, a lelke svájci. Viszont ha a tükörbe néz egy ázsiait lát. Annyira zavarja a dolog, hogy még a rizsát is utálja. Komplikált dolgok ezek.
 
Az elmult 30 ev alatt sosem volt honvagyam. Tul sok izzadtsagba es kinba kerult a kommunista diktaturat ott hagyni.
Persze hogy vagyodtam kulombozo dolgok utan, mint hajnalban lerohanni a balcsira es megfurdeni a viharos hullamokban, sorozni a balaton parton vagy enni egy isteni halaszlet a Fogas csardaban. Ezek fiatal kori emlekek amit visszasir az ember mindegy, hogy hol el.
Nekem is konnybe labad a szemem amikor meghallom a Bank Ban-bol a "Hazam-hazam" dalt vagy felcsendul a Monti Csardas a magnomon. Ezt viszont nem kell ossze teveszteni a honvaggyal. Nem szeretnek Magyarorszagon elni ujbol.
A lenyeg az hogy minden magyarorszagi latogataskor 2 het utan mar alig varom, hogy haza jojjek Canadaba.
 
Ezzel, hogy "igazad van meg nem is" sokat nem tudok kezdeni. Én az első generáciosokrol beszéltem. A kint született migrások gyerekei, akiket Svájcban "Secondo"-nak neveznek, más lapra tartoznak. Az is számit, hogy vegyes házasságbol van e a gyerek. A kifejezés "anyanyelv" nem szimbólikus. Nemcsak a nevelés, hanem a gyerek akarata is nagy szerepet játszik.
Unokaöcsémnek magyar a felesége. A két lányuk Németben született. Az egyik perfekt magyarul beszélő német. A másik, egyáltalán nem akar magyarul beszélni és magyarságárol tudni.
Egy kisgyerek az ovodában, ha olyan, nem a nemzetiségét szégyelli, hanem egyszerűen nem akar más lenni mint a többiek.
Ezeket a dolgokat nem lehet fekete-fehér-igen-nemmel elintézni.
Ismerek egy pici korában örökbe fogadott vietnámit. A gondolkodása svájci, a lelke svájci. Viszont ha a tükörbe néz egy ázsiait lát. Annyira zavarja a dolog, hogy még a rizsát is utálja. Komplikált dolgok ezek.

Lehet, hogy nem volt egyértelmű, de az "igazad volt, meg nem is"-sel arra akartam utalni, amit te most részletesen leírtál.
 
Az elmult 30 ev alatt sosem volt honvagyam. Tul sok izzadtsagba es kinba kerult a kommunista diktaturat ott hagyni.
Persze hogy vagyodtam kulombozo dolgok utan, mint hajnalban lerohanni a balcsira es megfurdeni a viharos hullamokban, sorozni a balaton parton vagy enni egy isteni halaszlet a Fogas csardaban. Ezek fiatal kori emlekek amit visszasir az ember mindegy, hogy hol el.
Nekem is konnybe labad a szemem amikor meghallom a Bank Ban-bol a "Hazam-hazam" dalt vagy felcsendul a Monti Csardas a magnomon. Ezt viszont nem kell ossze teveszteni a honvaggyal. Nem szeretnek Magyarorszagon elni ujbol.
A lenyeg az hogy minden magyarorszagi latogataskor 2 het utan mar alig varom, hogy haza jojjek Canadaba.
Igen ezt ismerem.:) Nagyon szeretek Pesten lenni, de a hazamenés alatt Zürichet értem.

(Azért bevallom nektek, hogy az utobbi időben többször megfordult a fejemben a hazaköltözés lehetősége. Ha a kormány létre hozná a
"Gyere haza nyugger" programot, biztos mennék:D)
 
Utoljára módosítva:
Lehet, hogy nem volt egyértelmű, de az "igazad volt, meg nem is"-sel arra akartam utalni, amit te most részletesen leírtál.
A második, harmadik generáció döntse el maga, hogy mi akar lenni, a szülők szentimentalitása nélkül.
Nekem azt mesélte unokaöcsém, hogy mennyire szeretnek hazajárni szabira a lányok.
A lányok meg az ellenkezőjét mondták svájci feleségemnek:)
 
Utoljára módosítva:
Nem veletlenul szulettel magyar honban, ITT VAN DOLGOD E HAZABAN, de menekulhettek a dolgotok elol barhova. Reinkarnacio segit ebben, ujra magyarnak szulettek, )rosszabb korulmenyekben kell megtennetek amit most elodaztok lehetseges?
Mi vagy te Ionon vazze. Karma tudos?
Es mi van akkor ha egy elozo eletben az volt a feladat, hogy ott hagyd a mexokott eletet hogy uj eletet kezdjel de ezt csak a mostani eletben tudtad megvalositani?
Igen, nem veletlenul szuletunk oda ahova szuletunk de a feladatot a lelek hurcojja amirol esetleg fingod sincs.
 
Jo haza menni 1-2 hetre, de Canaban meg jobb hazajonni.
Az en gyerekeim mind beszel magyarul, es tobbszor voltak otthon,de egyik se akarna Mo elni, nem egyszer elmondtak, hogy a legnagyobb dolgot adtam nekik azzal ,hogy kihoztam oket es itt elhetnek./ovodas koruak voltak mikor eljottunk/

Az is igaz addig nem vittem haza oket meg itt nem eresztettek gyokeret, meg nem kezdtek el az eletuket es az elsolepeseket nem tettek meg, hogy egyre tobb kotodesuk legyen ide. Ok itt nottek fel itt jartak isolaba itt vannak a barataik , itt vettek az elso lakasukat az elso autojukat stb.
Volt azert egy hatso gondolatom ebben, hogy vegig csinaltam a nagyon kuzdelmes eletunket, es nem akartam volna a csaladot szetszakitani, hogy esetleg valamelyik gyereket akar egy fiu vagy lany megszeditsen es haza csalja oket, hisz akkor az egesz kijovetelem ertelmetlene valt volna.

Mar az elso hazalatogatasnal osszetuzesbe kerultek a zoldsegessel a rendorrel a securityvel, mert nem tudnak magazodni csak tegezodni es ezt otthon 35-40ev felett halalos udvariatlansagnak tartjak.

A zoldseges annyira felhuzta magat , hogy a lanyom akart valogatni a barackbol es nem sorba ahogy voltak a ladaba, hogy parazs vita lett belole. meg engem is leszidott... tanitottam volna meg a gyereket rendesen viselkedni es beszelni mi az hogy ot letegezi, jol nyakon kellene vagnom akar most is hamar ezt nem tettem regebben. A lanyom azonnal angolul valaszolt neki /magyarul nem tud vitatkozni csak par csunya szot azt nem akarta hasznalni, / na ez olaj volt a tuzre , szoljak ra erre a pimaszra hogy magyarul beszeljen.....

A masik lanyom rohogo gorcsot kapott , na anyu mikor pofozod mar meg a lanyodat , latod azt mondjak regen dukal neki par nyakleves.....
ugyan mar kinottetek mar ebbol a korbol....hisz 30 eves katona lanyt csak nem kell megpofoznom...
Szoval meg szocsatat vivtak angolul a lanyom a zoldsees magyarul, en meg mentem, hogy fizetem a dinyet ,barackot gyumolcsoket, na akkor en kaptam a ket lanytol mit fizetsz ennek a nonek semmit nem vasarolunk itt, anyu hogy kepzeled ezek utan meg 7000Ft akarsz azaz $35 adni neki.....
majd veszunk mashol, hiaba mondtam itt nincs mashol a lathataron nincs zoldseges es a vilag lefinomabb gyumolcse Mo van,akkor nem eszunk vagy elmegyunk vacsorazni es ott rendelunk gyumolcsot.......mintha az ettermekbe nagy gyumolcs valasztek lenne...
Haza erve akivel talalkoztak magyarral annak elmeseltek milyen udvariatlanok otthon a magyarok.

A masodgeneraciosoknak sem konnyu otthon .....meg a nyaralas se zokeno mentes.
A taxisokkal is komoly vita volt ,mert angolul beszelnek egymas kozott is es nana kulfoldinek nezte oket es olyan osszegre akarta megvagni oket, hogy akar autot berelhettek volna a fuvar arabol./ XX.Nagy Sandor Jozsef utacabol a Hungarya kavehazi fuvarba./
 
Utoljára módosítva:
advocatus_diaboli
"Ha Tímea valóban ki akarna menni állampolgárnak, nem itt fórumozna hanem szerezne Visa-t ami 3 hónapra érvényes, nem is kerül sokba csak pár ezer forintba, repcsire pattanna és már az USA-ban lenne. És beállna mosogatónak vagy takarítónak. Igen, illegálisan. És szabadidejében igyekezne ismerkedni állampolgárokkal hogy valaki feleségül vegye. Akkor ugyanis megvan az állampolgárság is, akkor is ha amúgy eredetileg illegálisan ment ki oda. (bár a 3 hónap alatt nem is illegális, csak ha túltartózkodik). Ez a legbiztosabb módja az állampolgárság megszerzésének, más nagyjából lehetetlen. (de ez lehet hogy változni fog ha Clintonné kerül az elnöki székbe).

Ha Magyarországon vár Tímea a csodára, akkor ott fog megőszülni és sohanapján se lesz belőle amcsi állampolgár."

____________________

Alig képmutató köpönyegforgató ez a diaboli, mert mindaddig nagyon ügyes belevaló voltam, akinek biztos sikerülni fog, amíg le nem írta, hogy valami ismerőse (a viselkedése után, ha éppen nem ő) kiment dolgozni és tetszik nemtetszik az asszonynak, ha nem megy utána válás. Erre csak annyit írtam lehet elhamarkodott volt a házasság, na azután már mindjárt nem voltam ügyes belevaló, sőt, lásd feljebb nem akarok kimenni és ahelyett fórumozok, hogy illegálisan kint maradnék, illetve 3 hónap alatt érdekférjet vadásznék :)
No comment, ennyit az emberről.

Azt hittem bevállalós vagy, igen. Hát tévedtem, félreismertelek, van ez így. De ennek nem ahhoz a postodhoz van köze amit gondolsz, hanem ahhoz hogy látszik az iménti postjaid mindegyikéből, hogy afféle álomvilágban élő tinilány lehetsz (vagy nem sokkal a tinikor után), és azt hiszed, az Élet egy szende kék babazsúrhangulat. Amiben majd okvetlenül eljön érted a Szép Szőke Herceg, és „megment” téged, anélkül hogy te ezért bármit is tennél. Sőt, még annyit se teszel érte hogy elmenj arra a tájékra, ahol az efféle „hercegek” szokásosan járni-kelni szoktak!

Na ez így nem megy, ezt írtam neked jószándékkal. Erre te ellenséget látsz bennem, csak tudnám miért. Amit leírtam mint módszert, az MŰKÖDIK, sok lánynál láttam már idekint. Igaz hogy nem mindegyiknél jön be, nem tagadom, és igen, @Melitta is igazat írt, hogy egy efféle dolognak van azért bizonyos kockázata, kétségtelen, ezt eszem ágában sincs tagadnom!

De ettől még ez igenis egy JÁRHATÓ ÚT, és ha van is kockázata, akkor is nagyobb az esély a sikerre, mint ha csak otthon ücsörögsz és vársz a csodára. Nem tudom ezen mit nem lehet megérteni! Sokaknak igenis BEJÖTT, láttam, s ezek most örülnek. És ha kockázatos is, de a világban minden kockázatos, néha kell egy kicsit kockáztatni a sikerhez. S minél nagyobb sikert vagy hasznot óhajtasz, annál nagyobbat kell kockáztatni érte általában.

Nekem ez a véleményem, s jószándékból írtam le, semmiféleképpen se érzem úgy, hogy rászolgáltam volna tőled erre a rém ellenséges hangnemre. Ártottam én talán neked?! Elvettem a maradék szüzességedet vagy mi, hogy ellenem támadsz?!

Én csak adtam egy jótanácsot, ami többeknek bejött, tapasztaltam.

Ettől még nem muszáj megfogadnod, nyilván te döntesz a saját életedről, de igenis felvállalom, hogy az a nézetem, ha nem teszel valamit te magad is az ügy érdekében, az egész csak álom marad a számodra ami sose fog teljesülni.
 
Az elmult 30 ev alatt sosem volt honvagyam. Tul sok izzadtsagba es kinba kerult a kommunista diktaturat ott hagyni.
Persze hogy vagyodtam kulombozo dolgok utan, mint hajnalban lerohanni a balcsira es megfurdeni a viharos hullamokban, sorozni a balaton parton vagy enni egy isteni halaszlet a Fogas csardaban. Ezek fiatal kori emlekek amit visszasir az ember mindegy, hogy hol el.
Nekem is konnybe labad a szemem amikor meghallom a Bank Ban-bol a "Hazam-hazam" dalt vagy felcsendul a Monti Csardas a magnomon. Ezt viszont nem kell ossze teveszteni a honvaggyal. Nem szeretnek Magyarorszagon elni ujbol.
A lenyeg az hogy minden magyarorszagi latogataskor 2 het utan mar alig varom, hogy haza jojjek Canadaba.
Igen, köszi hogy leírtad, ez szinte teljesen pontosan ugyanaz, ahogy én vagyok ezzel a dologgal. Van egy-két emlék, amire szívesen gondolok vissza, de az teljesen más, hogy akarnék-e megint tartósan ott élni. Tudod, az emlékeim a MÚLT. Az hogy hogyan élnék MAJD, az viszont a jövő.
És a számomra emiatt egész Magyarország már a MÚLT, és nem a JÖVŐ. Sőt, szerencsére még csak nem is a JELEN.
 
Az elmult 30 ev alatt sosem volt honvagyam. Tul sok izzadtsagba es kinba kerult a kommunista diktaturat ott hagyni.
Persze hogy vagyodtam kulombozo dolgok utan, mint hajnalban lerohanni a balcsira es megfurdeni a viharos hullamokban, sorozni a balaton parton vagy enni egy isteni halaszlet a Fogas csardaban. Ezek fiatal kori emlekek amit visszasir az ember mindegy, hogy hol el.
Nekem is konnybe labad a szemem amikor meghallom a Bank Ban-bol a "Hazam-hazam" dalt vagy felcsendul a Monti Csardas a magnomon. Ezt viszont nem kell ossze teveszteni a honvaggyal. Nem szeretnek Magyarorszagon elni ujbol.
A lenyeg az hogy minden magyarorszagi latogataskor 2 het utan mar alig varom, hogy haza jojjek Canadaba.
Igen, én is ezt, mondtam. Más a honvágy és más a nosztalgia, ami utóbbit nyilván mindenki átél, mert mélyen a lelkében van a gyerekkor, fiatalkor emlékei, szép pillanatok, érzések. A mai valóság viszont más.
 
Jo haza menni 1-2 hetre, de Canaban meg jobb hazajonni.
Az en gyerekeim mind beszel magyarul, es tobbszor voltak otthon,de egyik se akarna Mo elni, nem egyszer elmondtak, hogy a legnagyobb dolgot adtam nekik azzal ,hogy kihoztam oket es itt elhetnek./ovodas koruak voltak mikor eljottunk/

Az is igaz addig nem vittem haza oket meg itt nem eresztettek gyokeret, meg nem kezdtek el az eletuket es az elsolepeseket nem tettek meg, hogy egyre tobb kotodesuk legyen ide. Ok itt nottek fel itt jartak isolaba itt vannak a barataik , itt vettek az elso lakasukat az elso autojukat stb.
Volt azert egy hatso gondolatom ebben, hogy vegig csinaltam a nagyon kuzdelmes eletunket, es nem akartam volna a csaladot szetszakitani, hogy esetleg valamelyik gyereket akar egy fiu vagy lany megszeditsen es haza csalja oket, hisz akkor az egesz kijovetelem ertelmetlene valt volna.

Mar az elso hazalatogatasnal osszetuzesbe kerultek a zoldsegessel a rendorrel a securityvel, mert nem tudnak magazodni csak tegezodni es ezt otthon 35-40ev felett halalos udvariatlansagnak tartjak.

A zoldseges annyira felhuzta magat , hogy a lanyom akart valogatni a barackbol es nem sorba ahogy voltak a ladaba, hogy parazs vita lett belole. meg engem is leszidott... tanitottam volna meg a gyereket rendesen viselkedni es beszelni mi az hogy ot letegezi, jol nyakon kellene vagnom akar most is hamar ezt nem tettem regebben. A lanyom azonnal angolul valaszolt neki /magyarul nem tud vitatkozni csak par csunya szot azt nem akarta hasznalni, / na ez olaj volt a tuzre , szoljak ra erre a pimaszra hogy magyarul beszeljen.....

A masik lanyom rohogo gorcsot kapott , na anyu mikor pofozod mar meg a lanyodat , latod azt mondjak regen dukal neki par nyakleves.....
ugyan mar kinottetek mar ebbol a korbol....hisz 30 eves katona lanyt csak nem kell megpofoznom...
Szoval meg szocsatat vivtak angolul a lanyom a zoldsees magyarul, en meg mentem, hogy fizetem a dinyet ,barackot gyumolcsoket, na akkor en kaptam a ket lanytol mit fizetsz ennek a nonek semmit nem vasarolunk itt, anyu hogy kepzeled ezek utan meg 7000Ft akarsz azaz $35 adni neki.....
majd veszunk mashol, hiaba mondtam itt nincs mashol a lathataron nincs zoldseges es a vilag lefinomabb gyumolcse Mo van,akkor nem eszunk vagy elmegyunk vacsorazni es ott rendelunk gyumolcsot.......mintha az ettermekbe nagy gyumolcs valasztek lenne...
Haza erve akivel talalkoztak magyarral annak elmeseltek milyen udvariatlanok otthon a magyarok.

A masodgeneraciosoknak sem konnyu otthon .....meg a nyaralas se zokeno mentes.
A taxisokkal is komoly vita volt ,mert angolul beszelnek egymas kozott is es nana kulfoldinek nezte oket es olyan osszegre akarta megvagni oket, hogy akar autot berelhettek volna a fuvar arabol./ XX.Nagy Sandor Jozsef utacabol a Hungarya kavehazi fuvarba./

Látod ez a mai magyar állandó valóság, átverés, kötözködés, veszekedés, leszólás... - mint ahogy ezt itt a csoportban is többen prezentálják.
Ezt az embernek napi szinten kell elviselnie, még akkor is, ha megpróbál teljesen elhatárolódni. Nem lehet, mert az élő fába is belekötnek. Egy szakembert nem lehet úgy hívni, hogy ne csessze el és sok pénzért.
Az a rendőr is nem hiszem nem látja, hogy az a másik külföldi...

Írtam üzenetet neked, de nem jött visszajelzés. Szeretném békésen érezni magam a csoportban és nem én magam rosszul. A tegnapi nem véleménykülönbözők, hanem komolyan minősíthetetlen stílusban sértegetők, leszólók miért tehetik meg a másikkal szemben? Miért tűritek meg ezt a fórumban? Mert ezek rosszat csinálnak a másik embernek nagy szájjal és nagyképűen, míg a békés ember kezdi rosszul érezni magát a közösségben.
 
Utoljára módosítva:
Miert lenne keso 40+ evesen??Otvennegyevesen valtottam orszagot,soha nem volt (ma sincs)honvagyam.
Koszonom:)
Nem tudom milyen az a zold lotto,eletmod valtas volt,maganugyben.

Ja, évente lehet pályázni világszerte bevándorlásra és országonként van egy quota, amennyit kihúznak. Azaz sokan akarnak, de keveset húznak, azok, ha megfelelnek a feltételeknek mehetnek. Kicsi az esélye, de valós dolog. Akik megkapták kivándorolhatnak és dolgozhatnak, élhetnek legálisan, majd idővel állampolgárságot kaphatnak.
Magam is keresem a legális lehetőségeket, mert én maradni akarok és fontos szempont, hogy ne járjak úgy hogy valamiért egyszer ki kell lépnem és többet nem engednek vissza. Másrészt az anyagi dolgokat is biztonságban kéne elvinni és nem elveszteni. Ráadásul nem utolsó szempont, hogy az ember a nyugdíjas korára is gondoljon - legalábbis én így gondolkozom vagy sokan már egy bizonyos korban.
 
Utoljára módosítva:
Szervusztok ,
Huuu ez nagyon nehéz , erre pontosan választ adni rá. Igaz embere vállogatja , de Melittának és Pittinek tudnék igazat adni . Melittának pontosan erröl a visszataszitó viselkedésekröl majd minden téren , ilyenkor "sirom vissza" azt az átkosat , mert lehet csak én érzem ugy de az emberek udvariasabbak , segitökészebbek voltak egymással szemben mint ma ! Engem is elküldött a kiszolgálónö és anyámmal való pajzán fajtalankodásra buzzditva mert nejemmel Németül beszéltem vásárlás közben !
Pittinek meg az emlékek miatt , mert igen az ami tart , a sok bolondság mellyett az ember ifjú fejjel megtett , a Bulik az Ifi parkban , vagy a Golesz esetleg a Pamutban és a legfontosabb mármint nekem az a maréknyi föld mellyett szüleim sirjára szortam az !
Aztán meg Horthyk-Rákosik-Orbánok jönnek , mennek , de talánk remélem Hazánk marad még ott ahol van . Mint Ady is mondta;
ées , jaja, hiába minden szándék
százszor földobnál én visszaszállnék
Százszor is , végül is.
De ezt hallgasátok meg Latinivits-tól !
 
Szervusztok ,
Huuu ez nagyon nehéz , erre pontosan választ adni rá. Igaz embere vállogatja , de Melittának és Pittinek tudnék igazat adni . Melittának pontosan erröl a visszataszitó viselkedésekröl majd minden téren , ilyenkor "sirom vissza" azt az átkosat , mert lehet csak én érzem ugy de az emberek udvariasabbak , segitökészebbek voltak egymással szemben mint ma ! Engem is elküldött a kiszolgálónö és anyámmal való pajzán fajtalankodásra buzzditva mert nejemmel Németül beszéltem vásárlás közben !
Pittinek meg az emlékek miatt , mert igen az ami tart , a sok bolondság mellyett az ember ifjú fejjel megtett , a Bulik az Ifi parkban , vagy a Golesz esetleg a Pamutban és a legfontosabb mármint nekem az a maréknyi föld mellyett szüleim sirjára szortam az !
Aztán meg Horthyk-Rákosik-Orbánok jönnek , mennek , de talánk remélem Hazánk marad még ott ahol van . Mint Ady is mondta;
ées , jaja, hiába minden szándék
százszor földobnál én visszaszállnék
Százszor is , végül is.
De ezt hallgasátok meg Latinivits-tól !
Ez így van. És nem a rendszerről beszélek, hanem az élet légköréről. Nem tudom miről beszélnek amikor azt mondják, hogy erkölcsileg lezüllesztette az embereket. Mert én azt tapasztaltam a takarítónénivel is tisztelettel beszéltek. A könyvtárnak és a tanároknak megbecsültségük volt. A vezérigazgató a gyári dolgozókkal együtt nyaralt a vállalati üdülőben. Kint ült este ugyanúgy mint a többiek a stégen pecázgatva, sörözgetve és nagyokat beszélgetve. Tehát én arra emlékszem volt tisztelet. Nyilván akkor is voltak beképzelt, lenézős emberek, de az átlag hangulat élhető volt. Nyilván ehhez az emberek létbiztonsága is hozzájárult. Lehet a vallást nem nézték jó szemmel, de az erkölcsi oktatás az emberi közösségi élet tekintetében a vallások által is lefektetettek mentén ment.
Ha valaki lerobbant az úton nem állt egyedül 5 percet, már ment is valaki segíteni neki. Most, ha valaki kiteszi a vészvillogót mert lerobbant a járműve és nyilván elmenni se tud az útból mindenki hangos dudával honorálja (nem egyszer húztam le ilyeneket az útról a saját kocsimmal és volt közte férfi is).
Most ami van pont az ellenkezője. De a legriasztóbb, hogy ezt a mai erőszakos, beképzelt, leszólós, rosszindulatú mentalitást nagyon sokan már akkor sem veszítik el, ha elmennek/tek, mint ahogy ezt az itteni pár példa is mutatta.
 
Utoljára módosítva:
Tetszik az irás, tetszenek a hozzászolások különösen mert sokan mondják el a véleményüket. A téma ugy látszik sokunkat érint.
-
Nekem csak addig volt honvágyam amig nem utazhattam Mo.-ra. Késöbb ha Bp.-en, a villamoson egy rosszulöltözött fogatlan bácsikát láttam könybelábadt a szemem. A legszivesebben mindenkit átöleltem volna.
-
Aztán hirtelen minden megváltozott, mindenki átirta az életrajzát, a volt munkásör állitolag ministráns volt, az uttörök kitették a nyakkendöt a napra, hogy kifakuljon, cserkészek lettek és tovább gyülekeztek egy másik zászlo alatt, a csordaszellem csak elöjelet váltott....
-
Ma ott tartunk Mo.-on, hogy a kereszténység nevében utasitanak vissza emberiességet, papok celebrálnak naci emlékmüvek elött, priváthadseregeket kell betiltania az államnak, megteszi nemzetközi nyomásra...
-
Az emberek különbözö okbol kifolyolag hagyják el a szülöhazájukat, ehez hozzátartozik a kalandvágy, bizonyos foku naivitás és mindenekelött a remény, hogy a kezükbe vehetik az életüket.
-
Sokat beszélünk a napokban a "multi-kultirol" ami egyesek szerint kudarcot vallott, hát én ugy látom, hogy ez a nagyarányu Emisszio (kiáramlás) a M-földröl az ellenkezöjét igazolja. En még a sivatagban, a napfelkeltét bámulva is találkoztam magyarországrol menekülttel.
-
A Mo.-hoz valo ragaszkodásom oka kevésbé a megszépült emlékeknek köszönhetö mind annak, hogy az ember az imeröseit barátait megválaszthatja a rokonait nem. Velünk is szolidáris volt a világ amikor rászorultunk.
-
En inkább elmegyek idös koromra egy harmadik, negyedik országba mindsem összetörjem a szivemet ott ahonnan indultam. ;)
-
 
Ez így van. És nem a rendszerről beszélek, hanem az élet légköréről. Nem tudom miről beszélnek amikor azt mondják, hogy erkölcsileg lezüllesztette az embereket. Mert én azt tapasztaltam a takarítónénivel is tisztelettel beszéltek. A könyvtárnak és a tanároknak megbecsültségük volt. A vezérigazgató a gyári dolgozókkal együtt nyaralt a vállalati üdülőben. Kint ült este ugyanúgy mint a többiek a stégen pecázgatva, sörözgetve és nagyokat beszélgetve. Tehát én arra emlékszem volt tisztelet. Nyilván akkor is voltak beképzelt, lenézős emberek, de az átlag hangulat élhető volt. Nyilván ehhez az emberek létbiztonsága is hozzájárult. Lehet a vallást nem nézték jó szemmel, de az erkölcsi oktatás az emberi közösségi élet tekintetében a vallások által is lefektetettek mentén ment.
Ha valaki lerobbant az úton nem állt egyedül 5 percet, már ment is valaki segíteni neki. Most, ha valaki kiteszi a vészvillogót mert lerobbant a járműve és nyilván elmenni se tud az útból mindenki hangos dudával honorálja (nem egyszer húztam le ilyeneket az útról a saját kocsimmal és volt közte férfi is).
Most ami van pont az ellenkezője. De a legriasztóbb, hogy ezt a mai erőszakos, beképzelt, leszólós, rosszindulatú mentalitást nagyon sokan már akkor sem veszítik el, ha elmennek/tek, mint ahogy ezt az itteni pár példa is mutatta.
Biztos vagyok benne, hogy egy mai fiatal beleőrülne abba a jaj de szép volt világba.;)
 
Jo haza menni 1-2 hetre, de Canaban meg jobb hazajonni.
Az en gyerekeim mind beszel magyarul, es tobbszor voltak otthon,de egyik se akarna Mo elni, nem egyszer elmondtak, hogy a legnagyobb dolgot adtam nekik azzal ,hogy kihoztam oket es itt elhetnek./ovodas koruak voltak mikor eljottunk/

Az is igaz addig nem vittem haza oket meg itt nem eresztettek gyokeret, meg nem kezdtek el az eletuket es az elsolepeseket nem tettek meg, hogy egyre tobb kotodesuk legyen ide. Ok itt nottek fel itt jartak isolaba itt vannak a barataik , itt vettek az elso lakasukat az elso autojukat stb.
Volt azert egy hatso gondolatom ebben, hogy vegig csinaltam a nagyon kuzdelmes eletunket, es nem akartam volna a csaladot szetszakitani, hogy esetleg valamelyik gyereket akar egy fiu vagy lany megszeditsen es haza csalja oket, hisz akkor az egesz kijovetelem ertelmetlene valt volna.

Mar az elso hazalatogatasnal osszetuzesbe kerultek a zoldsegessel a rendorrel a securityvel, mert nem tudnak magazodni csak tegezodni es ezt otthon 35-40ev felett halalos udvariatlansagnak tartjak.

A zoldseges annyira felhuzta magat , hogy a lanyom akart valogatni a barackbol es nem sorba ahogy voltak a ladaba, hogy parazs vita lett belole. meg engem is leszidott... tanitottam volna meg a gyereket rendesen viselkedni es beszelni mi az hogy ot letegezi, jol nyakon kellene vagnom akar most is hamar ezt nem tettem regebben. A lanyom azonnal angolul valaszolt neki /magyarul nem tud vitatkozni csak par csunya szot azt nem akarta hasznalni, / na ez olaj volt a tuzre , szoljak ra erre a pimaszra hogy magyarul beszeljen.....

A masik lanyom rohogo gorcsot kapott , na anyu mikor pofozod mar meg a lanyodat , latod azt mondjak regen dukal neki par nyakleves.....
ugyan mar kinottetek mar ebbol a korbol....hisz 30 eves katona lanyt csak nem kell megpofoznom...
Szoval meg szocsatat vivtak angolul a lanyom a zoldsees magyarul, en meg mentem, hogy fizetem a dinyet ,barackot gyumolcsoket, na akkor en kaptam a ket lanytol mit fizetsz ennek a nonek semmit nem vasarolunk itt, anyu hogy kepzeled ezek utan meg 7000Ft akarsz azaz $35 adni neki.....
majd veszunk mashol, hiaba mondtam itt nincs mashol a lathataron nincs zoldseges es a vilag lefinomabb gyumolcse Mo van,akkor nem eszunk vagy elmegyunk vacsorazni es ott rendelunk gyumolcsot.......mintha az ettermekbe nagy gyumolcs valasztek lenne...
Haza erve akivel talalkoztak magyarral annak elmeseltek milyen udvariatlanok otthon a magyarok.

A masodgeneraciosoknak sem konnyu otthon .....meg a nyaralas se zokeno mentes.
A taxisokkal is komoly vita volt ,mert angolul beszelnek egymas kozott is es nana kulfoldinek nezte oket es olyan osszegre akarta megvagni oket, hogy akar autot berelhettek volna a fuvar arabol./ XX.Nagy Sandor Jozsef utacabol a Hungarya kavehazi fuvarba./
Én harminc év multával mentem először vissza. Előtte megkérdeztem egy már régebben hazaköltözött ötvenhatost, hogy mondja már meg őszintén hogyis működnek a dolgai otthon.
Azt válaszolta, hogy el kell olvasni a használati utasítást és akkor minden könnyebb.:D

Sok ott élő külföldii ezt már elolvasta. Amikor a szomszéd üzletben söré mentem a szobafestőnek a vietnámi eladónő azt mondta, hogy annak az olcsó is elég:rohog:
 
Utoljára módosítva:
Félre értetted, pedig direkt kiemeltem, nem a rendszerről írtam, hanem a közhangulatról és az emberek egymáshoz való viszonyulásáról. A múltba visszamenni sem érdemes, hanem előre.
Nem értettelek félre. Én 66 ban mentem ki. Egyáltalán nem találtam felemelőnek az otthoni hangulatot. A különbségröl nem is akarok beszélni...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Kostenszky Valéria wrote on Olaszné Kovács Andrea's profile.
Helló! (Gábor vagyok.)
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,182
Üzenet
4,813,861
Tagok
616,447
Legújabb tagunk
Laczkovics Tímea
Oldal tetejére